Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβαλκανική Σύνοδος στη Θεσαλονίκη
  • [02] Για όλους και για όλα ο Πάγκαλος
  • [03] Στο ΠΑΣΟΚ η ΟΛΜΕ
  • [04] Έτοιμες οι προτάσεις για τα ΑΕΙ
  • [05] Ενισχύσεις για τον μελιταίο πυρετό
  • [06] Στο στόχαστρο πολυτελή αυτοκίνητα
  • [07] Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι
  • [08] Αισιοδοξία για την Οικονομία
  • [09] "Καίνε" τα καύσιμα
  • [10] "Η ΑΕΚ δεν είναι για τα σκουπίδια"
  • [11] Στον Εύοσμο ο Ορφανός
  • [12] "Σφραγίζει" το "εισιτήριο" ο Γηραιός
  • [13] "Τσε Γκεβάρα. Ο φωτογράφος"
  • [14] "Κώδικας Τέχνης"
  • [15] Σωτήρια εξέταση
  • [16] Σιδηροδέσμιοι λόγω … έρωτα

    [01] Πολιτική

    Την Πέμπτη η συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    Διαβαλκανική Σύνοδος στη Θεσαλονίκη

    2/5/2006 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 6:20:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι της Πέμπτης στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τη χώρα μας, η οποία έχει και την προεδρία το τελευταίο εξάμηνο. Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στον Περισσό και ενημέρωσε την Αλέκα Παπαρήγα για τα εθνικά θέματα.

    Στόχος η εδραίωση της περιφερειακής συνεργασίας

    Στην ατζέντα της Διαβαλκανικής Συνόδου θα βρεθούν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή με πρώτο την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στόχος, όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, είναι η εδραίωση μιας καλύτερης και ουσιαστικής περιφερειακής συνεργασίας, που θα αποβεί προς όφελος των λαών της περιοχής.

    Την Πέμπτη στο περιθώριο των εργασιών ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και διμερή θέματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισήμαναν την αναγκαιότητα σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών από την Τουρκία, ως βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή της πορεία , με αφορμή τις χθεσινές αντιδράσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την συμπρωτεύουσα αύριο, το μεσημέρι στις 14:30.

    Στη Θεσσαλονίκη όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των πρωθυπουργών και των υπουργών εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια

    Ωστόσο οι πολίτες δεν αναμένεται να ταλαιπωρηθούν ιδιαίτερα καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Αρχηγοί κρατών θα κινηθούν στην περιοχή του αεροδρομίου και ανατολικά.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Παπαρήγα

    Σήμερα εξάλλου η Υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προκειμένου να την ενημερώσει για όλα τα θέμα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τις εξελίξεις στο Ιράν.

    " Βρισκόμαστε στο μέσο μιας διπλωματικής προσπάθειας η οποία θα είναι μακρά και εύχομαι και ελπίζω να έχει τα αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε. Η βούληση του ελληνικού λαού είναι καταγεγραμμένη και επιθυμεί ειρηνική και διπλωματική λύση στο πρόβλημα που παρουσιάζεται με το Ιράν." δήλωσε αμέσως μετά η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η σύνεση στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας εξαρτάται τελικά από τα κόμματα.

    "Θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες ή άλλες συμβατικές υποχρεώσεις υπάρχουν στην Ελλάδα και έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις διαδοχικά δεν πρέπει να τηρηθούν όταν οδηγούν στην ανάφλεξη νέων εστιών πολέμου", δήλωσε από την μεριά της η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Η συνάντηση εντασσόταν στον κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από την Υπουργό Εξωτερικών.

    [02] Πολιτική

    Μίλησε με συνέντευξή του στα "Νέα"

    Για όλους και για όλα ο Πάγκαλος

    2/5/2006 1:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 3:44:50 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΤΑ ΝΕΑ

    Υποψηφιότητες, νομαρχιακές εκλογές, εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ αλλά και κυβερνητική πολιτική βρέθηκαν στο στόχαστρο του βουλευτή του κόμματος, Θεόδωρου Πάγκαλου, που έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα". Ο κ. Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας στελεχών "πρώτου μεγέθους" σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι τα στελέχη πρέπει να "σκύβουν το κεφάλι" και να κάνουν ό,τι αποφασίζει το κόμμα και όχι "προσωπική πολιτική". "Δε μου αρέσει ο αριβισμός και η αναρρίχηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον πρόεδρο, Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις του σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να στηρίζουν τον Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας γελοίες τις συζητήσεις για τη "μετά Παπανδρέου εποχή" και "άγρια και εξαγριωμένα ψώνια" όσους δε χειραγωγούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη σχεδιασμού και απραξία, ενώ προβλέπει εξελίξεις στα εσωτερικά της ΝΔ.

