Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δημοσκόπηση
  • [02] Τραυματισμός νεαρού σε φοιτητικό πάρτι
  • [03] Πυρκαγιά σε στούντιο
  • [04] Καρναβα-ληστές
  • [05] Νέος ενεργειακός κολοσσός
  • [06] Συμβουλές φορο-εξοικονόμησης
  • [07] "Πάνθηρες" παραμονής
  • [08] "ΗΡΑ" για Ευρώπη
  • [09] Στο κόλπο για το Τσάμπιονς Λιγκ η Μπλάκμπερν
  • [10] "Μαϊστορες" τέχνης

    [01] Πολιτική

    Προβάδισμα 0,4% του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου

    Νέα δημοσκόπηση

    25/2/2006 9:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μια νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως τη δημοσιότητας. Σε έρευνα της εταιρείας ALCO για την εφημερίδα το "Έθνος της Κυριακής", στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 0,4% έναντι της ΝΔ.

    Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, έναντι 34% της Νέας Δημοκρατίας, 6,7% του ΚΚΕ, 5,6% του ΛΑΟΣ, 2,8% του Συνασπισμού, ενώ οι ερωτηθέντες που επιλέγουν κάποιο άλλο κόμμα ή δηλώνουν αναποφάσιστοι αντιστοιχούν σε ποσοστά 2% και 13,1%.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν σήμερα, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 49% και το ΠΑΣΟΚ 34,3%, ενώ το 16,7% των ερωτηθέντων απάντησε "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

    Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 43,4%, έναντι 35,7% του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ το 20,9% των ερωτηθέντων απάντησε "δεν ξέρω / δεν απαντώ".

    Η πανελλαδική έρευνα της ALCO πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο προσωπικών συνεντεύξεων, με τη χρήση κάλπης, κατά το χρονικό διάστημα από τις 12 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

    [02] Κοινωνία

    Υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

    Τραυματισμός νεαρού σε φοιτητικό πάρτι

    25/2/2006 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ νοσηλεύεται 22χρονος φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο νεαρός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής, όταν ομάδα ατόμων εισέβαλε σε φοιτητικό πάρτι στο χώρο του πανεπιστημίου, δημιουργώντας αναταραχή. Ο φοιτητής που χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδηρολοστό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οι γιατροί κρίνουν το 48ρο που διανύει ιδιαίτερα κρίσιμο για την υγεία του. Άλλα δύο άτομα υπέστησαν μικροτραυματισμούς, αλλά δεν χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

    [03] Κοινωνία

    Καταστράφηκε το ισόγειο των "Στούντιο Καραμάνος"

    Πυρκαγιά σε στούντιο

    25/2/2006 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοβαρές, αλλά ευτυχώς μόνο υλικές, ζημιές προκλήθηκαν από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 18.15 το απόγευμα στα Στούντιο Καραμάνος, επί της οδού Δραγουμάνου 54, στο Ίλιον, όπου γυρίζονται γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές. Κανείς από τους εργαζόμενους, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο, δεν έπαθε το παραμικρό, ωστόσο τα πλατώ πρωϊνής εκπομπής του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Mega καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο ισόγειο του κτιρίου, αλλά κατόπιν της έγκαιρης επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεν εξαπλώθηκε στα τρία υπόγεια και δύο ακόμη ορόφους του κτηρίου. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στις 7 το απόγευμα. Όπως δήλωσε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κόης, επρόκειτο για πολύ δύσκολη περίπτωση καθώς το έργο της κατάσβεσης δυσκόλευε σημαντικά η ύπαρξη πολλών εύφλεκτων υλικών, αλλά και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Για τα αίτια του συμβάντος διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

    [04] Κόσμος

    Ληστεία σε μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο

    Καρναβα-ληστές

    25/2/2006 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters

    Την περιβόητη "κινηματογραφικών προδιαγραφών" ληστεία του Κέντ, έρχεται να ανταγωνιστεί σε ευρηματικότητα μια νέα ληστεία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Βραζιλία. Με το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου να μαίνεται ξέφρενο από χθες και την πλειοψηφία των αστυνομικών του Ρίο ντε Τζανέιρο να είναι επιφορτισμένοι με την αποτροπή εορταστικών "εκτροχιασμών", κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία.

