Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου το ασφαλιστικό
  • [02] Δεκατέσσερα χρόνια μετά
  • [03] Κυκλοφοριακό "έμφραγμα" στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Αίσιο τέλος για τον Ολλανδό τουρίστα
  • [05] Κρίσιμη συνάντηση
  • [06] Δεν παραιτείται ο Ντε Βιλπέν
  • [07] Η Ποστ κατά της εκτέλεσης του Μουσαουΐ
  • [08] Εκτεταμένες εθνικοποιήσεις στη Βολιβία
  • [09] Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [10] Κατέρρευσε φράγμα ορυχείου χρυσού
  • [11] Καταγγέλλει τις ΗΠΑ το Ιράν
  • [12] Χάμπουργκερ ...αλά σεφ!

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Τσιτουρίδη-Αλογοσκούφη

    Στο Μαξίμου το ασφαλιστικό

    2/5/2006 11:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    "Εντός της ημέρας θα οριστεί η ημερομηνία που θα συζητηθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή", τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά την συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης, με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου. "Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που θα κριθεί ο πολιτικός και κοινωνικός πολιτισμός όλων μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης. Μέχρι το τέλος της τετραετίας στο ασφαλιστικό θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, θα αξιοποιηθούν τα αποθεματικά των ταμείων και θα μπουν οι σταθερές με την αναλογιστική αποτύπωση του θέματος, επεσήμανε ο κ. Τσιτουρίδης. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση Επιτροπής που θα εξετάσει τα βαρέα και ανθυγιεινά, ανέφερε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι "για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ θα προωθηθεί ρύθμιση όπως έχει ανακοινωθεί".

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση δουλεύει τον ελληνικό λαό και παίζει με το ιερότερο δικαίωμα των εργαζόμενων που είναι το δικαίωμα της σιγουριάς για την ασφάλισή του".

    "Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος", πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζογώπουλος είπε ότι "εκκρεμεί συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Κυβέρνηση. Ένας οργανωμένος διάλογος πρέπει να γίνει βάσει ατζέντας, και ζήτησε να υποστηριχθεί το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα.

    [02] Κοινωνία

    Δεκατέσσερα χρόνια μετά

    2/5/2006 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεκατέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση της Ριανκούρ, η Δικαιοσύνη με δύο αποφάσεις της δείχνει να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας ότι η Μαρία Τσιντέρη και η Άννα της Ριανκούρ είναι το ίδιο πρόσωπο. Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμες τις αγωγές που είχε καταθέσει σε βάρος της εφημερίδας "το Βήμα" και του τηλεοπτικού σταθμού "Star" η κα Τσιντέρη ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη που όπως υποστήριζε υπέστη. Στις δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι η ενάγουσα είχε αναμφισβήτητη ανάμειξη στο θέμα των πληροφοριών που παρασχέθηκαν το 1992 στις αστυνομικές αρχές όταν μία γυναίκα με το όνομα Άννα είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομία μιλώντας για επίθεση των μελών της 17Ν σε βάρος δικαστικού.

    [03] Κοινωνία

    Μετ' εμποδίων η κίνηση μετά την πασχαλινή ανάπαυλα

    Κυκλοφοριακό "έμφραγμα" στη Θεσσαλονίκη

    2/5/2006 9:58:00 πμ

    Αντιμέτωποι με κυκλοφοριακά προβλήματα βρίσκονται από το πρωί οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου μετά από την "ανάπαυλα" των πασχαλινών αργιών η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μετ εμποδίων στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους. Η επιστροφή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από την ύπαιθρο ολοκληρώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες και από το πρωί παρατηρούνται και πάλι τα γνωστά προβλήματα με τα μποτιλιαρίσματα και τις τεράστιες ουρές. Προβλήματα σημειώνονται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της περιφερειακής οδού, σε όλες τις οδικές αρτηρίες στο κέντρο της πόλης, καθώς επίσης και στις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια. Αστυνομικοί της τροχαίας βρίσκονται από το πρωί σε διασταυρώσεις κεντρικών δρόμων και προσπαθούν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί οχημάτων και στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής λόγω των έργων που άρχισαν στο ύψος της Σωζόπολης.

