Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκηρύσσουν τον Ειρηναίο
  • [02] "Αιχμάλωτοι" της όσφρησης
  • [03] Πήρε θέση ο Κατσουράνης...
  • [04] Κινητικότητα στο Κυπριακό
  • [05] Δικαστικό πραξικόπημα η απόφαση, λέει ο Παπανδρέου
  • [06] Στην Κυβερνητική το Δ' ΚΠΣ
  • [07] "Βλέπει" απάτη
  • [08] Εύσημα Μπους στην Γεωργία
  • [09] Απήγαγαν Ιρακινό κυβερνήτη
  • [10] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [11] "Τσίμπησε" ο πληθωρισμός
  • [12] Πρόταση από Λιόν σε Τρεζεγκέ
  • [13] Επιμένει "ιταλικά" ο Βερόν
  • [14] Στην Ισπανία ο Μαραντόνα
  • [15] Ο Βασσάρας στο ντέρμπι
  • [16] Καταρχήν ναι από Σαλπιγγίδη
  • [17] 'Εμεινε Πειραιά ο Γκόρενς
  • [18] Συνεχίζουν μαζί ΠΓΣ-Πετρόπουλος
  • [19] Κορυφαίος των πάγκων ο Ντ' Αντόνι
  • [20] Στα "πράσινα" ο Βραζιλιάνος "Ντάντε"
  • [21] Απολαύστε την Tanita Tikaram
  • [22] Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [23] "Αφρώδης" θεραπεία για τους κιρσούς
  • [24] Η γκαρνταρόμπα της τρυφερότητας
  • [25] Για μια χούφτα δολλάρια...

    [01] Κοινωνία

    Κοινή απόφαση Ιορδανών και Παλαιστινίων

    Αποκηρύσσουν τον Ειρηναίο

    10/5/2005 6:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 7:35:33 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ραγδαίες εξελίξεις στο θρίλερ με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η Ιορδανία, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, ετοιμάζεται να επικυρώσει την πράξη αποκήρυξης του Ειρηναίου. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και η Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς το υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε την έκπτωση του Ειρηναίου από το αξίωμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Νωρίτερα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, παραδέχθηκε ότι υπήρξε μακρόχρονη ενοικίαση ακινήτων στους Ισραηλινούς, αλλά ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης.

    Κοινή η στάση Ιορδανών - Παλαιστινίων

    Την απόφαση του ιορδανικού υπουργικού συμβουλίου για επικύρωση της πράξης αποκήρυξης του Πατριάρχη θα ανακοινώσει περίπου σε μία ώρα η Ιορδανή υπουργός Πολιτισμού.

    Η απόφαση του ιορδανικού υπουργικού συμβουλίου, θα κοινοποιηθεί στη συνέχεια στο παλάτι για επικύρωση από το βασιλιά Αμπντάλα.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ, Πάνο Χαρίτο, πρόκειται για μία τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα σε δυο με τρεις μέρες.

    Την έκπτωση Ειρηναίου από το αξίωμα του Πατριάρχη, αποφάσισε και το υπουργικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο συνήλθε νωρίτερα υπό τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    Η απόφαση των Παλαιστινίων, μένει τώρα να επικυρωθεί με την υπογραφή του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Νωρίτερα πάντως υπήρξε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων μετά το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Παλαιστινιακής αρχής που αθώωνε τον Πατριάρχη Ειρηναίο για τις μακροχρόνιες μισθώσεις της περιουσίας του Πατριαρχείου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα ο Ειρηναίος δεν είχε ενεργό ανάμιξη στις μισθώσεις του Πατριαρχείου.

    Θρίλερ και με τις επιστολές

    Ένα θρίλερ όμως εξελίχθηκε και με την υβριστική ανυπόγραφη επιστολή του Πατριάρχη Ειρηναίου προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Το περιεχόμενο της επιστολής έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο μέχρι και το μεσημέρι κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δήλωναν ότι δεν έχει φθάσει στα χέρια τους κάποια τέτοια ενυπόγραφη επιστολή.

    Νεότερες πάντως πληροφορίες, αναφέρουν ότι υπάρχει και νέα επιστολή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία έχει φθάσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και αυτή τη φορά είναι ενυπόγραφη.

    Κινητικότητα στην Αθήνα

    Για τα τεκταινόμενα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έντονη κινητικότητα υπήρξε και στην Αθήνα.

    Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Την ίδια ώρα, διαδοχικές επαφές με τον επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμάτ Σάμπρι και τον Ιορδανό πρέσβη στην Αθήνα είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης.

    Διπλωματικές παλαιστινιακές πηγές, ανέφεραν ότι η Αθήνα και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφωνούν ως προς τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση και εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών να υπάρξει εκτόνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βλέπει" απάτη

    [02] Υγεία

    Στη μύτη βρίσκονται οι "κεραίες" μας

    "Αιχμάλωτοι" της όσφρησης

    10/5/2005 6:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Οι υποψήφιοι σεξουαλικοί μας σύντροφοι μας σέρνουν κυριολεκτικά από τη μύτη, υποστηρίζουν δυο επιστημονικές έρευνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ΗΠΑ και Σουηδία. Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη "χημεία του έρωτα" οι μελέτες καταδεικνύουν ότι κρύβουμε όλοι ένα λαγωνικό μέσα μας, το οποίο είναι σε θέση να ξεχωρίζει τις ιδιαίτερες σωματικές μυρωδιές και κατ επέκταση να αποφασίζει αν βρίσκεται ή όχι μπροστά στο "αντικείμενο του πόθου" του. Μάλιστα, η μια έρευνα έδειξε ότι μια συγκεκριμένη φερομόνη, που απαντά στον ανδρικό ιδρώτα γινόταν αντιληπτή μόνο από τις ετερόφυλες γυναίκες και από τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Είναι λοιπόν η έλξη απλώς ακόμα ένα τερτίπι της ανθρώπινης βιολογίας;