    Ομάδα ενόπλων κραδαίνοντας μια χειροβομβίδα εισέβαλαν χθες στο Μουσείο Chacara do Ceu της πόλης, αφόπλισαν τους φύλακες, έκλεισαν τις κάμερες ασφαλείας, "ξαλάφρωσαν" το μουσείο από τους πολυτιμότερους πίνακες του και έφυγαν με "ελαφρά πηδηματάκια" στο ρυθμό της σάμπα, στην κυριολεξία, αφού φρόντισαν κατά την έξοδο τους να ανακατευτούν αρμονικά με το πλήθος της παρέλασης των καρναβαλιστών, που περνούσε εκείνη την ώρα μπροστά από το κτήριο. Λίγο πιο πριν είχαν φροντίσει να απαλλάξουν και τους άτυχους τουρίστες που επισκέπτονταν το μουσείο, από τα τιμαλφή τους.

    Όσο για την "υψηλού γούστου" λεία τους, αποτελείται από τον πίνακα "Ο Χορός" του Πάμπλο Πικάσο, "Τα Δύο Μπαλκόνια" του Σαλβαδόρ Νταλί, τους "Κήπους του Λουξεμβούργου" του Ανρί Ματίς και τη "Θάλασσα" του Κλόντ Μονέ.

    Οι υπεύθυνοι του μουσείου εκτιμούν πως η ληστεία ενορχηστρώθηκε από "ειδικούς", πιθανότατα μέλη κάποιας διεθνούς σπείρας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν μπορέσει να ανακοινώσουν τη χρηματική αξία των έργων τέχνης που "έκαναν φτερά". Οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η φυγάδευση τους από τα σύνορα της χώρας.

    Σχετικά Links:

    BBC - Monet stolen under carnival cover

    [05] Οικονομία

    GDF και Suez συγχωνεύονται

    Νέος ενεργειακός κολοσσός

    25/2/2006 10:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Στην ανακοίνωση της συγχώνευσης της γαλλικής κρατικής εταιρείας Gaz de France (GDF) με τον κοινωφελή όμιλο Suez, προχώρησε σήμερα από το Παρίσι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Με τους προέδρους των δύο εταιρειών και τον Γάλλο υπουργός Οικονομίας Τιερί Μπρετόν στο πλευρό του, ο ντε Βιλπέν έκανε λόγο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης προμηθεύτριας εταιρείας υγραερίου στο κόσμο, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία "στρατηγικής σημασίας" για τις ενεργειακές ανάγκες της Γαλλίας.

    Η ενέργεια της γαλλικής κυβέρνησης ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση στο πλαίσιο της πολιτικής του "οικονομικού πατριωτισμού", καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τη Suez. Μετά τις εξελίξεις, η Ρώμη ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση του Ιταλού υπουργού Βιομηχανίας Κλαούντιο Σκαγιόλα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του.

    Την Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για την σχεδιαζόμενη συγχώνευση.

    [06] Οικονομία

    Προσοχή στην συμπλήρωση της δήλωσης

    Συμβουλές φορο-εξοικονόμησης

    25/2/2006 10:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των δηλώσεων πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να ωφεληθούν από τις εκπτώσεις που υπόσχονται τα νέα αφορολόγητα όρια, τα οποία ισχύουν ήδη για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2005. Οι κυριότερες δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο είναι όσες καταβάλλονται για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ περιορίζουν το φόρο όσες προορίζονται για ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα ζωής και τόκους δανείων.

    Συγκεκριμένα:

    Στο ενοίκιο: -Αναγνωρίζεται το ποσό των 1.100 ευρώ και η έκπτωση από το φόρο υπολογίζεται με συντελεστή 20%. -Το κέρδος έτσι είναι φέτος 220 ευρώ , όταν πέρυσι έφτανε τα 150 ευρώ. -Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

    -Έως 1.100 ευρώ αφαιρούνται και για τα δίδακτρα φροντιστηρίων, ενώ η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20%. -Το μέγιστο κέρδος για κάθε μέλος της οικογένειας είναι 220 ευρώ αντί των 150 ευρώ πέρυσι.

