Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική συμφωνία
  • [02] Παπούλιας με Πρόεδρο Κορέας
  • [03] Επαφές Παπανδρέου στη Σουηδία
  • [04] "Έφυγε" η Χριστίνα Σπυράκη
  • [05] Τριμερής στο Μαξίμου
  • [06] Συνάντηση Αλαβάνου με ΟΛΜΕ
  • [07] Στην Αθήνα ο Πούτιν
  • [08] Στη Στοκχόλμη ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [09] Κινηματογραφική ληστεία
  • [10] Στην Αθήνα οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες
  • [11] Συνεδρίασε η Βουλή των Εφήβων
  • [12] Λιμνοδεξαμενή στην πηγή Ζου στη Σητεία
  • [13] Θανατηφόρα "Μέδουσα"
  • [14] Ανάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
  • [15] Σάρωσε ο "Τζον" το βορειοδυτικό Μεξικό
  • [16] Βομβα σε τουρκικό καφενείο
  • [17] Σεισμός στη Σουμάτρα
  • [18] Ανακαλυψαν ομαδικό τάφο στο Ιράκ
  • [19] Ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο του Αμάν
  • [20] Φτάνει στο Λίβανο η πολυεθνική δύναμη
  • [21] Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
  • [22] Δυσαρέσκεια για το 1564 από τους βενζινοπώλες
  • [23] Χρυσός στην Κροατία ο "στρατιώτης" Ηλιάδης
  • [24] Δακρυσμένο "αντίο" από Αγκάσι
  • [25] "Σατανική" η φανέλα της Σεβίλλης
  • [26] "Ασθενείς" επισκέψεις λόγω κλίματος
  • [27] Σκύλος ...τζόκεϊ
  • [28] Επιστρέφει η "Greek Team"

    [01] Πολιτική

    Τριμερής στην Αθήνα για την ενέργεια

    Ιστορική συμφωνία

    4/9/2006 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 11:17:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η τριμερής συνάντηση, Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, που έγινε την Δευτέρα στην Αθήνα με κύριο θέμα την ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρόεδροι, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γκεόργκι Παρβάνοφ, υιοθέτησαν ιστορικής σημασίας διακήρυξη για την ενεργεία, ενώ αποφάσισαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη κατασκευής του- στρατηγικής σημασίας -αγωγού. Η σχετική συμφωνία στήριξης της κατασκευής του αγωγού, η οποία θα συμπεριλαμβάνει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, θα υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου. Για πολύ σημαντική εξέλιξη και ιστορική απόφαση, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός ενώ στα πολλαπλά οφέλη αυτού του έργου αναφέρθηκαν και οι τρεις ηγέτες. Στις 19:30, ο κ. Καραμανλής παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των δυο πρόεδρων.

    Στην τελική ευθεία

    Στο δείπνο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η κατασκευή του αγωγού και άλλα διεθνή θέματα, παρακάθισαν από πλευράς κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας, καθώς και αντιπροσωπείες των ξένων ηγετών και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Λίγο πριν τις 21:30 ο κ. Πούτιν αναχώρησε από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για τη Μόσχα. Το Ρώσο Πρόεδρο συνόδευσε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Πούτιν-Καραμανλή-Παρβάνοφ.

    Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα", επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της μεταφοράς ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα είναι ένας ακόμα δίαυλος για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα, συμπληρωματικός προς το Βόσπορο και η κατασκευή του θα αποτελέσει ισχυρή αφετηρία για την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των τριών χωρών.

    "Η σίγουρη πρόσβαση στην ενέργεια είναι εγγύηση για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας", τόνισε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων κέντρων αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς της ενέργειας.

    Η ενεργειακή σφαίρα μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη των σχέσεών μας, υποστήριξε ο κ. Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόρκι Παρβάνοφ είπε χαρακτηριστικά ότι με την ύπαρξη τόσων εναλλακτικών σχεδίων η περαιτέρω καθυστέρηση υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποβεί μοιραία.

    Ή τώρα ή ποτέ, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Παρβάνοφ υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση έχει υπερβεί μία δεκαετία.

    Πριν και μετά την τριμερή συνάντηση ο Πρωθυπουργός είχε κατά ιδίαν συνάντησεις με τον κ. Πούτιν και τον κ. Παρβάνοφ, όπου εξετάστηκαν διμερή και διεθνή θέματα.

    Συναντήσεις και με Παπούλια

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βουλγαρίας συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    "Αγωγό φιλίας και συνεργασίας" χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η υλοποίηση του αγωγού βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Παπούλια, με τον κ. Παρβάνοφ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπενθιμίζει ότι η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί το 1995 όταν υπουργός εξωτερικών ήταν ο Κάρολος Παπούλιας.

    "Ευχόμαστε οι σημερινές συναντήσεις να δώσουν στην πράξη συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος των οικονομιών και των λαών της περιοχής", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση τονίζοντας ότι ο ρόλος της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου σχεδιάστηκε επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι από τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ωφελήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους τονίζοντας ότι οι θέσεις εργασίας, που θα προκύψουν, θα είναι μόνο 500 για την κατασκευή και 300 για τη λειτουργία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τριμερής στο Μαξίμου

    Στην Αθήνα ο Πούτιν

    [02] Πολιτική

    Πρώτη επίσκεψη από το 1961

    Παπούλιας με Πρόεδρο Κορέας

    4/9/2006 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 11:14:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με δυο σημαντικές συμφωνίες για ναυτιλιακή και τουριστική συνεργασία, επισφραγίστηκε η πρώτη επίσκεψη Κορεάτη αρχηγού κράτους στη χώρα μας, από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1961. Ο κ. Ρο Μου Χαν, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Κύπρο, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στην κορεάτικη χερσόνησο και την βορειοανατολική Ασία. Στις 20.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Ν. Κορέας.

