Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ασανσέρ" οι βάσεις
  • [02] Αντιπαράθεσης συνέχεια
  • [03] Μαγικά γυαλιά για κολυμβητές
  • [04] Βηματοδότης "αντίδοτο" στην κατάθλιψη
  • [05] Δριμεία επίθεση Παπανδρέου
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή – Ρέντα
  • [07] Αισόδοξος ο Κεφαλογιάννης
  • [08] Καύσωνας προ των πυλών
  • [09] "Τολμήστε για να πάμε μπροστά"
  • [10] Τρομοσυλλήψεις στην Ισπανία
  • [11] Δρομολογείται η νέα ΚΑΠ
  • [12] Στενή οικονομική συνεργασία
  • [13] Νέα προβλήματα για την Λίβερπουλ
  • [14] Στην Ασία η Αυστραλία
  • [15] Μέχρι το 2010 στην Μπάρτσα ο Ετό
  • [16] Υπέγραψαν Αλοϊζι και Σέριτς
  • [17] Υπέγραψε με ΠΑΟΚ ο Κάραλιτς
  • [18] Ακράτητος... με Στελέα και Μακέ
  • [19] "Κάτοικος Αγίας Πετρούπολης" ο Κατσικάρης
  • [20] Στον Κολοσσό ο Ντίβερς
  • [21] Ανανεώσεων αρχή για τον ΠΑΟ
  • [22] Με τον Κράβαρικ στην αποστολή
  • [23] Στην "8άδα" της Αλμερία οι Άνδρες
  • [24] Καλημέρα και... αντίο στη νορβηγική άμμο
  • [25] Έμειναν εκτός μεταλλίων οι οπλομάχοι μας
  • [26] "Αποχαιρετισμός στα όπλα" για τη Λιούις
  • [27] Λιχούδικη ληστεία
  • [28] Ποτέ τη Δευτέρα
  • [29] Με τη λάμψη των κρυστάλλων

    [01] Κοινωνία

    Σύμφωνα με τα στατιστικά των Εξετάσεων

    "Ασανσέρ" οι βάσεις

    29/6/2005 3:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πτωτική τάση αναμένεται να παρατηρηθεί στις βάσεις των φυσικομαθηματικών, πολυτεχνικών και των σχολών πληροφορικής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Αντίθετα, άνοδος των βάσεων αναμένεται στις νομικές, φιλολογικές και ιατρικές σχολές. Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά των υποψηφίων που έχουν βαθμολογίες κάτω από τη βάση είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και εκτιμάται, πως περίπου 30.000 υποψήφιοι έχουν μέσο όρο κάτω από τη βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αχίλλειος πτέρνα των μαθητών αποδείχθηκαν τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Ιστορία και τα Αρχαία, ενώ άριστες επιδόσεις σημειώθηκαν κυρίως στη Χημεία, την Βιολογία και την Ηλεκτρολογία. Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, σχέδιο, μουσική), ενώ τα μηχανογραφικά δελτία με τις προτιμήσεις των υποψηφίων θα κατατεθούν από τις 11 έως και τις 22 Ιουλίου. Επίσης, μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των αποφοίτων ΤΕΕ για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας στο τέλος Αυγούστου.

    Αποτυχία σε Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία και Ιστορία

    Βαρόμετρο για τη διακύμανση των βάσεων θα αποτελέσουν η Φυσική και τα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης, η Φυσική και η Ιστορία Γενικής Παιδείας, καθώς και τα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης, αφού στα μαθήματα αυτά παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας.

    Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Καραμάνος, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία, "τα ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας ανά μάθημα, σε γενικές γραμμές, δεν απέχουν από τους μέσους όρους των τελευταίων ετών".

    Πιο συγκεκριμένα, κάτω από την βάση έγραψε στα Μαθηματικά το 73,77% των υποψηφίων του δεύτερου κύκλου της τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ στην Φυσική η αποτυχία άγγιξε το 74,93% για την τεχνολογική κατεύθυνση και το 35,75% για την θετική. Βαθμολογίες κάτω από την βάση είχε στα Αρχαία Ελληνικά το 52,49% των μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας το 52,04%.

    Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αποτυχίας παρατηρήθηκαν στη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης (15,23%), τη Χημεία (18,59%) και τη Νεοελληνική Γλώσσα (31,15%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά άριστων βαθμολογιών (18 20) σημειώθηκαν στα μαθήματα της Χημείας (43,55%), της Ηλεκτρολογίας (37,66%) και στα Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης (22,68%).

    Τέλος, σε μαθήματα όπως η Βιολογία και η Χημεία Βιοχημεία, οι μαθητές τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση ότι θα παρουσιάσουν αυξητική τάση οι βάσεις στις ήδη υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές.

    Σχετικά Links: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Το site της ΕΡΤonline για τις Εξετάσεις

    [02] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    Αντιπαράθεσης συνέχεια

    29/6/2005 1:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 7:08:47 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Νέα σκληρή κόντρα προκάλεσε γραπτή δήλωση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, που ισχυρίζεται, ότι η Alpha Bank είχε προεξοφλήσει την κατάθεση της ρύθμισης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων πριν από 4 μήνες, την ώρα που στην Βουλή ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί οι επίμαχες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Έβερτ, από στοιχεία των Ορκωτών Λογιστών, οι οποίοι ήλεγξαν τον ισολογισμό της τράπεζας για το 2004, προκύπτει πως η Alpha Bank έχει δεσμευτεί να καλύψει τα αναλογιστικά ελλείμματα του ταμείου ασφάλισης των υπαλλήλων της και ανέμενε να προσδιοριστεί το ακριβές ύψος των υποχρεώσεων της. "Όλες οι τράπεζες γνωρίζουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, έχουν συμμετάσχει στο διάλογο και οι περισσότερες έχουν εντάξει στον ισολογισμό τους το σχετικό σχεδιασμό", απάντησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Στο μεταξύ, νέα 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, πραγματοποιεί η ΟΤΟΕ, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος.

    Υψηλοί τόνοι

    Ο κ. Έβερτ ανταπάντησε, υποστηρίζοντας πως καμία άλλη τράπεζα δεν έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της τέτοια παρατήρηση. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα αν θα αποσύρει ή όχι την τροπολογία του για το ασφαλιστικό των τραπεζών (με την οποία ζητά από τον κ. Αλογοσκούφη να καταθέσει στη Βουλή αναλογιστική μελέτη για το κόστος ένταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ). Ο ίδιος επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι εξουσιοδοτημένος να διερμηνεύει τις προθέσεις του.

    Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις Έβερτ, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία μετά και τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί, μέχρι τις 15 Ιουλίου, για την δημοσίευση των ισολογισμών τους".

    "Η απάντηση που έδωσε ο κ. Αλογοσκουφης καλύπτει απόλυτα την Κυβέρνηση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος έχει ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. "Δεν υφίσταται θέμα επιλεκτικής ενημέρωσης καμίας συγκεκριμένης τράπεζας, υπάρχει σαφής και δημόσια ενημέρωση όλων των τραπεζών", είπε χαρακτηριστικά και τόνισε, πως η ΝΔ δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο συμφέρον, εκτός από αυτό του ελληνικού λαού, που την εξέλεξε στις 7 Μαρτίου. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή - Έβερτ.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Αθανασάκης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, λέγοντας πως δεν είναι στόχος της η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και έκανε λόγο για "ασύστολη κυβερνητική προπαγάνδα με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου".

    "Με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Έβερτ επιτείνεται το πρόβλημα της πολιτικής, κοινωνικής, αλλά και ηθικής ευθύνης της Κυβέρνησης, γιατί με τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, που πρέπει να αποσυρθούν συνολικά, διευκολύνει τις τράπεζες και επιβαρύνει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους", σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

    Το απόγευμα, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί επί των άρθρων που αφορούν την Κεφαλαιαγορά. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η συζήτηση της Πέμπτης, οπότε και θα τεθούν επί τάπητος τα άρθρα για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ, αλλά και θα συζητηθεί και η τροπολογία Έβερτ, την οποία, ωστόσο, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν δέχεται.