    -Όφελος υπάρχει και στις ιατρικές δαπάνες όπου αφαιρείται από το φόρο το 20% της δαπάνης, αντί για 15%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. -Το ποσό έκπτωσης μπορεί να φτάσει και τα 6.000 ευρώ.

    -Σημαντικές είναι οι εκπτώσεις και στα ασφάλιστρα ζωής όπου αναγνωρίζεται ποσό εως 1.100 ευρώ που αφαιρείται από το εισόδημα, -ενώ στην εγκατάσταση φυσικού αερίου ή ηλιακού θερμοσίφωνα, το ποσό αυτό φθάνει τα 500 ευρώ και η έκπτωση φόρου τα 200 ευρώ.

    Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες θα πρέπει οι φορολογούμενοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση των δηλώσεων αλλά και στην υποβολή των αντίστοιχων δικαιολογητικών, ενώ όσοι επιλέξουν την ηλεκτρονική κατάθεση, θα λάβουν πιο γρήγορα την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πάνθηρες" παραμονής

    25/2/2006 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντικό βήμα για τη παραμονή στην Α Εθνική έκανε ο Πανιώνιος, μετά την σπουδαία εκτός έδρας νίκη του επί της Καλλιθέας με 2-1, σε παιχνίδι για την 21η αγωνιστική. Στο παιχνίδι που αποτέλεσε "ματς της χρονιάς" και για τις δύο ομάδες, η Καλλιθέα κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 48 με τον Μιγιάτοβιτς, αλλά ο Πανιώνιος αντέδρασε και αρχικά ισοφάρισε στο 75 με τον Γιαννόπουλο και τελικά πήρε με 2-1 τη νίκη με γκολ του Μπρέσκα στο 81. Οι "κυανέρυθροι" έφτασαν πλέον τους 19 βαθμούς, ενώ οι "κυανόλευκοι" με την ήττα αυτή παρέμειναν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Εξάλλου αυτή ήταν η "πρώτη" για τους νέους προπονητές των ομάδων, με το ντεμπούτο του Βαγγέλη Βλάχου στον πάγκο του Πανιωνίου να στέφεται με επιτυχία, ενώ για τον Γιώργο Βαζάκα να έχει κακό ξεκίνημα στον πάγκο της Καλλιθέας.

    Ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά και στο πρώτο τέταρτο15λεπτο απείλησε την Καλλιθέα με κύριο εκφραστή των επιθετικών του προσπαθειών τον Λουτσιάνο. Στο 8΄ ο Μπαρτζώκας πραγματοποίησε εξαιρετική απόκρουση στο σουτ του Βραζιλιάνου, ο οποίος στο 17΄ βρήκε χώρο και σούταρε από το ύψος του πέναλτι, όμως ο Κουλακιώτης πρόλαβε να βάλει την κόντρα. Η απάντηση στις ευκαιρίες για την Καλλιθέα ήρθε στο 42 με τον Γκεοργκίεφ και το φαλτσαριστό σουτ που επιχείρησε να περνάει λίγο άουτ.