    "Χωρίς πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική"

    "Ο Πρωθυπουργός θέλει να βαδίζουμε χωρίς πυξίδα", είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζοντας τις διεθνείς θέσεις του Πρωθυπουργού "προέκταση της εσωτερικής του συμπεριφοράς".

    "Δεν παίρνω θέση σε τίποτα, δεν κάνω τίποτα, αποφεύγω τα προβλήματα, τα αναβάλλω, ελπίζω ότι ο χρόνος θα τα λύσει", είπε για να χαρακτηρίσει τις θέσεις του κ. Καραμανλή.

    Ερωτηθείς σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρωθυπουργό και ο Υπουργός Εξωτερικών την εφαρμόζει.

    "Δεν έχω την εντύπωση ότι ο κ. Καραμανλής έχει την οποιαδήποτε άποψη για την εξωτερική πολιτική ή ότι θα αποκτήσει ποτέ. Με αυτήν την έννοια, η κ. Μπακογιάννη ακροβατεί", σημείωσε εκτιμώντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας, το Μαξίμου δε θα τη στηρίξει.

    "Ο κ. Πάγκαλος έχει μεγάλη εμπειρία από το Υπουργείο Εξωτερικών. Γνωρίζει και τις δυσκολίες που υπάρχουν και τις λεπτές ισορροπίες, τις οποίες το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να ακολουθήσει. Και αυτό κάνουμε κι εμείς. Και πιστεύω - θα μου επιτρέψετε να πω - ότι η μέχρι τώρα πορεία μας έχει δικαιώσει τις προσδοκίες", απάντησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές του κ. Πάγκαλου στην εξωτερική πολιτική.

    Λακωνική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε:

    "Ο σχολιασμός των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου είναι της αρμοδιότητας του κ. Αθανασάκη".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα"

    [03] Πολιτική

    Απεργία μέσα στο Μάιο

    Στο ΠΑΣΟΚ η ΟΛΜΕ

    2/5/2006 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τα θέματα της Παιδείας και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, συζήτησαν, στη Χαριλάου Τρικούπη η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τα στελέχη του τομέα Παιδείας του κόμματος, με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον διάλογο για την Παιδεία και ταυτόχρονα δεσμεύεται να δώσει το 5% του ΑΕΠ και το 40% των πιστώσεων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τις ανάγκες της Εκπαίδευσης. Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών.

    "Εμείς λέμε, ότι πρέπει να επενδύσει η χώρα μας. Να επενδύσει στο μέλλον μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας. Αυτό σημαίνει ουσιαστική ενίσχυση, χρηματοδότηση της Παιδείας. Γιατί, είδαμε φέτος η κυβέρνηση να μειώνει τις πιστώσεις που έδωσε στον προϋπολογισμό για τα θέματα της παιδείας. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ενίσχυση μέσα από μία ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της κατάρτισης" τόνισε η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, από την πλευρά του, προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 10 και 11 Μαΐου.

    Την απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ομοσπονδιών την Κυριακή.

    Η σημερινή συνάντηση έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης όλων των κομμάτων της Βουλής απ το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, για τα γενικότερα θέματα της παιδείας, καθώς και για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

    [04] Κοινωνία

    Σήμερα παραδίδεται το πόρισμα στην Υπουργό

    Έτοιμες οι προτάσεις για τα ΑΕΙ

    2/5/2006 12:31:00 μμ

    Παραδίδεται σήμερα στην Υπουργό Παιδείας, το πόρισμα της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, για τις αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μέσα σε 30 σελίδες περικλείονται προτάσεις με τις οποίες επιδιώκεται να μπει τέλος στο φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, τις μετεγγραφές, ενώ προβλέπεται και ο θεσμός του Συνηγόρου του Πανεπιστημίου. Το πόρισμα κατατίθεται ενόψει της κατάρτισης του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, τον προσεχή Ιούνιο. Οι προτάσεις του ΕΣΥΠ προβλέπουν εκτός των άλλων:

