Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λουκέτο" στη χωματερή
  • [02] Αλλαγές σε ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΟΠΑΠ
  • [03] "Αντίο" από Μπάγεβιτς
  • [04] SMS που κόβουν το κάπνισμα
  • [05] Συναίνεση για τα εθνικά
  • [06] Ποινικές διώξεις για το Σινούκ
  • [07] Και παπάς και …ζευγάς
  • [08] Επικίνδυνο στοίχημα
  • [09] Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη Βολιβία
  • [10] "Εγώ είμαι το Βαθύ Λαρύγγι"
  • [11] Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
  • [12] ΟΤΕ και ΟΤΟΕ στο επίκεντρο
  • [13] Οι Νορβηγοί "τζέντλεμεν" των γηπέδων
  • [14] Πλήγμα στην βιομηχανία αναβολικών
  • [15] Κληρώνει για τους Νέους
  • [16] Έχασε τον "βοηθό του"
  • [17] Ουδέν νεότερο για Μπάγεβιτς
  • [18] Θεσσαλικές ανανεώσεις
  • [19] "Πατσίσανε" οι Πίστονς
  • [20] "Έφυγε" ο Θάνος Ασίκης
  • [21] Μ' αγαπάς; Εξέταση
  • [22] Ένοχος ο Μουρίνιο
  • [23] Τέλος ο Κατσαβάκης
  • [24] Νέα πρόσωπα στη Χαλκηδόνα
  • [25] Ανάκληση σε αυτοκίνητα TOYOTA
  • [26] Τυπογραφικό λάθος στις εξετάσεις

    [01] Κοινωνία

    Μαίνονται οι αντιδράσεις για την λυματολάσπη

    "Λουκέτο" στη χωματερή

    1/6/2005 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, με τον δήμαρχο Άνω Λιοσίων, Νίκο Παπαδήμα και τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, Νίκο Μαστοράκο, για τη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, ο οποίος παραμένει κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Απαράδεκτες και απορριπτέες από τον Δήμο χαρακτήρισε τις προτάσεις Σουφλιά ο κ. Παπαδήμας, ενώ σύσκεψη για το θέμα με την Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Αττικής έχει συγκαλέσει, στις 6 το απόγευμα, ο Νομάρχης, Αριστείδης Αρκουδάρης. Στο μεταξύ, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι σέβεται τις αντιδράσεις των κατοίκων των Άνω Λιοσίων, όμως, χαρακτήρισε αδιανόητο να βρίσκονται σε ομηρία 4 εκατομμύρια κάτοικοι του Λεκανοπεδίου και απηύθυνε έκκληση να ανοίξει η χωματερή.

    Τεταμένο κλίμα

    Οι δημότες των Άνω Λιοσίων και των όμορων Δήμων αντιδρούν έντονα στη μεταφορά 1280 τόνων λάσπης στον ΧΥΤΑ και τονίζουν, πως η περιοχή τους είναι ήδη βεβαρημένη από την λειτουργία της χωματερής, ενώ το θέμα αποτελεί αιτία τριβών εδώ και πολλά χρόνια.

    Παράλληλα, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει καμία σχετική περιβαλλοντολογική μελέτη και υπενθυμίζουν ότι, πριν από λίγα χρόνια, ένα τμήμα του ΧΥΤΑ είχε καταρρεύσει λόγω της εναπόθεσης της λυμπατολάσπης, με αποτέλεσμα μάλιστα να καταστραφεί τμήμα του εργοστασίου ανακύκλωσης.

    Επίσης, μεγάλη μερίδα πολιτών των Άνω Λιοσίων κατηγορεί την διοίκηση του Δήμου πως έχει ήδη υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την μεταφορά της λυματολάσπης, κάτι που η πλειοψηφούσα παράταξη αρνείται κατηγορηματικά.

    Μετά την συνάντηση με τον κ. Σουφλιά, ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων επεσήμανε πως η πόλη υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον εδώ και 40 χρόνια, αλλά δεν θα συνεχίσει και κάλεσε την Κυβέρνηση να βρει άλλη λύση. Παράλληλα, τόνισε πως σε λίγους μήνες θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων έχει κορεστεί.

    Ταυτόχρονα, άφησε να εννοηθεί ότι το κλείσιμο της χωματερής θα συνεχιστεί επ αόριστον, ωστόσο, οριστική απόφαση θα ληφθεί στην απογευματινή συνάντηση στην Νομαρχία.

    Ο κ. Σουφλιάς δεν προέβη σε δηλώσεις, αλλά από το περιβάλλον του διευκρινίστηκε ότι ισχύουν όσα ανακοίνωσε χθες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζητείται λύση για τη λυματολάσπη

    [02] Οικονομία

    Νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων

    Αλλαγές σε ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΟΠΑΠ

    1/6/2005 3:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2005 6:29:58 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα συνδυαστούν με εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ σε ποσοστό κοντά στο 10% - έτσι ώστε το δημόσιο να διατηρήσει το μάνατζμεντ - και η διάθεση ποσοστού 10% των μετοχών που κατέχει το δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα, εντός του επόμενου εξαμήνου. Επίσης, προβλέπεται η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ταχύτερο δυνατό, καθώς και η έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του πακέτου μετοχών του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος". Επιπλέον, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι η εισαγωγή των ελληνικών αγώνων στο "Πάμε Στοίχημα" και η ανάληψη της διεξαγωγής του παιχνιδιού από τον ΟΠΑΠ, είναι δύο άρρηκτα συνδεδεμένες διαδικασίες.

    "Η καλύτερη δυνατή λύση για ΟΤΕ"

    Σχετικά με τον ΟΤΕ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το δημόσιο δεν θα μειώσει το ποσοστό του κάτω από το 34%, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 10% θα διατεθεί μέσα στο καλοκαίρι σε "στρατηγικούς συμμάχους".

    Επιπλέον, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συγκεκριμένη λύση ήταν η καλύτερη δυνατή, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, ο Οργανισμός είτε θα έπρεπε να προχωρήσει σε απολύσεις είτε θα οδηγείτο σε χρεοκοπία. Εξάλλου, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν συζητείται η παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι "όταν το Δημόσιο θέλει, μπορεί να βρει το κατάλληλο μάνατζμεντ".

    Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του Δημοσίου από την εθελουσία έξοδο από τον ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το Δημόσιο θα δώσει 290 εκατ. ευρώ και ότι το κόστος της εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο βάρος (80% των δαπανών) θα καλυφθεί από τον ίδιο τον Οργανισμό και θα προέλθει από τα οφέλη της μείωσης των δαπανών.

    "Λύση αρχών" για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    "Λύση αρχών" για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος όλων των τραπεζών θα προτείνει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι άλλες τράπεζες στις οποίες δεν έχει συμμετοχή το Δημόσιο, θα επιλέξουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στη λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση.

    Παράλληλα, ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις γι αυτήν.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα είναι έτοιμη και η νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, με όρους που θα προσομοιάζουν με αυτούς που ισχύουν στο ευρύτερο ασφαλιστικό σύστημα.

    ΟΠΑΠ και "Πάμε Στοίχημα"

    Η μελετόμενη σταδιακή εισαγωγή των ελληνικών αγώνων στο "Πάμε Στοίχημα" θα συνδυαστεί σε κάθε περίπτωση με την ανάληψη της διαχείρισης του παιχνιδιού εξ ολοκλήρου από τον ΟΠΑΠ από το τέλος του 2006 που λήγει η σύμβαση με την Ιντραλότ, σημείωσε ο υπουργός.

