Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Ειρήνης
  • [02] Δριμεία επίθεση Παπανδρέου
  • [03] Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας
  • [04] "Δεν απειλείται η μονιμότητα"
  • [05] "Ξέχασαν τη Λωζάνη"
  • [06] Μητέρα: Πηγή ζωής
  • [07] Τιμή στους αγωνιστές
  • [08] Αιματηρές συγκρούσεις στη Βραζιλία
  • [09] Κίνδυνος από το ηφαίστειο Μεράπι
  • [10] Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη
  • [11] Άνοδος για Εθνικό και ΠΑΣ
  • [12] Επιστροφή του Άρη στην Α’ Εθνική
  • [13] Πρωταθλήτρια Ιταλίας η Γιουβέντους

    [01] Πολιτική

    Μήνυμα Ειρήνης

    14/5/2006 7:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Βέρμιο Κοζάνης οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 318 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του 1944. "Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στη σχολή που υποστηρίζει ότι μόνο με τη βία μπορεί να υπάρξει πρόοδος και Δημοκρατία", είπε ο κ. Παπούλιας και υπογράμμισε ότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί ασφαλή δρόμο για την πολιτική ωριμότητα. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του επισήμανε: "Τα φρικιαστικά και στυγνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της χιτλερικής αρχής της "αλληλέγγυας ευθύνης" αποτελούν μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας του 20ού αιώνα, στην οποία έχουμε χρέος να επιστρέφουμε, στην προσπάθειά μας να ερμηνεύσουμε αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ".

    Διαρκής εγρήγορση

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Γερμανία είναι μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα που παλεύει για το μέλλον της και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντισταθούμε στη σκέψη, στη σχολή εκείνη που υποστηρίζει ότι μονάχα με τη βία μπορεί να υπάρξει πρόοδος και δημοκρατία.

    "Πρόοδος και δημοκρατία προϋποθέτει ειρήνη και την ειρήνη δεν μπορούν να την επιβάλουν με πολεμικά μέσα. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι οι λαοί και στην πρωτοπορία να είναι η πολιτική τάξη, σε παγκόσμια κλίμακα. Να παλεύει για την ειρήνη το υπέρτατο αγαθό του τόπου και μέσα από την ειρήνη θα αναδειχθούν όλες οι αρετές ενός ανθρωπιστικού πολιτισμού", πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Το συλλογικό βίωμα της φρίκης της κατοχής είναι η άλλη όψη της συλλογικής ευθύνης: Να μην αφήσουμε ποτέ τον χρόνο να σκεπάσει αυτά τα εγκλήματα και να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να μην ξαναπέσει ο κόσμος μας στη βαρβαρότητα, συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας.

    [02] Πολιτική

    Στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Στερεάς Ελλάδας

    Δριμεία επίθεση Παπανδρέου

    14/5/2006 1:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2006 6:43:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Κριτική εφ όλης της ύλης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση μιλώντας την Κυριακή στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Στερεάς Ελλάδας του κόμματος, στη Λαμία. Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Σύνταγμα δεν είναι το βασικό πρόβλημα της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσει η κυβέρνηση την πολιτική της, ενώ για το θέμα των Πακιστανών κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι καλύπτει τους υπουργούς του που λένε ασύστολα ψέματα στον ελληνικό λαό. "Θέλουμε την ισχύ του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποψηφιότητα της κας Καραχασάν υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην ομιλία του εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας τον "καπετάνιο χωρίς κατεύθυνση" και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του ξεσκεπάζει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ. Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο υβερνητικός Εκπρόσωπος,Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε: "Η ξύλινη γλώσσα, η ισοπέδωση και η πόλωση είναι η τελευταία καταφυγή του κ. Παπανδρέου και της παράταξής του. Είναι το μόνο που μπορούν να αντιτάξουν στα απτά αποτελέσματα της νέας διακυβέρνησης, αποτελέσματα που αναγνωρίζουν οι πολίτες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Δυστυχώς γι' αυτούς, δεν πείθουν πλέον κανέναν".

    "Απούσα η Ελλάδα"

    Σχολιάζοντας το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας με αφορμή τα κλωστήρια Νάουσας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς στόχο έχει την ανάπτυξη της χώρας και όχι την απόσυρσή της.

    Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα εξωτερικά θέματα υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. "Όλα έμειναν εκεί που τα αφήσαμε", είπε ο κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι "να χωρίζει τους πολίτες σε πράσινους και μπλε και να επεξεργάζεται μέθοδος για την εγκατάσταση της αναξιοκρατίας και του ρουσφετιού".

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα τόσο στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στις νέες καλλιέργειες όσον και στα θέματα που έχουν σχέση με την απορρόφηση της ελιάς, που παραμένει στις αποθήκες των παραγωγών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του συνομίλησε με αρκετούς πολίτες και το απόγευμα θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Στυλίδας.

    [03] Πολιτική

    Επισημαίνει ο Νικήτας Κακλαμάνης

    Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας

    14/5/2006 12:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το όραμά του για το Δήμο των Αθηνών ανέπτυξε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Στα Άκρα" με τη Βίκη Φλέσσα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι, εφόσον τον επιλέξουν οι πολίτες, βασικές προτεραιότητες του, θα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά και της εικόνας της πρωτεύουσας. Επίσης, ανέφερε ότι θεωρεί καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της πρωτεύουσας την ανακήρυξή της σε Μητροπολιτικό Δήμο, ενώ αποκάλυψε πως στο πλαίσιο των προεκλογικών επαφών του θα συναντηθεί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ακόμη ότι ένας από τους στόχους του είναι η δημιουργία -από το Δήμο- μή Κρατικού Πανεπιστημίου για τα Τουριστικά Επαγγέλματα, για να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι γνωρίζει την πόλη και την αγαπά και υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες αναπλάσεις πόλεων δεν έγιναν με δημάρχους μιας θητείας. Επαναλαμβάνει την πρότασή του για γκρέμισμα γηρασμένων οικοδομικών τετραγώνων, προκειμένου να γίνουν ελεύθεροι χώροι, ενώ καταθέτει την ιδέα για καθιέρωση ενός αντιδημάρχου "καθημερινότητας" που θα περνά τον περισσότερο χρόνο του τριγυρνώντας στην πόλη, ακούγοντας και βλέποντας.

    Ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων

    Επίσης, κρίνει ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες σε σειρά θεμάτων, ότι προχωρά και ανακάμπτει, ενώ για το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι "κάνει το ίδιο λάθος που κάναμε κι εμείς για αρκετά χρόνια: Όλα 'μαύρα' τίποτα σωστό". Ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι τα αυτογκόλ και τονίζει ότι "τη δεύτερη διετία πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας υπέρ των ασθενέστερων".

    Για τις επόμενες εκλογές επισημαίνει: "το δικό μας 'δεκάρι' -ο Κώστας Καραμανλής- θα οδηγήσει την ομάδα σε δεύτερη τετραετία", ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου νομίζω ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή 'προπόνηση'. Δήλωσε πάντως, ότι "την πρότασή του για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό τη βρίσκω ενδιαφέρουσα. Είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί".

    Στην ερώτηση εάν θα επέλεγε μουσουλμάνα για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, απαντά:" Δεν νομίζω ότι θα είχα τα κότσια να κάνω κάτι αντίστοιχο, παρότι δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους διαχωρισμούς".

    Τέλος, ερωτηθείς για τους πρώτους μήνες του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας ο κ. Κακλαμάνης λέει ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε κρίση: "Ελπίζω στην επιτυχία του κι θα βοηθήσω γι' αυτό".

    [04] Πολιτική

    Ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών

    "Δεν απειλείται η μονιμότητα"

    14/5/2006 11:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2006 6:21:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Δεν τίθεται ζήτημα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, επανέλαβε την Κυριακή ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή " Press" της ΝΕΤ. Ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση διέπεται από μια σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης για γόνιμο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών. Στην ίδια εκπομπή ο Θόδωρος Πάγκαλος από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Φώτης Κουβέλης από το Συνασπισμό εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για τα άρθρα του Συντάγματος που προωθούνται για αλλαγές. Από την πλευρά της, σχολιάζοντας τις προτάσεις Παπανδρέου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο "Έθνος της Κυριακής", λέει ότι κάποιες από αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προσθέτει ότι είναι χρήσιμο σ αυτόν το δημόσιο διάλογο της αναθεώρησης να αναζητηθούν ευρύτερες συναινέσεις.

    Χωρίς αλλαγές η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", στην οποία κυριαρχεί το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα φαινόμενα της διαπλοκής και με τις πρακτικές της είναι διαρκής. Ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση με πρόσωπα και για κυνήγι μαγισσών, αλλά για σύγκρουση με τα φαινόμενα που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας ελλείψεων στο θεσμικό πλαίσιο.

