Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ – Υπουργικό
  • [02] Προβάδισμα Κακλαμάνη
  • [03] Κανονικά λειτουργεί η χωματερή
  • [04] Επιθέσεις σε γραφεία φιλάθλων
  • [05] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες
  • [06] Με ασφάλεια η μεταφορά των προσφύγων
  • [07] Διπλωματικός πυρετός

    [01] Πολιτική

    Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ Υπουργικό

    25/7/2006 8:50:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει στις 10.00 στο γραφείο του στη Βουλή το ΚΥΣΕΑ, με θέμα το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2006-2010. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, με εισηγήτρια την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Αμέσως μετά, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να επιλέξει τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και οκτώ αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς και το, νέο πρόεδρο και το, νέο Γενικό Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα.

    Τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναμένεται να καταλάβει ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γιώργος Σανιδάς, γνωστός από την έρευνα που διενήργησε για την πολύκροτη υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Επικρατέστεροι για τη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρούνται οι κ.κ. Αγγελάρας και Κούρτης.

    [02] Πολιτική

    Προβάδισμα Κακλαμάνη

    25/7/2006 9:41:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών εκλέγεται ο Νικήτας Κακλαμάνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της V-PRC, που διεξήχθη από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου σε δείγμα 822 ατόμων στην Αθήνα, για λογαριασμό του Συνασπισμού.

    Χωρίς αναγωγή της ψήφου των αναποφάσιστων που ανέρχονται στο 11% του εκλογικού σώματος με το 7% να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό, το 42% προτιμά το Νικήτα Κακλαμάνη, το 20% τον Κώστα Σκανδαλίδη, το 6% τον Σπύρο Χαλβατζή και το 5% τον Αλέξη Τσίπρα.

    Το 37% των πολιτών εκτιμά ότι χειροτέρευσε η ζωή στην Αθήνα κατά τα τελευταία 2-3 χρόνια, το 31% θεωρεί ότι τα έργα που έγιναν ήταν "βιτρίνας" και το ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι ήταν έργα χρήσιμα για την πόλη.

    Σχετικά Links:

    V-PRC

    [03] Κοινωνία

    Κανονικά λειτουργεί η χωματερή

    25/7/2006 11:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κανονικά λειτουργεί από το απόγευμα της Δευτέρας, η χωματερή των Ταγαράδων. Μετά την ανακοίνωση της χρηματοδότησης τριών εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανάπλαση της χωματερής, οι δήμαρχοι της Θέρμης, της Μίκρας και των Βασιλικών, αποφάσισαν να τερματίσουν τον αποκλεισμό της χωματερής. Εν τω μεταξύ, βυτιοφόρα της νομαρχίας συλλέγουν το γάλα από κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τα αιωρούμενα σωματίδια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκλεισμένη η χωματερή

    [04] Κοινωνία

    Σε Ηλιούπολη - Γουδί

    Επιθέσεις σε γραφεία φιλάθλων

    25/7/2006 9:11:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βόμβες μολότοφ πέταξαν τα ξημερώματα της Τρίτης, άγνωστοι σε γραφεία φιλάθλων, στην περιοχή της Αττικής. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη 1:15 στη διασταύρωση των οδών Σκρά και Βίτσι, στην Ηλιούπολη, όταν περίπου 10 άτομα που πέρασαν από το σημείο πέταξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού, που βρίσκεται στο ισόγειο, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές εξωτερικά. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στις 3:20, όταν άλλη ομάδα πέταξε βόμβες μολότοφ στα γραφεία συνδέσμου της ΑΕΚ στην οδό Αγίας Λαύρας 62, στο Γουδί, όπου και εκεί προκλήθηκαν ζημιές. Στη συνέχεια, άγνωστοι πυρπόλησαν στις 5:40 τα ξημερώματα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση Σόλωνος και Ιπποκράτους, στην Αθήνα. Οι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο μηχάνημα.