    Εξερευνώντας τη "χημεία του έρωτα"

    Η φυσική μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο βρίσκουμε τους άλλους ελκυστικούς. Μιλάμε για μυρωδιές που δεν γίνονται συνειδητά αντιληπτές, όμως τελικά ίσως επηρεάζουν τη συμπεριφορά.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια υποστηρίζουν πως οι προτιμήσεις της όσφρησης σχετίζονται και με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σύμφωνα, με τη δική τους έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες προτιμούν διαφορετικές μυρωδιές στα ταίρια τους σε σχέση με τους ετερόφυλους. Μάλιστα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν πολύ καλές "επιδόσεις" στο να διακρίνουν τις οσμές άλλων ομοφυλόφιλων ανδρών και ετερόφυλων γυναικών. Την ίδια στιγμή οι οσμές που εξέπεμπαν οι ίδιοι άφηναν παγερά αδιάφορους τους ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες. Στην έρευνα μετείχαν 82 εθελοντές που κλήθηκαν να μυρίσουν δείγματα ιδρώτα από 24 δότες.

    "Αυτό δείχνει ότι η προτίμηση προς κάθε φύλο έχει και βιολογική διάσταση που αντανακλάται τόσο στην παραγωγή, όσο και στην ανίχνευση και την ανταπόκριση σε σωματικές μυρωδιές" επισημαίνει ο δρ. Charles Wysocki επικεφαλής της έρευνας.

    Στη Σουηδία, οι συνάδελφοι τους του Πανεπιστημίου της Karolinska στη Στοκχόλμη ζήτησαν από 36 ανθρώπους να μυρίσουν δείγματα των χημικών ουσιών ΑΝD και EST, που είναι παράγωγα της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, αντιστοίχως και πιθανόν φερομόνες και η μία βρίσκεται συνήθως στον ανδρικό ιδρώτα και η λαλλη στα γυναικεία ούρα, καθώς και άλλες μυρωδιές όπως λεβάντα και κέδρο.

    Μελετώντας τα εγκεφαλογραφήματα τους παρατήρησαν ότι οι ετερόφυλες γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες παρουσίαζαν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα όταν μύριζαν την ουσία ΑΝD, δηλαδή διέγερση της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία. Σημειωτέον ότι οι ετερόφυλοι άνδρες δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν αυτήν την ανεπαίσθητη οσμή, ενώ αντιθέτως ανταποκρίνονταν στη ουσία EST.

    "Από τα συμπεράσματα μας προκύπτει ένας πιθανός συσχετισμός μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού", σημειώνει η δρ. επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ivanka Savic, τονίζοντας πως "αυτό δεν απαντά στην ερώτηση περί αιτίου και αποτελέσματος".

    Τελικά για όλα φταίνε οι φερομόνες; Στην περίπτωση των ζώων, ναι. Πρόκειται για χημικά μηνύματα που συνομιλούν απευθείας με τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και λειτουργούν αναγνωριστικά, μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους. Το τι ακριβώς συμβαίνει όμως στην περίπτωση των ανθρώπων είναι ακόμα υπό συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα.

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πήρε θέση ο Κατσουράνης...

    10/5/2005 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 6:38:07 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρώτη της και ίσως μεγαλύτερη μεταγραφή της γι αυτό το καλοκαίρι πραγματοποίησε σήμερα η ΑΕΚ. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο όνομα του εξωτερικού, ούτε για κάποιο καινούργιο παίκτη. Για τον Κώστα Καστουράνη ο λόγος, που την Τρίτη και μετά από συνάντηση που είχε με τον Ντέμη Νικολαϊδη, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της συνεργασία του με την Ένωση μέχρι το 2008. Ο πρωταθλητής Ευρώπης, επιβεβαίωσε κατά αυτόν τον τρόπο, την αγάπη του για την ομάδα, που φέτος (και όχι μόνο) υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ήταν από τους σταθερότερους και καλύτερους παίκτες του "Δικέφαλου". Το τωρινό συμβόλαιο του αρχηγού της ΑΕΚ, έληγε το καλοκαίρι του 2007. Με την υπογραφή νέου συμβολαίου, τριετούς χρονικής διάρκειας, η συνεργασία των δυο πλευρών επέκτεινεται μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Όσο για το ύψος των αποδοχών, θα είναι αυξημένες με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 400.000, έως 500.000 ευρώ το χρόνο.

    Προτίμησε Ένωση

    Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της διοίκησης Νικολαϊδη, που κρατά στην ομάδα τον πολυτιμότερο παίκτη της ΑΕΚ για την εφετινή περίοδο.

    Βέβαια σε αυτό μέτρησε και η επιθυμία του παίκτη να παραμείνει στην ομάδα που αναδείχτηκε και που τα τελευταία χρόνια έχει υπηρετήσει πιστά.

    Τα πράγματα έγιναν πιο απλά από την στιγμή που η Πόρτο, δεν προχώρησε στην ενεργοποίηση της συμφωνίας που είχε από πέρυσι με την ομάδα της Ένωσης για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

    Μάλιστα, από τη στιγμή που η πολυπόθητη πρόταση από μεγάλη ομάδα του εξωτερικού δεν ήρθε, ο Κώστας Κατσουράνης αποφάσισε να παραμείνει για ακόμη τρία χρόνια στην ΑΕΚ, περιμένοντας φυσικά την μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

    Σε ό,τι αφορά τα της προπόνησης της Δευτέρας, όσοι αγωνίστηκαν κατά του Ιωνικού ακολούθησαν χαλαρό πρόγραμμα. Όσοι δεν αγωνίστηκαν από την άλλη, ακολούθησαν πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, το οποίο μεταφράζεται σε πολλά χιλιόμετρα τρέξιμο. Tην Τρίτη ο Φερνάντο Σάντος χορήγησε στους παίκτες του ρεπό.