    [04] Κοινωνία

    Αίσιο τέλος για τον Ολλανδό τουρίστα

    2/5/2006 9:29:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε περιπέτεια εξελίχθηκε για 33χρονο Ολλανδό τουρίστα η πεζοπορία του στο όρος Κέδρος της επαρχίας Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Ο Ολλανδός τουρίστας έχασε τον προσανατολισμό του λόγω της ομίχλης με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για πάνω από 4 ώρες, έως ότου οι άντρες της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο να τον εντοπίσουν και να τον βοηθήσουν να κατέβει από το βουνό. Μετά από πολύωρη πεζοπορία του, ο τουρίστας έπεσε σε περιοχή του όρους Κέδρος με πυκνή ομίχλη και παρά τις προσπάθειες του να βρει το δρόμο δεν τα κατάφερε. Μέσω του κινητού τηλεφώνου του επικοινώνησε με την αστυνομία Ρεθύμνου και εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν την Πυροσβεστική. Δύο οχήματα της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο έφτασαν στην επαρχία Αμαρίου και μετά από πολύωρες προσπάθειες εντόπισαν το σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί ο Ολλανδός, τον παρέλαβαν και τον οδήγησαν στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, καθαρά και μόνο για προληπτικούς λόγους.

    [05] Κόσμος

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Κρίσιμη συνάντηση

    2/5/2006 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 9:27:30 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Στο Παρίσι θα συναντηθούν την Τρίτη οι εκπροσώποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πυροδοτήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συνάντηση πραγματοποιείται για να προετοιμάσει τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των έξι χωρών, στις 9 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ο βασικός διαπραγματευτής της Τεχεράνης Αλί Λαριτζανί υποστηρίζει ότι απαιτείται "νέα λύση" για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, καθώς το Ιράν έχει ανακοινώσει από τις 11 Απριλίου ότι κατάφερε να εμπλουτίσει ουράνιο. Στο ερώτημα εάν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις προσταγές της διεθνούς κοινότητας που ζητά τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, ο Ιρανός αξιωματούχος απάντησε λακωνικά: "Όχι κυρία μου". Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πείσει τη Ρωσία και την Κίνα ότι το ΣΑ του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει σκληρά μέτρα, προκειμένου να καταδικασθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ενεργοποίηση κεφ. 7 της Χάρτας του ΟΗΕ

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Λίλαν αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για την τηλεφωνική συνδιάλεξη, όμως πρόσθεσε πως "οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία να αποτρέψουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", ενώ υπογράμμισε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό της πρώτιστης προτεραιότητας".

    Σχετικά με την επιμονή της αμερικανικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που επιτρέπει ακόμη και την χρήση βίας και για την αποτελεσματικότητα που θα είχαν αυτά τα μέσα για να αποποιηθεί το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Μακ Λίλαν απάντησε πως αυτό θα ήταν ένα βήμα, πρόκειται για μία διαδικασία από βήματα.

    Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιαπωνία υποσχέθηκαν να συνεργασθούν στενά στον ΟΗΕ για να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητώντας από τη Βόρειο Κορέα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Σε κοινό ανακοινωθέν, μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών, το Τόκιο κι η Ουάσιγκτον καλούν την Κίνα να τηρήσει μεγαλύτερη διαφάνεια στο δικό της στρατιωτικό πρόγραμμα, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Η συνάντηση της ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και του υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ με τους Ιάπωνες ομολόγους τους Τάρο Άσο και Φουκουσίρο Νουκάγκα πραγματοποιήθηκε για να σφραγισθεί η συμφωνία για την αποχώρηση 40.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Ιαπωνία.

