Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν
  • [02] Απαντήσεις Λινού σε όλα
  • [03] Θρήνος στην Αθλητική δημοσιογραφία
  • [04] Ολυμπιακός: Ετοιμάζει φιέστα αλά Μαραντόνα
  • [05] Συνάντηση για την Σούπερ Λίγκα
  • [06] Νέοι ψηφιακοί μαστογράφοι
  • [07] Εξίσωση που σώζει
  • [08] Ασύμφορη η αυτοχειρία
  • [09] Μπαμπάς ...με την πρώτη ματιά

    [01] Πολιτική

    Στο περιθώριο της Συνόδου της Βιέννης

    Νέα συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    11/5/2006 10:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση τους στη Θεσσαλονίκη συναντώνται και πάλι το πρωί της Παρασκευής στη Βιέννη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Τούρκου πρωθυπουργού, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ατζέντα των συνομιλιών. Ο κ. Καραμανλής το μεσημέρι θα δει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ στο πλαίσιο των επαφών του θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης. Στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Βιέννη τα θέματα που κυριαρχούν είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος η κοινωνική συνοχή αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας. Ο κ. Καραμανλής παρακάθισε το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών που παρέθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος και αύριο θα είναι συντονιστής σε ένα από τα "τραπέζια" της συνόδου, όπου από πλευράς ΕΕ συμμετέχει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ. Στη Σύνοδο συμμετέχει και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    4η Σύνοδος Ε.Ε.-Λ.Αμερικής

    [02] Κοινωνία

    Λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του

    Απαντήσεις Λινού σε όλα

    11/5/2006 8:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/5/2006 8:45:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Έγιναν και μάλιστα από φορείς ελληνικών κρατικών υπηρεσιών οι απαγωγές Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου Δημήτρης Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Για την πολύκροτη υπόθεση ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, αλλά προς το παρόν κατ΄ αγνώστων. Οι δύο Ανώτατοι Δικαστικοί αναφέρθηκαν και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας προσβλητική την κατηγορία του ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλύπτουν την υπόθεση. Ο κ. Λινός σε λίγες ημέρες ολοκληρώνει τη θητεία του.

    Έγιναν οι απαγωγές

    Ποινική δίωξη κατ΄ αγνώστων, για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την εισαγγελία, για την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών, άσκησε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του στις 12-4-2006, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Δεγαΐτης.

    Κατά την ερευνά του έλαβε 48 καταθέσεις μαρτύρων ενώ εξέτασε και 8 άτομα ως ύποπτους.

    Οι έξι από αυτούς είχαν ακλόνητο άλλοθι. Για δυο όμως που είναι και επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ, θα διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή τους από τον ανακριτή, αν και δεν προκύπτει φυσική τους παρουσία στις απαγωγές.

    Επίσης όπως διευκρινίστηκε ο Βρετανός Ν. Λάνγκμαν που εμπλέκεται στην υπόθεση, δεν κλήθηκε να καταθέσει καθώς είχε διπλωματική ασυλία.

    Δικαιωμένος από το πόρισμα της έρευνας Δεγαΐτη, για την υπόθεση των Πακιστανών, δήλωσε ο πρόεδρος Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, καθώς όπως ανέφερε επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του κόμματός του.

    "Το πόρισμα, αν και αποκαλύπτει μέρος της αλήθειας, φανερώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τα δήθεν αντιτρομοκρατικά μέτρα και τις μυστικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει με ΕΕ και ΗΠΑ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Προσβλητική η μομφή Παπαϊωάννου

    Σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές ο κ. Λινός ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι το τέλος Μαΐου 2006 να έχει ολοκληρωθεί από τον Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone.

    Ακόμα ο 24ος ανακριτής Γ. Ακτύπης, που διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις υποκλοπές, διόρισε 3 πραγματογνώμονες, ενώ έχει εξετάσει μέχρι σήμερα 18 μάρτυρες.

    Ο κ. Λινός απάντησε και στα όσα του καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ περί συγκάλυψης σοβαρών θεμάτων και ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια.

    Αναφερόμενος στα όσα πρόσφατα καταλόγισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατά του ίδιου αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ.Λινός τόνισε ότι αποκρούει και θεωρεί προσβλητική τη μομφή.

    "Θεωρώ - πρόσθεσε ο κ. Λινός - επιεικώς απαράδεκτα και αβάσιμα τα όσα έχει ο κ. Παπαϊωάννου. Μου προκαλούν πικρία τα αρνητικά σχόλια στο τέλος της εισαγγελικής μου καριέρας. Βασανίστηκα και προσπάθησα εναγωνίως να βρω στοιχεία. Γι΄αυτό το λόγο ζήτησα και 2 φορές παράταση της έρευνας.", επισήμανε ο κ. Λινός.

