Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό
  • [02] Οξεία κριτική Παπανδρέου
  • [03] Όπου φύγει - φύγει
  • [04] Απεργία στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ
  • [05] Συνεχίζονται οι εξετάσεις ανηλίκων
  • [06] Αναίρεση για τη ΔΕΚΑ
  • [07] Παρ΄ ολίγον τραγωδία
  • [08] Γιορτή Ροδάκινου
  • [09] Ημέρα μνήμης
  • [10] Στο εδώλιο ο Μπερλουσκόνι
  • [11] Κηδεύτηκε ο σμηναγός
  • [12] Ζητούν να σταματήσει η βία
  • [13] Τρελή κούρσα
  • [14] Συμφωνία συνεργασίας Αθηνών-Ρέικιαβικ
  • [15] Αίσιο τέλος για τις ομάδες
  • [16] Από Αύγουστο τα αποτελέσματα
  • [17] Κριτική Παπανδρέου
  • [18] Με αισιοδοξία και ελπίδες
  • [19] Από Δευτέρα η απόφαση στην Ιταλία
  • [20] Στο φως αρχαία ομορφιά
  • [21] Iggy+Stooges στο Θέατρο Βράχων
  • [22] Έφυγε ο Ροζέ Μιλλιέξ
  • [23] Στην Ισπανία ο Η5Ν1
  • [24] Περισσότερα τα ακατάλληλα τρόφιμα το 2005
  • [25] Ώθηση από ΕΕ στο γρήγορο Ιντερνετ

    [01] Πολιτική

    "Σύγχρονη γενοκτονία συντελείται στη Γάζα"

    Πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό

    7/7/2006 4:50:00 μμ

    Σύγχρονη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων στην Αθήνα. "Το Ισραήλ οργανώνει την πιο εγκληματική επιχείρηση των τελευταίων χρόνων", είπε η κ. Παπαρήγα φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι το Ισραήλ "έχει φτάσει στο σημείο να απαγάγει υπουργούς". "Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων της ΕΕ που συνιστούν ψυχραιμία και αναδεικνύουν το ρόλο των συνεννοήσεων και των διαλόγων", πρόσθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής, Σαμίρ Αμπουχαζάλι, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό.

    Την απερίφραστη καταδίκη της για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΣΥΝ θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο ΣΥΝ εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την ευκαιρία της συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Ηγετών του κόμματος, στις 8-10/7/2006, στο Παρίσι, στην οποία θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Με αίτημα τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών στη Γάζα και την αναγνώριση της παλαιστινιακής κυβέρνησης, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, 11 Ιουλίου στις 7.00μ.μ., στο Πάρκο Ελευθερίας για πορεία διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή πρεσβεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρηκτική κατάσταση

    [02] Πολιτική

    Στη συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ

    Οξεία κριτική Παπανδρέου

    7/7/2006 4:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2006 9:58:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της συνδιάσκεψης της νεολαίας του κόμματος, με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική εφ όλης της ύλης στην Κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, για το χειρισμό του θέματος με τη FIFA, ζητώντας παραιτήσεις υπουργών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανεπάρκεια, ανικανότητα, λανθασμένες επιλογές στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική πολιτική και την εξωτερική πολιτική καθώς και για χειραγώγηση των πάντων. Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε επίσης, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη μη κρατική και τη δημόσια παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα και κρατικό έλεγχο στην αξιολόγηση αυτών των φορέων, ώστε να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον". Για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι λύση η μη κρατική παιδεία, αλλά η αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. "Γι αυτό, είπε, μιλάμε για ελευθερία του δημόσιου πανεπιστήμιου, για στήριξή του, για έλεγχο και λογοδοσία του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πρόκειται για δυο διαφορετικούς δρόμους". Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη ΝΔ ότι αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις στα θέματα παιδείας και ότι μπορεί να συμπίπτουν σε κάποιες ρυθμίσεις, στο άρθρο όμως 16 του Συντάγματος έχουν τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. "Είμαστε δυο δρόμοι που τέμνονται, αλλά που πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις", πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση, με στόχους την πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τις τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες κάθε πανεπιστημίου με το κράτος μέσα από διάλογο, τη χρηματοδότηση με άντληση των πόρων για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και στο 40% από το Δ ΚΠΣ. Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, θα είναι ελεύθερο να καθορίζει με ποιό τρόπο θα επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες. Η Πολιτεία θα πιστοποιεί και θα αξιολογεί χωρίς να παρεμβαίνει στο έργο του.

    Άνοιγμα στους νέους

    Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε έμφαση στην αποκέντρωση, με λιγότερα υπουργεία, λιγότερες αρμοδιότητες στους υπουργούς και ισχυρούς δήμους που θα μπορούν να αποφασίζουν, όπως είπε, για το σχολείο, τους γιατρούς, τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να πάψει η χώρα να είναι όμηρος της κεντρικής εξουσίας.

    Επίσης, κάλεσε τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους να ανοίξουν τα ψηφοδέλτιά τους στους νέους και τη νεολαία να διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε αυτές τις εκλογές.

    Αιχμηρός ήταν ο κ. Παπανδρέου και για τα θέματα που αφορούν στην Οικονομία, τις υποκλοπές, τους Πακιστανούς. Ειδικότερα για την Οικονομία υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που δεν έχει απλά ανακοπεί η ανάπτυξη, αλλά έχει ανακοπεί η ελπίδα και η προοπτική του Έλληνα για το αύριο. Η κυβέρνηση είπε, πουλάει προσδοκίες που θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν οικτρά και όλες οι υποσχέσεις που έδωσε μέχρι τώρα. Γιατί, οι αυξήσεις που υπόσχεται σήμερα είναι χρήματα που τα χρωστάει, χρήματα που έχει ήδη πάρει από τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο. Θέλει να ρίξει στάχτη να δώσει κάτι, για να λέει ότι θα σας δώσουμε και άλλα μετά. "Μα ποιον κοροϊδεύουν;", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός τους γνωρίζει, θα καταδικάσει τη δεξιά και τη ΝΔ και θα φέρει πάλι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: "Αν ο κ. Παπανδρέου πράγματι ενδιαφέρεται για την "επαναπροσέγγιση των νέων με την πολιτική'' το πρώτο που οφείλει είναι να τους σεβαστεί. Να εγκαταλείψει οριστικά τον ανεύθυνο, αναχρονιστικό, ατελέσφορο λαϊκισμό και να ανακαλύψει τη γλώσσα της υπευθυνότητας και της αλήθειας".

    [03] Κοινωνία

    Όπου φύγει - φύγει

    7/7/2006 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2006 6:17:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το πρώτο μεγάλο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου βρίσκεται από το μεσημέρι της Παρασκευής καθ' οδόν προς τον τόπο των διακοπών. Αυξημένη αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι η κίνηση στις εξόδους της πρωτεύουσας, όμως, η μερίδα του λέοντος των εκδρομέων αναχωρεί από θαλάσσης. Μόνο για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί 36 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά και 17 από τη Ραφήνα. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχουν τεθεί και οι 50 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασικές εκτάσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, καθώς, οι άνεμοι εξασθένησαν, διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών. Ωστόσο, ο καιρός χαλάει και πάλι το Σαββατοκύριακο, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά.

    Μέχρι αυτή την ώρα, από τον Πειραιά έχουν αναχωρήσει 10 πλοία για τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με πληρότητα που αγγίζει το 85%.

    Ευκαιρία βρίσκουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας για μία ολιγοήμερη απόδραση, έστω και με παράπονα για τις τιμές των εισιτηρίων, κυρίως όταν πρόκειται για κοντινά νησιά.

    Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος καλεί τους επιβάτες να προσέχουν τις τιμές στις καντίνες των πλοίων αφού υπάρχουν περιπτώσεις που καφές και τοστ πωλούνται με καπέλο που φτάνει το 87%.

