Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη πρώτη για τους υποψηφίους της Τ.Α.
  • [02] Συνάντηση Γιαννάκου - Πετραλιά
  • [03] Στην έδρα του ΟΗΕ η Μπακογιάννη
  • [04] Στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [05] Συναντήσεις της ΔΟΕ με κόμματα της Αριστεράς
  • [06] Φρουρούμενος στο Λαϊκό
  • [07] Στον ανακριτή
  • [08] Διευκολύνσεις για την έκδοση διαβατηρίων
  • [09] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών
  • [10] Champions League και διαδικτυακά!
  • [11] Εξάρθρωση σπείρας αετονύχηδων
  • [12] Καλούν τον Πάπα να ανακαλέσει
  • [13] Αιματηρές συγκρούσεις
  • [14] Στην αγχόνη ο Ασοχάρα
  • [15] Πέθανε η Οριάνα Φαλάτσι
  • [16] Αναβαθμίζεται σε κυκλώνα η τροπική καταιγίδα Λέιν
  • [17] Προηγείται ο Γκόρντον
  • [18] Απέτρεψαν επιθέσεις καμικάζι
  • [19] Πρώτες δηλώσεις του Ραούλ
  • [20] Προβάδισμα Ορτέγα στη Νικαράγουα
  • [21] Παραλίγο μοιραία η βροχή
  • [22] "Ρουτίνα τα πτώματα"
  • [23] Έκρηξη βόμβας σε εκκλησία στη Γάζα
  • [24] Μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
  • [25] "Πέφτει" το πετρέλαιο στην Ασία
  • [26] Φτηνά τη γλύτωσε ο "Super Mario"
  • [27] Αποφόρτιση και 4Χ4
  • [28] Σοκ με Γκαλίνοβιτς
  • [29] Εύκολα ή δύσκολα νίκησαν τα φαβορί
  • [30] Έπεσε μαχόμενος ο Ατρόμητος
  • [31] Κοντά στην πρόκριση ο Ηρακλής
  • [32] "Ναυάγιο" στο Παμπελοποννησιακό
  • [33] Κινδυνεύουν μνημεία στη Γαλλία
  • [34] Στόχος η προστασία του προστάτη
  • [35] Η πρώτη γυναίκα με βιονικό χέρι
  • [36] Κι όμως ακόμα γυρίζει…
  • [37] Φοβούνται… το δρόμο που άνοιξε η Μαδρίτη

    [01] Πολιτική

    Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική δραστηριότητα

    Επίσημη πρώτη για τους υποψηφίους της Τ.Α.

    15/9/2006 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 6:46:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς μας χωρίζουν μόλις 30 ημέρες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο υποψήφιος της ΝΔ για το Δήμο Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δέχθηκε δώρα και ευχές στο γραφείο του καθώς και την επίσκεψη των παιδιών των Special Olympics. Ο Πρωθυπουργός του έστειλε ένα χαρακτικό, ενώ ο αντίπαλός του, Κώστας Σκανδαλίδης, του έστειλε ένα βιβλίο και μία ανθοδέσμη. Ο κ. Σκανδαλίδης πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία, στην πλατεία του Αγίου Παύλου, και πρότεινε την αναβάθμιση της γειτονιάς με πολιτιστικά προγράμματα και αθλητικές υποδομές. Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, είχαν ο υποψήφιος υπερνομάρχης, Αργύρης Ντινόπουλος, και ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιώς, Σπύρος Σπυρίδων. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντινόπουλος είπε ότι τα συνδικάτα και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τη δημαρχία της Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής, επισκέφτηκε τα γραφεία της Γ.Γ. Αθλητισμού, όπου συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ανάγκη ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και του σχολικού αθλητισμού. Ο υποψήφιος του ΣΥΝ για το Δήμο Αθηναίων, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με το προεδρείο του ΚΕΘΕΑ και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις ανάγκες του προγράμματος ΔΙΑΒΑΣΗ. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ, Γιάννης Πανούσης, επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αθηνών και συνομίλησε με τους ηλικιωμένους και το προσωπικό, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, συνάντησε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και επισκέφτηκε τα γραφεία του ΙΚΑ Πειραιά.

    "Στενή η συνεργασία Υπερνομαρχίας-Υπ. Ανάπτυξης"

    Στο μεταξύ, συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε η υπερνομάρχης, Φώφη Γεννηματά, και οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεργασία του Υπουργείου με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ιδίως με την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, για την οποία και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι είναι άψογη και αποτελεσματική.

    "Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθώντας πολιτική αρχών, επιδιώκει στενή συνεργασία με όλους, πέρα από τις κομματικές επιλογές και τις προτιμήσεις", τόνισε ο υπουργός, Δημήτρης Σιούφας.

    "Καταφέραμε και δουλέψαμε από κοινού, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς παρωπίδες με ευαισθησία για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία του καταναλωτή, αλλά και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης", τόνισε η κ. Γεννηματά και δήλωσε αισιόδοξη ότι "η προσπάθεια αυτή μπορεί να συνεχιστεί και μετά από τις εκλογές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πλούσια προεκλογική δραστηριότητα

    [02] Πολιτική

    Τμήμα τουριστικών σπουδών

    Συνάντηση Γιαννάκου - Πετραλιά

    15/9/2006 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος τουριστικών σπουδών αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Υπουργοί Παιδείας και Τουριστικής Ανάπτυξης, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής. Οι δυο κυρίες Γιαννάκου και Πετραλιά, ανακοίνωσαν, ότι θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο στα σχολεία για την ενίσχυση της τουριστικής συνείδησης των μαθητών. "Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν οι πενθήμερες εκδρομές έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης θα ενισχυθούν οι εβδομάδες περιβάλλοντος στις οποίες παίρνουν μέρος 25.000 μαθητές και έχουν κόστος 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διανεμηθεί στους μαθητές των σχολείων λεύκωμα με στόχο να δημιουργηθεί τουριστική συνείδηση στα παιδιά. Αυτό θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού", είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά τόνισε ότι "ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της οικονομίας μας και έχει ανάγκη από πολυεπίπεδες επενδύσεις. Μια από αυτές είναι και το έμψυχο δυναμικό". Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή "Πρώτη γραμμή" η υπουργός Παιδείας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει εκπαιδευτικοί, η αξιολόγηση των πανεπιστημίων θα προχωρήσει. Από την Δευτέρα οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει πενθήμερη απεργία, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    [03] Πολιτική

    Συναντήσεις με Ράις και Γκιουλ

    Στην έδρα του ΟΗΕ η Μπακογιάννη

    15/9/2006 2:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 2:45:18 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της 61ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνοδευομενη από τον υφυπουργό κ. Βαληνάκη, αξιωματούχους του υπουργείου και 15 βουλευτές.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη και λόγω της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη θα έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της και άλλους αξιωματούχους με ομολόγους της και αντιπροσώπους κρατών-μελών του διεθνούς Oργανισμού. Η πρώτη της συνάντηση θα είναι με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στις 27 του μήνα, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Επίσης θα παραβρεθεί στις δεξιώσεις που θα πραγματοποιήσουν προς τιμή των ξένων αντιπροσωπειών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Την ερχόμενη Τρίτη, μετά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, η Υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης "Ελαίας Εγκώμιο".

    Την επόμενη μέρα, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος σε επίπεδο ΥΠΕΞ η κ. Μπακογιάννη θα απευθύνει ομιλία και θα προεδρεύσει της συζήτησης με σκοπό την καταγραφή της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί από την έγκριση του ψηφίσματος 1631, τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και τη μελέτη των προβλημάτων και προκλήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν, ώστε να ενδυναμωθεί η συνεργασία με τους περιφερειακούς, υπο-περιφερειακούς και άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Την ίδια μέρα, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας θα παραθέσει γεύμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Την ερχόμενη Πέμπτη, θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και αργότερα θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει το Foreign Policy Association με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα.

    Η κ. Μπακογιάννη θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.

    Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη τo βράδυ της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου για συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας.

    Η υπουργός θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο

    Στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου

    15/9/2006 2:03:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο δείπνο που παραθέτει προς τιμή των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της Helexpo. Κατόπιν θα έχει συνάντηση με το πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς".

    Το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και μετά θα έχει συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων στα εργοστάσια Λιπασμάτων, Ζάχαρης και ΒΙΑΜΙΛ στο Βελλίδειο και θα επισκεφθεί τα περίπτερα της διεθνούς έκθεσης. Ο κ. Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο "Μακεδονία Παλάς" και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

    Σχετικά Links:

    Helexpo

    [05] Πολιτική

    Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Συναντήσεις της ΔΟΕ με κόμματα της Αριστεράς

    15/9/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 6:38:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την πλήρη στήριξή τους, στα "δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των δασκάλων", εξέφρασαν, την Παρασκευή, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που είχαν διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), ενόψει της πενθήμερης απεργίας, που ξεκινά τη Δευτέρα. "Υποστηρίζουμε τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την κατάργηση μορφών απασχόλησης, όπως είναι οι ωρομίσθιοι", δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα εκφράζοντας την αντίθεσή της στα προωθούμενα μέτρα για την Εκπαίδευση καθώς και στα νέα προγράμματα διδασκαλίας. Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την Κυβέρνηση να μη διαλύσει την Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ζητώντας κατώτερο μισθό για τους νεοδιορισθέντες 1.400 ευρώ, λύση στο καθεστώς των ωρομισθίων και επιμόρφωση των δασκάλων. "Ο αγώνας μας που ξεκινά τη Δευτέρα έχει ως κυρίαρχο στόχο να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων ξανά στην κοινωνία μας το ζήτημα Παιδεία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση", επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, επιρρίπτοντας στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας την ευθύνη για την αναταραχή, που θα προκύψει στην Α βάθμια Εκπαίδευση, καθώς, όπως είπε, ενώ γνωρίζουν εδώ και τρεις μήνες ότι έχει εξαγγελθεί η απεργία, δεν έχουν συναντηθεί με την Ομοσπονδία για να τεθούν προς συζήτηση τα αιτήματα του κλάδου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση με τη ΔΟΕ

    Σχετικά Links:

    Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

    [06] Κοινωνία

    Ο επί 16 χρόνια "Φαντομάς"

    Φρουρούμενος στο Λαϊκό

    15/9/2006 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο έως πρότινος υπ αριθμόν ένα καταζητούμενος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούν 87 έτη φυλάκισης, από 37 καταδικαστικές αποφάσεις για μία απαγωγή, ληστείες, κλοπές και αποδράσεις. Ο Παλαιοκώστας έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο αριστερό χέρι, που προκλήθηκε όταν ανατράπηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του από τις αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο δεν μπορεί να χειρουργηθεί ακόμη, καθώς παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση. Σήμερα η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή αλλά πρέπει να παραμείνει η πίεση του χαμηλή για κάποιες μέρες πριν περάσει την πόρτα του χειρουργείου. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς η επέμβαση θα γίνει το νωρίτερο την επόμενη Τρίτη. Όπως διευκρίνισε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, προς το παρόν το λόγο έχουν οι γιατροί και όταν κριθεί ότι είναι σε θέση να καταθέσει, θα μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ. Περιπολικά και γερανοί της Τροχαίας καθώς και μια διμοιρία των ΜΑΤ φρουρούν τον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου ενώ αστυνομικοί έχουν κατακλύσει τον όροφο, όπου βρίσκεται ο θάλαμος-κελί του. Η Αστυνομία δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη, καθώς ο Παλαιοκώστας είναι διαβόητος για τις αποδράσεις του. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του κρησφύγετού του στην περιοχή της Βοιωτίας. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκεται τόσο το κινητό του τηλέφωνο όσο και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε την ώρα που συνελήφθη. Εξάλλου άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τοποθεσία πού κρύβεται ο αδελφός του Βασίλης, μετά τη θεαματική απόδρασή του με ελικόπτερο, τον περασμένο Ιούνιο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν την Αστυνομία να βρίσκεται στα ίχνη του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τέλος εποχής...