    Οι δύο αντιπροσωπείες κάλεσαν τη Βόρειο Κορέα να επιστρέψει "χωρίς προϋποθέσεις" στην τράπεζα των εξαμερών διαπραγματεύσεων (μεταξύ των δύο Κορεών, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ), που έχουν αποτελματωθεί έπειτα από μία κατ αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Οι τιμές του μαύρου χρυσού

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν το πρωί της Τρίτης στις τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, καθώς οι αναλυτές περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του μαύρου χρυσού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 73,69 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά ένα σεντ από τα 73,70 δολάρια που έκλεισε χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν τι θα προκύψει από τη σημερινή σύνοδο στο Παρίσι των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, που αναμένεται να επιχειρήσουν να διαμορφώσουν μιά ενιαία στάση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ενδεχόμενη απόφαση που θα κινείται στη λογική της επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη αναμένεται να σπρώξει τις τιμές προς τα 80 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά ο αναλυτής Νταριούζ Κοβάλτσικ της εταιρίας CFC Seymour Securities, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. "Πρόκειται για ένα μεγάλο ερωτηματικό για την αγορά " τονίζει ο αναλυτής Μάικ Φιτζπάτρικ της εταιρίας Fimat προσθέτοντας ότι "οι κυρώσεις θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις αγορές".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Bush calls Putin to discuss Iran

    BBC: UN powers to review Iran atom row

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταγγέλλει τις ΗΠΑ το Ιράν

    [06] Κόσμος

    Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο

    Δεν παραιτείται ο Ντε Βιλπέν

    2/5/2006 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απέκλεισε σήμερα κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, λόγω των κατηγοριών για εμπλοκή του στο σκάνδαλο "Clearstream", που είχε στόχο τη δυσφήμηση εσωκομματικών πολιτικών του αντιπάλων, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γάλλος Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης αν χρειαστεί και πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την παραίτησή του". Ο Ντε Βιλπέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα λάμψει η αλήθεια".Το σκάνδαλο που αρκετοί Γάλλοι αναλυτές παρομοιάζουν με το αμερικανικό Γουότεργκέιτ ξέσπασε το καλοκαίρι του 2004 όταν κάποια ανώνυμη πηγή με επιστολή σε δικαστές κατηγόρησε το Σαρκοζί και άλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα "Clearstream" του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους λογαριασμούς αυτούς είχαν κατατεθεί "μίζες" από τη σύμβαση πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η γαλλική Δικαιοσύνη, που προσπαθεί από τότε να ανακαλύψει ποιός έστειλε την επιστολή, κατέληξε σύντομα στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και οι λογαριασμοί αυτοί δεν υπήρχαν.

    Ο Ντε Βιλπέν κατηγορήθηκε τότε ότι χρησιμοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες για να δυσφημήσει με το σκάνδαλο αυτό τον Σαρκοζί, που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών και θεωρείται ο βασικός εσωκομματικός του αντίπαλος για τις προεδρικές εκλογές του 2007. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κάθε ανάμιξη στην υπόθεση, αλλά την περασμένη εβδομάδα έριξε "λάδι στη φωτιά" μία αποκάλυψη της εφημερίδας Μοντ. Η γαλλική εφημερίδα δημοσίευσε την κατάθεση του απόστρατου στρατηγού των μυστικών υπηρεσιών, Φιλίπ Ροντό ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ντε Βιλπέν, ενεργώντας με εντολή του Προέδρου Ζακ Σιράκ, ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες να ψάξουν για πληροφορίες που αφορούν τον Νικολά Σαρκοζί.