    Κατά τη συνάντηση των δυο Προέδρων, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή θα αναβαθμίσει τις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις,

    Επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας η υπογραφή δυο συμφωνιών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού, οι οποίες χαιρετίστηκαν από τις δυο πλευρές ως βήμα για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

    Ο Κορεάτης Πρόεδρος, εξέφρασε την προσδοκία για ανάπτυξη συνεργασίας και στον τομέα της τεχνολογίας, εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και εξέφρασε το θαυμασμό του για τα οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας

    Νέοι ορίζοντες στις διμερείς σχέσεις ανοίγονται και με την τοποθέτηση για πρώτη φορά στη Σεούλ ακόλουθου Άμυνας, ενώ οι δυο χώρες υπέγραψαν και μνημόνιο συνεργασίας των υδρογραφικών υπηρεσιών τους

    Η διεθνής συγκυρία αλλά και θέματα περιφερειακής συνεργασίας με αφορμή και την ανάληψη της προεδρίας του Συμβούλιου Ασφαλείας, από την Ελλάδα συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη με τον Κορεάτη ομόλογό της Μπαν Κι Μουν.

    Ανάσα στο πυκνό πρόγραμμα του Κορεάτη προέδρου , στην Αθήνα , ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση του στην Ακρόπολη, όπου το Προεδρικό ζεύγος; της Κορέας έδειξε να απολαμβάνει.

    [03] Πολιτική

    Επαφές Παπανδρέου στη Σουηδία

    4/9/2006 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 9:43:05 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τους σοσιαλιστές υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας είχε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Στοκχόλμη, ο, Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο επίκεντρο η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε δηλώσεις του ο κ Παπανδρέου εξήρε τη στάση της Σουηδίας για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του Λιβάνου, και για το Παλαιστινιακό πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα ότι οι "Σοσιαλιστές, συνεργαζόμαστε στενά, για να δούμε πως θα βάλουμε σε πορεία ειρήνης ολόκληρη αυτή την περιοχή". Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στη Σουηδία καθώς και με τα Μέλη και τους Φίλους της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Στοκχόλμη. Το πρωί της Τρίτης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Παπανδρέου για "κυβερνητική προστασία των μεγάλων συμφερόντων", σημείωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια διακυβέρνησής του έδωσε απτά δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα εμφανίζεται ως καταγγέλλων, μιλώντας για «δίκαιη κοινωνία αρχών και αξιών». Δεν ξεχνά όμως κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε με έναν ιδιόμορφο τρόπο, ο οποίος βοηθούσε τα συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολλών και εγκατέλειψε την περιφέρεια".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Στοκχόλμη ο Γιώργος Παπανδρέου

    [04] Πολιτική

    "Έφυγε" η Χριστίνα Σπυράκη

    4/9/2006 11:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πέθανε η πρώην βουλευτής Επικρατείας και υφυπουργός Υγείας, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σπυράκη. Είχε σπουδάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είχε ειδικευτεί στη μικροβιολογία. Ήταν καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τη θλίψη του για το θάνατο της Χριστίνας Σπυράκη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η εκλιπούσα "άφησε το προσωπικό της ίχνος όπου και αν υπηρέτησε το δημόσιο βίο", το οποίο έπραξε "με ήθος, συνείδηση προσφοράς και ακεραιότητα". Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Χριστίνας Σπυράκη, εξέφρασε και ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, σημειώνοντας ότι "η Ακαδημαϊκή και επιστημονική προσφορά της καθώς και το ήθος της αποτελούν σπουδαίες παρακαταθήκες για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα".

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον

    Τριμερής στο Μαξίμου

    4/9/2006 3:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 5:53:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ένα έργο ιδιαίτερης πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Νωρίτερα στις τρεις ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο είχε κατά ιδίαν συνάντηση. Με βάση το πρόγραμμα στις 5.00 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Στις 5:30 ο κ. Καραμανλής θα συνατηθεί με το πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γεόργκι Παρβάνοφ, ενώ στις 7.30 μ.μ. θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των δύο Προέδρων.

    Σημαντικές συνομιλίες

    Στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις 3 μετά το μεσημέρι.

    Ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο Πούτιν, αφού τον καλωσόρισε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία "εταίρο στρατηγικής σημασίας" και ανέφερε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία, καθώς και διεθνή ζητήματα.

    "Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια και εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται μαζί του, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. "Μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε διμερή, πολυμερή και διεθνή θέματα, καθώς και επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας μας, δίνοντας έμφαση κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας", σημείωσε ο κ. Πούτιν.

    Αναφερόμενος στη τριμερή συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο "επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος", ενώ παράλληλα σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν και αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών, οικονομικών και ιδίως ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών.

    Το πρωί και με αφορμή την τριμερή συνάντηση ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Συναντήσεις και μετον Κάρολο Πάπουλια

    Συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες θα έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    "Η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει ιστορική αν τελικά καταφέρουμε και κάνουμε καλή δουλειά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παρβάνοφ, πρόσθεσε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι "υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα από την εκτελεστική εξουσία".

    Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι "για μένα σήμερα είναι μεγάλη ημέρα γιατί ως Υπουργός Εξωτερικών είχα αρχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού" και εξέφρασε την προσδοκία "να τελειώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες, ως το τέλος του έτους, και να περάσουμε στην υλοποίηση".

    "Είστε η ζωντανή ιστορία αυτού του σχεδίου", ανταπάντησε ο κ. Παρβάνοφ, κλείνοντας τη συνομιλία των δύο Προέδρων ενώπιον του Τύπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Πούτιν

    [06] Πολιτική

    Τα προβλήματα της Παιδείας στο επίκεντρο

    Συνάντηση Αλαβάνου με ΟΛΜΕ

    4/9/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 3:21:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Παιδεία αρχής γεννούμενης με τα δύο συλλαλητήρια που προγραμματίζονται αυτό το μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γεώργας, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού. Ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνομιλία του με τους εκπαιδευτικούς ζήτησε τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα δώσει απάντηση στα επείγοντα προβλήματα της Παιδείας.

