Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο
  • [02] Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες
  • [03] Κλειστή η χωματερή των Άνω Λιοσίων
  • [04] Εθνικός χάρτης δόμησης
  • [05] Σεισμικές δονήσεις σε Ινδονησία-Ιαπωνία
  • [06] "Φταίει ο Τύπος στην Χουάρες"
  • [07] Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους
  • [08] Νικολαϊδης, το "μεγάλο αφεντικό"
  • [09] Στα "κόκκινα" ο Παπαμακάριος
  • [10] Ελπίδα στο όνειρο
  • [11] Έκθεση ζωγραφικής του Σ. Φατούρου
  • [12] Σίγησε ο Όσκαρ Μπράουν Τζ.
  • [13] Η Μις Καναδάς η ομορφότερη του κόσμου

    [01] Οικονομία

    "Ανέβηκαν" οι μετοχές του ΟΤΕ

    Δε θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο

    31/5/2005 11:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 11:54:57 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για την εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ. Την ώρα, που το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει εκτάκτως για τη διαμόρφωση της τελικής θέσης του κόμματος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, διαβεβαιώνει, ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από το κόστος της εθελουσίας εξόδου. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Flash επανέλαβε, πως το 20% του συνολικού κόστους του προγράμματος εξυγίανσης του ΟΤΕ θα καταβληθεί από το Δημόσιο και το 80% από τον ΟΤΕ. Επίσης, προσέθεσε, πως είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία ένα πρόγραμμα εξυγίανσης γίνεται με συναίνεση. Όσον αφορά στο πού θα εξευρεθεί το 80% που καταβάλει ο ΟΤΕ, είπε ότι το ποσοστό αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τα οφέλη εξυγίανσης του οργανισμού. Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε, ότι "το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι πολύ καλά διαρθρωμένο", επισημαίνοντας, ότι ήδη έχει υπάρξει αύξηση της τιμής των μετοχών του ΟΤΕ. Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε, πως δε θα υπάρξουν προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί το Δημόσιο δεν παρέχει βοήθεια στον ΟΤΕ, αλλά στο ταμείο του (ΤΑΠ-ΟΤΕ). Ακόμα, όπως δήλωσε, για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με την Κομισιόν έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επίτροπο, Σταύρο Δήμα, ενώ πρόκειται να συνομιλήσει και με άλλους επιτρόπους.

    Στο μεταξύ, η εσωκομματική γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ καλά κρατεί και ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από συνδικαλιστές να προχωρήσει σε διαγραφές. Για το θέμα θα αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

    Πάντως, ο κ. Παπανδρέου ήταν σκληρός με τους συνδικαλιστές, που πρόσκεινται στο κόμμα του, κατηγορώντας τους για επίδειξη συντεχνιακής λογικής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ανοίγει δρόμους η εθελούσια"

    [02] Υγεία

    Θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας

    Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες

    31/5/2005 11:31:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με μια θλιβερή πρωτιά υποδέχεται και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η χώρα μας. Πάνω από το 43% των Ελλήνων καπνίζει, με τους άντρες να κρατούν τα σκήπτρα της βλαβερής αυτής συνήθειας (47,4%) και τις γυναίκες να ακολουθούν με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό (39,6%). Τα ποσοστά αυτά δικαιολογούν και το γεγονός ότι η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας κατανάλωσης τσιγάρων, ενώ ίσως τα πιο ανατριχιαστικά στοιχεία είναι αυτά που αφορούν τους νέους ηλικίας 12 έως 18 ετών. Πρόσφατη μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, σε αγόρια και κορίτσια, έδειξε ότι κατά μέσον όρο, το 33% των εφήβων έχουν δοκιμάσει να καπνίσουν τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 10% των εφήβων δηλώνουν τακτικοί καπνιστές. Εάν τα στοιχεία αυτά αναχθούν στο γενικό πληθυσμό δείχνουν ότι καπνίζουν από 200.000 Ελληνόπουλα.