    [07] Κόσμος

    "Ισχνοί οι δεσμοί του Μουσαουΐ με τις επιθέσεις"

    Η Ποστ κατά της εκτέλεσης του Μουσαουΐ

    2/5/2006 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κατά της καταδίκης σε θάνατο του Γάλλου ισλαμιστή Ζακαρίας Μουσαουΐ, στην πρώτη δίκη που σχετίζεται με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 τάσσεται στο χθεσινό της φύλλο η έγκυρη εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ. "Όταν η πολιτική αγωγή κι ο κατηγορούμενος ζητούν ταυτόχρονα την εσχάτη των ποινών, θα πρέπει καλλίτερα να το ξανακοιτάξουμε αυτό γι άλλη μία φορά", τονίζει στο άρθρο της η Ποστ, παραθέτοντας μία σειρά από επιχειρήματα κατά της εκτέλεσης του Μουσαουΐ. Κατά πρώτον, "οι δεσμοί του Μουσαουΐ με τις επιθέσεις είναι ισχνοί". Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γάλλος ισλαμιστής προσπάθησε να παραπλανήσει τις αμερικανικές αρχές και να τις εμποδίσει να αποτρέψουν τα πλήγματα, ψευδόμενος στην ανάκριση μετά τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2001. "Η θεωρία της Κυβέρνησης συνίσταται κατά βάση σε εικασίες και η Αμερική δεν πρέπει να χορηγεί θανατηφόρες ενέσεις επί τη βάσει εικασιών και μόνον", τονίζει η Ποστ. "Ο Μουσαουΐ είναι ένας επηρμένος κι αναμφισβήτητα ολίγον φρενοβλαβής. Δεν σκότωσε κανέναν κι η εκτέλεσή του δυνητικά θα άνοιγε τον δρόμο και για εκτελέσεις άλλων συνενόχων μικρής σημασίας σε άλλα εγκλήματα, κι όχι γιατί συμμετείχαν, αλλά μόνον και μόνον επειδή επέτρεψαν να γίνουν. Κι αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη οδός", τονίζεται στο ίδιο άρθρο.

    Ένας άλλος λόγος για να χαρισθεί η ζωή στον Μουσαουΐ είναι να μην του επιτραπεί "να χρισθεί μάρτυρας στο μυαλό των συμπαθούντων την Αλ Κάιντα σε όλον τον κόσμο. Τα πάντα στη συμπεριφορά του Μουσαουΐ κατά τη διάρκεια της δίκης του τεκμαίρουν την επιθυμία του να γίνει μάρτυρας. Η πολιτική αγωγή φαίνεται να υπερευχαριστιέται να του κάνει τη χάρη. Εν τούτοις αυτή η αντίδραση δεν είναι κι η εξυπνότερη", τονίζει η Ουάσιγκτον Ποστ.

    [08] Κόσμος

    Προανήγγειλε ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες

    Εκτεταμένες εθνικοποιήσεις στη Βολιβία

    2/5/2006 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μετά την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε σήμερα, σε ομιλία του στην πλατεία Μουρίλο της πρωτεύουσας Λα Πας, ένα νέο κύμα εθνικοποιήσεων, που θα επηρεάσει τα μεταλλεία, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις. "Αρχίσαμε την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων. Αύριο θα ακολουθήσουν τα ορυχεία, τα δάση και όλοι οι φυσικοί πόροι, αυτοί για τους οποίους αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας", τόνισε ο Βολιβιανός Πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι τομείς στους οποίους αναφέρεται θα τεθούν υπό τον έλεγχο του κράτους. Ο Μοράλες ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προχωρά στην εθνικοποίηση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και έδωσε προθεσμία 180 ημερών στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που ενεργοποιούνται στη Βολιβία προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση μέσω νέων συμβολαίων εκμετάλλευσης. Το μέτρο αυτό αφορά 26 ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ισπανική Repsol, η γαλλική Total, η αμερικανική Exxon, η βρετανική British Gas και η βραζιλιάνικη Petrobras. Ο Μοράλες, που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα και τον υπουργό Υδρογονανθράκων, Αντρές Σολίς, επευφημήθηκε ζωηρά από το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία. Η ομιλία του έληξε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα μιας στρατιωτικής σχολής. Ωστόσο δεν άργησαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

