Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν
  • [02] "Εμμένω στις δηλώσεις μου"
  • [03] Βολές στελεχών
  • [04] Απολογισμός Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης
  • [05] Υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας
  • [06] Αποσύρεται το Ρενού
  • [07] Στο αρχείο η υπόθεση Σανιδά
  • [08] Αναβλήθηκε η δίκη της "Ρικομέξ"
  • [09] "Έδωσαν χέρια" ΗΠΑ-Λιβύη
  • [10] Απειλεί το ηφαίστειο Μεράπι
  • [11] Προχωρά η αποκρατικοποίηση του Τ.Τ.
  • [12] Δεν τα βρήκαν ΠΑΟ-"Παπ"
  • [13] ΑΕΚ: Σε αναζήτηση ομάδας ο Σοάρες
  • [14] Μουντιάλ: Η αποστολή της Κόστα Ρίκα
  • [15] Μουντιάλ: Οι "εκλεκτοί" της Γερμανίας
  • [16] Μουντιάλ: Με Τουρέ η Ακτή Ελεφαντοστού
  • [17] Και επίσημα Μπάλακ στην Τσέλσι
  • [18] Η αποστολή της Ισπανίας
  • [19] Με Τζόρτζεβιτς η σερβική αποστολή
  • [20] Επεισοδιακό φινάλε στην Κλαουζούρα
  • [21] Υπερδύναμη τείνει να γίνει η Τσέλσι
  • [22] Η αποστολή της Τσεχίας
  • [23] Neville excited by starlets
  • [24] Η αποστολή της Τσεχίας

    [01] Πολιτική

    Συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν

    15/5/2006 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2006 4:03:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαουκάτ Αζίζ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, αλλά και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ κατά την παραμονή του κ. Αζίζ αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, τα θέματα οικονομικής συνεργασίας και τη σχέση των δύο χωρών στον κόσμο, συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πακιστανό ομόλογο του Σαουκάτ Αζίζ, στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμφωνία τουριστικής συνεργασίας υπέγραψανα οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών. Νωρίτερα, ο Πακιστανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Κοινή διαπίστωση

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Πακιστανό ομόλογό του καλό φίλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι ο κ. Αζίζ έχει ζήσει στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

    "Οι διμερείς ελληνοπακιστανικές σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Οι συζητήσεις με τον κ. Αζίζ κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιφερειακά ζητήματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, όπως η τρομοκρατία", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Κοινή διαπίστωση από τις συνομιλίες, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

    Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας,τα θέματα της Βαλκανικής, το Κυπριακό και τα θέματα της Μέση Ανατολή,του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Από την άλλη πλευρά, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι "οι δύο λαοί έρχονται από το 700 π.Χ., σημειώνοντας ότι η άφιξη του Μ. Αλεξάνδρου στη χώρα του άφησε ισχυρά ίχνη στο λαό και τον πολιτισμό της. Υπάρχει βούληση για διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων, όπως το λάδι και του εμπορίου".

    Ο κ. Αζίζ σημείωσε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν η Αθήνα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αφοσίωση της χώρας του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα για την Ινδία και άλλες χώρες στην περιοχή του Πακιστάν.

    Σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της καταπολέμησής της, σε όλες τις μορφές, ενώ τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεγάλη πακιστανική κοινότητα που εισφέρει στην οικονομική ζωή της χώρας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία που τους παρέχει.

    [02] Πολιτική

    Για το θέμα των Πακιστανών

    "Εμμένω στις δηλώσεις μου"

    15/5/2006 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2006 7:05:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Εμμένει ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης στις δηλώσεις που είχε κάνει ως υπουργός δημόσιας Τάξης στη Βουλή για την υπόθεση των Πακιστανών. Ο υπουργός Πολιτισμού, απατώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του τονίζοντας, "Μίλησα αναλυτικά στη Βουλή. Ισχύουν οι δηλώσεις μου αυτές". Παράλληλα σχολίασε και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση λέγοντας πως "Η αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες δεν έκανε καμία άλλη ενέργεια εκτός του να ζητάει την παραίτησή μου". Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα με τις νέες καταγγελίες των Πακιστανών για απαγωγές και ανακρίσεις στη χώρα μας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, μίλησε για μυθιστορηματικές λεπτομέρειες.

    "Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ όσα είπα την Παρασκευή", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος, σημειώνοντας, ότι το θέμα των Πακιστανών ερευνάται από τη δικαιοσύνη, μετά από εντολή που έδωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    Εξ άλλου, σε άλλη ερώτηση περί επαφών της αμερικανίδας πράκτορος κ. Τάουνσεντ στην Ελλάδα, ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στα σχετικά δελτία Τύπου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε ο τότε υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης μαζί της, τόσο στη χώρα μας, όσο και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    "Όσες συναντήσεις έγιναν, ήταν φανερές και δεν έχει κάτι αποκρυβεί", είπε ο εκπρόσωπος.

    Το θέμα της παραμονής του κ. Βουλγαράκη στην κυβέρνηση επανέφερε πάντως σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι όσο παραμένει στην κυβέρνηση ο κ. Βουλγαράκης θα μεγαλώνει το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή και τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να σταθεί υπουργός που λέει ασύστολα ψέματα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Επίσης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη και την υποτιθέμενη ολοκλήρωση της έρευνας. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι ούτε δικαστικό, ούτε νομικό, είναι πολιτικό και είναι προς αντιμετώπιση σήμερα.

    [03] Πολιτική

    Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

    Βολές στελεχών

    15/5/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζονται στο ΠΑΣΟΚ οι συζητήσεις για τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις στελεχών σε επίμαχα θέματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" χαρακτηρίζει αυτοκαταστροφική την αναθέρμανση προσωπικών στρατηγικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του, είπε ότι, ο κύριος Χρυσοχοϊδης δεν αναφέρεται στο πρόσωπό του και πρόσθεσε πως, εάν κάποιοι θέλουν να μου στείλουν το μήνυμα ότι πρέπει να κινούμαι με πιο συνηθισμένους και συμβατικούς ρυθμούς και τρόπους, μπορεί και να το κάνω.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ σχολιάζει τις εσωκομματικές συζητήσεις με αφορμή το θέμα της τροπολογίας για τη Νάουσα, το ασφαλιστικό και το Σύνταγμα που προκάλεσαν διαφοροποιήσεις και κόντρες μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρώην γραμματέας του κόμματος μιλάει για αναθέρμανση προσωπικών στρατηγικών τις οποίες χαρακτηρίζει αυτοκαταστροφικές διότι παραπέμπουν -όπως αναφέρει-σε περιόδους παρακμής και όχι ανάκαμψης.

