Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ξέσπασμα βίας στην Ινδονησία
  • [02] "Εκτελέσαμε τον Ιάπωνα"
  • [03] Επίθεση αυτοκτονίας στην Τικρίτ
  • [04] Έκρηξη στους Αμπελόκηπους

    [01] Κόσμος

    Φόβοι για νέες θρησκευτικές εντάσεις

    Νέο ξέσπασμα βίας στην Ινδονησία

    28/5/2005 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν σε μπαράζ εκρήξεων που συγκλόνισαν κεντρική αγορά της πόλης Τεντένα (η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Χριστιανοί) στο νησί Σουαουέσι της Ινδονησίας. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μόλις 15 λεπτών και δημιουργούν έντονο προβληματισμό για ενδεχόμενη αναζωπύρωση του θρησκευτικού "πολέμου" μεταξύ Χριστιανών Μουσουλμάνων. Οι θρησκευτικές διαμάχες ξεκίνησαν το 1998 και μέσα σε διάστημα τριών χρόνων , οπότε και υπεγράφη ειρηνευτική συμφωνία, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι εκρήξεις, συνδέονται με τις θρησκευτικές εντάσεις ή έχουν άλλη αφορμή και αίτια.

    Πεδίο δράσης της Τζεμά Ισλαμίγια

    Οι θρησκευτικές εντάσεις στο νησί Σουλαουέσι, είχαν το προηγούμενο διάστημα επίκεντρο την πόλη Πόσο, που βρίσκεται σε απόσταση 1500 χλμ βορειοανατολικά της Τζακάρτα.

    Η γραφική πόλη της Τεντένα, όπου σημειώθηκαν οι δυο ισχυρές εκρήξεις, κατοικείται κυρίως από Χριστιανούς και βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη Πόσο.

    Οι εντάσεις στο νησί Σουλαουέσι, τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών μουσουλμανικών οργανώσεων που θέλησαν να συνδράμουν τους Μουσουλμάνους του νησιού.

    Μία από αυτές και η οργάνωση Τζεμά Ισλαμίγια η οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί σχέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Για το λόγο αυτό, εξάλλου δεν είναι λίγες οι δυτικές χώρες που ζητούν από τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην Ινδονησία.

    Μόλις την Πέμπτη, οι ΗΠΑ έκλεισαν όλα τα διπλωματικά τους γραφεία στην Ινδονησία, φοβούμενες πιθανή απειλή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τζεμά Ισλαμίγια έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για πολλές επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων, όπως για τις εκρήξεις σε νάιτ κλάμπς του Μπαλί, το 2002 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 202 άτομα, κυρίως τουρίστες.

    [02] Ιράκ

    "Μάλλον αυτός" λέει η ιαπωνική πρεσβεία

    "Εκτελέσαμε τον Ιάπωνα"

    28/5/2005 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την εκτέλεση του Ιάπωνα Ακιχίκο Σάιτο, που είχε απαχθεί στις 8 Μαΐου στο Ιράκ, ανακοίνωσε η οργάνωση "Στρατός του Άνσαρ Αλ Σούνα", δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα μέσω Internet μία βιντεοταινία, για να αποδείξει του λόγου της το αληθές. Στο βίντεο, εμφανίζεται το πτώμα ενός άνδρα, πεσμένου στο έδαφος, με το πρόσωπο του γεμάτο αίματα, καθώς και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, όπως η ταυτότητα και το διαβατήριο του 40χρονου Ιάπωνα. Πριν από λίγο ο πρώτος γραμματέας της ιαπωνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται όντως για τον Ιάπωνα όμηρο Ακιχίρο Σάιτο, ο οποίος ήταν πρώην αλεξιπτωτιστής και παλαίμαχος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.

    [03] Ιράκ

    Με επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

    Επίθεση αυτοκτονίας στην Τικρίτ

    28/5/2005 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Τικρίτ του Ιράκ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αλλά ανακοινώθηκε σήμερα από τον αμερικανικό στρατό. Ο καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο του, την ώρα που από το σημείο περνούσε μία ιρακινή περίπολος. Από την έκρηξη, υπήρξαν πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα αλλά και σε πολλά ΙΧ που ήταν σταθμευμένα κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

    [04] Κοινωνία

    Χωρίς τραυματισμούς και ζημιές

    Έκρηξη στους Αμπελόκηπους

    27/5/2005 11:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 11:10 το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα γραφεία της εταιρείας "ΑΒΑΞ" στην οδό Κόνιαρη 17, στους Αμπελοκήπους Αττικής. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προκάλεσε τραυματισμούς και υλικές ζημιές. Είκοσι λεπτά νωρίτερα, άγνωστος είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη με τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", χωρίς, όμως, να αναφέρει ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη για το συμβάν. Αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως στο σημείο, ενώ πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας συλλέγουν στοιχεία και υπολείμματα του μηχανισμού, τα οποία θα μεταφερθούν στην εγκληματολογική υπηρεσία για να εξετασθούν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 May 2005 - 8:50:12 UTC