Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος μνήμης και αγώνων
  • [02] Επαφές υποψηφίων της Τ.Α.
  • [03] Αδιέξοδο στις συνομιλίες

    [01] Πολιτική

    Τριάντα δύο χρόνια Δημοκρατίας

    Επέτειος μνήμης και αγώνων

    24/7/2006 10:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2006 11:17:39 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Περίπου 5.000 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, αντιστασιακοί, συγγενείς των θυμάτων του Πολυτεχνείου και μαθητές από σχολεία της Λεμεσού και της Πάφου, παραβρέθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τα 32 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στη δεξίωση, παρέστησαν η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τη σύζυγό του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου. Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις αποτέλεσε η κρίση στη Μέση Ανατολή, στην οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο κ. Παπούλιας. Στα μηνύματά τους για την επέτειο της 24ης Ιουλίου, όλα τα πολιτικά κόμματα αναφέρθηκαν στη σημασία του συλλογικού αγώνα για την επίτευξη των δικαιωμάτων.

    Παρέμβαση για τον πόλεμο

    Στην ομιλία του, για την 32η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    "Μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η διεθνής κοινότητα πίστεψε ότι η λογική της συλλογικής τιμωρίας δε θα επέστρεφε ξανά", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας το θάνατο κάθε αμάχου "βάρος για τη συνείδησή μας και ενοχή για τη διεθνή διπλωματία , που έχει ευθύνη να δώσει τέλος άμεσα στο φαύλο κύκλο της βίας στη Μέση Ανατολή".

    Αναφερόμενος στην επέτειο, χαρακτήρισε "πέτρινα χρόνια " την περίοδο της δικτατορίας και εξέφρασε την ελπίδα οι πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, που τιμώνται στην επέτειο της 24ης Ιουλίου, να αποτελούν πρότυπα για τη νέα γενιά, που απολαμβάνει σήμερα τη Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι "δε μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες".

    "Το Κυπριακό πονά όλο τον Ελληνισμό"

    Παράλληλα, μίλησε για το "δράμα της Κύπρου" τονίζοντας ότι "το Κυπριακό είναι μία υπόθεση που αφορά και πονά ολόκληρο τον Ελληνισμό και μας αφορά άμεσα και προσωπικά".

    "Οι μαθητές δύο ιστορικών γυμνασίων της Κύπρου, που μας τιμούν με την παρουσία τους, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, τι σημαίνει διχοτόμηση και κατοχικός στρατός και προσβλέπουν στην ημέρα που το νησί θα επανενωθεί", δήλωσε αναφερόμενος στους μαθητές των δύο σχολείων, που προσκλήθηκαν στη δεξίωση και οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα με τον κ. Παπούλια.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους αντιστασιακούς, που επίσης προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι "τους χρωστάμε μία ειλικρινή και γενναία κριτική στις αδυναμίες της σύγχρονης δημοκρατίας".

    Το μέλλον στα χέρια των νέων

    Τέλος, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι για να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες, με κριτική σκέψη και ενδιαφέρον για τις συλλογικές υποθέσεις σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραματίζει προς αυτή την κατεύθυνση, το σχολείο και γενικότερα η Παιδεία και η μόρφωση, την οποία χαρακτήρισε ως "τη μόνη ασφαλή επένδυση".

    "Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε μια Παιδεία με ίσες δυνατότητες για το παιδί του εργάτη και του βιομήχανου, μια παιδεία που θα σφυρηλατεί υγιείς προσωπικότητες και πολίτες με ιδανικά και υπερατομικές επιδιώξεις", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τασσόμενος υπέρ μιας "ανθρωπιστικής Παιδείας, που θα προσφέρει ουσιαστική μόρφωση και [] θα διδάσκει όχι απλώς επιμέρους γνώσεις αλλά μία ηθική στάση ζωής".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ημέρα μνήμης

    [02] Πολιτική

    Επαφές υποψηφίων της Τ.Α.