    Στο δεύτερο μέρος η Καλλιθέα μπήκε με φόρα και κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Μετά το κόρνερ του Σιλά, ο Μιγιάτοβιτς σηκώθηκε πιο ψηλά απ΄ όλη την "κυανέρυθρη" άμυνα και με δυνατή κεφαλιά έδωσε στους γηπεδούχους το προβάδισμα στο 48ο λεπτό. Ο Πανιώνιος δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει στην επίθεση. Αρχικά στο 56 έφτασε ΄ένα βήμα από την ισοφάριση, αλλά το σουτ του Καμπάνταη στάματησε στο δοκάρι. Τελικά ο Πανιώνιος έφτασε στην ισοφάριση με ένα γκολ πανομοιότυπο με αυτό της Καλλιθέας. Στο 75΄ ο Κουτσόπουλος εκτέλεσε φάουλ από αριστερα, ο Γιαννόπουλος σηκώθηκε πολύ ψηλά και με κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσια. Οι "κυανέρυθροι" συνέχισαν να πιέζουν ώστε να πάρουν το σημαντικό τρίποντο. Αρχικά έχασαν σπουδαία ευκαιρία όταν αμέσως μετά το γκολ (76΄) αστόχησε σε εξ επαφής κεφαλιά μετά από σέντρα του Λουτσιάνο αλλά στο 81 κατάφεραν να πετύχουν και δεύτερο γκολ. Ο Μάριο Μπρέσκα έφυγε "στην πλάτη" της άμυνας των γηπεδούχων, πλάσαρε υποδειγματικά τον Μπαρτζώκα και έγραψε το 2-1. Η Καλλιθέα δεν κατάφερε να κάνει τίποτα στη συνέχεια και ο Πανιώνιος κατάφερε να πάρει τη σπουδαία νίκη.

    Διαιτητής: Ευθυμιάδης (Δράμας)

    Κίτρινες: Μιγιάτοβιτς, Πασάς - Γιαννόπουλος, Σμίλιανιτς

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Κουλακιώτης, Γκεοργκίεφ, Βενέτης, Μιγιάτοβιτς (57΄ Πασάς), Καρατζάς, Τσιώλης, Πέτκοβιτς (72΄ Αγγελόπουλος), Σιλά, Κουτσοσπύρος (20΄ Μπέι), Ραντοβάνοβιτς

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Βάνιακ, Γιαννόπουλος, Μανιάτης, Μαγκντί, Σμίλιανιτς, Εξουζίδης, Καμπάνταης (88΄ Γκασπάρ), Κουτσόπουλος, Γουνδουλάκης (61΄ Φερνάντες), Σπυρόπουλος (51΄ Μπρέσκα), Λουτσιάνο

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "ΗΡΑ" για Ευρώπη

    25/2/2006 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο γκολ στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης ήταν αυτά που έδωσαν στον Ηρακλή τη νίκη επί της Ξάνθης με 2-0 και έκανε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση μίας εκ των προνομιούχων θέσεων που οδηγούν στο Κύπελλο UEFA της νέας περιόδου. Παράλληλα ο "Γηραιός" δείχνει ασταμάτητος εντός έδρας, αφού πέτυχε την ένατη εντός έδρας νίκη στο Καυταντζόγλειο. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι των Παβιό (67` αυτογκόλ) και Ερέρα στο 83 της αναμέτρησης.

    Το πρώτο μέρος δεν επεφύλασσε πολλές συγκινήσεις αφού και οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε ένα ρόλο κέντρου, με τον Ηρακλή να απλά να κρατάει καλύτερα τη μεσαία γραμμή. Η μοναδική καλή στιγμή σημειώθηκε στο 38ο λεπτό, όταν η κεφαλιά του Γεωργιάδη μετά τη σέντρα του Επαλέ κατέληξε άουτ.

    Στο δεύτερο μέρος τα πάντα άλλαξαν αφού και οι δύο ομάδες μπήκαν πιο αποφασισμένες στον αγωνιστικό χώρο. Η Ξάνθη ήταν η ομάδα που αρχικά έφτασε πολύ κοντά στο να ανοίξει το σκορ, όταν στο 52 ο Μάνσο εκτέλεσε το κόρνερ, οι αμυντικοί του Ηρακλή έδιωξαν ασταθώς και ο Τοροσίδης στην επαναφορά της μπάλα με ωραίο ψαλιδάκι έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και δεν μπόρεσε να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν τις ευκαιρίες στο 63`, όταν ο Ερέρα έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, όμως η μπάλα κατέληξε ελάχιστα άουτ. Στο 67 όμως ο Ηρακλής δεν άφησε και την επόμενη ευκαιρία να πάει χαμένη και κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Ο Λαγός μπήκε από τα αριστερά και έκανε το σουτ το οποίο βρήκε το δεξί δοκάρι του Πιζανόφσκι και στην επαναφορά ο Παβιό άθελά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, δίνοντας προβάδισμα στους Θεσσαλονικείς (1-0). Οι αλλαγές του Γιάννη Ματζουράκη δεν κατάφεραν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα στην ακριτική ομάδα και έτσι ο "Γηραιός" κατάφερε να πετύχει ακόμα ένα γκολ και να "καθαρίσει" την υπόθεση νίκη. Ο Λαγός βρήκε τον Επαλέ, ο οποίος έβγαλε τη σέντρα και ο Ερέρα με κεφαλιά "αράκι"από το ύψος του πέναλτι "έγραψε" το 2-0 και ο Ηρακλής πήρε τη σπουδαία νίκη.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