    [07] Κοινωνία

    Πήραν προθεσμία οι δύο

    Στον ανακριτή

    15/9/2006 10:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 7:44:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ενώπιον της 14ης τακτικής ανακρίτριας οδηγήθηκαν το πρωί οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ. Οι Παναγιώτης Αδαμόπουλος, μέχρι πρότινος Διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, έμπορος σιτηρών και φερόμενος ως μεσάζων και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής, βαρύνονται με τις κατηγορίες της εκβίασης κατ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, παθητικής δωροδοκίας και άμεσης συνεργίας σε παθητική δωροδοκία. Όμως, μόνο, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος προχώρησε σε κατάθεση υποστηρίζοντας ότι λειτούργησε απλώς ως μεσολαβητής ώστε να έρθουν σε επαφή ο Κ. Κωνσταντινίδης με την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ και δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τα χρήματα. Μετά την πολύωρη απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος. Οι Κωνσταντινίδης και Αδαμόπουλος, κατόπιν αιτήματος τους, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν ο πρώτος το Σάββατο το πρωί και ο δεύτερος την Κυριακή το πρωί. Και οι δυο ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για όλο το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης, καθώς και για τη σημερινή κατάθεση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρου Ζησιμόπουλου, οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας να προσκομίσει στην ανάκριση όλα τα σχετικά έγγραφα με την υπόθεση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του υπουργείου, πρόσθεσε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και υπογράμμισε ότι αυτή είναι η απόδειξη της σύγκρουσης της Κυβέρνησης με τέτοια φαινόμενα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, έστειλε σήμερα δυο επιστολές με τίτλο "24 ψέματα", μία προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και μία προς την Ένωση Συντακτών κάνοντας λόγο για μια σειρά ανακρίβειες, που όπως αναφέρει, ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης γύρω από την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και την εμπλοκή του δικού του ονόματος.

    "Δώρο" τα χρήματα, λένε οι κατηγορούμενοι

    Με προσοχή εξετάζουν οι αρχές τα στοιχεία και τα όσα κατέθεσε στην ανακρίτρια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος ανέφερε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη επικοινωνία με το νομικό σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας κ. Μεταξόπουλο ο οποίος του μετέφερε τα το αίτημα της εταιρείας για υπαγωγή της σε καθεστώς επιείκειας, στα πλαίσια του αυτεπάγγελτου ελέγχου που διενεργούταν εκείνη την περίοδο. Δύο ημέρες μετά, στις 8/9 ο δικηγόρος τον επισκέφθηκε, προσκομίζοντας τα στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα -τα οποία κρίθηκαν ανεπαρκή- αλλά και μήνυμα του προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ ότι η εταιρεία αποτελούσε αντικείμενο εκβιασμού.

    Ο πρόεδρος κ. Ζησιμόπουλος ενημέρωσε αμέσως τον Υπουργό Ανάπτυξης. Ο κ. Σιούφας σε δηλώσεις του τόνισε ότι ακολούθησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της υπόθεσης. "Η υπόθεση αυτή αποτελεί απόδειξη της σύγκρουσής μας με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και παρανομίας. Αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανένα" είπε και επισήμανε τον πολύ σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. "Στηρίζουμε το έργο της. Δεν πρόκειται όμως να ανεχθούμε ούτε λοξοδρομήσεις ούτε σκιές στη λειτουργία της. Το λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη".

    Την Πέμπτη ο φερόμενος ως μεσάζων, Κώστας Κωνσταντινίδης μετά την αρχική επιβαρυντική για όλους κατάθεση του, αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, ενώ διατυπώνει υπαινιγμούς και για τη στάση της βιομηχανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικείμενη κατάθεση του θα υποστηρίξει πως τα χρήματα δεν ήταν προϊόν εκβιασμού αλλά προσφέρθηκαν ως "δώρο" από την εταιρεία και μάλιστα μετά τη σύναψη της επίσημης συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. "Ο κ. Παπαδάκης (πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ) με ρώτησε πόσο θέλετε για τον κόπο σας. Κανόνισέ το εσύ ήταν η απάντησή μου. 10% είναι καλά, μου είπε. Και συμφωνήσαμε αυτό το ποσό" φέρεται ότι κατέθεσε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ισχυρισμοί του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, ο οποίος στήριξε την προσπάθεια του να αποσείσει τις ευθύνες στο επιχείρημα ότι η εταιρεία είχε προσκομίσει όλα τα στοιχεία και είχε λάβει το "πράσινο φως' για την υπαγωγής της στο πρόγραμμα επιείκειας από το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου: "Γιατί λοιπόν να θέλει να μας δωροδοκήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αφού φαινόταν ότι όλα έχουν τελειώσει;" Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει ανάμειξη και με γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για συκοφαντία εις βάρος του και "λεηλάτηση της προσωπικότητας" του.

    Ο νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Μεταξόπουλος χθες το μεσημέρι υπέβαλλε την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους υγείας, σε συνδυασμό με την απέχθειά του, όπως λέει για την άσκοπη δημοσιότητα.

    Επιστολή Τσιτουρίδη με "24 ψέματα και αναλήθειες"

    Στην υπόθεση ενεπλάκη μέσω ρεπορτάζ που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί και το όνομα του Ευγένιου Παπαδόπουλου ειδικού γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης, ο οποίος σε χθεσινή γραπτή δήλωση του απέρριψε τα περί επικοινωνία του με τον Κωνσταντινίδη.

    Αλλά και υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σε σημερινή επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και προς την ΕΣΗΕΑ, κάνει λόγο για τεράστια ψέματα και συκοφαντίες που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής και παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας, ζητώντας από το ΕΣΡ να πάρει όλα τα μέτρα που ο νόμος προβλέπει, εφόσον αυτό κρίνει ότι παραβιάζεται η νομοθεσία στα 24 σημεία που επισημαίνει στο κείμενο του.

    Ο Υπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει "σύστημα Τσιτουρίδη" και "παρέα των Βρυξελλών", ενώ διαψεύδει και τα λεγόμενα περί συνεργασίας του αδελφού του Γιάννη με τον Κωνσταντινίδη , καθώς και την εμπλοκή του ονόματος του γενικού γραμματέα Κ. Τσουτσοπλίδη. Επίσης, διαψεύδει ανάμειξη του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου με την βιομηχανία Ζάχαρης.

    Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιτουρίδης παραθέτει 24 ψέματα και αναλήθειες που, κατά τη γνώμη του, ειπώθηκαν χωρίς αμφισβήτηση. Συνοπτικά:

    1. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του κ. Τσιτουρίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    2. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε καταδικάστηκε, όπως προέκυψε από έρευνα για ποινική υπόθεση λαθρεμπορίας, άρα όταν διορίστηκε στο ΙΚΑ, δεν ήταν σε γνώση του υπουργού ποινικό μητρώο για λαθρεμπόριο ζάχαρης.

    3. Ο έλεγχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασκείται από τα νόμιμα θεσμικά όργανα της Ανώνυμης Εταιρίας.

    4. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ στις Βρυξέλλες και επομένως ο κ. Τσιτουρίδης ουδέποτε τον έφερε από εκεί.

    5. Ο γενικός γραμματέας κ. Τσουτσοπλίδης ενεργεί μόνο θεσμικά και στα πλαίσια του νόμου, άρα αποτελεί ψέμα το ότι είχε "φάμπρικα" πόρων της ΕΕ.

    6. Ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, Γιάννης Τσιτουρίδης, και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

    7. Δεν υπάρχει "παρέα Βρυξελλών", όπου συμμετέχει ο αδελφός του υπουργού κ. Γιάννης Τσιτουρίδης, ο οποίος -σε κάθε περίπτωση- δεν συνυπήρξε με Αδαμόπουλο και Αναγνωστόπουλο στις Βρυξέλλες.

    8. Αποτελεί ψεύδος ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Απασχόλησης άνοιξε το Ασφαλιστικό, "καπελώνοντας" τον πρωθυπουργό, για να ξεφύγει ο κ. Τσιτουρίδης από το θόρυβο για τα σκάνδαλα.

    9. Ούτε θεσμικά ούτε εξωθεσμικά υπήρξε παρέμβαση Τσιτουρίδη για το διορισμό Αδαμόπουλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    10. Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο Κωνσταντινίδη και δεν είχε καμία τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, αφού άλλωστε η εμφανιζόμενη κλήση στο τηλέφωνό του δεν απαντήθηκε ποτέ.

    11. Ουδέποτε οι Αναγνωστόπουλος, Κώστας Τσουτσοπλίδης και Γιάννης Τσιτουρίδης -και οι τρεις μαζί ή ανά δύο από κοινού- ανέπτυξαν οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση ή συνεργασία.

    12. Ούτε ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, ούτε ο γενικός γραμματέας κ.Τσουτσοπλίδης, είχαν θεσμική ή εξωθεσμική δυνατότητα, ως "παρέα των Βρυξελλών", να κανονίζουν θέματα.

    13. Από το 2004 έως σήμερα ουδεμία υπόθεση λαθρεμπορίας υπήρξε στην ΕΒΖ, ούτε ο κ. Τσουτσοπλίδης εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπορίας ζάχαρης.

    14. Δεν υπάρχει θεσμικό ή εξωθεσμικό "σύστημα Τσιτουρίδη" που ενεργεί με οποιοδήποτε τρόπο αδιαφανή και εμπλέκεται σε οποιαδήποτε κρατική δραστηριότητα.

    15. Ουδέποτε ο κ.Τσιτουρίδης (όπως αναφέρει) συνυπήρξε ούτε γνώριζε από το 1994 τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο. Για την ύπαρξη του κ. Αδαμόπουλου ως στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε όταν επελέγη στη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    16. Ουδέποτε ο κ. Τσουτσοπλίδης, ο Γιάννης Τσιτουρίδης και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος συμμετείχαν σε οποιαδήποτε επαγγελματική, κοινωνική ή άλλη "τριπλέτα".

    17. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος διορίστηκε στο ΔΣ του ΙΚΑ ως αιρετό μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    18. Τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο ουδέποτε μετεκάλεσε από τις Βρυξέλλες ο κ.Τσιτουρίδης, αφού ποτέ δεν ήταν εκεί, και ασκεί τα καθορισμένα θεσμικά καθήκοντά του στα πλαίσια της νομιμότητας

    19. Ο αδελφός του υπουργού, Γιάννης Τσιτουρίδης, δεν είναι κανένας από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης.

    20. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος δεν επιλέχθηκε ως εκτελωνιστής στην ΕΒΖ με παρέμβαση Τσιτουρίδη.

    21. Ο κ.Τσουτσοπλίδης ουδέποτε έδωσε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ΚΕΚ στο οποίο μετείχε ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος.

    22. Ο κ. Τσιτουρίδης σημειώνει ότι, από το Φλεβάρη του 2006 που ανέλαβε υπουργός Απασχόλησης, δεν έχει προβεί σε αλλαγές προσώπων και εισηγήσεων προκειμένου να ελέγξει τους διαγωνισμούς στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    23. Ο κ. Τσιτουρίδης δεν έχει σχέση κουμπαριάς ή άλλη με τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο.