    "Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι είναι περισσότερο ΠΑΣΟΚ από τους υπόλοιπους.", τονίζουν μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι η κομματική συνείδηση δεν μονοπωλείται, ούτε βεβαίως υπαγορεύεται από ιδεολογήματα του τύπου "το όλον ΠΑΣΟΚ" τα οποία εν τέλει μάλλον το στενεύουν .

    Απατώντας ο κ. Βενιζέλος ερωτώμενος από το ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ είπε ότι δεν θεώρει πως ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρεται στο πρόσωπό του, αλλά παραδέχτηκε πως υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές και μίλησε για το δίλημμα που βρίσκεται κάθε πολιτικός .

    Παράλληλα ανέφερε πως όλα τα θέματα τα συζητά με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε κατ΄ίδιαν συναντήσεις και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

    [04] Πολιτική

    Απολογισμός Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

    15/5/2006 2:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Τον απολογισμό του σημαντικού έργου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη διετία 2004 -2006, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΔΔΑ Γιώργος Βούτσινος, παρουσία του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Απόστολου Ανδρεουλάκου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β.Ανδρονόπουλουσήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών. "Τα προηγούμενα 21 χρόνια το κέντρο υπολειτουργούσε, ενώ μέσα σε δύο χρόνια απέκτησε οργανισμό λειτουργίας, προσωπικό και υποδομή. Σήμερα, το Κέντρο έχει τους πόρους, οι οποίοι αυξήθηκαν από 14 εκατ. ευρώ τη διετία 2004-2005, σε 44 εκατ. ευρώ για τη διετία 2006-2007, ενώ αναβαθμίστηκε η ποιότητα της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργήθηκαν εννέα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, μέσα σε ένα χρόνο και αναμένεται εντός του έτους να δημιουργηθούν ακόμη δύο σε Θράκη και Αιγαίο". Παράλληλα, τη δημιουργία γραφείων υποδοχής πολιτών σε όλα τα Υπουργεία προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε ο κ. Παυλόπουλος και εστάλει στις δ/νσεις διοικητικού όλων των υπουργείων, με στόχο τη καθοδήγηση του πολίτη για την αντιμετώπιση της υπόθεσής του.

    [05] Πολιτική

    Και για τους επαγγελματίες

    Υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας

    15/5/2006 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρελθόν θα αποτελεί από το Σεπτέμβριο η εξαίρεση των επαγγελματιών οδηγών από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επαγγελματιών οδηγών, ο αναμορφωμένος κώδικας οδικής κυκλοφορίας θα προβλέπει την υποχρεωτική χρήση της ζώνη ασφαλείας από τους οδηγούς ταξί, λεωφορείων υπεραστικών και αστικών καθώς και φορτηγών αυτοκίνητων. Επίσης, υποχρεωτική θα είναι η χρήση της ζώνης και για τους επιβάτες των υπεραστικών λεωφορείων καθώς και για τον επιβάτη του ταξί που θα κάθεται στη μπροστινή θέση. Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση ζώνης και κράνους. Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης όποιου σταθμεύσει παρανόμως σε θέση που προορίζεται για όχημα συμπολίτη μας με ειδικές ανάγκες. Επίσης τουλάχιστον διπλασιάζεται το πρόστιμο για κυκλοφορία στις λεωφορειωλωρίδες και από 83 ευρώ αυξάνεται κατ' ελάχιστον σε 166.

    [06] Κοινωνία

    Το υγρό για φακούς επαφής

    Αποσύρεται το Ρενού

    15/5/2006 6:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανακαλούνται από όλο τον κόσμο οι συσκευασίες με το υγρό για φακούς επαφής Ρενού με απόφαση της παρασκευάστριας εταιρείας. Το προϊόν που διατίθεται και στην ελληνική αγορά, ενδέχεται να προκαλεί μια μορφή μόλυνσης η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Αρχικά οι υπεύθυνοι της εταιρίας θεώρησαν ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε μόλυνση στις εγκαταστάσεις της, που βρίσκονται στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Το υγρό αποσύρθηκε από την αμερικανική αγορά και από ορισμένες χώρες της Ασίας αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και με την παραγωγή σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να αποσυρθεί εντελώς από τα ράφια.

    [07] Κοινωνία

    Με ανακοίνωση της Εισαγγελίας

    Στο αρχείο η υπόθεση Σανιδά

    15/5/2006 5:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στο αρχείο τέθηκε η ποινική προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τα δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά σε καταπάτηση δασικής έκτασης στο Πόρτο Γερμενό. Με ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διευκρινίζεται ότι δεν προέκυψε ποινικό αδίκημα και δεν υφίσταται θέμα καταπάτησης, καθώς επρόκειτο για ιδιωτική έκταση. Κύκλοι της εισαγγελίας γνωστοποίησαν ότι ο κ. Σανιδάς που διενεργεί, ως γνωστόν, την έρευνα για την κάθαρση στο χώρο της δικαιοσύνης, είχε προειδοποιηθεί προφορικώς από εν δυνάμει θιγόμενους να απόσχει από την έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου:

    1) Ουδεμία καταπάτηση δημόσιας εκτάσεως έλαβε χώρα, ενώ όπως τονίζεται το ανωτέρω θέμα είχε ερευνηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατά το έτος 2001 μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" και η σχηματισθείσα δικογραφία ετέθη στο αρχείο αφού δεν υπήρχε τέλεση ποινικού αδικήματος.

