Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Δεν τα βρήκαν στα οικονομικά
  • [03] Υποψίες για διεθνές κύκλωμα
  • [04] Υπερχείλισε ο Δούναβης
  • [05] Επιβεβαίωσαν τη νίκη Πρόντι
  • [06] Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ
  • [07] Εξουσιοδότηση με φραστικό επεισόδιο
  • [08] Οι "εκλεκτοί" του Ολ Σταρ Γκέιμ
  • [09] "Κιτρινόμαυρη" απάντηση στις αιχμές Κόκκαλη
  • [10] "Καμπάνα" χιλιάδων ευρώ στον ΠΑΟΚ
  • [11] Συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή
  • [12] Πράξη δεύτερη στον τελικό Γυναικών
  • [13] Στην Πυλαία συμπληρώνεται το "καρέ"
  • [14] Τριτώνουν οι μάχες στις Συκεές
  • [15] Πρεμιέρα με ήττα για τους Νέους
  • [16] Συνέδριο Πολιτισμού
  • [17] Ανησυχία για το "κουνούπι – τίγρη"

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η Περιφέρεια

    Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις

    14/4/2006 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2006 11:46:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές θα προχωρήσουν και θα ωφελήσουν τον τόπο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής, στο Κιλκίς. Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη λογική της τεχνητής οξύτητας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που υλοποιούνται στη Μακεδονία και επανέλαβε ότι κανένα εμπόδιο και καμία αντίδραση δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποφασιστικότητά της κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, από όπου εξήγγειλε προσλήψεις για την κάλυψη των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό και ανακοίνωσε ότι αρχίζει η δημοπράτηση θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων.

    "Δεν έχουμε εξαρτήσεις"

    Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το Κιλκίς για τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του για το "σκανδιναβικό" μοντέλο, ενώ, το κατηγόρησε και για λαϊκισμό.

    Μιλώντας στους κατοίκους του Κιλκίς, στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αταλάντευτος στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πορείας μας, πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα".

    Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα έργα στην Κεντρική Μακεδονία, τόνισε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από 15% που ήταν το Μάρτιο του 2004, έχει ξεπεράσει σήμερα σε ποσοστό το 41%.

    "Βάλαμε τέλος στο καθεστώς της αλληλοσυγκάλυψης και της ατιμωρησίας, που εξέθρεψε νοσηρά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Θεσπίζουμε και εφαρμόζουμε κανόνες κοινούς για όλους. Καμιά πίεση, καμιά αντίδραση, κανένα εμπόδιο δεν επηρεάζει την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε δυνατοί γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν χρωστούμε γραμμάτια σε κανένα. Είμαστε δυνατοί γιατί στηριζόμαστε στην πλατιά συμμαχία των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος της τετραετίας το ΕΚΑΣ θα φτάνει τα 230 ευρώ το μήνα και οι συντάξεις του ΟΓΑ τα 330, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης για τη σταδιακή μείωση από το 2007 των φορολογικών συντελεστών για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

    Επίσης, υπογράμμισε πως θα καταβληθούν στο ακέραιο οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκληθήκαν από τη χθεσινή χαλαζόπτωση στην περιοχή.

    "Ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες"

    Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς και ξεναγήθηκε στην υπό κατασκευή νέα πτέρυγα, ενώ επισκέφθηκε και μία από τις παλιές, όπου συνομίλησε με ασθενείς, στους οποίους ευχήθηκε καλή ανάρρωση.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών κατασκευής της νέας πτέρυγας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Δεκέμβρη, και δήλωσε πως μετά τις εργασίες και με την κάλυψη των κενών σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, το Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει σε όλους τους πολίτες του νομού υψηλού επιπέδου σύγχρονες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

    Ακόμα τόνισε πως αρχίζει η δημοπράτηση θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων, ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες επέκτασης στο Κέντρο Υγείας του Δροσάτου.

    "Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τις περιφερειακές ανισότητες που μας κληροδότησε το παρελθόν. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, το ίδιο αίσθημα ασφάλειας, την ίδια ποιότητα ζωής. Στο κέντρο της πολιτικής μας ήταν και παραμένει η περιφέρεια" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

    Αμέσως μετά, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Νομάρχη Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Δήλωση Αθανασάκη

    "Μισή περιοδεία, ολόκληρα ψέματα", σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κιλκίς.

    "Η περιφέρεια υφίσταται πρώτη τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Η χώρα πηγαίνει πίσω, η περιφέρεια πηγαίνει πίσω και ο κ. Καραμανλής θριαμβολογεί για το ανύπαρκτο έργο του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο κ. Καραμανλής, είναι να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να πει την αλήθεια", αναφέρει ο Νίκος Αθανασάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελληνοβουλγαρική συμφωνία

    [02] Κοινωνία

    ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΚΕ

    Δεν τα βρήκαν στα οικονομικά

    14/4/2006 9:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2006 9:31:35 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Θανάση Βεζυργιάννη για την απεργία στην καθαριότητα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ, το οποίο απορρίπτει η ΚΕΔΚΕ καθώς οι δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία να σηκώσουν το κόστος που συνεπάγεται. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεδριάζουν εκ νέου για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Νωρίτερα ελπίδες για την εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγούσε στη λήξη της απεργίας των εργαζόμενων, είχε αφήσει η στάση του προεδρείου των εργαζομένων να διακόψουν την απογευματινή τους συνεδρίαση για να συναντηθούν με τον κ. Βεζυργιάννη.

