Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για το ΑΕΠ
  • [02] Προεκλογικές δραστηριότητες
  • [03] Αποζημίωση σε φίλαθλο
  • [04] Αντι-Νόμπελ και κατά της κακοσμίας

    [01] Πολιτική

    Αντώναρος: Κανένας κίνδυνος για τα κονδύλια από ΕΕ

    Αντιπαράθεση για το ΑΕΠ

    6/10/2006 8:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 10:38:12 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Το ζήτημα της αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 25% πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να κληθεί να καταβάλει αναδρομικά εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε πως η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. "Στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης των 25 η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη μέση σε ό,τι αφορά στο βιοτικό επίπεδο, διεκδικεί και έχει αυτά που απαιτούνται. Και ασφαλώς θα συμβάλει και στο πλαίσιο των δικών της δυνατοτήτων στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ιδέας", σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με αφορμή τις εργασίες της 14ης Συνόδου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας για πρόχειρες και ανεύθυνες πράξεις, που θα ζημιώσουν τη χώρα.

    Η απογραφή αποκάλυψε την αλήθεια, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας ότι κοινοτικοί πόροι χάθηκαν μόνο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

    Η διαδικασία για την αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι σε εξέλιξη, δήλωσε αργότερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

    Ο υπουργός Οικονομίας συναντάται με τον πρωθυπουργό το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Πολιτική

    Προεκλογικές δραστηριότητες

    6/10/2006 6:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 9:19:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις προεκλογικές τους δραστηριότητες συνεχίζουν οι υποψήφιοι, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Στην πλατεία Κλαυθμώνος στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Σκανδαλίδη, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γιώργος Παπανδρέου. Η επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης της πρωτοβουλίας του κόμματος για ελεύθερη, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έγραψε "ως νέος δήμαρχος ο Κώστας Σκανδαλίδης θα αξιοποιήσει την ιδέα αυτή και θα λειτουργήσουν παρόμοιοι ηλιότοποι σε όλες τις γειτονιές". Να απορρίψουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της στην Πετρούπολη. Η Αθήνα μπορεί να ξαναγίνει πόλος έλξης για τον τουρισμό τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε τον οργανισμό οικονομικής και τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου. Με εργαζομένους στην κατασκευαστική εταιρία απορριμματοφόρων του Δήμου Αθήνας, συνομίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με υπαλλήλους στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε σύσκεψη με συνεργάτες της. Ο Αργύρης Ντινόπουλος μαζί με τον Σπύρο Σπυρίδωνα και την Φωτεινή Πιπιλή, ζήτησαν την ψήφο των Πειραιωτών, στο εκλογικό κέντρο της Υπερνομαρχίας Δράσης, στο λιμάνι. Στο Κέντρο εκπαίδευσης τυφλών στην Καλλιθέα πήγε ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Στους κατοίκους του Χαϊδαρίου στο Παλατάκι μίλησε ο Γιάννης Πανούσης. Τις γειτονιές του Θησείου επισκέφθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Ο δήμαρχος του Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, επισκέφθηκε εργαζομένους στον ΟΣΕ. Την Καλλίπολη και τα Ταμπούρια, επισκέφθηκε ο Παναγιώτης Φασούλας. Με κατοίκους στην Αγία Σοφία συναντήθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας πήγε στην Καστέλλα και το Τουρκολίμανο.

    Στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τις δημοτικές εκλογές. Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον Λευκό Πύργο με 17 πάρκα θα προχωρήσει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Για όργιο σκανδαλολογίας κατηγόρησε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τη Χρύσα Αράπογλου, δηλώνοντας πως έχει χάσει τον έλεγχο και έχει ρίξει χαμηλά τον πήχυ της προεκλογικής περιόδου. Από την πλευρά της η κ. Αράπογλου επανέλαβε ότι ντρέπεται για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης που δε νιώθει την υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στο λαό της Θεσσαλονίκης για το γενικό γραμματέα του δήμου, προσθέτοντας ότι οι πολίτες έχουν κρίση και γνώση και την απάντηση θα δώσουν στις 15 Οκτωβρίου. Σε θέματα προετοιμασίας των αρμοδίων υπηρεσιών στη νομαρχία Θεσσαλονίκης για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την απρόσκοπτη υποδοχή και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις 15 και 22 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και όχι τις νομαρχιακές εκλογές, έχουν και οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζουν στη χώρα μας, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου ή της Κοινότητας που διαμένουν.

    Σε εκδήλωση στο διαμέρισμα της Άνω πόλης όπου μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, παρέστησαν η Βούλα Πατουλίδου και η Χρύσα Αράπογλου. Στο Ασφαλιστικό αναφέρθηκε ο Γιάννης Ζιώγας μετά την επίσκεψη του στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ. Στα δικαστήρια και το νοσοκομείο Παπανικολάου πήγε ο Στρατής Πλωμαρίτης. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τη δημαρχία της συμπρωτεύουσας, Αγάπιος Σαχίνης συνάντησε εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο Τάσος Κουράκης, που υποστηρίζεται από το ΣΥΝ επισκέφθηκε το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Επικριτικός για τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Με οδηγούς ταξί και φορτοεκφορτωτές συναντήθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [03] Κοινωνία