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος θυμίζει ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν απορρίψει αυτή τη θέση στην προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση. "Είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι τελικά η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ πάνω σ αυτό το θέμα. Και ιδίως, ποια είναι η θέση του τότε εισηγητή της πλειοψηφίας, δηλαδή του κ. Βενιζέλου. Όταν λύσουν στο ΠΑΣΟΚ τις διαφορές τους, τότε ας έλθουν να μας πουν ποια είναι η τελική τους πρόταση". Επισημαίνει επίσης ότι για τη ΝΔ "ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τίθεται".

    Αναλύοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος επαναλαμβάνει ότι η μονιμότητα στο Δημόσιο είναι κατοχυρωμένη, τονίζει ωστόσο ότι απαιτείται πλέον η εξομοίωση των χιλιάδων υπαλλήλων που έχουν σχέση ιδιωτικού δικαίου, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εξέλιξή τους στην ιεραρχία.

    Ο κ. Παυλόπουλος αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί κατάργησης του ΑΣΕΠ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα "για πολλοστή φορά: Το ΑΣΕΠ ελέγχει και τις προκηρύξεις και τον τελικό πίνακα διορισμού στις ΔΕΚΟ". Δεν μπορεί να κάνουμε αορίστου χρόνου ανθρώπους που είχαν προσληφθεί επί ΠΑΣΟΚ και να λένε ότι δημιουργούμε 'γαλάζιες στρατιές', πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τέλος, σχολιάζει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και τονίζει ότι, και μόνο η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος αποδεικνύει ότι "η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει τη θητεία της".

    Όσο για τα αποτελέσματα των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι η απάντηση που θα δώσει ο ελληνικός λαός για την πολιτική μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπεριέχει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα.

    [05] Πολιτική

    Επιστολή μουσουλμάνων για διάλεκτο Πομάκων

    "Ξέχασαν τη Λωζάνη"

    14/5/2006 2:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Θέμα μετάφρασης σχολικών βιβλίων στη διάλεκτο των Πομάκων, θέτουν 606 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας. Την επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ο κόσμος του Επενδυτή" υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Αχμέτ Ιλχάν και οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού Γκαλίπ Γκαλίπ και Μουσταφά Μουσταφά - αντίστοιχα. Στην επιστολή γίνεται λόγος για τουρκο-μουσουλμανική μειονότητα, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση της τουρκικής γλώσσας. Ο σεβασμός της Ελλάδας προς την συνθήκη της Λωζάνης είναι δεδομένος, σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι κάθε αιρετός εκπρόσωπος της μειονότητας δικαιούται να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις μέσα στο πλαίσιο της έννομης τάξης και να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, αρκεί εν τέλει να υπάρχει απ όλες τις πλευρές ο δέον σεβασμός προς τους κανόνες της Δημοκρατίας.

    Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" το 42,9% των ερωτηθέντων επικρίνει την πρωτοβουλία του κ. Ιλχάν να επισκεφθεί πρόσφατα το τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας παράλληλα να του επιβληθούν κυρώσεις. Την άποψη ότι είναι μία λάθος ενέργεια που όμως δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα μας, υιοθετεί το 33,3% των ερωτηθέντων ενώ αναμενόμενη χαρακτηρίζει τη στάση του βουλευτή, το 15,2%. Να επαναφέρει τον βουλευτή του στην τάξη, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης

    [06] Κοινωνία

    Μητέρα: Πηγή ζωής

    14/5/2006 2:06:00 μμ

    Γιορτή της Μητέρας σήμερα και η UNICEF σε έκθεσή της τονίζει ότι παιδιά χωρίς μητέρες σημαίνει κόσμος χωρίς αγάπη. Σύμφωνα με την έκθεση, στον αναπτυσσόμενο κόσμο μία γυναίκα πεθαίνει κάθε λεπτό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στο μεταξύ, σήμερα στην Αθήνα διοργανώθηκε από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων μια μεγάλη γιορτή για το πιο αγαπημένο πρόσωπο του ανθρώπου. Εκατοντάδες παιδιά με τις μητέρες τους κατέκλυσαν το Ζάππειο όπου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οργανωμένα εργαστήρια και να προσφέρουν τις δημιουργίες τους αλλά και λουλούδια στις μητέρες τους. Παράλληλα, διασκέδασαν με τους κλόουν, τις μπαλονοκατασκευές, τους ξυλοπόδαρους και τη φιλαρμονική του δήμου. Την εκδήλωση επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για τη γιορτή της μητέρας υπογραμμίζει ότι η μητέρα είναι πηγή ζωής, αποτελεί θεμέλιο της οικογένειας και της κοινωνικής δομής και συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