    Το πρωί της Τετάρτης, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, επέκρινε το κυβερνών κόμμα, λέγοντας ότι συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες για το έγκλημα του χρηματιστηρίου τη στιγμή που οικογένεια πολιτικού της ΝΔ κέρδισε από το χρηματιστήριο 1,2 δις. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι περιέλαβε το ελληνικό πρωτάθλημα στο "Πάμε Στοίχημα", ευνοώντας συγκεκριμένο επιχειρηματία, κάτι που ο ίδιος ως υπουργός είχε αρνηθεί να πράξει.

    Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκουφης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει στον καθρέφτη τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση "έχει μεταβληθεί σε τρία κόμματα σε συσκευασία ενός".

    Στην παρέμβασή του για το γενικότερο ασφαλιστικό ζήτημα, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τα όρια συνταξιοδότησης και δεν μειώνονται οι συντάξεις και οι γενικότερες παροχές. Επίσης, επεσήμανε πως ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι πέραν της τετραετίας και, αφού καταλόγισε ανακρίβειες και άμετρη κινδυνολογία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναλάβει τις ευθύνες του και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των τραπεζών, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε, πως οι ρυθμίσεις είναι απαραίτητες, λόγω των ραγδαίων αλλαγών στη διεθνή τραπεζική αγορά και την εισαγωγή των λογιστικών προτύπων, καθώς και επειδή η Κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αναφορικά με την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ είπε ότι συμβάλλει στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό μιας γιγαντιαίας επιχείρησης εθνικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος.

    "Με πρόσχημα το ασφαλιστικό των τραπεζών, η Κυβέρνηση ανοίγει συνολικά το ασφαλιστικό και μάλιστα τυφλά, χωρίς να καταθέτει την πρότασή της", υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για στροφή του Πρωθυπουργού "στο κλαμπ του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού".

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης, έκανε λόγο για διάλογο - απάτη, στον οποίο το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει, ενώ κάλεσε τους συνδικαλιστές να σκεφτούν σοβαρά το αν θα πάρουν μέρος ή όχι. Τέλος, ο Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι υπάρχει αντιγνωμία μεταξύ του διοικητή του ΙΚΑ και της Κυβέρνησης για το εάν θα επιβαρυνθεί το Ίδρυμα και εκτίμησε ότι η συμμετοχή στον διάλογο υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος μακράς πνοής

    Στη Βουλή οι ρυθμίσεις

    [03] Τεχνολογία

    Τους "λύνουν" τα χέρια

    Μαγικά γυαλιά για κολυμβητές

    29/6/2005 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ξεκίνησε σαν πανεπιστημιακή εργασία και κατέληξε να γίνει το πιο εξελιγμένο αξεσουάρ κολύμβησης. Η Katie Williams κάνοντας την πτυχιακή της για τη σχολή Βιομηχανικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο του Bristol, κατασκεύασε ένα έξυπνο ζευγάρι γυαλιών, που μετρούν τις επιδόσεις των κατόχων τους. Δουλεύοντας για χρόνια ως ναυαγοσώστρια στην πισίνα της περιοχής της παρατηρούσε τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι κολυμβητές. Οι περισσότεροι μετρούσαν το χρόνο και τους γύρους, που έκαναν με τη βοήθεια ενός ρολογιού χειρός ή τοίχου, γεγονός, που επηρέαζε τις κινήσεις και την τακτική τους. Με τα γυαλιά της Williams τα χέρια των κολυμβητών λύνονται, καθώς ο χρόνος και αποστάσεις, που κάνουν καταγράφονται επάνω στους φακούς τους. Έτσι, όπως σημειώνει και η ίδια, δε χαραμίζουν την ενέργειά τους και έχουν όλο το χρόνο να προσηλωθούν στην προσπάθεια τους.

    Το μυστικό των μαγικών γυαλιών είναι μια μικρή πυξίδα, η οποία προσανατολίζεται από τη στιγμή, που ο κολυμβητής μπαίνει στην πισίνα. Μόλις εκείνος αλλάζει κατεύθυνση αντιλαμβάνεται, ότι έχει ολοκληρωθεί ένας γύρος και το καταγράφει.

    Στην αρχική του μορφή ο μηχανισμός είχε το μέγεθος μιας μικρής πέτρας και για αυτό θα ήταν μάλλον άβολος στην κολύμβηση. Ωστόσο, όταν το προϊόν διατεθεί στην αγορά υπολογίζεται, ότι οι διαστάσεις του δε θα ξεπερνούν εκείνες ενός νομίσματος των 50 λεπτών του ευρώ και θα είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του ενός βραχίονα.

    [04] Υγεία

    Ικανοποίηση και ελπίδες

    Βηματοδότης "αντίδοτο" στην κατάθλιψη

    29/6/2005 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 3:38:07 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πιο κοντά σε μια εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών κατάθλιψης φαίνεται πως βρίσκεται πια η επιστήμη. Η εν λόγω θεραπεία δε βασίζεται στη χορήγηση χαπιών, αλλά στη χρήση ενός βηματοδότη, ο οποίος διεγείροντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου καταφέρνει να εξοστρακίσει την κατάθλιψη και να ομαλοποιήσει την κατάσταση του ασθενούς. Τη μέθοδος, που χρησιμοποιούταν μέχρι τώρα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, Βρετανοί επιστήμονες την έχουν, ήδη, εφαρμόσει σε καταθλιπτικούς επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Για το εγχείρημα αυτό συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο του Bristol και το νοσοκομείο Queen Elizabeth ΙΙ. Επί κεφαλής ήταν η Αμερικανή καθηγήτρια Helen Mayberg από το Πανεπιστήμιο Emory University School of Medicine, η οποία πρώτη πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε να εξετάζει την επίδραση της εγκεφαλικής διέγερσης στην κατάθλιψη.

    Με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού

    Μελετώντας τις εγκεφαλικές τομογραφίες ασθενών με βαριάς μορφής κατάθλιψη διαπίστωσε, ότι στην πλειονότητά τους παρουσίαζαν ασυνήθιστα αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση της διάθεσης. Επίσης, στα άτομα αυτά ήταν χαμηλότερη από το κανονικό η δραστηριότητα στον εμπρόσθιο λοβό.

    Σύμφωνα με την Mayberg οι δυο αυτές ανωμαλίες σχετίζονταν μεταξύ τους και πίστευε, ότι αν εμπρόσθιος λοβός διεγειρόταν με τη βοήθεια ηλεκτρικών κυμάτων τότε θα επερχόταν ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία τη δική του και εκείνη του μεταιχμιακού συστήματος, πράγμα που θα δρούσε θεραπευτικά για την κατάθλιψη.

    Για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας δημιούργησε γεννήτρια, που τοποθετείται στο στήθος έχει μέγεθος όσο ένα σπιρτόκουτο και τροφοδοτείται από μια μπαταρία.

    Η λειτουργία της θυμίζει εκείνη του βηματοδότη, που χρησιμοποιείται στην καρδιά. Τα κύματα φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω δυο μικροσκοπικών καλωδίων, τα οποία τοποθετούνται κάτω από το δέρμα στην δεξιά και αριστερή πλευρά του λαιμού.

    Η ομάδα της Mayberg εμφύτευσε με τοπική νάρκωση το βηματοδότη αυτό σε έξι άτομα με σοβαρής μορφής κατάθλιψη.

    Άμεσα τα αποτελέσματα

    Μετά από ένα χρόνο τέσσερις από τους ασθενείς παρατήρησαν μεγάλη βελτίωση και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

    Στις εγκεφαλικές τομογραφίες, που τους έγιναν φάνηκε πράγματι, ότι εξισορροπήθηκε η διαφορά δραστηριότητας ανάμεσα στο μεταιχμιακό σύστημα και τον εμπρόσθιο λοβό, η οποία και δημιουργούσε το πρόβλημα.

