Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ύστατο χαίρε στον Ράλλη
  • [02] Η Οικονομία στο Προεδρικό
  • [03] Συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις
  • [04] Συνεργασία Σταύρου - Καραμανλή
  • [05] Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σιούφας
  • [06] Σε επιφυλακή
  • [07] 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας
  • [08] Προσλήψεις για την Υγεία
  • [09] Συμπληρωματική απολογία
  • [10] Στο Εφετείο ο Σ Κεχαγιόγλου
  • [11] Άγριο έγκλημα στην Άρτα
  • [12] Αναμένονται "καμπάνες"
  • [13] Στους γιατρούς η Μπουρμπούλια
  • [14] "Σμήνος" επιθέσεων στο Ιράκ
  • [15] Πρεμιέρα για την ιρακινή Βουλή
  • [16] Τον Απρίλη τα αναδρομικά
  • [17] Η νέα κλίμακα για το ΦΜΑΠ
  • [18] Τέλος το ενδιαφέρον Ψωμιάδη
  • [19] Το "Παγκόσμιο Κύπελλο" στην Ελλάδα
  • [20] Οι διαιτητές του Κυπέλλου
  • [21] Όλα ανοιχτά στον τελικό
  • [22] Συνελήφθη ο πρόεδρος της Λα Λουβιέρ
  • [23] Μουσείο "Μαρία Κάλλας"
  • [24] Πανόραμα της ελληνικής θεατρικής ιστορίας
  • [25] Σαρκοφάγος σπάνιας τεχνοτροπίας
  • [26] "Mr and Mrs Smith"
  • [27] To "clopyright" βασιλεύει

    [01] Πολιτική

    Κηδεύτηκε από το Α' Νεκροταφείο

    Ύστατο χαίρε στον Ράλλη

    16/3/2006 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 6:22:15 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, φίλοι, συναγωνιστές και αντίπαλοι, συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον πρώην πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, που απεβίωσε την Τετάρτη από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε ηλικία 88 ετών. Σε κλίμα συγκίνησης, οι ηγέτες του πολιτικού κόσμου στάθηκαν πλάι στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρώην πρωθυπουργού και παρακολούθησαν την εξώδιο ακολουθία από το Α Νεκροταφείο Αθηνών, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Ακολουθώντας την επιθυμία του εκλιπόντος, δεν εκφωνήθηκαν επικήδειοι, ενώ αγήματα από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσαν τιμές. Με απόφαση των Υπουργείου Εσωτερικών, η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Το μεσημέρι, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής, αποτίοντας ύστατο φόρο τιμής σ έναν πολιτικό που σημάδεψε με το ήθος του την πρόσφατη πολιτική μας ιστορία.

    Τίμησαν την προσφορά και το ήθος του

    Ενός λεπτού σιγή τήρησε το μεσημέρι η Ολομέλεια της Βουλής στη μνήμη του Γεώργιου Ράλλη, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο, παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

    "Ο πολιτικός κόσμος έχασε μια προσωπικότητα ήθους και έργων", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Στο πολιτικό ήθος του πρώην πρωθυπουργού, και στην θετική παρουσία του, τόσο για την Δημοκρατία, όσο και για την πατρίδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.

    "Με συγκίνηση χαιρετίζω στο τελευταίο του ταξίδι έναν ευπατρίδη της πολιτικής", τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

    "Ο Γεώργιος Ράλλης σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας θετικά και έπαιξε σημαντικό ρόλο", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα δημοκρατικό πολιτικό που άφησε "βαθύ αποτύπωμα δημοκρατικής συμπεριφοράς".

    Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι ο Γεώργιος Ράλλης δίδαξε την εντιμότητα, το ήθος και την σεμνότητα στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Το τελευταίο αντίο και τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του εκλιπόντος, έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Γιάννης Γρίβας και Τζανής Τζανετάκης, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, πολιτικοί από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και εκατοντάδες πολίτες.

    Εκατοντάδες ήταν τα στεφάνια για τον εκλιπόντα, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην κηδεία από τον γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Κ. Γεωργίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεβίωσε ο Γεώργιος Ράλλης

    [02] Πολιτική

    Η Οικονομία στο Προεδρικό

    16/3/2006 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 6:08:57 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Η έγκριση του προγράμματος σταθερότητας 2005-2008 και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι διαγράφονται καλές προοπτικές για τη χώρα μας, με την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 10%, ενώ από το 2007 θα ξεκινήσει η πολιτική για περαιτέρω ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Εισερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός τού δώρισε ένα βιβλίο για την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, από τη δραχμή μέχρι το ευρώ. Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν διάλογο και συναίνεση. Κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης άσκησε η τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, που έκανε λόγο για υποκλοπή του εισοδήματος των εργαζομένων.

    "Αποφύγαμε την ύφεση"

    Οι εξελίξεις στην Οικονομία είναι καλές καθώς αποφύγαμε την ύφεση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός και ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τη χρονιά που πέρασε έκλεισε στο 3,7%, η ανεργία, πάντα για το 2005, κλείνει κάτω από το 10%, ενώ για την πορεία του ελλείμματος σημείωσε ότι αυτό μειώθηκε σημαντικά με στόχο το 2006 να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, από το 2007 θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ μέχρι το 2008 οι συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ θα διαμορφωθούν σε 330 και 230 ευρώ αντιστοίχως.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική απογραφή, τονίζοντας ότι με αυτήν αποκαταστάθηκε η διαφάνεια, ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας μας, ενώ υπογράμμισε ότι με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% φέτος, για πρώτη φορά από την ένταξη μας στην ΟΝΕ, θα μπορέσουμε να βγούμε από το καθεστώς της επιτήρησης.

    "Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών δεν είναι αυτοσκοπός. Από τη συγκεκριμένη προσπάθεια που έχει αναληφθεί και τα αποτελέσματά της θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει αποδείξει ότι όχι απλώς πετυχαίνει τους στόχους της, αλλά πηγαίνει πέραν αυτών", δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος .

    Κριτική από Βάσω Παπανδρέου

    Κριτική στην Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου και ειδικότερα αναφερόμενη στην απογραφή υποστήριξε, ότι έγινε "για μικροκομματικούς λόγους και οδήγησε στην υποκλοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων".

    Όπως πρόσθεσε η ίδια η απόφαση της Eurostat για τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπα;νών "δικαιώνει την επιλογή των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να καταγράφουν τις εξοπλιστικές δαπάνες κατά το χρόνο παράδοσης του υλικού", ενώ επεσήμανε, ότι "η Κυβέρνηση της ΝΔ με την απογραφή αύξησε τα ελλείμματα των ετών των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιβεβαιώσει τις προεκλογικές αναφορές του κ Καραμανλή και της ΝΔ για ελλείμματα, σπατάλες και αναξιόπιστα στοιχεία για την οικονομία".

    Διάλογο και συναίνεση ζητά ο ΣΕΒ

    Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του για την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος μοιράζεται ξανά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη.