    Το επιβατικό κοινό πρέπει να μεριμνά και για την έγκαιρη άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς το κυκλοφοριακό αποτελεί πληγή της πόλης τις περισσότερες μέρες.

    Εδώ και μία εβδομάδα υπάρχουν δύο αφετηρίες λεωφορείων στην Πλατεία Καραϊσκάκη και την Ακτή Μιαούλη για να εξυπηρετείται κάθε σημείο του λιμανιού, ενώ, πρόσβαση στο λιμάνι υπάρχει και με τον ΗΣΑΠ, έξω από τον οποίον βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα για την κατασκευή της πεζογέφυρας.

    Το στοίχημα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει δοθεί η πεζογέφυρα στο επιβατικό κοινό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μάχη με τις φλόγες

    [04] Κοινωνία

    Την Κυριακή 9 Ιουλίου

    Απεργία στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

    7/7/2006 7:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ (ΠΟΕΠΠ) έχει εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για μεθαύριο (Κυριακή), που θα γίνει ο τελικός του Μουντιάλ. Τα αιτήματα των επαγγελματιών πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ είναι τα εξής: Η υπογραφή νέου κανονισμού, η ενίσχυση των πρακτορείων με τερματικά νέας τεχνολογίας, μη έκδοση νέων αδειών, αύξηση κατά 2% του ποσοστού της προμήθειας και αξιόπιστες οικονομικές συναλλαγές με την εταιρία.

    Από την πλευρά του, ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι την Κυριακή 9 Ιουλίου η εταιρία θα συνεχίσει να παρέχει κανονικά τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών της και οι τερματικές μηχανές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    [05] Κοινωνία

    Σιωπηρή διαμαρτυρία από τη μητέρα του Άλεξ

    Συνεχίζονται οι εξετάσεις ανηλίκων

    7/7/2006 7:12:00 μμ

    Συνεχίζει για τρίτη ημέρα τη σιωπηρή διαμαρτυρία της η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα ζητώντας από εκείνους που γνωρίζουν τί συνέβη στον μονάκριβο γιο της να αποκαλύψουν την αλήθεια. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξετάσεις των πέντε ανηλίκων και των συγγενών τους στη Θεσσαλονίκη από τους πέντε πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί από τον εισαγγελέα, οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στο να φωτιστούν σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης. Σήμερα εξετάστηκαν τα δύο ελληνόπουλα από τους πέντε πραγματογνώμονες στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αύριο τα δύο παιδιά θα εξεταστούν και από την καθηγήτρια Ψυχολογίας Χριστίνα Αντωνοπούλου, τεχνική σύμβουλο της οικογένειας του Άλεξ. Η διαδικασίας της πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Άλεξ

    [06] Κοινωνία

    Αρειος Πάγος: Εσφαλμένη η απόφαση του Εφετείου

    Αναίρεση για τη ΔΕΚΑ

    7/7/2006 6:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Ξανά στο εδώλιο οδηγούνται 7 μέλη της Διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας "Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών" (ΔΕΚΑ), με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου για την περίοδο Μάρτιος Απρίλιος του 2000. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε ως εσφαλμένη την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων με τη οποία είχαν απαλλαγεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Οι δικαστές τότε είχαν μετατρέψει το κακούργημα της απιστίας σε πλημμέλημα και οι κατηγορούμενοι ευνοήθηκαν από τις διατάξεις περί παραγραφής. Οι 7 κατηγορούμενοι θα δικαστούν εκ νέου για το αδίκημα της απιστίας με την επιβαρυντική διάταξη του Νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου η ΔΕΚΑ ΑΕ είναι ένα ιδιόμορφο Νομικό Πρόσωπο, που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο και επομένως εσφαλμένα το Εφετείο μετέτρεψε το αδίκημα της απιστίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

    [07] Κοινωνία

    Παρ΄ ολίγον τραγωδία

    7/7/2006 11:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ζωντανοί κινδύνευσαν να καούν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ο 53χρονος γιος τους, όταν ξέσπασε φωτιά το απόγευμα στο διαμέρισμά τους στο Μαρούσι. Τους ενοίκους του διαμερίσματος έσωσε ένας συγγενής τους που μένει σε κοντινή απόσταση. Ο άνδρας μπήκε στο φλεγόμενο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου και έσωσε το ηλικιωμένο ζευγάρι και τον 53χρονο, ο οποίος είχε χειρουργηθεί πρόσφατα και δεν μπορούσε να περπατήσει. Οι πυροσβέστες, που έσπευσαν στο κτήριο, κατέβασαν απο το κλιμακοστάσιο άλλους τρεις ενοίκους διπλανών διαμερισμάτων. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από προσπάθειες μιας ώρας, όμως το διαμέρισμα καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [08] Κοινωνία

    Στο Βελβεντό Κοζάνης

    Γιορτή Ροδάκινου

    7/7/2006 7:04:00 μμ

    Αρχίζει σήμερα η Γιορτή Ροδάκινου, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, 7-9 Ιουλίου 2006, με τη συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού. Συνδιοργανωτές της Γιορτής είναι επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης. Καθώς η περσινή διοργάνωση ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, αναμένονται και φέτος πλήθος επισκεπτών που θα κατακλύσουν το όμορφο χωριό του Βελβεντού, θα ανακαλύψουν τις ομορφιές του και θα γευτούν το μοναδικό ροδάκινο που παράγεται με ξεχωριστή φροντίδα.

    Η Γιορτή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2006, στις 19.30 μ.μ., με ημερίδα με θέμα "Περιβάλλον και Ροδάκινο", στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού Θα ακολουθήσει στις 22.00, παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία με την Oρχήστρα Bελβεντού.

    Το Σάββατο και την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλακτικές διαδρομές - περιηγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, από τις 9 το πρωί, με αφετηρία την κεντρική πλατεία, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 09.00-11.00 Περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο και στα σοκάκια Γνωριμία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Επίσκεψη στην Κεντρική Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις Μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Nικολάου και του Αγίου Μηνά Γνωριμία με το Λαογραφικό Μουσείο του Βελβεντού 11.00-12.30 Επίσκεψη Γνωριμία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Περιήγηση στους χώρους καλλιέργειας του ροδάκινου στον κάμπο του Βελβεντού 12.30-14.00 Επίσκεψη στον αναπαλαιωμένο νερόμυλο "Μπαλού" Περιήγηση στο Φαράγγι του Βελβεντού "Σκεπασμένο-Καταρράχτες"

    Το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία, στις 22.00 η Γιορτή θα κορυφωθεί με λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Οι Εκτός", ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το 1999 με σκοπό να δώσει έμφαση στο έντεχνο, λαϊκό αλλά και ρεμπέτικο τραγούδι, με όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση στο κάθε είδος ξεχωριστά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια των Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Ξαρχάκου, αλλά και συνθέτες του παλιού λαϊκού και ρεμπέτικου.

    Κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα λειτουργεί περίπτερο γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων στους επισκέπτες.

    [09] Κόσμος

    Δύο λεπτά σιγής

    Ημέρα μνήμης

    7/7/2006 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Επί δύο λεπτά της ώρας, ολόκληρη η Βρετανία σίγησε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με αφορμή την πρώτη επέτειο από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, όπου βρήκαν το θάνατο 52 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Από το πρωί, στη βρετανική πρωτεύουσα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων, με επίκεντρο τους τέσσερις σταθμούς του μετρό και την πλατεία Τάβιστοκ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις, στις 7 Ιουλίου 2005, από τέσσερις νεαρούς Βρετανούς μουσουλμάνους. Ευκαιρία για να έρθει κοντά όλο το έθνος, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Μήνυμα αλληλεγγύης σε όλα τα τα θύματα της τρομοκρατίας απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ, και κάλεσε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να δράσουν από κοινού κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Σε εγρήγορση

    Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 7ης Ιουλίου άρχισαν στις 8.30, με προσευχές στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

    Στεφάνι από λουλούδια κατέθεσαν το πρωί ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, και η υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζόουελ, στο σταθμό του Κινγκς Κρος, από όπου ξεκίνησαν οι δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου. Στις 08.50 (τοπική ώρα), την ακριβή ώρα την έκρηξης των τριών βομβών, εκατοντάδες Λονδρέζοι παρακολούθησαν σιωπηλά την πρώτη αυτή εκδήλωση τιμής προς τα θύματα των επιθέσεων.