    Ευθύνες στην Αστυνομία για πλημμελείς ελέγχους

    Αποζημίωση σε φίλαθλο

    6/10/2006 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AΠE-NET

    Αποζημίωση ύψους 90.230 ευρώ επιδίκασε υπέρ φιλάθλου που τραυματίστηκε σοβαρά σε ντέρμπι, το Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο 40χρονος άνδρας, που έχει χάσει την όραση του από το ένα μάτι ύστερα από τραυματισμό με φωτοβολίδα, τον Μάιο του 2003, κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Ριζούπολης, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας την αστυνομία για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Το δικαστήριο δικαίωσε τους ισχυρισμούς του 40χρονου, κρίνοντας ότι τα αστυνομικά όργανα έκαναν πλημμελή έλεγχο στους εισερχόμενους στο γήπεδο και επιδίκασε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αποζημίωση 90.230 ευρώ. Ο δικηγόρος του παθόντος έχει ήδη καταθέσει έφεση διεκδικώντας την αύξηση του ποσού της αποζημίωσης στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

    [04] Παράξενα

    Οι πρωτιές στα "Χρονικά των Απίθανων Ερευνών"

    Αντι-Νόμπελ και κατά της κακοσμίας

    6/10/2006 11:21:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια μελέτη για τον ήχο που κάνουν τα νύχια όταν ξύνουν το μαυροπίνακα, μια έρευνα για την κακοσμία των ποδιών αλλά και μια συσκευή που απωθεί τους... εφήβους περιλαμβάνονται στους νικητές των φετινών IgNobel, των "χιουμοριστικών" βραβείων που δίνονται παράλληλα με τα Νόμπελ.

    Το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό "Χρονικά των Απίθανων Ερευνών", που απονέμει τα αντι-βραβεία αυτά σε συνεργασία με την Ένωση Επιστημονικής Φαντασίας Χάρβαρντ-Ράντκλιφ και της Εταιρεία Φυσικών Σπουδών Χάρβαρντ Ράντκλιφ, τίμησε ακόμη τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι ο λόξιγκας μπορεί να θεραπευτεί με μασάζ στον... πρωκτό καθώς και τους ερευνητές που μελέτησαν γιατί οι τρυποκάρυδοι δεν παθαίνουν πονοκέφαλο.

    Οι έρευνες αυτές είναι πραγματικές και μάλιστα τα αποτελέσματά τους έχουν δημοσιευτεί -- συχνά σε έγκυρα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά. Σε αντίθεση με τα Νόμπελ όμως, οι νικητές των IgNobel δεν κερδίζουν χρήματα και μάλλον δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αλλάξουν την πορεία της επιστήμης με τις έρευνές τους. "Με τα βραβεία τιμούμε το ασυνήθιστο και το φανταστικό και ξυπνάμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία", δήλωσε ο εκδότης του περιοδικού, Μαρκ Έιμπραχαμς.

    Τα βραβεία απονέμονται στους διακριθέντες από πραγματικούς Νομπελίστες και μάλιστα η τελετή μεταδίδεται μέσω του Ίντερνετ.

    Ορισμένοι από τους βραβευθέντες είναι:

    --Στη βιολογία, ο Μπαρτ Κνολς του Γεωργικού Πανεπιστημίου Βάγκενινγκεν της Ολλανδίας, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Τανζανίας, την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το συνάδελφό του, Ρούουρντ ντε Γιονγκ γιατί απέδειξαν ότι τα θηλυκά κουνούπια Anopheles gambiae ελκύονται εξίσου από τη μυρωδιά ενός είδους βελγικού τυριού και από τα δύσοσμα πόδια.

    --Στην ορνιθολογία, ο Ίβαν Σγουάμπ και ο Φίλιπ Ρ.Α. Μέι που εξήγησαν το γιατί οι τρυποκάρυδοι δεν παθαίνουν πονοκέφαλο.

    --Το βραβείο Ειρήνης δόθηκε στον Χάουαρντ Στάπλετον από την Ουαλία ο οποίος εφηύρε μια συσκευή που απωθεί τους εφήβους παράγοντας έναν οξύ ήχο, τον οποίο οι ενήλικοι δεν μπορούν να ακούσουν. Αργότερα ο Στάπλετον χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή στα κινητά τηλέφωνα, έτσι που οι δάσκαλοι να μην ακούν τις συσκευές των μαθητών τους όταν χτυπάνε.

    --Στην ακουστική νικητές ήταν οι Δρ. Λιν Χάλπερν, Ράντολφ Μπλέικ και Τζέιμς Χίλενμπραντ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, οι οποίοι το 1986 μελέτησαν το γιατί ο ήχος των νυχιών που γρατζουνίζουν ένα μαυροπίνακα είναι τόσο ενοχλητικός.

    --Στην ιατρική τιμήθηκαν η Φράνσις Φέσμιρ του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τενεσί και μία ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο Μπνάι Ζιόν της Χάιφας, στο Ισραήλ γιατί και οι δύο δημοσίευσαν μια μελέτη με τον τίτλο "Διακοπή του Ασταμάτητου Λόξιγκα με Πρωκτικό Μασάζ".

    --Τέλος, στα μαθηματικά, ο Νικ Σβένσον και ο Πιρς Μπαρνς του Επιστημονικού και Ερευνητικού Οργανισμού της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, υπολόγισαν πόσες φωτογραφίες θα πρέπει να τραβήξει ένας φωτογράφος ώστε να είναι σίγουρος πως κανένας από τους εικονιζόμενους δεν θα έχει κλειστά τα μάτια του.

    Σχετικά Links:

    IgNobel


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 October 2006 - 20:50:31 UTC