    ΔΕΚΑ και ΤΟR

    Ο κ. Λινός απάντησε στο ΠΑΣΟΚ και για την άσκηση αναίρεσης στην υπόθεση της ΔΕΚΑ, μια υπόθεση που την χαρακτήρισε ως την σοβαρότερη από όλες χειρίστηκε. "Αν δεν ασκούσα αναίρεση τότε θα ήταν συγκάλυψη και ενδεχομένως παράβαση καθήκοντος από μέρους μου. Είχαμε 2 αιτήματα αναίρεσης. Από την νυν διοίκηση της ΔΕΚΑ και από το νομικό συμβούλιο του κράτους", εξήγησε.

    Ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα Τor-M1 και τα αντισταθμιστικά οφέλη σε μη πολιτικά πρόσωπα, από την προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, προέκυψε η άσκηση Ποινικής Δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε απόστρατο αξιωματικό -που δεν είχε σχέσεις με τις επιτροπές- για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Κατά τα λοιπά, οι ενέργειες των μη πολιτικών προσώπων, κατά τον Εισαγγελέα , δεν ήταν αυτοτελείς ,διότι τελούσαν εν γνώσει και εγκρίθηκαν από καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό.

    Τέλος για την απόδραση του Ρώσου κρατουμένου Μαξίμ Ζελίν, το Δεκέμβριο του 2005, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου για ελλιπή μέτρα μεταγωγής του, ενώ ζητήθηκε να καταθέσει ο τότε αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων Αν. Ναστούλης.

    [03] Κοινωνία

    Θρήνος στην Αθλητική δημοσιογραφία

    11/5/2006 9:21:00 μμ

    Στα 31 του χρόνια έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Πάτροκλος Πανανίδης. Ο αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" και παλαιότερα της «ΕΡΑ Σπορ» σκοτώθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες σε τροχαίο δυστύχημα στην παραλιακή λεωφόρο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών, τονίζει: "Με βαθύτατη οδύνη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ πληροφορήθηκε τον ξαφνικό και πρόωρο χαμό του επίλεκτου Αθλητικού Δημοσιογράφου και μέλους του Συνδέσμου, Πάτροκλου Πανανίδη". Και στη συνέχεια αναφέρει: "Διακρινόταν για το ήθος, την επαγγελματική του πληρότητα και έχαιρε της εκτίμησης των συνδέλφων του. Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ αποφάσισε να αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένειά του, να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του, αντιπροσωπεία να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθεία και να καθιερωθεί στη μνήμη του βραβείο κατά την ετήσια γιορτή του Συνδέσμου". Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Παρασκευή, στις 16:00 από το Κοιμητήριο της Καισαριανής.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Ετοιμάζει φιέστα αλά Μαραντόνα

    11/5/2006 9:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/5/2006 9:44:30 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία φιέστα ανάλογη της επιτυχίας και της κατάκτησης του νταμπλ από τον Ολυμπιακό, ετοιμάζονται να κάνουν οι άνθρωποι της ομάδας. Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίας όπου θα γίνει και η απονομή του πρωταθλήματος και παράλληλα θα εορταστούν οι εφετινές επιτυχίες. Εκτός από το πρόγραμμα που θα διαρκέσει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι ιθύνοντες της ομάδας κάνουν και την μεγάλη προσπάθεια, για να δώσει το παρών στη μεγάλη φιέστα ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η άφιξή του.

    Οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν από το πρωί έως το βράδυ. Στις 11.30 π.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου, ενώ από τις 13.00 έως και τις 15.00, ο κόσμος θα μπορεί να βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες με τους ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες του συλλόγου.

    Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς φίλους του «Θρύλου», ενώ όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί να θαυμάσει τα ολοκληρώμενα πλέον έργα τέχνης της έκθεσης γλυπτικής, που υπάρχει από τον Απρίλιο. Ακόμη και διαγωνισμός graffiti θα γίνει στους τοίχους του γηπέδου.

