Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου για την Αναθεώρηση
  • [02] Τραγικός θάνατος συνδικαλιστή
  • [03] Δόντι σε πιάτο ασθενούς
  • [04] Κατέθεσε ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ
  • [05] Βουτιά στο κενό από 6χρονη
  • [06] Το νομοσχέδιο για το τζαμί στον Ελαιώνα
  • [07] Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας
  • [08] Λάθη και νεκροί στη "μαύρη λίστα" by USA
  • [09] Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί
  • [10] Συνεργασία για τον ανταγωνισμό
  • [11] Πρόταση στον Σούνες
  • [12] Τον "έκαψε" ο διακαής πόθος

    [01] Πολιτική

    Στο Μαξίμου για την Αναθεώρηση

    6/10/2006 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος και τα βήματα που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση Γιάννη Τραγάκη και τον εισηγητή της πλειοψηφίας Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 31 Ιανουαρίου 2007 και αμέσως μετά θα ακολουθούσουν, με διαφορά ενός μήνα, δυο διαφορετικές ψηφοφορίες για το ποια άρθρα θα πάνε για Αναθεώρηση. Σε ερώτηση εάν μετά τις ψηφοφορίες ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε ότι "κανένας δεν λέει κάτι τέτοιο". Αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών, σε ερώτηση εάν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Αναθεώρηση ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές ζήτησε να μην συνδέεται το σημαντικό θέμα της Αναθεώρησης με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συναινετικό κλίμα για την Αναθεώρηση όπως προβλέπει και το Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι ήδη από τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή υπάρχει συναίνεση σε πολλά πράγματα.

    [02] Κοινωνία

    Μετά από συμπλοκή

    Τραγικός θάνατος συνδικαλιστή

    6/10/2006 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 6:50:52 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Το τραγικό τέλος ενός συνδικαλιστή σηματοδότησαν τα επεισόδια που έγιναν τα ξημερώματα στο ξενοδοχείο "Ακροπόλ", όπου διεξάγονταν οι εκλογές του σωματείου πτυχιούχων των ΕΛΤΑ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων λιποθύμησε ο Μανώλης Γουρνιεζάκης, μέλος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ελπίς", όπου υπέκυψε μιάμιση ώρα αργότερα. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία εξακολουθούν να κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Την ιατροδικαστική εξέταση διενήργησε ο Φίλιππος Κουτσάφτης, ο οποίος όπως είπε, ο θάνατος του κ. Γουρνιεζάκη οφείλεται σε μυοκαρδική ισχαιμία και πνευμονικό οίδημα λόγω στεφανιαίας νόσου, ενώ δεν έφερε κακώσεις.Το απόγευμα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα τα δύο άτομα που φέρονται να προκάλεσαν το επεισόδιο, ο πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ και ένας εποχικός υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με το δικηγόρο τους, οι πελάτες του δεν είχαν σχέση με το θάνατο του συνδικαλιστή, τονίζοντας ότι υπήρξε λογομαχία, αλλά δεν προκλήθηκαν σωματικές βλάβες.

    Εξέπνευσε κατά τη μεταφορά

    Συγκεκριμένα, χτες στις τέσσερις τα ξημερώματα, συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ ενημέρωσε τον Κώστα Κωνή αντιπρόεδρο του σωματείου πτυχιούχων ΕΛΤΑ και τον Μανώλη Γουρνιεζάκη, πρόεδρο επί 15ετία και μετέπειτα οργανωτικό γραμματέα στο ίδιο σωματείο ότι ένα ύποπτο άτομο βρισκόταν έξω από την αίθουσα που φυλασσόταν η σφραγισμένη κάλπη με τις ψήφους.

    Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν διενεργηθεί εκλογές στον σύλλογο πτυχιούχων ΕΛΤΑ και σήμερα θα γινόταν η καταμέτρηση. Οι δύο συνδικαλιστές έφτασαν στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου φυλασσόταν η κάλπη και στην προσπάθεια τους να εκδιώξουν τον άγνωστο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνόδευε διαγραμμένο συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, ήλθαν στα χέρια μαζί του.