    24. Ο ειδικός γραμματέας Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν μετέχει σε άλλη θέση, που δημιουργεί ασυμβίβαστο ή υπόνοιες σε σχέση με τη θέση που κατέχει στο υπουργείο Απασχόλησης.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον κ. Τσιτουρίδη, παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση που είχε πει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σε ερώτηση αν ο κ. Τσιτουρίδης έχει θέσει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    Για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ ρωτήθηκε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος παρέπεμψε στη δήλωση του Κώστα Καραμανλή για μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Δήλωσε ότι πριν τις 10 Σεπτεμβρίου δεν είχε τίποτα εναντίον του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος είναι φίλος και συνεργάτης του, ότι μόλις πληροφορήθηκε τις εξελίξεις τον αντικατέστησε από τη θέση του στην επιτροπή του προεκλογικού του αγώνα, καθώς και από τα διοικητικά συμβούλια του ΚΕΚ και του Κέντρου Πολιτισμού και πρόσθεσε "αν έφταιξε θα τιμωρηθεί".

    Παράλληλα, σημείωσε ότι αν έχει κάποιος στοιχεία για τη Νομαρχία και για οποιονδήποτε, θα πρέπει να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξελίξεις στην υπόθεση Μεβγάλ

    Τελεσίγραφο Καραμανλή

    [08] Κοινωνία

    Τρία νέα σημεία υποβολής δικαιολογητικών

    Διευκολύνσεις για την έκδοση διαβατηρίων

    15/9/2006 2:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρία νέα Γραφεία υποβολής δικαιολογητικών και έκδοσης διαβατηρίων δημιουργούνται στην Αττική, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Τη Δευτέρα 18 του μηνός θα λειτουργήσει το πρώτο νέο Γραφείο στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο Μεταξουργείο, ενώ τα υπόλοιπα δύο στις περιοχές Ζωγράφου και Παλαιού Φαλήρου έχουν προγραμματισθεί να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Μετά την πλήρη λειτουργία όλων των σημείων παραλαβής στην περιοχή των Αθηνών, η εδαφική τους αρμοδιότητα θα διαμορφωθεί ως εξής:

    1. ΑΤ Καλλιθέας, Λασκαρίδου 44, Δήμοι Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Ταύρου και 3ο ΔΔ Δήμου Αθηναίων (Πετράλωνα). 2. ΑΤ Πατησίων, Αγίας Λαύρας 17, Δήμος Γαλατσίου και 5ο (Πατήσια) και 6ο (Κυψέλη) ΔΔ. Δήμου Αθηναίων 3. ΑΤ Παγκρατίου, Πρατίνου 49, Δήμοι Βύρωνα, Υμηττού και 2ο ΔΔ Δήμου Αθηναίων (Ν. Κόσμος - Παγκράτι) 4. ΑΤ Ζωγράφου, Ηρώων Πολυτεχνείου 14, Δήμοι Ζωγράφου, Καισαριανής και 7ο ΔΔ Δήμου Αθηναίων (Αμπελόκηποι) 5. ΑΤ Παλαιού Φαλήρου, Αίαντος 8, Δήμοι Π. Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης. 6. Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, Σάμου 7Α παραπλεύρως Θ. Δηλιγιάννη, Μεταξουργείο, 1ο (Ομόνοια-Εξάρχεια-Σύνταγμα) και 4ο (Κολωνός) ΔΔ Δήμου Αθηναίων.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    [09] Κοινωνία

    Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

    Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών

    15/9/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργοστάσιο πλαστικών "ΘΡΑΣΟΣ ΕΠΕ" στο Λάκκωμα Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικής βορείου Ελλάδος Κωνσταντίνος Σκόκας, στο σημείο έσπευσαν 25 οχήματα με 55 άνδρες που κατάφεραν να περιορίσουν την φωτιά πριν επεκταθεί σε όλο το εργοστάσιο, ενώ οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Η πυρκαγιά κατάστρεψε σημαντικό μέρος της παραγωγής που αποτελούνταν από πλαστικά μέρη για αξεσουάρ αυτοκινήτων, ενώ τα γραφεία παρέμειναν ανέπαφα αλλά σχεδόν το μισό εργοστάσιο καταστράφηκε. Για τα αίτια της πυρκαγιάς το έργο της προανάκρισης ανέλαβε το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης.

    [10] Κοινωνία

    Champions League και διαδικτυακά!

    15/9/2006 2:14:00 μμ

    Οι φίλοι του ποδοσφαίρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω internet και μέσα από την διεύθυνση, http://championsleague.ert.gr, τη μετάδοση του αγώνα, του Τσάμπιονς Λιγκ, μεταξύ της ΑΕΚ και της ιταλικής Μίλαν. Η συγκεκριμένη μετάδοση έγινε στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος μετάδοσης αγώνων μέσω internet στην Ελλάδα, από την ιστοσελίδα της EΡT, με την τεχνολογική υποστήριξη της FORTHnet. Οι φίλαθλοι και κάτοχοι συνδέσεων ADSL, ανάλογα με την ταχύτητα πρόσβασής τους στο internet, έζησαν λεπτό προς λεπτό τον ποδοσφαιρικό αγώνα, μέσω των υπηρεσιών Streaming Media της FORTHnet και με χρήση μηχανισμών Geo Blocking, για τη διανομή του περιεχομένου στη Ελληνική επικράτεια. Η ΕΡΤ ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των χρηστών για ποιοτικό και ενδιαφέρον οπτικο-ακουστικό περιεχόμενο μέσω internet θα συνεχίσει με την υποστήριξη της Forthnet να παρέχει σε κάθε φίλαθλο ολοκληρωμένες, αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα με την ΝΕΤ, στο πλαίσιο του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος, η ΕΡΤ θα μεταδίδει απευθείας τους αγώνες της Τετάρτης, προς το παρόν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το φίλαθλο, που θα έχει δυνατότητα να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ΕΡΤ μόνο εντός Ελλάδας.

    [11] Κοινωνία

    Λήστευαν τράπεζες και σουπερμάρκετ

    Εξάρθρωση σπείρας αετονύχηδων

    15/9/2006 3:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Συνελήφθησαν τρεις νεαροί Αλβανοί με πλούσιο ποιόν σε ένοπλες ληστείες τραπεζών και σουπερμάρκετ. Αναζητείται το τέταρτο πρόσωπο της σπείρας Στα χέρια των αρχών βρίσκονται τα τρία από τα τέσσερα μέλη σπείρας αλλοδαπών, που εμπλέκονται σε περισσότερες από επτά ληστείες σε τράπεζες και σουπεμάρκετ της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για νεαρούς Αλβανικής υπηκοότητας και ηλικίας 22 με 26 ετών, οι οποίοι με τη συνδρομή του τέταρτου προσώπου που διέφυγε τη σύλληψη, διέπραξαν το προηγούμενο διάστημα δύο ένοπλες ληστείες και δύο απόπειρες ληστείας σε ισάριθμες τράπεζες, τρεις σε σουπερμάρκετ, αποκομίζοντας συνολικά 66.261 ευρώ, καθώς και δύο κλοπές αυτοκινήτων.

    Οι τρεις νεαροί συνελήφθησαν χθες, έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, που συνοδεύτηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών, στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την οδό Φραντζή. Οι τέσσερις άνδρες που χρησιμοποιούσαν κλεμμένο ΙΧ, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς χθες το μεσημέρι την περιοχή του Παλαιού Φαληρου και τέθηκαν υπό παρακολούθηση από αστυνομικούς. Ωστόσο, οι δράστες αντελήφθησαν τους αστυνομικούς, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να διαφύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, πετώντας δύο πιστόλια. Ακολούθησε καταδίωξη, χωρίς όμως να συλληφθεί ο τέταρτος άνδρας. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν δύο πιστόλια, 1.630 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα, ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, δύο πλαστές αλβανικές άδειες οδήγησης, μικροποσότητα ινδικής κάνναβης και είδη ρουχισμού.

    Οι τρεις άνδρες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και του τέταρτου νεαρού.

    Ληστείες σε τράπεζες

    Εν τω μεταξύ, αιματηρή ληστεία σημειώθηκε σήμερα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Λάρισα. Οι δύο δράστες με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαίρεσαν άγνωστο -μέχρις στιγμής- χρηματικό ποσό. Εγκαταλείποντας με την λεία τους την τράπεζα άνοιξαν πυρ εναντίον πληρώματος περιπολικού, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό.

    Άλλη μία ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί σε υποκατάστημα της Eurobank στου Ζωγράφου, στην Αθήνα. Δύο άτομα με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, αφαίρεσαν από τα ταμεία άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα.

    [12] Κόσμος

    Τις αναφορές του σε Ισλάμ και βία

    Καλούν τον Πάπα να ανακαλέσει

    15/9/2006 11:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 12:04:20 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο, προκαλούν οι συσχετισμοί που έκανε ο Πάπας Βενέδικτος περί της θρησκείας του Ισλάμ με τη βία, σε σεμινάριο στη Γερμανία την περασμένη Τρίτη. Μετά τον προκαθήμενο του Ισλάμ στην Τουρκία που ζήτησε από τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη, χαρακτηρίζοντάς τον μεροληπτικό και προκατειλημμένο, το κοινοβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε σήμερα απόφαση με την οποία τον καλεί να "ανακαλέσει τις απόψεις" που διατύπωσε, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασε "την άγνοια" του Ποντίφηκα για την μουσουλμανική θρησκεία.

    Στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Ρεγκενσμπουργκ, ο γερμανικής καταγωγής Πάπας Βενέδικτος, προσπάθησε με αναφορές στο Βυζάντιο να εξερευνήσει τις ιστορικές και φιλοσοφικές διαφορές, μεταξύ ισλαμισμού και χριστιανισμού και τη σχέση μεταξύ πίστης και βίας.

    Σημειώνοντας πως ότι αναφέρει δεν αποτελούν δικά του λόγια ο Πάπας παρέπεμψε σε λόγια του αυτοκράτορα του βυζαντίου Εμμανουήλ Παλαιολόγος ο Β για το Ισλάμ, ο οποίος είχε πει "ότι ο Μωάμεθ έφερε στον κόσμο μόνο απάνθρωπα και διαβολικά πράγματα, όπως η επιβολή της θρησκείας του με το σπαθί".

    Αυτές οι αναφορές του Πάπα ήταν και η αφορμή για το σάλο που προκλήθηκε στη μουσουλμανική κοινότητα.

    "Τα υποτιμητικά σχόλια του Πάπα για την φιλοσοφία του ιερού πολέμου και τον προφήτη Μωάμεθ πλήγωσαν τα αισθήματα του μουσουλμανικού κόσμου και μπορεί να σπείρουν την διχόνοια ανάμεσα στις θρησκείες" αναφέρεται στην απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το πακιστανικό κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε "αξιοθρήνητες" τις δηλώσεις του Πάπα και τον κατηγόρησε για "άγνοια σχετικά με τη μεγάλη θρησκεία του Ισλάμ".