    [04] Πολιτική

    Προκαταρκτικές επαφές Λευκωσίας - ΟΗΕ

    Κινητικότητα στο Κυπριακό

    10/5/2005 4:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 5:18:13 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε φάση κινητικότητας περνά το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του από το Βουκουρέστι όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο Πέτρος Μολυβιάτης, τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου, θα αρχίσουν προκαταρκτικές επαφές ανάμεσα στη Λευκωσία και τον ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθέρμανσης του σχεδίου Ανάν. " Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το πρώτο βήμα δεν θα είναι και το τελευταίο που θα γίνει" ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο Reuters. Την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία πριν από οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για την επιτυχή κατάληξή της" υποστήριξε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε θερμό κλίμα οι συναντήσεις με Γκιουλ - Ερντογάν

    Νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο υπ Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα θερμό.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Μολυβιάτης, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά την οποία του μετέφερε το θετικό κλίμα και στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [05] Πολιτική

    "Άμεση απειλή για τις επόμενες εκλογές"

    Δικαστικό πραξικόπημα η απόφαση, λέει ο Παπανδρέου

    10/5/2005 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 2:55:35 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για δικαστικό πραξικόπημα κάνει λόγο με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Εκλογοδικείου και την ανακατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο και τονίζει ότι, υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και απειλούνται άμεσα οι επόμενες εκλογές. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του αρχηγού του Κινήματος με επίκεντρο την κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κερδίζει μια έδρα η Ν.Δ

    [06] Πολιτική

    Για Βουκουρέστι αναχωρεί ο Πρωθυπουργός

    Στην Κυβερνητική το Δ' ΚΠΣ

    10/5/2005 12:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 7:07:47 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η διαχείριση κι αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Δ ΚΠΣ βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της κυβέρνησης είναι τον ερχόμενο μήνα να προσδιοριστεί από την Ε.Ε, το ποσό που θα χορηγηθεί στη χώρα μας την περίοδο 2007-2013. Το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής αναχώρησε για το Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Διαβαλκανική Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία. Στη Διάσκεψη θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος των Σκοπίων καθώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, κ. Μπασέσκου, ενώ την Τετάρτη θα μετέχει στις εργασίες της Διαβαλκανικής. Την ίδια μέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, κ. Παρβάνοφ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα, που παραθέτει ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

    [07] Κοινωνία

    Δεν του προσάπτουν ευθύνες οι Παλαιστίνιοι

    "Βλέπει" απάτη

    10/5/2005 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 6:31:34 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Νέες αποκαλύψεις, αλλαγή στάσης των εμπλεκομένων πλευρών και μια αμφισβητούμενης γνησιότητας επιστολή, που φέρεται να εστάλη στο Φανάρι, αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει, συνθέτουν το σκηνικό- θρίλερ των εξελίξεων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Παλαιστινιακής Αρχής που ερεύνησε την εμπλοκή του κ. Ειρηναίου στις μακροχρόνιες μισθώσεις της περιουσίας του Πατριαρχείου δεν του προσάπτει ευθύνες εκτιμώντας ότι δεν είχε ενεργό ανάμειξη. Νωρίτερα ο κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ στα Ιεροσόλυμα την ύπαρξη συμφωνιών για μισθώσεις ακινήτων, τις οποίες χαρακτήρισε "απάτη", προσθέτοντας ότι, τις συμφωνίες έκλεισαν, όσοι «επωφελήθηκαν χρηματικώς». Εμφανίζει τον εαυτό του ως θύμα εξαπάτησης, όσον αφορά το πληρεξούσιο, που έδωσε στον καταζητούμενο Νίκο Παπαδήμα, υποστηρίζοντας ότι, αυτός δεν φέρει καμία ευθύνη. Με τον τρόπο, όμως, αυτό ουσιαστικά παραδέχεται ως γεγονός τη μακρόχρονη ενοικίαση ακινήτων, κάτι, που αμφισβητούσε μετά βδελυγμίας μέχρι χθες. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων άφησε επίσης αιχμές για τη στάση, που κράτησε η Ελληνίδα πρόξενος στην Ιερουσαλήμ.

    Διαψεύδει το Φανάρι την ύπαρξη επιστολής

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν έκανε σωστά τη δουλειά της η Ελληνίδα πρόξενος στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Ειρηναίος απάντησε: «Ρωτήστε την ίδια».

    Κατά πληροφορίες, από την εξέταση των συμβολαίων από δικηγόρους προκύπτει ότι, οι μακροχρόνιες μισθώσεις έγιναν με την ευθύνη του καταζητούμενου Νίκου Παπαδήμα, κάτι, που οι κύκλοι του κ. Ειρηναίου θεωρούν θετική εξέλιξη.

    Στο Φανάρι, κύκλοι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου διαμηνύουν ότι δεν έχει φτάσει καμία επίσημη και ενυπόγραφη επιστολή με αποστολέα τον κ. Ειρηναίο και ότι αυτή η επιστολή που έχουν στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι δεν θεωρείται επίσημη, καθώς δεν φέρει υπογραφή.

    Το περιεχόμενο πάντως, της επιστολής που έγινε γνωστή τη Δευτέρα, προκαλεί αίσθηση.