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της βρετανικής Αστυνομίας, σερ Ίαν Μπλερ, σημείωσε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ, ήδη, οι αρχές έχουν αποτρέψει τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: UK falls silent for 7/7 victims

    ABC: One year on, London police warn of more bombing

    [10] Κόσμος

    Για φοροδιαφυγή, κατάχρηση και ξέπλυμα χρήματος

    Στο εδώλιο ο Μπερλουσκόνι

    7/7/2006 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΒΒC

    Ενώπιον της Δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή, κατάχρηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ανακριτής της εισαγγελίας του Μιλάνου, Φάμπιο Παπαρέλα, παραπέμπει τον Μπερλουσκόνι και άλλα 13 άτομα για την υπόθεση της αγοράς των δικαιωμάτων αμερικανικών ταινιών από την εταιρεία Mediaset της οικογένειας Μπερλουσκόνι. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa επικαλούμενο τον Παπαρέλα, η δίκη θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου στο Μιλάνο. Οι δικαστικές αρχές πιστεύουν, ότι η Mediaset ανέβασε τεχνητά τις τιμές (μέσω υπεράκτιων εταιρειών) για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των ταινιών την περίοδο 1994-99. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος του Μπερλουσκόνι κατάφερε να συγκεντρώσει "μαύρο" χρήμα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα πλήρωσε λιγότερους φόρους στην Ιταλία. Οι ποινές που προβλέπονται για τις κατηγορίες αυτές ξεκινούν από φυλάκιση 4 ετών και φτάνουν μέχρι και σε 12ετή κάθειρξη. Από την πλευρά του πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τονίζει πως δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και ισχυρίζεται ότι έχει πέσει "θύμα αριστερών δικαστών".

    Αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς έχει κατηγορηθεί τουλάχιστον άλλες έξι φορές για διαφθορά. Σε τρεις περιπτώσεις μάλιστα κρίθηκε ένοχος, αλλά οι καταδικαστικές αποφάσεις είτε ακυρώθηκαν με την έφεση, είτε η υπόθεση κρίθηκε άκυρη, καθώς είχε περάσει πολύς χρόνος από το υποτιθέμενο αδίκημα μέχρι τη δίκη.

    Για την υπόθεση της Mediaset η προανάκριση είχε ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβρη, μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών από την εισαγγελία του Μιλάνου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Berlusconi to be tried for fraud

    [11] Κόσμος

    Στην Πάφο

    Κηδεύτηκε ο σμηναγός

    7/7/2006 9:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ατμόσφαιρα βαθύτατου πένθους τελέσθηκε το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου της κοινότητας Αστρομερίτη η κηδεία του σμηναγού Αντρέα Παπασωζόμενου, 31 ετών, ο οποίος έχασε προχθές τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Ο άτυχος σμηναγός βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση με ελικόπτερο ΜΙ-35 της Εθνικής Φρουράς, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη. Μαζί του σκοτώθηκε και ο Ρώσος εκπαιδευτής, σμήναρχος Ολέινικ Γιούρι, 46 ετών. Στην κηδεία του σμηναγού προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ενώ παρέστησαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και πλήθος κόσμου. Επικήδειο είπαν ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο Διοικητής του αδικοχαμένου σμηναγού, και η αδελφή του. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι έρευνες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

    [12] Μ. Ανατολή

    Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί

    Ζητούν να σταματήσει η βία

    7/7/2006 8:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/7/2006 10:08:19 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα "να σταματήσει την επίθεση και την απάνθρωπη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας" απηύθυνε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας παράλληλα, ότι οι Παλαιστίνιοι συνεργάζονται με την αραβική πλευρά, κυρίως με την Αίγυπτο, ώστε να απελευθερωθεί ο Ισραηλινός δεκανέας, που κρατείται από Παλαιστίνιους ενόπλους. "Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα αυτή τη στιγμή παρεμποδίζει τις προσπάθειές μας", πρόσθεσε ο Αμπάς. Έκκληση στη διεθνή κοινότητα απηύθυνε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγια, κάνοντας λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στο μεταξύ, οι σημερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή πέντε Παλαιστινίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την Πέμπτη σε 27. Οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στην Μπέιτ Λάχια και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές έγιναν εναντίον ενόπλων. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε το Ισραήλ για "δυσανάλογη χρήση βίας", κάνοντας ήδη χειρότερη την κατάσταση. "Η ΕΕ καταδικάζει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που προκαλεί η δυσανάλογη χρήση βίας από πλευράς των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας και την ανθρωπιστική κρίση που γίνεται ολοένα και χειρότερη", δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Μάτι Βανχάνεν. Πράλληλα, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

    Δεν πιστεύει σε χειρονομίες καλής θέλησης η Χαμάς

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Αβι Ντίτσερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν ορισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι εφόσον αφεθεί ελεύθερος ο Γκιλάντ Σαλίτ και σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Μέχρι και σήμερα το Ισραήλ τόνιζε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή κρατουμένων με τον Σαλίτ.

    Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση. Σύμφωνα με τον Μουσίρ αλ-Μάσρι, βουλευτή της παλαιστινιακής κυβέρνησης, "ο λαός μας δεν πιστεύει στις χειρονομίες καλής θέλησης".

    Μάλιστα, η Χαμάς, τόνισε, ότι με τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η υπόθεση του Ισραηλινού στρατιώτη, ενώ οι ενέργειες αυτές ωθούν τη Χαμάς να "σκληρύνει τη στάση της".

    "Η ισραηλινή κυβέρνηση πλανάται αν νομίζει ότι οι σφαγές σε βάρος του λαού μας θα συμβάλουν στην επιστροφή του απαχθέντος στρατιώτη", τονίζει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. Επίσης, η ανακοίνωση στρέφεται και κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ για τις επιθέσεις.

    Όσον αφορά τον Γκιλάντ Σαλίτ, η Χαμάς αναφέρει ότι "έχει καλή μεταχείριση σύμφωνα προς τις επιταγές της θρησκείας μας".

    Απαντούν με ρουκέτες οι Παλαιστίνιοι

    Στο μεταξύ, την Παρασκευή εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη Σντερότ στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Μία ρουκέτα έπεσε σε σχολείο, μία δεύτερη σε αγορά και η τρίτη, που προκάλεσε τους τραυματισμούς, σε εργοστάσιο επεξεργασίας πατάτας.

    Συνολικά από την Πέμπτη, έχουν εκτοξευθεί 16 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

    Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γάζα, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε έκκληση να σταματήσει η εκτόξευση πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος.

    Ακόμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να απελευθερώσει κρατουμένους, αν αφεθεί ελεύθερος ο στρατιώτης, διαβεβαίωση, που σύμφωνα με τον Αμπάς, έχουν κάνει οι Ισραηλινοί και στον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Επίσης, σύμφωνα με τον Αμπάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ του υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα, όταν συναντήθηκαν στην Ιορδανία, ότι μόλις επαναληφθούν επισήμως οι διαπραγματεύσεις θα απελευθερωθούν ορισμένοι κρατούμενοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρηκτική κατάσταση

    [13] Οικονομία

    Τρελή κούρσα

    7/7/2006 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Από ρεκόρ σε ρεκόρ βαδίζει η τιμή του "μαύρου χρυσού", προκαλώντας έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού άγγιξε την Παρασκευή τα 75,70 δολ. το βαρέλι, 30 σεντς περισσότερο από την περασμένη Τετάρτη - οπότε και έγιναν γνωστές οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας στη θάλασσα της Ιαπωνίας - ενώ το μπρεντ έφτασε στα 74,87 δολ. το βαρέλι. Η περίοδος των τυφώνων στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, περί τα τέλη του καλοκαιριού, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,4% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, Βρετανοί οικονομικοί αναλυτές προβλέποντας πως μέσα στο 2008 η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας θεωρεί πιθανό και νέο ανοδικό ράλι των τιμών του πετρελαίου.

