Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενεργή ελληνική συμμετοχή
  • [02] Συνάντηση με τη νέα ηγεσία
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή με Μπασιάκο
  • [04] Μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο
  • [05] Παρά τη θέλησή του στο δικαστήριο
  • [06] Διεθνής Σύνοδος για το Λίβανο
  • [07] Προώθηση ναυτιλιακής συνεργασίας
  • [08] "Ερυθρόλευκος" και με τη βούλα ο Πεν
  • [09] Με το "δεξί" Καραντάσιου/Αρβανίτη
  • [10] Επιμένει για Νίστελροϊ η Ρεάλ
  • [11] Συνέχεια στον "αγώνα" για "Γιούβε"
  • [12] H πυραμίδα της Tate

    [01] Πολιτική

    Ενεργή ελληνική συμμετοχή

    26/7/2006 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2006 5:41:27 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στον καθοριστικό ρόλο, που διαδραμάτισε η χώρα μας, κατά τη διαδικασία απεγκλωβισμού των ξένων υπηκόων από το Λίβανο και τον επαναπατρισμό τους, αναφέρθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που, την Τετάρτη, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ειρηνευτική αποστολή στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για αμηχανία και έλλειψη πρωτοβουλιών. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις επαφές της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκεται στη Ρώμη, για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Την Τρίτη, επικοινώνησε με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και τον Ιρανό ομόλογό της, Μ. Μοτακί, ενώ είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, που την ευχαρίστησε για την ελληνική συνδρομή στην επιχείρηση αποχώρησης Ρώσων από το Λίβανο. Την ίδια ώρα, στη φλεγόμενη Βηρυτό βρίσκονται οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ καθώς και αντιπροσωπεία κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΝ.

    Επαφές με κοινοβουλευτικά στελέχη του Λιβάνου και με Έλληνες, που έχουν παραμείνει στην περιοχή, είχε, την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου. Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λιβανικής Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, με τον οποίο συζήτησε για τη νέα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, καθώς και για τη συνάντηση, που είχε ο κ. Παπανδρέου στη Ρώμη, με τον Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση με το Γ.Γ. του ΟΗΕ διαπιστώθηκε ότι κοινή θέση είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός "χωρίς όρους και προϋποθέσεις", η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και η ύπαρξη ενός κώδικα συμπεριφορά και από τις δυο πλευρές, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη μια εκεχειρία.

    Κατόπιν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στο κέντρο της Βηρυτού, και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, όπου επισκέφθηκε το τμήμα με τα παιδιά.

    Στη λιβανική πρωτεύουσα αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης και η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που θα έχει σειρά επαφών και θα εκφράσει την αλληλεγγύη του κόμματός της προς το λιβανικό λαό. Σε δηλώσεις της, η κ. Παπαρήγα τάχθηκε κατά της ελληνικής παρουσίας σε αποστολή στην περιοχή.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στράφηκε κατά της Διεθνούς Διάσκεψης στη Ρώμη, χαρακτηρίζοντάς την "συνδιάσκεψη μαϊμού", που έχει ως στόχο "να καλύψει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ για μια Μέση Ανατολή υποταγμένη στους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ". Επίσης, τάχθηκε κατά της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή εκτιμώντας ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού, η δύναμη αυτή "είτε θα λειτουργεί ως υποχείριο των ΗΠΑ [] είτε ως προέκταση της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ". Στην περιοχή βρίσκονται ήδη από την Τρίτη, οι βουλευτές του ΣΥΝ, Αθανάσιος Λεβέντης, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Πάνος Τριγάζης, και ο Ν. Χατζηνικόλα, από το ΑΚΕΛ, ως μέλη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μετά από τις συναντήσεις τους με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πατρίκ Ρενό, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Χεζμπολάχ. Τόνισαν, τόνισαν την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και ανάπτυξη δυνάμεων στο νότιο Λίβανο για την επιτήρηση της εκεχειρίας, που όμως θα τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ.