    Ο κ. Ειρηναίος χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς και σκληρή γλώσσα που προσβάλλει τόσο τον κ. Βαρθολομαίο, όσο και το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    «Με κηρύσσετε έκπτωτο ή με αποκηρύσσετε μακαριώτατε; Τίνι δικαιώματι;» διερωτάται μεταξύ άλλων.

    Παράλληλα, προσθέτει ότι «εξεπλάγη» από την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην υπόθεση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων διερωτώμενος από πού άντλησε τις πληροφορίες του ο κ. Βαρθολομαίος.

    Έκανε μάλιστα λόγο για «εκμετάλλευσή» του από το Φανάρι.

    Πάντως, ο κ. Βαρθολομαίος έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για την Ίμβρο και έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει επαφή με τον κ. Ειρηναίο για τις δύο επόμενες ημέρες.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Στις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αναφέρθηκε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος κάλεσε τον Πατριάρχη Ειρηναίο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τονίζοντας ότι η Ελλάδα ευαισθητοποιήθηκε έγκαιρα στο θέμα, με γνώμονα τη διαφύλαξη του κύρους, της ενότητας και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του Πατριαρχείου.

    Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, πραγματοποιούνται εσωτερικές διεργασίες.

    Αναφορικά με τις καταγγελίες για ανάμιξη του ελληνικού προξενείου στα όσα συμβαίνουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δήλωσε ότι τα όποια στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, θα πρέπει να κατατεθούν στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Συναντήσεις Σκανδαλάκη

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συζήτησαν νωρίτερα το μεσημέρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης με τον επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής Ισμάτ Σάμπρι.

    Διπλωματικές παλαιστινιακές πηγές, αναφέρουν ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων των δυο πλευρών για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση καθώς και για τη διατήρηση του υπάρχοντος status στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Οι ίδιες πηγές, εκτιμούν, ότι είναι θέμα ημερών να εκτονωθεί η κρίση και διευκρινίζουν ότι στις αγορές περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου δεν έχουν εμπλακεί Παλαιστίνιοι.

    Λίγο αργότερα, ο κ. Σκανδαλάκης, συναντήθηκε με τον Ιορδανό πρέσβη στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, αναμένεται να αναγνωρίσει τη νέα κατάσταση, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από τα αρμόδια όργανα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι ο Ειρηναίος

    [08] Κόσμος

    Ενθουσιώδης η υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ

    Εύσημα Μπους στην Γεωργία

    10/5/2005 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε κλίμα άκρατου ενθουσιασμού έγινε η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στην Γεωργία. Περίπου 100.000 Γεωργιανοί υποδέχθηκαν με επευφημίες και αμερικανικές σημαίες στην Πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας, την αλλοτινή Πλατεία Λένιν, τον πρώτο Πρόεδρο των ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα τους. Ο κ. Μπους χαρακτήρισε την Γεωργία "φάρο της ελευθερίας" για ολόκληρο τον κόσμο και εξήρε την "επανάσταση των ρόδων", που οδήγησε στην απομάκρυνση του Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε από την εξουσία το 2003, ως παράδειγμα εκδημοκρατισμού για άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, το Ιράκ και ο Λίβανος. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρόεδρος της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ωστόσο, απέφυγε να στηρίξει ανοιχτά την απαίτησή του να κλείσουν οι ρωσικές βάσεις στο έδαφος της χώρας.

    Εν χορδαίς και οργάνοις

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίστασε να χορέψει με τους ενθουσιώδεις Γεωργιανούς και χρειάστηκε η επέμβαση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ για να τον επαναφέρει στην τάξη.

    Μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, ο κ. Μπους υποσχέθηκε βοήθεια στις προσπάθειες για διευθέτηση των κρίσεων που ταράσσουν την περιοχή, εξαιτίας των αποσχιστικών τάσεων στη Νότια Οσετία και την Απχασία, ενώ έδωσε το "πράσινο φως" στη συνεργασία της Τυφλίδας με το ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, η "επανάσταση των ρόδων" αποτέλεσε "πηγή έμπνευσης" και θα βοηθήσει να αλλάξει η Μέση Ανατολή και να καταστεί ο κόσμος πιο ειρηνικός. "Η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει τα κινήματα ελευθερίας και στηρίζει τις νεαρές δημοκρατίες", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα οφέλη που προκύπτουν από την ύπαρξη σταθερών δημοκρατιών στα σύνορά της,

    Από την πλευρά του, ο κ. Σαακασβίλι ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για την υποστήριξη που παρέχει προς την Γεωργία, κάτι που το Κρεμλίνο δεν βλέπει με καλό μάτι και κατέληξε: "είναι προνόμιο και τιμή να στεκόμαστε πλευρό με πλευρό με τις ΗΠΑ, μοιραζόμενοι τα δώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τους γείτονές μας".

    [09] Ιράκ

    Μαζί με τέσσερις σωματοφύλακές του

    Απήγαγαν Ιρακινό κυβερνήτη

    10/5/2005 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θύμα απαγωγής ενόπλων έπεσε σύμφωνα με αναφορές συγγενών του ο Raja Nawaf, κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ του Ιράκ, της οποίας τον έλεγχο έχουν οι αντάρτες. Ο Nawaf, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του απήχθη μαζί με τέσσερις σωματοφύλακές ενώ βρισκόταν στην πόλη Qaim κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι ένοπλοι ζητούν για να τον απελευθερώσουν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Qaim, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων στη χώρα.

    [10] Οικονομία

    Στόχος η ενίσχυση της ανεργίας

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    10/5/2005 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πραγματοποίηση στη Βουλή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για την οικονομία, ζήτησε ο Πρωθυπουργός με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Στην επιστολή ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που ευθύνονται για το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Όπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού δυσχεραίνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος και γι αυτό ζήτησε την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών τάξεων.