    [07] Πολιτική

    Συνάντηση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

    Στην Αθήνα ο Πούτιν

    4/9/2006 11:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 4:02:50 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ιδιαίτερης πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας θεωρούνται οι συνομιλίες για ενεργειακά θέματα που έχει σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλήςθα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση, με θέμα την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας, στο επίκεντρο της οποίας, θα είναι η προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες θα έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. "Η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει ιστορική αν τελικά καταφέρουμε και κάνουμε καλή δουλειά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παρβάνοφ, πρόσθεσε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι "υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα από την εκτελεστική εξουσία". Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι "για μένα σήμερα είναι μεγάλη ημέρα γιατί ως Υπουργός Εξωτερικών είχα αρχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού" και εξέφρασε την προσδοκία "να τελειώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες, ως το τέλος του έτους, και να περάσουμε στην υλοποίηση". "Είστε η ζωντανή ιστορία αυτού του σχεδίου", ανταπάντησε ο κ. Παρβάνοφ, κλείνοντας τη συνομιλία των δύο Προέδρων ενώπιον του Τύπου.

    Η ατζέντα των συναντήσεων

    Στο μεταξύ συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ενόψει της άφιξης των δύο Προέδρων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να κλείσει η διακρατική συμφωνία. Εφόσον υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει από τα τέλη του 2006. Ο πετρελαιαγωγός θα έχει μήκος 280 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει 35 έως 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως ενώ η κατασκευή του, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2006, θα κοστίσει 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην ατζέντα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους δύο Προέδρους βρίσκεται τόσο η προώθηση του πετρελαιαγωγού όσο και η γενικότερη οικονομική συνεργασία των τριών χωρών.

    Όσον αφορά τον αγωγό θα συζητηθεί κυρίως η εξασφάλιση των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητά του από άποψη διαθεσιμότητας πετρελαίου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, η οποία έχει υποβάλει σχέδιο διακρατικής συμφωνίας με στόχο να υπογραφεί και από τις τρεις χώρες μέχρι το τέλος του έτους.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου στις τρεις το μεσημέρι. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύουν αντιπροσωπεία πολιτικών, κορυφαίων επιχειρηματιών και στελεχών ενεργειακών επιχειρήσεων.

    Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα και στις 5 μ.μ. θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών.

    Αργότερα, στις 5.30 μ.μ. ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας και στις 6 μ.μ. ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια.

    Στις 7.30 μ.μ. ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των δύο Προέδρων.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από τις 11:30 το πρωί στο κέντρο της Αθηνάς, λόγω της άφιξης των ξένων ηγετών.

    Πάνω από χίλιοι αστυνομικοί θα επιτηρούν διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ το κέντρο θα παραμείνει κλειστό έως τις 10.00 το βράδυ.

    Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν τους δρόμους γύρω από το Χίλτον, τη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την πλατεία Συντάγματος και την Ηρώδου του Αττικού.

    Αλλαγές θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    [08] Πολιτική

    Διήμερη επίσκεψη στη Σουηδία

    Στη Στοκχόλμη ο Γιώργος Παπανδρέου

    4/9/2006 7:43:00 πμ

    Στη Σουηδία μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας των Σκανδιναβικών Χωρών, στην Στοκχόλμη, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκανδιναβικών Χωρών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της Φιλανδίας και προεδρεύων της Ε.Ε., Έρκι Τουομιόγια, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τα Μέλη και τους Φίλους της Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Στοκχόλμη.

    [09] Κοινωνία

    Λήστεψαν τράπεζα με μπουλντόζα

    Κινηματογραφική ληστεία

    4/9/2006 1:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θρασύτατη ληστεία και μάλιστα με την βοήθεια μιας μικρής μπουλντόζας έγινε στις 4:30 τα ξημερώματα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στις Καλύβες Χανίων.

    Άγνωστοι δράστες, που αναζητούνται από την αστυνομία, εισέβαλαν με την μπουλντόζα μέσα στην τράπεζα, σπάζοντας την κεντρική είσοδο και κυριολεκτικά σήκωσαν το χρηματοκιβώτιο και το μηχάνημα αυτόματων αναλήψεων ΑΤΜ της Τράπεζας.

    Η ληστεία ήταν καλά οργανωμένη αφού οι δράστες, είχαν αποκλείσει με οχήματα τους γύρω δρόμους και μάλιστα όταν στο σημείο πλησίασε περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Βρυσών, δεν δίστασαν να το πυροβολήσουν στα λάστιχα και να το ακινητοποιήσουν.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή του υποκαταστήματος στο χρηματοκιβώτιο υπήρχε το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ στο ΑΤΜ το απόγευμα της Παρασκευής υπήρχαν 130.000 ευρώ.

    Στο σημείο της ληστείας υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

    Πριν από 4 μήνες, άγνωστοι είχαν κρατήσει επί ώρες όμηρο μέσα στο σπίτι του τον διευθυντή του καταστήματος, από τον οποίο ζητούσαν να τους παραδώσει τα κλειδιά της τράπεζας, δεν τα κατάφεραν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια τους.

    [10] Κοινωνία

    Διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2009

    Στην Αθήνα οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες

    4/9/2006 7:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 8:39:54 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, Δήμος Αθηναίων

    Ένα ακόμη σημαντικό αθλητικό γεγονός ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Αθήνα. Μετά από ομόφωνη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), στις 23 Αυγούστου, η ελληνική πρωτεύουσα επιλέχθηκε για να διοργανώσει τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, τον κορυφαίο θεσμό του παιδικού αθλητισμού, καθώς η επιτυχής παρουσίαση του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας και η ολυμπιακή εμπειρία της Αθήνας, συνέβαλαν καθοριστικά για την ανάληψη της διοργάνωσης. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Θεόδωρος Μπεχράκης, και ο πρόεδρος του ΟΝΑ, Νίκος Απέργης, παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας καθώς και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, ανακοινώθηκε και επίσημα η ανάληψη των Αγώνων του 2009 από την Αθήνα. Παράλληλα, βραβεύτηκαν οι αθλητικές αποστολές του ΟΝΑ, που συμμετείχαν στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, στην Μπανγκόκ (23-29 Αυγούστου). Η κατάκτηση δύο χρυσών μεταλλίων, τριών αργυρών και ενός χάλκινου από τους αθλητές μας, που διαγωνίστηκαν στους 40ους Αγώνες της Ταϊλάνδης, μας γεμίζουν ελπίδες για διακρίσεις και στους Παιδικούς Αγώνες, που θα γίνουν στη χώρα μας.

    Οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες (International Childrens Games), που ιδρύθηκαν το 1968 στη Σλοβενία, από το Method Clemens, τελούν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και αποτελούν τον κορυφαίο θεσμό του παιδικού αθλητισμού.