    Το Βατικανό με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν ήθελε να προσβάλει με τα όσα είπε τους μουσουλμάνους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσαρέσκεια για δηλώσεις του Πάπα

    [13] Κόσμος

    Ανατολικά της Τουρκίας

    Αιματηρές συγκρούσεις

    15/9/2006 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2006 5:33:17 μμ)

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρεις κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες και ένας πολιτοφύλακας έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Τουρκία. "Ένας πολιτοφύλακας σκοτώθηκε μαζί με τρεις τρομοκράτες του PKK σε σύγκρουση στην επαρχία Βαν", δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Oι πολιτοφύλακες αυτοί που αποκαλούνται "φρουροί των χωριών", είναι χωρικοί που στρατολογούνται από τις τοπικές αρχές για να μάχονται τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, Τούρκοι στρατιώτες ήλθαν αντιμέτωποι με ομάδα ανταρτών του PKK κοντά στο χωριό Καρντογάν και τους ζήτησαν να παραδοθούν. Οι τελευταίοι άνοιξαν πυρ και ακολούθησε σύγκρουση. Να σημειωθεί ότι πάνω από 37.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν αφότου το PKK άρχισε τη δράση του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για αυτονομία στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που στηρίζεται σε στοιχεία του στρατού, από την αρχή του 2006 έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια τουλάχιστον 106 αντάρτες του PKK και 76 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

    [14] Κόσμος

    Στην αγχόνη ο Ασοχάρα

    15/9/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην αγχόνη αναμένεται να οδηγηθεί ο εγκέφαλος της επίθεσης με δηλητηριώδη αέρια στο μετρό του Τόκιο το 1995, Σόκο Ασοχάρα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας απέρριψε και την τελευταία έφεση των συνηγόρων του κατά της θανατικής ποινής. Οι συνήγοροι του 51χρονου Ασαχάρα-γκουρού της αίρεσης Αούμ Σίνρι Κίο, είχαν ζητήσει την ακύρωση της εσχάτης των ποινών που του είχε επιβληθεί, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από διανοητικά προβλήματα. Ο Ασαχάρα -το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Τσίζουο Ματσουμότο- είχε κριθεί ένοχος για την επίθεση με το δηλητηριώδες αέριο "σαρίν" στο μετρό του Τόκιο πριν από 11 χρόνια, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι και 5.500 είχαν τραυματιστεί. Δικαστήριο του Τόκιο είχε καταδικάσει το 2004 τον Ασαχάρα στην εσχάτη των ποινών.

    [15] Κόσμος

    Πέθανε η Οριάνα Φαλάτσι

    15/9/2006 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία από τις πιο γνωστές Ιταλίδες δημοσιογράφους, που σόκαρε το λογοτεχνικό κόσμο με μία "βιτριολική" επίθεση στο Ισλάμ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Οριάνα Φαλάτσι, πέθανε σήμερα στα 77 της χρόνια, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η Φαλάτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Φλωρεντίας και τα τελευταία χρόνια ζούσε ανάμεσα στη γενέτειρά της Φλωρεντία και τη Νέα Υόρκη. Στο νοσοκομείο είχε εισαχθεί πριν λίγες ημέρες. Η δημοσιογράφος, που ήταν και πολεμική ανταποκρίτρια στο Βιετνάμ και στη Βηρυτό στις αρχές της δεκαετίας του 80 , είχε πάρει συνεντεύξεις από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη και τους πιο διάσημους ηγέτες του 20ου αιώνα. Ανάμεσά τους ο Γιάσερ Αραφάτ, ο η Ισραηλινός πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ, ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Αργότερα, ο Κίσινγκερ έγραψε ότι η συνέντευξη που του πήρε ήταν "η πλέον καταστροφική συζήτηση που είχα ποτέ με εκπρόσωπο του Τύπου", αφού η Φαλάτσι τον πίεσε μέχρι που συμφώνησε ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν "άχρηστος". Η Φαλάτσι υπήρξε σύντροφος του Αλέκου Παναγούλη και μάλιστα έχει γράψει κι ένα βιογραφικό βιβλίο, το "Ένας άντρας" για το ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα.

    Τα τελευταία χρόνια ταρακούνησε τα νερά δημιουργώντας μεγάλο σκάνδαλο εξαιτίας των βιβλίων της "Η Οργή και η Περηφάνια" (2002) και "Η Δύναμη της Λογικής" (2004) που θεωρούνται ότι δυσφημίζουν το Ισλάμ ενώ κορυφαίο παραμένει το βιβλίο της για τη Βηρυτό "Ινσαλλάχ". Προτίμησε την τολμηρή και ριψοκίνδυνη ζωή όταν έγινε μέλος της ιταλικής αντιφασιστικής αντίστασης, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ έδειξε την ίδια τόλμη και ως πολεμική ανταποκρίτρια στο Βιετνάμ και τη Βηρυτό.

    Η Φαλάτσι δίχασε το κοινό της όταν εξέδωσε το βιβλίο "Η Οργή και Η Περηφάνια" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 2001, ένα οργισμένο βιβλίο, στο οποίο περιέγραφε το Ισλάμ ως "τυραννικό και καταπιεστικό" και τους Άραβες μετανάστες στην Ευρώπη ως "βρώμικους και μισαλλόδοξους". Στο επόμενο βιβλίο της, "Η δύναμη της Λογικής" υποστήριζε ότι οι τρομοκράτες είχαν σκοτώσει πάνω από 6.000 ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια στο όνομα του Κορανιού και έλεγε ότι η ισλαμική πίστη "δείχνει μίσος αντί για αγάπη και σκλαβιά αντί για ελευθερία".

    Πάντως αξεπέραστο παραμένει το βιβλίο της "Ινσαλάχ", όπου περιγράφονται οι τελευταίες μέρες της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του '80.

    [16] Κόσμος

    Αναβαθμίζεται σε κυκλώνα η τροπική καταιγίδα Λέιν

    15/9/2006 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ενισχύεται η τροπική καταιγίδα Λέιν καθώς κατευθύνεται προς τον Ειρηνικό στις ακτές του Μεξικού και αργότερα σήμερα μπορεί να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα, απειλώντας τουριστικές περιοχές. Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η καταιγίδα, με ανέμους που φτάνουν τα 95 χλμ την ώρα, βρίσκεται σε απόσταση 115 χλμ από το θέρετρο του Μανζανίλο και κατευθύνεται βορειοδυτικά. Το Κέντρο προειδοποίησε πως η καταιγίδα αναμένεται να αναβαθμιστεί μέσα στις επόμενες 12 με 24 ώρες. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα πλήξει την περιοχή Μπαΐα της Καλιφόρνιας, κοντά στο τουριστικό προορισμό του Λος Κάμπος το απόγευμα του Σαββάτου. Στην Μπαΐα, στις αρχές του μήνα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Τζον. Στο Λος Κάμπος, οι λιμενικές αρχές έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλώνα.

    [17] Κόσμος

    Στην κούρσα διαδοχής του Μπλερ

    Προηγείται ο Γκόρντον

    15/9/2006 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εξακολουθεί να προηγείται στις προτιμήσεις των Βρετανών ψηφοφόρων για τη διαδοχή του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία των Εργατικών και την πρωθυπουργία ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sun. Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο "YouGov" με τη συμμετοχή 1.519 ψηφοφόρων έδειξε ότι ο Μπράουν προηγείται με 28% στην κούρσα της διαδοχής του Μπλερ, έναντι 15% του υπουργού Εσωτερικών Τζον Ριντ και 7% του υπουργού Εκπαίδευσης ,Αλαν Τζόνσον. Το 44% των ερωτηθέντων απέφυγε να εκφράσει άποψη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Εργατικοί συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις του 31% των ψηφοφόρων έναντι 38% των Συντηρητικών και 18% των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    [18] Κόσμος

    Φρουροί διυλιστηρίων στην Υεμένη

    Απέτρεψαν επιθέσεις καμικάζι

    15/9/2006 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τρομοκρατικές επιθέσεις, με στόχο δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Υεμένη, απέτρεψαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι φρουροί των εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα τέσσερις καμικάζι προσπάθησαν να πέσουν με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Υεμένη, συγκεκριμένα στο διυλιστήριο του Σάφερ στην επαρχία Μαρίμπ και σε σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στην αλ-Ντάμπα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Οι φρουροί των εγκαταστάσεων σταμάτησαν τους δράστες πυροβολώντας εναντίον τους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκε και ένας από τους φρουρούς στην αλ-Ντάμπα.

    [19] Κόσμος

    Πρώτες δηλώσεις του Ραούλ

    15/9/2006 7:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ραούλ Κάστρο έκανε σήμερα τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του αφότου ο αδελφός του, Φιντέλ, του ανέθεσε τα καθήκοντα του προέδρου της Κούβας μέχρις ότου να αναρρώσει από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε Ο Ραούλ προήδρευε στην Αβάνα σε μια συνάντηση της "ομάδας των 15", μιας ένωσης 18 χωρών που ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια για να προωθήσει την οικονομική συνεργασία στο νότιο ημισφαίριο. "Οι χώρες μας δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ενωθούν. Πρέπει να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο" τόνισε, προτού δόσει το λόγο στον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο τελευταίος εξέφρασε τη λύπη του που "ορισμένες χώρες θέτουν εμπόδια" στην πρόοδο των αναπτυσσόμενων χωρών και "ασκούν πολιτικές πιέσεις" για να παραμείνουν εξαρτημένες από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο Ραούλ Κάστρο είχε εμφανιστεί σε φωτογραφίες με ξένους ηγέτες και σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Telesur, όμως δεν είχε κάνει καμία δήλωση δημοσίως.

    [20] Κόσμος

    Προβάδισμα Ορτέγα στη Νικαράγουα

    15/9/2006 7:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα 15 μονάδων δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον Ντανιέλ Ορτέγα ηγέτη των Σαντινίστας στη Νικαράγουα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Ορτέγα, ένας αντάρτης που έγινε πρόεδρος της Νικαράγουας μετά την επανάσταση του 1979, εξασφαλίζει το 34% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ενώ ο κυριότερος δεξιός αντίπαλός του, Εδουάρδο Μοντεαλέγρε, το 19%. Σε άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Ορτέγα είχε σαφές προβάδισμα, αλλά με μικρότερη διαφορά από τους αντιπάλους του.

    Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένας υποψήφιος χρειάζεται το 40% των ψήφων, ή το 35% εφόσον έχει διαφορά άνω των 5 μονάδων από τον πιο ισχυρό αντίπαλό του, για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από την πρώτη ψηφοφορία. Ειδάλλως οι εκλογές κρίνονται σε επαναληπτικό γύρο, μεταξύ των δύο ισχυρότερων υποψηφίων.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντανιέλ Ορτέγα θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να εκλεγεί εάν δεν εξασφαλίσει την προεδρία από την πρώτη κάλπη, διότι στον δεύτερο γύρο αναμένεται ότι οι ψηφοφόροι της δεξιάς, που σήμερα είναι διχασμένοι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους υποστηρίζοντας τον συντηρητικό υποψήφιο

    [21] Κόσμος

    Παραλίγο μοιραία η βροχή

    15/9/2006 7:07:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρ ολίγον τραγωδία στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκας, στο ισπανικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων. H στέγη ενός υπό κατασκευή κτιρίου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Αν και τα αίτια του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστά, οι αρχές πιθανολογούν ότι οφείλεται στους τόνους νερού που έπεσαν στη στέγη, καθώς τις τελευταίες ημέρες βρέχει καταρρακτωδώς στην περιοχή αυτή της Μεσογείου. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέφερε πως δεν φαίνεται πιθανόν να βρίσκονται άλλα άτομα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια διαψεύδοντας αρχικές πληροφορίες που μιλούσαν για 20 παγιδευμένους εργάτες.

    [22] Ιράκ

    "Ρουτίνα τα πτώματα"

    15/9/2006 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πενήντα ένα πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και φέρουν τραύματα από σφαίρες βρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Βαγδάτη. "Τις τελευταίες 24 ώρες βρέθηκαν στη Βαγδάτη τα πτώματα 51 ανθρώπων. Δεν έχουν αναγνωριστεί και τα κίνητρα του θανάτου τους είναι διαφορετικά. Ορισμένοι από αυτούς φαίνεται πως έπεσαν θύματα εγκληματικών ενεργειών", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντέλ Καρίν Χαλάφ. Ο ίδιος είπε ακόμα πως "είναι βάρβαρο και λυπηρό, αλλά έχουμε αρχίσει να το συνηθίζουμε. Έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα". Από την Τρίτη, περισσότερα από εκατό πτώματα έχουν εντοπιστεί σε σιιτικές και σουνιτικές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας. Πολλά από αυτά έχουν τα χέρια και τα πόδια δεμένα και φέρουν ίχνη βασανιστηρίων.