    24/7/2006 8:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2006 11:40:26 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών. Τη Δευτέρα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία του Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, παρουσίασε τους πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού του με τίτλο "Σημαία μας ο Πειραιάς" και αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του τονίζοντας ότι έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει και υποστηρίζοντας ότι η πόλη Πειραιάς βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Ο υποψήφιος της ΝΔ για τον πρώτο δήμο της χώρας, Νικήτας Κακλαμάνης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Πάρι Κουκουλόπουλο, ενώ ο ανθυποψήφιός του, Κώστας Σκανδαλίδης, επισκέφθηκε το Δημοτικό Ιατρείο, στην Κυψέλη, και τον 21ο δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου, στην Πλ. Αμερικής, ενώ ανακοίνωσε έξι ακόμη υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, από τον υγειονομικό και συνδικαλιστικό χώρο.

    "Η ουσιαστική ανάπτυξη, η αποκέντρωση και ο εκσυγχρονισμός της πατρίδας μας δεν μπορεί να γίνει χωρίς να είναι συμπρωταγωνιστής η Τοπική Αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση, που είχε με τον κ. Κουκουλόπουλο και το γ.γ., Χρήστο Παλαιολόγο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έκανε λόγο για "μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση" στην οποία κυριάρχησαν οι προτεραιότητες που πρέπει να μπουν την επόμενη δημοτική περίοδο, ενώ στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

    Στα προβλήματα υποδομής και έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζουν τα Δημοτικά Ιατρεία αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, που τάχθηκε υπέρ μιας ριζικής αλλαγής "ούτως ώστε τα Δημοτικά Ιατρεία να μετεξελιχθούν σε πλήρεις υγειονομικές μονάδες". Παράλληλα, εξήρε το έργο των εργαζόμενων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, λέγοντας ότι "η δουλειά τους ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια", ενώ αναφερόμενος στα παλιά κτήρια, που στεγάζουν τους σταθμούς, είπε ότι " έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δημιουργικότητα των παιδιών".

    [03] Κόσμος

    Για το μέλλον του Κοσόβου

    Αδιέξοδο στις συνομιλίες

    24/7/2006 9:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2006 10:51:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς να επιτευχθεί κάποια ουσιαστική προσέγγιση ή αλλαγή στις θέσεις των σερβικών και αλβανικών θέσεων σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, ξεκίνησε, τη Δευτέρα, στη Βιέννη, η Σύνοδος Κορυφής Σέρβων και Αλβανών. Όπως ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, διακόπηκαν οι απευθείας συνομιλίες-οι πρώτες από το 1999, οπότε το ΝΑΤΟ βομβάρδισε θέσεις των Σέρβων και οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις αποσύρθηκαν. Έκτοτε, η σερβική επαρχία του Κοσόβου βρίσκεται υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Από σερβικής πλευράς, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ τους Αλβανούς του Κόσοβου εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Φατμίρ Σεϊντίου, και ο πρωθυπουργός, Αγκίμ Τσέκου. Σύμφωνα με τον Αχτισαάρι, οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους και δε σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς το Βελιγράδι είναι έτοιμο "να δώσει σχεδόν τα πάντα, εκτός της ανεξαρτησίας", ενώ η Πρίστινα δεν αποδέχεται τίποτε άλλο εκτός από την ανεξαρτησία.

    Σημαντικό βήμα

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις για τεχνικά ζητήματα, όπως είναι η αποκέντρωση, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και οικονομικά ζητήματα, για τις οποίες είπε ότι επιθυμεί να υπάρξει άμεση πρόοδος, καθώς, όπως εκτιμά, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών και θα έχει θετικό αντίκτυπο.

    Την ίδια ώρα, περίπου 300 Αλβανοί διαδήλωναν στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνομιλίες, της Βιέννης.

    Αν και δεν παρατηρήθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απευθείας συνάντηση των δύο πλευρών είναι μία επιτυχία, όχι μόνο επειδή κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1999 αλλά και επειδή οι διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς μπαίνουν σε μια νέα και καθοριστική φάση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες για το Κόσοβο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 July 2006 - 20:50:17 UTC