    "Δε διεγείρουμε απλώς τον εγκέφαλο, μέσω του ηλεκτρισμού τον ρυθμίζουμε ξανά και τον επαναπρογραμματίζουμε" δήλωσε η Mayberg μιλώντας σε ένα meeting στο Science Media Centre του Λονδίνου. Η ίδια πρόσθεσε, ότι είναι αποτελέσματα της θεραπείας αυτής είναι άμεσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μια ασθενής της δήλωσε, ότι ξαφνικά αισθάνθηκε ανακουφισμένη.

    Η Meyberg και η ομάδας της πιστεύουν, ότι ο βηματοδότης αυτός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και ήδη προσπαθεί να βρει εθελοντές, που θα πάρουν μέρος σε αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό της κατάθλιψης.

    Ωστόσο, επισημαίνει, ότι πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή και σπάνια θεραπεία.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής David Nutt, διευθυντής του ψυχοφαρμακολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Bristol τονίζει, ότι στη Βρετανία υπάρχουν, ήδη, οι δυνατότητες να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η θεραπεία σε ασθενείς με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

    [05] Πολιτική

    Στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο Γ. Παπανδρέου

    Δριμεία επίθεση Παπανδρέου

    29/6/2005 6:11:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας μετά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της απογραφής, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι του παρέθεσαν γεύμα εργασίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος των αλλαγών και κυρίως στο ποίος θα καταβάλει αυτό το κόστος. Με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και το εργασιακό ζήτημα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να δώσει προοπτική αντί να καλλιεργεί την ανασφάλεια. Τόνισε ακόμη, ότι οι όποιες μεγάλες αλλαγές χρειάζονται συνεννόηση και συναίνεση, προσθέτοντας, πως η τελευταία είναι επίπονη διαδικασία και όχι πρόσκαιρη με στόχο το εκλογικό όφελος. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε "αχίλλειο πτέρνα" τη δημόσια διοίκηση και τα προβλήματα, που δημιουργούνται λόγω της γραφειοκρατίας, σε σχέση με τη διευκόλυνση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνοντας, ότι το κράτος πρέπει να συρρικνωθεί για να γίνει πιο αποτελεσματικό.

    "Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η ελληνική ναυτιλία"

    Αναφορικά με την ελληνική εμπορική ναυτιλία ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού το 90% των πλοίων είναι σκάφη διπλού τοιχώματος. Επίσης, επέκρινε την Κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ψευδεπίγραφο βέτο στην ΕΕ σχετικά με το ίδιο θέμα σημειώνοντας ότι ήταν ένα σημαντικό λάθος, που οδήγησε τη χώρα μας στην απομόνωση. Σχολιάζοντας την έκκληση της Κυβέρνησης προς τους εφοπλιστές να επενδύσουν στη στεριά, αφού είπε ότι είναι ευχή όλων και δική του, αντέτεινε ότι είναι λάθος να μη βασίζεται στις συνθήκες επένδυσης αλλά στον πατριωτισμό των εφοπλιστών.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή Ρέντα

    29/6/2005 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 5:34:36 μμ)

    Η βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές από την ανοδική τιμή του πετρελαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τον υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Ρέντα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Σαουδάραβας Υπουργός είπε στον κ. Καραμανλή ότι περίμενε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνάντηση, παρατηρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε μια κρίση, ανάλογη με αυτή που έζησαν πρόσφατα οι αραβικές χώρες και ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η κρίση στην Ε.Ε. θα ξεπεραστεί σύντομα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Καραμανλής αναχωρεί για Λονδίνο, όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα μιλήσει στο City Universιty, με θέμα "Οι προοπτικές της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    [07] Κοινωνία

    Δεν αναμένονται αυξήσεις στα ναύλα

    Αισόδοξος ο Κεφαλογιάννης

    29/6/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με τους λιμενεργάτες στην αυριανή τους συνάντηση εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης. Όπως είπε το Υπουργείο είναι ανοιχτό στο διάλογο, ο οποίος γίνεται μέσα στο πλαίσιο της λογικής και όχι υπό την απειλή της απεργίας. Επίσης, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στην ακτοπλοΐα προαναγγέλλοντας μάλιστα μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε άγονες γραμμές και σε νησιά με κάτω από 2000 κατοίκους από το Σεπτέμβριο. Σχετικά με τις πρόσθετες αυξήσεις, που δόθηκαν στους ναύλους, είπε, ότι έγιναν όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει στα 57 δολάρια το βαρέλι και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόσθετη αύξηση. Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Κίνα και έκανε λόγο για αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου.

    Σε καλό κλίμα οι συναντήσεις στην Κίνα

    Ο κ. Κεφαλογιάννης στο Πεκίνο και στη Σαγκάη συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους αλλά και επιχειρηματίες. Όπως τόνισε ο υπουργός, οι συζητήσεις είχαν δύο κατευθύνσεις, την ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες και τη χρησιμοποίηση των λιμανιών μας για τη μεταφορά τόσο των εξαγόμενων κινέζικων προϊόντων όσο και των προοριζόμενων για την Κίνα πρώτων υλών. Επίσης, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το ταξίδι και τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στην Κίνα.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε ακόμα, ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση και πρόσθεσε, ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για τις καταδύσεις. Ακόμα είπε, ότι έχει ετοιμαστεί το κείμενο της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τη σύναψη δανείου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στα λιμάνια.

    [08] Κοινωνία

    Στους 39 ο υδράργυρος την Παρασκευή

    Καύσωνας προ των πυλών

    29/6/2005 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα από την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά την Παρασκευή, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η ΕΜΥ. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο, αρχικά στη δυτική και αργότερα στη βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και θα αρχίσουν να παρουσιάζουν πτώση από την Κυριακή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Καίγεται" η Ευρώπη

    [09] Κόσμος

    Πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία

    "Τολμήστε για να πάμε μπροστά"

    29/6/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές, εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας στη Βουλγαρία. Με παρέμβαση του, ο Βούλγαρος Πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού το συντομότερο δυνατό. " Τουλάχιστον τρεις παρατάξεις θα πρέπει να τολμήσουν τον ιστορικό συμβιβασμό" τόνισε και απέρριψε το ενδεχόμενο να διορίσει ο ίδιος υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, όπως σημείωσε, θα ήταν μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

    Χρειάζονται τολμηρά βήματα

    Όπως είπε, το καλύτερο θα ήταν τα κόμματα να συμφωνήσουν μόνα τους το μελλοντικό συνασπισμό, προτού ζητήσει από τους Σοσιαλιστές, το κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές, να σχηματίσουν κυβέρνηση.

    Χθες πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ανακοίνωση του, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με την κεντροδεξιά και κυρίως με το "Εθνικό Κίνημα" του πρώην βασιλιά και απερχόμενου πρωθυπουργού, Σιμεόν Σαξκομπουργκότσκι. Μετά όμως τη σημερινή παρέμβαση του Βούλγαρου Προέδρου, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Εθνικό Κίνημα και το μουσουλμανικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων, είναι μία πιθανή προοπτική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Eπαφές για Κυβέρνηση στη Βουλγαρία

    Νίκη με προβλήματα

    [10] Κόσμος

    Δύο ύποπτοι ως συνεργάτες του Ζαρκάουι

    Τρομοσυλλήψεις στην Ισπανία

    29/6/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στα χέρια των ισπανικών αρχών έπεσαν δύο ισλαμιστές, που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και τον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας την Τετάρτη, πρόκειται για τον Μαροκινό Ριντούνε Ελούρμα, 28 ετών, που συνελήφθη στην Τζερόνα την Δευτέρα και εργαζόταν ως οικοδόμος σε σπίτι στην Γαλλία και είχε μεταβεί στην Ισπανία για να αγοράσει οικοδομικά υλικά, καθώς και για τον 30χρονο Αλγερινό Μοχάμεντ Σάαντ, που συνελήφθη στην Βαλένθια την Τρίτη. Όπως πιστεύουν οι αρχές, οι δύο άνδρες έγγραφα και χρηματοδοτούσαν ταξίδια ενδεχομένων καμικάζι βομβιστών στο Ιράκ και είναι μέλη ενός διεθνούς δικτύου, που εδρεύει στη Συρία, υποστηρίζει την Τζιχάντ και έχει παραρτήματα σε διάφορες χώρες. Επίσης, η αστυνομία ερευνά αν οι ύποπτοι έχουν ανάμειξη στις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στην Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004, που στοίχισαν την ζωή σε 191 ανθρώπους.