    Συνήγορος του Πανεπιστημίου (για την επίλυση των διαφορών της πανεπιστημιακής κοινότητας). Δικαίωμα νέας εξέτασης από επιτροπή (για όσους φοιτητές αποτυγχάνουν για τρίτη φορά στις εξετάσεις ενός μαθήματος). Κυρώσεις στους απόντες καθηγητές (και αξιολόγηση τους βάσει ερωτηματολογίου). Μάστερ τα 5ετή πτυχία Πολυτεχνείων-Γεωπονικής (αναγνώριση των πτυχίων 5ετής διάρκειας ως μεταπτυχιακοί τίτλοι). Το άσυλο στο πρυτανικό συμβούλιο (προτείνεται η αντικατάσταση της Επιτροπής Ασύλου από το πρυτανικό συμβούλιο, με πλειοψηφία 2/3). Καθολική ψηφοφορία φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Κατάργηση του ενός συγγράμματος. Ανταποδοτικές υποτροφίες. Εισαγωγή μάνατζερ στα Πανεπιστήμια.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας μπαίνει τέλος στους αιώνιους φοιτητές που υπολογίζεται ότι αποτελούν το 20% του συνόλου των φοιτητών.

    Μια ακόμη πρόταση είναι και η κατάργηση των μετεγγραφών από τα περιφερειακά ΑΕΙ προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, από το Συμβούλιο προβλέπεται η παρουσίαση των ΑΕΙ στο διαδίκτυο.

    [05] Κοινωνία

    Από το Υπουργείο τροφίμων

    Ενισχύσεις για τον μελιταίο πυρετό

    2/5/2006 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκονται τα τρία κρούσματα μελιταίου πυρετού που εμφανίστηκαν στον Ασπρόπυργο. Πιθανότερη αιτία θεωρείται, η κατανάλωση φρέσκου τυριού. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να τηρούνται σχολαστικά όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ενώ οι Νομαρχίες έχουν εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον εμβολιασμό των ζώων στην περιοχή τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα την ενίσχυση με ποσό 18 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, για τη συνέχιση του προγράμματος εξυγίανσης των παραγωγικών ζώων από λοιμώδη νοσήματα. Το ποσό αυτό αφορά αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για την υποχρεωτική θανάτωση νοσούντων ζώων και την εύρυθμη λειτουργία των διαγνωστικών εργαστηρίων.

    Την ανακοίνωση της ενίσχυσης έκανε ο Υφυπουργός Αλέκος Κοντός, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, για το θέμα της καταπολέμησης του μελιταίου πυρετού στα αιγοπρόβατα.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι από το 2003 έως σήμερα, εφαρμόζεται πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των νεαρών ζώων, που προορίζονται για αναπαραγωγή και των ενηλίκων με το στέλεχος REV-1, με στόχο την εκρίζωση της ζωονόσου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοντό όσον αφορά στην περίπτωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, όλα τα αιτήματα της που αφορούσαν την αποστολή εμβολίων και τη συνέχιση του προγράμματος μελιταίου πυρετού ικανοποιήθηκαν εις το δεκαπλάσιο των αιτηθέντων εμβολίων.

    Συγκεκριμένα, στις 5/9/2005 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής ζήτησε 2.500 εμβόλια και της απεστάλησαν στις 7/9/2005 2.500 δόσεις εμβολίων, στις 6/12/2005 20.000 δόσεις εμβολίων και στις 8/3/2006 ακόμη 7.000 δόσεις εμβολίων.

    [06] Κοινωνία

    Από συμμορίες διαρρηκτών

    Στο στόχαστρο πολυτελή αυτοκίνητα

    2/5/2006 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 7:36:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έντονα προβληματίζει τις διωκτικές αρχές η έκταση που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι διαρρήξεις και οι κλοπές αυτοκινήτων. Τα ξημερώματα, άγνωστοι μπήκαν σε σπίτι στον Άγιο Στέφανο, βρήκαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και, αφού άρπαξαν ορισμένα άλλα μικροαντικείμενα, επιβιβάστηκαν στο τζιπ και εξαφανίστηκαν. Λίγες ώρες νωρίτερα οι ένοικοι ενός άλλου διαμερίσματος στη Νέα Πεντέλη είχαν μπει στο στόχαστρο πιθανότατα της ίδιας σπείρας. Όπως εκτιμούν οι αρχές επρόκειτο για μία από τις συμμορίες που δρα στα βόρεια προάστια με στόχο τα πολυτελή αυτοκίνητα.

    Τα κλεμμένα πολυτελή οχήματα προωθούνται κυρίως προς την Αλβανία και από εκεί πωλούνται στην Ιταλία και στη δυτική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των κλεμμένων οχημάτων υπερδιπλασιάστηκε.

    Όπως φανερώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ασφάλειας, καθημερινά στην Αττική γίνονται 12 κλοπές ΙΧ και 17 δικύκλων.

    Οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους κυρίως με σχολαστικούς ελέγχους στις πύλες εξόδου της χώρας.

    Κάποιες σπείρες που δρούσαν και αυτές στη βορειοανατολική Αττική έχουν ήδη εξαρθρωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί βρίσκονται στα ίχνη της σπείρας των διαρρηκτών με το σπρέι και ο εντοπισμός των κακοποιών είναι θέμα χρόνου.

    [07] Κόσμος

    Ανοίγει ο δρόμος για τον Πρόντι

    Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι

    2/5/2006 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Η τελευταία πράξη του ιταλικού θρίλερ της διαδοχής στην εξουσία γράφτηκε σήμερα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει την παραίτηση του από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον κεντροαριστερό ηγέτη Ρομάνο Πρόντι. O Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Αντζέλιο Τσάμπι, του οποίου η θητεία λήγει στις 18 Μαΐου, ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να επιβλέψει την "αλλαγή φρουράς" σε επίπεδο κυβέρνησης.

    Την ίδια ώρα, οι πιέσεις που δέχεται ο Τσάμπι για να αναθέσει ο ίδιος την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Πρόντι κι όχι ο διάδοχός του, αυξάνονται, καθώς η επιλογή του προσώπου που θα καταλάβει τον προεδρικό θώκο για την επόμενη επταετία, προβλέπεται να εξελιχθεί σε νέα εστία διαμάχης μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές και τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ Αλέμα φέρεται ως η επικρατέστερη επιλογή από τις τάξεις των κεντροαριστερών. Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι έχει αναφέρει τον Τζιάνι Λέτα, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, ως πιθανό υποψήφιο της κεντροδεξιάς.

    Στο μεταξύ, εν αναμονή της απόφασης του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ρομάνο Πρόντι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς του συμμάχους σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει έτοιμη τη σύνθεση του κυβερνητικού του σχήματος στις 4 ή στις 5 Μαΐου σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να του αναθέσει ο ίδιος τον σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

    [08] Οικονομία

    Έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων

    Αισιοδοξία για την Οικονομία

    2/5/2006 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 6:10:15 μμ)

    Πηγή: NET - NET 105.8 - ΑΠΕ

    Αισιόδοξος για την πορεία της Οικονομίας το 2006 εμφανίσθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στην τόνωση της απασχόλησης. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την απόδοση των κυβερνητικών μέτρων για την ανάπτυξη. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν δύο κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία που προέρχονται από την αύξηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη 11 Μαΐου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

    Θετικές οι ενδείξεις

    Ο κ. Αλογοσκούφης, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία και το 2005 κινήθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει και επιτεύχθηκε ανάπτυξη 3,7%, μείωση του ελλείμματος και της ανεργίας.

    Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου για το 2006 είναι θετικά και σημείωσε ότι οι ενδείξεις και για την ελληνική και διεθνή οικονομία είναι επίσης θετικές.

    Κίνδυνοι, είπε ο υπουργός, υπάρχουν από τις τιμές του πετρελαίου και τη συνεχιζόμενη αναταραχή και από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ε.Ε.

    Πάντως, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλογοσκούφης, οι εξελίξεις θα είναι θετικές και για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους , για τα εισοδήματά τους, όπως και το 2005.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κινείται σταθερά πάνω από το 3% και πολλά μεγέθη είναι θετικά - άρα, "η προσπάθεια αποδίδει καρπούς και αυτό θα συνεχιστεί".

    Σε ερώτηση σχετική με τα κρούσματα αισχροκέρδειας, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ σε ερώτηση σχετική με το πρόβλημα της τιμής των καυσίμων, σημείωσε πως "η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο σημαντικά προβλήματα: της τιμής του πετρελαίου και των επιτοκίων".

    Προετοιμασία για τις εκλογές

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την προετοιμασία του υπουργείου σχετικά με την διενέργεια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε πριν από το καλοκαίρι για τους εκλογικούς καταλόγους και τα εκλογικά τμήματα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

    Ακόμη, ανέφερε ότι εκκρεμεί η έκδοση κανονιστικής πράξης για το όριο των δαπανών που δικαιούται να κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, θέμα το οποίο, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε διαβούλευση και με την ΕΝΑΕ και με την ΚΕΔΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    [09] Οικονομία