    Στόχος τους είναι να φέρει πιο κοντά τα παιδιά όλου του κόσμου καθώς και η διάδοση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

    Στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, που διεξάγονται κάθε χρόνο, λαμβάνουν μέρος παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

    Σχετικά Links:

    http://www.athens2009icg.gr/

    [11] Κοινωνία

    "Ελπιδοφόρο μήνυμα"

    Συνεδρίασε η Βουλή των Εφήβων

    4/9/2006 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ενδέκατη σύνοδος της Βουλής των Εφήβων με τη συμμετοχή 300 μαθητών της Β Λυκείου από την Ελλάδα, την Κύπρο και τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Η έναρξη των εργασιών έγινε παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του τέως Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, βουλευτών και της Επιτροπή του Προγράμματος. "Ελπιδοφόρο" χαρακτήρισε το μήνυμα, που δίνουν με την παρουσία και το λόγο τους οι έφηβοι βουλευτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που σε διάλειμμα των εργασιών δέχθηκε αντιπροσωπεία τους μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Συμβουλές από τον ΠτΔ

    "Κάθε συλλογική προσπάθεια θέλει καινούριο αίμα, όραμα και πάθος. Κι εσείς το έχετε. Εμείς, σιγά-σιγά, ό,τι είχαμε να προσφέρουμε το προσφέραμε. Στα χέρια σας είναι η σκυτάλη, σας τη δίνουμε. Και είναι ωραίος ο αγώνας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παπούλιας, που στους νέους να μην καμφθούν από τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις, που θα συναντήσουν.

    Επίσης η αντιπροσωπεία των εφήβων-βουλευτών επισκέφθηκε το γραφείο της Προέδρου της Βουλής, η οποία μίλησε στα παιδιά για την ιστορία του χώρου και άκουσε εντυπώσεις τους από τη φετινή διοργάνωση.

    [12] Κοινωνία

    Υλοποίηση προσδοκίας δεκαετιών

    Λιμνοδεξαμενή στην πηγή Ζου στη Σητεία

    4/9/2006 8:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 9:08:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Tη δημοπράτηση της κατασκευής λιμνοδεξαμενής στην πηγή Ζου στη Σητεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, που περιόδευσε στο νομό Λασιθίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός το εγγειοβελτιωτικό αυτό έργο ύψους 6.000.000 ευρώ, αποτελούσε προσδοκία δεκαετιών για την περιοχή. Επίσης, ο κ Μπασιάκος εγκαινίασε και τα νέα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Σητείας. Σημειώνουμε, ότι οι συνεταιριστικές ενώσεις και οι αγροτικοί σύλλογοι του Νομού Λασιθίου έχουν ενισχυθεί συνολικά με περισσότερα από 5.000.000 ευρώ για παρεμβάσεις στη μεταποίηση, εμπορία, προώθηση και πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων.

    [13] Κόσμος

    Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και επιθέσεις καμικάζι

    Θανατηφόρα "Μέδουσα"

    4/9/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων έχει μετατραπεί το νότιο Αφγανιστάν, που βιώνει την πιο ταραχώδη περίοδο στα χρονικά του έπειτα από την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν το 2001. Από το περασμένο Σάββατο τα νατοϊκά στρατεύματα πραγματοποιούν την "Μέδουσα", τη μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση στα χρονικά της δραστηριότητας της ISAF στην περιοχή, η οποία έχει στόχο την ανακατάληψη της επαρχίας Κανταχάρ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αναρτών, με εξαίρεση την πρωτεύουσα Κανταχάρ Σίτι. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 200 αντάρτες Ταλιμπάν, αν και Αφγανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για περίπου 80. Όμως και οι νατοϊκές επιχειρήσεις κατέγραψαν απώλειες, καθώς πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν. Όσο για τη συντριβή του κατασκοπευτικού αεροσκάφους στην Κανταχάρ το περασμένο Σάββατο, όπου 14 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, αποδόθηκε σε μηχανική βλάβη. Στο μεταξύ, σήμερα άλλος ένας Βρετανός έχασε τη ζωή του μαζί με τέσσερις Αφγανούς πολίτες κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, που σημειώθηκε εναντίον αυτοκινητοπομπής, κοντά στην Καμπούλ.

    Δεκάδες νεκροί

    Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε με ένα παγιδευμένο τζιπ το οποίο ο καμικάζι οδήγησε κατευθείαν πάνω στην αυτοκινητοπομπή των συμμαχικών δυνάμεων, που εκείνη την ώρα κινούταν στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη Τζαλαλαμπάντ με την Καμπούλ, στα ανατολικά της αφγανικής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά άλλος ένας Βρετανός στρατιώτης και τέσσερις Αφγανοί πολίτες. Τουλάχιστον 124 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί φέτος σε επιθέσεις καμικάζι, σύμφωνα με το παλαιότερο νατοϊκό ανακοινωθέν.

    Στο μεταξύ ένας στρατιώτης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η υπηκοότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, σκοτώθηκε σήμερα από φίλια πυρά, όταν η μονάδα του βλήθηκε κατά λάθος από μαχητικά αεροσκάφη που είχαν κληθεί να υποστηρίξουν την επιχείρηση στην Κανταχάρ.

    Την Κυριακή, άλλοι τέσσερις Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών, κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις.

    Την προηγουμένη, 14 Βρετανοί στρατιώτες (12 μέλη της RAF, ένας πεζοναύτης και ένας στρατιώτης) είχαν χάσει τις ζωές τους στη συντριβή του αναγνωριστικού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι εκείνοι κατέρριψαν το Nimrod MR2 με έναν πύραυλο Stinger, όμως οι Times επικαλούμενοι στρατιωτική πηγή έκαναν λόγο για φωτιά που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του αεροπλάνου. Επίσης, η εφημερίδα Sun έγραψε ότι οι ανιχνευτές φωτιάς δεν λειτούργησαν, με συνέπεια οι φλόγες να τυλίξουν το εσωτερικό του και να τεθούν εκτός λειτουργίας τα όργανα πλοήγησης. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες των δύο εφημερίδων και περιορίστηκε να αποδώσει το δυστύχημα σε "τεχνικό πρόβλημα".

