Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράθυρο στην ειρήνη

    [01] Μ. Ανατολή

    Ομόφωνη απόφαση του ΣΑ για το 701 ψήφισμα

    Παράθυρο στην ειρήνη

    12/8/2006 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2006 11:45:11 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-BBC-REUTERS

    Ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή δίνει η ομόφωνη ψήφιση του γαλλο-αμερικανικού σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεσο τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο. Το νέο ψήφισμα 701 του ΣΑ περιλαμβάνει ριζικές τροποποιήσεις του γαλλοαμερικανικού σχεδίου και υιοθετεί μεγάλο μέρος του σχεδίου Σινιόρα. Προβλέπεται μεταξύ άλλων η άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο Λίβανο, το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας, και η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ίδιο το ψήφισμα περιλαμβάνει την άμεση αποστολή ειρηνευτικής δύναμης 15.000 ανδρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι οποίοι μαζί με 15.000 άνδρες του λιβανικού στρατού θα προχωρήσουν στην επανακατάληψη του νοτίου Λιβάνου. Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης ότι ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Λίβανο, ο οποίος συνάδει με το ψήφισμα 1559 του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί με την πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης του Λιβάνου. Επίσης συνιστάται σε Συρία και Ιράν να διακόψουν άμεσα την τροφοδοσία των παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Λίβανο. Το ψήφισμα αποδέχθηκε ήδη ο Λίβανος και αργότερα σήμερα θα ανακοινώσει επισήμως τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ αναμένεται η στάση της Χεζμπολάχ. Αύριο, Κυριακή, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αποφανθεί επί του ψηφίσματος. Την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ, όπως δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους.

    Ικανοποίηση από τα κράτη-μέλη

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος του ΟΗΕ είναι η άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του Λιβάνου. "Χαιρετίζω ολόψυχα το ψήφισμα που θα υιοθετήσετε και νιώθω ανακούφιση για το γεγονός ότι παρέχει πλήρη και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Είναι ζωτικής σημασίας, ο πόλεμος να σταματήσει τώρα". Ο Κόφι Ανάν αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε εκφράσει την απογοήτευση του που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε καταλήξει σε μια απόφαση πολύ νωρίτερα.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη. "Από πολλές απόψεις, το δύσκολο έργο της διπλωματίας μόλις αρχίζει. Ελπίζουμε ότι με αυτό το ψήφισμα θα τερματιστούν οι μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες, κανείς δεν μπορεί να περιμένει άμεσο τερματισμό της βίας". Εξάλλου στην ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα αγροκτήματα Σεμπάα, η διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Λιβάνου Ισραήλ και Συρίας, επανέρχονται στην κυριαρχία του Λιβάνου.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Σ.Α. εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα θετικό πρώτο βήμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και την ειρήνευση της περιοχής. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ουσιαστική προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών. "Θεωρούμε αυτό το ψήφισμα ως πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για μια βιώσιμη και μόνιμη ειρήνη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα πρέπει να κάνουμε πολλά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ψήφισμα αυτό θα εφαρμοστεί πλήρως. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει τώρα".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι το να διασφαλίσουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών αλλά και το να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης του λιβανικού στρατού στο νότο σε συνδυασμό με την ενισχυμένη δύναμη του ΟΗΕ".

    Την απόφαση του Σ.Α χαιρέτισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Μέση Ανατολή, για να αναζητήσει τρόπους εκτόνωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

    Τα βασικά σημεία του ψηφίσματος

    Τα βασικά σημεία της απόφασης που ελήφθη ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον τερματισμό της σύρραξης στο Λίβανο είναι τα εξής:

    "Πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών": Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και το Ισραήλ τις "επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις". Ανάπτυξη έως 15.000 ξένων στρατιωτών που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ, γνωστή ως UNIFIL, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εκεχειρία έχοντας σαφή εντολή "να λάβουν κάθε αναγκαία δράση" για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους. Η UNIFIL μπορεί "να αναλάβει κάθε αναγκαία δράση στην περιοχή ανάπτυξης των δυνάμεών της και να διασφαλίσει ότι ο τομέας επιχειρησιακής δράσης της δεν θα χρησιμοποιείται γιά κάθε είδους εχθρικές ενέργειες". Η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αναπτύξει στρατεύματα στο νότο, που τώρα ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ και θα εμποδίσει κάθε μεταφορά όπλων προς τους αντάρτες. Το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από το νότιο Λίβανο όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις, παράλληλα με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Λιβάνου και του ΟΗΕ. Τα κράτη πρέπει να απαγορεύσουν την μεταφορά όπλων ή στρατιωτικού υλικού "σε κάθε δύναμη ή μεμονωμένο πρόσωπο" στο Λίβανο, με εξαίρεση τις δυνάμεις του Λιβάνου και του ΟΗΕ. Θα πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων οι Ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από την Χεζμπολάχ και ενθαρρύνεται η επίλυση του θέματος των Λιβανέζων κρατουμένων στο Ισραήλ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα διατυπώσει εντός 30 ημερών προτάσεις για τον αφοπλισμό της πολιτοφυλακής και την επαναχάραξη των συνόρων, περιλαμβανομένης και της διαφιλονικούμενης περιοχής των αγροκτημάτων Σεμπάα, στην ισραηλινο-συρο-λιβανική μεθόριο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο τροποποιημένο ψήφισμα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 August 2006 - 8:50:02 UTC