    Αφορμή στάθηκε η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα διάλογο μαζί τους, αλλά και η απόφαση του Υπουργείου, για την συγκρότηση τριμερούς επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών, για τους μόνιμους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προσπάθειες για εξεύρεση λύσης

    [03] Κοινωνία

    Πίσω από την υπόθεση αρχαιοκαπηλείας

    Υποψίες για διεθνές κύκλωμα

    14/4/2006 7:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2006 7:56:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το ενδεχόμενο να κρύβεται διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας πίσω από τη μεγάλη υπόθεση στη Σχοινούσα ερευνά με πολύ προσοχή η Ασφάλεια Αττικής. Αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας μαζί με αρχαιολόγους του υπουργείου Πολιτισμού ολοκλήρωσαν σήμερα υπό την επίβλεψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Διώτη, την καταμέτρηση του μεγάλου αρχαιολογικού θησαυρού που βρέθηκε σε βίλα γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας στο νησί των Κυκλάδων. Αύριο τα αντικείμενα αναμένεται τα μεταφερθούν στη Νάξο. Έπειτα από έρευνα των αστυνομικών και στο σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου, στο Ψυχικό εντοπίστηκαν και άλλα αντικείμενα.

    Και αντίγραφο του Πραξιτέλη

    Άλλα είκοσι μαρμάρινα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν σήμερα στην πολυτελή βίλα της Σχοινούσας, που χρησιμοποιείται από την Ελληνίδα πλοιοκτήτρια Δέσποινα Παπαδημητρίου.

    Μεταξύ των γλυπτών που βρέθηκαν στο υπόγειο είναι και ένα μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα της Αφροδίτης που θεωρείται από τους αρχαιολόγους το πιο σημαντικό και πιθανώς αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Πραξιτέλη.

    Εκείνο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους αρμόδιους του υπουργείου Πολιτισμού και τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής ήταν ένας ναός του Αγίου Βασιλείου που είναι στον προαύλιο χώρο της έπαυλης και είναι χτισμένος με υλικά από παλιό βυζαντινό ναό και σπάνια αρχαία αντικείμενα, η προέλευση των οποίων παραμένει άγνωστη.

    Διευκρινίστηκε πάντως από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι αρκετά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν φαίνεται πως είναι αγορασμένα νόμιμα σε δημοπρασίες από τους κατόχους αλλά δεν έχουν δηλωθεί.

    Με διεθνές ενδιαφέρον

    Ωστόσο, η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση αυτή να κρύβεται διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα από την Ευρώπη και την Αμερική.

    Ειδικότερα πιθανολογούν ότι σχετίζεται με υπόθεση που ερευνά ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

    Ο κ.Διώτης μετέβη το Νοέμβριο, στη Ρώμη με αφορμή τη δίκη της Μάριον Τρού, επιμελήτριας του Μουσείου Πολ Γκετί στο Λός Αντζελες, η οποία παραιτήθηκε μετά την κατηγορία που τις απήγγειλαν οι ιταλικές αρχές ότι αγόρασε αρχαία αντικείμενά τους εν γνώσει της ότι ήταν κλεμμένα.

    Η Δέσποινα Παπαδημητρίου, η οποία χρησιμοποιούσε τη βίλα είναι αδελφή του εφοπλιστή Χρήστου Μιχαηλίδη ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα στη βίλα του το 1999. Ο Μιχαηλίδης είχε σχέσεις με τον έμπορο ειδών τέχνης Ρόμπινς Σάϊνς καθώς και με τη Μάριον Τρου.

    Στη δίκη της Τρου είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που ανέφεραν ότι μετά το θάνατο του Μιχαηλίδη, το 2001 η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του Σάϊνς σε μια προσπάθεια να πάρει τα μισά από μεγάλο αριθμό αρχαίων που εκείνος κατείχε και σύμφωνα με ισχυρισμούς τους είχε αποκτήσει μαζί με τον θανόντα.

    Οι ελληνικές αρχές διεκδικούν από το Μουσείο "Γκετί" τέσσερα αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που χρονολογούνται στον 3ο π.Χ. αιώνα και έχει υποβληθεί διπλωματικό αίτημα από τη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο για την επιστροφή τους ως προϊόντων αρχαιοκαπηλίας.

    Τα πλοκάμια τους διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη, με τίτλο το κύκλωμα που προβλήθηκε από την ΕΤ-1, στη θεματική βραδιά με τον Στέλιο Κούλογλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχαϊκός ναός σε... βίλα

    [04] Κόσμος

    Υπερχείλισε ο Δούναβης

    14/4/2006 11:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι παραδουνάβιες περιοχές σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία. Η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει πολύ πάνω από τα όρια επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σπίτια και δρόμοι και να πλημμυρίσουν δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σε αρκετές περιοχές επενέβη ο στρατός για να διευκολύνει την απομάκρυνση των κατοίκων. Μόνο στη Ρουμανία, τουλάχιστον 532 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ, συνολικά, σε όλη τη χώρα, 99 πόλεις και χωριά έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, και 393 σπίτια έχουν καταστραφεί.

    Εκκενώνονται χωριά

    Όπως υπολογίζεται, 18.000 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο διαρρέουν την κοίτη του Δούναβη.

    Οι ρουμανικές αρχές προκαλούν τεχνίτες πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για αποφευχθούν καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές.

    Στο Φετέστι, οι στρατιώτες δημιούργησαν πρόχειρα φράγματα με 50.000 σακιά με άμμο, καθώς χθες βράδυ η στάθμη ανέβηκε κατά 20 εκατοστά μέσα με μόλις 3 ώρες.