    [02] Πολιτική

    Της Δικαιοσύνης, είχε ο Α. Παπαληγούρας

    Συνάντηση με τη νέα ηγεσία

    26/7/2006 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης υποδέχθηκε, την Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ζητώντας από τους 14 δικαστικούς λειτουργούς, που επιλέχθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατανόηση, ευαισθησία, επιείκεια και ανθρωπιά με τους πολίτες. "Σας καλώ να εξαντλήσετε την αυστηρότητά σας στους επίορκους δικαστές και τα παραδικαστικά κυκλώματα και να εξαντλείτε την επιείκειά σας στους πολίτες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας τονίζοντας ότι για την Κυβέρνηση τα προβλήματα του χώρου "δεν έχουν κομματικό χρώμα ούτε υπόκεινται σε κομματικές σκοπιμότητες" και ευχόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους. "Θέλουμε μια Δικαιοσύνη άτεγκτη απέναντι στους λαθρέμπορους του Δικαίου, αλλά και μια Δικαιοσύνη στο πλευρό του πολίτη", κατέληξε ο Υπουργός.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Δικαιοσύνης

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με Μπασιάκο

    26/7/2006 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων στους αγρότες, συζήτησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δηλώσεις του ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι βελτιώνεται η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων από το Γ'ΚΠΣ και πως προωθείται η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενεργοποιώντας τα ατομικά δικαιώματα ώστε να καταβάλλονται μια φορά το χρόνο για όλα τα αγροτικά προϊόντα από 1.12.2006. Ακόμη, υπογράμμισε ότι έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων κατά 24% το 2005, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2006 αυξήθηκαν κατά 28,4%. Αθόρυβα και μεθοδικά εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, υπογράμμισε ο κ. Μπασιάκος, ενώ σημείωσε ότι προωθούνται οι βιολογικές καλλιέργειες και η προστασία του περιβάλλοντος για ποιοτικά προϊόντα και την υγεία του πολίτη. Νωρίτερα, με τον Πρόεδρο της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, Wei Jiafu συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών μεταξύ των δυο χωρών και τη μετατροπή των ελληνικών λιμανιών σε διαμετακομιστικά κέντρα της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Cosco θα κατασκευάσει πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.

    [04] Κοινωνία

    Σε εργοστάσιο κατασκευής διαλυτικών

    Μεγάλη πυρκαγιά στο Λαύριο

    26/7/2006 12:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο κατασκευής διαλυτικών "Χύμα Α.Ε.", στο Λαύριο, που ξέσπασε πριν τις 11:00 π.μ. από άγνωστη αιτία. Η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με τις έξι από τις 42 δεξαμενές του εργοστασίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 30 οχήματα, 100 άνδρες της πυροσβεστικής, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί περαιτέρω, καθώς στην περιοχή βρίσκονται δύο ακόμη εργοστάσια, ένα της ΔΕΗ και ένα με μονωτικά υλικά. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, έχει τεθεί σε επιφυλακή όλη η Πυροσβεστική δύναμη της Αττικής, ενώ το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδρέας Κόης. Οι εγκαταστάσεις της "Χύμα Α.Ε." εκκενώθηκαν από την πρώτη στιγμή, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των μονωτικών. Επί τόπου, βρίσκονται και τρεις χημικοί, από τα Ελληνικά διυλιστήρια, που, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, προσπαθούν να βρουν τρόπους κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Οι γιατροί απευθύνουν έκκληση σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα να εγκαταλείψουν το Λαύριο, καθώς ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από ένα μεγάλο τοξικό σύννεφο καπνού, ενώ οι συνεχείς εκρήξεις, που σημειώνονται στο εσωτερικό του εργοστασίου, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    [05] Ιράκ

    Παρά τη θέλησή του στο δικαστήριο

    26/7/2006 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Παρά τη θέλησή του οδηγήθηκε την Τετάρτη στο δικαστήριο, δήλωσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ, οι συνήγοροί του και επτά συγκατηγορούμενοί του δεν παρευρέθησαν στην τελευταία ακροαματική διαδικασία. "Δεν ήταν επιλογή μου να παρουσιαστώ στο δικαστήριο. Σε επιστολή μου σας εξηγώ ότι δεν θέλω να παρουσιαστώ στο δικαστήριο, αλλά με έφεραν παρά τη θέλησή μου...", δήλωσε ο Χουσεΐν στον πρόεδρο του δικαστηρίου.

