Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος η οικονομία
  • [02] Σε επιφυλακή η Ζάκυνθος
  • [03] Αφόρητη η κατάσταση
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σκόπελο
  • [05] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά
  • [06] Εισαγωγή πουλερικών από τη Γαλλία
  • [07] Αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν
  • [08] Στην Τεχεράνη ο Ελ Μπαραντέι
  • [09] Κυπελλούχος Ισπανίας η Εσπανιόλ
  • [10] Complexions Contemporary Ballet New York
  • [11] Κρούσματα χολέρας
  • [12] Τιμητικό δείπνο για… γάτες

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Επί τάπητος η οικονομία

    13/4/2006 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 11:45:41 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή για την οικονομία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναμένεται αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου για την οικονομική πολιτική. Για Βουλγαρία θα αναχωρήσει το απόγευμα ο Πρωθυπουργος, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα υπογραφούν συμφωνίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Περιοδεία στο Κιλκίς και τη Θεσ/νίκη το Σαββατοκύριακο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Καραμανλής στη Σόφια-Β. Ελλάδα

    [02] Κοινωνία

    Μετά το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου

    Σε επιφυλακή η Ζάκυνθος

    13/4/2006 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Είκοσι σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, κατέγραψαν στη διάρκεια της νύχτας οι σεισμογράφοι του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το σεισμογόνο χώρο της Ζακύνθου. Δυο νέοι ισχυροί σεισμοί μέγεθος 5,4 και 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, παρατείνοντας την αγωνία των κατοίκων της Ζακύνθου. Έντονη ανησυχία επικρατεί, ενώ αρκετοί πέρασαν τη νύχτα σε χωριά του νησιού ή στα αυτοκίνητά τους. Ελάχιστες ζημιές έχουν αναφερθεί στα κτίρια. Ωστόσο, η αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων του νησιού χαρακτηρίζεται εξαιρετική. Εν τω μεταξύ, λόγω των συνεχόμενων σεισμών άρχισαν οι πρώτες ακυρώσεις για την περίοδο του Πάσχα. Με απόφαση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ζακύνθου και Ηλείας, τα σχολεία και στους δύο Νομούς, θα επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθείται η εξέλιξη από τους σεισμολόγους, οι οποίοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι το φαινόμενο εκτονώνεται σταδιακά.

    Πρόκειται για σεισμικό σμήνος;

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ανέφερερ ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν ακόμα αν πρόκειται για "σεισμικό σμήνος". "Εάν συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα με μεγέθη μικρότερα των 6 Ρίχτερ, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος εμφανίστηκε βέβαιος, μιλώντας στη συχνότητα της ΝΕΤ, ότι πρόκειται για σεισμικό σμήνος, ένα ιδιόρρυθμο φαινόμενο που δεν αποτελεί πρόδρομο ενός μεγαλύτερου σεισμού.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, μετά τους δύο νέους ισχυρούς σεισμούς των 5,8 και 5,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8 χθες το βράδυ, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις. H μεγαλύτερη έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, ενώ η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται για πρώτη φορά από την εκδήλωση του φαινομένου, συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες.

    Το φαινόμενο των αλλεπάλληλων ισχυρών σεισμικών δονήσεων, με μεγέθη που ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ, παρατηρήθηκε και το περασμένο Φθινόπωρο στην περιοχή της Σάμου, ενώ η Ζάκυνθος και τα Επτάνησα γενικότερα, διαθέτουν αντισεισμικές κατασκευές οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να απορροφήσουν ανάλογες δονήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κουνήθηκε" και πάλι

    [03] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Αφόρητη η κατάσταση

    13/4/2006 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 9:27:06 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για 9η ημέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων, με βασικό αίτημα την υπαγωγή του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του λεκανοπεδίου, ενώ απορριμματοφόρα έχουν ήδη αρχίσει την αποκομιδή κατά προτεραιότητα γύρω από κεντρικά σημεία της Αθήνας. Η ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη συμπαράστασης, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη, το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κάλεσε εκ νέου τους συνδικαλιστές σε διάλογο για τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ επέκρινε τη στάση της ΠΟΕ- ΟΤΑ, τονίζοντας ότι "δεν υπηρετεί τα συμφέροντα ούτε των εργαζομένων ούτε του κοινωνικού συνόλου". Κριτική στην Κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό σκουπιδιών