    Όπως είπε, οι αυξήσεις στους μισθούς δεν μπορεί να απέχουν πολύ από την εισοδηματική πολιτική και τις αυξήσεις που δίνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτήρισε "γενναιόδωρη" την πρόταση για αύξηση των μισθών κατά 2,8%.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε επίσης να παγώσουν οι μισθοί στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν ζημιές και σε αυτές απασχολούνται 53.000 εργαζόμενοι. Επίσης το 37%, που εμφανίζει μείωση πωλήσεων, απασχολεί 130.000 εργαζόμενους.

    Ο κ. Κυριακόπουλος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του γαλλικού μοντέλου που προβλέπει απολύσεις χωρίς αποζημίωση για τους νέους, λέγοντας ότι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις δεν κάνουν προσλήψεις, είναι ότι φοβούνται το κόστος της απόλυσης, και πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο να δοθεί μια ευκαιρία στους νέους αντί να παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας. Σε αυτή τη λογική, όπως είπε, κινείται και η πρόταση που διατύπωσε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για απασχόληση των νέων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

    Τέλος, για το ασφαλιστικό ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι η λύση πρέπει να δοθεί το συντομότερο και ο διάλογος να αρχίσει άμεσα.

    "Ο ΣΕΒ κλιμακώνει των αντεργατική επίθεση, ώστε να προωθηθεί η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", σχολίασε η ΓΣΕΕ.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλώσε ότι "βασική υποχρέωση των κοινωνικών εταίρων είναι να σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και άρα τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων ", ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ, έκανε λόγο για "πρωτοφανείς σε θρασύτητα τοποθετήσεις, που προτείνουν την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προώθηση ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση για την Οικονομία

    [03] Πολιτική

    Την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσινγκτον

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις

    16/3/2006 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Θέματα διμερούς και γενικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου, στην Ουάσινγκτον. Αν και η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη δεν συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ δεν αποκλείεται η Υπουργός να έχει επαφές με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και την ελληνική ομογένεια στη Νέα Υόρκη.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εξωτερικών

    [04] Πολιτική

    Νομοθετικό έργο και συνταγματική αναθεώρηση

    Συνεργασία Σταύρου - Καραμανλή

    16/3/2006 12:15:00 μμ

    Συνεργασία με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απόστολο Σταύρου είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι συζητήθηκε το νομοθετικό έργο και η απόφαση να συγκροτηθούν ομάδες βουλευτών που θα εξορμήσουν στην περιφέρεια "ως ανάχωμα στη βιομηχανία ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης που επιχειρούν ορισμένοι". Ο γραμματέας της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος μίλησε επίσης για την συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας των βουλευτών της ΝΔ και για τις προτάσεις που κατατίθενται. Ο κ. Σταύρου, είπε ακόμη ότι η Οικονομία αντιδρά θετικά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και μπορούν να επιτραπούν βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών.

    [05] Πολιτική

    Για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σιούφας

    16/3/2006 12:02:00 μμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για θέματα ενέργειας. Ο κ. Σιούφας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των βαλκανικών χωρών που θα γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 31 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και ότι συζήτησαν και για την κοινοτική ενεργειακή πολιτική, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αργότερα θα ανακοινώσει στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητας τη χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ποσό 504 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 238 είναι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι. Το πρόγραμμα, όπως είπε αφορά, 1.652 επιχειρήσεις. Συζήτησε για μια ακόμη φορά με τον κ. Καραμανλή για τα τρία ερευνητικά κέντρα καινοτομίας στη Ξάνθη, τα Γιάννενα και την Πάτρα, ενώ τόνισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος προχωρά εξαιρετικά ικανοποιητικά καθώς. όπως είπε, έχουν υποβληθεί πάνω από 1.500 προγράμματα και έχουν εγκριθεί 800 τα οποία έχουν πάρει επιχορηγήσεις 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην έρευνα και την καινοτομία και πρόσθεσε ότι έχουν κατατεθεί 12 σχετικές προτάσεις ενώ βασικός στόχος παραμένει η ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και για όλους τους πολίτες και ανέφερε ότι συνεχίζει τις συναντήσεις με Υπουργούς, καθώς χθες συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού και επίκειται συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα της εφημερίδας "Ποντίκι" ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συναντηθεί με τον πρέσβη της Σουηδίας και τον επικεφαλής της Ericsson, κάτι που συνδέεται από το δημοσίευμα με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Σιούφας, τόνισε ότι η συνάντηση είχε ανακοινωθεί, έγινε στις 7 Φεβρουαρίου έχουμε να μιλήσουμε για σοβαρότερα θέματα, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, για να δείτε τί έγινε τότε".

    [06] Κοινωνία

    Εκκενώθηκε χωριό στο Διδυμότειχο

    Σε επιφυλακή

    16/3/2006 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 6:28:23 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δραματική είναι η κατάσταση στον Έβρο, καθώς τα αναχώματα το ένα μετά το άλλο καταρρέουν, ενώ το πρωί εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός στο Πραγγί Διδυμοτείχου, όταν έσπασε το κεντρικό ανάχωμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 150.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν πλημμυρίσει, ενώ περισσότερα από 70 σπίτια στα Λάβαρα εκκενώθηκαν. Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στην κτηνοτροφία. Ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης δήλωσε ότι ο νομός "είναι παραδομένος στις ομάδες διάσωσης του στρατού και της αστυνομίας". Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην υδροδότηση σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Διδυμοτείχου, καθώς και σε μεγάλο μέρος της πόλης. Μάλιστα, το νερό κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακατάλληλο για πόση γι αυτό και διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο στους οικισμούς. Το πρωί η στάθμη στο Πύθιο ήταν στα 6,63μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ., στο Πέταλο Φερρών στα 6,80μ. με όριο συναγερμού 6μ., στους Κήπους στα 4,90μ. με όριο 4μ. και στο φράγμα του Άρδα στα 5μ. με όριο τα 5,20μ. Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν, διαβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα το πρωί, τις πλημμυρισμένες περιοχές επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Στο μεταξύ, προβλήματα αντιμετωπίζει και η Τουρκία, όπου έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Ανδριανούπολης.

    Νύχτα αγωνίας

    Άγρυπνοι πέρασαν τη χθεσινή νύχτα οι κάτοικοι πολλών παραποτάμιων χωριών στον Έβρο. Όλη τη νύχτα δυνάμεις του στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής απομάκρυναν υπερήλικους από τον οικισμό Πραγγί Διδυμοτείχου, καθώς τα νερά του ποταμού έφτασαν μέχρι τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τη χειρότερη πλημμύρα από το 1963.

    Στα Λάβαρα η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και η αγωνία παραμένει στα ύψη όπως και η στάθμη των υδάτων. Μπορεί να έρχονται λιγότερα νερά από τον Αρδα, όμως έρχονται πολλά νερά από τον ποταμό Έβρο. Εβδομήντα σπίτια πλημμύρισαν στα Λάβαρα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και οι κάτοικοι να φιλοξενούνται σε συγγενείς τους.

    Στους δρόμους αρκετών χωριών οι μετακινήσεις γίνονται αναγκαστικά με βάρκες.