    Πολλές εκπλήξεις θα υπάρχουν και κατά τη διάρκεια της φιέστας, αμέσως μετά το παιχνίδι με τον Ιωνικό. Οσοι δεν έχουν εισιτήριο θα μπορούν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής και τη γιορτή που θα ακολουθήσει από γιγαντοθόνη, που θα έχει τοποθετηθεί έξω από το γήπεδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανακοίνωσε Ντομί ο Ολυμπιακός

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση για την Σούπερ Λίγκα

    11/5/2006 9:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα γραφεία της εταιρίας Cleverbank θα βρεθούν τη Παρασκευή εκπρόσωποι της Σούπερ Λίγκα, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση με τους ομοίους της εταιρίας για το όνομα του νέου φορέα του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Η συνάντηση θα γίνει στα γραφεία της εταιρείας και για λογαριασμό της Σούπερ Λίγκα θα παρευρεθούν, ο Γεώργιος Κυριακός, ο Πατρίκ Κομνηνός, ενώ δεν αποκλείεται να τους πλαισιώνουν και κάποια άλλα μέλη της κίνησης. Αξίζει να επισημανθεί, ότι η πρόταση της Cleverbank είναι αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να «προκριθεί», από τις άλλες δύο που κατέθεσαν τις απόψεις τους στη διάρκεια της ολομέλειας που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε ξενοδοχείο της Αττικής Οδού.

    [06] Υγεία

    Στόχος η μείωση κατά 25% της θνησιμότητας

    Νέοι ψηφιακοί μαστογράφοι

    11/5/2006 8:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ψηφιακούς μαστογράφους υψηλής τεχνολογίας θα προμηθευτούν σταδιακά ως το 2008 όλα τα κρατικά νοσοκομεία, καθώς η συμβατική μαστογραφία που γίνεται σήμερα ανιχνεύει το καρκίνο του μαστού μόνο μέχρι ποσοστού 85%, όπως αποκάλυψε χθες ρεπορτάζ της ΝΕΤ. Για πιο αποτελεσματικό έλεγχο κρίνεται απαραίτητη η κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα. Με στόχο τη μείωση κατά 25% της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, θα τεθούν κανόνες στη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να κάνουν ποιοτικές μαστογραφίες και θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά εθνικό μητρώο ασθενών με καρκίνο του στήθους. Ο πρώτος ψηφιακός μαστογράφος θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

    Τα νέα μέτρα θεωρήθηκαν από το υπουργείο Υγείας, απαραίτητα, μετά και τις συστάσεις της Κομισιόν για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος έως το 2008. Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη τα ποσοστά επιβίωσης για τις γυναίκες που έχουν εμφανίσει ή θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για την εξασφάλιση της ποιότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου και της διάγνωσης της νόσου, προτρέποντας τις αρχές και τους επαγγελματίες του τομέα υγείας να τις χρησιμοποιούν ως εργαλείο αναφοράς ορθών πρακτικών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, στην Ευρώπη μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο 32.000 περίπου θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού, εάν εφαρμοστούν οι σωστές πρακτικές για το μαστογραφικό έλεγχο. Σημειώνεται πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών της Ευρώπης - ευθύνεται για το 26,5% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου και για το 17,5% των θανάτων από καρκίνο. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στο γυναικείο πληθυσμό. Ο μαστογραφικός προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του μαστού 3-4 χρόνια πριν γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματά του από την ίδια τη γυναίκα, αυξάνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

    [07] Υγεία

    Heart Score κατά εμφράγματος

    Εξίσωση που σώζει

    11/5/2006 9:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο ερώτημα αν μπορεί να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφράγματος, οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι απαντούν "ναι". Προς το σκοπό αυτό δημιούργησαν μια κλίμακα, με τη βοήθεια της οποίας μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια ποιος κινδυνεύει από έμφραγμα. Επτά παράμετροι περιλαμβάνονται στην κλίμακα: φύλο, ηλικία, σάκχαρο, χοληστερίνη, κάπνισμα, απουσία σωματικής άσκησης και υπέρταση είναι οι παράγοντες που σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα "δείχνουν" την πιθανότητα εμφράγματος ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα.

    Το heart score, όπως ονομάζεται η κλίμακα μπορεί να υπολογίσει ποιος βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου από έμφραγμα. "Υπάρχει μια κλίμακα για κάθε χώρα ανάλογα και με το κλίμα. Μία και για την Ελλάδα. Δεν προβλέπει το πότε αλλά το πόσο κινδυνεύει κάποιος", διευκρινίζει ο καθηγητής ιατρικής Δημήτρης Κρεμαστινός.

    Ύπουλος δολοφόνος αποδεικνύεται για τους Έλληνες η υπέρταση, που δεν δίνει συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθοριστικά την εξίσωση του εμφράγματος. Το 30% των ενήλικων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. "Σήμερα ένα μικρό ποσοστό θεραπεύει πίεση. Το 40% δεν ξέρει ότι έχει πίεση, γιατί δεν έχει συμπτώματα και ένας στους 10 υπερτασικούς δεν παίρνει φάρμακα" επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας, Νίκος Λευκός. Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προλάβει εκτός από εμφράγματα, εγκεφαλικά και νεφρικές δυσλειτουργίες.