    [11] Οικονομία

    Μέσα Ιουλίου τα νέα ατομικά δικαιώματα των αγροτών

    Δρομολογείται η νέα ΚΑΠ

    29/6/2005 3:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην υλοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προχωρεί η Κυβέρνηση καθώς εντός του Ιουλίου θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους αγρότες τα ατομικά τους δικαιώματα (είσπραξη επιδοτήσεων), τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος του 2005 και αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Απρίλιο του 2006. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, την οποία παραχώρησε για το θέμα, θα γίνουν μελέτες σε επίπεδο περιφέρειας για το τι μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες. "Εμείς, τόνισε ο κ. Μπασιάκος, δεν πρόκειται να πούμε σε κανέναν αγρότη καλλιέργησε αυτό το προϊόν ή να μην καλλιεργήσει το άλλο. Απλώς, οι μελέτες θα προσφέρουν τα στοιχεία εκείνα, που θα δίνουν τις προϋποθέσεις στους αγρότες να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θα καλλιεργήσουν".

    "Προϊόντα για την αγορά και όχι για τις επιδοτήσεις"

    Ο κ. Μπασιάκος επισήμανε ακόμη ότι, αναμένεται πτώση τιμών των αγροτικών προϊόντων (εκτίμηση ΟΟΣΑ) γεγονός, που θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, ενώ ίσως υπάρξει μείωση παραγωγής λόγω ουσιαστικής κατάργησης των "πανωγραψιμάτων".

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός ανέφερε ότι, συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση της πλήρους αποδέσμευσης και στα καπνά, καθώς τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς, ιδιαίτερα στον μπασμά. Ο κ. Κοντός τόνισε ακόμη ότι, τώρα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει προγραμματισμός καλλιεργειών ώστε να παράγονται προϊόντα για την αγορά και όχι για τις επιδοτήσεις.

    Για εύκολη λύση κάνει λόγο ο ΣΥΝ

    Στη δυσμενέστερη εκδοχή εφαρμογής της νέας ΚΑΠ προχώρησε η Κυβέρνηση της ΝΔ, με άμεση στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καταφεύγοντας την τελευταία στιγμή στην εύκολη λύση της "ολικής" αποδέσμευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, υποστηρίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση του. Πρόκειται, είπαν, για ενέργεια, που θα επιφέρει δραματική μείωση της παραγωγής σε βασικά προϊόντα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος και επιτάχυνση των διαδικασιών εγκατάλειψης της υπαίθρου, κυρίως ορεινών, μειονεκτικών και νησιώτικων περιοχών.

    Προέβλεψαν επίσης ότι, η εξέλιξη αυτή, θα επιφέρει σοβαρούς κλυδωνισμούς σε κλάδους μεταποίησης προϊόντων (καπνού, βάμβακος κ.ά.), αύξηση των εισαγωγών, ένταση της διατροφικής εξάρτησης, κ.α.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πλήρης αποδέσμευση

    Επί τάπητος οι κοινοτικές επιδοτήσεις

    [12] Οικονομία

    Ελλάδας - Τουρκίας

    Στενή οικονομική συνεργασία

    29/6/2005 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ραγδαία βελτίωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας παρατηρείται την τελευταία πενταετία, όπως επεσήμαναν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Τουντσέρ Καγιαλάρ. Ανοίγοντας τις εργασίες της τρίτης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε, πως τα τελευταία πέντε χρόνια οι εμπορικές σχέσεις αυξήθηκαν κατά 120% και εξέφρασε την επιθυμία της Κυβέρνησης οι σχέσεις αυτές να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν αρμονικά. Επίσης, ανέφερε ότι μισό εκατομμύριο Έλληνες επισκέφθηκαν το 2004 την Τουρκία, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από την Άγκυρα. Από την πλευρά του, ο κ. Καγιαλάρ αναφέρθηκε στις προόδους της τουρκικής οικονομίας και τόνισε, ότι μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες επενδύσεις ελληνικές στην Τουρκία και τουρκικές στην Ελλάδα. Τέλος, οι δύο υφυπουργοί επεσήμαναν την μεγάλη σημασία που έχει η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου, που θα εγκαινιασθεί στις 3 Ιουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τους δύο Πρωθυπουργούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νέα προβλήματα για την Λίβερπουλ

    29/6/2005 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ευγενικά πιεστικός προς την Λίβερπουλ εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Ζεπ Μπλάτερ σχετικά με το νέο θέμα που έχει προκύψει για τους πρωταθλητές Ευρώπης. Η Λίβερπουλ ως κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να δώσει το παρών στο τουρνουά των πρωταθλητών όλων των συνομοσπονδιών της FIFA που θα γίνει στην Ιαπωνία, τον Δεκέμβριο. Ωστόσο εκείνη την περίοδο οι υποχρεώσεις για την "Πρέμιερσιπ" δεν σταματούν και έτσι οι παίκτες του Μπενίτεθ θα περάσουν κουραστικά Χριστούγεννα, δεδομένου πως για τον Μπλάτερ δεν γίνεται ούτε λόγος να εξαιρεθούν οι "κόκκινοι". "Έχουμε κανονισμούς", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA και συμπλήρωσε, "Ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λίγκ προκρίνεται αυτομάτως στο τουρνουά και δεν έχω καμία αμφιβολία για το ότι η Λίβερπουλ θα αγωνιστεί σε αυτό". Οι άλλες δύο ομάδες που έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριό τους για το τουρνουά είναι η Ντεπορτίβο Σάπρισα από την Κόστα Ρίκα που είναι πρωταθλήτρια στην CONCACAF και η πρωταθλήτρια ομάδα της Ωκεανίας, η Σίδνεϋ. Στην Ιαπωνία θα πλαισιωθούν από τις πρωταθλήτριες της Νοτίου Αμερικής, του Κόπα Λιμπερταδόρες, της Ασίας και της Αφρικής.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Ασία η Αυστραλία

    29/6/2005 5:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA διευθέτησε το θέμα με την μεταφορά της Αυστραλίας από την ζώνη της Ωκεανίας σε εκείνη της Ασίας και έτσι όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ζεπ Μπλάτερ, δεν θα χρειαστεί οι Αυστραλοί να περιμένουν το Συμβούλιο της FIFA στο Μαρόκο στις 12 Σεπτεμβρίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της πως καμία από τις δύο εμπλεκόμενες συνομοσπονδίες δεν είχε αντίρρηση για την μετακίνηση, αποφάσισε να επιτρέψει στην Αυστραλία να ανήκει πλέον στην Ασία. Οι Αυστραλοί παρά το γεγονός πως συνήθως κατακτούσαν πολύ εύκολα την πρώτη θέση στα προκριματικά της Ωκεανίας, χρειαζόταν να αγωνιστούν και απέναντι σε μια ασιατική ή μια Νοτιοαμερικάνικη ομάδα, για να προκριθούν στο Μουντιάλ. Με την αλλαγή θεωρούν πως θα αποφύγουν την διαδικασία αυτή και θα είναι σε θέση να φτάσουν πιο εύκολα στο Παγκόσμιο Κύπελλο απευθείας αν κατακτήσουν το Πανασιατικό κύπελλο. Οι Αυστραλοί πάντως υποδέχτηκαν το νέο την ίδια ημέρα που ο ομοσπονδιακό προπονητής, Φρανκ Φαρίνα, υπέβαλε την παραίτησή του.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μέχρι το 2010 στην Μπάρτσα ο Ετό