    Στη Βουλγαρία, η στάθμη των νερών στις νότιες όχθες του Δούναβη έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου αιώνα, πλημμυρίζοντας λιμάνια και χωριά.

    Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν την Νικόπολη, με πληθυσμό 4.000 κατοίκων.

    Στην πόλη Βιντίν, τα νερά ανέβηκαν στο πρωτοφανές ύψος των 9,5 μέτρων και υπάρχει φόβος να σπάσουν κάποια φράγματα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC NEWS: Hundreds Evacuate Homes Along the Danub

    BBC: High Danube sparks Europe floods

    [05] Κόσμος

    Οι αμφισβητούμενες ψήφοι

    Επιβεβαίωσαν τη νίκη Πρόντι

    14/4/2006 8:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2006 9:09:02 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC-Reuters

    Ενταφιάστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του, μετά την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι αμφισβητούμενες ψήφοι δεν είναι αρκετοί για να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του. Παρόλα αυτά ο Ιταλός πρωθυπουργός, αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του και μέσω ανοιχτής επιστολής του στην εφημερίδα "Κοριέρε ντελα Σέρα", που θα δημοσιευτεί αύριο και καλεί τον Ρομάνο Πρόντι "να αναζητήσουν από κοινού νέες λύσεις" ώστε να αντιμετωπιστούν τα "άμεσα θεσμικά, οικονομικά και διεθνή" ζητήματα της χώρας. "Μια παράξενη κωμωδία παίρνει τέλος", η απάντηση του αρχηγού του κεντροαριστερού συνασπισμού. Το Ρομάνο Πρόντι συνεχάρη με επιστολή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και μέσα στην Ε.Ε. Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Ιταλό Πρωθυπουργό είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή τους να συναντηθούν και πάλι για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αμφισβητούμενες ψήφοι των βουλευτικών εκλογών της 9ης και 10ης Απριλίου στην Ιταλία ανέρχονται σε μόνον 5.266.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο είχε εσφαλμένα εκτιμήσει αρχικά ότι οι αμφισβητούμενες ψήφοι για την Κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ανέρχονταν σε 43.028, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπερβαίνουν τις 2.131, και στη Γερουσία ο αριθμός των αμφισβητούμενων ψήφων δεν υπερβαίνει τις 3.135 έναντι 39.822 που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

    Ο ηγέτης του κεντρο-αριστερού συνασπισμού Ρομάνο Πρόντι υπερίσχυσε στις εκλογές εξασφαλίζοντας μόλις 24.000 επί πλέον ψήφους στην Κάτω Βουλή.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Italian poll result set to stand

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απομονωμένος ο Καβαλιέρε

    [06] Μ. Ανατολή

    Ανυποχώρητος ο Αχμαντινετζάντ

    Σκληραίνει η στάση των ΗΠΑ

    14/4/2006 8:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν απηύθυνε η Ουάσινγκτον δια στόματος Κοντολίζα Ράις, μία ημέρα μετά την άκαρπη επίσκεψη του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ιρανούς ιθύνοντες να αναστείλουν τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου έως τις 28 Απριλίου, όπως αξίωσε από αυτούς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει όλες τις πιθανές μορφές δράσης, σε περίπτωση που το Ιράν δεν διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, έτσι ώστε να αναγκαστεί να υπακούσει. Ωστόσο, η Τεχεράνη παραμένει ανυποχώρητη και δηλώνει ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι αναμένεται να υποβάλει στο Σ.Α. και στην ΙΑΕΑ την τελευταία έκθεσή του για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

    Υπαινιγμοί για χρήση βίας

    Όσον αφορά τις δηλώσεις Ράις, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για σαφή υπαινιγμό της Αμερικανίδας υπουργού για χρήση βίας, την ώρα που ο πρόεδρος του Ιράν τονίζει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι των δυτικών δυνάμεων στη διένεξη για τα πυρηνικά.

    "Δόξα τω Θεώ, σήμερα το ιρανικό έθνος έχει γίνει μία δύναμη και θα συνομιλήσουμε με τον κόσμο από αυτή τη θέση ισχύος", δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες περιοδεύει στις ΒΑ περιοχές της χώρας.

    "Όλα όσα έχουμε ανήκουν στο Θεό και μερικοί φουκαράδες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενάντια στον ιρανικό λαό", πρόσθεσε, υπαινισσόμενος τις δυτικές δυνάμεις.

    Προβληματισμένη η Κίνα

    Η Κίνα, θορυβημένη από τις εξελίξεις και κυρίως από την άκαρπη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην Τεχεράνη, στέλνει στη Μόσχα ειδικό απεσταλμένο και στο Ιράν τον υφυπουργό Εξωτερικών.

    Επιπλέον, εντός της επόμενης εβδομάδας, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συναντηθούν στη Μόσχα μαζί με τη Γερμανία, για να συζητήσουν το θέμα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US in warning to 'defiant' Iran

    Washington Post: Rice says U.N. must adopt tough Iran resolution

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αμετάπειστη η Τεχεράνη

    [07] Οικονομία

    Εξουσιοδότηση με φραστικό επεισόδιο

    14/4/2006 8:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/4/2006 8:53:55 μμ)

    Εξουσιοδότηση για κήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ζήτησε και έλαβε σήμερα από το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Οι νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων και τους κανονισμούς προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, σημειώθηκαν και σήμερα φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του προέδρου της Συνομοσπονδίας και στελεχών του ΠΑΜΕ.