    Ο Μανώλης Γουρνιεζάκης, ο οποίος είχε ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων, έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως έφτασε ασθενοφόρο και ενώ αρχικά ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Αντιδράσεις

    Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ τονίζει ότι έδωσε εντολή και ενεργείται κατεπείγουσα διοικητική έρευνα.

    Ο σύλλογος πτυχιούχων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ κάνει λόγο για ευθύνες της διοίκησης και σε ανακοίνωση του αναφέρει: "επανειλημμένα είχαμε καταγγείλει τη δημιουργία παραδιοικητικού μηχανισμού στον ΕΛΤΑ αλλά η Διοίκηση κωφεύει και συνεχίζει απτόητη το στήσιμο του παρακρατικού της μηχανισμού".

    Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΚΕ κάνει λόγο για "άνανδρη δολοφονική επίθεση" και προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι "ο ηθικός αυτουργός αυτής της δολοφονίας είναι ο κυβερνητικός αυταρχισμός που έχει δημιουργήσει το περιβάλλον του μίσους και του διχασμού, που επιχειρεί να διαιρέσει την ελληνική κοινωνία, που λοιδορεί και απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα".

    Η ΔΑΚΕ σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά λύπη της για "το θλιβερό γεγονός της απώλειας ενός συναδέλφου", καθώς και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του εκλιπόντος. "Καταδικάζουμε τις όποιες ενέργειες οδηγούν σε πόλωση και σε όξυνση", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει: "Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις οφείλουν πρώτες να προστατεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και να αποφεύγουν για λόγους σκοπιμοτήτων την δημιουργία εντάσεων και εντυπώσεων. Αναμένουμε από την δικαστική έρευνα να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση".

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τον "έντονο αποτροπιασμό της για την άνανδρη επίθεση εναντίον συναδέλφων των ΕΛΤΑ που οδήγησε στον θάνατο τον Μανώλη Γουρνιεζάκη και τον τραυματισμό του Κώστα Κωνή. Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικοί αγώνες και διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος τέτοιες ενέργειες ενισχύουν και ευνοούν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, που επιχειρούν να επιβάλλουν με τη βία τη δική τους αντίληψη και πρακτική αμαυρώνοντας την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος". Βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κάνοντας λόγο για "άνανδρη τραμπούκικη επίθεση".

    Σε ανακοίνωση του για το περιστατικό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει: "δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που διχάζει τους εργαζόμενους, πολώνει την κοινωνία και δημιουργεί το έδαφος να αναπτυχθούν τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα. Δε θα ανεχθούμε την αναβίωση του Παρακράτους. Να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες."

    Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε, πως "η Κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ στα ΕΛΤΑ και συμπαρίσταται στην οικογένειά του. Παραλλήλως επισημαίνει ότι είναι τουλάχιστον άκαιρη αν όχι επικίνδυνη για τα δημοκρατικά μας ήθη η σπουδή με την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την ανθρώπινη απώλεια, επενδύοντας για μία ακόμη φορά στην πόλωση και στην οξύτητα".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δήλωσε: "επικίνδυνη για τα δημοκρατικά μας ήθη είναι η δράση των τραμπούκων. Αυτή τη δράση έπρεπε να καταδικάσει και να στηλιτεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντί γι αυτό, νομίζει ότι και στο τραγικό αυτό θέμα έχει περιθώριο να κάνει κριτική στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δήθεν 'μικροπολιτική εκμετάλλευση'"

    Απαντώντας, ο κ. Αθανασάκης είπε τα εξής: "οι δηλώσεις του ιατροδικαστή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άλλης ερμηνείας. Όσοι, ωθούμενοι από μικροκομματική σκοπιμότητα, έσπευσαν να καπηλευτούν το θάνατο ενός συνανθρώπου μας, εξετέθησαν ανεπανόρθωτα".

    Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του νεκρού συνδικαλιστή εξέφρασε το ΚΚΕ, καταδικάζοντας παράλληλα "τη βίαιη ενέργεια συνδικαλιστών του χώρου της ΔΑΚΕ, στο χώρο που φυλασσόταν η κάλπη και τη θλιβερή κατάληξη του επεισοδίου, με το θάνατο του συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Μανώλη Γουρνιεζάκη".

    Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ καταδίκασε "απερίφραστα τις αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες ενέργειες σε βάρος συνδικαλιστών των ΕΛΤΑ Ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του θανάτου του Μ. Γουρνεζιάκη και να αποδοθούν άμεσα οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Σήμερα όσο ποτέ πρέπει να καταδικαστούν και να αποδοκιμαστούν κάθε είδους πράξεις και βιαιότητες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και δυναμιτίζουν το δημοκρατικό κλίμα των αντιπαραθέσεων στη συνδικαλιστική και πολιτική ζωή της χώρας".

    [03] Κοινωνία

    Δόντι σε πιάτο ασθενούς

    6/10/2006 6:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένορκη διοικητική εξέταση, έχει διαταχθεί στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς για το δόντι που βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη σε γεύμα ασθενούς. Διοίκηση και εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια πίσω από την οποία αποκρύπτεται προσπάθεια είτε να δυσφημιστεί το νοσοκομείο είτε να περάσει η σίτιση σε ιδιώτες και τονίζουν, ότι δεν πρόκειται για αμέλεια κάποιου από το προσωπικό ή τυχαίο περιστατικό. Το περιστατικό ήρθε στο φως, όταν γιατρός του νοσοκομείου αποκάλυψε την καταγγελία που έκαναν οι συγγενείς του ασθενούς ο οποίος νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του καρδιολογικού τμήματος.

    [04] Κοινωνία

    Κατέθεσε ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ

    6/10/2006 5:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κατάθεση στον 14ο ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ έδωσε ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Πέτρος Παπαδάκης, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι εκβιάζεται η εταιρεία να πληρώσει μίζα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, για να μην της επιβληθεί πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο κ. Παπαδάκης παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου δυόμιση ώρες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή, ενώ έκανε λόγο για ομάδα εκβιαστών που είχε και υποδομή και βεβαιότητα για την δύναμή της. Ο κ. Παπαδάκης προσκόμισε επισης και έγγραφα σχετικά με την αντιδικία που έχει η εταιρεία με τον μέχρι πρότινος νομικό της σύμβουλο, κ. Κρίτωνα Μεταξόπουλο. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι δύο μέρες πριν παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ο κ. Μεταξόπουλος, είχε προτείνει στην εταιρία να του αναθέσει την διαχείριση, από νομικής και επικοινωνιακής πλευράς, του συνόλου της υπόθεσης με την εκβίαση της εταιρίας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για τις υπηρεσίες του αυτές, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, που προσκόμισε στον ανακριτή ο κ. Παπαδάκης, ο δικηγόρος ζητούσε προκαταβολή δύο εκατομμυρίων ευρώ. Εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η ΜΕΒΓΑΛ κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές τους εκβιαστές και γι' αυτό το λόγο είμαι σήμερα εδώ. Πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί κάθε έντιμος πολίτης, κάθε έντιμη εταιρία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα της κοινωνίας".

    [05] Κοινωνία

    Στο Αγρίνιο

    Βουτιά στο κενό από 6χρονη

    6/10/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Τραγικό κατάληξη είχε ένα εξάχρονο κοριτσάκι τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, όταν έπεσε από το μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας, όπου διέμενε με τη μητέρα του, στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με τη μητέρα της το κοριτσάκι είχε ιστορικό υπνοβασίας. Η μητέρα της γνωρίζοντας το πρόβλημα είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Άγνωστο είναι πως η εξάχρονη κατάφερε να ξεκλειδώσει τις πόρτες και μέσα στον ύπνο της σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία να κάνει βουτιά στο κενό. Σύμφωνα με τους ειδικούς περιστατικά υπνοβασίας παιδιών καταγράφονται συχνά. Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια θανάτου της εξάχρονης πριν καταλήξει σε οριστικό πόρισμα.