    [23] Μ. Ανατολή

    Προκλήθηκαν μικρές ζημιές

    Έκρηξη βόμβας σε εκκλησία στη Γάζα

    15/9/2006 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο κέντρο νεότητας που ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ελαφρές ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν το περιστατικό σχετίζεται με τις δηλώσεις που έκανε ο Πάπας Βενέδικτος για το Ισλάμ και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις μουσουλμάνων ηγετών. Στόχος της επίθεσης ήταν τα γραφεία του κέντρου νεότητας που βρίσκονται δίπλα στην παλαιότερη εκκλησία της πόλης της Γάζας. Από την έκρηξη καταστράφηκε μία πόρτα και έσπασαν παράθυρα. Η εκκλησία δεν έπαθε τίποτα. "Ξυπνήσαμε από τον θόρυβο μίας έκρηξης και όταν σπεύσαμε επιτόπου είδαμε την πόρτα του γραφείου του κέντρου νεότητας κατεστραμμένη", δήλωσε ιερέας της εκκλησίας. Μουσουλμάνοι ηγέτες στη Γάζα κάλεσαν τους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν για τα σχόλια του Πάπα. Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό τονίζει ότι ο Ποντίφικας δεν είχε ποτέ πρόθεση να προσβάλλει το Ισλάμ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καλούν τον Πάπα να ανακαλέσει

    Δυσαρέσκεια για δηλώσεις του Πάπα

    [24] Οικονομία

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

    Μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

    15/9/2006 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο 3,4% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα από 3,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Τόσο στην ευρωζώνη όσο και στους "25" ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,4% τον Ιούλιο σε 2,3% τον Αύγουστο κατά μέσο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,2%. Τον Αύγουστο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Φιλανδία (1,3%), τη Σουηδία (1,6%) και την Πολωνία (1,7%) και τα υψηλότερα στη Λετονία με 6,8%, τη Σλοβακία και την Εσθονία ( από 5%). Σε σχέση με τον Ιούλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο σε εννέα κράτη μέλη, μειώθηκε σε δεκατρία και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία κράτη μέλη.

    [25] Οικονομία

    Περιορίζονται οι φόβοι για προβλήματα εφοδιασμού

    "Πέφτει" το πετρέλαιο στην Ασία

    15/9/2006 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πτώση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας καθώς περιορίζονται οι φόβοι για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει το πρωί κατά 16 σεντς στα 63,06 δολάρια το βαρέλι από τα 63,22 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Τα αμερικανικά αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Φτηνά τη γλύτωσε ο "Super Mario"

    15/9/2006 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Μάριο Γκαλίνοβιτς που σύμφωνα με τις εξετάσεις ο χθεσινός τραυματιοσμός του δεν είναι τόσο ανησυχητικός. Για τον Κροάτη πορτιέρο του "τριφυλλιού", που τραυματίστηκε στη μέση, κατά διάρκεια του χθεσινού αγώνα του Κυπέλλου UEFA με την ουκρανική Μέταλουργκ Ζαπορόζιε κι αντικαταστάθηκε από τον Εμπέντε, οι πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σοβαρό τραυματισμό που θα τον κρατούσε μακριά από τα γήπεδα για 3-4 μήνες. Ευτυχώς όμως για τον ίδιο αλλά και την ομάδα του, οι σημερινές εξετάσεις έδειξαν ένα μικρό ρωγμώδες κάταγμα στο δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο, κάτι που σημαίνει ότι μετά από 1,5 μήνα θα μπορεί να καθίσει ξανά κάτω από την εστία του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σοκ με Γκαλίνοβιτς

    "Ναυάγιο" στο Παμπελοποννησιακό

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποφόρτιση και 4Χ4

    15/9/2006 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το απόλυτο της βαθμολογικής συγκομιδής του στο πρωτάθλημα θα προσπαθήσει να διατηρήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος δοκιμάζεται την Κυριακή στην Κρήτη, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Οι πρωταθλητές καλούνται να αφήσουν πίσω τους την εντός έδρας ήττα 4-2 από τη Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ και να ανασυνταχθούν, προκειμένου να ξεπεράσουν το «εμπόδιο» του ΟΦΗ στο Παγκρήτιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ακόμη ένα λόγο να «κυνηγήσουν» τους τρεις βαθμούς, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι Κρήτες τους υποχρέωσαν σε ήττα 1-0.

    Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Μέταλουργκ Ζαπορόζιε για το Κύπελλο UEFA, θα δοκιμαστεί την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο, που θα προσπαθήσει να σημειώσει την πρώτη νίκη του στο εφετινό πρωτάθλημα. Τέλος, ο Ιωνικός, ο οποίος είναι αήττητος μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, θα προσπαθήσει αύριο να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς αντιμετωπίζει τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στον αγώνα που ανοίγει την «αυλαία» της 4ης ημέρας. Η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με την ΑΕΚ, η οποία μετράει μόνο ισοπαλίες στους πρώτους τρεις αγώνες της, να υποδέχεται τον Ηρακλή, που νίκησε 1-0 τη Βίσλα στην Κρακοβία.

    Το πρόγραμμα

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16/09/2006 Αρης-Ιωνικός 19:00 NET ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 21:00 S/S

    ΚΥΡΙΑΚΗ 17/09/2006 Κέρκυρα-Ατρόμητος 17:00 Λάρισα-Αιγάλεω 17:00 Απόλλων Καλ.-Ξάνθη 19:00 S/S ΟΦΗ-Ολυμπιακός 19:00 S/S Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 21:00 S/S

    ΔΕΥΤΕΡΑ 18/09/2006 ΑΕΚ-Ηρακλής 19:00 S/S

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σοκ με Γκαλίνοβιτς

    15/9/2006 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ενός κακού μύρια έπονται και το 1-1 με την Μέταλουργκ, για τον Παναθηναϊκό το ακολούθησαν και άλλα κακά, με κυριότερο από αυτά τον τραυματισμό του Μάριο Γκαλίνοβιτς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας των πρασίνων, αντικαταστάθηκε από τον Εμπέντε, μετά από χτύπημα στην μέση και οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε κάνουν λόγο για κάταγμα σε κάποιο οστό, κάτι που σημαίνει πως θα απουσιάσει για ένα διάστημα 3 ή 4 μηνών.

    [29] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εύκολα ή δύσκολα νίκησαν τα φαβορί

    15/9/2006 8:00:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μοναδική ίσως εξαίρεση την ήττα της Χαρτς στην Σκοτία, από την Σπάρτα Πράγας με 2-0. το πρόγραμμα των αγώνων του UEFA δεν έχει να επιδείξει τρανταχτές εκπλήξεις. Αυτό γιατί οι αδύνατες ομάδες που έφτασαν σε καλά αποτελέσματα για τις δεύτερες αναμετρήσεις, το κατάφεραν με ισοπαλίες, η πιο τρανταχτή από τις οποίες ήταν μάλλον αυτή που πήρε ο Εθνικός Άχνας στην Κύπρο από την Λανς, την οποία υποχρέωσε να μείνει στο 0-0. Απρόσμενο επίσης ήταν και το 2-2 της Χέρτα με την Οντένσε στο Βερολίνο, ενώ από εκεί και πέρα οι «μεγάλοι» που αγωνίστηκαν εκτός έδρας διατήρησαν το προβάδισμα.

    Η Νιούκαστλ επικράτησε 1-0 της Λεβάντια Ταλίν, όπως και η Πάρμα της Ρούμπιν Καζάν, ενώ με το ίδιο σκορ (0-1) πέρασαν και οι Τότεναμ επί της Σλάβια στην Πράγα και Θέλτα επί της Σταντάρ στην Λιέγη. Το μεγάλο ματς της ημέρας ήταν εκείνο ανάμεσα στην Σάλκε και την Νανσί που βρήκε νικητές τους Γερμανούς με 1-0 έστω και αν το γκολ της νίκης ήρθε στο 86. Στις απρόσμενες ισοπαλίες είχαμε το 2-2 της Μπλάκμπερν με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, το 2-2 της Φέγενορντ με την Λοκομοτίβ Σόφιας καθώς και ένα ακόμη 2-2, εκείνο της Εσπανιόλ με την Αρτμέντια Μπρατισλάβας. Τα σκορ της ημέρας σημείωσαν οι Βασιλεία που συνέτριωε την Ραποντνίσκι από τα Σκόπια με 6-2 και ο Άγιαξ που έκανε επίδειξη δύναμης με 5-2 επί της Σταρτ μέσα στην Νορβηγία.

    Τα αποτελέσματα

    Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία)-Οντένσε (Δανία) 2-2 (38΄ Χιμένες, 50΄ Μπόατενγκ - 7΄ αυτ. Σίμουνιτς, 53΄ Μπεκάρα)

    Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 0-1 (10΄ Σιμπιέρσκι)

    Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία)-Πάρμα (Ιταλία) 0-1 (79΄ Ντεσένα)

    Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-1 (44΄ Ζούνιορ - 25΄ Μάιρ)

    Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 2-0 (42΄ Φράιλαχ, +90΄ Μπλάζεκ)

    Εθνικός Αχνας (Κύπρος)-Λανς (Γαλλία) 0-0

    Σταρτ (Νορβηγία)-Αγιαξ (Ολλανδία) 2-5 (28΄ Γιόνσεν, 56΄ Φέβανγκ - 18΄, 87΄ Χούντελααρ, 43΄ Ρόζενμπεργκ, 63΄ Σνάιντερ, 67΄ Ρότζερ)

    Τσερνομόρετς (Ουκρανία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 0-1 (74΄ Ντε Μπρούνο)

    Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)-Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο) 2-1 (35΄ Λοσκόφ, 73΄ Ιβάνοβιτς - +90΄ Βαντερμάρλιρε)

    Αρτμέντια Μπρατισλάβας (Σλοβακία)-Εσπανιόλ (Ισπανία) 2-2 (36΄ Χάλεναρ, 41΄ Τσουρ - 32΄ Ριέρα, 53΄ Παντιάνι)

    Μπεσίκτας (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 2-0 (82΄ Κλέμπερσον, +90΄ Γκιουλέκ)

    Σάλκε (Γερμανία)-Νανσί (Γαλλία) 1-0 (86΄ Λάρσεν)

    Παρτιζάν Βελ. (Σερβία)-Γκρόνινγκεν (Ολλανδία) 4-2 (3΄ πεν., 44΄ Μαρίνκοβιτς, 14΄, 90΄ Ζάγιτς - 57΄ Φλέντερους, +90΄ Σουάρεζ)

    Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Μαδέιρα (Πορτογαλία) 1-0 (43΄ Μολντοβάν)

    Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)-Οσασούνα (Ισπανία) 2-2 (54΄ Καραντενίζ, 88΄ Μπουλούτ - 20΄ Βάλντο, 52΄ Χουάνλου)

    Ατβίνταμπεργκ (Σουηδία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) 0-3 (12΄ Λεόν, 28΄ Εντουάρντο, 57΄ Σούτερ)

    Ντέρι Σίτι (Ιρλανδία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 0-0

    Αλκμααρ (Ολλανδία)-Καϊσερίσπορ (Τουρκία) 3-2 (7΄ πεν. Κούφερμανς, 33΄ Μόλχουκ, 64΄ Αρβελάτζε - 25΄ Μπολούκμπασι, 67΄ Μπασντάγκ)