    Πιθανό ένα νέο ράλι τιμών

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διακεκριμένου οικονομολόγου και στελέχους της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, ένα νέο, ανοδικό ράλι των τιμών του "μαύρου χρυσού", κατά τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να θεωρείται πιθανό.

    "Εάν έχουμε και φέτος μεγάλους τυφώνες ή εάν αυξηθούν τα γεωπολιτικά ρίσκα, τότε θα δούμε νέες, υψηλότερες από τις σημερινές τιμές πετρελαίου", αναφέρει χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΙΕΑ.

    "Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τις υψηλές τιμές. Αφενός μεν τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο δε βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα αποθέματα των διυλιστηρίων, αφετέρου δε αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για πετρέλαιο", σημειώνει ο Μπιρόλ και τονίζει ότι υπάρχουν και οι πολιτικές εντάσεις που εκδηλώνονται σε χώρες με σημαντική παραγωγή πετρελαίου, όπως το Ιράν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και το Ιράκ.

    Μάλιστα, οι ειδικοί της ΙΕΑ εκτιμούν πως από τη νέα χρονιά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα είναι ακόμη υψηλότερες, εάν δε γίνουν, στο άμεσο μέλλον, σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής και της επεξεργασίας του πετρελαίου.

    Πάντως, ο Μπιρόλ αρνήθηκε να απαντήσει εάν θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί, στην περίπτωση αυτή, ακόμη και το "φράγμα" των 100 δολαρίων το βαρέλι.

    [14] Οικονομία

    Στην Ισλανδία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Συμφωνία συνεργασίας Αθηνών-Ρέικιαβικ

    7/7/2006 3:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδας και Ισλανδίας, ιδιαίτερα στο χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισλανδία, στο πλαίσιο της οποίας τον υποδέχθηκε σήμερα στο Ρέικιαβικ, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Γκέιρ Χάαρντε.

    Επιστέγασμα της προώθησης της διμερούς συνεργασίας, η υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η οποία εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των δυο χωρών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Ισλανδό πρωθυπουργό, εγκάρδια. Συζητήσαμε, είπε, την κοινή μας συνεργασία στον οικονομικό τομέα στα Βαλκάνια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί. Είμαι, είπε, θιασώτης της συνεργασίας με τις άλλες χώρες στη Βαλκανική και η Ισλανδία είναι ένας εξαιρετικός εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας για δυναμική παρουσία στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Ρέικιαβικ εξαίρετες και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αίσιο τέλος για τις ομάδες

    7/7/2006 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Το "παρών" στις διεθνείς διοργανώσεις αναμένεται να δώσουν τελικά οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Η λύση φαίνεται πως βρέθηκε και έως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, η ΦΙΦΑ αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την απάντησή της. Το κλίμα είναι θετικό, μετά τη ρύθμιση-κλειδί που ψηφίστηκε μαζί με το υπόλοιπο αθλητικό νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ για όλα τα αγωνιστικά θέματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ενώ θέτει τα οικονομικά θέματα στη δικαιοδοσία της Πολιτείας.

    Η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε μαζί με το υπόλοιπο αθλητικό νομοσχέδιο κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για άτακτη υποχώρηση και υποκρισία. Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων, λέγοντας ότι βάζουν τέλος σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Από Αύγουστο τα αποτελέσματα

    7/7/2006 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλες τις πρόνοιες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το ελληνικό ποδόσφαιρο, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε εφαρμόζεται η συνεννόηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού με την FIFA. Ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι ο συμφωνημένος χρόνος προέβλεπε ότι οι ρυθμίσεις έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σε ερώτηση αν υπάρχει δυσφορία της κυβέρνησης για την FIFA, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλα τα διεθνή όργανα, στα οποία συμμετέχει. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αντώναρος είπε ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι πολλές, αναφέρονται σε διάφορα θέματα και με την καινούργια ποδοσφαιρική σεζόν θα φανούν τα αποτελέσματα. Σε ερώτηση αν ο κ. Ορφανός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος απάντησε: "Μάλιστα".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κριτική Παπανδρέου

    7/7/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα της FIFA, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην εκδήλωση "Νέα Γενιά και Αυτοδιοίκηση". Η ΝΔ, είπε, με την προσπάθειά της να ελέγξει και όχι να εξυγιάνει το χώρο του ποδοσφαίρου, ευτέλισε την Ελλάδα του Euro 2004, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διέσυρε διεθνώς και μας έβαλε υπό επιτροπεία. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει στόχο την επανίδρυση ενός κράτους, του πελατειακού κράτους της δεξιάς, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο του κ. Ορφανού για το ποδόσφαιρο η χώρα εξετέθη διεθνώς, ενώ αναστατώθηκαν οι ομάδες, ο προγραμματισμός τους, οι μεταγραφές και φίλαθλοι. "Και γι' αυτή την απίστευτη κατάσταση -είπε- υπεύθυνη είναι ολόκληρη η κυβέρνηση και φυσικά ο κ. Καραμανλής". Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην Κυβερνητική Επιτροπή συμφώνησαν όλοι για το νομοσχέδιο αυτό. Και μετά το διασυρμό, πρόσθεσε, άρχισαν τις τροπολογίες. Εφεραν τη μια τροπολογία μετά την άλλη, ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, τους εαυτούς τους και την Ελλάδα, που μπήκε υπό επιτροπεία. Όμως, και μετά από όλες αυτές τις υποχωρήσεις αν τελικά αρθεί η απόφαση της FIFA, η ζημιά θα έχει γίνει. Πρόσθεσε ότι η περίπτωση της FIFA είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου που δείχνει "την ανεπάρκεια, την ανικανότητα αλλά και τις λανθασμένες αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης σε κάθε τομέα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γενίκευσε την κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στα δυόμισι χρόνια που κυβερνά η ΝΔ δεν έχει πετύχει σε κανέναν τομέα, παντού έχει πάει η Ελλάδα πίσω και οι μόνοι που έχουν δει κάποιο φως είναι παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος. Έκανε μνεία στην απογραφή με την οποία, όπως είπε, θέλησε να επιβάλει την άδικη και άνιση οικονομική της πολιτική, καθώς και στην υπόθεση του "βασικού μετόχου", που είχε στόχο, όπως υποστήριξε, τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των ΜΜΕ.

    Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι υπουργοί ο ένας μετά τον άλλον, τα κάνουν θάλασσα αλλά μένουν στη θέση τους, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευαισθησία και ότι "ο πρωθυπουργός όσο και να θέλει να αποστασιοποιείται στου Μαξίμου ή στη Ραφήνα έχει τη βασική ευθύνη". "Ξέρετε ποια είναι η βασική κριτική που κάνουμε; Είναι ότι με τις πολιτικές της ένας τρόπος ζωής που θεωρούσε ο μέσος Ελληνας ως δεδομένο έχει μπει σε αμφισβήτηση", είπε. Τέλος, ανέφερε ότι έχει ανακοπεί η ανάπτυξη, έχει χαθεί η ελπίδα και η προοπτική ότι το αύριο θα είναι καλύτερο, ενώ η ακρίβεια, το κόστος της παιδείας και της υγείας, τα δάνεια, καταναλωτικά και στεγαστικά, καθώς και οι πιστωτικές κάρτες τρώνε τα οικογενειακά εισοδήματα και βυθίζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά. "Η κυβέρνηση -κατέληξε- πουλάει προσδοκίες που θα διαψευστούν οικτρά, όπως όλες οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Καραμανλής μέχρι τώρα".