    29/6/2005 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τέλος στις φήμες με τις οποίες ο Ετό ήταν έτοιμος να αποχωρήσει για μια μεγαλύτερη πρόταση της Τσέλσι έβαλε και επισήμως η υπογραφή του Καμερουνέζου στο νέο συμβόλαιο με την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Ο Σάμουελ Ετό είχε πρόσφατα δηλώσει πως απέρριψε πολύ υψηλότερη πρόταση από την ομάδα της Τσέλσι και τώρα απλώς ήρθε η επιβεβαιώση αυτού, καθώς ο επιθετικός της καταλανικής ομάδας, επέκτεινε ουσιαστικά το συμβόλαιό του και αντί για το 2008 που έληγε το ισχύον, θα λήξει το 2010. Η αύξηση που θα πάρει ο Καμερουνέζος είναι της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ η ρήτρα για την μεταγραφή του παρέμεινε στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος ο Ετό στις δηλώσεις είπε πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να φύγει από την Μπαρτσελόνα και πως οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν ελάχιστη ώρα. Είμαι τυχερός που στην ίδια ομάδα με εμένα είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, ο Ροναλντίνιο", είπε ο Ετό και συμπλήρωσε, "Έχω τους καλύτερους στο πλευρό μου, που με βοηθούν και θα συνεχίσουν να με βοηθούν".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψαν Αλοϊζι και Σέριτς

    29/6/2005 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και με τη βούλα είναι πλέον παίκτες του Παναθηναϊκού οι Τζον Αλοϊζι και Άντονι Σέριτς. Οι ποδοσφαιριστές πέρασαν το πρωί της Τετάρτης από ιατρικές εξετάσεις και υπέγραψαν τα νέα τους συμβόλαια με τους πράσινους. Ο Κροάτης, που εντάσσεται κανονικά στο ρόστερ της ομάδας και όχι με τη μορφή δανεισμού, υπέγραψε το νέο του τριετές συμβόλαιο, χωρίς να κάνει κάποιες δηλώσεις. Παράλληλα, ο Αυστραλός επιθετικός, υπεβλήθη στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο και τόνισε πως θα κάνει το καλύτερο στη νέα του ομάδα. Ο Αλοΐζι θα αναχωρήσει από την Ελλάδα, προκειμένου να κάνει διακοπές και θα επιστρέψει λίγες μέρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Κάτι που θα συμβεί και με τον Κροάτη μεσοαμυντικό.

    "Θέλω τίτλους"

    Ο νέος επιθετικός του Παναθηναϊκού, υποσχέθηκε πως θα βάλει πολλά γκολ στις αντίπαλες εστίες και θα φέρει πολλούς τίτλους στους πράσινους. "Θέλω να πάρω πολλούς τίτλους στην Ελλάδα και θα προσπαθήσω να πετύχω πολλά γκολ. Υπόσχομαι στον κόσμο πως θα δουν έναν παίκτη που θα δουλεύει σκληρά. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα, είχα έρθει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (είχε αγωνιστεί στο Καραϊσκάκη απέναντι στην Αργεντινή).Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα και γνωστή στην Ευρώπη. Το 1996 είχα φτάσει στα ημιτελικά του Champions League και έχει πολλούς φίλους στην Αυστραλία, δήλωσε ο 29χρονος άσος.

    Τι γίνεται με τον Φλάβιο;

    Οι πράσινοι αρχίζουν μα εξαντλούν την υπομονή τους σε ότι αφορά στο θέμα του Κονσεϊσάο, που έχει πάρει μεγάλη διάσταση. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, ο Βραζιλιάνος δεν είχε φτάσει (και πάλι) στην Τουρκία, για να λύσει το συμβόλαιο του με τη Γαλατάσαράι, με αποτέλεσμα στον ΠΑΟ να επικρατεί εκνευρισμός με το όλο θέμα.

    Έτσι, οι πράσινοι είναι έτοιμοι να "τρίξουν τα δόντια" και στον Κονσεϊσάο αλλά και την τουρκική ομάδα, αφού σε μία εβδομάδα ξεκινάει η προετοιμασία για τη νέα περίοδο και θέλουν να έχουν τους πάντες στη διάθεση τους. Πλέον, ο ΠΑΟ στην περίπτωση που δεν έχει νέα και την Τετάρτη, τότε προτίθεται να "βάλει χρονικό όριο", (υπό μορφή τελεσιγράφου), για να κλήσει τελικά το θέμα, είτε θετικά είτε αρνητικά.

    Με τη Σαμπντόρια το φιλικό

    Όσον αφορά το φιλικά προετοιμασίας, προέκυψε μία αλλαγή στο πρόγραμμα, κατά την παραμονή των πράσινων στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, οι "πράσινοι" αποδέχθηκαν την πρόταση της Σαμπντόρια, όπου θα αγωνιστεί στις 18:00 στης 27 Ιουλίου, οπότε δεν θα γίνει ο αγώνας με τη Λιβόρν, που είχε προγραμματιστεί στις 26 του ίδιου μήνα. Ο λόγος είναι βέβαια, πως οι πράσινοι θεώρησαν πως το παιχνίδι με την ιταλική ομάδα, που κατέλαβε την 5η θέση στο καμπιονάτο και θα συμμετάσχει τη νέα σεζόν στο κύπελλο UEFA, θα αποτελέσει ένα πολύ πιο δυνατό "τεστ".

    Η αποστολή αναχωρεί στις 9 Ιουλίου για το Μπόρμιο και το απόγευμα της 21ης του ίδιου μήνα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» εναντίον της τοπικής ομάδας. Δύο ημέρες αργότερα (23/7, 20:00) θα παίξουν με τη Μόντσα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το φιλικό με τη Σαμπντόρια (27/7, 18.00). Το πρόγραμμα των αγώνων προετοιμασίας κλείνει με την αναμέτρηση εναντίον της Ρόμα, στις 30 Ιουλίου (20.30) και την επομένη οι «πράσινοι» επιστρέφουν στην Αθήνα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπέγραψε με ΠΑΟΚ ο Κάραλιτς

    29/6/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συμβόλαιο συνεργασίας τεσσάρων ετών με τον ΠΑΟΚ, υπέγραψε σήμερα ο Βόσνιος επιθετικός Βλαντιμίρ Κάραλιτς. Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής, της Μπόρατς Μπάνια Λούκα, έφτασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον μάνατζερ του Βασίλη Αμανατίδη. Μετά από σύντομες συζητήσεις με την διοίκηση της ομάδας, ο νεαρός παίκτης απλώς επιβεβαίωσε με την υπογραφή του την συμφωνία που υπήρχε μεταξύ των δυο πλευρών.

    Συμφωνία με ΟΠΑΠ

    Ο Κάραλιτς, που είναι και μέλος της εθνικής Νέων της Βοσνίας, στις πρώτες του δηλώσεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" σε άπταιστα ελληνικά, είπε: "Γνωρίζω τον ΠΑΟΚ που έχει έναν μεγάλο κόσμο κοντά του και είναι μια ομάδα ιστορική και με πλήθος διακρίσεων. Γνωρίζω πολλά από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν μεγαλώνοντας στην Ελλάδα με τους γονείς μου, έβλεπα και μάθαινα πολλά πράγματα".

    Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για χορηγία στη φανέλα ήρθε η διοίκηση της "ασπρόμαυρης" εταιρίας.

    Στα πλαίσια της συμφωνίας, η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα προβάλλεται στο πίσω μέρος της επίσημης φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ για τα επόμενα 2 χρόνια.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ακράτητος... με Στελέα και Μακέ

    29/6/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του Ακράτητου για την απόκτηση του Ρουμάνου τερματοφύλακα, Μπογκντάν Στελέα, και του Γάλλου μέσου, Λοράν Μακέ. Ο Στελέα, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους, είναι 37 χρονών, με μεγάλη εμπειρία στα γήπεδα, καθώς με την εθνική Ρουμανίας μετρά 91 συμμετοχές και έχει παρουσία σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (1994, 1998). Μάλιστα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε συμπαίκτης με τον νυν προπονητή του, Ιλιε Ντουμιτρέσκου. Σε ό,τι αφορά τον Μακέ, που υπέγραψε συμβόλαιο για 1+2 χρόνια, είχε έρθει αρχικά στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, όμως δεν τα βρήκε στο οικονομικό με τους "κυανέρυθρους" κι έτσι άρπαξε την ευκαιρία ο Ακράτητος και τον απέκτησε. Είναι 25 χρονών και έμεινε ελεύθερος από τη βελγική Σαρλερουά.