    [03] Κοινωνία

    Κλειστή η χωματερή των Άνω Λιοσίων

    31/5/2005 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κόκκινο πανί έγινε για τους κατοίκους των δήμων Άνω Λιοσίων και Πετρούπολης η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια στη χωματερή των Άνω Λιοσίων και στο παλαιό λατομείο Μουσαμά της Πετρόυπολης. Με δυναμική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν χθες έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υπενθύμισαν τον κορεσμό της χωματερής και ανακοίνωσαν το κλείσιμο της από τις 8 π.μ. σήμερα και έως το πρωί της Τετάρτης. Προειδοποίησαν για περαιτέρω κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής έκανε λόγο για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει στα σχέδια του. Σήμερα επιτροπή με επικεφαλής τον Νομάρχη, κ. Αριστείδη Αρκουδάρη, θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυναμικές κινητοποιήσεις

    [04] Κοινωνία

    Τον Μάιο του 2006

    Εθνικός χάρτης δόμησης

    30/5/2005 7:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον Μάιο του 2006 η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο εθνικό χωροταξικό σχέδιο , με το οποίο θα μπορούν πλέον να γίνονται με ασφάλεια μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σιουφλιάς, έδωσε μια πρόγευση της πολεοδομικής ανασυγκρότησης, ανακοινώνοντας ότι επεκτείνεται σε όλη τη νησιωτική χώρα το καθεστώς δόμησης των παράκτιων οικοπέδων, που σήμερα ισχύει μόνο στη Μύκονο.

    Στα 50 μ. η δόμηση στα νησιά

    Σε όλα τα νησιά, η δόμηση θα επιτραπεί 50 μ. από τη ζώνη του αιγιαλού, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που αφορά κατ΄ αρχήν τη Μύκονο. Η ρύθμιση εντάσσεται στις αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Το εθνικό χωροταξικό σχέδιο έρχεται να δώσει τέλος στους ενδοιασμούς όσων θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς κάθε νέος επενδυτής θα ξέρει πού και τι μπορεί να κατασκευάσει.

    Όσον αφορά στις αρτιότητες των εκτός σχεδίου οικοπέδων, ο κ. Σιουφλάς σημείωσε πως ισχύει ότι αναφέρει ο νόμος που υπάρχει.

    Σήμερα μπορεί να χτίζει κάποιος στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές εφόσον έχει οικόπεδο μεγαλύτερο των 4 στρεμμάτων. Οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν από το 1978 χτίζουν και με μικρότερη αρτιότητα, εφόσον έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο. Μεγαλύτερες αρτιότητες έχουν οριστεί μόνο στα νέα οικόπεδα ορισμένων νησιωτικών περιοχών και στην Αττική.

    Τα αυθαίρετα και οι ταχύτερες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης θα αντιμετωπισθούν με το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του καλοκαιριού.

    [05] Κόσμος

    Σεισμικές δονήσεις σε Ινδονησία-Ιαπωνία

    31/5/2005 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τη νοτιοδυτική επαρχία Μιγιαζάκι της Ιαπωνίας, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. Το επίκεντρο της δόνησης που σημειώθηκε στις 11:04 τοπική ώρα (05:04 ώρα Ελλάδας), εντοπίσθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή περίπου 30 χλμ. στα ανοικτά της περιφέρειας Μιγιαζάκι, ωστόσο δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Από τη δόνηση δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

    Ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε όμως και τη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και το επίκεντρο του εντοπίστηκε 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πολύπαθης Μπάντα Ατσεχ. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές, εντούτοις ο πανικός κατέλαβε τους κατοίκους καθώς οι μνήμες από την καταστροφή που έπληξε την περιοχή πριν από πέντε μήνες παραμένουν ζωντανές.

    [06] Κόσμος

    Για "υπερδιόγκωση" του θέματος με τις δολοφονίες

    "Φταίει ο Τύπος στην Χουάρες"