    [06] Κοινωνία

    Το νομοσχέδιο για το τζαμί στον Ελαιώνα

    6/10/2006 4:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το νομοσχέδιο για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα παρουσίασε το πρωί η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Το ισλαμικό τέμενος θα είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και θα αποτελεί περιουσία του ελληνικού δημοσίου, καθώς θα ανεγερθεί με δαπάνες του υπουργείου Παιδείας και θα διατίθεται προς χρήση στις μουσουλμανικές κοινότητες. Επίσης, σημείωσε ότι κάθε θρησκευτική ενότητα θα μπορεί να έχει το δικό της ιμάμη για να εκτελεί τα λειτουργικά καθήκοντα. Η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ιδρυθεί στον ίδιο χώρο πολιτιστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, έχει κάνει θετική δήλωση για την ανέγερση τεμένους.

    Θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων παιδείας και ΠΕΧΩΔΕ, το πολύ σε τρία χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του τεμένους σε μία έκταση 42 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, στην περιοχή όπου βρισκόταν η ναυτική βάση. Η υπουργός Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Το τέμενος θα είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και θα διοικείται από 7μελή επιτροπή, με τη συμμετοχή και δύο μουσουλμάνων, η οποία θα διαθέτει το χώρο προς χρήση στις μουσουλμανικές κοινότητες της Αθήνας. Ο θρησκευτικός ιμάμης που θα διορίζεται θα έχει θητεία δύο χρόνια και θα αμείβεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

    Ήδη για την ανέγερση του τεμένους έχουν εκταμιευθεί 15 εκατομμύρια ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    [07] Κόσμος

    Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας

    6/10/2006 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: REUTERS, ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Άγκυρας και το στίγμα των προτεραιοτήτων που θα θέσει, όταν αναλάβει την προεδρία της Ένωσης τον Ιανουάριο, εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της σε συνέδριο επιχειρηματιών, ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψή της στην Τουρκία. Ακόμη, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ζήτημα του πρωτοκόλλου, προσθέτοντας: "καλώ την Τουρκία να τηρήσει της δικές τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να ανοίξει αμέσα τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως καγκελάριος πιστεύω πως η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία ". Η Γερμανίδα καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην οικονομική διάσταση των σχέσεων της Γερμανίας με την Τουρκία που αποτιμάται σε 23 δισ. δολ. ετησίως. Νωρίτερα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή. Η κα Μέρκελ είχε ημίωρη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίο συνόδευαν μέλη της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος που βρίσκεται από την Πέμπτη στο Φανάρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο τελετουργικό γεύμα της καταλήξεως της νηστείας που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και στο οποίο παρέστη και η Γερμανίδα καγκελάριος.

    Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με Τούρκους και Γερμανούς επιχειρηματίες. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με ετήσιο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν ζητήσε από τις γερμανικές εταιρείες να επεκτείνουν τις επενδύσεις στους στον ενεργειακό τομέα.

    Να σημειωθεί ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ έχουν επανειλλημένα αντιταχθεί στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας, επικαλούμενοι την οικονομική και πολιτιστική της υστέρηση. Αντίθετα οι Σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους συγκυβερνούν στο μεγάλο συνασπισμό, τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρή γλώσσα στην Τουρκία

    Στην Άγκυρα η Μέρκελ

    [08] Κόσμος

    Λάθη και νεκροί στη "μαύρη λίστα" by USA

    6/10/2006 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το όνομα του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, είχε περιληφθεί στον κατάλογο των "επικίνδυνων" επιβατών στους οποίους οι αμερικανικές αρχές απαγόρευαν την επιβίβαση σε αεροσκάφη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS. Το κανάλι ανέφερε ότι κατάφερε να βρει τον κατάλογο που περιλαμβάνει 44.000 ονόματα. Η λίστα των "ανεπιθύμητων" όμως έχει πολλά λάθη αλλά και ονόματα νεκρών. Το CBS θα μεταδώσει λεπτομερώς την έρευνά του την Κυριακή, στην εκπομπή "60 λεπτά". Εκτός από τον Μοράλες, στον κατάλογο βρίσκεται επίσης το όνομα του Σαντάμ Χουσεΐν και οι 14 από τους 19 αεροπειρατές που μετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και είναι όλοι τους νεκροί. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν ονόματα ατόμων που θα έπρεπε να είναι στον κατάλογο. Το κανάλι επισήμανε για παράδειγμα ότι δεν έχουν περιληφθεί οι Βρετανοί που συνελήφθησαν το καλοκαίρι και οι οποίο κατηγορούνται ότι ήθελαν να ανατινάξουν αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ.