    Αφορμή για το επεισόδιο στάθηκε η υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τον κ. Πολυζωγόπουλο να αναφέρεται με έντονο επικριτικό τρόπο στην τακτική που ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

    Ο Γιώργος Μαυρίκος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ από την πλευρά του κατηγόρησε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για γραμμή ταξικής ειρήνης και τακτική αποδοχής της διάσπασης των εργαζομένων που οδήγησε σε μια σύμβαση που δίνει αυξήσεις ψίχουλα.

    Η διαφορά της Ομοσπονδίας με την συνδικαλιστική οργάνωση, καταγράφηκε και στην απόφαση του Γενικού Συμβούλιου που κάνει για πρώτη φορά ρητή και γραπτή αναφορά στις θέσεις του ΠΑΜΕ σημειώνοντας ότι "όχι μόνο δεν είναι σε συντεταγμένη κατεύθυνση υπέρ των συνδικάτων αλλά αντιθέτως λοιδορούν, ή βρίζουν και κυρίως διασπούν τα συνδικάτα".

    Η απόφαση σημειώνει επίσης ότι η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις που την συγκροτούν (εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες) αποτελούν ενιαίο σύνολο και δεν διαιρούνται προς χάρη τακτικών επιδιώξεων και καλεί το ΠΑΜΕ να δείξει το στοιχειώδη σεβασμό στους κανόνες που διέπουν την δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων και την ενιαία έκφραση και δράση.

    Νωρίτερα στην εισήγηση του ο Χρ. Πολυζωγοπουλος είχε προτείνει απεργία στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες στις 4 Μαϊου και είχε υπογραμμίσει ότι τα συνδικάτα θα ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για να εγγυηθεί το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις ΔΕΚΟ.

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ), από την πλευρά του, δέχθηκε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων αλλά ζήτησε να μην φορτωθεί το βάρος στους εργαζομένους.

    Ο κ. Πουπάκης δέχθηκε την απεργία στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες αλλά σημείωσε ότι αυτή πρέπει να κηρυχθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οι "εκλεκτοί" του Ολ Σταρ Γκέιμ

    14/4/2006 7:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε τα ονόματα των παικτών και των προπονητών που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο 4ο ολ σταρ γκέιμ, το οποίο θα διεξαχθεί τη Μεγάλη Τετάρτη 19 Απριλίου 2006 (19:00) στο "Πανθεσσαλικό" στάδιο του Βόλου. Όπως έγινε γνωστό, στην ποδοσφαιρική αυτή φιέστα δεν θα συμμετάσχουν, για διάφορους λόγους, οι Ριβάλντο, Τουρέ, Βύντρα, Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Κωνσταντίνου, Τσιρίλο και Μόρις, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από άλλους παίκτες. Ο Φερνάντο Σάντος αναπληρώθηκε από τον Ιλιε Νουμιτρέσκου (δεύτερος επιλαχόντας στη λίστα των αλλοδαπών προπονητών), αφού ούτε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι (πρώτος επιλαχών) θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι τελικές συνθέσεις των δύο ομάδων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, ενώ σημειώνεται ότι οι προπονητές των δύο ομάδων διατηρούν το δικαίωμα επιλογής δύο ποδοσφαιριστών εκτός λίστας.

    Αναλυτικά, την ομάδα των επίλεκτων Ελλήνων και Κυπρίων ποδοσφαιριστών θα στελεχώσουν οι:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Νικοπολίδης (Ολυμπιακός), Κοτσόλης (Λάρισα), Σηφάκης (ΟΦΗ), Μπαρτζώκας (Καλλιθέα).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Βύντρα (Παναθηναϊκός), Αντζας (Ξάνθη), Νταμπίζας (Λάρισα), Ανατολάκης (Ολυμπιακός), Δάρλας (Παναθηναϊκός).

    ΜΕΣΟΙ: Ζαγοράκης (ΠΑΟΚ), Αλωνεύτης (Λάρισα), Στολτίδης (Ολυμπιακός), Κατσουράνης (ΑΕΚ), Λαγός (Ηρακλής).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μαχλάς (ΟΦΗ), Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Κωνσταντίνου (Ολυμπιακός), Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ).

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Κωφίδης (Ηρακλής), Δώνης (Λάρισα)

    Αντίστοιχα, την ομάδα των επίλεκτων αλλοδαπών ποδοσφαιριστών θα συνθέσουν οι:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γκαλίνοβιτς (Παναθηναϊκός), Σορεντίνο (ΑΕΚ), Φερνάντεζ (ΠΑΟΚ), Πιζανόφσκι (Ξάνθη).

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Τσιρίλο (ΑΕΚ), Μόρις (Παναθηναϊκός), Κινγκ (Ιωνικός), Ουντέζε (ΠΑΟΚ), Σούρερ (Ολυμπιακός)

    ΜΕΣΟΙ: Ριβάλντο (Ολυμπιακός), Τουρέ (Ολυμπιακός), Γκονζάλες (Παναθηναϊκός), Τζόρτζεβιτς (Ολυμπιακός), Επαλέ (Ηρακλής).

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Κλέιτον (Καλαμαριά), Ζούλιο Σέζαρ (ΑΕΚ), Τζιμπούρ (Ατρόμητος), Σοάρες (ΑΕΚ).