    Η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού περί ασυμβιβάστου παραμένει ως αρχή για τις οποίες αποφάσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε θεσμούς και σε κανενός είδους συμφέροντα, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Η κυβέρνηση, βυθισμένη στην πολιτική της παρελθοντολογίας, αποσιωπά τις πραγματικές προθέσεις για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, την επαναπρόσληψη χιλιάδων συνταξιούχων και το πραγματικό κόστος που συνεπάγεται η υπογραφείσα συμφωνία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Ακόμα, επισημαίνει ότι "το ΠΑΣΟΚ προώθησε το 1996 ένα συνεπές και αποτελεσματικό πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΤΕ, με την ομαλή επιταχυνόμενη έξοδο εργαζομένων που είχαν ήδη κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά μπορούσαν να παραμείνουν για ορισμένο ακόμα διάστημα". Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν επιβάρυνε οικονομικά τον Οργανισμό, αλλά απέφερε έσοδα 9,245 δισ ευρώ, σε αντίθεση με την σημερινή η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο και τον ελληνικό λαό".

    Εξάλλου, ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του για την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα", αναφέρει ότι η πρόθεση πώλησης του 17% του ΟΠΑΠ και η προσπάθεια ανόδου της τιμής της μετοχής του δεν είναι επαρκής λόγος και οδηγεί σε περαιτέρω δραματική παρακμή του αθλητισμού και του πολιτισμού.

    Επίσης, υπενθυμίζει ότι "η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέχρι πρότινος και επί πολλά χρόνια θεωρούσαν κάτι τέτοιο καταστροφή για τον ελληνικό αθλητισμό".

    Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει το 17% του ΟΠΑΠ, αφού πρώτα εντάξει στο "Πάμε Στοίχημα" τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΟΤΕ και ΟΤΟΕ στο επίκεντρο

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Αντίο" από Μπάγεβιτς

    1/6/2005 7:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2005 7:53:11 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Θέτοντας την ενότητα του Ολυμπιακού ως σημαντικότερη από την δική του δουλειά, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εξέδωσε πριν λίγη ώρα ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά παραιτείται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός με την ανακοίνωσή του, εκθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ που λίγη ώρα πριν συνεδρίασε και δεν έκανε ούτε λόγο για το θέμα του και στην ανακοίνωσή του τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους του να διεκδικήσει αποζημίωση. Επιπλέον ο Μπάγεβιτς τόνισε πως η ενότητα στην ομάδα είναι σημαντική και με την παραμονή του στο λιμάνι δεν θα υπήρχε, ενώ έκανε λόγο και για διχασμό, τονίζοντας πως είναι κάτι που έχει ζήσει και δεν θέλει να επαναληφθεί. Πλέον το ζητούμενο είναι η επόμενη ημέρα της ομάδας, καθώς όπως φαίνεται λύσεις δεν υπάρχουν, τουλάχιστον έτοιμες να γίνουν πραγματικότητα, έτσι ξεκινά μια διαδικασία που στην παρούσα φάση μοιάζει "μαραθώνια", αναζήτησης του νέου τεχνικού για την επόμενη περίοδο.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μπάγεβιτς

    "Περίμενα μέχρι σήμερα τον Ολυμπιακό, όπως μου ζητήθηκε. Φαίνεται ότι δεν ήταν σημαντικό το ζήτημά μου αν και έγινε ντόρος για το μέλλον μου στην ομάδα. Για να διευκολύνω όλους ζήτησα από τη διοίκηση -μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε- να λύσουμε το συμβόλαιο με όποιο τρόπο μου ζητηθεί. Θεωρώ ότι η ενότητα σε μια ομάδα είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την επιτυχία της. Με την παραμονή μου ο Ολυμπιακός δεν θα την είχε τη νέα χρονιά. Και το χειρότερο δεν θέλω να δημιουργηθεί διχασμός εξαιτίας μου. Το έχω ζήσει και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να επαναληφθεί. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι σχετικά με το οικονομικό ζήτημα, που λέγεται πως με κράταγε όλες αυτές τις μέρες. Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου -έχω ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση- να απαιτήσω καμία οικονομική αποζημίωση από τον Ολυμπιακό, σε κάθε περίπτωση. Τη μεγαλύτερη αποζημίωση μου προσέφεραν τα πολλά τηλεγραφήματα, οι επιστολές και οι απλές κουβέντες στο δρόμο από αγνούς φιλάθλους. Η συμπεριφορά του κόσμου στη φιέστα στο Καραϊσκάκη με συγκίνησε πραγματικά. Τους ευχαριστώ όλους και τους εύχομαι πολλές χαρές ακόμη. Αισθάνομαι περήφανος γι' αυτό το χρόνο που δούλεψα στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο γιατί τελείωσε με επιτυχία -κατάκτηση νταμπλ και αρκετά μεγάλη συγκομιδή βαθμών στην Ευρώπη- αλλά και γιατί άντεξα όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. Μου μένει να ευχαριστήσω τους παίκτες και συνεργάτες μου. Τέλος τον κ. Κόκκαλη και τη διοίκηση του συλλόγου, που μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω ξανά στην ομάδα με όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις. Ίσως αυτές δεν είναι αρκετές για το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα, που θέλουν στον Ολυμπιακό. Τους εύχομαι καλή επιτυχία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ουδέν νεότερο για Μπάγεβιτς

    [04] Υγεία

    Πέντε μηνύματα την ημέρα το τσιγάρο κάνουν πέρα

    SMS που κόβουν το κάπνισμα

    1/6/2005 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι αν πριν λίγο καιρό δε μπορούσατε να διανοηθείτε τα επικοινωνιακά θαύματα που κάνουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, ίσως ποτέ δε θα μπορούσατε να σκεφτείτε, ότι οι εν λόγω συσκευές θα ήταν ο πιο σύγχρονος τρόπος για να κόψετε το κάπνισμα. Όχι, δεν πρόκειται για αστείο... Πρόσφατη έρευνα ομάδας μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανέδειξε ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την "απεξάρτηση" των καπνιστών από τη βλαβερή συνήθεια την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (sms). Στο πείραμα, που δεν έχει προηγούμενο στα ιατρικά χρονικά, πήραν μέρος 850 νεαροί καπνιστές, που είχαν αποφασίσει να πάρουν διαζύγιο από τη νικοτίνη.

    Θεαματικά αποτελέσματα

    Καθημερινά, για μια εβδομάδα του μήνα πριν την έναρξη της προσπάθειας τους, λάμβαναν πέντε ενθαρρυντικά sms στο κινητό τους τηλέφωνο, που τους προέτρεπαν να κόψουν το κάπνισμα. Μεταξύ των μηνυμάτων ήταν κι αυτό: "Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τέσσερις ανθρώπους που θα χαρούν, αν κόψεις το τσιγάρο: η μαμά σου, ο μπαμπάς σου, οι φίλοι σου και;".