    Αν λοιπόν η εξίσωση του εμφράγματος δεν είναι ικανή να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, ας γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι η πρώτη μία ώρα μετά το επεισόδιο έμφραγμα είναι καθοριστική για την επιβίωση. Μόνο στην Αττική, 2000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν γινόταν εγκαίρως η διαδικασία ανάνηψης του ασθενούς.

    [08] Παράξενα

    Ασύμφορη η αυτοχειρία

    11/5/2006 10:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας απελπισμένος Γερμανός που ανεπιτυχώς αποπειράθηκε ν αυτοκτονήσει πηδώντας μπροστά στο τρένο που περνούσε, καλείται τώρα να πληρώσει τις δαπάνες για τη ζημιά που προκάλεσε, αποφάνθηκε δικαστήριο στη νότια πόλη του Μονάχου. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε ότι ο 47χρονος άνδρας πήδησε πολύ καθυστερημένα και αντί να βρεθεί κάτω από τις ράγες του τρένου, έπεσε στην πλευρά του παραθύρου της καμπίνας του μηχανοδηγού. Υπέστη τραύματα στο κεφάλι αλλά όχι άλλες φυσικές βλάβες.

    Ο οδηγός της αμαξοστοιχίας, ωστόσο, υπέστη ισχυρό σοκ και του ήταν αδύνατο να προσέλθει στη εργασία του για αρκετές εβδομάδες. "Παρότι ο άνδρας δεν κρίθηκε ένοχος εγκληματικής πράξης, υπάρχει ένας κανονισμός στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αναφέρει πως για λόγους ισότητας οφείλει να πληρώσει μέρος της ζημιάς", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Για επισκευές στην αμαξοστοιχία και για τους μισθούς που δεν καταβλήθηκαν στον οδηγό εξαιτίας της απουσίας του, και οι δημοτικές αρχές του Μονάχου συνηγόρησαν υπέρ αποζημίωσης ύψους 4.200 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο άνδρας πρέπει να πληρώσει το ήμισυ του ποσού.

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Μπαμπάς ...με την πρώτη ματιά

    11/5/2006 10:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι γυναίκες διακρίνουν τους άνδρες που νομίζουν ότι μπορούν να είναι καλοί μπαμπάδες για τα παιδιά τους παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στην βρετανική επιθεώρηση "Proceedings of the Royal Society".

    Οι ηθοποιοί Τομ Χανκς και Λεονάρντο ντι Κάπριο εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ντάριο Μαεστριπιέρι. Σύμφωνα με την έρευνά του, οι γυναίκες προτιμούν να κάνουν οικογένεια με αυτό τον τύπο του άνδρα, ενώ για τις σύντομες σχέσεις τους αναζητούν ένα σύντροφο με πολύ αρρενωπή όψη. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σικάγο και της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής εκτιμά ότι η μελέτη επικυρώνει τη θεωρία της εξέλιξης, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες επιλέγουν κατά προτεραιότητα άνδρες που δείχνουν ικανοί να επενδύουν στην πατρότητα.

    Οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο της τεστοστερόνης σε 39 άνδρες. Κατόπιν τους έδειξαν δύο φωτογραφίες: η μια παρουσίαζε έναν ενήλικα και η άλλη ένα βρέφος, ρωτώντάς τους ποιά προτιμούν. Ύστερα, οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν έχοντας ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους. Οι ερευνητές έδειξαν τις φωτογραφίες σε 29 φοιτήτριες. Οι άνδρες που οι νέες γυναίκες έκριναν ότι είναι πιο ενδιαφέροντες για τη δημιουργία οικογένειας ήταν αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον για τα μωρά. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες που χαρακτηρίστηκαν από τις κοπέλες ως οι πιο αρρενωποί, ήταν αυτοί που είχαν υψηλό ποσοστό τεστοστερόνης.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες των οποίων τα χαρακτηριστικά είναι στρογγυλά, με μικρό πηγούνι και μάτια σχετικά μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του προσώπου τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν από τις γυναίκες ως πιθανοί καλοί πατέρες. Αντίθετα, οι πιο θελκτικοί βραχυπρόθεσμα έχουν τετραγωνισμένο σαγόνι και μάτια πιο μικρά, όπως για παράδειγμα ο Μίκι Ρουρκ ή ο Κρίστοφερ Ριβ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 May 2006 - 20:57:24 UTC