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Σόλιντ (Ολυμπιακός), Σάντος (ΑΕΚ)

    Στη διαδικασία ανάδειξης των ομάδων ψήφισαν 47.568 άτομα. Τις περισσότερες ψήφους έλαβαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές και προπονητές:

    Ποδοσφαιριστές 1. Νικοπολίδης 2. Ζαγοράκης 3. Τσιρίλο 4. Ριβάλντο 5. Μόρις 6. Βύντρα 7. Κλέιτον 8. Γκαλίνοβιτς 9. Σορεντίνο 10. Κοτσόλης

    Προπονητές 1. Σόλιντ 2. Σάντος 3. Κωφίδης 4. Δώνης 5. Τσιώλης 6. Μαλεζάνι 7. Παράσχος 8. Κατσαβάκης 9. Ματζουράκης 10. Ντουμιτρέσκου

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Κιτρινόμαυρη" απάντηση στις αιχμές Κόκκαλη

    14/4/2006 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Απάντηση στις αιχμές που άφησε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τότε που ο πειραϊκός σύλλογος άρχισε τη διαδικασία ενεργοποίησης των φιλάθλων του και της εγγραφής μελών, έδωσε με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ. Ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων για τις ΠΑΕ, οι οποίες εντάχθηκαν στο άρθρο 44 ή έχουν έσοδα από κρατικές διαφημίσεις, ότι "εμάς έλεγαν κάποτε ομάδα του δημοσίου, όμως άλλοι έχουν κρατική διαφήμιση στη φανέλα τους και άλλοι μπαίνουν σε κάτι άρθρα 44".

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

    Στην "κιτρινόμαυρη" ανακοίνωση σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στο ίδιο άρθρο από το 1990, οπότε ψηφίστηκε, χωρίς να αποκαλούνται κρατικοδίαιτες και περιλαμβάνονται επίσης δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού από το 1993, όταν είχε επιτευχθεί η συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών των "ερυθρολεύκων". Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: "Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, χωρίς προφανή λόγο, αναφέρεται στην υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44 του ν. 1892/90. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη ότι ο ν. 1892/90 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1990 και έχουν ενταχθεί σ΄ αυτόν δεκάδες επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχουμε ακούσει ως σήμερα ότι είναι κρατικοδίαιτες.

    Ας θυμίσουμε όμως στον κ. Σωκράτη Κόκκαλη τι έλεγε το 1993: "Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος. Δίνει πίστη και δύναμη σε όλους για να χαράξουμε τη νέα πορεία του Ολυμπιακού. Εκ μέρους όλων των φίλων και οπαδών του ιστορικού συλλόγου μας, επιθυμώ να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα για τη θετική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που είχαν συσσωρευτεί στην τελευταία πενταετία στο μεγαλύτερο αθλητικό σύλλογο της χώρας".

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Καμπάνα" χιλιάδων ευρώ στον ΠΑΟΚ

    14/4/2006 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έξι χιλιάδες ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για τη συμπεριφορά των οπαδών στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Εκτός όμως από το "Δικέφαλο του Βορρά" το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της Αθήνας επέβαλλε πρόστιμα 5.000 ευρώ στις ΠΑΕ Ξάνθη, ΟΦΗ, Λεβαδειακός, 3.000 ευρώ στον Εθνικό Αστέρα και την Ιωνία Χανίων (σ.σ. με τρίμηνη απαγόρευση στα γήπεδα τιμωρήθηκε ο κ. Κορομηλάς) και 2.000 ευρώ στην Παναχαϊκή. Παράλληλα ο αθλητικός δικαστής απήλλαξε τον Λεντέσμα του Ακράτητου, για το επεισόδιο που είχε στο Παγκρήτιο με τον Χατσαντριάν, όπως επίσης και τις ΠΑΕ Ολυμπιακό, Εθνικό Αστέρα, Βέροια και Εθνικό για τις πειθαρχικές παραβάσεις που κατηγορούνταν. Με έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκαν οι ΠΑΕ Θρασύβουλος και Παναχαϊκή και οι Τσούτσουρας, Σωτηρόπουλος.

    Έγγραφη επίπληξη στην ΠΑΕ Άρης

    Εν τω μεταξύ το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο Θεσσαλονίκης πήρε τις παρακάτω αποφάσεις επέβαλλε στην ΠΑΕ ΑΣΚ Ολυμπιακός πρόστιμο 2.000 ευρώ και την πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης στους Αδάμ και Παπαχρήστο. Με έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκαν, η ΠΑΕ Άρης και ο κ. Αναγνώστου, ενώ με πρόστιμο 1.500 ευρώ τιμωρήθηκε το ΤΑΠ Τρίκαλα.

    Επίσης με τρεις αγωνιστικές και 60 ευρώ πρόστιμο τιμωρήθηκε ο Βερβάλ του Εθνικού Αστέρα. Με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκαν οι: Τσιρίλο (ΑΕΚ), Παπαθανασίου (Θρασύβουλος), Χανιώτης, Αρχοντούλης, Βαλαντάρες και Βαρτζιώτης (Προοδευτική), Πέτρου (ΑΣΚ Ολυμπιακός), Αμπελάς (Άρης), Νίτης (θερμαϊκός Θέρμης), Χασιώτης (Εθνικός Αστέρας), Κύρου (Πανσερραϊκός), Ψυχογιόπουλος (Μεσσηνιακός), Πάττας (Ρόδος), Σαλαμαστράκης, Ρουτζιέρης (Διαγόρας), Αποσκίτης, Ντελμεκούρας (Αχαϊκή), Δεδελετάκης (Βύζας).