    2) Η άτυπη συμφωνία για την πώληση ιδιωτικής έκτασης επιφάνειας 500 τμ είχε συναφθεί το 1973 με το Χαράλαμπο Καμπόλη, ο οποίος το 79 συνέστησε με την σύζυγό του την εταιρεία "ΕΝΤΕΞ" στην οποία περιήλθαν οι εκτάσεις που είχαν μεταβιβαστεί ατύπως στον αντεισαγγελέα και πολλούς άλλους αγοραστές. Η αναγραφή στην αγωγή ότι αρχικώς δικαιοπάροχος ήταν η "ΕΝΤΕΞ" οφείλεται σε παραδρομή και μόνο του δικηγόρου που την διόρθωσε σε μεταγενέστερες αγωγές.

    3) Η πολεοδομική ταχτοποίηση της ανεγερθείσας από τον αντεισαγγελέα κατοικίας με άδεια εκδοθείσα το 1994 έγινε σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ 3 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και με διαφάνεια.

    4) Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, έχει υποβάλλει δηλώσεις "πόθεν έσχες" εμπροθέσμως και για όλα τα έτη. Ως εκ τούτου δεν είναι ανακριβές το αναγραφέν ότι ελέγχεται για το θέμα αυτό.

    Δηλώσεις Σανιδά-Λινού

    Ο κ. Σανιδάς αναφερόμενος στην υπόθεση τόνισε ότι είχε προειδοποιηθεί προφορικά εδώ και καιρό από τρίτα πρόσωπα ότι αν δεν απόσχει από την έρευνα για το παραδικαστικό θα υποστεί συνέπιες, ενώ σε ερώτηση αν οι σε βάρος του επιθέσεις συνδέονται με το ότι είναι μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (μετά την αποχώρηση του Λινού τον ερχόμενο Ιούνιο) απάντησε: "το γνωρίζουν εκείνοι που έκαναν τις ανώνυμες καταγγελίες. Τα σχόλια δικά σας".

    Ο κ. Λινός από την πλευρά του επανέλαβε ότι ο κ. Σανιδάς χαίρει της εκτιμήσεώς του και ότι του έχει δώσει εδώ και δυο μήνες έγγραφες εξηγήσεις για το θέμα. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του, καθώς κινήθηκε 2 φορές η ποινική διαδικασία που είναι σοβαρότερη από την πειθαρχική.

    Τόνισε επίσης, ότι η ερώτηση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε εσφαλμένες προϋποθέσεις και ανώνυμες επιστολές που κυκλοφορούν εδώ και δυο μήνες από ομάδα "πιστών της κάθαρσης" όπως αυτοαποκαλούνται.

    Τέλος επεσήμανε ότι "η κάθαρση είναι επώδυνη και θα υπάρξουν θυσίες. Ο Έλληνας δικαστής έχει συνταγματικές εγγυήσεις να κινηθεί με σθένος και ανεξαρτησία. Οι συνάδελφοι δεν έχουν κανένα λογο να είναι φοβισμένοι εκτός αν πραγματικά έχουν λόγο. Ο δικαστής πρέπει να έχει πολλά προσόντα και να έχει σθένος. Η δικαιοσύνη είναι η ελέγχουσα εξουσία. Οι ελεγχόμενοι δεν απαντούν με ευχαριστώ. Οι ελεγχόμενοι αντιδρούν."

    [08] Κοινωνία

    Αναβλήθηκε η δίκη της "Ρικομέξ"

    15/5/2006 1:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Αναβλήθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου η δίκη των υπευθύνων για την κατάρρευση του εργοστασίου της "Ρικομέξ" το 1999 - που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους - λόγω ασθένειας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου θα καθίσουν ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι σε βαθμό πλημμελήματος. Ακολούθησε έφεση του εισαγγελέα κατά της πρωτόδικης απόφασης, και έτσι και οι δύο θα δικαστούν για κακούργημα. Επίσης, προγραμματισμένη για σήμερα είναι και η δίκη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

    [09] Κόσμος

    Αποκατάστησαν τις διπλωματικές σχέσεις

    "Έδωσαν χέρια" ΗΠΑ-Λιβύη

    15/5/2006 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Μετά από 26 χρόνια έντασης ΗΠΑ και Λιβύη αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να αφαιρέσουν τη χώρα από λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η απόφαση έρχεται ως επιβράβευση της Τρίπολης, για την απόφαση να εγκαταλείψει τα προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής. Στο πλαίσιο αυτό η Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει και η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη. Την απόφαση χαιρέτησαν με ιδιαίτερο ενθουσιαμό οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Ιστορική απόφαση

    Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει τη Λιβύη ως κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία από το 1979 και το 1980 διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους.

    Το 1986 ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν διέταξε τον αεροπορικό βομβαρδισμό της Λιβύης σε αντίποινα για τις εκρήξεις βομβών σε μια ντισκοτέκ του Βερολίνου, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

    Η απόφαση της Λιβύης, το 2003, να σταματήσει το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων από την κατάρριψη του αεροσκάφους της "Παναμέρικαν" στο Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988, βοήθησε στην αποκατάσταση των σχέσεων της με την Ουάσινγκτον.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντέλ Ραχμάν Σαλγκάμ, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή "νέα σελίδα" στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    "Τις επόμενες ημέρες οι δύο χώρες θα εκδόσουν επίσημη ανακοίνωση με την οποία θα επιβεβαιώνουν την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεών τους σε επίπεδο πρεσβευτών, που θα ισχύσει από την ημέρα εκείνη", πρόσθεσε.

    Από την Ουάσινγκτον η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αισθάνεται "ευτυχής" για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη.

    "Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι το απτό αποτέλεσμα των ιστορικών αποφάσεων που έλαβε το 2003 η ηγεσία της Λιβύης να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να διακόψει το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής" τονίζει στην ανακοίνωσή της.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US to renew full ties with Libya

    [10] Κόσμος

    Σε ετοιμότητα οι αρχές

    Απειλεί το ηφαίστειο Μεράπι

    15/5/2006 4:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2006 7:30:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΒΒC, ΑΠΕ

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, καθώς από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να εκραγεί το ηφαίστειο Μεράπι, το οποίο έχει αρχίσει να εκτοξεύει στάχτες, αέρια και συμπαγή κομμάτια λάβας. Ήδη, οι κάτοικοι που ζουν στις πλαγιές του βουνού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ σταδιακά εκκενώνεται όλη η περιοχή. Αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πόσοι από τους κατοίκους διαμένουν σε περιοχές άμεσου κινδύνου. Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα πως η προειδοποίηση αφορά 34.000 κατοίκους.