    Νέα άνοδος του πετρελαίου

    "Καίνε" τα καύσιμα

    2/5/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου Μαΐου, ανήλθε σήμερα το απόγευμα στα 74,20 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης. Πάνω από τα 74 δολάρια και η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου. Οι νέες τιμές βρίσκονται κοντά στην τιμή ρεκόρ που είχε καταγράψει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές -τον Απρίλιο- όταν το αμερικανικό ελαφρό αργό είχε φτάσει στα 75,35 δολάρια το βαρέλι. Πίσω πάντως από το νέο ράλι των τιμών του "μαύρου χρυσού" υπάρχει ένα πολύπλοκο σταυρόλεξο γεωπολιτικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Δεν είναι μόνον η κρίση με το Ιράν, που μάλλον αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Το παζλ συνθέτουν τα σαμποτάζ στους πετρελαιαγωγούς του Ιράκ, οι απαγωγές στελεχών πετρελαϊκών επιχειρήσεων στη Νιγηρία, οι αναδυόμενοι ενεργοβόροι βιομηχανικοί γίγαντες Κινά και Ινδία μαζί με τα παιχνίδια των κερδοσκόπων διεθνή χρηματιστήρια.

    Το "παζλ" της κρίσης

    Η τρίτη πετρελαϊκή κρίση στην Ιστορία, μετά από εκείνες του 1973 και του 79, είναι και η σοβαρότερη καθώς δεν αναμένεται επιστροφή σε τιμές κάτω των 50-60 δολ. το βαρέλι.

    Γιατί; Επειδή αυτή τη φορά η κρίση οφείλεται όχι τόσο στην προσφορά αλλά στην πρωτοφανή εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης που, με πρωταγωνιστή την Κίνα, το 2003 αυξήθηκε κατά 1,9% και την επόμενη χρονιά κατά 3,7%.

    "Αν έχουμε μία μακροχρόνια διαταραχή της προσφοράς μπορεί οι τιμές να αυξηθούν πολύ περισσότερο. Ξεκινώντας από 80 δολάρια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τα 100 δολάρια", εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές.

    Η ανθρωπότητα χρειάστηκε 125 χρόνια για να καταναλώσει 1 τρις βαρέλια μαύρου χρυσού. Τόσα εκτιμούνται σήμερα τα παγκόσμια αποθέματα που με τους σημερινούς ρυθμούς θα έχουν εξαντληθεί σε λιγότερο από 30 χρόνια.

    Για να αποφύγει το ενεργειακό σοκ η Ευρώπη αναζητά καιρό τώρα τη διαφοροποίηση των πηγών της. Το πετρέλαιο καλύπτει πλέον μόνο το 37% των αναγκών της και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 24%, τα στερεά καύσιμα όπως ο λιγνίτης με 18%, η πυρηνική ενέργεια με 15% και οι ανανεώσιμες πηγές με ποσοστό που πλησιάζει το 6%

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν κατανάλωσης πετρελαίου αλλά η διείσδυση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και την οικιακή θέρμανση, αναμένεται να μετριάσει σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

    H άνοδος των τιμών του πετρελαίου στρέφει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερους στο φυσικό αέριο.

    Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχει δεχθεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος εγκατάστασης να φτάνει και τον 1 χρόνο από την στιγμή υπογραφής του συμβολαίου.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Η ΑΕΚ δεν είναι για τα σκουπίδια"

    2/5/2006 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Καμία είδηση δεν προέκυψε από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με θέμα τι άλλο, το γηπεδικό που καίει την ομάδα και τους φίλους της "Ένωσης". Η κιτρινόμαυρη διοίκηση του Ερασιτέχνη για άλλη μια φορά παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της "γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και πουθενά αλλού". Δια στόματος του προέδρου Ανδρέα Ανατολιωτάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι "...η ΑΕΚ δεν είναι για τα σκουπίδια" κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ανάψει το "πράσινο φως" για την κατασκευή του νέου γηπέδου στην περιοχή του ΟΔΔΥ. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η νέα διοίκηση για το γηπεδικό από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήνοντά της, στις επαφές που έγιναν με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ντέμη Νικολαΐδη.