    [04] Κοινωνία

    Κάηκαν 400 στρέμματα πευκοδάσους

    Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σκόπελο

    13/4/2006 10:59:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υπό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Πέμπτης η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Στάφυλος της Σκοπέλου, και κατέκαψε 400 στρέμματα πευκοδάσους. Στη κατάσβεσή της πήραν μέρος δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο, το οποίο και παραμένει κάνοντας ρίψεις για να σβηστούν και οι τελευταίες μικροεστίες. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα ελέγχουν όλη την περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Την θλίψη του για την καταστροφή το πανέμορφου δάσους εξέφρασε στην ΕΡΑ Βόλου, ο δήμαρχος του νησιού κ. Παχής. Υπενθυμίζεται ότι το δάσος αυτό είχε καεί και το 1978 και είχε καταφέρει να αναγεννηθεί.

    [05] Κοινωνία

    Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά

    13/4/2006 9:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα σε ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Σολομού 21 στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο έσπευσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 18 άντρες, οι οποίοι έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά μετά από μιάμιση ώρα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές 17.000 ευρώ στο διαμέρισμα, ενώ για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 65χρονη ένοικος του, Γκούμα Βαρβάρα. Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    [06] Κόσμος

    Εισαγωγή πουλερικών από τη Γαλλία

    13/4/2006 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 10:55:28 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τις εισαγωγές πουλερικών και φουά γκρα αποφάσισε να επιτρέψει το Χονγκ Κονγκ από τη Γαλλία, οι οποίες είχαν απαγορευτεί τον Φεβρουάριο, όταν εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφείο στο Αιν της κεντρικής Γαλλίας. Το εμπάργκο θα αρθεί για όλα τα γαλλικά πουλερικά και τα παράγωγα προϊόντα εκτός από αυτά που προέρχονται από τις περιοχές Αιν, Σαόν-ε-Λουάρ, Ρον και Ιζέρ, επεσήμανε εκπρόσωπος του Γραφείου Υγιεινής των Τροφίμων. "Αυτές οι τέσσερις ζώνες βρίσκονται ακόμα υπό επιτήρηση", είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Οι εισαγωγές από τη Γαλλία σταμάτησαν μετά τον εντοπισμό του ιού Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο με γαλοπούλες.

    [07] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν

    13/4/2006 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 8:01:12 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 17 πολίτες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων μιας ένοπλης ομάδας στο νότιο Σουδάν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν ένοπλοι των Δυνάμεων Άμυνας του Νότιου Σουδάν (SSDF) εναντίον οργάνωσης που πολέμησε στο πλευρό της Κυβέρνησης του Σουδάν εναντίον της οργάνωσης Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν (SPLA) στην διάρκεια του πολέμου βορρά-νότου. Ο ΟΗΕ αναπτύσσει με αργούς ρυθμούς τους 10.000 άνδρες που είχε συμφωνηθεί να επιτηρούν την εκεχειρία ανάμεσα στον SPLA και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    [08] Μ. Ανατολή

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Στην Τεχεράνη ο Ελ Μπαραντέι

    13/4/2006 9:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 10:21:21 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Στην Τεχεράνη βρίσκεται ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, για τη διευθέτηση της κρίσης που προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιράν, ότι κατάφερε επιτυχώς να εμπλουτίσει ουράνιο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ. Ο Ελ Μπαραντέι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πείσει το Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, έως ότου διευκρινιστούν σημαντικά ζητήματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, εμφανίζεται κάθετος και δηλώνει ότι η χώρα του δεν διαπραγματεύεται με κανέναν για τα δικαιώματα του λαού της. Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, απέκλεισε κάθε συζήτηση για την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι πάντα υπέρ της λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