    88 ηφαιστειακές εκρήξεις

    Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους της περιοχής, το Μεράπι έχει εισέλθει στην φάση της έκρηξης, από τα μεσάνυκτα έως τις 06.00 (20.00 της Κυριακής έως τις 02.00 σήμερα ώρα Ελλάδος) είχαμε 88 εκρήξεις ηφαιστειακών, καυτών, νεφών.

    "Τα νέφη αερίων έχουν κυλήσει τις πλαγιές του ηφαιστείου, ύψους 2.914 μ, κατά 2,5 χλμ, ακολουθώντας την κοίτη της κοιλάδος Κάλι Κρασάκ", επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 1548, το Μεράπι έχει μπει σε φάση έκρηξης 68 φορές, η χειρότερη ήταν το 1930 όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 1.300 άτομα, ενώ η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε, το 1994, με αποτέλεσμα 60 άτομα να πεθάνουν από τις αναθυμιάσεις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Merapi volcano erupts with gas and ash

    BBC: Java volcano activity increases

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κίνδυνος από το ηφαίστειο Μεράπι

    [11] Οικονομία

    Διατίθεται το 34,84% των μετοχών

    Προχωρά η αποκρατικοποίηση του Τ.Τ.

    15/5/2006 5:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2006 7:00:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες. Από τις 24 έως τις 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Από τα 140,8 εκατομμύρια μετοχές θα διατεθεί το 34,84%. Το 30% των μετοχών αναμένεται να διατεθεί σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, το 1,24% στους εργαζόμενους και 3,6% θα χρησιμοποιηθεί για ειδικές περιπτώσεις εκδηλώσεως υψηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το εύρος της τιμής εισαγωγής θα κυμανθεί από 10 έως 13 ευρώ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει καταθέσεις που προσεγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και 2,5 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς. Οι χορηγήσεις δανείων το 2005 αυξήθηκαν κατά 47,5%.

    Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ο πρόεδρος, Πάνος Τσουπίδης επισήμανε ότι πρόκειται για έναν τραπεζικό οργανισμό, με πάνω από έναν αιώνα παρουσίας, που εκσυγχρονίζεται ταχύτατα και με ανθρώπινο δυναμικό, που στα επόμενα έτη θα φθάσει τα 1.900 άτομα περίπου και που διαθέτει παρουσία σε όλη τη χώρα, με 136 καταστήματα, 820 γραφεία ΕΛΤΑ και ένα δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο ΑΤΜ.

    Ο κ.Τσουπίδης, τόνισε επίσης ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανανεώνει συνεχώς τον τεχνολογικό του εξοπλισμό, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών ενώ αναμορφώνει επίσης το δίκτυό των καταστημάτων του σύμφωνα με τη νέα εταιρική ταυτότητα.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν τα βρήκαν ΠΑΟ-"Παπ"

    15/5/2006 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύσκολα πλέον θα μείνει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος στον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας επιθετικός συναντήθηκε τη Δεύτερα στα γραφεία της διοίκησης με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιάννη Βαρδινογιάννη και προέκυψε διαφωνία στο οικονομικό μέρος, όσον αφορά την ανανέωση της συνεργασίας τους. Η πρόταση του "Τζίγκερ" ήταν διπλασιασμός της προηγούμενης στις ετήσιες αποδοχές, από τις 350.000 στις 700.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους, όμως ο Παπαδόπουλος ζήτησε 800.000 ευρώ "καθαρά". Μετά την πρώτη συνάντηση, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κλίμα είναι "ψυχρό" και πως όλα δείχνουν πως οι δύο πλευρές οδεύουν προς "διαζύγιο". Στο συμβόλαιο του 25χρονου άσου υπάρχει οψιόν μονομερούς ανανέωσης, την οποία έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει ο Παναθηναϊκός. Παρ όλα αυτά, σύμφωνα με το δεδικασμένο της απόφασης της FIFA που είχε να κάνει με τον Σωτήρη Κυργιάκο το περασμένο καλοκαίρι, τα συγκεκριμένα συμβόλαια δεν γίνονται πλέον αποδεκτά από την Παγκόσμια ομοσπονδία και ο "Παπ" μπορεί να καταθέσει προσφυγή, να μείνει ελεύθερος και να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Σε αναζήτηση ομάδας ο Σοάρες

    15/5/2006 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ελεύθερος από την ΑΕΚ έμεινε ο Αλεσάντρο Σοάρες. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της "Ένωσης" για δύο χρόνια, είχε συνάντηση με τον Ίλια Ίβιτς, όπου του έγινε γνωστό πως δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιο του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σοάρες βρίσκεται κοντά στην Κύπρο και την Ανόρθοση. Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος επιθετικός, αμέσως με τά την λήξη της συνεργασίας του με την ΑΕΚ, ευχαρίστησε την διοίκηση και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο μέλλον: "Πέρασα δύο φανταστικά χρόνια στην ομάδα και φεύγω σαν φίλος. Δεν έχω κανένα παράπονο και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους της ΑΕΚ. Εύχομαι με όλη μου την καρδιά να περάσει η ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του χρόνου να πάρει το πρωτάθλημα" τόνισε ο έμπειρος επιθετικός.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Η αποστολή της Κόστα Ρίκα

    15/5/2006 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανακοινώθηκαν οι 23 παίκτες της Εθνικής ομάδας της Κόστα Ρίκα, που θα πάρουν μέρος στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αλεξάντρε Γκιμαράες πήρε στην αποστολή κλήθηκαν εννέα παίκτες που αγωνίστηκαν στο Μουντιάλ του 2002. Ωστόσο, εκτός έμεινε ο Ρόι Μίλερ, για τον οποίο ο εκλέκτορας της Εθνικής δήλωσε ότι τον "έκοψε" για "λόγους τακτικής". Αντίθετα, στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν τρεις παίκτες, οι οποίοι πέρασαν από ελληνικούς συλλόγους, οι Μαουρίτσιο Σολίς, Βάλτερ Σεντένο και Ρόλαντ Γκόμες. Υπενθυμίζεται πως η Κόστα Ρίκα θα αναμετρηθεί στην πρεμιέρα με την διοργανώτρια χώρα Γερμανία στις 9 Ιουνίου, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Η 23αδα

