Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε αρχιφύλακα
  • [02] Χτύπησαν βάση του ΟΗΕ
  • [03] Κοντά σε συμφωνία για το Ιράν
  • [04] Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα
  • [05] Ξαναχτύπησε ο Η5Ν1 την Ταϊλάνδη

    [01] Κοινωνία

    Επίθεση σε αρχιφύλακα

    26/7/2006 8:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2006 10:31:15 πμ)

    Πηγή: NET 105.8 - NET

    Στο "401" Στρατιωτικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένας αρχιφύλακας που τραυματίστηκε από επίθεση ομάδας νεαρών στα Εξάρχεια. Οι νεαροί γρονθοκόπησαν τον αρχιφύλακα του άρπαξαν το υπηρεσιακό του περίστροφο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση των δραστών.

    Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 23:00, το βράδυ της Τρίτης, στη διασταύρωση των οδών Σολομού και Μεταξά, όπου εκτελούσε υπηρεσία μία στατική δύναμη της αστυνομίας που αποτελούνταν από πέντε αστυνομικούς.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, περίπου 30 άτομα που φορούσαν κουκούλες και μαντήλια εμφανίστηκαν ξαφνικά και επιτέθηκαν στη δύναμη με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

    Οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και προσπάθησαν να υποχωρήσουν προς μία διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Οι τέσσερις τα κατάφεραν, αλλά οι νεαροί πρόλαβαν έναν αρχιφύλακα, τον οποίο χτύπησαν άγρια, του άρπαξαν το υπηρεσιακό πιστόλι και εξαφανίστηκαν τρέχοντας.

    [02] Μ. Ανατολή

    Ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη

    Χτύπησαν βάση του ΟΗΕ

    26/7/2006 7:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2006 10:58:21 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Τις πρώτες του απώλειες μετρά από το βράδυ της Τρίτης, ο ΟΗΕ στο Λίβανο. Στόχος των ισραηλινών πυρών έπεσε βάση των παρατηρητών της δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, στην περιοχή του Κιάμ, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη στη Ρώμη, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους πρόσφυγες. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης επιδρομής ήταν να σκοτωθούν τέσσερις παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε συγκλονισμένος από τον "προφανώς σκόπιμο βομβαρδισμό". "Είμαι συγκλονισμένος και βαθύτατα στενοχωρημένος από το βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων, που προφανώς έγινε σκοπίμως εναντίον βάσης παρατηρητών του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο", τόνισε ο Ανάν σε ανακοίνωσή του από τη Ρώμη, επισημαίνοντας, πως "η συντονισμένη επίθεση πυροβολικού και αεροπορίας εναντίον βάσης του ΟΗΕ στο Κιάμ, που έφερε ξεκάθαρα τα διακριτικά του οργανισμού και βρισκόταν εκεί πολύ καιρό, συνέβη παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν κινδυνεύουν". Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να διεξάγει εντατικές έρευνες, ενώ απαίτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον βάσεων και εργαζόμενων στον ΟΗΕ. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ, μίλησε με τον Κόφι Αναν για να του εκφράσει " τη βαθύτατη λύπη του" για το θάνατο των τεσσάρων παρατηρητών.

    Θα διεξαχθούν έρευνες λέει το Ισραήλ

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν Αυστριακό, έναν Καναδό, έναν Κινέζο και έναν Φιλανδό, που είχαν καταφύγει στο καταφύγιο κάτω από το φυλάκιο, το οποίο νωρίτερα είχε χτυπηθεί 14 φορές από τους Ισραηλινούς. Η συγκεκριμένη βάση του ΟΗΕ βρίσκεται στην περιοχή από το 1978.

    Το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων παρατηρητών και τόνισε πως θα διεξάγει επισταμένες έρευνες για την αεροπορική επίθεση, που προκάλεσε το θάνατό τους, τονίζοντας πως το προσωπικό του ΟΗΕ δεν αποτελεί στόχο.

    Τη θλίψη τους για το θάνατο των αξιωματούχων του ΟΗΕ εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, μέσω του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, ο οποίος τόνισε, ότι προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες για τη φύση του γεγονότος.

    Την ισραηλινή επιδρομή καταδίκασε η Κίνα. Μάλιστα, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ζάι Γιουάν ζήτησε "να συναντηθεί επειγόντως" εντός της ημέρας με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κίνα και απαίτησε από το Ισραήλ να "ζητήσει συγγνώμη".

    Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Γκίγερμαν δήλωσε "σοκαρισμένος" από τη δήλωση του Κόφι Αναν, για "σκόπιμη ενέργεια". Ο κ. Γκίγερμαν χαρακτήρισε τη δήλωση "βιαστική" και είπε ότι το Ισραήλ θα κάνει έρευνα για το τραγικό συμβάν.