    Ο έκπτωτος ηγέτης του Ιράκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο την Κυριακή, για να δεχθεί ιατρική φροντίδα λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 7 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενος για τη δολοφονία τριών εκ των δικηγόρων του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Saddam 'forced' back to his trial

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο νοσοκομείο ο Σαντάμ

    [06] Μ. Ανατολή

    Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή

    Διεθνής Σύνοδος για το Λίβανο

    26/7/2006 12:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2006 3:27:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, BBC

    Με την ελπίδα να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δώσει διέξοδο στην κρίση, ξεκίνησε η σύνοδος στη Ρώμη, υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τη συμμετοχή 19 κρατών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, παρουσία του Λιβανέζου πρωθυπουργού. Την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, ζητά ο Κόφι Ανάν, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, τους αποκλεισμούς περιοχών και τις χερσαίες επιχειρήσεις και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει να πλήττει ισραηλινές πόλεις. Στην ομιλία του, ο γγ του ΟΗΕ είπε ότι η διάσκεψη της Ρώμης θα πρέπει να καλέσει το ΣΑ του ΟΗΕ να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, παρουσίασε στη διάσκεψη ένα σχέδιο τερματισμού της λιβανικής κρίσης, το οποίο επικεντρώνεται σε μία "πολιτική συμφωνία" μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. "Αυτή η πολιτική συμφωνία, θα μπορούσε να προηγηθεί της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο", κατέληξε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Στη σύνοδο, στην οποία προεδρεύουν από κοινού, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, δε συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ, του Ιράν και της Συρίας. Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι οι συνθήκες για την επιβολή εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, η αποστολή μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο νότιο Λίβανο, πιθανότατα υπό τη σημαία του ΟΗΕ, το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και να ασκήσει η Δαμασκός πίεση για αφοπλισμό στη Χεζμπολάχ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Συζητούν τρόπους τερματισμού

    Πρώιμη έκρινε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ τη συζήτηση που γίνεται όσον αφορά έναν πιθανό ρόλο του ΝΑΤΟ στον τερματισμό των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Ακόμη, πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουν λυθεί πολλά ζητήματα, όπως το αν θα υπάρξει μία τέτοια πολυεθνής δύναμη. Ο Σέφερ εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής διάσκεψη στη Ρώμη για το Λίβανο να καταλήξει σε αποτελέσματα.

    Η λιβανική κυβέρνηση και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης συζητούν τρόπους τερματισμού των εχθροπραξιών που διαρκούν ήδη 15 ημέρες. Οι άραβες ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν την επείγουσα σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η Ουάσινγκτον και ορισμένες χώρες της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για μία βιώσιμη εκεχειρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτύπησαν βάση του ΟΗΕ

    Με το βλέμμα στη Ρώμη

    [07] Οικονομία

    Προώθηση ναυτιλιακής συνεργασίας

    26/7/2006 11:51:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρίας "Cosco", Βου Τζιανφού, είχε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάπτυξη των θαλάσσιων συγκοινωνιών μεταξύ των δύο χωρών και η μετατροπή των ελληνικών λιμανιών σε διαμετακομιστικά κέντρα της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του κ. Τζιαφού θα κατασκευάσει πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία.

    [08] Μπάσκετ

    "Ερυθρόλευκος" και με τη βούλα ο Πεν

    26/7/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης του Ολυμπιακού είναι και επίσημα ο Σκούνι Πεν, αφού η "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του. Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος πέρασε ξανά από την Ελλάδα, όταν τη περίοδο 2004-05 αγωνίστηκε για λίγους μήνες με τη φανέλα του Μακεδονικού, συμφώνησε σε όλα τη διοίκηση και υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο 29χρονος πλέι μέικερ είπε πως ήρθε για τίτλους και πως μεγάλο ρόλο στην απόφαση του έπαιξε η επιθυμία να αγωνιστεί σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός θα γίνει πραγματικότητα.

    Πεν: "Να κατακτήσω τα πάντα"

    Στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ, ο Σκούνι Πεν δήλωσε πως θέλει να κατακτήσει τα πάντα. "Έρχομαι για να κατακτήσω τα πάντα και όχι απλά για να παίξω καλά. Αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά και πολύ καλύτερα. Πρώτα για την ομάδα και ύστερα για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος από την πρώτη στιγμή που συμφώνησα με τον Ολυμπιακό. Ξέρω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερή ευκαιρία της καριέρας μου και δεν πρόκειται να την αφήσω να πάει χαμένη. Πέρασε λίγος καιρός για να επισημοποιηθεί η συμφωνία, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Σημασία έχει ότι τώρα είμαι παίκτης του Ολυμπιακού".

    Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους που τον έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση των Πειραιωτών, είπε πως ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ σπουδαία ομάδα και πως φέτος θέλει να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ τόνισε πως το πιο σημαντικό ήταν πως θα μπορέσει να κάνει ένα όνειρο του πραγματικότητα, καθώς θα πάρει μέρος σε ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. "Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ σπουδαία ομάδα και φέτος προσπαθεί να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Ο προπονητής και οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα εγγυούνται γι αυτό. Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος που έγινα μέλος της ομάδας είναι γιατί θέλω να είμαι μέρος ενός ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι κι ανυπομονώ να το ζήσω".

    Τέλος, ο 29χρονος γκαρντ αναφέρθηκε και στους νέους συμπαίκτες του επισημαίνοντας: "Τα παιδιά που έμειναν στην ομάδα κι αυτοί που έρχονται είναι σπουδαίοι παίκτες, αλλά πρέπει να γίνουμε και σπουδαία ομάδα. Ξέρω ότι τη νέα χρονιά ο Ολυμπιακός θα έχει πολλούς πρωταγωνιστές, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω αυτό που θα μου πει ο προπονητής. Αν χρειαστεί να οργανώσω και να πασάρω χωρίς να σουτάρω, θα το κάνω, αν πρέπει να βοηθήσω στο σκοράρισμα, και πάλι θα το κάνω. Πέρυσι στην Τσιμπόνα έπρεπε να κάνω τα πάντα κι αυτό δεν ήταν εύκολο, φέτος με τόσους σπουδαίους παίκτες στο πλευρό μου νομίζω ότι όλα θα είναι πιο εύκολα και σίγουρα πιο αποτελεσματικά. Ξέρω όλα τα παιδιά που θα έχω συμπαίκτες και είναι όλοι σπουδαίοι αθλητές".

    Το βιογραφικό του Σκούνι Πεν: ΟΝΟΜΑ : Τζέιμς Σκούνι Πεν

    ΥΨΟΣ : 1,80

    ΗΜ. ΓΕΝ. : 9/11/1977

    ΘΕΣΗ : Πλέι μέικερ

    ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Μπόστον Κόλετζ (1995-1997), Οχάιο Στέιτ (1998-2000), Τριέστε (2000-

    01), Βίρτους Ρόμα (2001), Ασβιλ Αλτιτουντ (2001-02), Ερυθρός

    Αστέρας (2002-03), Τσιμπόνα (2003-04), Μακεδονικός (2004),

    Σκαβολίνι (2004-05), Τσιμπόνα (2005-06)

    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ : Δις πρωταθλητής Κροατίας με την Τσιμπόνα (2003-04 και 2005-06)

    Τα στατιστικά του Πεν:

    2005-06 Κροατικό πρωτάθλημα: 12,8π., 42/62 (68%) Β., 62/240 (50%) 2π., 34/94 (36%) 3π., 52 (2,4ρ.), 3,2ασ., 1,8κλ. σε 21 αγώνες.

    Ευρωλίγκα: 17,1π., 92/108 (85%) Β., 78/182 (43%) 2π., 31/95 (33%) 3π., 54 (2,7ρ.), 2,8ασ., 2,2κλ. σε 20 αγώνες.

    2004-05 Ελληνικό πρωτάθλημα: 8,6π. 4/9 (44%) Β., 15/27 (56%) 2π., 3/19 (16%) 3π., 17 (3,4ρ.), 4,8ασ., 1κλ. σε 5 αγώνες.

    Ευρωλίγκα: 12,7π., 23/38 (61%) Β., 48/100 (48%) 2π., 20/59 (33,8%) 3π., 40 (2,8ρ.), 2,2ασ., 3,8κλ. σε 14 αγώνες.

    Ιταλικό πρωτάθλημα: 15,1π. 75/89 (84%) Β., 71/124 (57%) 2π., 23/82 (28%) 3π., 45 (2,5ρ.), 2,9ασ., 2,5κλ. σε 19 αγώνες.