    "Δεν διαπραγματευόμαστε"

    "Η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως. Είμαστε μια πυρηνική χώρα και στο εξής θα μιλάμε με τις άλλες χώρες από τη θέση μιας πυρηνικής χώρας", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, λίγο πριν την άφιξη στην Τεχεράνη του επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

    "Δεν διαπραγματευόμαστε με κανένα για τα δικαιώματα του λαού μας (στον εμπλουτισμό) και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω ούτε ένα βήμα από το την πορεία στην οποία έχουμε δεσμευτεί", είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.

    Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι έτοιμη η έκθεση του Ελ Μπαραντέι για τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν, που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα 35 κράτη - μέλη της IAEA.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: ElBaradei puts pressure on Iran

    CNN: Iran firm on nuclear program

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προκαλεί ο εμπλουτισμός ουρανίου

    Σχετικά Links:

    ΙΑΕΑ

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπελλούχος Ισπανίας η Εσπανιόλ

    13/4/2006 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για τέταρτη φορά στην ιστορία της η Εσπανιόλ στέφθηκε χθες κυπελλούχος Ισπανίας, καθώς επικράτησε στον τελικό του "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" με 4-1 της Σαραγόσα. Η Εσπανιόλ, που εκτός Από τοβαρύτιμο τρόπαιο εξασφάλισε παράλληλα και τη συμμετοχή της στο Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου, προηγήθηκε με το καλημέρα του αγώνα, όταν στο 2 ο Ραούλ Ταμούδο, άνοιξε το σκορ 1-0 για την ομάδα του Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα. Η φιναλίστ ισοφάρισε 1-1 στο 28΄ με τον Εβέρτον. Τελικά το πρώτο ημίχρονο βρήκε την Εσπανιόλ ξανά στη "θέση του οδηγού", καθώς στο 33΄ ο Λουίς Γκαρσία "έγραψε" το 2-1. Στο δεύτερο ημίχρονο η Σαραγόσα προσπάθησε να πετύχει ξανά την ισοφάριση, αλλά μετά από πολλές χαμένες ευκαιρίες, δέχθηκε στο 71 ένα ακόμη τέρμα από τον Κορομίνα, που έκανε το 3-1 για τους Καταλανούς. Το "κερασάκι στην τούρτα" της Εσπανιόλ πρόσθεσε στο 86΄ ο Λουίς Γκαρσία, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1, ενώ πριν από 12' λεπτά είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο τερματοφύλακας της Σαραγόσα, Θέσαρ, επειδή έριξε στην έξέδρα ένα αντικείμενο, που είχε δεχθεί.