    [09] Κόσμος

    Από την πολιτική της Κυβέρνησής τους

    Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί

    6/10/2006 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα μόλις μήνα πριν από τις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, το Ιράκ παραμένει το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Πιου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να δηλώσουν ποια θέματα θεωρούν οι ίδιοι ως σημαντικότερα πριν τις εκλογές. Σε ποσοστό 51% απάντησαν ότι τους απασχολεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ. Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων έρχεται στη δεύτερη θέση, με 37% ενώ η κατάσταση της οικονομίας στην τρίτη με 35%. Μέχρι στιγμής πάντως το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους πολίτες. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο το 51% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς έναντι 38% για τους Ρεπουμπλικάνους. Μετά την παραίτηση του γερουσιαστή, την περασμένη Παρασκευή, τα ποσοστά αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Εξάλλου, σε ποσοστό 58% οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η κατάσταση στο Ιράκ επιδεινώνεται ενώ το 47% δηλώνει ότι ο πόλεμος όξυνε παρά βοήθησε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Μόνο το 37% απάντησε ότι εγκρίνει την πολιτική του Προέδρου Τζορτζ Μπους ενώ το 63% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Συνολικά, το 39% των ψηφοφόρων είπαν ότι η ψήφος τους στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι "ψήφος κατά του Μπους". Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 21 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.800 ενηλίκων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στις τρεις μονάδες.

    [10] Οικονομία

    Επαφές της Ευρωπαίας επιτρόπου Ανταγωνισμού

    Συνεργασία για τον ανταγωνισμό

    6/10/2006 4:07:00 μμ

    Για τα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να λειτουργεί ομαλά στη χώρα μας ο υγιής ανταγωνισμός και να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενημερώθηκε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Νίλι Κρος σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η κ. Κρος κάλεσε όποιους μιλούν για εξάρτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να το αποδείξουν με στοιχεία, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε πιο αυστηρή νομοθεσία κατά των καρτέλ. Από την πλευρά του, ο κ. Σιούφας τη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξάρτηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως ανεξάρτητων αρχών στην επικείμενη αναθεώρηση.

    Αυστηρά πρόστιμα από την ΕΕ για τα καρτέλ

    Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίλι Κρος συμμετείχε επίσης, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Βουλής, όπου ενημέρωσε τα μέλη τους, για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ. Η κ. Κρος παρότι προκλήθηκε επανειλημμένα από αρκετούς βουλευτές που έθεσαν θέμα παραβίασης στη χώρα μας του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του γάλακτος, αλλά και στους τομείς των καυσίμων, της ακτοπλοΐας και των τραπεζών, δεν θέλησε να κάνει καμία ιδιαίτερη αναφορά. Η Επίτροπος της ΕΕ δεν θέλησε να απαντήσει και στο αν θα κινηθεί αυτεπάγγελτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στα καταγγελλόμενα ως φαινόμενα καρτέλ στην Ελλάδα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις επαφές της, η κ. Κρος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέα πολιτική κατά των καρτέλ, που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για όσες εταιρίες εμπλέκονται σε τέτοια δραστηριότητα. Έτσι το πρόστιμο θα μπορεί να φτάνει το 30% του ετήσιου κύκλου εργασιών με δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται επί τα έτη παράβασης.

    Για το θέμα της Ολυμπιακής και τη μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που είχε λάβει, η κ. Κρος δήλωσε ότι αναμένει την εισήγηση των υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή αν αποδειχτεί ότι μια κυβέρνηση προστατεύει τον αερομεταφορέα της.

    Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ η κ. Κρος δήλωσε ότι η υπόθεση αξιολογείται από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ενώ επεσήμανε ότι για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων του ΟΤΕ, πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες μη κρατικής ενίσχυσης.