    Το ίδιο μήνυμα λάμβαναν τρεις φορές την ημέρα από τη στιγμή, που ξεκινούσαν την "απεξάρτηση" από το τσιγάρο και για πέντε μήνες, ενώ ως κίνητρο για την ευόδωση της προσπάθειάς τους, τους παρεχόταν δωρεάν αποστολή μηνυμάτων για ένα μήνα. Παράλληλα με αυτή το group η ερευνητική ομάδα παρακολουθούσε ένα άλλο στο οποίο προσφερόταν μόνο δωρεάν αποστολή sms χωρίς τη λήψη μηνυμάτων υποστήριξης.

    Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του πειράματος το 28% της πρώτης ομάδας δήλωσε, ότι κατάφερε να κόψει το κάπνισμα, ενώ για τη δεύτερη ομάδα το ποσοστό αυτό έφτανε περίπου στο μισό, στο 13%.

    Επειδή, όμως, οι αριθμοί αυτοί προήλθαν από τις προσωπικές δηλώσεις των συμμετεχόντων η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να τους τσεκάρει, μετρώντας την ποσότητα κοτινίνης, μιας ουσίας που διασπά την νικοτίνη, στο σάλιο τους.

    Τα αποτελέσματα ήταν ίδια και για τα δυο group. Περίπου οι μισοί από τους καπνιστές που ισχυρίζονταν ότι δεν κάπνιζαν πια έλεγαν ψέματα. Ωστόσο, εκείνοι, που τα κατάφεραν παρέμεναν καθαροί, ακόμη και έξι εβδομάδες αργότερα.

    Τα πορίσματα αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αφορούν καπνιστές νεαρής ηλικίας. Η ηλικιακή αυτή ομάδα, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, είναι αυτή που αποφασίζει δυσκολότερα από οποιαδήποτε άλλη να κόψει το κάπνισμα.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα sms είναι το στοιχείο καταλύτης στη μέθοδο αυτή καθώς αποσπούν την προσοχή των νεαρών καπνιστών από το αίσθημα έλλειψης νικοτίνης, δρώντας παράλληλα ως εναλλακτική απασχόληση.

    Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι η νέα αυτή μέθοδος θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ εκτιμούν ότι μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη για χώρες όπως η Κίνα, που έχει 50.000.000 νεαρούς καπνιστές και 250.000.000 ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων.

    Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να ταξιδέψει και στη χώρα μας.

    [05] Πολιτική

    Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Συναίνεση για τα εθνικά

    1/6/2005 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη, ιδίως μετά το γαλλικό "όχι" στην ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. "Χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και ουσιαστική" χαρακτήρισε την συζήτηση ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, τονίζοντας, πως υπάρχει ευρύτατη πολιτική συναίνεση και λίγες επιφυλάξεις. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σωτήρης Χατζηγάκης, έκανε λόγο για "ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση", ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, επεσήμανε την σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Τέλος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση και εισηγήθηκε να προσέλθει η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου με την αντίληψη, ότι "η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης χρειάζεται επανεξέταση μετά το γαλλικό "όχι" στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα".

    [06] Κοινωνία

    Βλάβη και όχι ανθρώπινο λάθος το αίτιο της πτώσης

    Ποινικές διώξεις για το Σινούκ

    1/6/2005 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

    Βλάβη και όχι ανθρώπινο λάθος έριξε το μοιραίο Σινούκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής, όπου βρήκαν το θάνατο 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα - βόμβα του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, συνταγματάρχη Ζήση Γερασόπουλο, ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" η ποινική δίωξη στρέφεται αρχικά κατά παντός υπευθύνου αλλά στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης αναμένεται να προσωποποιηθεί σε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία φέρονται ότι, διέπραξαν κατά περίπτωση τα αδικήματα της έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, της παράβασης στρατιωτικής εντολής κ.α.

    Πέθαναν στον αέρα

    Κατά τις ίδιες πηγές ευθύνες προκύπτουν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολίτες από τους πύργους ελέγχου, που παρακολουθούσαν το ελικόπτερο καθώς και για τα κλιμάκια συντήρησης του Σινούκ. Εξάλλου σημαντικά στοιχεία, που βοήθησαν την έρευνα γύρω από τα αίτια του μυστηριώδους δυστυχήματος έδωσαν και οι ιατροδικαστικές εξετάσεις. Για κανέναν από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο αιτία θανάτου δεν ήταν ο πνιγμός. Όλοι έφεραν σοβαρά κατάγματα και κακώσεις σε διάφορα σημεία γεγονός, που αποδεικνύει ότι έχασαν τη ζωή τους στον αέρα.

    Αυτό, που ζητήθηκε από τους ιατροδικαστές είναι να συσχετίσουν τα σημεία που τα θύματα έφεραν τραύματα σε σχέση με τις θέσεις που κάθονταν μέσα στο ελικόπτερο ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος κίνησης του Σινούκ κατά την πτώση. Στην πράξη αυτό που απομένει είναι να αποσταλούν στις ΗΠΑ τα συντρίμμια του μοιραίου Σινούκ, που φυλάσσονται σε στρατόπεδο, ώστε να εξεταστούν από ειδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας Μπόινγκ.

    Στις ΗΠΑ τα συντρίμμια

    Αυτοί θα αποφανθούν όχι από τι έπεσε το ελικόπτερο αλλά ποιο ήταν το πτητικό πρόβλημα, που παρουσιάστηκε, σε ποια χρονική στιγμή και από ποιες αιτίες.

    Για το σκοπό αυτό, ο κ. Γερασόπουλος έχει ήδη ζητήσει από τις 23 Μαρτίου δικαστική συνδρομή από τα αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Η αντίδραση των Αμερικανών αναμένεται πλέον εντός του μηνός. Τα συντρίμμια του Σινούκ, που περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής, όπου έπεσε το μοιραίο ελικόπτερο, θα συνοδεύσουν τόσο πραγματογνώμονες, που όρισε ο στρατιωτικός εισαγγελέας όσο και τεχνικός σύμβουλος των συγγενών των θυμάτων.

    Το ζήτημα, που θέτει στους Αμερικανούς ειδικούς ο συνταγματάρχης Γεροσόπουλος είναι να απαντήσουν εγγράφως ποιες βλάβες διαπιστώθηκαν στο ελικόπτερο και επηρέασαν την πτήση. Από κει και πέρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έχει ορίσει διαθέτει τα μέσα και τις γνώσεις να προσδιορίσει, πως έπεσε το ελικόπτερο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την επιτροπή απαρτίζουν ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, ένας χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας με 17χρονη εμπειρία στα ελικόπτερα και ένας αεροναυπηγός.

    Το τελικό πόρισμα της επιτροπής αυτής εκτιμάται ότι, θα είναι έτοιμο περίπου πέντε μήνες από τη στιγμή, που θα μπουν τα συντρίμμια στο μικροσκόπιο των Αμερικανών.

    [07] Κοινωνία

    Τα επαγγέλματα που είναι συμβατά με την ιεροσύνη

    Και παπάς και ζευγάς

    1/6/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αναλυτικό κατάλογο επαγγελματιών που μπορούν ή όχι να χειροτονηθούν κοινοποίησε με εγκύκλιό της σε όλες τις μητροπόλεις η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στην εγκύκλιο, που τίθεται άμεσα σε ισχύ, η Ιερά Σύνοδος προσδιορίζει τα επαγγέλματα που είναι συμβατά με αυτό του ιερέα, αναφέροντας συγκεκριμένα ποιοί μπορούν να γίνουν παπάδες και ποιοί όχι, διατηρώντας το προηγούμενο επάγγελμά τους. Πολιτικοί, γυναικολόγοι, ιατροδικαστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι μπορούν να χειροτονηθούν μετά την συνταξιοδότησή τους, ενώ αποκλείονται από την ιεροσύνη τοκογλύφοι, ηθοποιοί, ιδιοκτήτες κέντρων ψυχαγωγίας και παραψυχολόγοι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, λόγοι ευαισθησίας επιβάλλουν στην Εκκλησία να μην επιτρέπει την παράλληλη ενασχόληση συγκεκριμένων κλάδων επαγγελμάτων με την ιεροσύνη.