    Δύσκολες ώρες όμως περνούν και οι κάτοικοι των παραποτάμιων οικισμών του Δήμου Φερών, με τον οικισμό του Πόρου να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση των νερών, οι αρχές προχώρησαν σε ανατίναξη του αναχωματος στο Πέταλο Φερρών.

    Τη λήψη μέτρων ζήτησαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που επισκέφθηκαν το πρωί πληγείσες περιοχές του νομού.

    "Με μπαλώματα δεν λύνονται προβλήματα. Το χέρι πρέπει να μπει βαθιά στην τσέπη" σχολίασε ο κ. Κολοζώφ. Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για εικόνες ντροπής που θυμίζουν την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης και επέρριψε για ευθύνες στην Πολιτεία. "Εγώ ντρέπομαι γιατί κάποτε θα έπρεπε να παρθούν μέτρα υποδομής, αντιπλημμυρικά, φράγματα. Κάποτε θα πρέπει να υπάρξει απαίτηση, κυρίως από τους βόρειους γείτονες μας να πάρουν μέτρα ώστε να μην φορτώνεται ο Έβρος με τα ύδατα που έρχονται από πάνω. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολύ μεγάλα κονδύλια που είναι αδιάθετα από διασυνοριακά προγράμματα με Τουρκία και Βουλγαρία", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών υπερχείλισε και ο ποταμός Στρυμώνας στις Σέρρες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ξεφουσκώνει" ο Έβρος

    [07] Κοινωνία

    Από 16 έως 18 Μαρτίου

    1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας

    16/3/2006 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Άνοιξαν οι πύλες του 1ου Διεθνές Συνεδρίου Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, Οίνων και Ποτών, στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, από 16 έως 18 Μαρτίου 2006. Πρόκειται για μια νέα, σημαντική ενέργεια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), με σκοπό να προβάλει τη πρωτοβουλία "Κέρασμα" και τις διατροφικές αξίες της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΠΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ενέργειες για την επόμενη τριετία, ώστε να αξιοποιηθεί με επιτυχία η δυναμική των ελληνικών προϊόντων.

    Στόχος η διεθνή αγορά

    "Την ανάγκη να υπάρξει εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών. Η Κυβέρνηση δημιουργεί νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και θέτει ως άμεσο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων", δήλωσε στην ομιλία του ο γ.γ του υπουργείου Οικονομίας Γεώργιος Μέργος.

    Στις δράσεις του ΟΠΕ αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ Παναγιώτης Δρόσος, για τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη διεθνή αγορά. "Το 2005 ο κλάδος τροφίμων και ποτών σημείωσε αύξηση εξαγωγών 24% σε όλες τις αγορές", κατέληξε.

    "Οι ελληνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές στους τομείς ποιότητας, ασφάλειας, συσκευασίας", δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης. Ο συνδυασμός ιδιαίτερης πρώτης ύλης και παραδοσιακών γεύσεων προσαρμοσμένων στις σύγχρονες απαιτήσεις του καταναλωτή, είναι η "συνταγή" που συμβάλλει στην είσοδο των παραδοσιακών προϊόντων σε καινούργιες αγορές.

    Σχετικά Links:

    "Κέρασμα"

    ΟΠΕ

    [08] Κοινωνία

    Ανοίγουν 10 μονάδες εντατικής

    Προσλήψεις για την Υγεία

    16/3/2006 5:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 6:08:17 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Την ολοκλήρωση στο προσεχές χρονικό διάστημα των διαδικασιών για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών για τη λειτουργία νοσοκομειακών μονάδων και την προκήρυξη άμεσα 1000 θέσεων για προνοιακά ιδρύματα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τόνισε ακόμη, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των ειδικών μονάδων των νοσοκομείων, με πρώτο το Αττικό, ενώ προανήγγειλε, ότι στις προσεχείς εβδομάδες θα ανοίξουν οι 10 μονάδες εντατικής. Ο Υπουργός χαρακτήρισε τριτοκοσμική την κατάσταση, που επικρατεί σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία και τόνισε, ότι θα εκσυγχρονιστούν στο σύνολο τους.

    "Η αξιοπρέπεια του ασθενή είναι ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας", τόνισε ο κ Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, ότι έχει εντολή από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αλλαγές, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη.

    Ο κ Αβραμόπουλος τόνισε, ότι έργο της Υγείας δεν τελειώνει ποτέ. "Αν και έχουν γίνει πολλά, υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία, όπου η εικόνα τους προκαλεί θλίψη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Κριτική από το ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι οι πολυδιακηρυγμένες προσλήψεις στην Υγεία και την Πρόνοια έχουν γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας και προσθέτει, ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν δεσμεύτηκε για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων με τις νέες διακηρυγμένες προσλήψεις.

    [09] Κοινωνία

    Συμπληρωματική απολογία

    16/3/2006 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στον 7ο τακτικό ανακριτή Μ. Φουκαράκη οδηγήθηκε την Πέμπτη για συμπληρωματική απολογία, ο 28χρονος κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης, για την υπόθεση της αιματηρής ληστείας στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Δημητράκης που έχει κριθεί προφυλακιστέος, αρνήθηκε τις νέες κατηγορίες που του είχε απαγγείλει στις 24 Φεβρουαρίου, ο ανακριτής και οι οποίες αφορούν στα αδικήματα της συμμετοχής σε έξι ακόμα ληστείες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για διάπραξη φόνων και ληστειών. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φουκαράκης εξέδωσε στις 24 Φεβρουαρίου εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Συμεών και Μάριου Σεϊσίδη και Γρηγόρη Τσιρώνη για συμμετοχή τους στην αιματηρή ληστεία της Εθνικής αλλά και σε άλλες ληστείες.

    [10] Κοινωνία

    Για την αίτηση εξαίρεσης του Ι Σίδερη

    Στο Εφετείο ο Σ Κεχαγιόγλου

    16/3/2006 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Εξετάστηκε σήμερα από το Συμβούλιο Εφετών η αίτηση εξαίρεσης του εφέτη ανακριτή, Ιωάννη Σίδερη, που υπέβαλε πριν λίγες μέρες ο προφυλακισμένος για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου. Η συζήτηση έγινε παρουσία του Σάκη Κεχαγιόγλου, που μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό, καθώς ο ίδιος ζήτησε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ώστε να στηρίξει την προσφυγή του. Ο κατηγορούμενος δικηγόρος έχει υποβάλει δύο αιτήσεις εξαίρεσης του κ. Σίδερη, καθώς οι κατηγορίες, που τον βαρύνουν αφορούν εμπλοκή του σε δύο δικογραφίες, αυτές κατά των Ευάγγελου Καλούση και Αντωνίας Ηλία και ως εκ τούτου έχουν συνταχθεί εναντίον του δύο κατηγορητήρια. Στις αιτήσεις ο δικηγόρος κατηγορεί τον εφέτη ανακριτή κ Σίδερη για μεροληπτική στάση απέναντι του. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα δικαιωθεί, ενώ χαρακτήρισε "άδικη" την προφυλάκιση του και "σαθρά" τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα κατηγορητήρια. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και για τις δύο προσφυγές, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