    Από την έναρξη του 2006, τουλάχιστον 2.000 Αφγανοί - αντάρτες Ταλιμπάν, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό ασφαλείας και άμαχοι πολίτες - καθώς και 115 ξένοι στρατιώτες έχουν χάσει τις ζωές τους σε διάφορα περιστατικά.

    [14] Κόσμος

    Ζητά εκ νέου σήμερα μια διαπραγματεύσιμη λύση

    Ανάν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

    4/9/2006 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εκ νέου ζήτησε σήμερα μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δηλώνοντας ότι "η αντιπαράθεση δεν ωφελεί κανέναν". "Η αντιπαράθεση δεν ωφελεί κανέναν. Για το λόγο αυτό, ζήτησα από τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υιοθετήσουν μια σαφή θέση. Προτιμώ μια διαπραγματεύσιμη λύση στο ιρανικό πρόβλημα", δήλωσε ο Αναν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα. Ο Ανάν έφθασε στο Κατάρ χθες, Κυριακή, από την Τεχεράνη όπου ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ του επανέλαβαν την άρνηση της Τεχεράνης να αναστείλει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου πριν από τις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό της πρόγραμμα. "Ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί και να βρει μια λύση στην κρίση αλλά δεν δέχεται την αναστολή πριν από τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Ανάν στην Τεχεράνη μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό Πρόεδρο. Με την άρνησή της να αναστείλει τον εμπλουτισμό του ουρανίου, όπως απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τεχεράνη κινδυνεύει να τιμωρηθεί με κυρώσεις. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία (ομάδα 5+1) θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο, την Πέμπτη, για την κρίση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Σουδάν να επανεξετάσει τη θέση της και να αποδεχθεί την ανάπτυξη των κυανοκράνων στη δυτική επαρχία Νταρφούρ που πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

    Η δήλωση αυτή του Κόφι Αναν γίνεται αφού οι σουδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την Αφρικανική Ένωση την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης από το Νταρφούρ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    "Αν η σουδανική Κυβέρνηση ήταν ικανή να προστατεύσει το λαό της δεν θα είχαμε ζητήσει τις διεθνείς δυνάμεις αλλά καθώς δεν μπορεί να το πράξει, οφείλει τότε να δεχθεί τις διεθνείς δυνάμεις", πρόσθεσε ο Ανάν. "Είναι λυπηρό που ακόμη δεν αποσπάσαμε στην έγκριση του Σουδάν για την ανάπτυξη των διεθνών δυνάμεων στο Νταρφούρ. "Η κατάσταση στο Νταρφούρ είναι επικίνδυνη και οδυνηρή", τόνισε ο γενικός γραμματέας.

    [15] Κόσμος

    Αγνοείται η τύχη τεσσάρων ανθρώπων

    Σάρωσε ο "Τζον" το βορειοδυτικό Μεξικό

    4/9/2006 8:41:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο-Reuters

    Τέσσερις αγνοούμενους και μεγάλες υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμα του από το βορειοδυτικό Μεξικό ο κυκλώνας "Τζον", σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων. Οι τρεις άνθρωποι ήταν κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων που επλήγησαν από τους μανιασμένες ανέμους, ενώ τα ίχνη ενός τέταρτου χάθηκαν όταν το αγροτικό μηχάνημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τις πλημμύρες. Μεταξύ των αγνοουμένων δεν υπάρχει κανένας τουρίστας. Επίσης δεν αναφέρθηκαν εκτεκταμένες καταστροφές στις τουριστικές υποδομές του παραθαλάσσιου θέρετρου της Λα Παζ, όπου οι δρόμοι χάθηκαν κάτω από τα νερά, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ διαφημιστικές πινακίδες, όπως και στύλοι ηλεκτροδότησης έσπασαν. Το αεροδόμιο της πολής χρειάστηκε να κλείσει για λίγες ώρες.

    Περίπου 5.000 ξένοι τουρίστες εγκατέλειψαν τη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια πριν από το χτύπημα του κυκλώνα, ενώ άλλοι 10.000 τουρίστες προτίμησαν να μείνουν στα καταφύγια των ξενοδοχείων και να μην ακυρώσουν τις διακοπές τους.

    Λόγω του κυκλώνα, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 175 χιλιομέτρων την ώρα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να υπάρχουν διακοπές ρεύματος, κυρίως στην ορεινή περιοχή Κομοντού. Ωστόσο, μετά το μανιασμένο πέρασμα του ο "Τζον" εξασθένησε και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας, ενώ σύντομα οι μετεωρολόγοι αναμένουν να μετακινηθεί από τη Μπάχα Καλιφόρνια με κατεύθυνση προς τα ανοιχτά του Ειρηνικού, όπου δεν αποτελεί πλεόν απειλή για τις ΗΠΑ.

    [16] Κόσμος

    Δύο νεκροί και 14 τραυματίες

    Βομβα σε τουρκικό καφενείο

    4/9/2006 8:30:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

    Δύο νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε μπροστά από ένα καφενείο στην περιοχή Κατάκ της επαρχίας Βαν, στην ανατολική Τουρκία. Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δοχείο απορριμμάτων εξερράγη στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στον κήπο του καταστήματος, όπου σύχναζαν Τούρκοι αστυνομικοί. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλα 14 άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός. Οκτώ από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι η έκρηξη είναι έργο Κουρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Κούρδοι αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τα τέλη Αυγούστου σωρεία βομβιστικών επιθέσεων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματιστούν.

    [17] Κόσμος

    5,3 Ρίχτερ στο νησί Νίας

    Σεισμός στη Σουμάτρα

    4/9/2006 7:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 8:29:19 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτορείο

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ συγκλόνισε το νησί Νίας, κοντά στη νήσο Σουμάτρα, στην Ινδονησία, δίχως όμως να προκαλέσει θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές. Ο σεισμός έγινε στις 19.20 (ώρα Ελλάδος), το επίκεντρό του ήταν 256 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού Σιμπόλγκα, στις δυτικές ακτές της Σουμάτρας και είχε εστιακό βάθος 30 χιλιομέτρων.

    Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε ανατολικά της Ινδονησίας χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογίας της χώρας, ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 146 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής Τουάλ, στο νησί Κάι στις Νότιες Μολούκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Τον περασμένο Ιούλιο, σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ είχε προκαλέσει τον θάνατο 600 ανθρώπων στο νησί της Ιάβας.

    [18] Ιράκ

    Ανακαλυψαν ομαδικό τάφο στο Ιράκ

    4/9/2006 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Oμαδικό τάφο στην ευρύτερη περιοχή του Κιρικούκ, 255 χλμ βόρεια της Βαγδάτης ανακάλυψαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Στον τάφο βρέθηκαν 18 σοροί, πολλές από τις οποίες άνηκαν σε γυναικόπαιδα. Εκτιμάται, ότι πρόκειται πιθανότατα για θύματα του καθεστώτος Χουσεΐν, που σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής Αστυνομίας "θάφτηκαν ζωντανά".

    [19] Μ. Ανατολή

    Ένας Βρετανός τουρίστας νεκρός

    Ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο του Αμάν

    4/9/2006 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 3:20:10 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την κραυγή "ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος", ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας ξένων τουριστών σήμερα στο κέντρο του Αμάν, σκοτώνοντας ένα Βρετανό και τραυματίζοντας έξι άλλους ανθρώπους, έγινε γνωστό από αξιωματούχο και έναν αυτόπτη μάρτυρα. Ο εκπρόσωπος της ιορδανικής Κυβέρνησης Νάσερ Τζούντεχ διέψευσε προηγούμενες πληροφορίες ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο άνδρες, ο ένας εκ των οποίων εφέρετο να είναι Ιρακινός. Δήλωσε πως ο δράστης είναι ένας Ιορδανός, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίνεται. Ο Τζούντεχ διευκρίνισε πως τραυματίες είναι δύο Βρετανίδες, μια Αυστραλή, ένας Ολλανδός, μια Νεοζηλανδή και ο Ιορδανός ξεναγός τους. Σύμφωνα με τον Ιορδανό υπουργό Εσωτερικών Εΐντ Φαγέζ, φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα. Η αστυνομία απέκλεισε τον τόπο της επίθεσης κοντά στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, στο κέντρο της ιορδανικής πρωτεύουσας.

    "Περπατούσα όταν είδα κάποιον να βγάζει ένα πιστόλι από την τσέπη του, να αρχίζει να φωνάζει Αλάχου Άκμπαρ (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) και να πυροβολεί επανειλημμένα", δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαουάντ Άλι, ένας Ιρακινός αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου.

    "Μετά είδα έναν τουρίστα που έμοιαζε να είναι νεκρός και τρεις τραυματίες. Ήταν μια ομάδα επτά ανθρώπων. Μια γυναίκα μου είπε πως ήταν τουρίστες από τη Νέα Ζηλανδία και την Αγγλία". Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Φαγέζ δήλωσε πως ο ένοπλος φαίνεται πως έδρασε μόνος του και χαρακτήρισε την πράξη του "τρομοκρατική επίθεση".

    "Δεν ξέρουμε αν είχε συνεργούς, αλλά ήταν σίγουρα μια τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε ο Φαγέζ σε δημοσιογράφους. "Θεωρούμε τον δράστη τρομοκράτη μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αλλά εξετάζουμε την περίπτωσή του γιατί μπορεί να πρόκειται για πνευματικά διαταραγμένο άνθρωπο ή τρελό", πρόσθεσε.

    [20] Μ. Ανατολή

    Φτάνει στο Λίβανο η πολυεθνική δύναμη

    4/9/2006 12:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/9/2006 1:33:24 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανατολικά της Τύρου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι πρώτοι Ιταλοί στρατιώτες που έφτασαν το Σαββατοκύριακο στο νότιο Λίβανο. Όπως διευκρίνισε ο Αλεξάντερ Ιβάνκο, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, 880 στρατιώτες αποβιβάστηκαν σε τρεις περιοχές: την παραλία της Τύρου, το λιμάνι της Νακούρα και τη Βηρυτό. Μαζί τους έχουν 158 οχήματα εκ των οποίων δέκα αμφίβια θωρακισμένα και 16 άρματα μάχης. "Συγκεντρώθηκαν όλοι στο Τζεμπέλ Μαρούν, 20 χλμ ανατολικά της Τύρου, και εκεί θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας", επισήμανε. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί θα αναπτυχθούν στον τομέα που θα αναλάβουν, δυτικά ανάμεσα στα σύνορα με το Ισραήλ, τον ποταμό Λιτάνι και τη Μεσόγειο. Στο μεταξύ, περίπου 200 Γάλλοι στρατιώτες, που θα οργανώσουν την ανάπτυξη του γαλλικού τάγματος στο νότιο Λίβανο αναχώρησαν από το λιμάνι της Τουλόν, ανακοίνωσαν λιμενικές αρχές. Εξάλλου, όπως, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα με 200 έως 300 στρατιώτες θα συμμετάσχει το Κατάρ στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ σεΐχη Χάμαντ μπεν Τζάσεμ μπεν Τζαμπρ Αλ-Τάνι. "Η απόφαση αυτή έχει στόχο "να δείξει στον κόσμο πως υπάρχει αραβική παρουσία, έστω και μικρή, και να πει στο Ισραήλ πως πιστεύουμε σε αυτήν την απόφαση και θέλουμε να την εφαρμόσουμε", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος επισκέπτεται το Κατάρ. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Οι μουσουλμανικές χώρες έχουν ιστορικό καθήκον να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο", δήλωσε και πρόσθεσε πως ο αριθμός των μουσουλμανικών χωρών που θα στείλουν στρατιώτες θα πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών.

    "Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μας βαραίνει ένα ιστορικό καθήκον", τόνισε ο Ερντογάν χθες Κυριακή στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Νεολαίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) στην Κωνσταντινούπολη. "Αν 22 από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στείλουν στρατιώτες, τουλάχιστον τόσες χώρες του ΟΙΔ θα πρέπει να συμμετέχουν", επισήμανε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    "Γνωρίζουμε όλοι πως δεν αρκεί να ευχόμαστε την ειρήνη. Σημαντικές ευθύνες βαραίνουν όλες τις χώρες, όλους τους οργανισμούς και ειδικά τους διεθνείς οργανισμούς που πρέπει να προστατεύσουν την ειρήνη και να της δώσουν διάρκεια", είπε ακόμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Οι Τούρκοι βουλευτές θα ψηφίσουν αύριο Τρίτη για την αποστολή στρατευμάτων στο Λίβανο. Η απόφαση τους φαίνεται πως θα είναι θετική, αν και η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η Άγκυρα θα στείλει 600 ως 1.200 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο.