    Ιερό ασυμβίβαστο

    Σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο της Ιεράς Συνόδου, δεν μπορούν να χειροτονηθούν όσοι έχουν σχέση με πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, ενώ επιτρέπεται να χειροτονούνται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚO, εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, αλλά και νομικοί, που όμως ασχολούνται μόνο με το πανεπιστήμιο και όχι με τη δικηγορία.

    Ενώ αποδέχεται τη χειροτονία των γιατρών όλων των ειδικοτήτων, η Σύνοδος εξαιρεί από την ιεροσύνη τους ιατροδικαστές και τους γυναικολόγους, ενώ τονίζει, ότι στρατιωτικοί και αστυνομικοί μπορούν να βάλουν τα ράσα μόνο αν αποστρατευθούν, αλλά οι υποχρεώσεις που είχαν στο παρελθόν δεν μπορούν να είναι ασυμβίβαστες προς την ιεροσύνη.

    Τέλος, βάσει της εγκυκλίου, κληρικοί μπορούν να γίνουν γεωργοί, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κηροπλάστες, ξυλουργοί, επιπλοποιοί και οι υποδηματοποιοί, καθώς και φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, μεταλλειολόγοι, γεωλόγοι και σεισμολόγοι.

    Σχετικά Links: Εκκλησία της Ελλάδας

    [08] Κόσμος

    Η συγκατοίκηση Βιλπέν - Σαρκοζί για γαλλικό Τύπο

    Επικίνδυνο στοίχημα

    1/6/2005 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επιφυλακτική στάση απέναντι στον διορισμό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην πρωθυπουργία, τηρεί σήμερα ο γαλλικός Τύπος τονίζοντας ότι, πρόκειται για ένα ακόμη "επικίνδυνο στοίχημα", με τη συγκατοίκηση ενός πιστού του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και του κύριου πολιτικού του αντιπάλου στη γαλλική Δεξιά, του Νικολά Σαρκοζί. "Εκρηκτικό", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Parisien, που συνοδεύει μια φωτογραφία, όπου εμφανίζονται οι Ντε Βιλπέν και Σαρκοζί να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. "Ένα απρόβλεπτο ζευγάρι, για το οποίο ο Σιράκ έχει ορίσει μια προτεραιότητα: να κάνει τα πάντα για να κερδηθεί η μάχη της απασχόλησης". Για την Le Figaro, "ο σχηματισμός του ζεύγους Ντε Βιλπέν-Σαρκοζί αποτελεί ένα νέο επικίνδυνο στοίχημα για τον Σιράκ, ακόμη και αν για κάποιο χρονικό διάστημα αυτό εξασφαλίζει σε έναν βαθμό ειρήνη με το κόμμα" (κυβερνώσα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα, UMP), του οποίου θα συνεχίσει να προεδρεύει ο Σαρκοζί. "Ο Σιράκ επέλεξε τη συγκατοίκηση των δύο εχθρών στην κυβερνητική πλειοψηφία", γράφει η Liberation κάνοντας λόγο για ένα "παθητικό παιχνίδι, το οποίο εφηύρε ο Ζακ Σιράκ για να απαντήσει στο χαστούκι, που δέχθηκε την Κυριακή", με την νίκη του "Όχι" στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Η εφημερίδα καταγγέλλει "τον νιοστό γύρο ταχυδακτυλουργίας στο πλαίσιο μιας μακράς σειράς σιρακικών κόλπων", το τελευταίο, των οποίων "αντιπροσωπεύει αυτόν τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος δεν ελέγχει πλέον τίποτε".

    "Ο Ντε Βιλπέν στο Ματινιόν, ο Σαρκοζί στο Εσωτερικών διατηρώντας τα ηνία της UMP: αυτό μας υπόσχεται ένα πολυτάραχο τέλος πενταετίας", γράφει η France Soir.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάγγελμα Σιράκ

    Ο Ντε Βιλπέν πρωθυπουργός στη Γαλλία

    [09] Κόσμος

    Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη Βολιβία

    1/6/2005 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τρίτη στη Λα Παζ μεταξύ εξαγριωμένων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να παραλύσει για πολλές ώρες το κέντρο της πόλης και το Κογκρέσο να αναγκαστεί να αναστείλει κρίσιμη συνεδρίασή του. Αιτία η αντίθεση των κατοίκων των πιο φτωχών περιοχών που δε θέλουν το Κογκρέσο να παραχωρήσει αυτονομία στις πιο εύπορες ανατολικές και νότιες περιοχές. Οι διαδηλωτές ζητούν, επίσης, την κρατικοποίηση της βιομηχανίας της ενέργειας, ενώ ένταση έχει προκληθεί και σχετικά με το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι ξένοι που επενδύουν στους ενεργειακούς πόρους της χώρας. Παρόμοια διαμάχη μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης είχε οδηγήσει στην ανατροπή του προέδρου Γκονζάλο Σάντσες ντε Λοζάντα, τον Οκτώβριο του 2003.

    Εξαιτίας των βίαιων ταραχών, μόλις το ένα τέταρτο των νομοθετών που θα συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Κογκρέσου, κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο κτήριο, ενώ ο πρόεδρος Κάρλος Μέσα, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι με η προσπάθειά τους να εμποδίσουν τους νομοθέτες να μπουν στο Κογκρέσο, συνιστά οργάνωση πραξικοπήματος.

    Η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και με ρίψεις νερού τους διαδηλωτές, που αποτελούνταν από ανθρακωρύχους, φοιτητές και χωρικούς.

    Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ούτε ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Βάκα Ντίες, πράξη που ο Έβο Μοράλες, ηγέτης της αντιπολίτευσης και του κινήματος των ιθαγενών, χαρακτήρισε ελιγμό με σκοπό "να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία".

    Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη αναφέρθηκαν και λεηλασίες, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έγιναν συλλήψεις.

    [10] Κόσμος

    Αποκαλύφθηκε ο πληροφοριοδότης για το Γουότεργκεϊτ

    "Εγώ είμαι το Βαθύ Λαρύγγι"

    1/6/2005 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πάνω από τριάντα χρόνια μετά και το περιβόητο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που είχε συγκλονίσει τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 70, δε σταματά να δίνει τροφή για σχόλια και ειδήσεις. Σειρά είχε αυτή τη φορά η αποκάλυψη του πρώην υποδιευθυντή του FBI, Μαρκ Φελτ, ο οποίος τρεις δεκαετίες μετά αποφάσισε να ξαφνιάσει τους πάντες παραδεχόμενος ότι ήταν αυτός που διέρρευσε τις πληροφορίες στην εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ" και οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Την αποκάλυψη έκανε αρχικά ο Φελτ στους συγγενείς του, το 2002, και συγκεκριμένα στον εγγονό του, που τον έπεισε ότι θα έπρεπε να νιώθει ήρωας, αφού συνέβαλε στην αποκάλυψη του σκανδάλου. Σειρά είχε το περιοδικό Vanity Fair που έκανε γνωστό το πρόσωπο με το ψευδώνυμο "Βαθύ Λαρύγγι" ανά την αμερικανική επικράτεια.