    [11] Κοινωνία

    Σαραντάχρονος δολοφόνησε τη γυναίκα του

    Άγριο έγκλημα στην Άρτα

    16/3/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοκαρισμένη δηλώνει η κοινωνία της Άρτας, έπειτα από την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα σε αγροτική περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Ο επίλογος της ιστορίας του χωρισμού ενός ζευγαριού γράφτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, όταν ο άνδρας αφαίρεσε με το μαχαίρι τη ζωή της εν διαστάσει σύζυγου του. Μετά τη διάπραξη του εγκλήματος πήγε στο αστυνομικό τμήμα, παραδόθηκε και ομολόγησε την πράξη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος ζήτησε από την 34χρονη γυναίκα να συναντηθούν σε αγροτική περιοχή στον δρόμο προς Πέτα προκειμένου να συζητήσουν για τα ανήλικα παιδιά τους. Μόλις συναντήθηκαν της κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές, με το μαχαίρι που είχε μαζί του. Στη συνέχεια την εγκατέλειψε και παραδόθηκε στην Αστυνομία. Όταν οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο που τους είχε υποδείξει, η άτυχη γυναίκα ήταν ήδη νεκρή. Ο άνδρας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    [12] Κοινωνία

    Από την ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές

    Αναμένονται "καμπάνες"

    16/3/2006 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 5:23:59 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου (ΑΔΑΕ) για την υπόθεση των υποκλοπών και εντός των ημερών αναμένεται η επιβολή υψηλών προστίμων. Στο μικροσκόπιο της ΑΔΑΕ βρίσκεται πλήθος στοιχείων, ενώ τα μέλη της Αρχής θα μελετήσουν όσα δήλωσαν πρόσφατα οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς και της Ericcson, Μπιλ Ζίκου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στο μεταξύ, στη λίστα με τους 108 υπό παρακολούθηση αριθμούς περιλαμβάνονται και τα τηλέφωνα του διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Κοράντη, καθώς και Χρίστου Τσιγαρίδα, που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση του ΕΛΑ. "Όσα στοιχεία περιήλθαν σε γνώση της Κυβέρνησης παρεδόθησαν όλα στη δικαιοσύνη και η Κυβέρνηση ενημέρωσε πλήρως την κοινή γνώμη", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας πως οι υποκλοπές δεν συνδέονται "με κανέναν τρόπο" με την χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για μη αγορά επιπλέον δέκα F 16.

    Διαψεύδουν δημοσιεύματα

    Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που αναφέρουν ότι υποκλοπές γίνονταν και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Αθανασάκης, διέψευσε τις πληροφορίες και δήλωσε: "ας τα αφήσουν αυτά αυτοί που τα κατασκευάζουν".

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ποντίκι", σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε τον περασμένο Φεβρουάριο συνάντηση με τον πρέσβη της Σουηδίας και τον κ. Ζίκου, ο κ. Σιούφας δήλωσε πως "έχουμε να μιλήσουμε για σοβαρότερα θέματα" και παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου "για να δείτε τι έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2005".

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η κατά πάσα πιθανότητα κατ αντιπαράσταση ακρόαση των κ.κ. Κορωνιά και Ζίκου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στις αρχές Απριλίου.

    Στο μεταξύ, πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στις εταιρείες Vodafone, Τim και Cosmote επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με το σκεπτικό ότι οι ταυτόσημες αυξήσεις των εταιρειών στις τιμές των sms συνιστούν εναρμονισμένη πρακτική, κάτι που παραβαίνει τη νομοθεσία περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η απόφαση της ΕΕΤΤ δεν είναι αμετάκλητη, καθώς οι θιγόμενοι έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αιχμές κατά Vodafone

    Ευθύνες και πάλι στην Ericsson

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    ΑΔΑΕ

    EETT

    [13] Κοινωνία

    Υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο νοσοκομείο Κορυδαλλού

    Στους γιατρούς η Μπουρμπούλια

    16/3/2006 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε το πρωί για προγραμματισμένες εξετάσεις η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, καθώς έχει παρουσιάσει σημαντική απώλεια βάρους τον τελευταίο καιρό. Η πρώην ανακρίτρια υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος κι έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, οδηγήθηκε ξανά στο κελί της.

    Η κ. Μπουρμπούλια, που έχει παραλάβει την ογκώδη δικογραφία της, έκτασης 1.600 σελίδων, αναμένεται περί τα τέλη Μαρτίου να καταθέσει το απολογητικό της υπόμνημα, μέσω του οποίου θα απαντά στα όσα της καταλογίζονται.

    [14] Ιράκ

    Στόχος θύλακες ανταρτών

    "Σμήνος" επιθέσεων στο Ιράκ

    16/3/2006 7:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2006 7:46:22 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: NET-REUTERS-BBC-CNN-ΑΠΕ

    Την μεγαλύτερη αεροπορική του επιδρομή μετά την εισβολή του 2003, με την συμμετοχή πάνω από 50 αεροσκαφών και ελικοπτέρων, 1500 ιρακινών και αμερικανών στρατιωτών καθώς και 200 στρατιωτικών οχήματων, επιχείρησε την Πέμπτη ο Αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Η επιχείρηση με τον κωδική ονομασία "Σμήνος", έχει ως στόχο την εξόντωση θυλάκων ανταρτών στην περιοχή Σαλαχαντίν στο βορειοανατολικό Ιράκ, ανάμεσα στο Τικρίτ και τη Σαμάρα, όπου η καταστροφή τεμένους των Σιϊτών τον περασμένο μήνα έφερε το Ιράκ στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης. Η ανάπτυξη των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων γίνεται σε μια περιοχή που κυριαρχούν και δρουν Σουνίτες. αντάρτες, τρία χρόνια μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν. Οι επιδρομές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι να εξαρθρωθούν όλοι οι πυρήνες αντίστασης στην περιοχή.

    Συζητήσεις ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ

    Η επιχείρηση συνέπεσε και με μια αξιοπρόσεκτη εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο.

    Το Ιράν πρότεινε και οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να ξεκινήσουν συνομιλίες με θέμα την κατάσταση στο Ιράκ. Ουάσιγκτον και Τεχεράνη έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1980 και μέχρι χθες επιδίδονταν σε φραστικό πόλεμο με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο Λευκός Οίκος, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν μονό το θέμα του Ιράκ, και δεν θα έχουν καμία επίδραση στις συζητήσεις που γίνονται τελευταία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν επισήμανε ότι οι διαπραγματευτές θα έχουν "μια πολύ περιορισμένη εντολή", ενώ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με το Ιράν και στο παρελθόν για το ζήτημα του Αφγανιστάν.

    "Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν πρόκειται να συζητηθεί στα Ηνωμένα Έθνη μεταξύ διπλωματών του Συμβουλίου Ασφαλείας", κατέληξε ο κ. Μακλίλαν.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, στο οποίο κυριαρχούν οι Σιΐτες όπως και το Ιράκ, έχει παραδοσιακές σχέσεις με τη γειτονική του χώρα και με την ηγεσία της Σιϊτικής κοινότητας στο Ιράκ, αλλά και με αρκετούς Κούρδους ηγέτες.