    Τέλος, με ποινή μίας αγωνιστικής τιμωρήθηκαν οι: Τοροσίδης, Παπαδημητρίου (Ξάνθη), Μανιάτης (Πανιώνιος), Γκουστάβο (Ακράτητος), Ισά (ΟΦΗ), Δημητρόπουλος (Λεβαδειακός), Τσουκαλίδης, Κουκουτσέλας (Χαϊδάρι), Καραγιάννης (Προοδευτική), Ψαρρής, Αντωνόπουλος (Ηλυσιακός), Καγκιούζης, Μοσχογιάννης, Νταμπρόφσκι (Κέρκυρα), Λουμπαρδέας (Παναχαϊκή), Ναλμπάντης (Ρόδος), Μαλλιάκας (Διαγόρας), Γεωργίου (Βύζας), Τζανής (Ατσαλένιος), Δερμιτζόγλου (ΑΣΚ Ολυμπιακός), Βρακάς (Λαμία), Σέμος (Α.Ε. Γιάννενα), Μαυρίδης (Πιερικός).

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή

    14/4/2006 7:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη και παρουσία εκπρόσωπων των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών και Ενώσεων Φιλάθλων, ομάδων της Αθήνας, συνεδρίασε χθες (13-4-06) στις 12:00, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, η Ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2005-2006. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, ιδιαίτερα με την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι, ανακοινώσεις για τη λήψη οριστικών αποφάσεων θα υπάρξουν το 3ο δεκαήμερο του Μαΐου από τους συναρμόδιους Υπουργούς, ενώ τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εφαρμοσθούν κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2006-2007.

    Σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών

    Η θεσμοθέτηση του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου.

    Η ίδρυση οργανικών μονάδων πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής βίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Η αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Η ενεργοποίηση των Υπευθύνων Ασφαλείας Αγώνων, όλων των Π.Α.Ε.

    Η θεσμοθέτηση Αθλητικού Εισαγγελέα αποκλειστικής απασχόλησης.

    Η τοποθέτηση των προβλεπόμενων ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

    Λοιπά θέματα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα (Βελτίωση όρων λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων - Υποχρεώσεις αθλητικών φορέων - Ορισμός αξιωματικού συνδέσμου με τους υπευθύνους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων κ.λ.π.).

    Εκτιμάται ότι, κατά την προσεχή αγωνιστική περίοδο (2006-2007), η βία στα γήπεδα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο, με την εφαρμογή του συστήματος έκδοσης ονομαστικοποιημένων εισιτηρίων και κάρτας φιλάθλων, καθώς και με την υπό έκδοση απόφαση πρόσληψης προσωπικού ασφαλείας από Π.Α.Ε. Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας και Κ.Α.Ε. Α1 Εθνικής Κατηγορίας.

    Άλλα θέματα που "έπεσαν στο τραπέζι"

    Η ίδρυση Συνομοσπονδίας Αθλητικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών, η οποία θα στεγάζει όλες τις Ομοσπονδίες - Ενώσεις Φιλάθλων, ποδοσφαιρικών ομάδων χώρας.

    Η διενέργεια διαλέξεων σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Εκπαίδευσης Ενόπλων Δυνάμεων από αθλητές με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και προσφορά.

    Η καθιέρωση Ημέρας "Κατά της Αθλητικής Βίας".

    Η άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής.

    Η χρησιμοποίηση των εταιρειών φύλαξης σε πολλές θέσεις, με σκοπό την αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων.

    Η διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων για παρατηρητές Δ.Ε.Α.Β. και λοιπούς εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση. Τελικός στόχος το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να καταστούν προσιτά και οικογενειακά αθλήματα για τους πολίτες.

    [12] Βόλεϊ

    Πράξη δεύτερη στον τελικό Γυναικών

    14/4/2006 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για την κατάκτηση του φετινού τίτλου της Α1 Γυναικών επιχειρεί αύριο στο Μαρκόπουλο, κόντρα στην τοπική ομάδα ο Παναθηναϊκός. Στις 21:00 (Supersport 4) οι "πράσινες" του Δημήτρη Μπαχράμη με... προίκα το 1-0 στη σειρά των τελικών, μετά το πρόσφατο 3-1 της Λεωφόρου, θέλουν να ζευγαρώσουν τις νίκες τους και να βάλουν υποθήκη για το νταμπλ. Από την πλευρά των γηπεδούχων, η ομάδα του Σούλη Τουρσούγκα, όπως έδειξαν και στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δεν είναι διατεθειμένες να καταθέσουν "αμαχητί" τα όπλα, καθώς αν ισοφαρίσουν θα διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες τους για τον τίτλο. Πλεονέκτημα για την ομάδα του Μαρκόπουλου, η αχανής έδρα των Μεσογείων, που δημιουργεί πρόβλημα στον αντίπαλο που δεν έχει συνηθίσει να παίζει σε μεγάλο γήπεδο. Από την άλλη όμως το "τριφύλλι" αναμένεται να έχει για άλλη μια φορά στο πλευρό του τον κόσμο του, που με την δυναμική του παρουσία, εμψυχώνει τις "πράσινες" και τις κάνει να νιώθουν σα να παίζουν "σπίτι" τους.