    Η "χρυσή βίβλος" του Κυπέλλου Ισπανίας

    1901-1902: Βιθκάια 1902-1903: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1903-1904: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1904-1905: Ρεάλ Μαδρίτης 1905-1906: Ρεάλ Μαδρίτης 1906-1907: Ρεάλ Μαδρίτης 1907-1908: Ρεάλ Μαδρίτης 1908-1909: Θικλίστα Σαν Σεμπαστιάν 1909-1910: Μπαρτσελόνα 1910-1911: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1911-1912: Μπαρτσελόνα 1912-1913: Ράθινγκ Ιρούν 1913-1914: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1914-1915: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1915-1916: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1916-1917: Ρεάλ Μαδρίτης 1917-1918: Ρεάλ Ουνιόν 1918-1919: Αρένας ντε Γκέτσο 1919-1920: Μπαρτσελόνα 1920-1921: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1921-1922: Μπαρτσελόνα 1922-1923: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1923-1924: Ρεάλ Ουνιόν 1924-1925: Μπαρτσελόνα 1925-1926: Μπαρτσελόνα 1926-1927: Ρεάλ Ουνιόν 1927-1928: Μπαρτσελόνα 1928-1929: Εσπανιόλ 1929-1930: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1930-1931: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1931-1932: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1932-1933: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1933-1934: Ρεάλ Μαδρίτης 1934-1935: Σεβίλλη 1935-1936: Ρεάλ Μαδρίτης 1936-1937: Δεν διεξήχθη 1937-1938: Δεν διεξήχθη 1938-1939: Σεβίλλη 1939-1940: Εσπανιόλ 1940-1941: Βαλένθια 1941-1942: Μπαρτσελόνα 1942-1943: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1943-1944: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1944-1945: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1945-1946: Ρεάλ Μαδρίτης 1946-1947: Ρεάλ Μαδρίτης 1947-1948: Σεβίλλη 1948-1949: Βαλένθια 1949-1950: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1950-1951: Μπαρτσελόνα 1951-1952: Μπαρτσελόνα 1952-1953: Μπαρτσελόνα 1953-1954: Βαλένθια 1954-1955: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1955-1956: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1956-1957: Μπαρτσελόνα 1957-1958: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1958-1959: Μπαρτσελόνα 1959-1960: Ατλέτικο Μαδρίτης 1960-1961: Ατλέτικο Μαδρίτης 1961-1962: Ρεάλ Μαδρίτης 1962-1963: Μπαρτσελόνα 1963-1964: Σαραγόσα 1964-1965: Ατλέτικο Μαδρίτης 1965-1966: Σαραγόσα 1966-1967: Βαλένθια 1967-1968: Μπαρτσελόνα 1968-1969: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1969-1970: Ρεάλ Μαδρίτης 1970-1971: Μπαρτσελόνα 1971-1972: Ατλέτικο Μαδρίτης 1972-1973: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1973-1974: Ρεάλ Μαδρίτης 1974-1975: Ρεάλ Μαδρίτης 1975-1976: Ατλέτικο Μαδρίτης 1976-1977: Μπέτις 1977-1978: Μπαρτσελόνα 1978-1979: Βαλένθια 1979-1980: Ρεάλ Μαδρίτης 1980-1981: Μπαρτσελόνα 1981-1982: Ρεάλ Μαδρίτης 1982-1983: Μπαρτσελόνα 1983-1984: Αθλέτικ Μπιλμπάο 1984-1985: Ατλέτικο Μαδρίτης 1985-1986: Σαραγόσα 1986-1987: Ρεάλ Σοσιεδάδ 1987-1988: Μπαρτσελόνα 1988-1989: Ρεάλ Μαδρίτης 1989-1990: Μπαρτσελόνα 1990-1991: Ατλέτικο Μαδρίτης 1991-1992: Ατλέτικο Μαδρίτης 1992-1993: Ρεάλ Μαδρίτης 1993-1994: Σαραγόσα 1994-1995: Λα Κορούνια 1995-1996: Ατλέτικο Μαδρίτης 1996-1997: Μπαρτσελόνα 1997-1998: Μπαρτσελόνα 1998-1999: Βαλένθια 1999-2000: Εσπανιόλ 2000-2001: Σαραγόσα 2001-2002: Λα Κορούνια 2002-2003: Μαγιόρκα 2003-2004: Σαραγόσα 2004-2005: Μπέτις 2005-2006: Εσπανιόλ

    [10] Πολιτισμός

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Complexions Contemporary Ballet New York

    13/4/2006 8:15:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί η πρωτοποριακή χορευτική ομάδα Complexions Contemporary Ballet New York, από το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Απριλίου, ώρα 21.00. Πρόκειται για μία ομάδα σύγχρονου χορού με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργήθηκε το 1994 από τους Dwight Rhoden και Desmond Richardson δύο από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του Χοροθεάτρου του Alvin Ailey. Οι Complexions αποτελούνται από μία πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών και στόχος τους είναι η προώθηση της πολιτισμικής, φυλετικής και κοινωνικής πολυμορφίας μέσα από το πάντρεμα της ρηξικέλευθης χορογραφίας και της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης με τις αρχές του κλασικού χορού.