    [19] Μπάσκετ

    "Κάτοικος Αγίας Πετρούπολης" ο Κατσικάρης

    29/6/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ λίγο κράτησε η "απουσία" του Φώτη Κατσικάρη από τον πάγκο. Ο Έλληνας πρώην προπονητής της ΑΕΚ, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης για τα επόμενα 2+1 χρόνια. Παράλληλα, είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που θα εργαστεί στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Κατσικάρης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένος και πολύ περήφανος για τη νέα σελίδα στην καριέρα του, λέγοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τον ίδιο.

    "Ομάδα με στόχους και φιλοδοξίες"

    Ο Έλληνας τεχνικός, είπε το ναι στην Ντιναμό, παρά το γεγονός πως είχε και άλλες προτάσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να δώσει ονόματα. Από εκεί και πέρα, ο Κατσικάρης τόνισε πως δέχτηκε να αναλάβει τη δουλειά αυτή καθώς του προκάλεσε το ενδιαφέρον του, αφού πρόκειται για μομάδα με στόχους και φιλοδοξίες.

    Συγκεκριμένα, μίλησε για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. "

    "Είναι μια ομάδα η οποία θέλει να βρίσκεται στην ελίτ των ομάδων της Ρωσίας και της Ευρώπης και αυτό είναι που με ενδιαφέρει εμένα. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απόφαση μου ότι η ομάδα διαθέτει πολλούς παίκτες νέους και ταλαντούχους παράλληλα καθώς επίσης και πολλούς παίκτες οι οποίοι είναι έμπειροι και γνωστοί στο ευρύ κοινό. Αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τις δικές μου ιδέες και την δική μου φιλοσοφία. Τώρα δεν μπορώ να περιμένω να πιάσω δουλειά και είμαι ενθουσιασμένος για την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι η νέα μου ομάδα είναι αρκετά πλήρης για να πετύχει".

    Παράλληλα, δηλώσεις έκανε και ο γενικός διευθυντής της Ντιναμό, Βλάντιμιρ Ροντιόνοφ: "Είμαι πολύ χαρούμενος που η ομάδα απέκτησε τον Φώτη Κατσικάρη. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους προπονητές και νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Ο Κατσικάρης φημίζεται για την θέληση του να δουλεύει με τους νέους παίκτες και εγώ προσωπικά και η ομάδα βέβαια το επικροτούμε απόλυτα αυτό . Έχουμε κοινούς στόχους για τους νέους παίκτες θέλοντας να τους κάνουμε σταρ στο μέλλον.

    Ήδη γνωρίζω ότι οι παίκτες της ομάδας μόλις έμαθαν για τον Κατσικάρη είναι ενθουσιασμένοι για την συνεργασία με τον έλληνα τεχνικό. Νομίζω ότι ο Κατσικάρης θα χαρίσει πολλές χαρές στους φίλους της ομάδας και πολλές λύπες στους αντίπαλους. Σύντομα ο Κατσικάρης θα είναι κοντά μας , θα γνωρίσει την πόλη και τα πάντα για την ομάδα και από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει δουλειά αφού τότε αρχίζει η προετοιμασία της ομάδας για την νέα σεζόν".

    [20] Μπάσκετ

    Στον Κολοσσό ο Ντίβερς

    29/6/2005 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην επισημοποίηση της συμφωνίας με τον Μπραϊαν Ντίφερς για έναν χρόνο προχώρησε σήμερα ο Κολοσσός Ρόδου. Ο 24χρονος Αμερικανός (με ολλανδικό διαβατήριο) πόιντ γκαρντ (1.92), ο οποίος πέρυσι αγωνίστηκε στο Περιστέρι στην Α2, έστειλε υπογεγραμμένο το προσύμφωνο στα γραφεία των νεοφώτιστων στην Α1 ανδρών του μπάσκετ και θα έρθει να υπογράψει και τα τυπικά σε λίγες μέρες. Ο πρόεδρος της ομάδας των νεοφώτιστον στην Α1, Κώστας Κωσταρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύναψη συνεργασίας με τον 24χρονο πόιντ γκαρντ:"Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον Κολοσσό, γιατί υπήρξε ενδιαφέρον για τον Ντίφερς από πολλές ομάδες της Α1. Αποκτήσαμε τον ΜVP του πρωταθλήματος της Α2". Από εκεί και πέρα, σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις με τον Πάνο Παναγιωταράκο, ο οποίος αναμένεται να ανανεώσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Πολύ κοντά στην ανανέωση και με τον Χρήστο Παππά. Στο μεταξύ, στις 7 Ιουλίου ο τεχνικός του Κολοσσού, Βασίλης Φραγκιάς, αναχωρεί για τις ΗΠΑ, όπου θα παρακολουθήσει Αμερικανούς νέους παίκτες σε καμπ Νέας Υόρκης και Σικάγο.

    [21] Μπάσκετ

    Ανανεώσεων αρχή για τον ΠΑΟ

    29/6/2005 4:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 6:36:35 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δύο παίκτες που αποτελεσαν το βασικό "σκαρί" της ομάδας πέρυσι, θα είναι και φέτος στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ανανέωσαν τα συμβόλαια τους με τους νταμπλούχους Ελλάδας. Κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφού αμφότεροι ήθελαν να παραμείνουν στον ΠΑΟ. Πρώτος στη λίστα σήμερα το πρωί, ήταν ο Έλληνας σέντερ, ο οποίος έφτασε στα γραφεία της διοίκησης και ανανέωσε για τρία ακόμα χρόνια. Λίγο αργότερα, από τα γραφεία του πράσινου συλλόγου πέρασε και ο Έλληνας γκαρντ, όπου συμφώνησε και ανανέωσε για δύο ακόμα χρόνια, έναντι του ποσού των 700.000 ευρώ.

    "Το θέλαμε πολύ"

    Μετά την ανανέωση της συνεργασίας τους με τον Παναθηναϊκό, ο Τσαρτσαρής και ο Διαμαντίδης δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι, καθώς το ήθελαν πολύ και οι δύο. Όπως άλλωστε το είχαν δηλώσει και οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι αλλά και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

    Ο 26χρονος φόργουορντ, Κώστας Τσαρτσαρής (1979, 2.09) υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2+1 χρόνων και δήλωσε αμέσως μετά: "Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να συμφωνήσουμε με τον Παναθηναϊκό, αφού ήταν κάτι που το ήθελαν και οι δύο πλευρές. Έχω περάσει πολύ ωραία τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό, έχω κερδίσει τίτλους, θέλω να κερδίσω και άλλους, έχω κάνει πολλούς φίλους και δεν είχα κανένα λόγο να σκεφτώ διαφορετικά. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που συμφωνήσαμε αμέσως με την διοίκηση".

    Ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2004-05, Δημήτρης Διαμαντίδης (1980, 1.96) επεσήμανε με τη σειρά του: "Ήθελα να μείνω από την πρώτη στιγμή, όπως ήθελε και η διοίκηση, και αυτό έγινε σήμερα. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμφωνήσαμε να παραμείνω στον Παναθηναϊκό και εύχομαι να έχουμε υγεία και όλα θα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι του χρόνου. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλους και φυσικά και εγώ δεν είναι δυνατόν να έχω διαφορετικούς στόχους".

    [22] Βόλεϊ

    Με τον Κράβαρικ στην αποστολή

    29/6/2005 7:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην περιοχή του Νόβι Σαντ βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, όπου θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής για την προκριματική φάση του World League, την Εθνική Σερβίας/Μαυροβουνίου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Κώστας Χαριτωνίδης, τόνισε πως η Εθνική θα παίξει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, ενώ παράλληλα είπε για την επάνοδο του Κράβαρικ πως λογικά δεν θα τον ξεκινήσει καθώς τον θέλει πανέτοιμο για το Παγκόσμιο.