    Αναφερόμενη στις ελληνικές τράπεζες υπογράμμισε ότι έχουν έσοδα ανά πελάτη διπλάσια από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, αλλά έχουν επίσης και χαμηλά σχετικά περιθώριο κέρδους.

    Για τις καταγγελίες του προέδρου του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλου περί της ύπαρξης κρατικών καρτέλ, είπε ότι περιμένει στοιχεία εφόσον υπάρχουν για να ασχοληθεί με το θέμα, σημειώνοντας πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει αρκετές περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων που αφορούν στην Ελλάδα.

    Σε ότι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ της οριζόντιας κρατικής ενίσχυσής τους, ώστε να δημιουργήσουν ή να υιοθετήσουν καινοτόμες ιδέες, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και να τονωθεί η επιχειρηματική εξωστρέφεια. Δήλωσε με έμφαση ότι χρέος της Κοινότητας και των κρατών -μελών της είναι να παροτρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και έρευνα Τέλος, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι γενικεύσεις προς κάθε κατεύθυνση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κομισιόν: Στοπ στα καρτέλ

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρόταση στον Σούνες

    6/10/2006 2:12:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Παναθηναϊκός εξετάζει την περίπτωση του Γκρέιαμ Σούνες για την τεχνική του ηγεσία, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η αγγλική εφημερίδα «Mirror». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Σκωτσέζος τεχνικός θεωρείται από τους «πράσινους» ο κατάλληλος για να βγάλει την ομάδα από την αγωνιστική κρίση, που διέρχεται. Ο 53χρονος προπονητής είναι ελεύθερος μετά από την απόλυσή του από τη Νιούκαστλ στις 2 Φεβρουαρίου του 2006. «Οι Έλληνες θέλουν απεγνωσμένα να δελεάσουν τον άλλοτε προπονητή της Νιουκάστλ να επιστρέψει στην προπονητική δράση. Βλέπουν στο πρόσωπό του σκληρού -που έχει ήδη φέρει εις πέρας μερικές δύσκολες αποστολές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων και των περασμάτων του από την Τουρκία και την Γαλατάσαραϊ αλλά και την Πορτογαλία και την Μπενφίκα- τον ιδανικό υποψήφιο για να δώσει ελπίδες στην ομάδα τους», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό δημοσίευμα.

    [12] Παράξενα

    Τον "έκαψε" ο διακαής πόθος

    6/10/2006 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 3:12:52 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά 30 κατηγορίες βαρύνουν τον Αυστραλό Σάιμον Φράνσις Τζόμπσον, που ήθελε να γίνει πυροσβέστης. Επειδή, όμως, το να βρει δουλειά στο πυροσβεστικό σώμα δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, σκαρφίστηκε ένα πιο σύντομο τρόπο για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Έτσι, επί ένα χρόνο, εισέβαλλε σε πυροσβεστικούς σταθμούς της πόλης Κουίνσλαντ, έκλεψε στολές, ασυρμάτους και εξοπλισμό, που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες, και έπιασε δουλειά. Προσποιούμενος ότι ήταν πυροσβέστης, σταματούσε σε σημεία όπου είχαν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα και προσφερόταν να βοηθήσει, ενώ μία φορά μπήκε σε ένα μπαρ και αφού το επιθεώρησε, για να δει εάν διαθέτει πυρασφάλεια, έκανε συστάσεις στον ιδιοκτήτη του, με τις οποίες εκείνος συμμορφώθηκε! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχε μπει τόσο στο πετσί του ρόλου του, ώστε είχε πείσει την κοπέλα του πως είναι πυροσβέστης και για να της το αποδείξει έκλεψε ένα πυροσβεστικό όχημα για να την πάει βόλτα και να την εντυπωσιάσει. Όλα αυτά έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της δίκης του, που έγινε όταν τελικά οι Αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν. Ο δικαστής τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια με αναστολή ενός έτους, καθώς του απαγγέλθηκαν 30 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απάτη, κλοπή, πλαστογράφηση και αντιποίηση Αρχής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 October 2006 - 16:50:29 UTC