    [11] Οικονομία

    Λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα

    "Τσίμπησε" ο πληθωρισμός

    10/5/2005 3:11:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αύξηση κατά 0,5% σημείωσε ο πληθωρισμός Απριλίου σε σχέση με τον Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Απρίλιο, έφθασε στο 3,4% από το 2,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές καυσίμων αλλά και την αύξηση κατά 1% στο ΦΠΑ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, που χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. παρουσίασε αύξηση κατά 3,3%." Αν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στις τιμές καυσίμων ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν γύρω στο 2,3%" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόταση από Λιόν σε Τρεζεγκέ

    10/5/2005 2:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το "χρυσό" γκολ που πέτυχε στο 28 του ντέρμπι με τη Μίλαν ο Γάλλος άσος της Γιουβέντους και έφερε τη "Μεγάλη Κυρία" του καμπιονάτοένα βήμα πριν τον τίτλο, Νταβίντ Τρεζεγκέ εκτόξευσαν τις μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, στα ύψη. Χαρακτηριστικά είναι τα μετεγγραφικά σενάρια, λίγο μετά τη λήξη του αγώνα του Μιλάνου, που θέλουν την τετράκις πρωταθλήτρια Γαλλίας, Λιόν να προσφέρει για την απόκτησή του 25 εκατομμύρια ευρώ. Μία σίγουρα σημαντική προσφορά, που όπως φαίνεται όμως το αφεντικό της "Γιούβε" Λουτσιάνο Μότζι θεωρεί ψίχουλα: "Το Νταβίντ Τρεζεγκέ δεν τον αγγίζει μία προσφορά που είναι λίγότερη από 30 εκατομμύρια ευρώ". Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εκτός της Λιόν ενδιαφέρον για την απόκτηση του άσου των "τρικολόρ" έχουνε εκφράσει οι Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσετσερ Γιουναϊτεντ και Τσέλσι.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιμένει "ιταλικά" ο Βερόν

    10/5/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αν και η επιθυμία του είναι ήδη γνωστή, ο Αργεντίνος άσος της ιταλικής Ίντερ, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι θέλει να παραμείνει και τη νέα σεζόν στους "νερατζούρι". Ο διεθνής της "μπιανκοσελέστε" μάλιστα προτρέπει τη διοίκηση να βρει κάποια φόρμουλα σε συννενόηση με την Τσέλσι, στην οποία ανήκει, για να συνεχίσει να είναι κάτοικος Μιλάνου. "Η Ίντερ είναι μία ομάδα που της αρέσει να νικάει και παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που θέλω και την επόμενη περίοδο να συνεχίσω να φοράω τη φανέλα των "νερατζούρι". Είναι μία επιθυμία μου που μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να βρεθεί κάποια συμφωνία με την Τσέλσι.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Ισπανία ο Μαραντόνα

    10/5/2005 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φανερά αδυνατισμένος μετά από τα 27 κιλά που έχουν φύγει από το σώμα του χάρις στην επέμβαση γαστρικού μπαϊ πας, που υποβλήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στην Κολομβία, ο Ντίεγκο Αρμάντο Μαραντόνα βρίσκεται από χθες στην Ισπανία. Εκεί ο για πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής του "αιώνα" θα έχει συνάντηση με κάποιους "φίλους από τα παλιά", όπως οι τεχνικοί Βαντερλεϊ Λουξεμπούργκο, Αρίγκο Σάκι και Χόρχε Βαλντάνο. Παράλληλα το "χρυσό παιδί" εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βραιλιάνος άσο της Μπαρτσελόνα, Ροναλντίνιο, έναν παίκτη για τον οποίο πρόσφατα είχε δηλώσει: "Αυτός είναι ο γιός μου. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής για τον οποίο αξίζει να πληρώσεις το ακριβότερο εισιτήριο". Εξίσου ακριβά όμως πρόκειται να πληρώσει -σύμφωνα με έγκυρεςπηγές- και ένα ισπανικό κανάλι, την αποκλειστική συνέντευξη που πρόκειται να του παραχωρήσει ο "Θέος της μπάλας".

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Βασσάρας στο ντέρμπι

    10/5/2005 5:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το όνομα του διεθνή και έμπειρου διαιτητή Κύρου Βασσάρα, βγήκε σήμερα από την κληρωτίδα για να διευθύνει το ντέρμπι κορυφής μεταξύ ΠΑΟ και ΑΕΚ Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ. Ο διεθνής ρέφερι ήταν άρχοντας και του πρώτου αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο που είχε λήξει με νίκη της ΑΕΚ με 1-0. Βοηθοί του διεθνούς διαιτητή θα είναι οι Μαυρόπουλος και Τσολακίδης και τέταρτος διαιτητής ο Ταπαντζάς. Η ΕΠΑΕ, παράλληλα, όρισε κοινή ώρα έναρξης για εφτά ματς την Κυριακή στις 18:45 και μόνο το αδιάφορο Εργοτέλης-Κέρκυρα θα διεξαχθεί το Σάββατο. Στα υπόλοιπα ματς, ο Ηρακλής Τσίκινης θα σφυρίξει τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο και ο Θανάσης Μπριάκος το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Άρη και Ηρακλή.