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χοσέ Φρανσίσκο Πόρας (Σάπρισα), Αλβάρο Μέσεν (χωρίς σύλλογο), Ουάρντι Αλφάρο (Αλαχουέλα).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Λουίς Μαρίν (Αλαχουέλα), Τζιλμπέρτο Μαρτίνες (Μπρέσια), Τζέρβις Ντράμοντ (Σάπρισα), Λεονάρντο Γκονζάλες (Χερέντια), Χάρολντ Ουάλας (Αλαχουέλα), Μάικλ Ροντρίγκες (Αλαχουέλα), Μάικλ Ουμάνα (Χερέντια), Γκαμπριέλ Μπαντίγια (Σάπρισα).

    ΜΕΣΟΙ: Ντάγκλας Σεκουέιρα (Ρεάλ Σολτ Λέικ), Ντάνι Φονσέκα (Μπρούχας), Ράνταλ Αζοφέιφα (Σαπρίσα), Μαουρίτσιο Σολίς (Κομουνικασιόνες), Βάλτερ Σεντένο (Σάπρισα), Κρίστιαν Μπολάνος (Σάπρισα), Κάρλος Ερνάντες (Αλαχουέλα).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Πάουλο Γουάντσοπ (χωρίς σύλλογο), Ρόναλντ Γκόμες (Σάπρισα), Βίκτορ Νούνιες (Αλαχουέλα), Αλβάρο Σαμπόριο (Σάπρισα), Κουρτ Μπερνάρντ (χωρίς σύλλογο).

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Οι "εκλεκτοί" της Γερμανίας

    15/5/2006 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα ονόματα των 23 ποδοσφαιριστών, τους οποίος επέλεξε για να συμπεριλάβει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής των "πάντσερ", Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ανάμεσα σε αυτούς βέβαια ο πρώην πλέον πάικτης της Μπάγερν Μονάχου και νυν την Τσέλσι, αρχηγός της ομάδας, Μίκαελ Μπάλακ, αλλά και ο μέσος και μεγάλη ελπίδα των "πάντσερ", Μπάστια Σβαϊνστάιγκερ, που αγωνίζεται στην Μπάγερν Μονάχου.

    Η 23αδα

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γενς Λέμαν (Αρσεναλ), Ολιβερ Καν (Μπάγερν Μονάχου), Τίμο Χίλντεμπραντ (Στουτγκάρδη).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αρνε Φρίντριχ (Χέρτα Βερολίνου), Ρόμπερτ Χουτ (Τσέλσι), Μάρτσελ Γιάνσεν (Γκλάντμπαχ), Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν Μονάχου), Περ Μερτεζάκερ (Ανόβερο), Κριστόφ Μέτσελντερ (Ντόρτμουντ), Γενς Νοβότνι (Λεβερκούζεν).

    ΜΕΣΟΙ: Μίκαελ Μπάλακ (Τσέλσι), Τιμ Μπορόφσκι (Βέρντερ Βρέμης), Τόρστεν Φρινγκς (Βέρντερ Βρέμης), Σεμπάστιαν Κελ (Ντόρτμουντ), Μπερντ Σνάιντερ (Λεβερκούζεν), Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ (Μπάγερν Μονάχου), Τόμας Χιτσλσπέργκερ (Στουτγκάρδη).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γκέραλντ Ασαμόα (Σάλκε), Μίροσλαβ Κλόζε (Βέρντερ Βρέμης), Ολιβερ Νόιβιλ (Γκλάντμπαχ), Λούκας Ποντόλσκι (Κολωνία), Μίκε Χάνκε (Βέρντερ Βρέμης), Νταβίντ Οντόνκορ (Ντόρτμουντ).

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Με Τουρέ η Ακτή Ελεφαντοστού

    15/5/2006 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τους 23 παίκτες που θα αποτελέσουν την ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας, Ανρί Μισέλ. Ένας από αυτούς είναι και μέσος του Ολυμπιακού, Γιάγια Τουρέ, αλλά και ο αδερφός του, που αγωνίζεται στην Άρσεναλ, Κόλο. Ο πρώην προπονητής του Άρη, προχώρησε σε μία αλλαγή μόλις, σε σύγκριση με τους παίκτες που έφτασαν την ομάδα της Ακτής στον Τελικό του Κόπα Άφρικα, καθώς ο Αμπντούλ Καντέρ Κεϊτά πήρε τη θέση στην αποστολή του Σιάκα Τιένε "Τσίκο" της Σεντ Ετιέν.

    Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ζαν-Ζακ Τιζιέ (Εσπεράνς Τύνιδας), Μπουμπακάρ Μπαρί Κοπά (Μπέβερεν), Ζεράρ Νιανουάν (Μονπελιέ).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Σιρίλ Ντομορό (Κρετέιγ), Μπλεζ Κουασί (Τρουά), Αμπντουλαγέ Μεϊτέ (Μαρσέιγ), Ετιέν Αρτούρ Μποκά (Στρασμπούρ), Κολό Τουρέ (Αρσεναλ), Εμανουέλ Εμπουέ (Αρσεναλ), Μαρκ Ζορό (Μεσίνα).

    ΜΕΣΟΙ: Ντιντιέ Ζοκορά (Σεντ Ετιέν), Εμέρς Φαέ (Ναντ), Κανγκά Γκοτιέ Ακαλέ (Οσέρ), Ρομαρίκ Ντρι Κόφι (Λε Μαν), Γιαγιά Τουρέ (Ολυμπιακός), Ζιλ Γιαπί Γιαπό (Γιούνγκ Μπόις), Γκι Ρολάν Ντεμέλ (Αμβούργο).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μπακαρί Κονέ (Νις), Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι), Αρούνα Κονέ (Αϊντχόφεν), Μποναβεντούρε Καλού (Παρί Σεν Ζερμέν), Αμπντούλ Καντέρ Κεϊτά (Λιλ), Αρούνα Ντιντάν (Λανς).