    [15] Ιράκ

    Στη σκιά νέων βίαιων επεισοδίων

    Πρεμιέρα για την ιρακινή Βουλή

    16/3/2006 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τρεις μέρες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία και τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του ιρακινού Κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση των 275 μελών έγινε στην Πράσινη Ζώνη, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε το γηραιότερο μέλος του Σώματος, Αντνάν Πατσάτσι. Οι εργασίες άρχισαν με την ανάγνωση στίχων του Κορανίου και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για την 17η επέτειο της σφαγής των Κούρδων στη Χαλάμπζα από τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσέιν. Στη συνέχεια, οι νέοι βουλευτές ορκίστηκαν, χωρίς, ωστόσο, να εκλέξουν τον Πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του Σώματος. Οι διαφορές μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών για τα κορυφαία κυβερνητικά αξιώματα παραμένουν, γεγονός που αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο Σιίτης πρωθυπουργός, Ιμπραήμ αλ Τζααφάρι, δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία αν του ζητηθεί να παραιτηθεί. Την ίδια ώρα, η βία δεν φαίνεται να έχει τέλος: 25 πτώματα βρέθηκαν στη Βαγδάτη, ενώ ταραχές ξέσπασαν στην Χαλάμπτζα.

    Μαίνεται η βία

    Στο μεταξύ, τα πτώματα 25 ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί και φέρουν ίχνη από σφαίρες και ορισμένα είχαν δεμένα τα χέρια βρέθηκαν στη Βαγδάτη, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκαν συνολικά 80 πτώματα.

    Αργότερα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κι άλλοι έξι τραυματίσθηκαν σε ταραχές στην πόλη Χαλάμπτζα. Τα αιματηρά επεισόδια ξέσπασαν όταν εκατοντάδες Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα που είχαν πραγματοποιήσει το 1988 οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσέιν στην εν λόγω πόλη. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν και σε κυβερνητικά κτήρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ανταλλαγές πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο Ιράκ συνεχίζουν να πλήττουν την δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους και να επιβαρύνουν τις προοπτικές των Ρεπουμπλικάνων στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal και του NBC κατά το διάστημα 10 - 13 Μαρτίου, το 61% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη διαχείριση της κρίσης στο Ιράκ από τον κ. Μπους και μόνο το 37% επιθυμεί τη διατήρηση της πλειοψηφίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο. Επίσης, το 50% θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έπληξε το διεθνές κύρος των ΗΠΑ, έναντι 28% που έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για την κατάληξη του πολέμου και μόνο το 32% έχει θετική γνώμη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τhe Times: Iraqi PM offers to quit over Cabinet talks deadlock

    Die Welt: Irak: Parlament vertagt sich nach 30 Minuten

    Jerusalem Post: New Iraqi parliament meets for first time

    [16] Οικονομία

    Αυξήσεις, αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ

    Τον Απρίλη τα αναδρομικά

    16/3/2006 6:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την πληρωμή της σύνταξης μηνός Απριλίου, η οποία θα καταβληθεί στις 22 Μαρτίου, οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. θα λάβουν και τα αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η αύξηση 4% που χορηγείται από 1.1.2006, ισχύει ενιαία για όλο το ποσό της σύνταξης.

    [17] Οικονομία

    Απεστάλη εγκύκλιος στις εφορίες

    Η νέα κλίμακα για το ΦΜΑΠ

    16/3/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Υπ.Οικ.

    Τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) απέστειλε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στια κατά τόπους εφορίες. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για τον υπολογισμό του ΦΜΑΠ του 2006 λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου 2005. Η νέα κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων όσον αφορά στο ΦΜΑΠ έχει ως εξής:

    Κλιμάκιο Συντελεστές Φόρος Περιουσία Σύνολο φόρου

    146.750 0,354 519,50 146.750 519,50

    146.750 0,472 692,66 293.500 1.212,16

    146.750 0,590 865,83 440.250 2.077,99

    293.500 0,708 2.077,98 733.750 4.155,97

    293.500 0,826 2.424,31 1.027.250 6.580,28

    Υπερβάλλον 0,944

    Για τα νομικά πρόσωπα ο ΦΜΑΠ υπολογίζεται με πάγιο συντελεστή 0,826% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Ως προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης έτους 2006, ορίζεται η 30η Οκτωβρίου 2006.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος το ενδιαφέρον Ψωμιάδη

    16/3/2006 2:16:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Γιάννη Γούμενου, ο πρόεδρος του ομίλου ΑΣΠΙΣ, Παύλος Ψωμιάδης, απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη αγορά του ΠΑΟΚ. Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως τα ψευδή και ειρωνικά σχόλια στην χθεσινή ανακοίνωση του Γιάννη Γούμενου καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση του ειλικρινούς ενδιαφέροντός του. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Ψωμιάδη είναι η εξής: "Ο πρόεδρος του ομίλου ΑΣΠΙΣ, κ. Παύλος Ψωμιάδης, 24 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει προς την διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοινώνει ότι με μεγάλη του λύπη αποσύρει το πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον του, που δημοσίως γνωστοποίησε, για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά και τη δημοσίευση της από 15.03.2006 ανακοίνωση του προέδρου αυτής, κ. Ιωάννη Γούμενου, ο οποίος, με τα όσα ανακριβή, ψευδή, υποτιμητικά και ειρωνικά σχόλια, αναγράφει σε αυτήν, καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την υλοποίηση του ενδιαφέροντός του". Καταλήγοντας απευθύνεται στον κόσμο του ΠΑΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, "Στον λαοφιλή και μεγάλο ΠΑΟΚ και με σεβασμό στον κόσμο του, εύχομαι καλή συνέχεια - καλή τύχη και πολλές επιτυχίες".

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Το "Παγκόσμιο Κύπελλο" στην Ελλάδα

    16/3/2006 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ελλάδα θα είναι ο προτελευταίος σταθμός του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου που από τις 7 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει την περιοδεία του σε 31 χώρες. Την περιοδεία διοργανώνει η FIFA σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία αναψυκτικών και το βαρύτιμο τρόπαιο θα βρεθεί στην χώρα μας στις 7 Απριλίου, πριν ολοκληρωθεί ο γύρος του κόσμου στην Ρώμη. Το τρόπαιο θα εκτίθεται στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ της 7ης Απριλίου και οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να το θαυμάσουν από κοντά και να φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτό, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές εκδηλώσεις που θα συνοδέψουν την παρουσία του στην Ελλάδα, όπως εξάλλου και σε κάθε άλλη χώρα. Η περιοδεία έχει περάσει ήδη από 22 χώρες και η τελευταία του παρουσία ήταν στο Πεκίνο, όπου περίπου 10.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το πανεπιστήμιο της πόλης για να το θαυμάσουν.

