Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ασταμάτητη Τσέλσι
  • [02] Στη Νάουσα ο Άρης
  • [03] Επιστολή Βαρθολομαίου στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

    [01] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η ασταμάτητη Τσέλσι

    21/8/2005 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με φόρα, απόρροια της περυσινής πορείας και της κατάκτησης του Πρωταθλήματος στην Πρεμιέρ Λιγκ, συνεχίζει η Τσέλσι. Οι "μπλε" επικράτησαν στο "Στάμφορντ Μπριτζ" της Άρσεναλ με 1-0, πετυχαίνοντας το δύο στα δύο και το απόλυτο των βαθμών. Το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά στο 73ο λεπτό. Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη αγωνιστική, η Έβερτον "άλωσε" το "Ρίμποκ", επικρατώντας με 0-1 της Μπόλτον του Στέλιου Γιαννακόπουλου.

    Η εικόνα της αγωνιστικής

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στη 2η ημέρα της Πρέμιερ Λιγκ:

    Μάντσεστερ Γιουν.-Αστον Βίλα 1-0

    (66΄ Φαν Νίστελροϊ)

    Μπλάκμπερν-Φούλαμ 2-1

    (15΄ Πέντερσεν, 71΄ Τουγκάι - 49΄ ΜακΜπράιντ)

    Τσάρλτον-Γουϊγκαν 1-0

    (42΄ Ντάρεν Μπεντ)

    Λίβερπουλ-Σάντερλαντ 1-0

    (24΄ Αλόνσο)

    Νιούκαστλ-Γουέστ Χαμ 0-0

    Τότεναμ-Μίντλεσμπρο 2-0

    (49΄ Ντεφόε, 75΄ Μίντο)

    Γουέστ Μπρομ-Πόρτσμουθ 2-1

    (2΄, 59΄ Χόρσφιλντ - 63΄ Ρομπέρ)

    Μπέρμιγχαμ-Μάντσεστερ Σίτι 1-2

    (7΄ Μπατ - 20΄ Μπάρτον, 47΄ Κόουλ)

    Μπόλτον-Εβερτον 0-1

    (52΄ Μάρκους Μπεντ)

    Τσέλσι-Αρσεναλ 1-0

    (73΄ Ντρογκμπά)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 2 αγώνες)

    Τσάρλτον 6

    Τσέλσι 6

    Μάντσεστερ Γ. 6

    Τότεναμ 6

    Γουέστ Χαμ 4

    Γουέστ Μπρομ 4

    Λίβερπουλ 4

    Μάντσεστερ Σίτι 4

    Αρσεναλ 3

    Μπλάκμπερν 3

    Εβερτον 3

    Μπόλτον 1

    Μπέρμιγχαμ 1

    Αστον Βίλα 1

    Φούλαμ 1

    Μίντλεσμπρο 1

    Νιούκαστλ 1

    Γουϊγκαν 0

    Πόρτσμουθ 0

    Σάντερλαντ 0

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καθάρισε" ο Ολλανδός

    [02] Μπάσκετ

    Στη Νάουσα ο Άρης

    21/8/2005 8:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μεγαλύτερες προσδοκίες, νέες ελπίδες και "λίγα πρόσωπα" είναι οι τριπλέτα για την ομάδα του Άρη που από σήμερα βρίσκεται στο Νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα ξεκινήσει τι βασικό στάδιο της προετοιμασίας της για τη νέα περίοδο. Εκεί θα παραμείνουν οι «κιτρινόμαυροι» μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου για την με στόχο να "δέσουν" το σύνολο της ομάδας με το ταχύτερο δυνατών τρόπο. Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι πολλές αφού για διάφορους λόγους, δεν είναι όλοι οι παίκτες στην υπηρεσία του Ηλία Ζούρου. Παρ όλα αυτά ο νέος τεχνικός των "κιτρινόμαυρων" γνωρίζει πως όλοι θα επανέλθουν και η ομάδα του θα είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστεί στο επικείμενο Πρωτάθλημα της Α1.

    "Συνεχίζουμε τη δουλειά"

    Ο προπονητής του Άρη προχώρησε σε δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά :

    "Έχουμε ήδη ξεκινήσει μια εβδομάδα προπονήσεων, κάναμε κάποιες χρήσιμες εξετάσεις και τώρα πηγαίνουμε στην Νάουσα για να συνεχίσουμε τη δουλειά και να βάλουμε κάποια καινούργια πράγματα μέσα στην ομάδα» δήλωσε ο Ηλίας Ζούρος, λίγο πριν αφήσει τη Θεσσαλονίκη η αποστολή.

    Δηλώσεις έκαναν και δύο από τους παίκτες που βρίσκονται ήδη στη Νάουσα και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους. "Είναι η τέταρτη μου χρονιά εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος που και φέτος θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι καινούργιο με τον Άρη. Λείπουν ακόμη αρκετοί παίκτες από το παζλ της ομάδας, αλλά, όταν όλα τα κομμάτια συμπληρωθούν, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό. Η προετοιμασία θα μας βοηθήσει να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να αρχίσουμε να δένουμε σαν ομάδα. Ανυπομονώ να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και η νέα σεζόν" είπε με τη σειρά του ο αρχηγός των "κίτρινων", Ράιαν Στακ, για να συμπληρώσει ο Αλεξάντερ Κουλ λέγοντας: "Έχω συναντήσει ιδανικό περιβάλλον στον Άρη, χαίρομαι που όλα είναι οργανωμένα και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τη σκληρή δουλειά. Μας περιμένει μια δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική χρονιά, καθώς ο Άρης είναι μια ομάδα με υψηλούς στόχους που πρέπει να πρωταγωνιστεί".