    Τέλος στα σενάρια

    Το γεγονός επιβεβαίωσε και ένας από τους δημοσιογράφους της "Ουάσινγκτον Ποστ", ο Μπομπ Γούντγουορντ, που τότε εργαζόταν στην εφημερίδα και ασχολούνταν με το θέμα, που το 1974 οδήγησε τον Νίξον σε παραίτηση.

    Τρεις μόνο άνθρωποι γνώριζαν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη: οι δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ, Καρλ Μπέρνσταϊν και ο πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Μπεν Μπράντλι, οι οποίοι, μάλιστα, είχαν υποσχεθεί ότι θα έκαναν γνωστό το όνομά του μόνο μετά το θάνατό του.

    Τους πρόλαβε, όμως, ο 91χρονος σήμερα, Φελτ βάζοντας με την αποκάλυψη αυτή τέλος σε εικασίες και υποθέσεις χρόνων σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του μυστηριώδη πληροφοριοδότη.

    Σχετικά Links: Washington Post

    [11] Οικονομία

    "Κόντρα" με τη διοίκηση

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

    1/6/2005 2:16:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8 - ΜΠΕ

    Σε δεκαήμερη απεργία αποφάσισε να προχωρήσει το σωματείο των εργαζομένων στα "Ελληνικά Πετρέλαια", αντιδρώντας στη στάση της διοίκησης κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2005. Το σωματείο των εργαζομένων υπέβαλε στη διοίκηση σύνολο διεκδικητικού πλαισίου το οποίο, μαζί με τις ενσωματωμένες αυξήσεις για το 2005, αντιπροσωπεύει το 25% του κόστους μισθοδοσίας σε σχέση με το 2004. Από την πλευρά της, η διοίκηση απέρριψε τις προτάσεις των σωματείου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι "είναι υποχρεωμένη να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για την διασφάλιση αφενός της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας και αφετέρου της κάλυψης των αναγκών του καταναλωτικού κοινού σε καύσιμα".

    Νέες προτάσεις ζητά η διοίκηση

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η εταιρεία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο διερευνητικές συζητήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων (Π.Σ.Ε.Ε.Π) με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2005.

    "Αντί απαντήσεως, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το σωματείο αποφάσισε να κηρύξει 10ήμερη απεργία, την στιγμή που ευρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται τουλάχιστον αδόκιμο και αντιδεοντολογικό. Προ αυτής της εξελίξεως, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για την διασφάλιση αφενός της ομαλής λειτουργίας της και αφετέρου της κάλυψης των αναγκών του καταναλωτικού κοινού σε καύσιμα", αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

    Επιπλέον η εταιρία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις προτάσεις της και παράλληλα απορρίπτει το πακέτο προτάσεων του σωματείου, ενώ "καλεί άμεσα τον Π.Σ.Ε.Ε.Π για έναρξη διαπραγματεύσεων με διαμόρφωση νέων προτάσεων από την αρχή".

    Σχετικά Links: Ελληνικά Πετρέλαια

    [12] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι συζητήσεις

    ΟΤΕ και ΟΤΟΕ στο επίκεντρο

    1/6/2005 12:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2005 6:18:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Συνεργασία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγιώτη Βουρλούμη, είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου στο Οργανισμό, που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σ ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, χωρίς αποτέλεσμα έληγε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, Γιώργου Προβόπουλου, με το προεδρείο της ΟΤΟΕ σχετικά με το ασφαλιστικό της Τράπεζας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν την πρόταση γραπτώς, ώστε μετά από μελέτη να τοποθετηθούν σε αυτήν, ενώ ο κ. Προβόπουλος τους παρέπεμψε στην Κυβέρνηση, που ετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου με την υπαγωγή σε αυτό της Αγροτικής και της Εμπορικής Τράπεζας.

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ

    Στο θέμα του ΟΤΕ αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη που έκανε λόγο για "σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την επιβίωση του ΟΤΕ", ενώ χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό το εργασιακό των τραπεζών και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επικριτική για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του ΟΤΕ εμφανίστηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, που εκτίμησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις για να καλύψει το έλλειμμα, προσθέτοντας ότι όταν η εθελούσια γίνεται χωρίς κριτήρια φεύγει το καλύτερο δυναμικό.

    "Οι προτάσεις για την εξυγίανση του ΟΤΕ είναι συγκεκριμένες και δεν περιορίζονται σε συνθήματα και γενικόλογες διακηρύξεις", ανταπάντησε μιλώντας στην ΝΕΤ 105.8 η βουλευτής της ΝΔ, Ζέτα Μακρή.

    Την έντονη αντίδρασή τους στη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΤΕ για την εθελουσία έξοδο επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να ισχύσει η συμφωνία αυτή. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, όπως και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, είναι ασφαλισμένοι στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣEE είπε ότι "εξαγόρασαν μια συμφωνία στον OTE και προσπαθούν να την αναδείξουν ως μοντέλο για όλους τους εργαζόμενους". Μάλιστα, ο ίδιος τη χαρακτήρισε "άθλια" και "επαίσχυντη", ενώ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν θεραπείες - σοκ για την οικονομία.

    Αντιδράσεις και για τη νομοθετική ρύθμιση του ασφαλιστικού

    "Να αναλάβει η κάθε πλευρά τις ευθύνες της" τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας καλεί την ΟΤΟΕ και τους τραπεζίτες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

    Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, λύση στην οποία αντιτίθεται ΟΤΟΕ και ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις θα αποβούν προς όφελος όλων των πλευρών αλλά και της Οικονομίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγές σε ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΟΠΑΠ

    Χωρίς κόστος η εθελούσια

    Δε θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οι Νορβηγοί "τζέντλεμεν" των γηπέδων

    1/6/2005 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αν και η καταγωγή τους... κρατάει και λίγο από τους πολεμοχαρείς Βίκινγκς οι σημερινοί Νορβηγοί έχουν εξελιχθεί στους τζένλεμεν των γηπέδων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, ότι η Νορβηγία κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη fair play της UEFA στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου 2004 έως τις 31 Μαϊου 2005. Τα κριτήρια που προσμετρά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχουν να κάνουν με τον σεβασμό αντιπάλων και διαιτητών, τη συμπεριφορά των οπαδών και των παραγόντων των ομάδων και τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Αφορά, δε, σε όλους τους διεθνείς αγώνες που έχουν δώσει οι εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι των εθνικών ομοσπονδιών στο παραπάνω διάστημα. Δεύτεροι τη τάξει ευγενέστερη χώρα είναι η Δανία, ενώ τρίτη ακολουθεί η Ελβετία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας παραδοσιακά βρίσκεται προς το τέλος, καθώς σε σύνολο 52 χωρών, φέτος τερματίσαμε στην 40η.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πλήγμα στην βιομηχανία αναβολικών