    ULEB Cup: 8,0π., 1/1 (100%) Β., 6/11 (55%) 2π., 1/7 (14%) 3π., 15 (7,2ρ.), 3,5ασ., 1,5κλ. σε 2 αγώνες.

    2003-04 Κροατικό πρωτάθλημα: 8,0π., 7/8 (88%) Β., 4/5 (80%) 2π., 3/8 (38%) 3π., 1 (0,3ρ.), 2,3ασ., 1,3κλ. σε 3 αγώνες.

    Ευρωλίγκα: 13,8π. 56/65 (86%) Β., 41/84 (49%) 2π., 14/33 (42%) 3π., 37 (2,8ρ.), 3,4ασ., 2,3κλ. σε 13 αγώνες.

    2002-03 Σερβικό πρωτάθλημα: 16,8π., 93/120 (78%) Β., 80/163 (49,1%) 2π., 39/114 (34%) 3π., 73 (3,3ρ.), 4,7ασ., 2κλ., 0,1τ. σε 22 αγώνες.

    2001-02 Ιταλικό πρωτάθλημα: 11,6π., 18/28 (64%) Β., 27/55 (49%) 2π., 18/28 (64%) 3π., 28 (3,1ρ.), 2,1ασ., 1,8κλ. σε 9 αγώνες.

    NBDL: 9,1π., 64/81 (79%) Β., 59/165 (36%) 2π., 24/71 (34%) 3π., 77 (2,7ρ.), 5,1ασ., 1,7κλ. σε 28 αγώνες.

    2000-01 Ιταλικό πρωτάθλημα: 17,9π., 57/65 (88%) Β., 73/161 (45%) 2π., 22/79 (28%) 3π., 44 (2,9ρ.), 3,1ασ., 2,5κλ. σε 15 αγώνες.

    1999-00 Κολέγιο: 15,6π., 108/143 (76%) Β., 82/173 (47%) 2π., 65/208 (31%) 3π., 131 (4,3ρ.), 4,3ασ., 2,2κλ. σε 30 αγώνες.

    1998-99 Κολέγιο: 16,9π., 117/158 (74%) Β., 114/221 (52%) 2π., 88/229 (38%) 3π., 140 (3,9ρ.), 4,3ασ., 2κλ., 0,1τ. σε 36 αγώνες.

    1996-97 Κολέγιο: 13,1π., 73/94 (78%) Β., 60/123 (49%) 2π., 49/148 (33%) 3π., 82 (3,2ρ.), 3,1ασ., 2κλ., σε 26 αγώνες.

    1995-96 Κολέγιο: 13,2π., 74/98 (76%) Β., 79/131 (60%) 2π., 55/175 (31%) 3π., 103 (3,4ρ.), 3,5ασ., 1,1κλ., 0,1τ. σε 30 αγώνες.

    [09] Βόλεϊ

    Με το "δεξί" Καραντάσιου/Αρβανίτη

    26/7/2006 7:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ξεκίνημα με νίκη για τις Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη στο γκραν σλαμ μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στο Παρίσι. Το κορυφαίο ελληνικό δίδυμο επικράτησε των Ιταλίδων Γκατέλι/Περότα με 2-0 (21-17, 21-17), και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του τουρνουά, το οποίο εντάσσεται στο παγκόσμιο σιρκουί. Εκεί οι Καραντάσιου/Αρβανίτη θα αντιμετωπίσουν το απόγευμα τις Βραζιλιάνες Ανα Πάουλα/Λέιλα, οι οποίες στον α΄ γύρο κατέβαλαν σε 35 λεπτά την αντίσταση των Τανάκα/Κοϊζούμι από την Ιαπωνία με 2-0 (21-14, 21-19).

    Θετικά και για Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη

    Μετά τις Καραντάσιου/Αρβανίτη, με νίκη ξεκίνησαν στον θεσμό και οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη. Αν και έχασε το πρώτο σετ το ελληνικό δίδυμο επικράτησε των Αμερικανίδων Βαχόλντερ/Γιάνγκς με 2-1 (18-21, 21-19, 15-13), ύστερα από αγώνα διάρκειας 63 λεπτών. Οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο του τουρνουά, το οποίο εντάσσεται στο παγκόσμιο σιρκουί, όπου θα αντιμετωπίσουν το απόγευμα τις Κατζό/Αρζονά. Το δίδυμο από τη Γαλλία ξεπέρασε στον πρώτο γύρο το "εμπόδιο" των Κέιζερ/Λένστρα από την Ολλανδία με 2-1 σετ (18-21, 23-21, 15-11).