    [21] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

    4/9/2006 12:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν επίθεση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και κατέστρεψαν ένα κτίριο, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές. Τα ελικόπτερα βομβάρδισαν κτίριο που ανήκει σε μαχητή της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στην Τζαμπαλίγια, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως το κτίριο χρησίμευε ως εργαστήριο για την κατασκευή όπλων. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι κάτοικοι της συνοικίας είχαν προειδοποιηθεί να απομακρυνθούν από το κτίριο πριν την επίθεση ώστε να μην υπάρξουν θύματα. "Ο στρατός θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις ενέργειές του" για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, που απήχθη στις 25 Ιουνίου και για να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, καταλήγει η ανακοίνωση. Εδώ και δύο μήνες το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα με στόχο την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα που έχει απαχθεί απο Παλαιστίνιους ενόπλους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι.

    [22] Οικονομία

    Δυσαρέσκεια για το 1564 από τους βενζινοπώλες

    4/9/2006 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη δυσαρέσκειά της για το νέο σύστημα ενημέρωσης των καταναλωτών από τις νομαρχίες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1564 επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. "Πρέπει να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια της παραπληροφόρησης των καταναλωτών, όπως αυτό το νέο ... φρούτο περί φτηνών πρατηρίων ανά περιφέρεια που θα ανακοινώνονται από το 1564 και τα οποία θα διαφημίζονται και θα λειτουργούν σε βάρος των άλλων, χωρίς καθόλου να λαμβάνονται υπόψη η τιμή αγοράς του προϊόντος -η οποία αλλάζει καθημερινά- και τα λειτουργικά έξοδα ή όπως αυτό των δήθεν αποκλίσεων των αντλιών κατά την παράδοση. Οι αντλίες δεν ανήκουν στους πρατηριούχους, αλλά στις εταιρείες που έχουν τα σήματά τους τα πρατήρια και διαθέτουν κατά αποκλειστικότητα τα προϊόντα τους, ελέγχονται και σφραγίζονται από τις εταιρείες", τονίζεται στην ανακοίνωση. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι η παραπομπή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το συνολικό έλεγχο της αγοράς καυσίμων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν σωστή κίνηση διότι το πόρισμα της επιτροπής θα αποκαλύψει την πραγματική εικόνα της αγοράς πετρελαιοειδών στη χώρα μας και ζητάει από την Κυβέρνηση να μην προχωρά σε μέτρα που δεν διευκολύνουν τη λειτουργία της αγοράς και αντίκεινται στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    [23] Χρυσός στην Κροατία ο "στρατιώτης" Ηλιάδης

    4/9/2006 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους, στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα τζούντο της Κροατίας οι διεθνείς μας τζουντόκα. Στους αγώνες της πόλης Βινκόφτσι, όπου λόγω του υψηλού τους επιπέδου θύμιζε μικρογραφία Ολυμπιακών Αγώνων εκτός από δύο μετάλλια είχαμε και ένα πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα. Ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -90 κιλών κερδίζοντας στον τελικό με Yuko τον Ολλανδό τρις Ολυμπιονίκη, Μαρκ Χουιζίνγκα. Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου σκαρφάλωσε ο Ρεβάζι Ζιντιρίδης, ο οποίος στον τελικό των-66 κιλών, αν και βρισκόταν μπροστά στο σκορ με διαφορά δύο Yuko, δέχθηκε Ippon από τον Αυστριακό νικητή, Αντρέας Μιτερφέλνερ. Τέλος στα -100 κιλά ο Διονύσης Ηλιάδης ήταν 7ος με συνολικό απολογισμό δύο νίκες και ισάριθμες ήττες.

    Σουφλέρης: "Σε σωστούς ρυθμούς οι αθλητές μας"

    Μετά και τη νέα επιτυχία ου αθλήματος, που δείχνει ότι το ελληνικό τζούντο βρίσκεται σε καλό δρόμο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο, ο πρόεδρος της ΕΟ Τζούντο, Βαγγέλης Σουφλέρης δήλωσε τα εξής: "Είμαι πολύ χαρούμενος για τα αποτελέσματα των παιδιών. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό στους αγώνες γιατί ξέρουμε ότι όλοι οι καλοί αθλητές είναι στα σώματα ασφαλείας. Οι αθλητές μας κινούνται σε σωστούς ρυθμούς εν όψει Πεκίνου και θεωρώ μεγάλη υπόθεση το ότι είναι ενταγμένοι στα σώματα ασφαλείας κάτι που τους παρέχει τη δυνατότητα να προπονούνται απρόσκοπτα", επεσήμανε ο κ. Σουφλέρης.

    [24] Δακρυσμένο "αντίο" από Αγκάσι

    4/9/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά από 21 χρόνια καριέρας στο τένις ο Αμερικανός πρωταθλητής Αντρέ Αγκάσι αποχαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια την ενεργό δράση, μπροστά σε 23.000 θεατές. Η ήττα από τον Γερμανό αντίπαλό του, Μπέντζαμιν Μπέκερ με 7-5, 6-7, 6-4, 7-5 στο πλαίσιο του Γ γύρου του Αμερικάνικου τουρνουά Grand Slam "US Open" και ο αποκλεισμός του από την συνέχεια, αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" μίας σπουδαίας καριέρας. Σε αυτή ο 36χρονος σύζυγος της Γερμανίδας πρωταθλήτριας του αθλήματος, Στέφι Γκραφ, σημείωσε συνολικά με 870 νίκες κατέκτησε 60 τουρνουά, μεταξύ των οποίων οκτώ Grand Slam, ενώ είναι ο μοναδικός αθλητής στην Ιστορία που επικράτησε και στα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ, κατακτώντας παράλληλα (1996) το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στις 4 Οκτωβρίου 1995 και έμεινε εκεί για 88 εβδομάδες, ενώ από την επαγγελματική θητεία του στα κορτ έχει κερδίσει μέχρι σήμερα 31.152.975 δολαρίων.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Σατανική" η φανέλα της Σεβίλλης