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Και επίσημα Μπάλακ στην Τσέλσι

    15/5/2006 5:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2006 6:28:20 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Τσέλσι είναι και επίσημα ο Μίκαελ Μπάλακ. Ο Γερμανός, πρώην πλέον άσος της Μπάγερν Μονάχου, παρουσιάστηκε και επίσημα από τη διοίκηση των "μπλε" και αποτελεί το νέο μεταγραφικό τους απόκτημα. Ο Μπάλακ υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την ομάδα των Πρωταθλητών Αγγλίας, χωρίς να γίνει γνωστό το οικονομικό μέλος της συμφωνίας. Ο Γερμανός διεθνής φόρεσε για τέσσερα χρόνια τη φανέλα του συλλόγου της Βαυαρίας και συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση του νταμπλ τα δύο τελευταία χρόνια. Ο πρώην παίκτης της Καϊζερσλάουτερν "μετακόμισε" το 2000 στη Λεβερκούζεν, από την οποία τον απέκτησαν οι πρωταθλητές και κυπελλούχοι Γερμανίας μετά από δύο χρόνια. Στην Τσέλσι αναμένεται να δώσει μάχη για τη θέση της μεσαίας γραμμής με τον Γκανέζο Μίκαελ Εσιέν, καθώς οι Φρανκ Λάμπαρντ και Κλοντ Μακελελέ θεωρούνται αναντικατάστατοι στους "μπλε".

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αποστολή της Ισπανίας

    15/5/2006 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο Λουίς Αραγονιές ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των παικτών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Εθνική Ισπανίας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για τους "ταυρομάχους" που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αποδείξουν, ότι αξίζουν να φτάσουν σε κάποια διάκριση τα μεγάλα αστέρια της είναι ο Χοακίν της Μπέτις, ο Φερνάντο Τόρες της Ατλέτικο Μαδρίτης και οι πρωταθλητές της Ρεάλ Μαδρίτης Κασίγιας και Ραούλ.

    Οι "εκελκτοί" του Αραγόνιες

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ικερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ), Σαντιάγκο Κανιθάρες (Βαλένθια).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αντόνιο Λόπεθ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Πάμπλο Ιμπάνιεθ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα), Χουανίτο (Μπέτις), Ασιερ Ντελ Ορνο (Τσέλσι), Μίτσελ Σαλγκάδο (Ρεάλ Μαδρίτης), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Κάρλος Μαρτσένα (Βαλένθια).

    ΜΕΣΟΙ: Σεσκ Φαμπρέγας (Αρσεναλ), Χοσέ Αντόνιο Ρέγες (Αρσεναλ), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Τσάβι (Μπαρτσελόνα), Χοακίν (Μπέτις), Λουίς Γκαρσία (Λίβερπουλ), Τσάμπι Αλόνσο (Λίβερπουλ), Νταβίντ Αλμπέλδα (Βαλένθια), Μάρκος Σένα (Βιγιαρεάλ).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Φερνάντο Τόρες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νταβίντ Βίγια (Βαλένθια).

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Με Τζόρτζεβιτς η σερβική αποστολή

    15/5/2006 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το όνομα του αρχηγού του νταμπλούχου Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς φιγουράρει στην αποστολή της Σερβίας & Μαυροβουνίου που ανακοίνωσε για το Μουντιάλ 2006, ο πρώην τεχνικός του Άρη και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός των Σέρβων, Ιλια Πέτκοβιτς. Η ομάδα του κ. Πέτκοβιτς, από την οποία οι φίλαθλοί της έχουν μεγάλες απαιτήσεις στα γερμανικά γήπεδα, στην παρθενική της δοκιμασία σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, ως Σερβία & Μαυροβούνιο, θα στηριχθεί κυρίως στα αστέρια της Κέζμαν (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Στάνκοβιτς (Ιντερ).

    Οι 23 "εκλεκτοί" του Πέτκοβιτς

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Ντράγκοσλαβ Γέβριτς (Ανκαρασπόρ), Ολιβερ Κοβάτσεβιτς (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Βλάντιμιρ Στοϊκοβιτς (Ναντ).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γκόραν Γκάβραντσιτς (Ντιναμό Κιέβου), Ιβιτσα Ντραγκουτίνοβιτς (Σεβίλη), Μλάντεν Κρστάγιτς (Σάλκε), Νεμάνια Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μίλαν Ντούντιτς (Ερυθρός Αστέρας), Νέναντ Τζόρτζεβιτς (Παρτιζάν Βελιγραδίου), Ντούσαν Μπάστα (Ερυθρός Αστέρας).

    ΜΕΣΟΙ: Ντέγιαν Στάνκοβιτς (Ιντερ), Ιγκόρ Ντουλιάι (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός), Ογκνιεν Κόρομαν (Πόρτσμουθ), Αλμπερτ Νατζ (Παρτιζάν Βελιγραδίου), Σάσα Ιλιτς (Γαλατασαράι), Ζβόνιμιρ Βούκιτς (Παρτιζάν Βελιγραδίου), Ιβάν Εργκιτς (Βασιλεία).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Σάβο Μιλόσεβιτς (Οσασούνα), Ματέια Κέζμαν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Νίκολα Ζίγκιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ντανιέλ Λιουμπόγια (Στουτγκάρδη), Μίρκο Βούτσινιτς (Λέτσε).

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επεισοδιακό φινάλε στην Κλαουζούρα

    15/5/2006 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με τον τίτλο να έχει καταλήξει στα χέρια της Μπόκα Τζούνιορς από την προτελευταία αγωνιστική, με επεισοδιακό τρόπο έπεσε χθες η αυλαία του πρωταθλήματος της Αργεντινής Κλαουζούρα. Η αναμέτρηση της Κίλμες με την Ρίβερ Πλέιτ, στην οποία η Ρίβερ επικράτησε με 3-1 των γηπεδούχων, αλλά το παιχνίδι διεκόπη στο 68ο λεπτό από τον διαιτητή Γκαμπριέλ Φαβάλε. Αιτία της διακοπής ήταν σύγκρουση των οπαδών της στις εξέδρες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μετά από δεκάλεπτη αναμονή το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά με την Ρίβερ Πλέιτ να προηγείται με 3-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 1-0 στο 10 με τον Σίλβιο Καράριο, αλλά δύο γκολ του Μαρσέλο Γακγιάρδο στο 20 και στο 29 έφεραν την ανατροπή 2-1 για να διαμορφώσει στο 33 ο Ντανίλο Γκέρλο το τελικό σκορ. Το «κερασάκι στην τούρτα» του τίτλου έβαλε η Μπόκα Τζούνιορς γιόρτασε το νικηφόρο 2-0 επί της Ολίμπο Μπαχία Μπλάνκα με μία ξέφρενη φιέστα στο κατάμεστο «Λα Μπομπονέρα». Τα τέρματα της πρωταθλήτριας σημείωσαν στο 17 ο Σιλβέστρε και στο 59 ο Ροντρίγκο Παλάθιο.

    Τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής

    Ράσινγκ Κλουμπ-Νιούελς Ολντ Μπόις 1-1 Χιμνάσια Λα Πλάτα-Μπάνφιλντ 0-2 Σαν Λορέντζο-Άρσεναλ Σαραντί 0-2 Ινστιτούτο Κόρντομπα-Βελέζ Σάρσφιλντ 1-1 Αρχεντίνος Τζούνιορς-Κολόν Ντε Σάντα Φε 1-0 Λανούς-Εστουντιάντες 1-1 Ροζάριο Σεντράλ-Ιντεπεντιέντε 2-0 Χιμνάσια-Τίρο Φεντεράλ 2-1 Μπόκα Τζούνιορς-Ολίμπο Μπαχία Μπλάνκα 2-0 Κίλμες-Ρίβερ Πλέιτ 1-3

    Η βαθμολογία (σε 19 αγώνες)

    ΑΓ. Ν. Ι. Η. ΓΚΟΛ ΒΑΘ. 1 Μπόκα Τζούνιορς 19 13 4 2 37 12 43 2 Λανούς 19 10 5 4 26 15 35 3 Ρίβερ Πλέιτ 19 9 7 3 39 24 34 4 Χιμνάσια Εσγκρίμα 19 10 3 6 26 16 33 5 Χιμνάσια Λα Πλάτα 19 9 5 5 31 22 32 6 Nιούελς Ολντ Μπόις 19 8 7 4 27 18 31 7 Μπάνφιλντ 19 10 1 8 28 22 31 8 Σαν Λορέντζο 19 7 7 5 15 14 28 9 Oλίμπο 19 7 5 7 22 22 26 10 Βελέζ 19 5 10 4 19 17 25 11 Eστουντιάντες 19 6 6 7 25 31 24 12 Iντεπεντιέντε 19 6 5 8 18 18 23 13 Ροζάριο 19 5 8 6 15 17 23 14 Aρχεντίνος Τζούνιορς 19 5 7 7 26 28 22 15 Aρσεναλ 19 5 7 7 17 20 22 16 Χολόν 19 5 5 9 18 26 20 17 Κίλμες 19 5 5 9 16 28 20 18 Ρασίνγκ Κλαμπ 19 5 4 10 14 24 19 19 Iνστιτούτο 19 3 4 12 16 37 13 20 Tίρο Φεδεράλ 19 3 3 13 15 39 12

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υπερδύναμη τείνει να γίνει η Τσέλσι

    15/5/2006 12:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Σαρωτική" αναμένεται να είναι στη φετινή μεταγραφική περίοδο η πρωταθλήτρια Αγγλίας, που δείχνει να μην αρκείται στον εγχώριο τίτλο. Έτσι μετά την απόκτηση του διεθνή Γερμανού άσου της Μπάγερν Μονάχου, Μίκαλε Μπαλακ και το φλερτ με τον Ουκρανό αστέρα της Μίλαν, Αντρεϊ Σεβτσένκο ο Ρώσος μεγιστάνας πρόεδρος της ομάδας, Πάβελ Αμπράμοβιτς, φαίνεται να φέρνει με τον... παρά του στο Λονδίνο και τον διεθνή Βραζιλιάνο άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρομπέρτο Κάρλος αλλά και τον ταλαντούχο 22χρονο Αργεντίνο της βραζιλιάνικης Κορίνθιανς, Τέβεζ. Για τον άσο της "σελεσάο" ο κ. Αμπράμοβιτς προσφέρει 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το αστέρι της "μπανκοσελέστε" θα ξοδέψει περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομάδας του Τέβεζ, Κία Τζοραμπσιάν, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος φέρεται να είχε μεσολαβήσει στο παρελθόν για την μεταπήδηση του Αργεντίνου άσου από την Μπόκα Τζούνιορς στην Κορίνθιανς.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η αποστολή της Τσεχίας

    15/5/2006 12:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Τσεχία δίκαια θεωρείται μία από τις κορυφαίες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, καθώς έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει οκτώ συμμετοχές σε Μουντιάλ και δύο παρουσίες σε τελικούς, ως ενιαίο κράτος της Τσεχοσλοβακίας. Φέτος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Κάρελ Μπρούκνερ, συνδυάζοντας την εμπειρία των βετεράνων Πάβελ Νέτβεντ, Γιαν Κόλερ και Κάρελ με το ταλέντο και τη δύναμη των νεαρών αστεριών της Πέτρ Τσεχ, Μίλαν Μπάρος και του Τόμας Ροζίτσκι, είναι ικανή για το καλύτερο στα γήπεδα της Γερμανίας.

    Οι 23 "εκλεκτοί" του Μπρούκνερ

    Τερματοφύλακες: Πετρ Τσεχ (Τσέλσι), Γιάρομιρ Μπλάζεκ (Σπάρτα Πράγας), Αντονι Κίνσκι (Ραμενσκόγιε). Αμυντικοί: Ζντένεκ Γκρίγκερα (Αγιαξ), Μάρεκ Γιανκουλόφσκι (Μίλαν), Μάρτιν Γίρανεκ (Σπάρτα Μόσχας), Πάβελ Μάρες (Αγία Πετρούπολη), Ράντοσλαβ Κόβατς (Σπάρτακ Μόσχας), Ντέιβιντ Ρόζενταλ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τόμας Ουϊφαλούσι (Φιορεντίνα).