    1/6/2005 2:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην βιομηχανία παραγωγής αναβολικών ουσιών που χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές, κατάφερε η ισπανική αστυνομία. Σε μία γιγαντιαία επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές της χώρας, εντοπίσθηκαν έξι εργαστήρια παραγωγής τέτοιων ουσιών, το καθένα εκ των οποίων είχε την δυνατότητα να κατασκευάζει περίπου 20.000 δόσεις την ώρα. Ο κύριος όγκος των περίπου 30 εκατομμυρίων δόσεων που κατασχέθηκαν, αφορά τις ουσίες ερυθροποιητίνη, κλενβουτερόλη και ναδρολόνη. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, τα συγκεκριμένα προϊόντα που θεωρούνται υψηλής ποιότητας, προορίζονταν τόσο για εγχώρια κατανάλωση, όσο και για εξαγωγή σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συνηθέστεροι προορισμοί τους είναι τα γυμνάσια, οι αθλητικοί σύλλογοι, τα ειδικά καταστήματα πώλησης βοηθημάτων διατροφής και τα γυμναστήρια.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κληρώνει για τους Νέους

    1/6/2005 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα μάθει η Εθνική Νέων τους αντιπάλους της στους ομίλους της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19, που θα διεξαχθεί στη Β. Ιρλανδία από τις 18 έως τις 29 Ιουλίου. Στην κλήρωση που θα διεξαχθεί στις 3/6 εκτός της Ελλάδας και της διοργανώτριας χώρας στην κληρωτίδα θα μπούνε ακόμη οι ομάδες της Αγγλίας, Γαλλία, Σερβίας/Μαυροβούνιο, Γερμανίας, Αρμενίας και Νορβηγίας. Οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων και οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην ημιτελική φάση.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έχασε τον "βοηθό του"

    1/6/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία κίνηση που μπορεί να σημαίνει από πολλά έως και τίποτα αποτέλεσε για την ΑΕΚ η παύση της συνεργασίας του βοηθού προπονητή της ομάδας, Γιάμισκο Βέλιτς. Ο σέρβος προπονητής θεωρούνταν το δεξί χέρι του Φερνάντο Σάντος στους κιτρινόμαυρους αλλά και στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια και αν μη τι άλλο η λήξη της συνεργασίας προκαλεί αίσθηση. Συγκεκριμένα η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε : "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει τη διακοπή της συνεργασίας με τον βοηθό προπονητή της ομάδας, Γιάσμινκο Βέλιτς. Η διοίκηση της ΠΑΕ εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του".

    Μεταγραφικά σενάρια

    Στάσιμο έμεινε σήμερα το μεταγραφικό τοπίο για την Ένωση. Από αυτά που αναμένονται τις προσεχείς μέρες είναι η επίσημη ανακοίνωση των Βιενλίνσκι και Σαπάνη. Σε άμεση επαφή είναι τα ονόματα των Σιλά, Πετκάκη και Μπάρκογλου, ενώ ζεστό φαίνεται να είναι και πάλι το ενδιαφέρον για το Γιώργο Σίμο, καθώς ο 27χρονος κεντρικός αμυντικός έμεινε ελεύθερος από την Χαλκηδόνα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ουδέν νεότερο για Μπάγεβιτς

    1/6/2005 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κανένα νεότερο δεν προέκυψε από το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού όσον αφορά το θέμα της παραμονής ή όχι του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου, δεν ανέφερε το παραμικρό για τον Σερβοέλληνα τεχνικό με αποτέλεσμα από εκεί που όλοι περίμεναν σήμερα να ανακοινωθεί η αποχώρησή του, που έμοιαζε το πιθανότερο, πλέον το τοπίο να φαίνεται να αλλάζει υπέρ του "Ντούσκο". Πριν την ανακοίνωση πάντως ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης κατά την αποχώρησή του από τα γραφεία του συλλόγου, παρέπεμψε σε αυτή την ανακοίνωση και αρκέστηκε να τονίσει, "Για την απόφαση του Δ.Σ. θα βγει ανακοίνωση της ΠΑΕ. Συζητήσαμε θέματα που έχουν σχέση με την επιτυχία του Ολυμπιακού σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Συζητήσαμε και θέματα, που έχουν σχέση με την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Θα υπάρξει κι άλλη συνεδρίαση του Δ.Σ.".

    Η ανακοίνωση του Δ.Σ.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε τα εξής:

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συνεδρίασε σήμερα 1.6.2005 και ασχολήθηκε με τα παρακάτω:

    1. Αναλύθηκαν θέματα της φετινής επιτυχημένης αγωνιστικής πορείας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

    2. Συζητήθηκαν τα θέματα των επεισοδίων στα γήπεδα και των γεγονότων που προκάλεσαν σοβαρές οικονομικές ζημιές στην ΠΑΕ.

    3. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οργάνωση του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας την επόμενη περίοδο.

    4. Επισημάνθηκε ότι ένας από τους βασικούς λόγους των επιτυχιών του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ είναι η σύμπνοια και η άψογη συνεργασία με την διοίκηση του Ερασιτέχνη, που είχε ως αποτέλεσμα και την υλοποίηση σημαντικών έργων (Στάδιο Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ-Προπονητήριο)".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σήμερα "κληρώνει" για Μπάγεβιτς

    "Πακετάρει" ο Μπάγεβιτς

    [18] Μπάσκετ

    Θεσσαλικές ανανεώσεις

    1/6/2005 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πολύ κοντά στην ανανέωση των Γιόνζεν-Βουκαντίνοφ βρίσκεται η ομάδα της Θεσσαλίας. Η διοίκηση του Κάμπου, μετά και την εισήγηση του προπονητή Βαγγέλη Αλεξανδρή, συμφώνησε είδε προφορικά με τον Γιόνσεν ενώ μέχρι το βράδυ αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τον Βουκαντίνοφ. Μετά από την θετική εξέλιξη των δύο παικτών, οι πορτοκαλί προχωρούν για τον Φράνκο Νάκιτς και τον Τάιρον Γκραντ, που αποτελούν αποτελούν τις επόμενες κινήσεις των Θεσσαλών για την ενίσχυση της Ολύμπιας. Από κει και πέρα, αγωνιστικά, οι Θεσσαλοί έδωσαν σήμερα ένα φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με τα Τρίκαλα 2000 εκτός έδρας ώστε να «διώξουν» την μονοτονία που δημιουργούν οι καθημερινές προπονήσεις.

    [19] Μπάσκετ

    "Πατσίσανε" οι Πίστονς

    1/6/2005 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Με την πλάτη στον τοίχο" έπαιζε τα ξημερώματα στο Όμπουρν Χιλς το Ντιτρόϊτ στον τέταρτο τελικό της ανατολικής περιφέρειας, στα πλέι οφ του πρωταθλήματος του ΝΒΑ, αλλά οι παίκτες του Μαϊάμι ήταν αυτοί που "στριμώχθηκαν" για τα καλά στο τέλος, αφού ηττήθηκαν με 106-96. Με τη νίκη αυτή οι Πίστονς, ισοφάρισαν 2-2 τις νίκες στους τελικούς και διατηρούν τις ελπίδες τους ακέραιες ενόψει της πέμπτης αναμέτρησης στην έδρα των Χιτ. Τοπ σκόρερ του αγώνα οι Χάμιλτον για τους Πίστονς και Γουεϊντ για τους φιλοξενούμενους με 28 πόντους αντίστοιχα.