    [13] Βόλεϊ

    Στην Πυλαία συμπληρώνεται το "καρέ"

    14/4/2006 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η κυριακάτικη τρίτη αναμέτρηση της Πυλαίας, ΠΑΟΚ-ΕΑΠ (20:00, ΕΤ3) στο πλαίσιο των προημιτελικών των πλεϊ οφ για τις θέσεις 1-8 της Α1 Ανδρών, δεσπόζει στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Οι δύο ομάδες που είναι ισόπαλες με 1-1 θα επιδιώξουν με νίκη να σφραγίσουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά των πλεϊ οφ της διοργάνωσης. Στην επόμενη φάση, η ομάδα που μετά τους Ηρακλή, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό θα συμπληρώσει το "καρέ" της 4άδας, θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας το "τριφύλλι", που τερμάτισε πρώτο στην κανονική διάρκεια της περιόδου. Αύριο εξάλλου ο Πανερυθραϊκός, δίνει μία ακόμη μάχη για την παραμονή του στα σαλόνια του ελληνικού βόλεϊ. Η νεοφώτιστη ομάδα του Νίκου Ζαλμά υποδέχεται, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, στις 19:00 στο "Στέλιος Καλαϊντζής" (19:30) τον Πανελλήνιο, που ήδη έχει σωθεί. Οι "μπλε" θα αγωνιστούν χωρίς το "βαρύ πυροβολικό", τον Τσέχο Ντάλιμπορ Πόλακ, που μετέβη εσπευσμένα στην πατρίδα του, λόγω του τοκετού της συζύγου του. Για τους γηπεδούχους, φυσικά η νίκη είναι μονόδρομος, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι οι "Ολυμπιονίκες" δεν θα επιδιώξουν τη νίκη.

    Το πρόγραμμα των πλεϊ οφ-άουτ

    Α1 ανδρών (πλέι οφ, θέσεις 1-8) (3οι αγώνες) Κυριακή 16/4: ΠΑΟΚ 8μμ (ΕΤ-3): ΠΑΟΚ - ΕΑ Πατρών (Ράπτης, Μιχελινάκης)

    Α1 ανδρών (πλέι άουτ) (3η αγωνιστική) Σάββατο 15/4: Στ. Καλαϊτζής 7.30μμ: Πανερυθραϊκός - Πανελλήνιος (Γεροθόδωρος, Τριανταφύλου)

    Η Βαθμολογία: 1. Πανελλήνιος 24 (37-51), 2. Εθνικός Αλεξ. 23 (35-58), 3. Πανερυθραϊκός 15 (24-60)

    Οι επόμενες αγωνιστικές: Τετάρτη 19 Απριλίου: Ερυθραίας, 18.30: Πανερυθραϊκός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Τετάρτη 26 Απριλίου: Αλεξανδρούπολης, 19.00: Εθνικός Αλεξανδρούπολης -Πανελλήνιος, Σάββατο 29 Απριλίου: Πανελληνίου 19.00: Πανελλήνιος - Πανερυθραϊκός

    [14] Τριτώνουν οι μάχες στις Συκεές

    14/4/2006 10:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το εισιτήριο πρόκρισης για τα ημιτελικά των πλέι-οφ της Α1 χάντμπολ των Γυναικών κληρώνει αύριο στις 17:30 στη Θεσσαλονίκη, στον τρίτο αγώνα Παναθλητικού-Ελπίδων Δράμας. Στο κλειστό των Συκεών η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που τερμάτισε τρίτη στην κανονική περίοδο, θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία του πρώτου αγώνα, όπου επιβλήθηκε δύσκολα 27-26 της ομάδας της Δράμας. Όπως όμως φάνηκε στη ρεβάνς, όπου οι Ελπίδες (6ες στην κανονική περίοδο) επικράτησαν 29-23, αύριο αναμένεται να γίνει μία αμφίρροπη μάχη που θα κρίνει την ομάδα, που στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον ΑΣΕ Ορμή. Στο άλλο ζευγάρι των ημιτελικών της διοργάνωσης, η Νέα Ιωνία που προκρίθηκε με 2-0 νίκες επί του Αθηναϊκού, θα μονομαχήσει με την νταμπλούχο Αναγέννηση Άρτας.

    [15] Πρεμιέρα με ήττα για τους Νέους

    14/4/2006 9:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το αριστερό ξεκίνησε η Εθνική ομάδα Νέων στα Τρίκαλα την προσπάθεια πρόκρισης στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωτάθληματος, καθώς στην πρεμιέρα της Προκριματικής Φάσης του 5ου ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γνώρισε την ήττα με 33-16 από την Ισπανία. Οι παίκτες του Νίκου Μάντζου αντιστάθηκαν σθεναρά μόνο στα πρώτα 22 λεπτά. Από εκεί και πέρα οι διεθνείς μας υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Ισπανών, "κόλλησαν" στην αντίπαλη άμυνα και στις αρχές του δευτέρου μέρους έχασαν την επαφή με το σκορ. Άύριο στις 20:00 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ, που στο αποψινό ματς της πρεμιέρας έχασε με 27-23 από την Ουγγαρία. Το Σάββατο οι Ίβηρες αντιμετωπίζουν στις 18:00 τους Ούγγρους.

    Ο "καθρέπτης" του αγώνα της Εθνικής

    Δεκάλεπτα: 2-3, 4-8, 7-15, 10-24, 14-29, 16-33. ΕΛΛΑΣ: (Μάντζος) Σκάρλος, Λιακόπουλος, Πιλαλίδης, Τζούφρας, Παπαδόπουλος 5, Πίτσιος, Πετρίδης 1, Λεωνίδας 2, Ανανιάδης 3, Ευαγγελίδης 3, Σεβαστίδης 1, Τριανταφύλλου, Κωνσταντέλος, Γκέρτσος 1. ΙΣΠΑΝΙΑ: (Βιντάλ) Αγκιρεσαμπαλάγκα 6, Σάντσες, Γκρο 4, Ουγκάλντε 5, Βελάσκο 3, Λαμαντρίντ 1, Γκονζάλεζ Γ. 3, Γκονζάλεζ Ν. 2, Χουαρέζ 1, Μπόραζ 1Γκούρμπιντο 3, Κανέλας 2, Αλντομάρ, Ντελαρούμπια 2.