    Οι πρώτες αντιδράσεις των εταιρειών

    "Εχθρική χειρονομία" χαρακτήρισε ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Βραζιλίας, Σίλας Ροντεάου, την απόφαση του Βολιβιανού Προέδρου να εθνικοποιήσει τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας. "Πρόκειται για μια εχθρική χειρονομία που μπορεί να ερμηνευτεί ως διακοπή των παλαιών συμφωνιών με τη βολιβιανή Κυβέρνηση", ανέφερε ο Υπουργός μιλώντας στην εφημερίδα "Φόλια".Ο διευθυντής του τομέα φυσικού αερίου της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, Ίλντο Σάουερ, είπε ότι η απόφαση του Μοράλες επί του παρόντος εξετάζεται από τους αναλυτές. Πρόσθεσε όμως ότι η Βραζιλία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αφού η παροχή φυσικού αερίου δεν θα επηρεαστεί. Η Petrobras είναι ο κυριότερος επενδυτής της Βολιβίας και ελέγχει μέχρι σήμερα το 14,5% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

    Από την πλευρά της η Ισπανία εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της για τη χθεσινή απόφαση της Βολιβίας να εθνικοποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της, τη στιγμή που ο ισπανικός ενεργειακός κολοσσός Repsol δηλώνει πως είναι ακόμη πρόωρο ν αξιολογηθεί το σχετικό διάταγμα.

    Η Repsol είναι ένας από τους κύριους ενεργειακούς επενδυτές στη Βολιβία. "Ακόμη δεν έχουμε παραλάβει την επίσημη ανακοίνωση. Ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε όποια αξιολόγηση", ανακοίνωσε η ισπανική εταιρεία.

    Το προεδρικό διάταγμα επιβάλλει σε όλες τις εταιρείες ξένων συμφερόντων να παραδώσουν αμέσως τις εγκαταστάσεις στη Βολιβία και να προετοιμασθούν να υπογράψουν νέα συμβόλαια εντός 180 ημερών, ειδάλλως θα κληθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες διέταξε ήδη τον στρατό να καταλάβει τις πηγές -μία από τις κύριες πηγές πλούτου της φτωχής λατινοαμερικανικής χώρας- και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή.

    "Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις πληροφορίες που φθάνουν από τη Βολιβία σχετικά με το ανώτατο διάταγμα", τονίζει το ισπανικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η περίοδος των 180 ημερών θα πρέπει να χρησιμεύσει για διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των εταιρειών με "σεβασμό προς τα συμφέροντα αμφοτέρων και αποφεύγοντας να δώσει ένα αρνητικό σήμα στην διεθνή κοινότητα των επενδύσεων".

    Η Ισπανία τονίζει επίσης πως θα συνεργασθεί στενά με τις άλλες χώρες που έχουν στενές σχέσεις με τη Βολιβία, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.

    [09] Κόσμος

    Τρεις νεκροί

    Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    2/5/2006 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο περίπου 15 χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο οδηγός του αυτοκινήτου σκόπευε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα, ο ίδιος σκοτώθηκε από την έκρηξη, η οποία θεωρούμε πως ήταν πρόωρη, τη στιγμή που βρισκόταν καθ'οδόν προς την Καμπούλ. Άλλοι δυο Αφγανοί πολίτες που βρισκόταν στον ίδιο δρόμο σκοτώθηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε στο δρόμο που βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν και ενώνει την Καμπούλ με το Μπαγκράμ.