    [07] Κοινωνία

    Τιμή στους αγωνιστές

    14/5/2006 6:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944. Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων και πολύς κόσμος, απλοί άνθρωποι, με κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια, οι οποίοι τίμησαν τη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν.

    Ήταν Πρωτομαγιά του 1944 όταν στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 200 αγωνιστές, ως αντίποινα για το φόνο του Γερμανού Στρατηγού Κρεντς και της συνοδείας του.

    Όσοι εκτελέστηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες που είχαν συλληφθεί από την δικτατορία του Μεταξά.

    Στο μνημείο κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, εκπρόσωποι κομμάτων και αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.

    [08] Κόσμος

    55 επιθέσεις κατά αστυνομικών τμημάτων

    Αιματηρές συγκρούσεις στη Βραζιλία

    14/5/2006 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2006 4:58:34 μμ)

    Τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 23 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δεκάδων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα εναντίον της αστυνομίας στο Σάο Πάολο. Οι αστυνομικές αρχές του Σάο Πάολο θεωρούν ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν σε αντίποινα για την μεταγωγή εκατοντάδων κρατουμένων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.Πέντε από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκαν και 16 συνελήφθησαν. Παράλληλα στάσεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 22 φυλακές της χώρας. Η αστυνομία ανέφερε ότι σημειώθηκαν 55 επιθέσεις κατά τη χθεσινή νύχτα εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενός σταθμού της πυροσβεστικής, αστυνομικών οχημάτων και μελών της αστυνομίας που πραγματοποιούσαν περιπολίες.

    Οργανωμένο σχέδιο απόδρασης κρατουμένων

    Ο υπεύθυνος ασφαλείας της περιφέρειας του Σάο Πάολο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές ασφαλείας ανέμεναν μια "εγκληματική αντίδραση" στην απόφαση για τη μεταγωγή 765 κρατουμένων σε φυλακή υψίστης ασφαλείας .

    Η απόφαση ελήφθη για να ματαιωθεί ένα κολοσσιαίο σχέδιο απόδρασης κρατουμένων που είχε οργανωθεί από την μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της περιφέρειας του Σάο Πάολο, του "Πρώτου Κομάντο της Πρωτεύουσας" για σήμερα, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας κατά την οποία αυξάνονται οι άδειες εξόδου από τις φυλακές και οι επισκέψεις συγγενών των κρατουμένων.

    Ο Ουόλτερ Μαγιέροβιτς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Βραζιλίας Τζιοβάνι Φαλκόνε "έκανε λόγο για τρομοκρατικές μεθόδους". "Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα κηρύσσει τον πόλεμο στο κράτος, διότι περνάμε αμέσως από τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στις επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού", είπε.

    [09] Κόσμος

    Αρνουνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν

    Κίνδυνος από το ηφαίστειο Μεράπι

    14/5/2006 1:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/5/2006 4:32:43 μμ)

    Χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούν στις πλαγιές του ηφαιστείου Μεράπι, στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι το ηφαίστειο μπορεί σύντομα να εκραγεί. Οι κυβερνητικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι πρέπει να απομακρυνθούν τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι που κατοικούν σε επικίνδυνες περιοχές. Μέχρι σήμερα το πρωί, όμως, είχαν φύγει από τα σπίτια τους μόνο 10.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Το ηφαίστειο Μεράπι, που έχει ύψος 2.968 μέτρα και βρίσκεται 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τζακάρτας, είναι ένα από τα 65 επικίνδυνα ηφαίστεια της Ινδονησίας. Η πιο φονική έκρηξή του έλαβε χώρα το 1930, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 1.370 άτομα. Εξερράγη ξανά το 1994, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 66 άνθρωποι. Οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ζουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τον κρατήρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κόκκινος συναγερμός" στην Ινδονησία