    Άξιζε τη νίκη το Ντιτρόιτ

    Τουλάχιστον σε έξι αγώνες θα κριθεί ο νικητής των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας, μετά τη νίκη του Ντιτρόϊτ στον τέταρτο τελικό με το Μαϊαμι. Ο τεχνικός των Πίστονς Λάρι Μπράουν, που είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την ομάδα με τη λήξη της σειράς των τελικών, ηξερε καλά ότι σε περίπτωση ήττας στο Όμπουρν Χιλς σχεδόν όλα θα είχαν τελειώσει και φρόντισε να το περάσει και στους παίκτες του.

    Έτσι οι γηπεδούχοι υπό τη συμπαράσταση των φίλων τους, πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες φετινές τους εμφανίσεις, με "όπλο" τους την ασφυκτική άμυνα αλλά και τον επιθετικό οίστρο του Χάμιλτον εξασφάλισαν στο πρώτο σετ ένα προβάδισμα 14 πόντων στο πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια χωρίς να ρίξουν την απόδοσή τους το διατήρησαν μέχρι το τέλος. Για τους φιλοξενούμενους ο Ντουέιν Γουέιντ με 28 πόντους συνολικά προσπάθησε να κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι, αλλά χωρίς τη βοήθεια του Σακίλ Ο Νιλ, ο οποίος από την αρχή αντιμετώπισε προβλήματα με τα πολλά φάουλ, καθηλώθηκε στους 12 πόντους και 5 ριμπάουντ.

    "Η ομάδα έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τη φετινή σεζόν και δίκαια φθάσαμε στη νίκη. Τώρα θα πάμε στο Μαϊάμι για το πέμπτο παιχνίδι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση", δήλωσε ο κόουτς του Ντιτρόιτ, Λάρι Μπράουν, που το Σάββατο στον 6ο αγώνα της σειράς θα κάτσει πιθανότατα για τελευταία φορά στον πάγκο της ομάδας του, που στο πέμπτο αγώνα είχε ως κορυφαίο το Ρίτσαρντ Χάμιλτον, με 28 πόντους και 8 ασίστ. Πολύ καλός ήταν και ο Ρασίντ Γουάλας, με άλλους 20 πόντους και ο Τσόνσεϊ Μπίλαπς με 17 πόντους.

    Περίοδοι: 25-21, 35-25, 19-23, 27-27.

    Ντιτρόιτ: Χάμιλτον 28, Μπίλαπς 17, Πρινς 15, Ρ. Γουάλας 20, Μπ. Γουάλας 4, ΜακΝτάις 6, Χάντερ 6, Κάμπελ 5, Αρόγιο 5.

    Μαϊάμι: Γουέιντ 28, Ντ. Τζόουνς 6, Ε. Τζόουνς 11, Χέισλεμ 14, Ο Νιλ 12, Ντούλινγκ 11, Μπάτλερ 2, Μούρνιγκ 4, Ντόλεακ 4, Λέτνερ 4.

    [20] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 58 ετών

    "Έφυγε" ο Θάνος Ασίκης

    1/6/2005 6:08:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο, σε ηλικία 58 ετών, ο ποιητής και ζωγράφος, Θάνος Ασίκης. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κροκύλιο Δωρίδας. Ο Θάνος Ασίκης γεννήθηκε στο Κροκύλι το 1947. Ήταν γιος του Καβαλιώτη καπνεργάτη, κομμουνιστή, Βασίλη Ασίκη και της Βιολέτας Σακαρέλλου, αδελφής του πρωτοπόρου αγωνιστή του ΚΚΕ και της Γ΄Κομμουνιστικής Διεθνούς, Δημήτρη. Μετά το Γυμνάσιο, ήρθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη, Αρχιτεκτονική και ελεύθερο σχέδιο και αργότερα δημοσιογραφία, αλλά αφοσιώθηκε στη ποίηση και τη ζωγραφική. Στη δικτατορία συνελήφθη, βασανίστηκε και κρατήθηκε για δύο μήνες στην Ασφάλεια.

    Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), καθώς μελοποιήθηκαν αρκετά ποιήματά του. Από την μεταπολίτευση μέχρι το τέλος της ζωής του, ήταν μέλος της ΚΟ Λογοτεχνών του ΚΚΕ. Εκτός από παρουσιάσεις ζωγραφικών έργων του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στο ενεργητικό του είχε πολλές ποιητικές συλλογές.

    Το 1978 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο "Προεκτάσεις". Ακολούθησαν οι συλλογές: "Ακρονυμίες", "Μικρογραφίες", "Μυστικές στιγμές", "Χωρίς σκηνικό", "Ερωτόφυλλα", "Σε φοβάμαι πατρίδα", "Εκ των ενόντων", "Σημεία φυγής", "Απονήσας", Αφορμές", "Μνήμη Τσε Γκουεβάρα", "Καστελόριζο", 15 ποιήματα για τις Κυκλάδες", "Όλα σαν όνειρο" και το θεατρικό "Το διάλειμμα", ενώ από τη "Σύγχρονη Εποχή" οι συλλογές "Χρυσή Τομή", "Οδοφράγματα, "Αποσκευές" και "Η εισβολή". Η τελευταία του συλλογή, με τίτλο "Οι αρτηρίες", εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2004.

    [21] Παράξενα

    Η ιατρική στην υπηρεσία του έρωτα

    Μ' αγαπάς; Εξέταση

    1/6/2005 12:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Όσο σίγουροι κι αν είστε, ότι το έτερόν σας ήμισυ σας αγαπά πραγματικά, όση εμπιστοσύνη κι αν του έχετε, πάντα σε μια άκρη του μυαλού σας σιγοκοιμάται μια σκέψη: πώς θα γινόταν να έχετε απτές αποδείξεις για τα αισθήματά του. Να βρείτε ατράνταχτα στοιχεία, που να διαψεύδουν και την παραμικρή σας αμφιβολία. Μην πονοκεφαλιάζετε άλλο κι αφήστε κάτω τις μαργαρίτες. Το μ αγαπά δε μ αγαπά μπορείτε να το μάθετε εύκολα με μια απλή εξέταση. Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Νιού Τζέρσεϋ και της Νέας Υόρκης έδειξε, ότι τα μαγικά του φτερωτού θεού δεν αιχμαλωτίζουν την καρδιά, αλλά το μυαλό μας και μπορούμε να τον εντοπίσουμε με τη βοήθεια των ακτινών Χ. Ο έρωτας, λοιπόν, "φωλιάζει" στον κερκοφόρο πυρήνα ακριβώς απέναντι από την περιοχή, όπου καταγράφεται η σωματική έλξη και μοιάζει περισσότερο με την πείνα και τη δίψα παρά με τον ενθουσιασμό ή τη στοργή. Πώς τα έμαθαν όλα αυτά;

    Το τεστ του έρωτα με ακτίνες Χ

    Απλά, περνώντας από το μαγνητικό τομογράφο 17 φοιτητές πολύ ερωτευμένους. Αυτή ήταν εξάλλου και η μοναδική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος μέρος στο πείραμα να είναι ερωτευμένος λίγων εβδομάδων δηλαδή τυφλός από έρωτα.

    Στη συνέχεια έπαιρναν τη φωτογραφία του αγαπημένου τους κι έμπαιναν στο μαγνητικό τομογράφο. Κάθε φορά που κοίταζαν τη φωτογραφία ο τομογράφος κατέγραφε τις αντανακλάσεις των συναισθημάτων τους στον εγκέφαλο.