    31/5/2005 8:36:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την "υπερδιόγκωση" του ζητήματος των ανεπίλυτων δολοφονιών γυναικών στην πόλη Χουάρες καταλόγισε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Μεξικού ο Πρόεδρος της χώρας Βισέντε Φοξ, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, που αποτελεί "αγκάθι" για το Μεξικό. Το σχόλιο του Φοξ έρχεται λίγες μόνο βδομάδες μετά τη δολοφονία δύο κοριτσιών, επτά και 10 ετών, στην Χουάρες, μία βιομηχανική πόλη, η οποία βρίσκεται απέναντι στο Ελ Πάσο του Τέξας. Από το 1993 στην Χουάρες πάνω από 340 γυναίκες και μικρά κορίτσια, εκ των οποίων οι 17 φέτος, έχουν κακοποιηθεί και δολοφονηθεί. Πολλοί από τους φόνους των γυναικών ήταν ιδιαζόντως απεχθείς. Οι οικογένειες των θυμάτων καταγγέλουν αμέλεια από πλευράς αστυνομίας. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Χουάρες, και το κάνουμε, αλλά πρέπει να τεθεί στην σωστή του διάσταση. Αυτές οι υποθέσεις δολοφονιών έχουν διαλευκανθεί. Μας προσβάλλει αυτό, που συνέβη στην Χουάρες, αλλά δεν είναι σωστό να αναθερμαίνονται οι ίδιες 300 ή 400 υποθέσεις", δήλωσε ο Φοξ σε δημοσιογράφους, ρίχνοντας το φταίξιμο στον Τύπο. Από την άλλη, γυναικείες οργανώσεις δηλώνουν, ότι οι περισσότερες δολοφονίες παραμένουν αδιαλεύκαντες και ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το πώς υπήρξαν πορίσματα για υποθέσεις που είχαν κλείσει.

    Ευθύνες στο χειρισμό των υποθέσεων

    Ο ΟΗΕ αποκαλεί τους φόνους στη Σιουδάδ Χουάρες "έμβλημα" των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προβλημάτων του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης στο Μεξικό. Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών είχε κατηγορήσει τις αρχές της χώρας για "βαρύτατες και συστηματικές παραβιάσεις" στο χειρισμό των υποθέσεων αυτών.

    Την περασμένη εβδομάδα, η μη-κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τους ατιμώρητους φόνους στη Σιουδάδ Χουάρες ως "προδοσία" του Φοξ όσον αφορά τις υποσχέσεις του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Γουαδαλούπε Μόρφιν, προεδρική επίτροπος στη Σιουδάδ Χουάρες, δήλωσε ότι ο αριθμός των φόνων μειώθηκε από το 2002 έως το 2004, λόγω της παρουσίας μιας ειδικής μονάδας της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αλλά φέτος ο αριθμός των δολοφονιών παρουσίασε εκ νέου αλματώδη αύξηση.

    Τη Δευτέρα, ο νέος γενικός εισαγγελέας του Φοξ χαρακτήρισε κορυφαία προτεραιότητά του τις δολοφονίες και ανακοίνωσε ότι η ειδική εισαγγελέας Μαρία Λόπες, που είχε διορισθεί πέρυσι για να επέλθει "κάθαρση" στις έρευνες, αντικαθίσταται.

    [07] Ιράκ

    Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους

    31/5/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Με νέες απώλειες στις τάξεις του αμερικανικού και ιρακινού στρατού ξεκίνησε η εβδομάδα στο Ιράκ. Χθες, η συντριβή ενός εξαθέσιου αναγνωριστικού αεροσκάφους Comp Air, που συνήθως χρησιμοποιείται για αναγνωριστικές αποστολές, κόστισε τις ζωές τεσσάρων Αμερικανών και ενός Ιρακινού. Η πτώση του αεροσκάφους κοντά στην κωμόπολη Τζαλάουλα, 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης και κοντά στα ιρανικά σύνορα, αποδόθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις δυσμενείς συνθήκες που είχε δημιουργήσει μια ισχυρή αμμοθύελλα. Πρόκειται πάντως για το πρώτο αεροπλάνο της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας που πέφτει μετά την αναδιοργάνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Απρίλιο του 2004.

    Στο μεταξύ οι εχθροπραξίες στο εσωτερικό του Ιράκ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε φορτηγό που μετέφερε Ιρακινούς στρατιώτες στην πόλη Μπακούμπα. Από την έκρηξη στη συνοικία Καναάν σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι δύο. Το Σάββατο, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Μοσούλη, 370 χλμ βορείως της Βαγδάτης.

    Τα περιστατικά αυτά ανέβασαν τις αμερικανικές απώλειες στους 1.644 νεκρούς, από την ημέρα της επέμβασης στο Ιράκ.