    Μπράγκα (Πορτογαλία)-Κιέβο (Ιταλία) 2-0 (3΄ Πάουλο Ζόρζε, +90΄πεν. Ουέντερ)

    Μόλντε (Νορβηγία)-Ρέιντζερς (Σκοτία) 0-0

    Βασιλεία (Ελβετία)-Ραμποντίτσκι (ΠΓΔΜ) 6-2 (2΄ Κουζμάνοβιτς, 6΄, 39΄ Πέτριτς, 34΄ πεν. Μαϊστόροβιτς, 71΄, 73΄ Κριστιάνο - 89΄ Πέιχιτς, +90΄ αυτ. Μπάκλεϊ

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Τότεναμ (Αγγλία) 0-1 (37΄ Τζένας)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Οσέρ (Γαλλία) 1-2 (68΄ Εντουάρντο - 43΄ Γέλεν, 72΄ Νικουλάε)

    Λοκομοτίβ Σόφιας (Βουλγαρία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 2-2 (4΄ Γκένκοφ, 27΄ Ντάβτσεφ - +45΄ πεν. Λούσιους, 59΄ Γκριν)

    Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)-Θέλτα (Ισπανία) 0-1 (37΄ Γκουστάβο Λόπες)

    Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία) 1-1 (7΄ Κάταν - 51΄ Ζάνεφ)

    Σιόν (Ελβετία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία) 0-0

    Χαρτς (Σκοτία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 0-2 (34΄ Κόλαρ, 71΄ Ματούσεβιτς)

    Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Ράντερς (Δανία) 2-1 (25΄ αυτ. Πέντερσεν, 54΄ Κέζμαν - 13΄ Τζίμπι Φαλ)

    Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία) 2-2 (30΄ Τσίκλερ, +90΄ Γιάνκο - 32΄ Σάβατζ, 39΄ ΜακΚάρθι)

    Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)-Μπρόντμπι (Δανία) 4-0 (51΄ πεν., 71΄ πεν., 78΄ Τουρκ, 90΄ Κόλερ)

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) 1-0 (31΄ Μπαμόγκο)

    Γουέστ Χαμ (Αγγλία)-Παλέρμο (Ιταλία) 0-1 (45΄ Καράτσιολο)

    Ρουζόμπεροκ (Σλοβακία)-Μπριζ (Βέλγιο) 0-1 (38΄ Μπάλαμπαν)

    Λιβόρνο (Ιταλία)-Πάσινγκ (Αυστρία) 2-0 (43΄ Ντανιλεβίτσιους, 48΄ Λουκαρέλι)

    Σετουμπάλ (Πορτογαλία)-Χέρενφεν (Ολλανδία) 0-3 (58΄, 67΄ Αλβες, 90΄ Νίλσον)

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έπεσε μαχόμενος ο Ατρόμητος

    15/9/2006 12:33:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ατρόμητος υπέκυψε στην ανωτερότητα της Σεβίλης και γνώρισε την ήττα με 2-1 στον πρώτο αγώνα για τον α' γύρο του Κυπέλλου UEFA, που διεξήχθη στο γήπεδο της Ριζούπολης. Τα τέρματα για την κάτοχο του τίτλου σημείωσαν, οι Κέπα Μπλάνκο (15`) και Ντούντα (42`), ενώ για τον Ατρόμητο, που έπαιξε σαν ίσος προς ίσο στο β` ημίχρονο εκμηδενίζοντας τη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες, σκόραρε ο Κορακάκης στο 64`. Με τη... μηχανή στο ρελαντί και με αρκετές απουσίες, η Σεβίλη έπαιξε όσο ακριβώς χρειαζόταν προκειμένου να δείξει από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ποιο είναι το «αφεντικό» της αναμέτρησης. Οι Ισπανοί ήταν ουσιαστικοί (...και τυχεροί), όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και μετέφρασαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, σε γκολ τις δύο από τις τέσσερις επισκέψεις τους στην εστία του Μιχαηλίδη.

    Στο 6ο λεπτό, ο Κανουτέ δέχθηκε την κάθετη μπαλιά, γύρισε στον Κέπα Μπλάνκο, αλλά ο Μιχαηλίδης έπεσε στα πόδια του Ισπανού επιθετικού τελειώνοντας τη φάση. Ένα λεπτό αργότερα, το σουτ του Μαρτί έξω από την περιοχή απέκρουσε ο Έλληνας γκολκίπερ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να αποσωβήσει τον κίνδυνο για την εστία του και στη φάση του 15ου λεπτού. Σε μια από τις οργανωμένες επιθέσεις των Ισπανών, ο Ντούντα επιχείρησε σέντρα, ο Κατεμής «ξέχασε»αμαρκάριστο τον Κέπα Μπλάνκο και εκείνος με καλοζυγισμένη κεφαλιά έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στο βάθος της εστίας του Μιχαηλίδη (0-1).

    Ο Ατρόμητος, πήρε τα... πάνω του για ένα τρίλεπτο και στο 34` ζήτησε πέναλτι πάνω στον Κατεμή (από την άτσαλη έξοδο του Πάλοπ), όμως ο Αυστριακός διαιτητής ζήτησε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Τα τρία σερί κόρνερ που κέρδισαν στο σημείο εκείνο οι γηπεδούχοι δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και επειδή η μπάλα... τιμωρεί, η Σεβίλη ήταν αυτή που έφτασε στο δεύτερο γκολ στο 42`. Ο Χεσούς Νάβας πάσαρε στον Ντούντα κι αυτός έξω από την περιοχή του Ατρομήτου με ευθύβολο σουτ έστειλε την μπάλα να περάσει ανέλπιστα κάτω από τα χέρια του Μιχαηλίδη και να καταλήξει στα δίχτυα της ελληνικής εστίας (0-2).

    Στο 52` ο Κέπα Μπλάνο βρέθηκε μια ακόμη φορά στη μεγάλη περιοχή του Ατρομήτου, όμως ο Γεωργίου του έβαλε την κόντρα στο σουτ που επιχείρησε και η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Μιχαηλίδη. Στο 56` από την πάσα του Ντόε, το σουτ του Μερίνο από το ύψος της μεγάλης περιοχής αποδείχθηκε εύκολη υπόθεση για τον γκολκίπερ της Σεβίλης. Η πίεση του Ατρομήτου στο β` ημίχρονο απέδσε στο 64` όταν η Ιστορία έγραψε το πρώτο γκολ της ομάδας του Περιστερίου στα Κύπελλα Ευρώπης. Ο Κατεμής εκτέλεσε γρήγορα το φάουλ από μακριά, ο Κορακάκης έγινε αποδέκτης της μπάλας και με έξυπνο πλασέ πέρασε την μπάλα να περάσει πάνω από τον Πάλοπ και στη συνέχεια να αναπαυθεί στο βάθος της ισπανικής εστίας (1-2).

    Στο 76` ο Ατρόμητος απείλησε με καλές προϋποθέσεις την εστία της Σεβίλης, όμως το σουτ του Ντόε απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Πάλοκ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Άντερσον εκτέλεσε το κόρνερ, όμως ο Κατεμής από κοντά με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ. Η πίεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε και στο 82` έφτασε και πάλι μια... ανάσα από το δεύτερο γκολ, όμως αρχικά το σουτ του Σανόκο από το ύψος της μικρής περιοχής έδιωξε με υπερένταση ο τερματοφύλακας της Σεβίλης, πριν η μπάλα φτάσει στον Ντόε που αν και αμαρκάριστος έστειλε από πολύ κοντά την μπάλα άουτ.

    Διαιτητής: Στέφαν Μέσνερ (Αυστρία) Κίτρινες κάρτες: Γελαδάρης 17`, Γεωργίου 27`, Ολιβέιρα 57`, Ντόε 70` - Πάλοκ 89`

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Μαρσέλο Ολιβέιρα, Ρότσα, Γεωργίου, Γελαδάρης (46` Κουτσοσπύρος), Κατεμής, Κορακάκης, Ντόε, Λουτσιάνο (58` Άντερσον), Μερίνο (73` Λαζανάς), Σανόκο. ΣΕΒΙΛΗ (Χουάντε Ράμος): Πάλοπ, Όθιο, Ντραγκουντίνοβιτς, Ντούντα, Νάβας (46` Φερνάντο Σάλες), Μαρτί, Πόουλσεν, Σεβαντόν (82` Χεσούλι), Πουέρτα, Κανουτέ (58` Χίνκελ), Κέπα Μπλάνκο.

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κοντά στην πρόκριση ο Ηρακλής

    15/9/2006

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το μεγάλο βήμα για την είσοδο στη φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA έκανε ο Ηρακλής, ο οποίος στο στάδιο Βίσλι της Κρακοβίας νίκησε 1-0 τη Βίσλα, στον πρώτο αγώνα του α' γύρου της διοργάνωσης. Το «χρυσό» γκολ πέτυχε ο Πρίττας στο 8', ενώ ο «γηραιός» αγωνίστηκε τα τελευταία 20 λεπτά με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Επαλέ στο 71'. Ο Ηρακλής κατάφερε να αιφνιδιάσει τη Βίσλα, αφού μόλις στο 8' ο Πρίττας με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ετσι το παιχνίδι ήρθε νωρίς στη μέτρα της ελληνικής ομάδας και όχι μόνο αυτό, αλλά δύο φορές, ισάριθμα σουτ του Ρίβας (15') και Λαβάλ (18') πέρασαν μόλις άουτ. Η Βίσλα προσπάθησε να απαντήσει και στο 27' είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν σε σέντρα του Πιότρ Μπρόζεκ, ο αδελφός του Πάβελ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ στο 41' το σουτ του Γκλοβάσκι πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Αμπάρη κι έτσι η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τον «γηραιό» να έχει το προβάδισμα.

    Η Βίσλα μπήκε πολύ δυνατά στην επανάλυψη, σε μια προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι. Πίεσε τους αντιπάλους της και είχε δύο σημαντικές ευκαιρίες. Την πρώτη στο 51', όταν ο Σομπολέφσκι σούταρε και ο Κατσαμπής πάνω στη γραμμή έδιωξε την μπάλα και η δεύτερη στο 56', όταν το σουτ του Ζίενστσουκ κατέληξε στο δοκάρι. Ένα λεπτό νωρίτερα ο Ερέρε μπήκε μόνος του στην περιοχή, απέφυγε και τον τερματοφύλακα, όμως δεν μπόρεσε να γυρίσει την μπάλα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κακό για τον Ηρακλή ήταν ότι στο 71' έμεινε με δέκα παίκτες, όταν ο Επαλέ μάρκαρε από πίσω τον Παουλίστα και είδε την κόκκινη κάρτα να βγαίνει από το τσεπάκι του διαιτητή. Το καλό ήταν ότι οι ποδοσφαιριστές του Σάββα Κωφίδη αμύνθηκαν σωστά και άντεξαν στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Βίσλα στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα. Αποδείχθηκε άστοχος και ο Ραντοβάνοβιτς στο 89', όταν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση αλλά δεν έπιασε όπως θα ήθελε το σουτ κι έτσι ο Ηρακλής πήρε μια σπουδαία νίκη, ενόψει της ρεβάνας στο Καυταντζόγλειο.