    Μέσα από αυτή την παγκόσμια εκδήλωση, η FIFA, με κεντρικό μήνυμα "Όλοι μιλάμε ποδόσφαιρο", θέλουν να παρουσιάσουν το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό σύμβολο στους φιλάθλους σε όλη την υφήλιο και να αποδείξουν ότι το δημοφιλέστερο σπορ είναι αρκετά ισχυρό για να ενώσει όλο τον κόσμο και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οι διαιτητές του Κυπέλλου

    16/3/2006 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Χριστόφορος Ζωγράφος θα διαιτητεύσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λάρισα για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης θα "σφυρίξει" το πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Αγροτικό Αστέρα για τους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

    Αναλυτικά οι διαιτητές των αγώνων

    ΑΕΚ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ (21.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κοντογιαννίδης Ρ. ΣΔΠ Ξάνθης ΒΟΗΘΟΣ Κυριακίδης Δ. ΣΔΠ Σερρών ΒΟΗΘΟΣ Μπιτσίδης Δ. ΣΔΠ Θράκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μαζαράκος Η. ΣΔΠ Αρτας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Ματσούκας Μ. ΣΔΠ Εύβοιας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μποροβήλος Γ. ΣΔΠ Αρκαδίας

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ (22.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ζωγράφος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Ακρίβος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Ιωσηφόγλου Ν. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καρατζάς Χ. ΣΔΠ Εύβοιας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Τεβεκέλης Μ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Ζαμπετάκης Μ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης

    [21] Μπάσκετ

    Όλα ανοιχτά στον τελικό

    16/3/2006 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όλα είναι έτοιμα για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς με τον Παναθηναϊκό και το Μαρούσι να είναι οι αντίπαλες ομάδες. Στόχος και των δύο το τρόπαιο στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ το Σάββατο στις (18/03). Λίγο πριν τη μεγάλη αναμέτρηση μίλησαν για τις ανάγκες της συνέντευξης Τύπου οι προπονητές των δύο μεγάλων αντιπάλων, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Παναγιώτης Γιαννάκης σε ένα πολύ καλό κλίμα. Από πλευράς του, ο σέρβις προπονητής των "πράσινων" είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τη ομάδα του να βρίσκεται σε ένα τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, τονίζοντας πως δικαίως έφτασαν και οι δύο ομάδες στον τελικό και έδωσε μία ευχή για να γίνει ένα καλό παιχνίδι σε αθλητική ατμόσφαιρα και να κερδίσει πάνω από όλα το μπάσκετ. Από την άλλη μεριά ο "δράκος" είπε πως είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα του να είναι στον τελικό, αναγνώρισε τις δυσκολίες αφού θα αγωνιστεί κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπουοι δύο προπονητές αντάλλαξαν θερμή χειραψία, ο ένας ευχήθηκε καλή τύχη στον άλλον και έγιναν και πάλι... αντίπαλοι. Πιτσίλκας, Ζαβλανός και Παπαδημητρίου είναι οι διαιτητές που θα "σφυρίξουν" τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Παναθηναϊκός-Μαρούσι. Αναπληρωματικός διαιτητής είναι ο Ψαριανός, ενώ Γυμνασίαρχος θα είναι ο Αντώνης Μάνος. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, προλόγισε τη συνέντευξη Τύπου, ενώ στο πάνελ ήταν ακόμη ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, ο βοηθός του Ομπράντοβιτς, Δημήτρης Ιτούδης, και ο συνεργάτης του Γιαννάκη, Μηνάς Γκέκος.

    "Θα κριθεί στις λεπτομέρειες"

    "Στον εφετινό τελικό παίζουν δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια και είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους τομείς. Ευχόμαστε ο κόσμος να ευχαριστηθεί τη γιορτή του μπάσκετ και το άθλημα να είναι ο μεγάλος νικητής" είπε ανάμεσα σε άλλο ο Μιαούλης.

    Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είπε: "Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τον Παναθηναϊκό να είμαι στον τελικό ενός Κυπέλλου Ελλάδας. Για μας ο δρόμος μέχρι τον τελικό ήταν πολύ δύσκολος, λόγω της κλήρωσης και του προγράμματος. Παίξαμε δηλαδή δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας με το καλημέρα, όπως βέβαια και το Μαρούσι. Αναμφίβολα και οι δύο ομάδες δικαίως έφτασαν στον τελικό του θεσμού. Η δική μου πεποίθηση και ευχή είναι να έχουμε ένα καλό παιχνίδι, σε αθλητική ατμόσφαιρα και να κερδίσει το μπάσκετ ".

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε: "Η ομάδα μου έχει παίξει πέντε τελικούς από τότε που επέστρεψε στην Α1. Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα μου, που βρίσκεται σ΄ έναν ακόμη μεγάλο τελικό απέναντι σε μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Αυτό δίνει ικανοποίηση στους παίκτες μου, που είναι νέοι σε τέτοιες εμπειρίες. Είμαι υπερήφανος γι αυτούς. Κατάλαβαν πως με σκληρή δουλειά, με θέληση, μπορούν πολλοί παίκτες να βρεθούν στη δική τους θέση. Άσχετα με τον νικητή της γιορτής του μπάσκετ, το Μαρούσι έχει κερδίσει την παρουσία του κόσμου του σ αυτόν τον τελικό. Ο κόσμος θα χαρεί ένα ωραίο παιχνίδι. Προσπαθούμε να παίξουμε το καλύτερο δυνατό τόσο στην έδρα μας, όσο και εκτός. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στον τελικό το Σάββατο

    Ο Γιαννάκης απάντησε, όταν ρωτήθηκε τι τον κάνει να αισιοδοξεί για το Σάββατο, με δεδομένο ότι στους τέσσερις τελικούς που προηγήθηκαν δεν έχει κατακτήσει ούτε έναν τίτλο: "Όταν φτάνεις σ έναν τελικό, αυτό από μόνο του δημιουργεί ικανοποίηση. Τις περισσότερες φορές που έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλες ομάδες, έχουμε κατορθώσει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεδομένη είναι η θέληση και η διάθεση να πετύχουμε κάτι, που για πολλούς φαίνεται απραγματοποίητο"

    Αργότερα ρωτήθηκαν για το που πιστεύουν πως θα κριθεί ο τελικός. Κατά τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: "Ένας τελικός, όπως και κάθε μεγάλο παιχνίδι, εξαρτάται από τις λεπτομέρειες, δηλαδή τη συγκέντρωση των παικτών. Αυτά που θα αποφασίσουν για τον νικητή είναι ο έλεγχος των ριμπάουντ, τα λάθη, αλλά και τα ποσοστά στις ελεύθερες βολές.» Μαζί του συμφώνησε και ο προπονητής του Αμαρουσίου, που δεν παραδέχτηκε πως το Μαρούσι επηρεάζεται από την κακή περίοδο, την οποία διανύουν οι «πράσινοι»: «Ο Παναθηναϊκός έχει μάθει να πρωταγωνιστεί. Είναι συνηθισμένος σε νίκες και ήττες. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κερδίσουμε απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι σε τελικούς. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε πλεονέκτημα, ούτε μειονέκτημα η κοιλιά του Παναθηναϊκού".