    Το ενδιαφέρον ήταν, ότι με κάθε βλέμμα στην εικόνα του συντρόφου τους, αυξανόταν έντονα η δραστηριότητα του κερκοφόρου πυρήνα, ο οποίος ανήκει στις εγκεφαλικές περιοχές, που παρουσιάζουν εξαιρετική πυκνότητα κυττάρων, τα οποία παράγουν τη ντοπαμίνη, τη χημική ουσία ..του πόθου.

    Κι αν νομίσατε, ότι ο έρωτας συγκατοικεί με τη σωματική έλξη κάνατε λάθος. Ο κερκοφόρος πυρήνας βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά του εγκεφάλου.

    Το πόρισμα είναι σαφές: άλλο έρωτας λοιπόν κι άλλο σεξουαλική επιθυμία.

    Τώρα λοιπόν με την ιατρική στο πλευρό σας μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το ή τη σύντροφό σας. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να σας "φανερώσει" ποιος στα αλήθεια σας αγαπά. Εσείς θα τολμούσατε την ακτινογραφία του έρωτα;

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ένοχος ο Μουρίνιο

    1/6/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε κακό θα τους βγει όπως φαίνεται η συνάντηση που είχαν ο Ζοσέ Μουρίνιο με τον Άσλεϊ Κόουλ σε εστιατόριο του Λονδίνου για να συζητήσουν την μεταγραφή του διεθνούς ποδοσφαιριστή από την Άρσεναλ στην Τσέλσι. Η αρμόδια επιτροπή της "Πρέμιερλιγκ" εξέτασε σήμερα την υπόθεση και έκρινε τους δύο πρωταγωνιστές, ενόχους για παράνομη συνάντηση περί μεταγραφής. Στην συνάντηση όπως έγινε γνωστό ήταν ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον και οι μάνατζερ Πίνι Ζαχάβι και Τζόναθαν Μπαρνέτ. Ο Κόουλ παραβίασε τον κανονισμό Κ5 που απαγορεύει στους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν συμβόλαιο να διαπραγματεύονται τη μεταγραφή τους χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου τους. Όσο για τον Μουρίνιο η περίπτωσή του εντάσσεται στον κανονισμό Q που απαγορεύει στους προπονητές να έρχονται σε επαφή με παίκτες άλλων ομάδων, παρά μόνο όταν απομένει διάστημα λιγότερο από έξι μήνες για την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους. Οι τιμωρίες θα είναι ξεχωριστές αφού και οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν και μιλούν για πρόστιμο στον τεχνικό των πρωταθλητών, ωστόσο αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Κατσαβάκης

    1/6/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά από την σημερινή συνάντηση του Μάκη Κατσαβάκη με τον πρόεδρο του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λύσουν την συνεργασία τους, αφού όπως φαίνεται οι διαφορές που τις χωρίζουν είναι τόσο σημαντικές, ώστε να θέσουν την άνοδο του Λεβαδειακού σε δεύτερη μοίρα. Ο Μάκης Κατσαβάκης ανέλαβε τον Λεβαδειακό στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου και μετά το άσχημο ξεκίνημα που είχε η ομάδα, με τον Βασίλη Παπαχρήστου στον πάγκο της. Τώρα, ακούγονται πολλά ονόματα για τον προπονητή που θα αναλάβει την ομάδα και ανάμεσά τους και αυτό του Τάκη Λεμονή, όμως για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί το παραμικρό από τη διοίκηση.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέα πρόσωπα στη Χαλκηδόνα

    1/6/2005 6:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Περιμένοντας την επικείμενη ανακοίνωση της συγχώνευσης του Ατρόμητου Αθηνών, η Χαλκηδόνα προχώρησε στην ανανέωση έξι συμβολαίων βασικών ποδοσφαιριστών. Παράλληλα ανακοίνωσε και το τέλος πέντε άλλων παίκτών της ομάδας. Συγκεκριμένα, μετά την εισήγηση του Γιώργου Παράσχου, ανανεώθηκαν αυτές του : Χρήστου Μικέ για 1 χρόνο, του Γιώργου Ζαχαρόπουλου για 1+1 χρόνια, του Βαγγέλη Ντάγκα για 1+1 χρόνια, του Μάρκου Δήμου 1 χρόνο, του Γιάννη Κατεμή για 2 χρόνια και του Δημήτρη Γελαδάρη για 2 χρόνια. Από την άλλη, τέλος από την Χαλκηδόνα οι Αποστόλης Κουτσοκώστας, Χάλεντ Αλ Τζάχερ, Γιώργος Σίμος, Θανάσης Κόης και Μασάδο Ντος Σάντος. Τέλος όσον αφορά τη συγχώνευσης, από την ΠΑΕ Χαλκηδόνα ανακοινώθηκε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες, οι δύο ομάδες θα αναφέρονται με την μικτή ονομασία ΠΑΕ Χαλκηδόνα-Ατρόμητος. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, η ομάδα θα ονομάζεται ΠΑΕ Ατρόμητος Αθηνών, με έμβλημα το αστέρι και χρώματα το μπλε και άσπρο.

    [25] Κοινωνία

    Μοντέλα Land Cruiser και Avensis

    Ανάκληση σε αυτοκίνητα TOYOTA

    1/6/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ανάκλησης και επανελέγχου ορισμένων αυτοκινήτων Τoyota και συγκεκριμένα μοντέλων Land Cruiser και Avensis, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Όσον αφορά το μοντέλο Land Cruiser, η ανάκληση γίνεται λόγω πιθανού προβλήματος στον κάτω σφαιρικό σύνδεσμο της μπροστινής ανάρτησης και αφορά οχήματα με συγκεκριμένους αριθμούς πλαισίων και ημερομηνία παραγωγής από 22 Μαΐου 2001 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2002. Αναφορικά με το Avensis, ενδέχεται να παρουσιαστεί πρόβλημα στο σωλήνα υποπίεσης του σερβόφρενου και αφορά οχήματα με κινητήρα πετρελαίου και ημερομηνία παραγωγής από 21 Φεβρουαρίου 2003 έως 24 Νοεμβρίου 2004. Οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κοντινότερο αντιπρόσωπο Τoyota, ώστε να γίνει δωρεάν έλεγχος και επιδιόρθωση των βλαβών.

    Σχετικά Links: ΤΟΥΟΤΑ

    [26] Κοινωνία

    Τυπογραφικό λάθος στις εξετάσεις

    1/6/2005 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Οδηγία προς τα βαθμολογικά κέντρα εστάλη από το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Η οδηγία αφορά σε τυπογραφικό λάθος που διαπιστώθηκε στη διατύπωση ενός ερωτήματος κατά τη χθεσινή εξέταση της θεωρητικής κατεύθυνσης. Στην εκφώνηση του ερωτήματος είχε δοθεί ως αφορμή για συντακτικές και εννοιολογικές παρατηρήσεις ένα απόσπασμα κειμένου του Λίνου Πολίτη, όπου σχολιαζόταν το ποιητικό έργο του Καβάφη. Παρόλο που το λάθος δεν επηρέαζε την ουσία του ερωτήματος, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα προληπτικά για την περίπτωση που κάποιοι μαθητές είχαν αποχωρήσει από τις αίθουσες πριν σταλεί η διόρθωση στα εξεταστικά κέντρα, περίπου στις 10:30.

    Σχετικά Links: Πανελλαδικές Εξετάσεις 2005


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 June 2005 - 16:53:11 UTC