    4/9/2006 4:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον... μπελά της βρήκε η διοίκηση της Σεβίλης με τη θρησκευτική πίστη του διεθνή άσου από το Μάλι, Φρεντερίκ Κανουτέ, που ακολουθεί κατά γράμμα το Κοράνι. Η κάτοχος του Κυπέλλου UEFA, που πριν από λίγες εβδομάδες κατέκτησε πανηγυρικά και το "Super Cup", υπέγραψε ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο με εταιρεία στοιχημάτων, η οποία δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, προκειμένου να διαφημίζει το λογότυπό της στη φανέλα της ομάδας. Όμως o Κανουτέ επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους αρνείται να φορέσει τη συγκεκριμένη φανέλα, καθώς όπως τονίζει "τα οινοπνευματώδη ποτά και ο τζόγος είναι απλά η βρώμικη δουλειά του σατανά και απαγορεύονται από το Κοράνι". Το ευχάριστο πάντως για τον παίκτη είναι, ότι ο σύλλογός του σεβάστηκε τον λόγο που επικαλέστηκε και δεν πρόκειται να τον υποχρεώνουν να φορέσει την... απαγορευμένη φανέλα.

    [26] Υγεία

    "Ασθενείς" επισκέψεις λόγω κλίματος

    4/9/2006 7:17:00 μμ

    Ασθένειες, που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν άγνωστες στην Ευρώπης άρχισαν να κάνουν την "εμφάνισή" τους, λόγω κλιματολογικών αλλαγών. Σύμφωνα με το Βρετανό καθηγητής, Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, ο άστατος καιρός που προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία, οδηγεί επίσης σε αλλαγές στην εμφάνιση μολυσματικών νόσων. Ειδικότερα, όπως τονίζει, το τελευταίο διάστημα μία νόσος που αποκαλείται " Vibrio vulnificus" και προκαλείται από θαλάσσιους οργανισμούς και εμφανίζεται στις χώρες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέβαλε και "σκότωσε" έναν άνθρωπο στη Δανία. Σημειώνουμε, ότι ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τη νόσο αυτή τρώγοντας όστρακα ή και κολυμπώντας ακόμη, σε μολυσμένα νερά. Επίσης, ο εν λόγω οργανισμός ζει σε νερά, που έχουν θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου.

    Επίσης, λουόμενοι στις ιταλικές ακτές, μολύνθηκαν από ένα μικροοργανισμό, που αποκαλείται " Ostreopsis ovata" και μέχρι ώρα είχε εντοπιστεί μόνο σε πολύ θερμά κλίματα.

    "Πάνω από 100 λουόμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με διάφορα συμπτώματα, όπως διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα και αλεργία" τόνισε ο καθηγητής Χάντερ.

    "Όπως εκτιμά ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα τα φαινόμενα αυτά οφείλονται όχι στα πιο θερμά καλοκαίρια, αλλά στο ότι οι χειμώνες δεν είναι πλέον τόσο ψυχροί όσο ήταν μέχρι τώρα" πρόσθεσε.

    [27] Παράξενα

    Σκύλος ...τζόκεϊ

    4/9/2006 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελεί εδώ και λίγο καιρό σε μία φάρμα στην περιοχή Γκλουστερσάιαρ της Βρετανίας, ένας σκύλος, χάρη στις ιππικές του ικανότητες. Το παιχνιδιάρικο Τζακ Ράσελ, που ακούει στο όνομα, Φρέντι, έχει καταπλήξει τους πάντες, καθώς ιππεύει σαν έμπειρος τζόκει, τη Ντέζι, ένα πόνι, που από τη μέρα, που εντάχθηκε στη φάρμα έχει γίνει η πιο κολλητή του φίλη. Η ιδιοκτήτρια της φάρμας Πατρίτσια Σουίνλι χαρακτηρίζει το σκύλο της "γεννημένο ιππέα", το ταλέντο του οποίου "ανθίζει" με τον καιρό. Όπως δήλωσε η ίδια στο BBC από την πρώτη στιγμή, που ο Φρέντι είδε τη Ντέζι, ανέβηκε στην πλάτη της και έκτοτε οι δυο τους έχουν γίνει αχώριστοι.

    Ο Φρέντι και η Ντέζι έχουν γίνει το αγαπημένο θέαμα των παιδιών στην περιοχή, που επισκέπτονται συνεχώς τη φάρμα για να τους βλέπουν να κάνουν βόλτα μαζί!

    [28] MundoBasket

    Επιστρέφει η "Greek Team"

    4/9/2006 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έτοιμη είναι η χώρα για να υποδεχθεί απόψε λίγο πριν τα ξημερώματα (23:30) τους διεθνείς της Εθνικής ανδρών, που στο 15ο Μουντομπάσκετ της μακρινής Ιαπωνίας, σήκωσαν ψηλά την ελληνική σημαία και με το ασημένιο τους μετάλλια απέδειξαν, ότι απέχουν πλέον ένα βήμα από την κορυφή του κόσμου. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "η χώρα μας απέδειξε ότι δίκαια συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις του μπάσκετ" πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήδη συνεχάρη τηλεφωνικά όλους τους παίκτες και τον προπονητή τους, Παναγιώτη Γιαννάκη. Στην πτήση της ελληνικής αποστολής, που αναχώρησε από τη "Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου" το πρωί και πετάει με προορισμό την Αθήνα, τα μέλη της ελληνικής αποστολής έτυχαν της θερμότατης υποδοχής του πληρώματος των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Μαζί με τα συγχαρητήρια για την ιστορική τους επιτυχία, άπαντες δέχθηκαν από μία ανθοδέσμη, ενώ υπό τη μουσική υπόκρουση του "We are the champions" των Queen και του "Ας κρατήσουν οι χοροί" του δικούς μας Διονύση Σαββόπουλου άνοιξαν και οι πρώτες σαμπάνιες. Την Τετάρτη, εξάλλου, στις 13.00 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και έχει προσκαλέσει τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τιμήσουν "όλοι μαζί" τους αθλητές μας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 September 2006 - 20:51:29 UTC