    [05] Μ. Ανατολή

    Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στο Λίβανο

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

    25/7/2006 7:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2006 9:53:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και δεύτερο προπύργιο της Χεζμπολάχ μετά από σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες της οργάνωσης, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Στρατεύματα και άρματα μάχης ελέγχουν το χωριό Μπιντ Τζεμπέιλ που θεωρείται προπύργιο και οχυρό της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. "Οι ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Χεζμπολάχ στη διάρκεια της μάχης στο χωριό Μπιντ νότια του Λιβάνου", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Από ισραηλινής πλευράς σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν αρκετοί στρατιώτες. Τη ρήψη πυραύλων συνεχίζει η σιιτική οργάνωση στο βόρειο Ισραήλ. Επταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής της ισραηλινής αεροπορίας στη Ναμπατίγιε του νοτίου Λιβάνου. Σύμφωνα με τη λιβανική αστυνομία, πύραυλος έπληξε το σπίτι της οικογένεια και το κατέστρεψε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι γονείς και τα πέντε παιδιά τους. Μέχρι τώρα τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει τα πτώματα δύο παιδιών. Μετά από 13 ημέρες σφοδρών επιθέσεων οι νεκροί ξεπερνούν τους 390, στο Λίβανο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων προέρχεται από τον άμαχο πληθυσμό. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ, έχει σκοτώσει 41 Ισραηλινούς από τις 12 Ιουλίου, όταν πυροδοτήθηκε η πολεμική σύγκρουση με τη σύλληψη δύο ισραηλινών στρατιωτών από την ανταρτική οργάνωση. Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συνεχίζει την μεσολαβητική αποστολή της στην φλεγόμενη περιοχή. Οι πρώτες επαφές της Κοντολίζα Ράις, απέβησαν άκαρπες, αφού το λιβανικό κοινοβούλιο απέρριψε τους όρους της για εκεχειρία. Την Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Πυρομαχικά θραυσμάτων

    Βομβίδες θραυσμάτων χρησιμοποίησε το Ισραήλ εναντίον ενός λιβανικού χωριού την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η οποία κάλεσε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει αμέσως τη χρήση παρόμοιων όπλων.

    "Τα πυρομαχικά θραυσμάτων είναι σε απαράδεκτο βαθμό ανακριβή και αναξιόπιστα όπλα όταν χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχουν άμαχοι. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κένεθ Ροθ, διευθυντής της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με την HRW, αυτόπτες μάρτυρες και επιζήσαντες από τα πεδία των μαχών του Λιβάνου, ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε στις 19 Ιουλίου επίθεση με πυρομαχικά θραυσμάτων εναντίον του χωριού Μπλίντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 60χρονη γυναίκα και να τραυματιστούν 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.

    Ακόμη, ερευνητές της οργάνωσης φωτογράφησαν στις 23 Ιουλίου πυρομαχικά θραυσμάτων μέσα στο ίδιο το οπλοστάσιο του ισραηλινού στρατού, σε μία μεραρχία πυροβολικού που σταθμεύει κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Μ. Ανατολή η Ράις

    Το αδιαχώρητο στην Κύπρο

    Σφοδρές μάχες

    [06] Μ. Ανατολή

    Δήλωσε ο Γιάν Εγκελαντ

    Με ασφάλεια η μεταφορά των προσφύγων

    25/7/2006 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2006 10:32:49 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ασφαλείς δίοδοι δια θαλάσσης έχουν δημιουργηθεί από τη Λάρνακα, η μια προς τη Βηρυτό και η άλλη προς την Τρίπολη για τη μεταφορά άμαχου πληθυσμού από το Λίβανο στην Κύπρο. Σύντομα θα λειτουργήσει μια ακόμη δίοδος από Βηρυτό προς Τύρο. Αυτό δήλωσε από την Λάρνακα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν Εγκελαντ. "Επίγεια δίοδος θα λειτουργήσει από την πόλη Αρίμπα προς τη Βηρυτό. Την Τετάρτη θα μεταφερθεί από το λιμάνι της Λάρνακας το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Λίβανο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εγκελαντ. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναχώρησε από τη Λάρνακα για την έδρα του ΟΗΕ.