    "Να παίξουμε καλό"

    Ο προπονητής της Εθνικής επέλεξαν πριν του Αντρέι Κράβαρικ, για τα ματς με τη Σερβία τους Κουρνέτα, Τσέργα, Ρουμελιώτη, Τσακιρόπουλο, Πανταλέων, Σμαραγδή, Γκιούρδα, Λάππα, Μπάεφ, Κυριαζή και Στεφάνου. Συγκριτικά με τους αγώνες εναντίον της Αργεντινής, αποκλείστηκε ο Χατζηαντωνίου (περιμένει τη γέννηση του παιδιού του), ενώ ο Δημητρακόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Στεφάνου.

    Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της εθνικής στους δύο συνεχείς αγώνες εναντίον των Σέρβων, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Χαριτωνίδης, υπογράμμισε: "Στόχος μας είναι να παίζουμε πάντοτε καλά, όπου και αν αγωνιζόμαστε. Την ίδια ομάδα θα τη συναντήσουμε και στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι και ένα παιχνίδι προετοιμασίας. Σε όλα τα ματς παίζουμε για να νικήσουμε. Η Σερβία είναι μια υπερδύναμη του παγκοσμίου βόλεϊ και θα παίξει κομπλέ εναντίον μας, αφού ετοιμάζεται για το φάιναλ-4 της διοργάνωσης που φιλοξενεί η ίδια, όμως εμείς θα προσπαθήσουμε". Σχολιάζοντας την επιστροφή του Κράβαρικ, ο κ. Χαριτωνίδης σχολίασε ότι "τον Αντρέι τον υπολογίζουμε, βασικά, για την προκριματική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θα προετοιμαστεί καλά για να μας βοηθήσει στη Λάρισα, όπως και ο Γκιούρδας, που χρησιμοποιήθηκε λίγο στην Αργεντινή, αλλά τώρα θα παίξει περισσότερο. Γενικά, υπολογίζω σε όλους τους παίκτες που έχω στη διάθεσή μου, καθώς και στις επιστροφές των Χατζηαντωνίου και Προύσαλη, για τον οποίο ελπίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα είναι εντάξει και θα επανέλθει, ύστερα από το διάστρεμμα που υπέστη στις 21 Μαΐο"». Η εθνική ομάδα θα προπονηθεί απόψε, από τις 19:00 ως τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), στο γήπεδο τέλεσης του πρώτου αγώνα. Η δεύτερη συνάντηση θα διεξαχθεί, τελικώς, στο Βελιγράδι, αφού το αρχικό πρόγραμμα τροποποιήθηκε ριζικά.

    Με απρόοπτα "το πήγαινε"

    Το σημερινό ταξίδι της εθνικής, από την αναχώρηση της αποστολής και έως ότου οι διεθνείς κατέλυσαν στα δωμάτιά τους, χαρακτηρίστηκε από απρόοπτα. Η αρχή έγινε το πρωί έξω από το ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι Έλληνες παίκτες. Η Τροχαία, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, συνέλαβε για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, τον οδηγό του (προσωρινά σταθμευμένου) λεωφορείου, που θα μετέφερε την αποστολή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τελικά χρειάστηκε η επέμβαση του διευθυντή της τροχαίας Παλαιού Φαλήρου, για να διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε.

    Εν συνεχεία, φτάνοντας στο Βελιγράδι οι διεθνείς πληροφορήθηκαν ότι δεν θα κατέλυαν εκεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά στο Νόβι Σαντ, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σερβίας/Μαυροβουνίου. Πάντως, η απόσταση όχι μόνο διανύθηκε ταχύτατα, καθώς οι οδηγοί της Σερβίας έκαναν όλα τα δυνατά, αφήνοντας το ελευθέρας στην κυκλοφορία, να φτάσουν άνετα και γρήγορα στον προορισμό τους.

    [23] Βόλεϊ

    Στην "8άδα" της Αλμερία οι Άνδρες

    29/6/2005 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Βίοι παράλληλοι" για τις Μεσογειακές ομάδες ανδρών-Γυναικών στην Αλμερία, καθώς μετά την πρόκριση των κοριτσιών του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στην 4άδα της διοργάνωσης, το εισιτήριο για την 8άδα του Μεσογειακού τουρνουά εξασφάλισαν και οι άνδρες του Κώστα Αρσενιάδη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο πλαίσιο του Γ ομίλου επικράτησε με 3-0 (25-19, 25-20, 25-21) της Τουρκίας και εκτός από την άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον τελικό του πρόσφατου Κυπέλλου Άνοιξης από τους "γείτονες", εξασφάλισε την πρόκρισή του στην επόμενη φάση των αγώνων. Για την Εθνική με 14 πόντους αμφότεροι ξεχώρισαν οι διεθνείς Στάθης Ντονάς και Μένιος Ρουμελιώτης.

    "Χρυσές" οι αλλαγές του Αρσενιάδη

    Ικανοποιημένος από την εμφάνιση και κυρίως τη νίκη της Μεσογειακής ομάδας επί της Τουρκίας εμφανίστηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Αρσενιάδης. "Κάναμε πολύ καλή εμφάνιση και νικήσαμε έναν σημαντικό αγώνα τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο και για το γόητρο. Η δύναμη που είχαμε στο φιλέ και οι αλλαγές που έγιναν από τον πάγκο και ειδικά των Κυριακίδη, Πλίκα μας έδωσαν πλεονέκτημα. Στα προημιτελικά θα έχουμε πιο δύσκολο έργο απέναντι στην Αίγυπτο που αγωνίζεται με την βασική της ομάδα"

    ΕΛΛΑΔΑ (Αρσενιάδης): Ντονάς 14π., Χαριτωνίδης 3, Καλαϊτσίδης 8, Ανδρεάδης 5, Μ.Ρουμελιώτης 14, Καρυπίδης 5 / Παπαδημητρίου (λ), Κυριακίδης 3, Πλίκας 1, Πέτρογλου, Σουλτανόπουλος 1, Αρμενάκης.

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Κομπάνογλου): Χαμάζ 9π., Κουρτάρ 4, Μεζκτσί 6, Εκτσί 2, Κίνογλου 1, Ακίσκ 6 / Κιγιάκ (λ), Καρτάλτεπε, Λασίν.

    *Σε άλλους αγώνες Τυνησία Γαλλία 3-1, Ισπανία Κροατία 3-1, Σερβία Ιταλία 3-1.

    Οι Βαθμολογίες σε 2 αγώνες:

    Γ΄ΟΜΙΛΟΣ: Ελλάδα 4 (6-0), Τουρκία 3 (3-3), Μαρόκο 2 (0-6)

    Α΄ΟΜΙΛΟΣ: Σερβία 4 (6-1), Ιταλία 3 (4-3), Σ.Μαρίνο 2 (0-6)

    Β΄ΟΜΙΛΟΣ: Τυνησία 4 (6-1), Γαλλία 3 (4-3), Αλβανία 2 (0-6)

    Δ΄ΟΜΙΛΟΣ: Ισπανία 4 (6-1), Αίγυπτος 3 (3-5), Κροατία 2 (3-6).

    *Στα προημιτελικά θα παίξουν 30/6: 11.30π.μ: Σερβία Γαλλία, 1.45μ.μ: Ελλάδα Αίγυπτος, 7.30μ.μ: Ισπανία Τουρκία, 9.30μ.μ: Τυνησία Ιταλία

    [24] Βόλεϊ

    Καλημέρα και... αντίο στη νορβηγική άμμο

    29/6/2005 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με το αριστερό ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στο 6ο τουρνουά του Παγκοσμίου σιρκουί μπιτς βόλεϊ, στην πόλη Στάβανγκερ της Νορβηγίας οι διεθνείς πρωταθλητές Θανάσης Μιχαλόπουλος και Μάνος Ξενάκης. Το ελληνικό δίδυμο, λίγο μετά τον θρίαμβό του στο παρθενικό φετινό τουρνουά του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο Σχοινιά, ηττήθηκε με 2-1 (28-26, 15-21, 15-9) στον 1ο γύρο των προκριματικών της νορβηγικής διοργάνωσης από τους Ιάπωνες Ασάχι/Γουατανάμπε και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Στο αντίστοιχο τουρνουά των γυναικών οι διεθνείς Καραντάσιου/Αρβανίτη (Νο 5) και Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη (Νο 16) αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα τις Κινέζες Ξου/Ζανγκ Ξι (Νο 28) και τις Γαλλίδες Καντζό/Αρζονά (Νο 17) αντίστοιχα.