    [18] Μπάσκετ

    Με αισιοδοξία και ελπίδες

    7/7/2006 4:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με 17 παίκτες -καθώς ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ζήτησε άδεια να "κυνηγήσε" το αμερικανικό όνειρο- αναχώρησε η αποστολή της Εθνικής ανδρών για το Καρπενήσι, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ενόψει του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. Οι 12 πρωταθλητές Ευρώπης μαζί με τους Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Αλέξη Κυρίτση, Μιχάλη Πελεκάνο και Μανώλη Παπαμακάριο θα ξεκινήσουν το πρώτο και βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους στο προπονητικό κέντρο τις επόμενες 12 ημέρες. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης, θα έχει συνεργάτες τους Λευτέρη Κακιούση και Δημήτρη Παπαδόπουλο, ενώ, εν συγκρίσει με το Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου, αντικατέστησε τον σκάουτερ της Εθνικής, Κώστα Κεραμιδά, με τον συνεργάτη του από το Μαρούσι, Γιώργο Πάνου.

    Γιαννάκης: "Με μεγάλη όρεξη"

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Παναγιώτης Γιαννάκης, δήλωσε πριν αναχωρήσει η Εθνική: "Καταρχήν, είναι η πιο ωραία ημέρα, γιατί ξαναμπαίνουμε σε μια όμορφη πορεία, ένα όμορφο ταξίδι με παιδιά που έχουν μεγάλη όρεξη και διάθεση, αγάπη για την εθνική ομάδα και, από εκεί και πέρα, θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά και να είμαστε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση στο Παγκόσμιο. Όλοι οι αντίπαλοί μας ξέρουν ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά δεν μας απασχολεί αυτό εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι να είμαστε υγιείς και συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια που έχουμε να κάνουμε και να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό την κατάλληλη στιγμή. Να κοιτάμε τον αντίπαλό μας στα μάτια, να παίξουμε καλό μπάσκετ και, από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτή η ομάδα έχει το δικαίωμα να βλέπει ψηλά". Ο Γιαννάκης σχολίασε και το γεγονός ότι το πρώτο στάδιο προετοιμασίας είναι συντομότερο σε σχέση με πέρυσι: "Θέλαμε να πάρουμε μέρος σε ένα τουρνουά στην Ιταλία, έχουμε καλή σχέση με τους ανθρώπους εκεί και μας δινόταν η δυνατότητα να το κάνουμε. Και επιπλέον, κάποια πράγματα είναι ήδη γνωστά και μπορούμε να μείνουμε λιγότερο χρόνο στο Καρπενήσι".

    Συντομότερο, εν συγκρίσει με άλλες σεζόν, θα είναι το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδας, καθώς τα μέλη του τεχνικού επιτελείου έκριναν προτιμότερο να δοθεί περισσότερη έμφαση σε φιλικούς αγώνες. Η αρχή στις αναμετρήσεις θα γίνει στις 21 Ιουλίου με αντίπαλο την Ιταλία. Μετά από τρεις αγώνες με Καναδά, Σερβία/Μ. και Ιταλία, η Εθνική μας επιστρέφει στη βάση της για το τουρνουά Ακρόπολις, που αρχίζει στις 31 Ιουλίου (Κροατία, Ιταλία, Γαλλία). Στις 11 Αυγούστου η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα βρίσκεται ήδη στην Κίνα, ενόψει της συμμετοχής της στο 2ο "Stankovic Continental Champions Cup", όπου θ αντιμετωπίσει τις Αυστραλία, Γαλλία και ακόμη μία Εθνική ομάδα, πριν το τζάμπολ της 19ης Αυγούστου με το Κατάρ στην πόλη Χαμαμάτσου της Ιαπωνίας.

    Αναφορά έγινε και στο θέμα του Γλυνιαδάκη: "Σε αυτή τη φάση ο Ανδρέας μας ειδοποίησε και μας εξήγησε τι συμβαίνει. Το παιδί κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια για την επαγγελματική του καταξίωση, το καταλαβαίνουμε. Και ξέρει και ο ίδιος ότι από τη στιγμή που δεν είναι παρών, είναι δύσκολο να είναι στη συνέχεια. Στην προπόνηση μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή να βοηθήσει, δεν είναι απαγορευτικό, αλλά όχι για να είναι στην ομάδα".

    Μήνυμα προς αυτούς, οι οποίοι θα "κοπούν" από τη δωδεκάδα στο τέλος, έστειλε ο ομοσπονδιακός προπονητής: "Η εθνική ομάδα είναι όλων. Ακόμη και των παιδιών που δεν είναι εδώ, που έχουν βοηθήσει μέσα από το πρωτάθλημα. Όλων ο στόχος είναι η εθνική ομάδα να πάει καλά. Εθνική είναι και τα παιδιά που θα βοηθήσουν στην προπόνηση. Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δώδεκα, που ήταν στο Βελιγράδι, ήταν οι μόνοι που βοήθησαν. Ήταν και όλοι όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία. Στόχος είναι ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον και θα επιλεγούν αυτοί που είναι στην καλύτερη φυσική και πνευματική κατάσταση. Εθνική ομάδα είναι όλο το ελληνικό μπάσκετ".

    Οι δηλώσεις των διεθνών

    Λίγο πριν αναχωρήσουν για το Καρπενήσι, οι διεθνείς δήλωσαν:

    Μιχάλης Κακιούζης

    "Όλες οι προετοιμασίες στην αρχή είναι δύσκολες. Αυτή ίσως έχει μια ιδιαιτερότητα, γιατί ξεκινάμε ως πρωταθλητές Ευρώπης. Και, αν θέλουμε να μείνουμε στην κορυφή, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διακριθούμε και στο παγκόσμιο. Για μένα είναι απλό. Οταν είσαι πρωταθλητής Ευρώπης, πρέπει να πας για μετάλλιο. Για μένα στόχος πάντα είναι η κορυφή. Ο όμιλός μας είναι δύσκολος, αλλά, αν θέλεις να βρεθείς και πάλι στην κορυφή, δεν πρέπει να παίζεις με τους καλύτερους; Καλύτερα να παίξουμε με τους καλύτερους, για να βρεθούμε και πάλι στην κορυφή! Προφητεία; Κάτσε να δούμε τι θα γίνει".

    Θοδωρής Παπαλουκάς

    "Γιορτάσαμε πολύ το χρυσό στο Βελιγράδι, το χαρήκαμε, περάσαμε καλά και τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση. Φεύγουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και εύχομαι να πάει καλά η προετοιμασία, να μην έχουμε τραυματισμούς και ο προπονητής να βρεθεί σε δύσκολη θέση να διαλέξει τους 12 από 17 ισάξιους παίκτες. Πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι να καταλάβουμε τι έχουμε να κάνουμε, ώστε να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε πέρυσι. Άγχος πάντα υπάρχει. Οποιος δεν έχει άγχος, δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται. Το άγχος όμως είναι δημιουργικό. Να συνεχίσουμε στον δρόμο που ανοίξαμε πέρυσι".

    Δήμος Ντικούδης

    "Όντως είναι μια διπλή αρχή για μένα και είμαι χαρούμενος. Και για την εθνική ομάδα, που βρισκόμαστε όλοι μαζί με ψηλούς στόχους για το Παγκόσμιο, και για τη μεταγραφή που τελείωσε και τυπικά και ανήκω στον Παναθηναϊκό. Είμαστε όμως εδώ για την Εθνική, ξεκινάμε μια προσπάθεια και τα πράγματα σίγουρα θα είναι πιο δύσκολα. Όλοι θα περιμένουν την εθνική ομάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Δεν μας πτοεί εμάς αυτό. Θα παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και θα έχουμε και άλλον αέρα ως πρωταθλητές Ευρώπης".

    Νίκος Χατζηβρέττας

    "Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική διοργάνωση. Όλοι έχουμε καλή διάθεση και όρεξη να δουλέψουμε και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για την Ιαπωνία. Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Πολλά λόγια δεν χωράνε. Έχει δείξει η Εθνική ότι οι στόχοι της είναι ψηλοί και έτσι πρέπει να είναι".