    Ούτε... κουβέντα για επενδυτές

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνένετυξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Τύπου ζήτησε από τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ να ανακοινώσει κάποια ονόματα επενδυτών, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού η τελική ημερομηνία που μπορούν οι υποψήφιοι επενδυτές να καταθέσουν επίσημα το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη του έργου, είναι η 26η Μαϊου.Τέλος τονίστηκε πως αν και δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα (σ.σ. ως προς την βούληση του ΣτΕ), τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέας νομοθετικής ρύθμισης, όπως συνέβη με το γήπεδο του Ολυμπιακού, αλλά και με τη μελλοντική έδρα του Παναθηναϊκού.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον Εύοσμο ο Ορφανός

    2/5/2006 4:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο αθλητικό κέντρο της Μίκρας και το Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός την ικανοποίησή του εξέλιξη των έργων, ο κ. Ορφανός επισκέφτηκε σήμερα το Δημαρχείο Ευόσμου. Εκεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του πρόεδρου του Αγροτικού Αστέρα κ. Κώστα Ριαβόγλου, ο κ. Ορφανός ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον Δήμαρχο της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου σχετικά με τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου στον Εύοσμο.

    Έδειξε τη συμπαράστασή του ο Υφυπουργός

    Στη σύσκεψη επισημάνθηκε από την πλευρά του υφυπουργού, η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής της κερκίδας των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου σε περίπου 18 μήνες, η εξασφάλιση κονδυλίου του υπουργείου, αλλά και του Δήμου Ευόσμου, για παρεμβατικά έργα στο σημερινό γήπεδο του Αγρ. Αστέρα, στο οποίο θα αγωνιστεί η ομάδα και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο και η υπόσχεση ολοκλήρωσης έργων τοποθέτησης πλαστικού χλοοτάπητα στο προπονητήριο που χρησιμοποιούν οι ακαδημίες του Αγρ. Αστέρα.

    Ο Υφυπουργός Αθλητισμού έδειξε αμέριστη συμπαράσταση και κατανόηση στα προβλήματα του Δήμου και του Αγρ. Αστέρα σε ό,τι αφορά τους χώρους άθλησης και την λειτουργία τους.

    [12] Βόλεϊ

    "Σφραγίζει" το "εισιτήριο" ο Γηραιός

    2/5/2006 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο αντίπαλος του φιναλίστ Παναθηναϊκού στη σειρά των τελικών της Α1 Ανδρών "κληρώνει" πιθανότατα αύριο από την τρίτη αναμέτρηση των ημιτελικών των πλεϊ οφ Ηρακλής-Ολυμπιακός, που θα διεξαχθεί στις 18:00 στο κλειστό του Ευόσμου και θα μεταδοθεί απ ευθείας από την ΕΤ-1. Ο νταμπλούχος "Γηραιός", προηγούμενος με 2-0 νίκες επί των "ερυθρολεύκων" απέχει μόλις ένα βήμα από το μεγάλο ραντεβού, καθώς χρειάζεται μία ακόμη νίκη για να διατηρήσει τα κεκτημένα. Σε περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι καταφέρουν να επιβληθούν της ομάδας του Αλέκου Λέωνη, τότε θα δοθεί παράταση στην υπόθεση, πρόκριση, καθώς οι δύο αντίπαλοι θα συνατηθούν εκ νέου στο κλειστό του Ρέντη. Χθες ο Παναθηναϊκός στη Γλυφάδα επικράτησε στον γ ημιτελικό με 3-0 (25-22, 25-19, 25-20) του ΠΑΟΚ και με νίκες 3-0 προκρίθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Να σημειωθεί πάντως, ότι ανεξάρτητα την ομάδα που θα προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, η Ελλάδα τη σεζόν 2006-2007 θα έχει τρεις εκπροσώπους στο Τσάμπιονς Λίγκ της επόμενης περιόδου και συγκεκριμένα τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Ηρακλή.

    Ψηλά το... ρόπαλο και το ηθικό

    Η ψυχολογία πάντως λίγες ώρες πριν τον αγώνα του Ευόσμου είναι σαφώς με την πλευρά των γηπεδούχων, οι οποίοι έχουν ξεχάσει πως είναι να χάνεις από τον Ολυμπιακό, καθώς στις τελευταίες 15 μονομαχίες τους, οι κυανόλευκοι έχουν φύγει με το "ροζ φύλλο αγώνα".

    Από την άλλη πλευρά το κλίμα στο "στρατόπεδο" του πειραϊκού συλλόγου δεν είναι και το καλύτερο, καθώς οι σχέσεις των παικτών με τον τεχνικό της ομάδας Στέλιο Προσαλίκα, έχουν διαταραχθεί μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα και τις δηλώσεις του κ. Προσαλίκα στον Τύπο.