    Το πρόγραμμα

    Το πρόγραμμα των εμφανίσεών τους στο ΜΜΘ αποτελείται από χορογραφίες πάνω σε οικεία, αγαπημένα, αλλά και ανόμοια μουσικά ακούσματα όπως αυτά του Gerswhin, της Aretha Franklin, του John Adams, της Bj&#246;rk ή του Bach. Μέσα από τις παραστάσεις τους υπόσχονται να μεταδόσουν με τρόπο άμεσο και αισθησιακό, μία από τις πολλές όψεις του αμερικανικού σύγχρονου χορού και της κουλτούρας μέσα στην οποία γεννήθηκε. Κουλτούρα που βασίζεται στη δυναμική σχέση διαφορετικών πολιτισμών, τη συγχώνευση στοιχείων διαφορετικών παραδόσεων και την ενέργεια εκείνη που φαίνεται ανεξάντλητη και δίχως όρια.

    Οι χορογραφίες που θα παρουσιάσουν στην Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν ένα νέο έργο, το Artifice, και άλλα όπως το Sessions, It all, Gone, που έχουν ήδη καθιερώσει τους Complexions διεθνώς καθώς αποδεικνύουν την ικανότητά τους να περνούν "από το κλασικό στο ποπ". Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Τιμές εισιτηρίων: 10, 20, 25, 30 και 40, μαθητικά-φοιτητικά 10.

    [11] Υγεία

    Ανησυχία για επιδείνωση

    Κρούσματα χολέρας

    13/4/2006 7:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2006 8:18:53 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 142 άνθρωποι έσουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα χολέρας στην Ανγκόλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF η χολέρα επιδεινώνεται και ίσως καταγραφούν και νέοι θάνατοι. "Το πρόβλημα δεν βρίσκεται υπό έλεγχο", δήλωσε ο Άχιλ Ίγερ, στέλεχος της UNICEF στην Ανγκόλα. Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας της Ανγκόλας Σεμπαστιάου Βελόσου τον περασμένο μήνα ότι η ασθένεια έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στην Ανγκόλα έχουν αναφερθεί 3.321 κρούσματα χολέρας, με την πλειοψηφία τους στην πρωτεύουσα, Λουάντα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Η χολέρα μεταδίδεται μέσω του νερού και των τροφίμων καθώς και με την επαφή με μολυσμένους πολίτες. Αν δεν αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να σκοτώσει έως και το 50% όσων προσβάλλει.

    [12] Παράξενα

    Τιμητικό δείπνο για γάτες

    13/4/2006 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ήταν ένα δείπνο με τα όλα του. Διακόσιοι υψηλοί προσκεκλημένοι, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα κοινά από ένα ολόκληρο χωριό στην Κίνα. Μόνη διαφορά σε σχέση με τα συνηθισμένα επίσημα δείπνα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συνδαιτυμόνες ήταν γάτες, τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού Σανγιάνγκ, της νοτιανατολικής επαρχίας Γκουανγκτόνγκ, ευχαρίστησαν με τον τρόπο αυτό, επειδή κατάφεραν να εξολοθρεύσουν τα σμήνη των ποντικών, που είχαν κατακλύσει το χωριό προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Όλα ξεκίνησαν λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν οι κάτοικοι του χωριού σκότωσαν τα φίδια της περιοχής, που ως γνωστόν τρέφονται και με ποντίκια, με αποτέλεσμα, ελλείψει αντιπάλων, τα τρωκτικά να αρχίσουν να δρουν ανενόχλητα. Απελπισμένοι οι χωρικοί ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ για να αγοράσουν 200 γάτες, τις οποίες στη συνέχεια, άφησαν ελεύθερες στα χωράφια. Εκείνες, ακολουθώντας το ένστικτό τους και κάνοντας το καθήκον τους, εξαφάνισαν τα ποντίκια και όταν ήρθε η ώρα της ανταμοιβής για την προσφορά και τη σκληρή δουλειά τους, οι κάτοικοι δεν τσιγκουνεύτηκαν τα έξοδα. Έτσι, αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ψαριών, τα οποία τους πρόσφεραν απλόχερα δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 April 2006 - 8:56:33 UTC