    Αντώνης Φώτσης

    "Αυτό που προέχει να κάνουμε καλή δουλειά και να πάμε έτοιμοι στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πρώτος στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να παίξουμε καλό μπάσκετ. Θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πηγαίνουμε στην Ιαπωνία ως πρωταθλητές Ευρώπης".

    Λάζαρος Παπαδόπουλος

    "Είμαι χαρούμενος που ξεκινάμε την προετοιμασία με την εθνική ομάδα. Και για εμάς τους παίκτες που αγωνιζόμαστε στο εξωτερικό είναι ακόμη καλύτερο, γιατί μας έχουν λείψει οι συμπαίκτες μας στην Εθνική, αφού δεν μπορούμε να τους βλέπουμε και τόσο συχνά. Στόχος μας είναι σε αυτό το στάδιο να ευχαριστηθούμε την προετοιμασία και να πάμε έτοιμοι για το παγκόσμιο".

    Δημήτρης Διαμαντίδης

    "Ξεκινά η προετοιμασία για το Παγκόσμιο και νομίζω ότι το σημαντικό είναι να βγούμε υγιείς όλα τα παιδιά από αυτό το στάδιο. Πηγαίνουμε σε μια διοργάνωση, που είναι πρωτόγνωρη για τους πιο πολλούς από εμάς. Δεν χρειάζονται όμως πολλά λόγια. Θέλει δουλειά και να δούμε τι θα κάνουμε στο γήπεδο. Το Παγκόσμιο είναι μεγάλη πρόκληση και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Ο δρόμος της επιτυχίας είναι μακρύς. Χρειάζεται πολύ δουλειά από όλους μας".

    Κώστας Τσαρτσαρής

    "Οι απαιτήσεις μας είναι πλέον μεγάλες φέτος, γιατί πρέπει να αποδείξουμε ότι αντέχουμε στον ψηλό ανταγωνισμό. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με το Πανευρωπαϊκό, γιατί παίζουμε μακριά και δεν θα έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, όπως στο Βελιγράδι, όπου νιώθαμε ότι παίζαμε στην έδρα μας. Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για κάτι καλό και σε αυτή τη διοργάνωση".

    Νίκος Ζήσης

    "Αυτό που αλλάζει σε σχέση με την πρώτη της περσινής προετοιμασίας είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές κάμερες και δημοσιογράφοι. Είμαστε πρωταθλητές τώρα και στην Ευρώπη υπάρχει αντίκτυπο. Ξέρουν όλοι ότι αυτή η ομάδα έχει παρόν, αλλά και μέλλον. Το παγκόσμιο είναι μια νέα αρχή. Σίγουρα υπάρχει μία συνέχεια, κυρίως ψυχολογικά θα έλεγα, από το Βελιγράδι. Όλα όμως αρχίζουν από το μηδέν. Πρέπει να δουλέψουμε, να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Να μην νομίζουμε ότι θα κερδίσουμε τους πάντες με την μπλε και άσπρη φανέλα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μείνουμε ταπεινοί και συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Και να διατηρηθούν οι σχέσεις μεταξύ μας όπως είναι τώρα, τόσο καλές. Είναι και αυτός ένας λόγος που, ενώ στις άλλες ομάδες βλέπουμε απουσίες, αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας και πρέπει να μείνουμε έτσι. Μια παρέα όλοι μαζί. Μερικές φορές όλα τα φλας και η δόξα μπορεί να σε βγάλουν από το δρόμο σου. Γι αυτό πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι και ταπεινοί. Και επιμένω σε αυτό. Να δούμε τον καινούριο μας στόχο. Πήραμε το χρυσό, αλλά πρέπει να αποδείξουμε σε όλους ότι η Εθνική δεν ήταν φωτοβολίδα... Οτι έχει και συνέχεια".

    Βασίλης Σπανούλης

    "Φέτος έχουμε μεγάλες ευθύνες. Η ομάδα πάει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό λέει πολλά. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά και να εμφανιστούμε με την καλύτερη δυνατή ομάδα στην Ιαπωνία".

    Γιάννης Μπουρούσης

    "Ξεκινάμε με ένα νέο στόχο. Όπως πέρυσι, είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε και πάλι όλοι μαζί στην εθνική. Έχουμε όρεξη για δουλειά και μακάρι να είμαστε όλοι υγιείς, μέχρι να πάμε στην Ιαπωνία. Περιττά λόγια δεν χρειάζονται, πρέπει να δουλέψουμε".

    Μανώλης Παπαμακάριος

    "Μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά. Το κλίμα είναι πολύ καλό κι αυτό είναι το θετικό. Θα χρειαστούμε κάποιο χρονικό διάστημα, για να βρεθούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αλλά η ομάδα και όλοι οι παίκτες έχουν πολλή όρεξη για δουλειά".

    Παναγιώτης Βασιλόπουλος

    "Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή. Και να μην έχουμε τραυματισμούς ως το τέλος της προετοιμασίας... Στόχος μας είναι να δουλέψουμε, να κάνουμε μια καλή και σκληρή προετοιμασία, ώστε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα".

    Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

    "Είναι μεγάλη τιμή η παρουσία στην Εθνική ομάδα. Χαίρομαι που ο προπονητής με κρίνει ότι μπορώ να βοηθήσω στο στάδιο της προετοιμασίας. Για μένα είναι μια νέα αρχή. Και σίγουρα μεγάλη πρόκληση. Ελπίζω να τα καταφέρω να βοηθήσω και πιστεύω ότι η ομάδα θα εμφανιστεί όπως της αξίζει και ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν μια καλή χρονιά για μένα, με πολλή και σκληρή δουλειά".

    Μιχάλης Πελεκάνος

    "Το βασικό είναι να έχουμε αρχικά την υγεία μας. Ξέρουμε ότι μας περιμένει σκληρή δουλειά, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, γιατί θέλουμε να συνεχίσει η Εθνική την πορεία που άρχισε στο Βελιγράδι με το Πανευρωπαϊκό".

    Αλέξης Κυρίτσης

    "Η δουλειά αρχίζει από σήμερα. Εύχομαι να είμαστε υγιείς όλοι, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του προπονητή μας και να αποδώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η Εθνική είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, κυνηγά τη διάκριση και όλα τα παιδιά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο".

    Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

    "Η καλή χρονιά που είχα ήταν αποτέλεσμα δουλειάς. Και πιστεύω ότι δούλεψα πολύ φέτος και ανταμείβονται οι κόποι μου. Είναι τιμή για μένα που κλήθηκα στην εθνική. Όλοι ξέρουμε ότι τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην ομάδα που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, ότι όλοι θα έχουν απέναντί τους μια ομάδα που θα σέβονται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Να δουλέψουμε όσο γίνεται περισσότερο και σίγουρα θα μας σεβαστούν και θα μας προσέξουν παραπάνω".

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Από Δευτέρα η απόφαση στην Ιταλία

    7/7/2006 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ολοκληρώθηκε στο «Ολίμπικο» της Ρώμης η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης «στημένων» αγώνων στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, οι πέντε δικαστές αποσύρθηκαν και αναμένεται να συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο, για να καταλήξουν στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία. Η απόφαση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής ομοσπονδίας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται η Γιουβέντους, η Μίλαν, η Λάτσιο και η Φιορεντίνα, καθώς και 25 φυσικά πρόσωπα -διαιτητές, παράγοντες και πρώην στελέχη της ομοσπονδίας. Ολοι διακήρυξαν την αθωότητά τους και ζήτησαν την απαλλαγή τους, με μοναδική εξαίρεση τη Γιουβέντους, οι άνθρωποι της οποίας δείχνουν ότι θα είναι ευχαριστημένοι, αν η ομάδα τους υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία, αντί για την τρίτη, που ζήτησε ο εισαγγελέας. Η πρόταση για τις άλλες τρεις εμπλεκόμενες ομάδες είναι υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία και αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Δεδομένη επίσης θεωρείται από πολλούς η αφαίρεση του τίτλου της πρωταθλήτριας 2005-05 από τη «Γηραιά Κυρία».