    Η καλύτερη επίθεση, δηλαδή ο Παναθηναϊκός, ή η καλύτερη άμυνα, δηλαδή το Μαρούσι, θα υπερισχύσει το Σάββατο; "Για μένα το μπάσκετ δεν χωρίζεται σε άμυνα κι επίθεση. Ο καθένας προσπαθεί. Εγώ λέω στους παίκτες μου πως η άμυνα είναι σαν να βάζεις τα λεφτά σου στην τράπεζα, η επίθεση είναι σαν να παίζεις τα λεφτά σου στο χρηματιστήριο. Κάποια μέρα οι μετοχές μπορεί να πέσουν» απάντησε ο τεχνικός του Αμαρουσίου. Κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε τον λόγο: «Συμφωνώ με τον Παναγιώτη. Μία μεγάλη ομάδα πρέπει να ξέρει να κερδίζει και σε μικρά και σε μεγάλα σκορ. Το στιλ παιχνιδιού πάντα εξαρτάται από την ποιότητα των παικτών που διαθέτεις, αλλά και από το τι σου δίνει ο αντίπαλος. Σ΄ αυτό έχω αναφερθεί εξάλλου από την αρχή της σεζόν. Εμείς στον Παναθηναϊκό παίζουμε κατά το μεγαλύτερο διάστημα σκοράροντας περισσότερους πόντους κι αυτός θα είναι και ο τρόπος που θα προσπαθήσουμε να παίξουμε και το Σάββατο. Ακόμη κι αν κερδίσουμε, όμως, με 51-50 κανένας δεν θα έχει πρόβλημα στον Παναθηναϊκό" εξήγησε ο "Ζοτς", υποννοώντας πως δεν αποκλείεται να παίξει καλή άμυνα και η ομάδα του.

    Ο επίλογος της συνέντευξης Τύπου αφορούσε ιδέες ως προς την καλύτερη προώθηση του θεσμού του Κυπέλλου στο μέλλον. "Είμαι υπέρ οποιωνδήποτε κινήσεων προβάλλουν το παιχνίδι μας» είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, αναφερόμενος στο φάιναλ έιτ, το οποίο διεξάγεται σε Ισπανία και Ιταλία. "Γιατί να μην πάμε οκτώ ομάδες να παίξουμε στην Αλεξανδρούπολη; Αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Θέλουμε να παίζουν και να βλέπουν όλοι οι Έλληνες μπάσκετ. Το ότι τσακώνεται, όμως, ο κόσμος για το ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το καταπολεμήσουμε". Ο Ομπράντοβιτς πρόσθεσε: "Συμφωνώ με τον Παναγιώτη ότι είναι ιδανικό να παίζουν οι ομάδες ένα φάιναλ έιτ ή ένα φάιναλ φορ, αλλά το πρόβλημα της βίας δεν το επιτρέπει. Στην Ισπανία, όλοι οι φίλαθλοι συμβιώνουν στο ίδιο γήπεδο. Μου αρέσει επίσης που στην Ελλάδα μπορούν ομάδες της Α2 να διεκδικήσουν το Κύπελλο. Αυτό είναι σημαντικό. Στην Ισπανία δεν δίνεται αυτή η ευκαιρία"

    Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, τοποθετήθηκε: "Κι εμείς είχαμε στη σκέψη μας να διοργανώνουμε ένα φάιναλ έιτ, τα γεγονότα με τη βία, όμως, δεν μας το επιτρέπουν. Στην Ελλάδα το θέμα του χουλιγκανισμού είναι οξύμωρο. Πρέπει να βοηθήσουν κι οι ομάδες και να αποκλείσουν τους χούλιγκανς, που έρχονται με αλυσίδες. Είπαμε να πάμε και στην περιφέρεια και το κάναμε πέρυσι".

    Σ αυτό το σημείο ο Παναγιώτης Γιαννάκης πρότεινε: "Οι ομάδες της Α1 να πηγαίνουν να παίζουν σε ουδέτερες έδρες, όταν αντίπαλοί τους στο Κύπελλο είναι ομάδες κατώτερες. Π.χ. το Μαρούσι με τον Κολοσσό να πάνε να παίξουν στην Ξάνθη, για να βλέπουν μπάσκετ και οι φίλαθλοι της Ξάνθης".

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, εξήγησε: "Είναι μία διοργάνωση που μας έχει απασχολήσει επανειλημμένως. Από τη νέα σεζόν, οι ομάδες της Α1 θα μπαίνουν πιο νωρίς και έδρα θα έχουν οι ομάδες της Α2. Να δείτε, όμως, την ιδιορρυθμία που υπάρχει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα γήπεδα στην περιφέρεια. Θα αλλάξουμε σταδιακά τη μορφή. Πρώτα, όμως, πρέπει να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση. Το Σάββατο θα υπάρχουν κενές κερκίδες στο κλειστό του Γαλατσίου, γιατί θα πρέπει να έχουμε ουδέτερες ζώνες. Αυτό είναι μία θλιβερή εικόνα και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα" κατέληξε ο Τσαγκρώνης. Τέλος, στα παράπονα που εκφράστηκαν από προπονητές και παίκτες της Α2 για διεξαγωγή της 20ης αγωνιστικής την ίδια ημέρα και ώρα με τον τελικό του Κυπέλλου, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας παραδέχτηκαν: "Είχε προγραμματιστεί από την αρχή αυτό και ήταν δύσκολο ν΄ αλλάξει, δεδομένων και των τηλεοπτικών αναγκών. Φέτος αυξήθηκαν σε 16 και οι ομάδες και άρα μεγάλωσε και η αγωνιστική περίοδος. Η αλήθεια είναι, όμως, πως στο μέλλον θα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχουν αγώνες Α2 ανδρών ή Β΄ Εθνικής ή και Α1 γυναικών την ημέρα του τελικού".

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συνελήφθη ο πρόεδρος της Λα Λουβιέρ

    16/3/2006 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Συνελήφθη σήμερα ο πρόεδρος της Λα Λουβιέρ, ενώ οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι και την επιχείρησή του, στο πλαίσιο της έρευνας για τους "στημένους" ποδοσφαιρικούς αγώνες, η οποία εκτείνεται σε ολόκληρο το Βέλγιο. Εκπρόσωπος Τύπου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι σήμερα το πρωί διεξήχθη έρευνα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις του δικηγόρου του συλλόγου, καθώς και ενός διακεκριμένου ατζέντη παικτών. Η αστυνομία έκανε στις 6 το πρωί "έφοδο" στο σπίτι και την επιχείρηση του προέδρου της Λα Λουβιέρ, Φίλιπο Γκαόνε, ενώ στη συνέχεια τον συνέλαβαν. Επίσης, στις 8 το πρωί οι αρχές έκαναν έρευνα και στο σπίτι του μάνατζερ Πιέτρο Αλάτα, ενώ μια ώρα αργότερα "επισκέφτηκαν" και το γραφείο του δικηγόρου, Λοράν Ντενί. Ο Αλάτα, ο οποίος είναι ο βασικότερος μάνατζερ ποδοσφαιριστών στο Βέλγιο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός της χώρας. Επίσης, ο Ντενί εκπροσωπεί πολλούς από τους μεγαλύτερους αθλητές του Βελγίου.