    Διαιτητής: Ασούμα (Φινλανδία) Κόκκινες: 71' Επαλέ Κίτρινες: Καντόρο - Πρίττας, Αμπάρης

    ΒΙΣΛΑ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ (Νταν Πετρέσκου): Πάβελεκ, Ντούντκα, Γκλοβάσκι, Κλέμπερ, Μιχαϊλοβιτς, Μπλαζικόφσκι, Σομπολέφσκι, Ζιένστσουκ, Πιοτρ Μπρόζεκ, Πάβελ Μπρόζεκ (64' Παουλίστα), Ραντοβάνοβιτς. ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Κωφίδης): Αμπάρης, Μαυρογενίδης, Παπαζαχαρίας, Κατσαμπής, Σνάουτσνερ, Πουρσανίδης, Λαβάλ (89' Μπιλίσκοφ), Πρίττας, Επαλέ, Ερέρα (65' Γεωργιάδης), Ρίβας (90' Παπαστεριανός).

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ναυάγιο" στο Παμπελοποννησιακό

    14/9/2006 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εφιαλτικό ήταν το βραδύ στο παιχνίδι του Α γύρου του Κυπέλλου UEFA για τον Παναθηναϊκό. Μπροστά σε 15.000 οπαδούς στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο οι "πράσινοι" έμειναν στο 1-1 με την Μέταλουργκ Ζαπορίζιε και στις 28 του μήνα καλείται εκτός έδρας να πάρει τη νίκη ή τουλάχιστον την ισοπαλία με περισσότερα από ένα γκολ, προκειμένου να πάρει την πρόκριση για τους ομίλους του κυπέλλου UEFA στην έδρα της Μέταλουργκ. Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός, ασύνδετος και χωρίς εμπνεύσεις στο παιχνίδι του και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό με τον Σαλπιγγίδη, στο 47ο λεπτό οι Ουκρανοί έφεραν το ματς στα ίσα με σουτ του Γκόντιν. Οι αποδοκιμασίες που δέχτηκαν οι παίκτες και ο πάγκος του Παναθηναϊκού από τους οπαδούς τους, που κατέκλυσαν τις εξέδρες του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ήταν το λιγότερο μπροστά στο "ναυάγιο" που παρουσίασε το "τριφύλλι" κυρίως στο β 45λεπτο. Οι Ουκρανοί με γρήγορους παίκτες από τα άκρα και με ξαφνικές αντεπιθέσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού κι αν δεν ήταν ο Εμπέντε στα τελευταία λεπτά, τότε θα έφευγαν από το γήπεδο με τη νίκη.

    Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε νωθρά στο παιχνίδι και στο πρώτο δεκάλεπτο παραλίγο να το πληρώσει χωρίς ευτυχώς η Μέταλουργκ να τα καταφέρει. Στη φάση του 8ου λεπτού συγκεκριμένα οι Ουκρανοί έφτασαν κοντά, όταν ο Σέλακ πήρε την μπάλα από τη σέντρα του Γκβιγκιέλια, βρέθηκε ανενόχλητος στο κέντρο της μικρής περιοχής αλλά του σουτ του πέρασε αρκετά άουτ. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήρθε δύο λεπτά μετά, εντυπωσιακά αφού άνοιξε το σκορ. Μετά από ωραία σέντρα του Βύντρα, ο Παπαδόπουλος έβγαλε με κεφαλιά πάσα μέσα στην περιοχή τον Σαλπιγγίδη και ο τελευταίος με δυνατό σουτ νίκησε τον Γκλουσένκο και έκανε το 1-0 για τους "πράσινους".

    Παρά το γρήγορο γκολ, με το οποίο θα "ξεκλείδωναν" την άμυνα της Μέταλουργκ, οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να πάρουν τα ηνία του παιχνιδιού. Αντίθετα οι Ουκρανοί έδειξαν πολλοί επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις και στο 16 είχαν μία ακόμα καλή ευκαιρία με το σουτ του Κόντιν να αποκρούει με υπερένταση ο Γκαλίνοβιτς. Ένα λεπτό μετά οι "πράσινοι" έχασαν σημαντική ευκαιρία, όταν ο Ρομέρο μπήκε από τα αριστερά, έκανε τη σέντρα σουτ αλλά ο επερχόμενος Σαλπιγγίδης δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 24 οι "πράσινοι" διαμαρτυρήθηκαν δικαιολογημένα- για πέναλτι, όταν σε προσπάθεια του ο Παπαδόπουλος τραβήχτηκε καθαρά από τη φανέλα από τον Κόντιν αλλά ο Πορτογάλος διαιτητής δεν έδωσε τίποτα και έδειξε κόρνερ.

    Από το 30 και μετά ο Παναθηναϊκός άρχισε να πατάει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο αλλά εκτός από ένα καλό σουτ του Βύντρα στο 33 από πολύ μακριά το οποίο και μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Γκλουσένκο, δεν μπόρεσε να φανεί απειλητικός και έτσι το σκορ στο πρώτο μέρος έμεινε στα επίπεδα του 1-0.

    Με το καλησπέρα του δευτέρου ημιχρόνου οι Ουκρανοί "πάγωσαν" το Παμπελοπονησιακό Στάδιο. Ο Γκόντιν έκανε το σουτ από πλάγια αριστερά, ο Γκαλίνοβιτς δεν μπόρεσε να μπλοκάρει, στέλνοντας τη μπάλα να περνάει ουσιαστικά μέσα στην εστία του και η Μέταλουργκ ισοφάρισε σε 1-1.

    Από τη μία το άγχος που ήρθε από την γρήγορη ισοφάριση και από την άλλη το πρόβλημα ανάπτυξης στην μεσαία γραμμή δεν έδωσαν τα περιθώρια στους "πράσινους" να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα της Μέταλουργκ. Αντίθετα οι Ουκρανοί ήταν πιο απελευθερωμένοι και στις αντεπιθέσεις δημιουργούσαν πολλά προβλήματα. Στο 78 η Μέταλουργκ έχασε τεράστια ευκαιρία για να πάρει το προβάδισμα το σκορ, όταν από το σουτ του Γκριγκβέλια ο Έμπεντε που μπήκε ως αλλαγή αντί του τραυματία Γκαλίνοβιτς έδιωξε ασταθώς και ο επερχόμενος Μιχαϊλένκο δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Στο 81 η Μέταλουργκ απείλησε και πάλι από στημένη φάση με τον Γκριγκβέλια να εκτελεί το φάουλ και ο Εμπέντε να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Το παιχνίδι έλειξε με το ισόπαλο 1-1 και τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να αποδοκιμάζουν έντονα την ομάδα.

    Διαιτητής: Πάουλο Κόστα (Πορτογαλία)

    Κίτρινες: Καραμούσκα, Κασέφσκι, Μπόβιο, Βύντρα

    Κόκκινες: Καραμούσκα (86΄ δεύτερη κίτρινη)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χανς Μπάκε): Γκαλίνοβιτς (60΄ Εμπέντε), Βύντρα, Σέριτς, Μόρις, Γκούμας, Μπόβιο, Τζιόλης (68΄ Αντριτς), Νίλσον, Ρομέρο (68΄ Δάρλας), Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος

    ΜΕΤΑΛΟΥΡΓΚ ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ (Σέρχι Γιατσένκο): Γκλουτσένκο, Τσερλινακίσκι, Κβιργκέλια, Πόλιοβι, Καραμούσκα, Γκόντιν (57΄ Κασέφκσι), Πασέτσκι, Μιχαϊλένκο, Σέλακ (80΄ Ντεμτσένκο), Μοντεμπάτζε (89΄ Λοζίντσκι), Καμπάνοφ

    *** Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, ενώ μερίδα οπαδών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκε απειλητικά προς τον Χανς Μπάκε.

    [33] Πολιτισμός

    Κινδυνεύουν μνημεία στη Γαλλία

    15/9/2006 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα ιστορικά μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά σε μια χώρα που προσελκύει τους ξένους τουρίστες κατά εκατομμύρια, απειλούνται με κατάρρευση στη Γαλλία, ελλείψει οικονομικών πόρων, προειδοποιούν οι οργανώσεις και ενώσεις για την αποκατάσταση των πολιτισμικών χώρων την ευκαιρία των Ευρωπαϊκών Ημερών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό το Σαββατοκύριακο. "Το 20% του πάρκου κινδυνεύει", δηλώνει ο Φρεντερίκ Ντιντιέ, αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Κολεγίου των Ιστορικών Μνημείων. Στον καθεδρικό ναό του Νεβέρ στην κεντρική Γαλλία, η γλυπτική του καταρρέει. Το διάσημο κάστρο της Κομπιένη, βόρεια του Παρισιού, δεν έχει συντηρηθεί τα τελευταία 150 χρόνια και σε ένα ιστορικό χώρο, όπως οι Βερσαλλίες, υπάρχουν κτίσματα εκτός των κυρίως οικημάτων που καταρρέουν.

    Οι ιδιώτες που έχουν το 50% των σχεδόν 40.000 προστατευμένων μνημείων στη Γαλλία κάνουν λόγο για μια "πρωτοφανή κατάσταση" και κατηγορούν το κράτος ότι "απαλλάσσεται από την υποχρέωση" των εργασιών συντήρησης, ενώ δεν ενθαρρύνει τους ιδιώτες να μεριμνήσουν για εργασίες συντήρησης. Σε πρόσφατη έκθεση της Γερουσίας υπογραμμίζεται ότι τα κονδύλια για το 2006 δεν ικανοποιούν ούτε το ήμισυ των αναγκών.

    Κατά τον Κριστόφ Εσλιμάν, επικεφαλής της ένωσης GMH, όπου ανήκουν τα 3/4 των εταιριών αναπαλαίωσης και αποκατάστασης μνημείων, το 1/3 (300) των εργοταξίων που ήταν σε εξέλιξη διακόπηκαν ελλείψει χρημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2006.

    Τον Ιούλιο, έκθεση της επιτροπής πολιτιστικών υποθέσεων της Γερουσίας επεσήμαινε μια σοβαρή κρίση, αναφέροντας ότι τα κονδύλια των 195 εκατομμυρίων ευρώ το 2006 -- από 240 σε 247 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2000 και 2005-- δεν επιτρέπουν την κάλυψη ούτε των μισών αναγκών. Την τελευταία τετραετία "το κράτος έχει μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό για τα ιστορικά μνημεία", υπογραμμίζεται.

    [34] Υγεία

    Πανευρωπαϊκή Ημέρα παθήσεων του προστάτη

    Στόχος η προστασία του προστάτη

    15/9/2006 12:31:00 μμ

    Με αφορμή τη σημερινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα παθήσεων του προστάτη, όλη την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη σε όλες τις μεγάλες ουρολογικές κλινικές όλων των Νοσοκομείων που υπάγονται στο ΕΣΥ. Ο καρκίνος του προστάτη έχει γίνει μάστιγα για τους άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στο Δυτικό. Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο σε θέματα που αφορούν τις παθήσεις του προστάτη και κυρίως του καρκίνου, που λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους άνδρες. Στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ενημέρωσης, συμμετέχει και η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. Έτσι λοιπόν την 15η Σεπτεμβρίου και την επόμενη εβδομάδα οι Έλληνες ουρολόγοι θα συμμετέχουν, με διάφορες μορφές, στην ενημέρωση του κοινού. Η ενημέρωση θα γίνει με παρουσιάσεις στα Μ.Μ.Ε. σε όλη την Ελλάδα από μέλη της Εταιρείας, με ομιλίες σε πνευματικά κέντρα και ΚΑ.Π.Η. και με διανομή ενημερωτικών εντύπων που θα γίνει από τα Ουρολογικά Τμήματα των Πανεπιστημιακών, Περιφερειακών και Νομαρχιακών Νοσοκομείων.