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νικολαϊδης, το "μεγάλο αφεντικό"

    31/5/2005 10:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2005 11:55:37 πμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Κυρίαρχος της ΑΕΚ" είναι από τα ξημερώματα ο Ντέμης Νικολαϊδης. Ο "κιτρινόμαυρος" πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές της Ερασιτεχνικής και είναι πλέον το μεγάλο αφεντικό. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες τα πράγματα κρατιόντουσαν από ένα σκοινί, ο Ντέμης Νικολαϊδης παρέμεινε μέχρι τέλους στο ΟΑΚΑ, όπου διεξήχθη η Γ.Σ., κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τελικού αποτελέσματος. Σημειωτέον πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης έφυγε σχεδόν αμέσως από τη στιγμή που ψήφισε. τελικά Το ψηφοδέλτιο της "Ένωσης 1924" συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό, χωρίς ωστόσο να έχει αυτοδυναμία (αυτό θα γινόταν με την κατάκτηση 8 εδρών). Συγκεκριμένα, από τους 583 που έλαβαν μέρος στην γενική συνέλευση, ψήφισαν οι 483 και η «Κίνηση για την ΑΕΚ» πήρε 195 ψήφους (6 έδρες), έναντι 147 του Μελισσανίδη (5 έδρες), 67 του Γρανίτσα (2 έδρες), 48 του Παπασταύρου (1 έδρα) και 20 του Ανατολιωτάκη (1 έδρα). Υπήρχαν επίσης 3 λευκά και 3 άκυρα.

    "Η νίκη ανήκει στην ΑΕΚ"

    Μετά την επικράτηση της "Ένωσης 1924",ο εκ των νικητών, Χρήστος Ζούπας δήλωσε πως ήταν μία νίκη της ΑΕΚ, τονίζοντας πως απόψε έγινε το πρώτο βήμα για το μέλλον. "Η νίκη ανήκει στην ΑΕΚ και μόνο. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Απόψε κάναμε το πρώτο βήμα. Ο κόσμος αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον και άφησε το παρελθόν, που δεν κατάφερε να φτάσει στο ύψος των περιστάσεων. Οι άνθρωποι που εκλέχθησαν θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για το μεγαλείο της ΑΕΚ. Μπορεί να βρεθεί κοινό σημείο μεταξύ όλων που θα βρίσκονται στο Δ.Σ. Σήμερα ξαναγεννιέται η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, στο δρόμο που έδειξε ο Ντέμης κι εμείς ακολουθούμε".

    Τι γίνεται με τον "Τίγρη"

    Πλέον ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος είδε τα νέα δεδομένα, αργά ή γρήγορα θα δείξει τις προθέσεις του. Μέχρι στιγμής πάντως είναι άγνωστο το πώς ο "Τίγρης" θα χειριστεί το αποτέλεσμα. Δεδομένο είναι πάντως πως ο Μελισσανίδης είχε ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του πως στόχος είναι η απόλυτη αυτοδυναμία (οκτώ έδρες) και τίποτα λιγότερο. Οπότε, δεν αποκλείεται να αποσυρθεί, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται και ως απόρριψη του σχεδίου του για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Από την άλλη, η πλευρά του ίσως πιο δυναμικού συνδέσμου της ΑΕΚ, η πλευρά δηλαδή των οργανωμένων οπαδών μπορεί να μην εκφράστηκε ανοικτά αλλά τα περισσότερα μέλη υποστήριξαν τον Χρήστο Ζούπα της «Ένωσης 1924». Οι «Πειρατές» είχαν αντίθετη άποψη καθώς υποστήριξαν ανοικτά τον Δημήτρη Μελισσανίδη επειδή αυτός μίλησε για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    [09] Μπάσκετ

    Στα "κόκκινα" ο Παπαμακάριος

    31/5/2005 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα ερυθρόλευκα ντύθηκε ο Μανόλης Παπαμακάριος. Ο Έλληνας πρώην παίκτης του Μακεδονικού είδε τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού να αυξάνει την προσφορά και να σύμφωνη εν τέλει με την ομάδα του Πειραιά. Παράλληλα άφησε στα "κρύα του λουτρού" τον Άρη, ο οποίος έδειχνε πως έχει συμφωνήσει με όλα με τον Έλληνα παίκτη. Ο Παπαμακάριος συμφώνησε τελικά με τους "κόκκινους" για συμβόλαιο συνεργασίας 2+1 χρόνια. Συγκεκριμένα η ΚΑΕ είπε : "Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή Μανόλη Παπαμακάριο. Ο 25άχρονος γκαρντ συμφώνησε να φορά την «ερυθρόλευκη» φανέλα για τα επόμενα τρία χρόνια (2+1)".