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιμένει για Νίστελροϊ η Ρεάλ

    26/7/2006 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν εγκαταλείπει η Ρεάλ Μαδρίτης τις προσπάθειες της για την απόκτηση του Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ. Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόταση των "μερένγκες" είχε απορριφθεί από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο ισπανικός σύλλογος επανήλθε με νέα πρόταση. Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της Ρεάλ, "Ο σύλλογος έχει κάνει μια καινούρια προσφορά και περιμένει την απάντηση από τη Γιουνάιτεντ", το ενδεχόμενο απόκτησης του Ολλανδού επιθετικού "ξαναζεστάθηκε". Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η πρόταση των "μερένγκες" είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, με τη νέα προσφορά να φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις δηλώσεις του Φαν Νίστελροϊ πως θέλει να φύγει από την Αγγλία και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου θέλουν να τον αποκτήσουν και μπήκαν στο κόλπο.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συνέχεια στον "αγώνα" για "Γιούβε"

    26/7/2006 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να εξαντλήσει τις διαδικασίες της αθλητικής δικαιοσύνης μέσω της προσφυγής στο συμβούλιο διαιτησίας της CONI, είναι έτοιμος να πράξει ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Τζιοβάνι Κομπόλι Τζίλι. Υπενθυμίζεται πως μετά τις αποφάσεις του αθλητικού δικαστηρίου, η "Γιούβε" είναι η μόνη ιταλική ομάδα που θα αγωνιστεί στην Serie B, ενώ παράλληλα θα τις αφαιρεθούν και οι δύο κατακτήσεις των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων, εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο με τους "στημένους" αγώνες που "έπληξε" το ιταλικό ποδόσφαιρο. Βάσει του συστήματος της αθλητικής Δικαιοσύνης στη χώρα, η "γηραιά κυρία" μπορεί να προσφύγει κατά της τιμωρίας της στο διαιτητικό συμβούλιο της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CONI), προτού καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, και ο πρόεδρος του συλλόγου, Τζιοβάνι Κομπόλι Τζίλι, δήλωσε ότι αυτός είναι ο δρόμος που σκοπεύει ν ακολουθήσει. "Θα εξαντλήσουμε τις διαδικασίες της αθλητικής δικαιοσύνης, μέσω της προσφυγής στο συμβούλιο διαιτησίας της CONI, και, εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το στάδιο, τότε θα πάμε στο περιφερειακό δικαστήριο" τόνισε ο Κομπόλι Τζίλι, με δηλώσεις του στην "Gazzetta dello Sport".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της Γιουβέντους σκοπεύουν να βασιστούν σε δεδικασμένο, το οποίο έλαβε χώρα πριν από τρία χρόνια. Τότε τρεις ομάδες, οι οποίες υποβιβάστηκαν από τη Β κατηγορία, προσέφυγαν στα δικαστήρια των περιφερειών τους και κατάφεραν να παραμείνουν στη Serie B. Ομως, αυτή η υπόθεση, η οποία καθυστέρησε την έναρξη της σεζόν, οδήγησε στην αλλαγή της διαδικασίας των εφέσεων, με το να μειώσει τη δυνατότητα των συλλόγων να προσφεύγουν στα πολιτικά δικαστήρια. Ενώ, ωστόσο, δεν είναι δυνατό οι σύλλογοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια της περιφέρειάς τους, μπορούν παρ όλα αυτά να προσφύγουν σε δικαστήριο της περιφέρειας της Ρώμης, κίνηση που ενδέχεται να είναι η τελευταία ελπίδα της Γιούβε" για παραμονή στη Serie A. Εάν τελικά ισχύσουν οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις, μετά τις κατατεθείσες εφέσεις, ο σύλλογος του Τορίνου θα αρχίσει τη νέα σεζόν στη Β κατηγορία με μειονέκτημα 17 βαθμών. "Θα ήταν εντάξει να παραμείνουμε στη Serie A με αφαίρεση βαθμών και ίσως ενός, όχι δύο, από τους τίτλους μας, ενώ δεν θα έπρεπε να μας στερήσουν τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γιουβέντους.