    [13] Πολιτισμός

    Στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος"

    "Τσε Γκεβάρα. Ο φωτογράφος"

    2/5/2006 6:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Μου είναι πολύ δύσκολο, από τεχνικής πλευράς, να μιλήσω για τις φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας, γιατί προσωπικά είμαι μάλλον μια κακή ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά όταν τις βλέπω είναι σημαντικό για μένα επειδή ανακαλύπτω την ανδρική του ματιά, άλλοτε σκληρή κι άλλοτε ευαίσθητη στα πράγματα", είπε σήμερα η Αλέιδα Μαρτς Γκεβάρα, πρωτότοκη κόρη του θρυλικού επαναστάτη Τσε, από το γάμο του με την Κουβανή, Αλέιδα Μαρτς. Η 46χρονη κόρη τού Τσε, Αλέιδα, παιδίατρος η ίδια σε νοσοκομείο στην Αβάνα, βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια της έκθεσης "Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο φωτογράφος", στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254).

    Η έκθεση αποτελείται από 238 φωτογραφίες, που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε και περιοδεύει ανά τον κόσμο. Έχει ήδη παρουσιασθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Αυστρία. Τώρα παρουσιάζεται στην Αθήνα, για δύο μήνες, και αμέσως μετά θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Τη διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, που βρίσκεται στην Αβάνα, με επικεφαλής τον γιο του Τσε, Καμίλο, ο οποίος λόγω ατυχήματος δεν μπόρεσε να έλθει για να παραστεί στα αθηναϊκά εγκαίνια, αλλά θα επισκεφθεί αργότερα την έκθεση στην Ελλάδα, είπε σήμερα η αδελφή του, Αλέιδα.

    Η φωτογραφική κάμερα και το όπλο του ήταν για τον κομαντάντε, αναπόσπαστα κομμάτια του εξοπλισμού του, όπου κι αν βρισκόταν, στις φοιτητικές του περιπλανήσεις, στο πεδίο της μάχης, σε διπλωματικά ταξίδια, στις λίγες οικογενειακές στιγμές της σύντομης ζωής του.

    "Υπήρξα πρώτα φωτογράφος και μετά κομαντάντε", είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Ερνέστο Γκεβάρα, και το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει ένα δείγμα ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών που τράβηξε ο θρυλικός επαναστάτης, στις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο, την περίοδο 1951 με 1963, από την εποχή του ταξιδιού του, φοιτητής της ιατρικής ακόμα, με τον φίλο του Γρανάδο, αργότερα κομαντάντε στη Σάντα Κλάρα, μετέπειτα υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, αλλά και φωτογραφίες που τράβηξε σαν τρυφερός πατέρας.

    Για μας έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε αυτά που ο ίδιος έλεγε και είχε σημειώσει και όχι αυτά που οι άλλοι λένε για τον ίδιο, υποστήριξε η Αλέιδα Γκεβάρα, γι αυτό και η έκθεση πλαισιώνεται με σημειώματα και ποιήματα του Τσε, όπως σε μια φωτογραφία του από τα ερείπια των Μάγιας, όπου σημειώνει ότι "για να συντηρηθεί η ιστορική αλήθεια πρέπει να τη σεβόμαστε".

    "Οι φωτογραφίες που τράβηξε μάς μιλούν για πράγματα που μπορεί να καταστραφούν σε μια στιγμή αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ειρήνη, όπως για παράδειγμα συνέβη με μνημεία στο Αφγανιστάν ή στο Ιρακ", συμπλήρωσε η Αλέιδα Γκεβάρα.

    Την έκθεση χαιρετίζει ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Χερμές Χερέρα.

    [14] Πολιτισμός

    "Ένας εικαστικός αναγραμματισμός" στον Ιανό

    "Κώδικας Τέχνης"

    2/5/2006 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Mία έκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που δημιουργούν έργα με αναφορές στον άνθρωπο, καλλιτέχνη, εφευρέτη, δημιουργό της διάσημης "Τζοκόντα", του επιβλητικού "Μυστικού Δείπνου" και του μοναδικού "Βιτρούβιου Άνδρα", σχολιάζει το ποικιλόμορφο και αινιγματικό μωσαϊκό του φαινομένου Leonardo Da Vinci. Με αφορμή την έξοδο του πολυαναμένομενου "Κωδικα Da Vinci" στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 18 Μαΐου, 13 καλλιτέχνες καταθέτουν το δικό τους σχόλιο επί της πολυσχιδούς μορφής του αναγεννησιακού ιδιοφυούς εικαστικού και επιστήμονα, Υπό τον τίτλο "Κώδικας Τέχνης: Ένας εικαστικός αναγραμματισμός" έργα ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες, κατασκευές, βίντεο και εγκαταστάσεις λαμβάνουν θέσεις από τις 10 έως τις 31 Μαΐου στον εκθεσιακό χώρο, στο χώρο εκδηλώσεων, το καφέ και το βιβλιοπωλείο του ΙΑΝΟΥ και αναμένουν τους φιλότεχνο κοινό. Η είσοδος ελεύθερη.