    Ηρακλής: Αμπάρης, Σνάουτσνερ (+90` Στεφανής), Δρούγας, Κατσαμπής, Παπαζαχαρίας, Πουρσανίδης, Πρίττας, Λαγός, Ερέρα (+90` Καπετάνος), Επαλέ, Γεωργιάδης (72` Λαβάλ)

    Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Τοροσίδης, Παβιό, Τσικίνιο, Ρίκκα (71` Μαχράτζε), Ζουέλα, Κιντάνα (76` Ντελγκάδο), Μάνσο, Μπάρκογλου (46` Μπαϊκαρά), Γαρπόζης, Λαμπριάκος

    Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιώς)

    Κίτρινες κάρτες: Τσικίνιο, Πρίττας, Κατσαμπής.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στο κόλπο για το Τσάμπιονς Λιγκ η Μπλάκμπερν

    25/2/2006 9:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2006 10:11:08 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγάλη νίκη που τη βάζει στο κόλπο της τέταρτης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε η Μπλάκμπερν, η οποία επικράτησε στο "Ίγουντ Παρκ" της Άρσεναλ με 1-0 σε παιχνίδι για την 27η αγωνιστική της πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα η ομάδα του Μαρκ Χιουζ κατάφερε να επανέρθει στις νίκες μετά από δύο συνεχόμενες ήττες και βρίσκεται πλέον μόλις τρεις βαθμούς από την τέταρτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, αυτό ήταν ένα ακόμα άτυχο αποτέλεσμα για τους "κανονιέρηδες" στο αγγλικό πρωτάθλημα, λίγες μέρες μόνο μετά από την μεγάλη νίκη στο Μπερναμπέου επί της Ρεάλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια η Τσέλσι συνέχισε την πορεία της προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επικρατώντας αυτή τη φορά της Πόρτσμουθ εντός έδρας με 2-0, ενώ η Μπέρμινχαμ πήρε τη σημαντική νίκη με 1-0 επί της ουραγού Σάντερλαντ.

    Τα αποτελέσματα

    Μπέρμιγχαμ-Σάντερλαντ 1-0 (39΄ Χέσκι)

    Μπλάκμπερν-Αρσεναλ 1-0 (18΄ Πέντερσεν)

    Τσάρλτον-Αστον Βίλα 0-0

    Τσέλσι-Πόρτσμουθ 2-0 (65΄ Λάμπαρντ, 78΄ Ρόμπεν)

    Νιούκαστλ-Εβερτον 2-0 (64΄, 76΄ Σολάνο)

    Κυριακή, 26/2

    Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι

    Μπόλτον-Φούλαμ

    Γουέστ Μπρομ-Μίντλεσμπρο

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)

    Τσέλσι 69 Μάντσεστερ Γ. 54 -26αγ Λίβερπουλ 51 -26αγ Τότεναμ 46 Μπλάκμπερν 43 Αρσεναλ 41 Γουεστ Χαμ 41 -26αγ Γουίγκαν 40 Μπόλτον 39 -24αγ Μάντσεστερ Σίτι 37 -26αγ Νιούκαστλ 36 Εβερτον 36 Τσάρλτον 35 Φούλαμ 32 -26αγ Αστον Βίλα 31 Μίντλεσμπρο 28 -25αγ Γουεστ Μπρομ 26 -26αγ Μπέρμιγχαμ 23 -26αγ Πόρτσμουθ 18 Σάντερλαντ 10