    Αναλυτικά οι διαιτητές:

    Εργοτέλης-Κέρκυρα (14/5, 17:00): (Βασιλείου, Τομαράς, Φίτσας)

    Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: (Βασσάρας, Μαυρόπουλος, Τσολακίδης)

    Ολυμπιακός-Πανιώνιος: (Τσίκινης, Τζιμενάκης, Ίτσκος)

    Απόλλων Καλαμαριάς-ΠΑΟΚ: (Νταμπώσης, Νικολακόπουλος, Ελευθεριάδης)

    Ξάνθη-Καλλιθέα: (Στυλιαράς, Μαργαρίτη, Κωτσιαντής)

    Άρης-Ηρακλής: (Μπριάκος, Κούστας, Τσορτανίδης)

    Ιωνικός-ΟΦΗ: (Σκουφίτσας, Ταπραντζής, Παπαδόπουλος)

    Αιγάλεω-Χαλκηδόνα: (Κουκλάκης, Γαβριηλίδης, Τριανταφύλλου)

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καταρχήν ναι από Σαλπιγγίδη

    10/5/2005 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε πρόωρη συμφωνία για την ανανέωση του συμβολαίου του Δημήτρη Σαλπιγγίδη ήρθαν χθες αργά το βράδυ, η διοίκηση του ΠΑΟΚ με τον μάνατζερ του παίκτη Βαγγέλη Αγγελή. Ενάμιση χρόνο πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος συμβολαίου, ο διεθνής επιθετικός συναίνεσε προφορικά στην πρόταση που του έγινε από τον Γιάννη Γούμενο για νέο τετραετές συμβόλαιο. Επίσημη ανακοίνωση βέβαια δεν υπάρχει, (αναμένεται να γίνει μετά το τέλος του πρωταθλήματος), αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο μάνατζερ και κουμπάρος του παίκτη, σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, η συζήτηση που είχαν οι δυο πλευρές έγινε μέσα σε θετικό κλίμα. "Η επιθυμία του Δημήτρη είναι να μείνει στον ΠΑΟΚ, αλλά από εκεί και πέρα είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και θα κοιτάξει τους οικονομικούς όρους, αν τον συμφέρουν. Υπήρχε ένα καλό κλίμα, δεν αναφερθήκαμε σε ποσά, απλά ο πρόεδρος μετέφερε την επιθυμία του στο Δημήτρη να μείνει στην Τούμπα. Ο Δημήτρης είναι αισιόδοξος. Τον κάθε παίκτη τιμά όταν ο ΠΑΟΚ θέλει να τον κρατήσει", δήλωσε σχετικά ο κ. Αγγελής.

    [17] Μπάσκετ

    'Εμεινε Πειραιά ο Γκόρενς

    10/5/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς τον Μπόρις Γκόρενς θα παραταχθεί αύριο στην Πάτρα ο Ολυμπιακός, στον αγώνα που θα κρίνει την όγδοη θέση της τελικής βαθμολογίας της κανονικής περιόδου και που οδηγεί στα play-offs. Ο Γιόνας Καζλάουσκας μπορεί να σκέφτεται και να σχεδιάζει από τώρα τον Ολυμπιακό της νέας χρονιάς, αλλά σε καμία περίπτωση δε θέλει να χρεωθεί τη μη είσοδο της ομάδας στα πλέι οφ, για πρώτη φορά μετά το 1992. Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονται τη νίκη και ταυτόχρονα την ήττα του Ηρακλή από τον Αρη για να πάρουν το όγδοο και τελευταίο εισιτήριο των play-offs της Α1 και να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό. Σε διαφορετική περίπτωση ο πάλαι ποτέ κραταιός Ολυμπιακός κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και στη δέκατη θέση της βαθμολογίας, που θα είναι η χειρότερη της ιστορίας του στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

    [18] Μπάσκετ

    Συνεχίζουν μαζί ΠΓΣ-Πετρόπουλος

    10/5/2005 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο στα μέσα της περιόδου. Στόχος να δώσει νέο πνεύμα στην ομάδα και να την κρατήσει στην Α1 κατηγορία. Ο "Νουρέγεφ" του ελληνικού μπάσκετ, Κώστας Πετρόπουλος κατάφερε να βγάλει εις πέρας την δύσκολη αποστολή και η ιστορική ομάδα να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία. Η συμβολή του στο επίτευγμα μεγάλη. Η αναγνώριση του έργου του από την διοίκηση, άμεση. Ο Μίνως Κυριακού κάλεσε σήμερα τον έμπειρο προπονητή στα γραφεία της ομάδας και του ζήτησε να ανανεώσει την συνεργασία του για ακόμη ένα χρόνο. Αυθόρμητη και η θετική απάντηση του "κόουτς" στο αίτημα. Οι δύο άνδρες δεν καθυστέρησαν καθόλου να δώσουν τα χέρια και ανανέωσαν το ραντεβού τους, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που ήθελαν τον Πετρόπουλο να μένει στην ομάδα και να συνεχίσει το έργο του. Μετά το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας, οι δυο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου για να χαράξουν την αγωνιστική πολιτική της νέας χρονιάς.

    [19] Μπάσκετ

    Κορυφαίος των πάγκων ο Ντ' Αντόνι

    10/5/2005 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας μίας ομάδας είναι "καλή διοίκηση, καλός προπονητής και καλοί παίκτες". Δεν ξέρουμε αν υπάρχει τιμητική διάκριση για τη "διοίκηση της χρονιάς", αλλά σίγουρα μετά τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της περιόδου 2004-2005, του Καναδού πόιντ γκαρντ Στιβ Νας και τον αντίστοιχο τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς, οι Φοίνιξ Σανς συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να κατακτήσουν το φετινό τίτλο του ΝΒΑ. Ο 54χρονος Ιταλός Μαίκ Ντ Αντόνι, που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια ως ένας προικισμένος γκαρντ πόιντ, έκανε το μεγάλο άλμα και πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Πρώτη του ομάδα το 1999 ήταν το Ντένβερ, στη συνέχεια εργάστηκε ως σκάουτερ στο Σαν Αντόνιο, βοηθός προπονητή στο Πόρτλαντ και έπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του. Εκεί ανέλαβε το τιμόνι της Τρεβίζο και στη συνέχεια γύρισε ξανά στις ΗΠΑ, ως συνεργάτης του Φράνκ Τζόνσον. Φέτος στην πρώτη του χρονιά ως τεχνικός των Σανς, έχει πετύχει 62 νίκες.