    Σημαντική η πρόληψη

    Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον καρκίνο του προστάτη, είναι η μείωση των ορίων του PSA, σαν ένδειξη για βιοψία του προστάτη, στα πλαίσια της προσπάθειας για πιο έγκαιρη διάγνωση. Η πραγματική μετατόπιση των σταδίων στην πρώτη διάγνωση σε μικρότερα στάδια που πραγματικά μπορεί να ιαθούν και η εφαρμογή νεώτερων, λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, όπως είναι η βραχυθεραπεία με εμφύτευση στον προστάτη ραδιενεργών κόκκων και η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή -που άρχισε να εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο και στην χώρα μας- έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο 5000 νέοι καρκίνοι προστάτη, από τους οποίους περίπου το 50% είναι εντοπισμένου σταδίου και ιάσιμοι. Σημαντική πρόοδο έχει γίνει και στο πεδίο της πρόληψης μετά από τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών, που έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και η χορήγηση διαφόρων φαρμάκων μπορεί να προλάβουν την εμφάνιση καρκίνου προστάτη.

    Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης αποτελεί ο ετήσιος έλεγχος όλων των αντρών, ηλικίας άνω των 50 χρονών για καρκίνο προστάτη από ειδικό ουρολόγο.

    Σχετικά Links:

    http://www.prostate.com/homepage/

    [35] Τεχνολογία

    Λειτουργεί με τη σκέψη

    Η πρώτη γυναίκα με βιονικό χέρι

    15/9/2006 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, BBC

    Η "βιονική γυναίκα" δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα. Ο λόγος για την 25χρονη πρώην πεζοναύτη Κλόντια Μίτσελ, από τις ΗΠΑ, η οποία έχασε το χέρι της σε ατύχημα με μοτοσικλέτα. Η επιστήμη ήρθε να αναπληρώσει το κενό, που δημιούργησε το ατύχημα στην Κλόντια, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα με βιονικό χέρι, το οποίο μπορεί να ελέγχει με τη σκέψη της. Το χέρι μπορεί να λειτουργεί μόνο του, αφού ενεργοποιείται από κινήσεις που κάνουν οι μύες του στήθους, οι οποίοι έχουν ενωθεί με τα νεύρα που έμειναν από το κανονικό της χέρι. Η νέα τεχνολογία του Ινστιτούτου Αποκατάστασης του Σικάγου, ανοίγει το δρόμο για πιο εύκολη ζωή, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα άνω άκρα τους.

    Μπορεί να ξανακάνει απλές καθημερινές κινήσεις

    Ο πρώτος άντρας που απέκτησε βιονικό χέρι ήταν ο Τζέσι Σάλιβαν, πριν από τέσσερα χρόνια.

    Η 25χρονη κοπέλα τονίζει πως η ζωή της άλλαξε, καθώς πλέον μπορεί να κάνει απλές καθημερινές κινήσεις, που μέχρι πριν από λίγο φάνταζαν αδύνατες. Για παράδειγμα μπορεί να καθαρίσει ένα φρούτο, να κόψει το κρέας ή να διπλώσει τα ρούχα της.

    Με το παλιό της τεχνητό μέλος μπορούσε να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά, δηλαδή ή θα λύγιζε τον αγκώνα ή θα άνοιγε την παλάμη της.

    Το βιονικό χέρι αναπτύχθηκε από τον δόκτορα Τοντ Κούικεν, διευθυντή Νευρομηχανικής στο Ινστιτούτο Αποκατάστασης στο Σικάγο και η τοποθέτησή του πήρε πέντε ώρες.

    Κατά την επέμβαση, τα άκρα των νεύρων, που κανονικά κινούσαν το χέρι, αφαιρέθηκαν από τον ώμο της και ενώθηκαν με τα νεύρα του θωρακικού μυ.

    Μετά από μερικούς μήνες, τα εμφυτευμένα νεύρα μεγάλωσαν στον μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα, όταν ο ασθενής δίνει εντολή για κίνηση του χεριού, να συσπάται ο μυς του στήθους.

    Στη συνέχεια, η δραστηριότητα στους μύες του στήθους καταγράφεται από ηλεκτρόδια, τα οποία μεταφέρουν σήματα στον υπολογιστή που διαθέτει το βιονικό χέρι. Το σύστημα του υπολογιστή είναι σε θέση να αναπαράγει με ακρίβεια, την κίνηση που σκοπεύει να εκτελέσει κάθε φορά ο ασθενής.

    Το βιονικό χέρι μπορεί να εκτελέσει έξι από τις συνολικά 22 κινήσεις ενός κανονικού χεριού και οι έρευνες συνεχίζονται, ώστε οι κινήσεις αυτές να βελτιωθούν.

    Μετά την επέμβαση, η Κλόντια δήλωσε πως πριν δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει πίσω την παλιά της ζωή, αλλά με αυτό το χέρι μπορεί να ζήσει όπως παλιά. "Είμαι χαρούμενη, έχω αυτοπεποίθηση και αισθάνομαι ανεξάρτητη", τόνισε η Κλόντια σε συνέντευξη Τύπου. Επίσης, διευκρίνισε πως το καινούριο της χέρι είναι λίγο βαρύ, αλλά αυτό οφείλεται στους έξτρα κινητήρες, που όμως δίνουν περισσότερες δυνατότητες κίνησης στο βιονικό μέλος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Bionic arm provides hope for amputees

    BBC: Woman is fitted with 'bionic' arm

    Σχετικά Links:

    Ινστιτούτο Αποκατάστασης του Σικάγο

    [36] Παράξενα

    Για καλό και για κακό έχουν τα καταφύγια!

    Κι όμως ακόμα γυρίζει

    15/9/2006 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Με ανακούφιση είδαν οι κάτοικοι του χωριού Νιανταρούα, στην κεντρική Κένυα, να ξημερώνει η 13η Σεπτεμβρίου, καθώς στο χωριό υπήρχαν έντονες φήμες, ότι το τέλος του κόσμου θα ερχόταν πριν τις 12 του μήνα. Τις προβλέψεις είχε κάνει μία τοπική σέχτα με την ονομασία "το Σπίτι του Γιαχουέχ", η οποία έλεγε πως ο κόσμος θα καταστραφεί από πυρηνικό πόλεμο. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της είχαν ήδη χτίσει καταφύγια, κυκλοφορούσαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια και μακριά πανωφόρια, ενώ είχαν φροντίσει να εξοπλίσουν τα καταφύγια με αλεύρι, αρκετό για να περάσουν ένα χρόνο. Οι ηγέτες της σέχτας τόνιζαν ότι με τον πόλεμο οι αμαρτωλοί θα εξαφανίζονταν από τη γη, ενώ τα μέλη που έμεναν εκτός χωριού, στις ΗΠΑ, δε θα είχαν πρόβλημα, καθώς θα τα προστάτευε ο θεός τους, ο Γιαχουέχ. Μερικοί από τους κατοίκους του χωριού περίμεναν με ανυπομονησία να δουν αν θα βγουν αληθινές οι προβλέψεις και όταν είδαν πως δε γίνεται τίποτα, άρχισαν να γελάνε

    Έφταιγε η διαφορά της ώρας

    Λίγο πριν την ημέρα της κρίσης, τα μέλη της σέχτας συνέχιζαν να εφοδιάζουν τα καταφύγιά τους. "Αυτοί που μας αμφισβητούν τώρα, σε λίγες ώρες θα το μετανιώσουν και αν δεν γίνει πραγματικότητα αυτό που λέμε, ας μας συλλάβει η αστυνομία", έλεγε ο Μοσέχ Σανγκ, ένας από τους αρχηγούς, ενώ κουβαλούσε αλεύρι.

    Έτσι και έγινε τους συνέλαβε η αστυνομία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, υπό τον όρο να σταματήσουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους του χωριού, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα δυτικά του Ναϊρόμπι.

    Πάντως, οι ηγέτες της σέχτας έμειναν απτόητοι και τόνισαν ότι ο μόνος λόγος που δεν έγινε ο πυρηνικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και δεν καταστράφηκε ο κόσμος, ήταν η διαφορά της ώρας.

    Εκπρόσωπος του BBC, μίλησε τηλεφωνικά με έναν από τους αρχηγούς της σέχτας, τον Ελίασου Καμόθο. Του είπε λοιπόν, πως, μπορεί να έπεσαν έξω στην ημερομηνία, αλλά το τέλος του κόσμου σίγουρα θα έρθει. Βέβαια αυτή τη φορά, για να είναι μέσα, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Πάντως, όσο παράλογη και κωμική να φαίνεται η ιστορία της σέχτας, είναι άλλο τόσο επικίνδυνη και οι αρχές τους παρακολουθούν από κοντά, αφού το 2000, στη γειτονική Ουγκάντα, 900 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, όταν παρόμοιες προβλέψεις μίας άλλης σέχτας δε βγήκαν αληθινές. Επίσης, εκφράζουν φόβους και για τα καταφύγια της σέχτας, καθώς εκεί που τα έχουν χτίσει περνά από κάτω νερό, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευσή τους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Cult enters bunkers though doomsday uneventful

    BBC: Kenyan joy as world fails to end

    Σχετικά Links:

    "Το Σπίτι του Γιαχουέχ" έχει και ιστοσελίδα

    [37] Ζωής ...σΤάσεις

    Ενόψει της ιταλικής εβδομάδας μόδας

    Φοβούνται το δρόμο που άνοιξε η Μαδρίτη

    15/9/2006 11:49:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    "Πονοκέφαλο" έχει προκαλέσει στο Μιλάνο η απόφαση της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Μαδρίτης να θέσει εμπάργκο στα πολύ αδύνατα μοντέλα στην εβδομάδα μόδας της ισπανικής πρωτεύουσας. Σε λίγες μέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η εβδομάδα μόδας του Μιλάνου, όπου οι λάτρεις της υψηλής ραπτικής θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν επί πασαρέλας τις δημιουργίες των Versace, Armani, Gucci, Prada και άλλων. Έχοντας ως παράδειγμα τη Μαδρίτη, η δήμαρχος του Μιλάνου, Λετίσια Μοράτι, είπε σε μία εφημερίδα, ότι σκέφτεται να κάνει και εκείνη το ίδιο και να απαγορέψει στα πολύ αδύνατα μοντέλα να πάρουν μέρος στο σόου. Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμά ο Ρικάρντο Γκέι, επικεφαλής ενός μεγάλου πρακτορείου μοντέλων στην Ιταλία, θα εμπόδιζε το 80% των μοντέλων να πάρουν μέρος στις επιδείξεις. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, πως ούτε η Ναόμι Κάμπελ θα μπορέσει να πάρει μέρος, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση της Μαδρίτης "υποερβολική".

    Η Μαδρίτη αποφάσισε να δώσει "κόκκινη κάρτα" στα λιπόσαρκα μοντέλα, θεωρώντας ότι αποτελούν εξαιρετικά αρνητικό παράδειγμα για τις νεαρές Ισπανίδες που έχουν αποκτήσει εμμονές με το βάρος τους και καταλήγουν να γίνονται ανορεξικές.

    "Μερικοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν ορισμένα εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα", είπε ο κ. Γκέι, "αλλά εμείς όχι. Τις συμβουλεύουμε να τρώνε καλά, να ασκούντα και να κοιμούνται νωρίς λογικοί κανόνες".

    Παράλληλα, ο Μάριο Μποσέλι, επικεφαλής του ιταλικού επιμελητηρίου μόδας, δήλωσε ότι η ανορεξία είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στη βιομηχανία της μόδας, τονίζοντας, ότι το πρόβλημα της ανορεξίας δε λύνεται με νέους κανόνες, αλλά με κοινή λογική. Μάλιστα, επεσήμανε, πως όλοι, ακόμα και τα μοντέλα, πρέπει να αφυπνίσουν τον κόσμο, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανορεξίας

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Milan fashionistas fear Spanish skinny model ban

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πασαρέλα με εμπάργκο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 September 2006 - 16:51:38 UTC