    "Βιόλα" και "λατσιάλι" για εφέσεις

    Εφέσεις σκοπεύουν να καταθέσουν και οι διοικήσεις της Φιορεντίνα και της Λάτσιο, οι οποίες θα παραμείνουν στη Serie A, αλλά με τέτοια αφαίρεση βαθμών, ώστε να μην μπορέσουν να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. "Είναι το πρώτο βήμα. Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να "καθαρίσουμε" το όνομά μας" δήλωσε ο ιδιοκτήτης των «βιόλα», Ντιέγκο Ντέλα Βάλε και συμπλήρωσε: "Τώρα θα προσφύγουμε σε όλα τα δυνατά δικαστήρια, προκειμένου να σβηστεί κάθε σκιά ενοχής και να επιστραφεί ό,τι έχει παρθεί από εμάς". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, δήλωσε ότι ο σύλλογός του θα "προχωρήσει σε άλλα επίπεδα της Δικαιοσύνης", προκειμένου να αλλάξει η ποινή που επιβλήθηκε στους "λατσιάλι".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τους τέσσερις συλλόγους που τιμωρήθηκαν, μόνο η Μίλαν, η οποία θα λάβει μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τη μείωση της αφαίρεσης βαθμών της, ανακοίνωσε ότι δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

    [12] Πολιτισμός

    H πυραμίδα της Tate

    26/7/2006 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η Tate Modern του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία μοντέρνας τέχνης του κόσμου, θα επεκτείνει τους εκθεσιακούς της χώρους κατά 60% με την προσθήκη μιας γιγαντιαίας πυραμιδοειδούς γυάλινης κατασκευής, την οποία οι εμπνευστές της περιγράφουν ως "σωρό από κουτιά". Μην βιαστείτε λοιπόν να περάσετε σε συγκρίσεις με τη γυάλινη πυραμίδα που διαθέτει το Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Το σχέδιο της επέκτασης που ενέκριναν οι υπεύθυνοι της Tate θα είναι ένα ασύμμετρο οικοδόμημα, που θα διαμοιράζει 23.000 τετραγωνικά μέτρα σε 10 ορόφους και αναμένεται να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012.

    Το σχεδιασμό της πυραμίδας έχει αναλάβει η ομάδα των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron, εκείνοι που είχαν μεταμορφώσει εξαρχής τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Bankside, στο Μουσείο που γνωρίζουμε σήμερα. Η ίδια ομάδα έχει βάλει την υπογραφή της στο στάδιο του Πεκίνου που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2008, στο Μουσείο Young στο Σαν Φρανσίσκο, όπως και στο Μέγαρο της Φιλαρμονικής του Αμβούργου, που θα ανοίξει τις πύλες του το 2009.

    Ο νέος εκθεσιακός χώρος, που θα υψώνεται πάνω από το παραδοσιακό κτίριο της Tate στις όχθες του Τάμεση, σχεδιάστηκε έτσι για να συμβαδίζει με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την μοντέρνα τέχνη, εξηγούν οι υπεύθυνοι του Μουσείου. "Η Tate Modern είχε σχεδιαστεί αρχικά για να υποδέχεται 1.8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και όχι 4 εκατομμύρια, όπως συμβαίνει τώρα" λέει διευθυντής της Tate Gallery σερ Νίκολας Σερότα. Μάλιστα ο συνωστισμός ορισμένες φορές είναι τόσο έντονος που θυμίζει "ανθρώπους να κοιτούν ανθρώπους, που κοιτούν άλλους ανθρώπους, οι οποίοι θαυμάζουν έργα τέχνης" προσθέτει ο διευθυντής της Tate Modern, Βινσεντε Τοντόλι. Σημειωτέον, ότι το MoMA της Νέας Υόρκης δέχεται 2.7 εκατομμύρια επισκέπτες και 2.5 εκατομμύρια το παρισινό Pompidou, άρα η "ύψωση" της Tate, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει περί τα 305 εκατομμύρια δολάρια θεωρείται επιβεβλημένη.

    Σχετικά Links:

    Tate Modern

    Transforming Tate Modern


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 July 2006 - 16:50:38 UTC