    [20] Βόλεϊ

    Στα "πράσινα" ο Βραζιλιάνος "Ντάντε"

    10/5/2005 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του νταμπλ από την αήττητη ομάδα του Ηρακλή, ο Παναθηναϊκός μπαίνει δυναμικά στη νέα χρονιά, σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε ο πρόεδρος Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, να επιστρέψουν οι "πράσινοι" στους τίτλους. Ο 25χρονος διεθνής Βραζιλιάνος "Ντάντε" Γκιαμράες Σαντος ντο Αμαρέλ (2.01μ) της Μόντενα, είναι το νέο φετινό απόκτημα της ομάδας. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας, που γεννήθηκε στις 30/9/80 στην Ιτούμπιάρα αγωνίζεται στη Μόντενα από το 2002-2005, ενώ στο παρελθόν έπαιξε στις βραζιλιάνικες Μίνας (2001-2002, πρωταθλητής κόσμου), Σουζάνο (2000-2001) και Τρεζ Κοράκες (1999-2000) υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους "πράσινους".

    Ομάδα-μοντέλο χτίζει το "τριφύλλι"

    Η απόκτηση του "Ντάντε" μαζί με το νεαρό Κολομβιανό διαγώνιο της ΑΕ Νίκαια, Λίμπερμαν Αγκάμεζ, που πρόκειται να δοθεί δανεικός, τον διεθνή διαγώνιο άσο της Βενεζουέλας, Ερνάντο Γκόμεζ, τον επίσης Βραζιλιάνο πασαδόρο της Ουνισούλ, Μαρτσέλο Ελγκάρτεν "Μαρτσελίνιο", αλλά και το διεθνή του Ηρακλή, Θοδωρή Μπάεφ, που -εκτός εξαιρετικού απρόπτου- μετά από 4 χρόνια στο "Γηραιό", ετοιμάζεται να ντυθεί στα "πράσινα", σίγουρα αφήνει πολλές υποσχέσεις στο λαό του Παναθηναϊκού για μία χρονιά γεμάτη διακρίσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο "Ντάντε" μαζί με το Μαρτσελίνιο είναι ο πέμπτος Βραζιλιάνος, που θα φορέσει το "τριφύλλι" στο στήθος, μετά τους Αρούντα Εντουάρντο "Πεζάο" (2000-2001), "Αντρέ" Νασιμέντο, Κλέμπερ ντε Ολιβεϊρα Τζούνιορ (2002-2003).

    [21] Πολιτισμός

    Στην ΝΕΤ 105,8

    Απολαύστε την Tanita Tikaram

    10/5/2005 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2005 5:33:00 μμ)

    Η Ταnita Tikaram, η καλλιτέχνης με τη σαγηνευτική φωνή και την αισθαντική παρουσία, που είχε εντυπωσιάσει με το ντεμπούτο της album "Ancient Hearts", απ όπου και η μεγάλη επιτυχία "Twist in my sobriety", επιστρέφει στη δισκογραφία με το νέο της άλμπουμ "Sentimental". Με την ευκαιρία αυτής της δουλειάς, η αγαπημένη τραγουδοποιός μιλάει την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον Δημήτρη Μεϊδάνη και στη ΝΕΤ 105,8 για όλα όσα μεσολάβησαν κατά την επτάχρονη απουσία της από τη δισκογραφία, τα πράγματα που τη σημάδεψαν και τη συγκίνησαν, τα ταξίδια της και το υλικό του νέου της album, ενώ αποκαλύπτει αθέατες πλευρές της προσωπικής της ζωής. Πιο ώριμη από ποτέ, ισορροπώντας ανάμεσα στην αισιοδοξία και στη μελαγχολία, ξεδιπλώνει μουσικά όνειρα και προσωπικές επιθυμίες, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει.

    [22] Υγεία

    Από 12 έως 20 Μαΐου

    Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    10/5/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως την Παρασκευή 20 του ίδιου μήνα. Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ζητά διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την Υγεία, αύξηση των κονδυλίων 2005 για τις εφημερίες και νέο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

    [23] Υγεία

    "Αφρώδης" θεραπεία για τους κιρσούς

    10/5/2005 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μια νέα επαναστατική μέθοδος κατά των ενοχλητικών φλεβικών κιρσών εφαρμόζεται με επιτυχία σε βρετανικό νοσοκομείο. Πρόκειται για τη χορήγηση ειδικού αφρού με ένεση, που βοηθά στην απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και συνίσταται για τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις οι οποίες επί του παρόντος αντιμετωπίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις ή με σκληροθεραπεία. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν στο Νοσοκομείο Ealing του Λονδίνου κρίνονται από τους γιατρούς ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα.

    Αντί για νυστέρι

    Εκτιμάται ότι το 20 με 30% των ενηλίκων παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κιρσούς, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση πέντε φορές συχνότερα σε σχέση με τους άνδρες. Η εκδήλωση τους αποδίδεται συχνά σε μία κληρονομική ανωμαλία στην κατασκευή των βαλβίδων της καρδιάς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το τίμημα της παρατεταμένης ορθοστασίας ή της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα που προκαλεί ποικίλουν από πόνους στα πόδια και φαγούρα έως μυϊκές κράμπες και πρηξίματα.