    [16] Πολιτισμός

    Στην Πάτρα

    Συνέδριο Πολιτισμού

    14/4/2006 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Πάτρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006, συναντήθηκαν την Παρασκευή οι υπουργοί Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανανατολικής Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη. Το θέμα της υπουργικής Συνόδου ήταν "Προοπτικές για τη Σύγχρονη Πολιτιστική Δημιουργία στη ΝΑ Ευρώπη". Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν οι υπουργοί Πολιτισμού για τη πρώτη συνάντηση στην Ελλάδα, μία χώρα με πλούσια παράδοση στον πολιτιστικό τομέα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι "από το 2004 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα όπως η πρόοδος που σημειώθηκε στη δρομολόγηση προγραμμάτων τα οποία στοχεύουν στην παρουσίαση και ανάπτυξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του έργου των σύγχρονων δημιουργών στην περιοχή". Να σημειωθεί ότι οι "25" θα πρακολουθήσουν το Σάββατο παράσταση στο νέο Θέατρο της Πάτρας με τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό Ζάν Λουι Τρεντινιάν.

    Οι κύριοι άξονες της υπουργικής συνάντησης

    Η μελλοντική κατάσταση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στην περιοχή εξετάστηκαν στο συνέδριο σε ένα εποικοδομητικό και θετικό κλίμα συνεργασίας και φιλίας. Οι υπουργοί Πολιτισμού ανασκόπησαν την πλούσια πολιτιστική δημιουργία της περιοχής και τη συνεχή διασυνοριακή διμερή και πολυμερή συνεργασία, ενώ εξέτασαν τις δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση αυτής της συνεργασίας, και στο πλαίσιο της προοπτικής της ευρωπαϊκής ένταξης των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του έτους 2003.

    Οι κύριοι άξονες της υπουργικής συνάντησης ήταν:

    Καθένας εκ των Υπουργών είχε την ευκαιρία να κοινοποιήσει την παρούσα κατάσταση σχετικά με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία καθώς και τις προοπτικές και ιδιατερότητες σε εθνικό επίπεδο. Εξετάστηκε η σχετική συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο στους τομείς της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, των καλών τεχνών, του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών και των νέων τεχνολογιών όπως εφαρμόζονται στην καλλιτεχνική δημιουργία. Οι Υπουργοί εξέτασαν τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για τους σκοπούς της συνεργασίας, και αντάλλαξαν ιδέες για ενίσχυση αυτής της συνεργασίας με την ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα και της πολιτιστικής βιομηχανίας προς όφελος της καλλιτεχνικής κινητικότητας. Οι προοπτικές της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας σε σύνδεση με τα υπάρχοντα δίκτυα εξετάστηκαν, επίσης, εκτενώς. Οι Υπουργοί υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους ειδικά για τη συμμετοχή των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών ΝΑ Ευρώπης (SEECP) στα πολιτιστικά προγράμματα της Ε.Ε. και στη μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι Υπουργοί εξέτασαν τα υπάρχοντα Κοινά Προγράμματα και εκείνα που βρίσκονται προς υλοποίηση.

    [17] Υγεία

    Ανησυχία για το "κουνούπι τίγρη"

    14/4/2006 11:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρές ασθένειες από ελονοσία έως εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει το κουνούπι "γίγας" ή "τίγρης", που έρχεται από την Ασία. Οι ελεγκτές δημόσιας υγείας εντόπισαν το επικίνδυνο κουνούπι στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, χωρίς να έχει γίνει ως τώρα αιτία σοβαρών προβλημάτων στους ανθρώπους. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι συνηθισμένες λοσιόν προστασίας από τα έντομα είναι ασπίδα και για το "κουνούπι τίγρη". Σημειώνεται ότι το θέμα εξετάστηκε επισταμένως στο Α Διεθνές Συνέδριο Εντομολογίας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στις Σέρρες.

    Σοβαρά προβλήματα υγείας

    Το κουνούπι - τίγρης έρχεται από την Ασία. Ξεχωρίζει από τις λευκές ρίγες στο σώμα των ενήλικων αρσενικών και θηλυκών εντόμων. Ταξιδεύει στον κόσμο, εναποθέτοντας τα αυγά του στα λάστιχα αυτοκινήτων ή και αεροπλάνων.

    Όμως, στις χώρες που φτάνει, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, στους ανθρώπινους οργανισμούς. Ένα και μόνο τσίμπημα από το κουνούπι-τίγρη, μπορεί να προκαλέσει από ελονοσία, δάγκειο πυρετό έως και εγκεφαλίτιδα.

    Το "κουνούπι - τίγρης" κάνει τις αιμοδιψείς επιδρομές του συνήθως νωρίς το πρωί, ή το απόγευμα.

    Τώρα, που το καλοκαίρι πλησιάζει, καλό θα ήταν να προμηθευτούν και να χρησιμοποιούν τις ειδικές αντικουνουπικές λοσιόν, όλοι όσοι δεν θέλουν να νιώσουν το τσίμπημα του αλλά κυρίως τις παρενέργειες του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 April 2006 - 20:54:35 UTC