    [20] Πολιτισμός

    Βρέθηκε άγαλμα της Θεάς Αρτέμιδας

    Στο φως αρχαία ομορφιά

    7/7/2006 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα μοναδικό γυναικείο άγαλμα, ίσως το ωραιότερο απ΄ όσα έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί στον θεσσαλικό χώρο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας χθες, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης του Θεάτρου.

    Το άγαλμα - βρέθηκε μόνο ο κορμός του- παριστάνει την Θεά Αρτέμιδα και κατά πρώτη προσέγγιση χρονολογείται περί τα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. Φορά κοντό χιτώνα και πάνω από αυτόν δέρμα ζώου, μάλλον ελαφιού, ενώ υπάρχει και πλούσιος διάκοσμος τόσο στο κυρίως σώμα, όσο και στις επωμίδες.

    Όπως επεσήμανε ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος της ΙΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Αθ Τζαφάλιας, που επιβλέπει την ανασκαφή, πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα αγάλματα της Αρχαίας Θεσσαλίας.

    Το γλυπτό έχει ύψος 80 εκατοστά και βάσει του κορμού του το ύψος ολόκληρου του αγάλματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να ανέρχεται στα 1,65 με 1,70 εκατοστά.

    Η Θεά Άρτεμις αναμφίβολα είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα, που θα τοποθετηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας με την ολοκλήρωσή του.

    [21] Πολιτισμός

    Την Τετάρτη 12 Ιουλίου

    Iggy+Stooges στο Θέατρο Βράχων

    7/7/2006 7:56:00 μμ

    Μια ξεχωριστή, συγκλονιστική rocknroll εμπειρία περιμένει την Τετάρτη, 12 Ιουλίου, όσους βρεθούν στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα, "Μελίνα Μερκούρη". "Οικοδεσπότης" της βραδιάς, ο εκπληκτικός Iggy, που καταφθάνει στα μέρη μας μαζί με τους μοναδικούς Stooges. Η μπάντα ορόσημο του punk και του garage rock των sixties, σε μια συναυλία γεμάτη θόρυβο, ένταση και δύναμη, που θα αφήσει εποχή!

    I Wanna Be Your Dog, No Fun, 1969, Real Cool Time, Search And Destroy, Down On The Street, 1970, Gimme Danger... Οι Stooges, το κουαρτέτο από το Detroit των Η.Π.Α., με τον θρυλικό ηγέτη Iggy Pop είναι εδώ! Η μπάντα που άλλαξε δια παντώς την underground σκηνή, ανέτρεψε κάθε έννοια του live, έριξε "δυναμίτη" στο κοινό, "έγδυσε" το ροκ από τις φόρμες του, δίδαξε τον ακατέργαστο "θόρυβο", προκάλεσε ατέλειωτες εκρήξεις, ανέδειξε ένα κορυφαίο σύμβολο της pop κουλτούρας κι υπήρξε η βασική επιρροή για δεκάδες συγκροτήματα και καλλιτέχνες που ακολούθησαν, έρχεται να μας παρασύρει πάνω σ ένα τεράστιο κύμα ωμής ενέργειας!

    Θα προηγηθούν οι Βρετανοί Puressence, το group από το Manchester της Αγγλίας, με τον χαρακτηριστικό "κρυστάλλινο", επικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό ήχο, που επιστρέφει στη χώρα μας μετά από δύο χρόνια απουσίας κατά τη διάρκεια των οποίων ηχογράφησε ένα ολοκαίνουργιο album. Οι νέες τους συνθέσεις θα ακουστούν για πρώτη φορά σε αυτή τη συναυλία, μαζί με όλα εκείνα τα τραγούδια που τόσο έχουμε αγαπήσει τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως τα "India", "I Suppose", "Casting Lazy Shadows", "Fire" και πολλά άλλα. Με την αγγελική falsetto φωνή του James Mudriczki να χρωματίζει τις πανέμορφες μελωδίες της μπάντας, οι οποίες φέρνουν στο νου πότε τους θρυλικούς Joy Division και πότε τους U2 της εποχής του "Unforgettable Fire" και του "Joshua Tree", τα τραγούδια των Puressence "χτυπούν" κατευθείαν στην καρδιά του Ελληνικού κοινού που έχει τοποθετήσει το συγκρότημα στην κορυφή των προτιμήσεών του, σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

    Η σπουδαία αυτή βραδιά θα ανοίξει με τους ταχύτατα ανερχόμενους Film, ένα από τα καλύτερα νέα συγκροτήματα της εγχώριας rock σκηνής, οι οποίοι με το τελευταίο album τους, "Angel B", έχουν κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι Film είναι ένα τετραμελές αγγλόφωνο alternative / pop-rock συγκρότημα με ήχο βασισμένο στο μπάσο. Αναμιγνύουν την pop με το post punk, φτάνοντας στα όρια του post rock, της electronica και του ambient, έχοντας ως βασικό στοιχείο τα γυναικεία φωνητικά, σε μια σειρά από τραγούδια που δίνουν την αίσθηση κινηματογραφικού soundtrack. Κατά καιρούς, έχουν εμφανιστεί μαζί με πολύ σπουδαία ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής όπως οι Flaming Lips, Placebo, Starsailor, Madrugada κ.α.

    Οι πόρτες στο Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" θα ανοίξουν στις 7 το βράδυ.

    Η προπώληση των εισιτηρίων, στην τιμή των 45 ευρώ γίνεται από τα εξής σημεία: Δισκοπωλεία Metropolis Ticket House Πανεπιστημίου 42 www.i-ticket.gr (και τηλεφωνικές κρατήσεις στο 801 11 60000 και, από κινητό, στο 210 6786000,) για αγορά μόνο με πιστωτική κάρτα Περίπτερο Φεστιβάλ Βύρωνα Πλατεία Συντάγματος (Δευτ.-Παρ: 8:30 π.μ. 8:30 μ.μ. / Σαβ: 9:00 π.μ. 5:00 μ.μ.) Δημαρχείο Βύρωνα Καραολή & Δημητρίου 32-36 (Δευτ.-Παρ: 8:30 π.μ. 2:30 μ.μ.) Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα (Παλαιό Δημαρχείο) Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής (Δευτ.-Παρ: 8:30 π.μ. 7:00 μ.μ.) Ταμεία Θεάτρων Βράχων Από Βύρωνα: Καθημερινά 6:00 μ.μ. 10:00 μ.μ. Από Υμηττό: τις ημέρες των παραστάσεων 6:00 μ.μ. 10:00 μ.μ. Δισκοπωλείο Salina Υμηττού 125, Παγκράτι

    [22] Πολιτισμός

    Έφυγε ο Ροζέ Μιλλιέξ

    7/7/2006 5:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέθανε το πρωί, σε ηλικία 93 ετών, στην Αθήνα, όπου έζησε και έδρασε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο πανεπιστημιακός, διανοούμενος, φιλέλληνας Ροζέ Μιλλιέξ.

    Το όνομά του είναι για την Ελλάδα άρρηκτα δεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους. Αγάπησε και θαύμασε τον ελληνικό λαό, την ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών, αγωνίστηκε και αυτός μαζί, υποστήριξε τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, έδωσε διαλέξεις και δημοσίευσε πολλά άρθρα για να κάνει γνωστή τη σύγχρονη Ελλάδα και να φέρει σε επαφή τον πνευματικό κόσμο της Γαλλίας και της Ελλάδας, σε εποχές δύσκολες για τη χώρα μας.