    Προειδοποιεί ο Νασράλα

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, που μεταδόθηκε από το δίκτυο αλ Μανάρ της Χεζμπολάχ, πως οι συγκρούσεις με το Ισραήλ πέρασαν σε μια νέα φάση και πως η οργάνωσή του δε θα δεχτεί κανένα ταπεινωτικό όρο για την εκεχειρία. Ο Νασράλα τόνισε, πως οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο δε θα σταματήσουν τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ και απείλησε πως ο πόλεμος θα προχωρήσει και πέρα από τη Χάιφα, όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις. Ακόμα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ πως προετοίμαζε μήνες τις επιθέσεις στο Λίβανο. "Οι επιθέσεις δεν έγιναν επειδή αιχμαλωτίστηκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Σκοπός τους είναι να υποτάξουν το Λίβανο κάτω από τη σιωνιστική και αμερικανική πολιτική", τόνισε ο Νασράλα.

    Την ίδια ώρα μαίνονται οι ανταλλαγές πυρών γύρω από το χωριό Μπεντ Τζμπέιλ του νοτίου Λιβάνου. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι μάχες έχουν ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

    Το Ισραήλ θεωρεί ότι το Μπεντ Τζμπέιλ αποτελεί ορμητήριο της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, έξι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος του Λιβάνου έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ, στην περιοχή της Τιβεριάδας και της Σάφεντ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

    Σήμερα συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 380 Λιβανέζους και 43 Ισραηλινούς.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Israeli bomb kills UN observers

    CNN: U.N.: Israeli airstrike hits U.N. observer post

    Reuters: UN deaths add to pressure for ceasefire

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με το βλέμμα στη Ρώμη

    Σκληρή αντιπαράθεση

    [03] Μ. Ανατολή

    Κοντά σε συμφωνία για το Ιράν

    26/7/2006 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Κοντά σε συμφωνία για υιοθέτηση ψηφίσματος που θα ζητάει από το Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί, βρίσκονται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, "κάναμε μεγάλη πρόοδο σήμερα. Αυτή ήταν πιθανώς η πιο παραγωγική συνάντηση μας. Ήρθαμε πολύ κοντά". Ο Γάλλος ομόλογος του, Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ, συμφώνησε, διευκρινίζοντας πως οι έξι θα είναι σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουν το κείμενο του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η Βρετανίδα αναπληρωτής πρεσβευτής, Κάρεν Πιρς, σημειώνοντας πως το κείμενο δεν είναι ακόμα έτοιμο και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα.

    Στο μεταξύ, πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκαν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά και στην κρίση στο Λίβανο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Washington Post: UN negotiators close to deal on Iran nuclear draft

    [04] Μ. Ανατολή

    Με εννιάνεκρούς

    Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα

    26/7/2006 8:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/7/2006 10:59:52 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Εννέα Παλαιστίνιοι, ένα τρίχρονο κοριτσάκι, έξι μαχητές της Χαμάς, ένας μαχητής της Ισλαμικής Τζιχάντ και ένας πολίτης, σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων, όπως ανακοίνωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ιατρικοί κύκλοι και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, δεκάδες άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού, μπουλντόζες και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού περικύκλωσαν την περιοχή αλ Σαάφ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα τανκ του ισραηλινού στρατού έριξε οβίδες στην περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες με συνέπεια να σκοτώσει και να τραυματίσει περισσότερους από 10 Παλαιστινίους, ενόπλους και πολίτες. Ακόμα, κύκλοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας πρόσθεσαν ότι ισραηλινά αεροπλάνα πραγματοποίησαν τέσσερις διαφορετικές επιδρομές εναντίον ενόπλων, που προσπάθησαν να απωθήσουν την προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

    [05] Υγεία

    Θύμα ένα 16χρονο αγόρι

    Ξαναχτύπησε ο Η5Ν1 την Ταϊλάνδη

    26/7/2006 11:09:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Ένα 16χρονο αγόρι είναι το 15ο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Ταϊλάνδη, συγκεκριμένα στη βόεια επαρχία Πίτσιτ. Ο 16χρονος πιθανότητα προσβλήθηκε από τον ιό, ενώ βοηθούσε τον πατέρα του να θάψει πεθαμένα κοτόπουλα την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Pinij Jarusombat, παρακολουθούνται στενά άλλες τρεις ύποπτες περιπτώσεις. Η τελευταία φορά που η γρίπη των πτηνών είχε χτυπήσει άνθρωπο στην Ταϊλάνδη, ήταν το Δεκέμβρη του 2005, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι ο ιός ίσως κάνει την επανεμφάνισή του. Το φόβο των αρχών ενισχύουν οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς ο ιός ζει περισσότερο σε υγρό περιβάλλον. Την περασμένη Τρίτη το θανατηφόρο στέλεχος τους ιού Η5Ν1 επιβεβαιώθηκε σε κοτόπουλα στην επαρχία Πίτσιτ, από όπου καταγόταν και το 16χρονο αγόρι. Παγκοσμίως, ο θανατηφόρος ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, οι περισσότεροι στην ανατολική Ασία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Thailand records bird flu death


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 July 2006 - 8:50:36 UTC