    [10] Ιράκ

    Δεκατέσσερις σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν

    Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

    14/5/2006 2:48:00 μμ

    Πέντε βόμβες εξερράγησαν σε δρόμους της Βαγδάτης και δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα δεκατέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 40 να τραυματιστούν. Το πρώτο από τα παγιδευμένα οχήματα εξερράγη το πρωί, σε λαϊκή αγορά στη νότια Βαγδάτη, σκοτώνοντας τέσσερις πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 16. Το δεύτερο όχημα εξεράγη την ώρα που περνούσε κοντά του κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο. Από την τελευταία επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 18 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι δύο από τις βόμβες έπληξαν αστυνομική περίπολο, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, ενώ κατέστρεψε μίνι-μπας και σκότωσε πέντε από τους επιβάτες του. Την ίδια ώρα, τρίτη βόμβα τραυμάτιζε άλλους επτά στρατιώτες στην κεντρική Βαγδάτη. Η τέταρτη βόμβα είχε τοποθετηθεί σε τσάντα που εγκαταλείφθηκε κάτω από τραπέζι σε κεντρική πλατεία, όπου λειτουργεί τεϊοποιείο. Η πέμπτη έκρηξη έπληξε κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων, στην ανατολική Βαγδάτη.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άνοδος για Εθνικό και ΠΑΣ

    14/5/2006 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Φινάλε και στην Γ' Εθνική σήμερα με την 33η και τελευταία αγωνιστική να αποδεικνύεται καθοριστική για την δεύτερη θέση της βαθμολογίας, εκείνη που στέλνει τελικά τον Εθνικό στην Β' Εθνική την επόμενη περίοδο. Οι Πειραιώτες επικράτησαν εκτός έδρας του Απόλλωνα Σμύρνης με 1-0 και έτσι η ισοπαλία του Μεσσηνιακού με τον Αχαρναϊκό στο Μενίδι, δεν ήταν αρκετή για την ομάδα της Πελοποννήσου να περάσει απ' ευθείας στην Β' Εθνική.

    Την ίδια στιγμή τον δρόμο για το περιφερειακό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής πήραν το Κερατσίνι, η Ιωνία Χανίων και η Αχαϊκή. Κερατσίνι και Ιωνία ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους με ισοπαλίες, αφού οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 1-1 τον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, ενώ οι Κρητικοί σε ένα όμορφο ματς έμειναν στο 2-2 με την Θύελλα στην Πάτρα. Η Αχαϊκή έχασε στα χαρτιά τον αγώνα με τον Βύζα αφού δεν κατέβηκε. Παράλληλα η ομάδα της Πάτρας έχασε τρεις ακόμη βαθμούς και έναν από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, λόγω του ότι δεν κατέβηκε και στον αγώνα με τον Μεσσηνιακό στην προηγούμενη αγωνσιτική.

    Ισοπαλία ανόδου ο ΠΑΣ

    Στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής Πανθρακικός και ΠΑΣ Γιάννενα αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 1-1 και αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που ευνοούσε τους Γιαννιώτες, αφού έφτασαν τους 68 βαθμούς και άφησαν την ομάδα της Κομοτηνής στους 66 και στην τρίτη θέση που οδηγεί στα μπαράζ με αντίπαλο τον Μεσσηνιακό. Στην κορυφή παρέμεινε φυσικά ο Αγροτικός Αστέρας που μάλιστα φρόντισε να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο. Συνέτριψε την Αναγέννηση Άρτας με 6-2 και έτσι οι παίκτες του δημιούργησαν την καλύτερη ατμόσφαιρα για την σχετική γιορτή που ακολούθησε.

    Στην μάχη για την παραμονή χαμένη ήταν η Κοζάνη που ακολούθησε την Πτολεμαΐδα στην Δ' Εθνική κατηγορία. Η Κοζάνη γνώρισε την ήττα από την Δόξα στην Δράμα με 3-1 και την ίδια στιγμή το Πολύκαστρο έπαιρνε δραματική και πολύτιμη νίκη επί της Λαμίας με 1-0, για να φτάσει τους 29 και να ξεφύγει από την ζώνη του υποβιβασμού. Τα Τρίκαλα αν και θα μπορούσαν να έχουν κινδυνέψει με τους 30 βαθμούς που είχαν "παραδόθηκαν" στον Πιερικό στην έδρα τους και γνώρισαν την συντριβή με το βαρύ 1-4.