    [23] Πολιτισμός

    Στον πολυχώρο "Τεχνόπολις"

    Μουσείο "Μαρία Κάλλας"

    16/3/2006 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Από τον Δεκέμβριο του 2002 στεγάζεται στην αίθουσα "Ανδρέας Εμπειρίκος" της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Μουσείο "Μαρία Κάλλας", ένας μοναδικός χώρος, αφιερωμένος στη μεγαλύτερη προσωπικότητα της Λυρικής Σκηνής του 20ου αιώνα. Εκεί μπορείτε να δείτε αντικείμενα, επιστολές και φωτογραφίες της αξέχαστης πριμαντόνα που δημιούργησε με την "χρυσή" καριέρα της και με την προσωπική της ζωή, έναν μύθο που θα διατηρείται για πάντα. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 15.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [24] Πολιτισμός

    Έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων

    Πανόραμα της ελληνικής θεατρικής ιστορίας

    16/3/2006 3:46:00 μμ

    Ανοίγει τις πύλες της στις 20 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαΐου η έκθεση "Πανόραμα των πιο σημαντικών ελληνικών παραστάσεων και ηθοποιών του 20ου αιώνα". Η έκθεση που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα "Το Σπίτι Του Ηθοποιού", το Θεατρικό Μουσείο και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία "Ορίζοντες Ανθρωπιστικές & Πολιτιστικές Δράσεις", θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Δήμου Αθηναίων "ΜΕΛΙΝΑ". Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Η έκθεση είναι μία παρουσίαση της ελληνικής θεατρικής ιστορίας από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας.

    Χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

    α) ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ - ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ - ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ β) ΜΠΟΥΛΒΑΡ, ΔΡΑΜΑ, ΚΩΜΩΔΙΑ, Κ.Α. γ) ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Το υλικό της αποτελείται από:

    Μεγεθύνσεις φωτογραφιών σημαντικών ηθοποιών και θεατρικών παραστάσεων Κοστούμια (θα γίνει προσπάθεια το κάθε κοστούμι να έχει και αντίστοιχη φωτογραφία από τη θεατρική παράσταση) Μάσκες Θεατρικά αντικείμενα, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων, αφίσες, κλπ. Προβολές από θεατρικές παραστάσεις σε βίντεο και CD-ROM Χαρακτηριστικά μουσικά αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις

    Τόπος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "ΜΕΛΙΝΑ" ( Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ: 210 3452150)

    Ημερομηνία: Από 20 Μαρτίου έως 5 Μαΐου 2006

    Ώρες λειτουργίας: 09:00 - 13:00 & 17:00 - 21:00 εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής

    Σχετικά Links:

    Το σπίτι του Ηθοποιού

    [25] Πολιτισμός

    Ανακαλύφθηκε στην Κύπρο

    Σαρκοφάγος σπάνιας τεχνοτροπίας

    16/3/2006 3:06:00 μμ

    Μία σπάνιας τεχνοτροπίας σαρκοφάγο, έφεραν στο φως χωματουργικές εργασίες στο χωριό Κούκλια της Πάφου. Κατασκευασμένη από λευκή πέτρα και διακοσμημένη με πολύχρωμα σχέδια κυνηγίου, τοξοβόλων και αρματοδρομικών, η σαρκοφάγος εντοπίστηκε σε συλημένο τάφο. Όπως δήλωσε ο λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Πάφου, Ευστάθιος Ράπτου, δύο σαρκοφάγοι, αυτού του είδους, είχαν εντοπιστεί τον 19ο αιώνα σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Η μία βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο των Ηνωμένων Πολιτειών και η άλλη στο βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο.

    [26] Παράξενα

    Αυτή στο νοσοκομείο...αυτός στη φυλακή

    "Mr and Mrs Smith"

    16/3/2006 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Τελικά ποιος αντιγράφει ποιόν; Η ζωή την έβδομη Τέχνη ή vice versa; Μία απίστευτη ιστορία συζυγικού μίσους στο Μεξικό έρχεται να μας θυμίσει τα σενάρια δυο κινηματογραφικών ταινιών, του γνωστού πολέμου των Ρόουζ αλλά και της πρόσφατης κινηματογραφικής επιτυχίας "Μr and Mrs Smith". Πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι θερμόαιμων Μεξικανών, που πάνω στον καβγά, έχασαν κυριολεκτικά κάθε έλεγχο. Δεν αντάλλαξαν μόνο βαριά λόγια, αλλά κατέφυγαν και στις πολεμικές τέχνες, με ρίψεις μαχαιριών και άλλων αντικειμένων προς εξόντωση του εχθρού. Όσο έβλεπαν ότι το μίσος τους δεν είχε αποτέλεσμα, γίνονταν ακόμα πιο ευρηματικοί. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο, να ανατινάξουν το σπίτι τους με αυτοσχέδιες βόμβες που άρχισε να εκτοξεύει ο ένας στον άλλον. Οι "εκρήξεις θυμού" έγιναν αντιληπτές και από την αστυνομία, που επέβαλε την τάξη οδηγώντας αυτήν στο νοσοκομείο (με εγκαύματα τρίτου βαθμού) και αυτόν στη φυλακή.

    [27] Ζωής ...σΤάσεις

    Τι έδειξε έρευνα στα βρετανικά πανεπιστήμια

    To "clopyright" βασιλεύει

    16/3/2006 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πρόβλημα πνευματικών δικαιωμάτων, ικανοτήτων και κριτικής σκέψης μεταξύ των φοιτητών, φέρνει στην επιφάνεια, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο ένθετο των Times για την Εκπαίδευση(Times Higher Education Supplement- THES). Ένας στους έξι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια, παραδέχεται πως έχει αντιγράψει από φίλους του και ένας στους δέκα, αποκαλύπτει ότι έχει αναζητήσει έτοιμες εργασίες στο Internet. Περισσότεροι επιρρεπείς, στο "clopyright" (ή αν θέλετε περισσότεροι ειλικρινείς) είναι οι φοιτητές (ποσοστό 21% δηλώνει ότι έχει αντιγράψει). Το ποσοστό των φοιτητριών δεν ξεπερνά το 14%.

    "Η λογοκλοπή αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ακόμα και ανάμεσα στους ικανότερους φοιτητές" δηλώνει ο Αλαν Γκρέιφεν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συμπληρώνει :

    "Τον τελευταίο χρόνο, δέκα φοιτητές της Οξφόρδης αναμίχθηκαν σε υποθέσεις αντιγραφής και λογοκλοπής και οι περισσότεροι βρέθηκαν ένοχοι".

    Δέκα περιπτώσεις στους 17.660 φοιτητές δεν είναι πολλές, παραδέχεται, ο καθηγητής.

    Ωστόσο, η νοοτροπία της επί λέξει αντιγραφής από το Internet είναι ανησυχητικό φαινόμενο, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την πανεπιστημιακή κοινότητα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 March 2006 - 17:56:08 UTC