    [07] Μ. Ανατολή

    Στην Ιερουσαλήμ η Ράις

    Διπλωματικός πυρετός

    25/7/2006 8:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2006 11:04:47 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: CNN, BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ήρθε η ώρα για μια "νέα Μέση Ανατολή. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να θέσουμε τις βάσεις για μια μόνιμη ειρήνη στην περιοχή. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ειρήνης και της δημοκρατίας", δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις λίγο τη συνάντησή της στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Από την πλευρά του, ο Ολμέρτ τόνισε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. "Δεν πολεμάμε την κυβέρνηση του Λιβάνου ή το λιβανικό λαό. Πολεμάμε εναντίον της Χεζμπολάχ. Ελπίζω η λιβανική κυβέρνηση να κρατήσει αποστάσεις από τη Χεζμπολάχ", είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την "άγρια τρομοκρατική οργάνωση". Στη συνέχεια, η κα Ράις θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Εκεχειρία υπό όρους

    Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες της Ράις στη Βηρυτό, καθώς η κυβέρνηση του Λιβάνου απέρριψε τους όρους της για να υπάρξει εκεχειρία. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να απελευθερώσει τους ισραηλινούς στρατιώτες και να αποσυρθεί από τη μεθόριο με το Ισραήλ καθώς βυθίζει το Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή στον πόλεμο.

    "Για να γίνει δεκτή οποιαδήποτε συζήτηση περί όρων, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

    Στη συνέχεια, η Κοντολίζα Ράις εκτίμησε κατά τη συνάντησή της με την Ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, πως η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία δύσκολη στιγμή για τους Ισραηλινούς, τους Λιβανέζους και τους Παλαιστινίους.

    Από την πλευρά του, η Ισραηλινή ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι "ο ελεύθερος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απειλή. Στόχος της Χεζμπολάχ είναι να βάλει φωτιά και να αιματοκυλήσει τον κόσμο, κι εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε να το κάνει. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των λαών του Ισραήλ και του Λιβάνου, όμως η προστασία των πολιτών του αποτελεί την πρώτιστη ευθύνη του Ισραήλ".

    "Η κυβέρνηση Μπους ενθάρρυνε τη βία"

    Μήνυση υπέβαλε μια αμερικανο-αραβική οργάνωση εναντίον της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατηγορώντας τους ότι χειρίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο την επιχείρηση απομάκρυνσης των αμερικανών υπηκόων από το Λίβανο, εκθέτοντάς τους έτσι στις ισραηλινές επιθέσεις.

    Στη μήνυση που υπέβαλε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μίτσιγκαν στο Ντιτρόιτ, η Αμερικανο-αραβική Επιτροπή κατά των Διακρίσεων (ADC) ζητεί από την αμερικανική δικαιοσύνη να αξιώσει από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τη χορήγηση όπλων στο Ισραήλ όσο υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες που κινδυνεύουν στο Λίβανο και να επιδιώξει μία κατάπαυση του πυρός, ώστε αυτοί να μπορέσουν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη χώρα.

    "Ούτε μία στιγμή, ο πρόεδρος Μπους, η ΥΠΕΞ Ράις ή ο υπουργός Άμυνας Ράμσφελντ δεν ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπους ενθάρρυνε τη βία αποστέλλοντας επειγόντως ένα φορτίο με βόμβες στο Ισραήλ, δίνοντας έτσι στη χώρα αυτή το πράσινο φως να συνεχίσει αδιακρίτως τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο. Αυτό εξέθεσε αθώους πολίτες, και μεταξύ αυτών χιλιάδες αμερικανούς πολίτες, σε επικίνδυνες καταστάσεις και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αμερικανοί πολίτες να τραυματιστούν στο Λίβανο", παρατηρεί η πρόεδρος της οργάνωσης Μέρι Ρόουζ Οουκαρ σε σχετική ανακοίνωση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Rice's mission moves to Jerusalem

    BBC: Rice prepares to meet Israeli PM

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

    Στη Μ. Ανατολή η Ράις


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 July 2006 - 8:50:34 UTC