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Χρήστος Αθανασιάδης, Γεωργία Δαμοπούλου, Μάριος Ελευθεριάδης, Απόστολος Καρακατσάνης, Άντζι Καρατζά, Νίκη Καναγκίνη, Χάρης Κοντοσφύρης, Μανώλης Μπαμπούσης, Σταύρος Μπονάτσος, Ράνια Ράγκου, Ανδρέας Σιτορέγκο, Σωκράτης Σωκράτους, Μάκης Φάρος. Fashion statement: Δημήτρης Ντάσιος / Αχιλλέας Χαρίτος. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Αθανασιάδου.

    Στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα), καθημερινά εκτός Κυριακής μεταξύ 10:00 και 21:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 9 Μαΐου στις 20:30.

    Σχετικά Links:

    KΩΔΙΚΑΣ DA VINCI

    [15] Υγεία

    Για την πρόληψη των οξέων ισχαιμικών συνδρόμων

    Σωτήρια εξέταση

    2/5/2006 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με μια απλή εξέταση αίματος που αφορά τα επίπεδα της χοληστερόλης στις μεμβράνες των ερυθροκυττάρων θα μπορεί να ελεγχθεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Τα επίπεδα της χοληστερόλης στις μεμβράνες των ερυθροκυττάρων επηρεάζουν σημαντικά την αστάθεια των αθηρωματικών πλακών και κατ΄επέκταση την εμφάνιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δημήριος Τζιάκας ο οποίος παρουσίασε σχετική μελέτη στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Στην μελέτη καταδεικνύεται ότι σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο που εμφανίζουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, το περιεχόμενο των μεμβρανών των ερυθροκυττάρων σε ολική και ελεύθερη χοληστερόλη ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο σε ασθενείς με σταθεροποιημένη στηθάγχη. Η μελέτη βρίσκεται σε προοπτικό στάδιο με σκοπό να αποσαφηνιστεί εάν ο παραπάνω δείκτης μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πρόβλεψη των οξέων ισχαιμικών συνδρόμων. Εάν αποδειχθεί η υπόθεση αυτή, εξήγησε ο κ. Τζιάκας, τότε το όφελος σε ότι αφορά την πρόληψη των οξέων ισχαιμικών συνδρόμων θα είναι μεγάλο.

    [16] Παράξενα

    Πέντε χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενοι για γάμο

    Σιδηροδέσμιοι λόγω έρωτα

    2/5/2006 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπορεί να μη γνωρίζουμε το αντίστοιχο της ρήσης "έρως ανίκατε μάχαν" στην πακιστανική, όμως υπάρχει ένα ζευγάρι Πακιστανών που αποτελεί τη ζωντανή επιβεβαίωση της. Πρόκειται για την 23χρονη Σόντι και τον Αμπντούλ Χακίμ Κασχέλι, 26 ετών, που πριν από πέντε χρόνια χτυπήθηκαν από τα βέλη του έρωτα και θέλησαν να ενώσουν τις ζωές τους ενώπιον Αλλάχ και ανθρώπων. Το γεγονός ότι η επιθυμία τους αντίβαινε των ηθών και εθίμων των τελευταίων, που θέλουν τη γυναίκα να παντρεύεται τον άνδρα που θα επιλέξουν οι γονείς της (και που συνήθως είναι κάποιος εξάδελφος της), δεν τους εμπόδισε στα σχέδια τους.

    Παντρεύτηκαν, όμως προτού προλάβουν μάθουν τα του έγγαμου βίου, βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, καθώς οι γονείς της 23χρονης τους μήνυσαν για μοιχεία. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια σε διαφορετικές φυλακές, προτού η Δικαιοσύνη ρίξει μια κλεφτή ματιά προς το μέρος τους. Από το περασμένο Σάββατο, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου στο Χαϊντεραμπάντ και ο δικαστής άκουσε τη μαρτυρία του ιερέα που τους είχε παντρέψει. "Είμαι ενθουσιασμένη. Επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη. Δεν κάναμε τίποτε κακό, δεν είναι έγκλημα να παντρευτείς τον άνθρωπο που αγαπάς", είπε η Σόντι, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Αμπντούλ είναι επιτέλους στην ευτυχή θέση να δηλώνουν δέσμιοι μόνο του έρωτα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 May 2006 - 16:57:04 UTC