    [25] Έμειναν εκτός μεταλλίων οι οπλομάχοι μας

    29/6/2005 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Άπραγη θα επιστρέψει αυτή τη φορά από τους Μεσογειακούς Αγώνες η ελληνική ομάδα ξιφασκίας, που ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες της Αλμερία, χωρίς κάποιο μετάλλιο. Παρόλα αυτά η Ομοσπονδία ξιφασκίας χαρακτηρίζει θετικό των απολογισμό των διεθνών μας επί ισπανικού εδάφους, καθώς για πρώτη φορά στη διοργάνωση 5 από τους 7 αθλητές/ τριες μας που πήραν μέρος, πλασαρίστηκαν στην 8άδα των τελικών. Η Μαγκανουδάκη ήρθε 5η και η Χρήστου 6η στο ξίφος μονομαχίας Γυναικών, ο Αμπάλωφ κατέλαβε την 6η θέση και ο Κοντογιάννης την 7η στο ξίφος μονομαχίας Ανδρών, ενώ τέλος ο Mπασματζιάν κατατάχθηκε 7ος στη σπάθη Ανδρών.

    [26] "Αποχαιρετισμός στα όπλα" για τη Λιούις

    29/6/2005 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φινάλε στην καριέρα της έβαλε σήμερα η Βρετανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του επτάθλου στο Σίδνεϊ, Ντενίζ Λιούϊς η οποία στα 32 της χρόνια αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η απόφαση αυτή προηλθε μετά από ώριμη σκέψη αφού όπως δήλωσε και η ίδια "δεν αποφασίζω κάτι εν θερμώ. Και ειδικά όταν πρόκειται για μία απόφαση, που αλλάζει την ζωή μου. Το σκέφτηκα καλά. Πρόκειται για το μέλλον μου και σ΄ αυτό δεν περιλαμβάνεται η συνέχιση της καριέρας μου". Εξάλλου χθες είχαμε την ανακοίνωση μίας άλλης επικείμενης αποχώρησης μεγάλης αθλήτριας από τους στίβους, καθώς η Ιταλίδα τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια του μήκους, Φιόνα Μεϊ, άφησε να εννοηθεί ότι δύσκολα θα δώσει το παρών τον Αύγουστο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι.

    [27] Παράξενα

    Από λαίμαργο κλέφτη

    Λιχούδικη ληστεία

    29/6/2005 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 3:56:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θα μπορούσε να είχε διαπράξει το τέλειο έγκλημα, αλλά οι γλυκές του αδυναμίες "φράκαραν" για τα καλά τα φιλόδοξα σχέδια του. Ο λόγος για έναν υπέρβαρο ληστή από τη Ρουμανία, που επιχείρησε να κλέψει ένα ζαχαροπλαστείο και κατέληξε να πιαστεί στην παγίδα του. Αρχικά όλα πήγαιναν κατ ευχή. Μόλις ο ιδιοκτήτης έκλεισε το κατάστημα εκείνος κατάφερε να "τρυπώσει" από το παράθυρο και να πάρει τα 376 ευρώ, που υπήρχαν στο ταμείο χωρίς να τον καταλάβει κανείς. Ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ο λιχούδης εαυτός του επαναστάτησε και δεν τον άφησε να εγκαταλείψει το ζαχαροπλαστείο χωρίς να πάρει μια γεύση από τα εδέσματα που υπήρχαν ολόγυρά του. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι δεν πήρε απλά μια γεύση, αλλά κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες γλυκών με αποτέλεσμα να μη χωρά να ξαναπεράσει από το παράθυρο. Το πρωί, που ο ζαχαροπλάστης μπήκε πάλι στο μαγαζί του και βρήκε τα υπολείμματα από του "γλυκού εγκλήματος" για κάποια λεπτά τρόμαξε, όταν όμως σήκωσε το βλέμμα του λίγο ψηλότερα δε μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του.

    Είδε το λαίμαργο ληστή να κρέμεται μισός έξω και μισός μέσα από το παράθυρο και αμέσως ο τρόμος του μετατράπηκε σε ένα ακατάπαυστο γέλιο.

    Μόλις συνήλθε κάλεσε την πυροσβεστική και τους γείτονες για τον απεγκλωβίσουν.

    Και μπορεί ο επίδοξος κλέφτης να μην τα κατάφερε να φέρει σε πέρας το σχέδιο, τουλάχιστον, όμως, του έμεινε η γλύκα, που θα σίγουρα θα του χρειαστεί στη φυλακή...

    [28] Παράξενα

    Τι λέει η επιστήμη για την "τσαγκαροδευτέρα"

    Ποτέ τη Δευτέρα

    29/6/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    "Κι η Δευτέρα να ταν μόνο κανά δυο φορές τον χρόνο" τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μια παλιά ελληνική ταινία και σίγουρα το διαχρονικό αυτό στιχάκι εκφράζει όλους μας, όταν κάθε Κυριακή απόγευμα δυσανασχετούμε και ψιλοεκνευριζόμαστε σκεπτόμενοι το πρωινό ξύπνημα της πρώτη μέρα της εβδομάδας. Την αντιπάθεια μας αυτή απέναντι στην τσαγκαροδευτέρα έρχεται να τη δικαιολογήσει τώρα και η επιστήμη. Επίσημη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία επιβεβαιώνει, ότι η πρώτη μέρα της εβδομάδας μάλλον παρά η ιδανικότερη είναι. Μάλιστα, όπως προέκυψε κατέχει το ρεκόρ στους τραυματισμούς στο χώρο εργασίας, το ποσοστό των οποίων ελαττώνεται προς το τέλος της εβδομάδας, με την Παρασκευή να είναι η καλύτερη μέρα. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα αιτία είναι, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, το δυσκολεύονται να επανενταχθούν στη ρουτίνα της δουλειάς μετά το Σαββατοκύριακο. Επίσης, η έλλειψη ύπνου και η επίδραση του αλκοόλ παίζον το δικό τους σημαντικό ρόλο στην πρόκληση εργατικών ατυχημάτων. Τι κι αν η ταινία έλεγε Ποτέ την Κυριακή, αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι Ποτέ τη Δευτέρα.

    [29] Ζωής ...σΤάσεις

    Στην Place Stanislas της γαλλικής Nancy

    Με τη λάμψη των κρυστάλλων

    29/6/2005 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/6/2005 6:57:37 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Η ξακουστή πλατεία Stanislas στην πόλη Nancy της Γαλλίας κλείνει φέτος τα 250 της χρόνια και η γαλλική κρυσταλλοποιία Baccarat αποφάσισε να της κάνει δώρο ένα κόσμημα λαμπερό όσο και τα κρύσταλλά της. Κατασκεύασε λοιπόν το μεγαλύτερο πολυέλαιο στα χρονικά της αποτελούμενο από 250 λάμπες και 8.500 κομμάτια κρυστάλλου, ο οποίος από χθες διαχέει το φως του στις ιστορικές γωνιές της. Ο ξεχωριστός αυτός πολυέλαιος, που έχει βάρος 1,5 τόνου και για την κατασκευή του εργάστηκαν 50 τεχνίτες, στολίζει την οροφή της γυάλινης κατασκευής, που περικλείει τη βασιλική αυτή πλατεία του 19ου αιώνα. Το μοναδικό αυτό κόσμημα της Baccarat θα μείνει στην Place Stanislas μέχρι και τις 8 Ιουλίου. Κατόπιν θα ταξιδέψει σε χώρα της Ανατολής όπου θα διατεθεί προς πώληση αντί 1.000.000 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 June 2005 - 16:52:16 UTC