    Μέσοι: Τόμας Γκάλασεκ (Αγιαξ), Ντέιβιντ Γιαρολιμ (Αμβούργο), Πάβελ Νέτβεντ (Γιουβέντους), Κάρελ Πομπόρσκι (Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε), Γιαν Πόλακ (Νιρεμβέργη), Γιάροσλαβ Πλασίλ (Μονακό), Τόμας Ροζίτσκι (Ντόρτμουντ), Βλάντιμιρ Σμίτσερ (Μπορντό). ΕΠιθετικοί: Μίλαν Μπάρος (Αστον Βίλα), Μάρεκ Χάιντς (Γαλατασαράι), Γιαν Κόλερ (Ντόρτμουντ), Βράτισλαβ Λόκβεντς (Σάλτμπουργκ), Γίρι Στάινερ (Ανόβερο).

    [23] Neville excited by starlets

    15/5/2006 2:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μάκης Κουρούκλης

    Gary Neville says that Sven Goran Erikssons surprise inclusion of Theo Walcott, Aaron Lennon and Stewart Downing in the World Cup squad has created a buzz around the England camp.

    With Wayne Rooney suffering from a broken metatarsal, Englands World Cup build-up threatened to be submerged in a cloud of negativity, but the Swede took an uncharacteristic gamble by including the inexperienced trio - particularly Arsenals Walcott.

    The 17-year-old has never played in The Premiership so his inclusion has generated heated excitement, and Neville has welcomed the inclusion of the pacey youngsters as England fly out to Portugal for a training camp on Monday.

    "Im sure that everyone has their own opinions about the 23 players selected, but the introduction of a few fresh faces has definitely injected a buzz," Neville wrote in The Times.

    "To do well in a tournament, you dont just need experienced players but also the enthusiasm of youngsters who are still discovering how good they are.

    "We have that bit of the unknown and it will be a mind-blowing experience whether they play five matches or five minutes."

    Aside from the promising youngsters at Erikssons disposal, Neville believes that The Three Lions have a wealth of talent that can lead the country to glory in Germany.

    With the weight of 40 years of expectation bearing heavily on their shoulders, Neville believes that Englands current crop of stars is the best for a long time - and that they can bring the trophy home.

    "I hope for a fantastic spectacle, but most of all I long to reach the final on July 9," said Neville.

    "I know England fans will say they have heard it all before when the players say that we can win the World Cup, but I dont think that anyone could dispute that this is the most technically gifted side for a long time.

    The England of Euro 96 was full of strong characters, physically and mentally, a bit like the Manchester United side of 1994.

    "But it took the more technically gifted 1999 United side to lift the European Cup and I am hoping that, in the same vein, this England squad has the footballing quality to take us to Berlin."

    However Neville believes England must learn their lessons from their past two major tournaments and try to play possession football against the top sides.

    "If there is one obvious area for improvement, it is the ability to play with more authority against top-class opposition.

    "In the Euro 2004 quarter finals, Portugal were better than us at keeping the ball in the same way that Brazil punished us two years earlier in the World Cup.

    "You will always concede possession to those sort of sides, but we need to demonstrate our own assurance on the ball, and I know that if players like [David] Beckham, [Steven] Gerrard and [Frank] Lampard are anywhere near their best form, they can hack it against the likes of Italy, Holland, Germany and Brazil."

    Despite the depth of talent in midfield, it is Manchester United team-mate Rooney who is likely to be key to Englands chances, but Neville has attempted to play down the fitness concerns over the powerful striker.

    "There will be no quick answer about Waynes fitness and so it is no good fretting.

    "There are bound to be other setbacks and we need to meet them with composure and professionalism. "We will need those qualities just to get through the group stage because, as I keep telling people, the idea that we will be allowed to waltz through the first few matches is ridiculous."

    [24] Η αποστολή της Τσεχίας

    15/5/2006 1:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μάκης Κουρούκλης

    Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Τσεχία δίκαια θεωρείται μία από τις κορυφαίες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού χάρτη, καθώς έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει οκτώ συμμετοχές σε Μουντιάλ και δύο παρουσίες σε τελικούς, ως ενιαίο κράτος της Τσεχοσλοβακίας. Φέτος το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Κάρελ Μπρούκνερ, συνδυάζοντας την εμπειρία των βετεράνων Πάβελ Νέτβεντ, Γιαν Κόλερ και Κάρελ με το ταλέντο και τη δύναμη των νεαρών αστεριών της Πέτρ Τσεχ, Μίλαν Μπάρος και του Τόμας Ροζίτσκι, είναι ικανή για το καλύτερο στα γήπεδα της Γερμανίας.

    Οι 23 "εκλεκτοί" του Μπρούκνερ

    Τερματοφύλακες: Πετρ Τσεχ (Τσέλσι), Γιάρομιρ Μπλάζεκ (Σπάρτα Πράγας), Αντονι Κίνσκι (Ραμενσκόγιε). Αμυντικοί: Ζντένεκ Γκρίγκερα (Αγιαξ), Μάρεκ Γιανκουλόφσκι (Μίλαν), Μάρτιν Γίρανεκ (Σπάρτα Μόσχας), Πάβελ Μάρες (Αγία Πετρούπολη), Ράντοσλαβ Κόβατς (Σπάρτακ Μόσχας), Ντέιβιντ Ρόζενταλ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τόμας Ουϊφαλούσι (Φιορεντίνα).

    Μέσοι: Τόμας Γκάλασεκ (Αγιαξ), Ντέιβιντ Γιαρολιμ (Αμβούργο), Πάβελ Νέτβεντ (Γιουβέντους), Κάρελ Πομπόρσκι (Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε), Γιαν Πόλακ (Νιρεμβέργη), Γιάροσλαβ Πλασίλ (Μονακό), Τόμας Ροζίτσκι (Ντόρτμουντ), Βλάντιμιρ Σμίτσερ (Μπορντό). ΕΠιθετικοί: Μίλαν Μπάρος (Αστον Βίλα), Μάρεκ Χάιντς (Γαλατασαράι), Γιαν Κόλερ (Ντόρτμουντ), Βράτισλαβ Λόκβεντς (Σάλτμπουργκ), Γίρι Στάινερ (Ανόβερο).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 May 2006 - 16:52:29 UTC