    Στην αποστολή συμμετέχουν επί του παρόντος δεκατρείς παίκτες. Πρόκειται για τους Ράιαν Στακ, Γιώργο Σιγάλα, Αλεξάντερ Κουλ, Τερέλ Καστλ, Αντώνη Ασημακόπουλο, Σάββα Καμπερίδη, Δημήτρη Χαριτόπουλο, Παναγιώτη Καραβανά, Νίκο Ορφανό, Θεοχάρη Πλιούκα, Σίμο Ιωακειμίδη, Μάριο Ματαλόν και Δημήτρη Καραδολάμη. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Ηλίας Ζούρος, Δημήτρης Νικολαϊδης, Ηλίας Καντζούρης, ο γυμναστής Γιώργος Ζωγράφος, ο φυσιοθεραπευτής Δημήτρης Ελευθεριάδης, ο μασέρ Νάκης Παντελίδης, ο φροντιστής Γιάννης Νικητάκης, ενώ αρχηγός της είναι ο μάνατζερ της ομάδας, Βασίλης Βουρτζούμης.

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Νάουσα για να δοκιμαστεί και ο Αμερικανός φόργουορντ, Μάικ Ουίλκινσον, ενώ σύντομα ο Ηλίας Ζούρος θα έχει στη διάθεση του και τον Νικολαϊ Πάντιους. Ο παίκτης του Άρη δεν θα συμμετέχει εν τέλει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου με την εθνική Ρωσίας και θα τεθεί στη διάθεση του Ζούρου. Από εκεί και πέρα, ο Ελληνας τεχνικός συνεχίζει την αναζήτηση στην ξένη αγορά για έναν πλέι μέικερ.

    [03] Κόσμος

    Ζητά την αποφυλάκιση Ορθόδοξου Μητροπολίτη

    Επιστολή Βαρθολομαίου στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

    21/8/2005 8:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προκάλεσε η υπόθεση της φυλάκισης του Μητροπολίτη Ιωάννη, ο οποίος εδώ και ένα μήνα εκτίει ποινή κάθειρξης 18 μηνών, με την κατηγορία της υποδαύλισης θρησκευτικού και εθνικού μίσους στην ΠΓΔΜ. Στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της χώρας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο κ. Βαρθολομαίος ζητά την αποφυλάκιση του Ιωάννη, προκειμένου να "δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη διένεξη μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ". Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μπούτσκοφσκι ετοιμάζει απαντητική επιστολή στην οποία θα τονίζει ότι η φυλάκιση του Ιωάννη αποτελεί απόφαση της δικαστικής εξουσίας και, ως εκ τούτου, τα περιθώρια παρέμβασής του είναι περιορισμένα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επιστολή του θα επαναλάβει το αίτημά του για μεσολάβηση του Πατριαρχείου στη διένεξη των δύο εκκλησιών.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Η διένεξη μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ ξεκίνησε το 1967, όταν η δεύτερη αποσχίσθηκε από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κηρύχθηκε αυτοκέφαλη με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία". Σημειώνεται ότι η εκκλησία αυτή δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

    Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Μητροπολίτης Ιωάννης υποστήριξε μια συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο εκκλησιών, αποπέμφθηκε από τις τάξεις της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

    Μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης με την υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας προχώρησε στην επανίδρυση της "Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας" στην ΠΓΔΜ, που ήταν και η επίσημη ονομασία της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", μέχρι το 1967, και ορίστηκε Έξαρχος του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, στη χώρα.

    Τον περασμένο Μάιο, η Σερβική Εκκλησία κήρυξε ως αυτοκέφαλη εκκλησία στην ΠΓΔΜ, την "Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας" και όρισε ως Αρχιεπίσκοπό της τον Ιωάννη. Σημειώνεται ότι οι Αρχές της ΠΓΔΜ δεν αναγνωρίζουν την "Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας".

    Στις 22 Ιουνίου 2005, ο Μητροπολίτης Ιωάννης φυλακίστηκε και εκτίει ποινή κάθειρξης 18 μηνών σε φυλακή των Σκοπίων, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) με την κατηγορία της "υποδαύλισης θρησκευτικού και εθνικού μίσους", στην ΠΓΔΜ. Ο Ιωάννης έχει εφεσιβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΠΓΔΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας ηγείται ο Ιωάννης, είναι μικρή, καθώς το μεγαλύτερο πλήθος πιστών συγκεντρώνει η "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία".

    Η υπόθεση της φυλάκισης έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ, καθώς η πρώτη έχει ζητήσει επανειλημμένως την άμεση αποφυλάκιση του Ιωάννη, ενώ που η ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αναμειχθεί στις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

    Σχετικά Links: Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία

    Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας

    Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 August 2005 - 20:50:21 UTC