    [10] Κόσμος

    Στη βορειοδυτική Κίνα

    Κατέρρευσε φράγμα ορυχείου χρυσού

    2/5/2006 7:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 7:56:01 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν και άλλοι δεκαεπτά αγνοούνται όταν κατέρρευσε φράγμα ορυχείου χρυσού στην επαρχία Σανσί, βορειοδυτικά της Κίνας, τη στιγμή που γίνονταν εργασίες για την ενίσχυσή του. Στη συνέχεια ακολούθησε κατολίσθηση με αποτέλεσμα τα σπίτια τους να θαφτούν κάτω από τόνους τοξικών αποβλήτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", οι τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα. Οι τοπικές αρχές έχουν λάβει μέτρα ώστε να μην μολυνθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα του ορυχείου, όπως κυανιούχο νάτριο. Εν τω μεταξύ, στην ίδια επαρχία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο, με αποτέλεσμα 30 εργάτες να σκοτωθούν και άλλοι δύο να αγνοούνται.

    [11] Κόσμος

    Με επιστολή του στο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Καταγγέλλει τις ΗΠΑ το Ιράν

    1/5/2006 8:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2006 8:50:50 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters

    Στην "επίθεση" πέρασε, τη Δευτέρα, το Ιράν απαντώντας με μία επιστολή διαμαρτυρίας στις συνεχιζόμενες πιέσεις και απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον του. Αποδέκτης της επιστολής με την οποία το Ιράν καταγγέλλει τις αμερικανικές απειλές, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στον οποίο ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ και συντάκτης της, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τονίζει ότι: "Υπάρχουν αποδεδειγμένες παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και των Αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ" και προσθέτει: "Είναι αναγκαίο ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξουν σοβαρή προσοχή στις παράνομες απειλές και να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση". Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δηλώνουν υπέρ της διπλωματικής λύσης, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Σημαντική εξέλιξη στο θέμα ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και το Κρεμλίνο περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος τους Μπους είναι η εξεύρεσης κοινής γραμμής στην κρίση.

    Επανήλθαν στη "ρωσική λύση"

    Στο μεταξύ, το Ιράν επανέφερε τη ρωσική πρόταση , που είχε απορρίψει στο παρελθόν η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μεταφέρει τις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφος της Ρωσίας.

    Απαντώντας στην πρόταση, οι ΗΠΑ δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κωλυσιεργεί, παίζοντας διπλωματικά παιχνίδια και την καλούν να αναστείλει αμέσως το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Από την πλευρά του, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει παρά σε περιορισμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών από τις ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος εναντίον της Τεχεράνης.

    Την ίδια ώρα, εξαιρετικά ανήσυχο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι το Ισραήλ, καθώς θεωρείται από τον Υπουργό Άμυνας της χώρας, ως τη σοβαρότερη απειλή για το εβραϊκό κράτος, μετά το Ολοκαύτωμα. Για το λόγο αυτό, εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Eros B, που αποστολή του είναι ο εντοπισμός και φωτογράφηση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

    Πάντως, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνομιλίες των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ξεκινούν τις επόμενες ώρες με αντικείμενο το θέμα του Ιράν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιέσεις για διπλωματική λύση

    [12] Παράξενα

    Από τα χεράκια του...

    Χάμπουργκερ ...αλά σεφ!

    2/5/2006 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δημόσια συγγνώμη ζήτησε ένα εστιατόριο της αμερικανικής αλυσίδα TGI Fridays επειδή ένας πελάτης του βρήκε στο φαγητό που του σερβίρισαν το... δάχτυλο του σεφ. Ο μάγειρος έκοψε το δάχτυλό του ενώ ετοίμαζε το φαγητό (χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές) στο εστιατόριο της πόλης Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα. Στη βιασύνη τους να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν πρόσεξαν ότι το κομμένο δάχτυλο είχε πέσει σ ένα πιάτο το οποίο στη συνέχεια σερβιρίστηκε κανονικά σε έναν πελάτη. Τρομοκρατημένος, ο πελάτης ειδοποίησε την αστυνομία για το μακάβριο εύρημά του. Το εστιατόριο παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για "σοβαρό λάθος" και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας για το προσωπικό της κουζίνας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 May 2006 - 8:53:41 UTC