    [10] Πολιτισμός

    Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    "Μαϊστορες" τέχνης

    25/2/2006 8:01:00 μμ

    Πηγή: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

    Την περιοδική έκθεση, φόρο τιμής στους πρωτοπόρους της συντήρησης έργων τέχνης στην Ελλάδα, "Μαϊστορες": Φώτης Ζαχαρίου (1909-2001) -Αντώνης Γκλίνος (1936-1998), εγκαινιάζει τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τους δυο μαΐστορες όχι μόνο ως ανθρώπους και συντηρητές αλλά και ως καλλιτέχνες, καθώς και οι δύο υπηρέτησαν για χρόνια την τέχνη της ζωγραφικής.

    Για περισσότερο από 30 χρόνια ο Φώτης Ζαχαρίου σάρωσε με τα συνεργεία του την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε αυτόν οφείλουμε ότι διασώθηκαν έργα που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την οριστική καταστροφή τους. Παράλληλα τεκμηρίωσε φωτογραφικά τις εργασίες συντήρησης δημιουργώντας ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο, πολύτιμο θησαυρό τόσο για τη μελέτη των μνημείων που συντήρησε, όσο και για την ιστορία των πρώτων χρόνων της συντήρησης στην Ελλάδα

    Ο όγκος αλλά και η ποιότητά του έργου που άφησε πίσω του ο Αντώνης Γκλίνος μαρτυρούν την αφοσίωσή και την αγάπη για τη δουλειά του. Πρωτεργάτης της συντήρησης χαρτιού, δούλεψε συστηματικά στη Μονή Σινά και στο Άγιον Όρος επικεντρώνοντας αρχικά το ενδιαφέρον του στην προστασία των βιβλίων και των εγγράφων που φυλάσσονταν στις βιβλιοθήκες των μονών. Παράλληλα, οργάνωσε και στελέχωσε εργαστήρια συντήρησης χαρτιού σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και ανέλαβε την εποπτεία αλλά και την εκτέλεση εργασιών σε όλη την Ελλάδα.

    Η έκταση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ζαχαρίου, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, δεν είναι καθόλου περιορισμένη. Φιλοτέχνησε ένα πλήθος έργων και η δουλειά του αντικατοπτρίζει την προσήλωσή του στην τέχνη του. Το ιδίωμα της ζωγραφικής του ξεκινά ρεαλιστικό με επιμονή στην περιγραφή σε τέμπερες και έργα εγκαυστικής, για να ανελιχθεί εξπρεσιονιστικό και γεωμετρικό-κυβιστικό με τις ευθείες, τις διαγώνιες και τις καμπύλες γραμμές σε ψηφιδωτά του. Οι αναμνήσεις του από τα χρόνια της θητείας στη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή ζωγραφική φαίνονται καθαρά.

    Ο ζωγράφος Αντώνης Γκλίνος έμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική με μεταφυσικές συχνά και ποιητικές προεκτάσεις. Η προσωπογραφία και ειδικότερα η αυτοπροσωπογραφία είναι ένα από τα θέματα που τον εμπνέουν. Τα προσωπογραφικά στοιχεία και η μελέτη εικονογραφικών θεμάτων της βυζαντινής τέχνης συνεργούν στη δημιουργία συνθετότερων έργων. Η θητεία του στην εκκλησιαστική ζωγραφική τόσο σε τοιχογραφίες όσο και σε φορητές εικόνες, του προσέφερε τις τεχνικές και αισθητικές προϋποθέσεις για ανάλογα επιτεύγματα. Στο μεταφυσικό χώρο μπορούν να ενταχθούν και τα έργα του με αρχαία αγάλματα, ιστορικά αλλά και σύγχρονα τοπία καθώς και κάποιες νεκρές φύσεις.

    Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Απριλίου 2006. Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ.

    Σχετικά Links:

    Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 February 2006 - 21:53:49 UTC