    [10] Μπάσκετ

    Ελπίδα στο όνειρο

    31/5/2005 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν και κέρδισαν οι Φοίνιξ Σάνς, αφού νίκησαν τους Σπερς και μείωσαν 3-1 τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Κορυφαίος για τους "Φοίνικες", στο παιχνίδι της έδρας τους, το «SBC Center» ήταν ο Αμάρι Στούντεμαϊρ, ο οποίος πέτυχε τριάντα ένα πόντους, εκ των οποίων οι 11 στην τελευταία τέταρτη περίοδο. Από την άλλη οι Σαν Αντόνιο δεν μπόρεσαν να κάνουν το "σκούπισμα" και να περάσουν στο μεγάλο τελικό. Την Τετάρτη αναμετρόνται οι Ντιτρόιτ Πίστονς-Μαϊάμι Χιτ με το σκορ να είναι στο 1-2 υπέρ της ομάδας του Σακίλ.

    Οι παίκτες

    Σπερς: Τζινόμπιλι 28, Μπόουεν 15, Χόρι 15, Ντάνκαν 15, Πάρκερ 13, Ούντριχ 9, Μοχάμεντ 8, Μπάρι 3.

    Σανς: Στούντεμαϊρ 31, Τζόνσον 26, Νας 17, Ρίτσαρντσον 14, Μάριον 11, Τζάκσον 8, Χάντερ 4.

    [11] Πολιτισμός

    Έκθεση ζωγραφικής του Σ. Φατούρου

    31/5/2005 1:41:00 μμ

    Η πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Σωκράτη Φατούρου παρουσιάζεται στη Γκαλερί Νέες Μορφές από τις 31 Μαΐου έως τις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για 15 έργα εκτελεσμένα με μεικτές τεχνικές, ζωγραφική σε ξύλο, με λάδια, σκόνες, ακρυλικά, γραφές, βιομηχανικά χρώματα, εγχάρακτα στοιχεία και ανοίγματα. Κεντρικός θεματικός άξονας των έργων είναι μια ιδιότυπη εμβύθιση στον χρόνο. Από την προϊστορία, το Ισλάμ, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση, την Γιαπωνέζικη και την Αφρικανική Τέχνη, ο ζωγράφος επικεντρώνεται σε κάποιο ιδιαίτερο μορφικό ή εννοιολογικό σημείο δημιουργώντας τις προσωπικές του εικόνες.

    Άμορφα μνημεία

    Οι ζωγραφικές του επιφάνειες είναι πλατιές με έντονα χειρονομιακή γραφή, αποτυπώσεις άμορφων παραστάσεων με αισθητά τα στοιχεία της φθοράς, αλλά και μιας ιδιόρρυθμης δυσανάγνωστης αφήγησης. Ο χώρος, κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης, παρουσιάζει έντονες προοπτικές, σημεία φυγής και εντάσεις, μέσα από μια σχεδιαστική διάθεση. Τα θέματα, το χρώμα, το σχέδιο, οι σχεδόν παλίμψηστες αποτυπώσεις δημιουργούν μια μνημειακή αίσθηση. Οι τίτλοι και τα θέματά του, όπως Λήκυθος, Πομπηία, Μαντένια, Σαρκοφάγος, σε συνδυασμό με την αφαιρετική, μινιμαλιστική μορφοπλαστική ικανότητά του καταδεικνύουν την επιθυμία του να καταγράψει με σεβασμό επιδράσεις της παράδοσης στη σύγχρονη πραγματικότητα. Κεντρικό έργο μεγάλων διαστάσεων, (2,30 Χ 5,00 μ.), το οποίο συμπυκνώνει όλες τις αρετές του ζωγράφου είναι η "Ultima Cena".

    Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

    Ο Σωκράτης Φατούρος γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα. Από το 1995 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, και αποφοίτησε το 2001 από το εργαστήριο του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Το 1998 με υποτροφία του ΙΚΥ φοίτησε στην Facultad De Bellas Artes San Carlos De Valencia στην Ισπανία, ενώ το 2001 με υποτροφία του Ιδρύματος Δελφών φοίτησε στο Emma Ricklunds Foundation Ricklundgarden, Saxn&#228;s της Σουηδίας. Από το 2002 έχει εκτελέσει σκηνογραφίες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο Θέατρο του Νότου (Amore), και στο θέατρο Φούρνος.

    Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα.

    [12] Πολιτισμός

    Σίγησε ο Όσκαρ Μπράουν Τζ.

    31/5/2005 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ο Όσκαρ Μπράουν Τζούνιορ, ένας από τους εμβληματικούς τραγουδιστές της τζαζ και των μπλουζ, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από ασθένεια που τον ταλαιπώρησε επί δίμηνο. Ο Μπράουν έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις επιτυχίες του "The Snake", "Signifin Monkey" και για τους στίχους του στο τραγούδι "All Blues" του μεγάλου Μάιλς Ντέιβις. Ο προικισμένος συνθέτης, ερμηνευτής και θεατρικός συγγραφέας, νοσηλεύθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο κι έπειτα πάλι στα μέσα Μαΐου, παραπονούμενος για πόνους και παράλυση στα πόδια του. Στις 16 Μαΐου είχε υποβληθεί εσπευσμένα σε επέμβαση για απόστημα στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης.

    Ο Μπράουν, γιος ενός επιτυχημένου δικηγόρου και μίας μεσίτριας, άρχισε τις εμφανίσεις του ήδη από την εφηβική του ηλικία στο ραδιόφωνο. Ο πρώτος του δίσκος Sin and Soul ηχογραφήθηκε το 1960. Ερμήνευσε με μεγάλα ονόματα της τζαζ όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Τζον Κολτρέιν, ή ο Τζούλιαν Κάνονμπολ Αντερλι.

    Ο Μπράουν έγραψε πάνω από δέκα θεατρικά έργα και μιούζικαλ. Ήταν ένας από τους ενεργότερους υποστηρικτές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στη δεκαετία του 60, βάζοντας μάλιστα υποψηφιότητα δύο φορές (χωρίς όμως επιτυχία) για πολιτικά αξιώματα-πρώτα για βουλευτής του Ιλινόις και κατόπιν για την Γερουσία των ΗΠΑ.

    [13] Ζωής ...σΤάσεις

    Δικαίωσε τα προγνωστικά

    Η Μις Καναδάς η ομορφότερη του κόσμου

    31/5/2005 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η ρωσικής καταγωγής Μις Καναδάς Νάταλι Γκλέμποβα ανακηρύχθηκε η πιο όμορφη γυναίκα της υφηλίου, καθώς κατέκτησε τον τίτλο "Μις Υφήλιος" στο διαγωνισμό ομορφιάς, που διεξήχθη στην Μπανγκόκ. Η 23χρονη κοπέλα από το Τορόντο πήρε το στέμμα την Αυστραλέζα Τζένιφερ Χόκινς και για ένα χρόνο θα κρατά τα σκήπτρα της παγκόσμιας ομορφιάς. Η επιλογή της Νάταλι δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς όλα τα προγνωστικά της έδιναν τη νίκη. Η ίδια πάντως φάνηκε να εκπλήσσεται μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. "Όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα που φαίνονται εξωπραγματικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη στέψη της, αγκαλιάζοντας τους γονείς της. Η Γκλέμποβα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη νέα της πατρίδα, τον Καναδά για τις ευκαιρίες που της έδωσε. "Όταν πήγαμε στον Καναδά πριν από 11 χρόνια δεν είχαμε τίποτε και τώρα έχουμε τόσα πολλά", είπε χαρακτηριστικά. Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 81 κοπέλες, ήρθε η Μις Πουέρτο Ρίκο Σίνθια Ολαβάρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 May 2005 - 8:51:23 UTC