    1ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Θύελλα Πατρών-Ιωνία Χανίων 2-2 Χαλκίδα/Λήλας-Διαγόρας 3-2 Άγιος Δημήτριος-Κερατσίνι 1-1 Παναιτωλικός-Αιολικός 3-2 Απόλλων Αθ.-Εθνικός 0-1 Ρόδος-Ατσαλένιος 0-1 Αχαρναϊκός-Μεσσηνιακός 1-1 Το ματς Αχαϊκή-Βύζας ματαιώνεται και θα κατακυρωθεί υπέρ των φιλοξενούμενων με σκορ 2-0.

    2ος όμιλος - Αποτελέσματα

    ΑΕ Γιάννενα-ΑΕ Πτολεμαϊδας 2-0 Δόξα Δράμας-Κοζάνη 3-1 Πολύκαστρο-Λαμία 1-0 Πανθρακικός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 Αγροτικός Αστέρας-Αναγένηση Αρτας 6-2 Τρίκαλα-Πιερικός 1-4 Αναγέννηση Καρδίτσας-Θερμαϊκός 3-1 ΠΑΕ Θράκη-Καβάλα 4-2

    1ος όμιλος - Τελική βαθμολογία

    Αστέρας Τρίπολης 31 70 - Β' Εθνική Εθνικός 31 65 Β' Εθνική ------------------------Μεσσηνιακός 31 62 - Μπαράζ ------------------------- Ατσαλένιος 31 51 Χαλκίδα/Λήλας 31 49 Θύελλα Πατρών 31 45 Παναιτωλικός 31 45 Διαγόρας 31 42 Αχαρναϊκός 31 42 Ρόδος 31 38 Αιολικός 31 37 Αγιος Δημήτριος 32 37 Βύζας 31 35 Απόλλων Αθ. 31 34 ------------------------ Κερατσίνι 31 23 - Δ' Εθνική Ιωνία Χανίων 31 22 - Δ' Εθνική Αχαϊκή 31 17 - Δ' Εθνική * Στην Αχαϊκή έχει επιβληθεί ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών.

    2ος όμιλος - Τελική βαθμολογία

    Αγροτικός Αστέρας 70 - Β` Εθνική ΠΑΣ Γιάννινα 68 - Β` Εθνική --------------------- Πανθρακικός 66 - Μπαράζ --------------------- Πιερικός 46 ΑΕ Γιάννενα 44 Δόξα Δράμας 43 Καβάλα 40 Αναγέννηση Αρτας 38 Ένωση Θράκης 38 Θερμαϊκός 34 Αναγέννηση Καρδ. 33 Τρίκαλα 30 Λαμία 30 Πολύκαστρο 29 --------------------- Κοζάνη 28 - Δ` Εθνική Πτολεμαϊδα 19 - Δ` Εθνική

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιστροφή του Άρη στην Α Εθνική

    14/5/2006 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την επιστροφή του στα "μεγάλα σαλόνια" της Α Εθνικής κατηγορίας πανηγύρισε ο Άρης. Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου επικράτησε στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με 3-1 επί της Κέρκυρας, η οποία έχει εξασφαλίσει την άνοδο της στην Α Εθνική, στο πλαίσιο της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής της Β Εθνικής, πήρε την 3η προνομιούχο θέση και μετά από ένα χρόνο απουσίας, επιστρέφει στα "σαλόνια". Τον τίτλο του πρωταθλητή πήρε ο Εργοτέλης, ο οποίος ήρθε 3-3 με την Καλαμάτα και μετά την ήττα της Κέρκυρας. Στον αντίποδα, η Παναχαϊκή, που ηττήθηκε με 3-1 από τον Θρασύβουλο και ο Ολυμπιακός Βόλου, που νίκησε τον εθνικό Αστέρα με το ίδιο σκορ αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει, είναι οι δύο ομάδες που θα ακολουθήσουν τον Πανηλειακό στην Γ Εθνική.