    Την αγάπη του για τη χώρα μας απέδειξε τόσο από τη θέση του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στα χρόνια της κατοχής στην Αθήνα, την αντιστασιακή του δράση κατά των Γερμανών κατακτητών, τη θέση του ως μορφωτικού ακολούθου της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, όσο και από το γάμο του που χρονολογείται από το 1939, με τη συγγραφέα Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

    Γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιξ της Προβηγκίας και στη Σορβόνη. Το 1936 διορίστηκε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

    Το 1941 ανέλαβε τη διεύθυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, τα χρόνια της κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και το 1945, μετά τα Δεκεμβριανά, υποστήριξε και βοήθησε νέους, αριστερούς διανοούμενους να φύγουν με υποτροφία του γαλλικού κράτους στη Γαλλία, διασώζοντάς τους με αυτό τον τρόπο από καταδίκες και το εκτελεστικό απόσπασμα.Το πλοίο "Ματαρόα" με πορτογαλική σημαία, είχε εκείνη τη χρονιά ταξιδέψει, μεταφέροντας κάποιες δεκάδες υποτρόφων, που οι περισσότεροι εξελίχθηκαν σε κορυφαίες φυσιογνωμίες, ο καθένας στον τομέα του: Σβορώνος, Μακρής, Καστοριάδης, Ζενέτος, Ξενάκης, Κρανάκη, Αξελός.

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον διαδέχθηκε το 1945 ο Οκτάβιος Μερλιέ, του οποίου ο Μιλλιέξ παρέμεινε στενός συνεργάτης έως το 1959. Το 1959 διορίστηκε στη Λευκωσία για να οργανώσει την πρώτη γαλλική μορφωτική αποστολή στην Κύπρο, όπου και παρέμεινε για δώδεκα χρόνια. Δημιούργησε το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο στη Λευκωσία και τμήματα της "Αλιάνς Φρανσέζ" σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

    Φίλος του Μακάριου, αγωνίστηκε με πάθος για δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    Το 1971 διορίστηκε διευθυντής του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου της Γένοβας στην Ιταλία και παράλληλα εισήγαγε τη διδασκαλία της νεοελληνικής στο ιταλικό Πανεπιστήμιο της Γένοβας. Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα.

    Σε όλη του τη ζωή έδωσε πολλές διαλέξεις, δημοσίευσε άρθρα και μελέτες, προβάλλοντας στη Γαλλία την Κύπρο και το Κυπριακό, τον αντιστασιακό αγώνα της Ελλάδας κατά των Ναζί, όπως τον έζησε έχοντας πάντα στο πλευρό του τη γυναίκα του, Τατιάνα.

    Μαζί πέτυχαν μια σημαντική δωρεά έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη από κορυφαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Πικάσο, ο Μπρακ, ο Ματίς και πολλοί άλλοι.

    Ο Ροζέ Μιλλιέξ, επιλέγη το 1982 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών όπως και της πατρίδας του, της Μασσαλίας, και το 1986, ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

    Η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, εκφράζουν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά τους "τη βαθειά τους θλίψη για το θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα, πανεπιστημιακού, συγγραφέα και θερμού υποστηρικτή των ελληνογαλλικών σχέσεων, Ροζέ Μιλλιέξ".

    Συλλυπητήρια προς τους οικείους του εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος. Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε τον Ροζέ Μιλλιέξ, άνθρωπο με ευγένεια και πάθος, για τον οποίο η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ξένη χώρα.

    Ο Λεωνίδας Κύρκος έκανε λόγο ένα άνθρωπο που υπήρξε "βαθιά δημοκράτης, με μεγάλη αρχαιοελληνική παιδεία, έζησε από κοντά το δράμα του λαού μας, τον αγάπησε, τον κατάλαβε και τον πόνεσε. Ο Ροζέ αγαπήθηκε με πάθος στη δεύτερη πατρίδα του από πάρα πολλούς που του αναγνώρισαν την άδολη αφοσίωση και την εμπνευσμένη του συνεισφορά" δήλωσε.

    Ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τον Ροζέ Μιλλιέξ μεγάλη προσωπικότητα και ότι ο θάνατός του αποτελεί "μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας, για τον πολιτισμό, για την ευρεία ανανεωτική Αριστερά, την οποία υπηρέτησε επί δεκαετίες, μαζί με τη αξέχαστη σύντροφό του Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ".

    Τη βαθύτατη θλίψη της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για το θάνατο του Ροζέ Μιλλιέξ εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [23] Υγεία

    Παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα

    Στην Ισπανία ο Η5Ν1

    7/7/2006 9:53:00 μμ

    Το πρώτο κρούσμα του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε νεκρό πτηνό στη Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το εξουσιοδοτημένο εργαστήριο -από τον ΠΟΕ για τη γρίπη των πτηνών- επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός κρούσματος του ιού H5N1 υψηλής παθογένειας, μετά τις εξετάσεις που έκανε σε δείγμα από άγριο υδρόβιο πτηνό. Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή στην οποία βρέθηκε το νεκρό πτηνό. Επίσης δημιουργήθηκε και ευρύτερη ζώνη επίβλεψης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από την ίδια περιοχή και απαγορεύτηκε το κυνήγι άγριων πτηνών και η διακίνηση πτηνών στις ζώνες αυτές.

    [24] Υγεία

    Σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε

    Περισσότερα τα ακατάλληλα τρόφιμα το 2005

    7/7/2006 9:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέχρι και 28% αυξημένα σε σχέση με το 2004 ήταν τα κρούσματα με ακατάλληλα τρόφιμα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2005. Από τα πιο δημοφιλή διατροφικά σκουπίδια που προσπάθησαν να φτάσουν στο τραπέζι του Ευρωπαίου καταναλωτή, ήταν κρέατα, ψάρια και ξηροί καρποί με τοξικές ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, 956 φορές μέσα στο 2005 τα κράτη-μέλη ειδοποίησαν ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ έφτασαν ακατάλληλα τρόφιμα και περισσότερες από 2000 φορές ότι τα μπλόκαραν στα σύνορα. Σε 474 περιπτώσεις τα ακατάλληλα τρόφιμα προήλθαν από το Ιράν και ακολουθούν η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία, η Βραζιλία, το Βιετνάμ. Σε 126 περιπτώσεις διοχετεύθηκαν από την Ισπανία. Ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία και Γαλλία. Σε 44 περιπτώσεις ακατάλληλα τρόφιμα διοχετεύθηκαν από την Ελλάδα. Δεν είναι όμως τα τρόφιμα που απειλούν την υγεία του καταναλωτή αλλά και ορισμένα μαγειρικά σκεύη, κυρίως από την Κίνα, απο τα οποία μέταλλα, όπως χρώμιο και νικέλιο μεταφέρονται στο φαγητό. Επίσης, πολλές ήταν οι αναφορές το 2005 και για τον εντοπισμό μελανιού που πέρασε από τη χάρτινη συσκευασία σε γάλατα και χυμούς.

    [25] Τεχνολογία

    "Ναι" της Κομισιόν στην κρατική ενίσχυση

    Ώθηση από ΕΕ στο γρήγορο Ιντερνετ

    7/7/2006 6:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με στόχο την προώθηση των ευρυζωνικών επικοινωνιών (όπως το γρήγορο Ιντερνετ) στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες τη δημόσια κρατική ενίσχυση που είχε υποβάλει η Αθήνα ύψους 210 εκατομμύριων ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των περιοχών της χώρας στις οποίες οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο. "Πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο ευρυζωνικό σχέδιο που έχει κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να καρπωθούν πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οικονομία της γνώσης. Το σχέδιο ευθυγραμμίζεται απολύτως τόσο με την πολιτική της Επιτροπής για την προώθηση των ευρυζωνικών επικοινωνιών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές όσο και με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις", δήλωσε η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Νίλι Κρους.

    Γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος

    Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Επιτροπή αποβλέπει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που χωρίζει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από το υπόλοιπο τμήμα της ελληνικής επικράτειας όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός νησιωτικών και ορεινών περιοχών με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού. Ειδικότερα, δύο είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος: Ο πρώτος άξονας αφορά την προσφορά της υπηρεσίας και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης από την πλευρά των παρόχων υπηρεσιών. Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος προβλέπει τη χρηματοδότηση ειδικών δραστηριοτήτων τόνωσης της ζήτησης εκ μέρους των τελικών χρηστών όπως είναι η αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, μόντεμ, και άλλων σχετικών με το διαδίκτυο υπηρεσιών (π.χ. εκπαίδευση).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 July 2006 - 20:50:36 UTC