    Τα αποτελέσματα

    Καλαμάτα-Εργοτέλης 3-3

    Θρασύβουλος-Παναχαϊκή 3-1

    Προοδευτική-Βέροια 4-2

    Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Αστέρας 3-1

    Πανηλειακός-Πανσερραϊκός 0-1

    Νίκη Βόλου-Καστοριά 3-1

    Ηλυσιακός-Χαϊδάρι 2-1

    Αρης-Κέρκυρα 3-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΤΕΛΙΚΗ)

    1. Εργοτέλης 56 -Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    2. Κέρκυρα 56 -Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    3. Αρης 54 -Α΄ ΕΘΝΙΚΗ

    4. Θρασύβουλος 53

    5. Βέροια 41

    6. Καστοριά 40

    . Ηλυσιακός 40

    8. Καλαμάτα 39

    9. Εθνικός Αστέρας 38

    . Νίκη Βόλου 38

    . Προοδευτική 38

    12. Χαϊδάρι 37

    . Πανσερραϊκός 37

    14. ΑΣΚ Ολυμπιακός 37 -Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

    15. Παναχαϊκή 34 -Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

    16. Πανηλειακός 9 -Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρωταθλήτρια Ιταλίας η Γιουβέντους

    14/5/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Γιουβέντους είναι η πρωταθλήτρια Ιταλίας, καθώς στην τελευταία αγωνιστική του καμπιονάτο επικράτησε εκτός έδρας με 2-0 της Ρετζίνα. Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο για την ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι, και ενώ η αγωνιστική έγινε στο μέσον του αποκαλυπτόμενου σκανδάλου με το κύκλωμα που προκαθόριζε αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων, με την "μεγάλη κυρία" του ιταλικού ποδοσφαίρου, να βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα". Στη δεύτερη θέση η Μίλαν η οποία επικράτησε με 2-1 της Ρόμα. Την 3η θέση κατέλαβε η Ίντερ, που αναδείχτηκε ισόπαλη με 2-2 της Κάλιαρι, ενώ το τέταρτο εισιτήριο που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ πήγε στην Φιορεντίνα που νίκησε με 2-0 εκτός έδρας της Κίεβο, αν και δεν χρειάστηκε λόγω της ήττας των «Ρωμαίων» στο «Σαν Σίρο». Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στην Γένοβα η υποβιβασμένη Λέτσε, νικώντας 3-1 την απογοητευτική Σαμπντόρια, ενώ η επίσης υποβιβασμένη Τρεβίζο επικράτησε 2-1 της Ουντινέζε. Τέλος, η Λάτσιο, επικράτησε 1-0 της Πάρμα, η Ασκολι πέρασε από την έδρα της Εμπολι με 2-1, ενώ Σιένα και Λιβόρνο αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

    Τα αποτελέσματα

    Κάλιαρι-Ιντερ 2-2

    Καπόνε 7`, Σουάζο 33` / Κρουζ 11`, Σολάρι 36`

    Κιέβο-Φιορεντίνα 0-2

    Τόνι 21`, Νταϊνέλι 84`

    Εμπολι-Ασκολι 1-2

    Ταβάνο 25`, Μπουντάν 74`, 85`

    Λάτσιο-Πάρμα 1-0

    Ρόκι 61`

    Μίλαν-Ρόμα 2-1

    Κακά 5` πέναλτι, Αμορόζο 90+` πέναλτι / Μεσέ 33`

    Παλέρμο-Μεσίνα 1-0

    Γκοντέας 33`

    Ρετζίνα-Γιουβέντους 0-2

    Τρεζεγκέ 23`, Ντελ Πιέρο 90`

    Σαμπντόρια-Λέτσε 1-3

    Φλάκι 2` / Ντελ Βέκιο 26`, Κόναν 53`, 85`

    Σιένα-Λιβόρνο 0-0

    Τρεβίζο-Ουντινέζε 2-1

    Μποριέλο 37` πέναλτι, 77` / Πιέρι 15`

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΤΕΛΙΚΗ)

    Γιουβέντους 91 - Πρωταθλητής, Τσάμπιονς Λιγκ

    ---------------- Μίλαν 88 - Τσάμπιονς Λιγκ

    Ιντερ 76 - Τσάμπιονς Λιγκ

    Φιορεντίνα 74 - Τσάμπιονς Λιγκ

    Ρόμα 69 - Κύπελλο UEFA

    Λάτσιο 62 - Κύπελλο UEFA

    Κιέβο 54 - Κύπελλο UEFA

    Παλέρμο 52

    Λιβόρνο 49

    Πάρμα 45

    Εμπολι 45

    Ουντινέζε 43

    Ασκολι 43

    Σαμπντόρια 41

    Ρετζίνα 41

    Κάλιαρι 39

    Σιένα 39

    Μεσίνα 31 - Υποβιβασμός

    Λέτσε 29 - Υποβιβασμός

    Τρεβίζο 21 - Υποβιβασμός


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 May 2006 - 16:51:26 UTC