    Το να απαλλαγεί κανείς δεν πάντα εύκολο. Όταν οι κιρσοί είναι μικροί ελέγχονται με μέσα όπως επίδεσμοί και ειδικές ελαστικές κάλτσες. Όταν όμως είναι πιο εκτεταμένοι και άρα πιο επώδυνοι, απαιτούν αντιμετώπιση με τη γνωστή σκληροθεραπεία - δηλαδή την έγχυση υγρών σληρυντικών ουσιών στους κιρσούς - ή χειρουργική επέμβαση, με ολική αναισθησία.

    Τα πλεονεκτήματα της σκληροθεραπείας έχουν να κάνουν με το ότι γίνεται με τοπική αναισθησία και μένει μόνο ένα μικρό σημάδι, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε πολύ λίγες ημέρες. Το υγρό που χρησιμοποιείται όμως μόλις εισέρχεται στις φλέβες διαλύεται και κάποιες φορές ξεφεύγει από τις φλέβες, με αποτέλεσμα δυσάρεστες παρενέργειες για τον πάσχοντα. Αυτές τις παρενέργειες έρχεται να εξαλείψει η αντικατάσταση του υγρού με αφρό, ο οποίος δεν διαλύεται και αποκτά καλύτερη επαφή με τα τοιχώματα των αγγείων. Παράλληλα, η χορήγηση του κατευθύνεται αποτελεσματικά με τη βοήθεια υπέρηχων. Όπως εξηγεί στο BBC o δρ. Γιώργος Γερουλάκος, σύμβουλος αγγειοχειρουργικής στο νοσοκομείο Ealing, αυτό που απομένει είναι να εξεταστεί μακροπρόθεσμα η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

    [24] Τεχνολογία

    Η γκαρνταρόμπα της τρυφερότητας

    10/5/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της τρυφερότητας, έστω κι αν αυτή είναι εικονική. Ιταλοί σχεδιαστές λένε πως βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα της φυσικής απουσίας του άλλου στις υπεραστικές σχέσεις: αγκαλιές κατάλληλες προς ένδυση. Πρόκειται για ένα μπλουζάκι, το οποίο με τη βοήθεια ειδικών ενσωματωμένων μικρο-αισθητήρων που λαμβάνουν πληροφορίες μέσω κινητού τηλεφώνου, αναπαράγει την αίσθηση που δημιουργεί η αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου. Περίπλοκο; Μάλλον. Αποτελεσματικό; Δεν γνωρίζουμε, αλλά μοιάζει λίγο απίθανο να βρεθεί κάτι που να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Χωρίς αμφιβολία όμως πρόκειται για το πρώτο βήμα στη γένεση της διαδραστικής γκαρνταρόμπας του μέλλοντος.

    Virtual αγκαλιά

    Το σύστημα μπλουζάκι-"αγκαλιά" ονομάζεται F+R Hugs και αυτό που επιδιώκει είναι να δημιουργεί σε αυτόν που το φορά την τόσο ευεργετική για το σώμα και το μυαλό, αίσθηση της αγκαλιάς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω αισθητήρων, που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία του ρούχου, όπως γύρω από το λαιμό, στους αγκώνες, στους ώμους, στο πάνω μέρος της πλάτης και χαμηλά γύρω από τη μέση, οι οποίοι λαμβάνουν μέσω των δικτύων κινητής τηλεπικοινωνίας, πληροφορίες για τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και τον τρόπο που αγγίζει το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει.

    Κατόπιν με το πάτημα ενός κουμπιού τα σημεία όπου βρίσκονται οι αισθητήρες φουσκώνουν, ξεφουσκώνουν και πάλλονται ρυθμικά, προσομοιάζοντας τη λειτουργία της αναπνοής, της πίεσης και της θερμότητας ενός άλλου σώματος και δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της αγκαλιάς. Το μπλουζάκι εφαρμόζει στο σώμα και μπορεί να φορεθεί κάτω από άλλα ρούχα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

    Η εφεύρεση αποτελεί έμπνευση της Ιταλίδας σχεδιάστριας Francesca Rosella, που σπούδασε στο Ινστιτούτο Διαδραστικού Σχεδίου του Τορίνο και του σχεδιαστή Ryan Genz.

    Η δημιουργία του δεν ήταν απλή υπόθεση. Σε όλη τη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 200 εθελοντές από διάφορες χώρες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια και έδωσαν συνεντεύξεις, περιγράφοντας το πώς και το τι αισθάνονταν μέσα στα χέρια των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ συμμετείχαν και στις δοκιμές σε όλη τη διαδικασία κατασκευής.

    Το προϊόν, λένε οι δημιουργοί του, δεν αφορά μόνο τους ερωτικούς συντρόφους, που βρίσκονται σε απόσταση, αλλά και τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι ή ακόμα και τα παιδιά που για κάποιο λόγο πρέπει να στερηθούν την αγκαλιά του γονιού. Αν και για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις ίσως αποδειχθεί δύσκολος ο χειρισμός της τεχνολογίας. Αυτό στο οποίο επιμένουν, όμως, είναι ότι μια αγκαλιά χαρίζει χαρά, ηρεμία και ασφάλεια, σε αυτόν που τη δέχεται και κάπου εκεί η εφεύρεση τους έχει να συνεισφέρει.

    [25] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Για μια χούφτα δολλάρια...

    10/5/2005 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Λίγο πριν τον επίλογο της λαμπρής καριέρας του ο 34χρονος πρώην άσος της "σελεσάο" Εντμούντο, δέχθηκε να αγωνιστεί στη βραζιλιάνικη ομάδα της περιφέρειας του Ρίο ντε Τζενεϊρο της Β' κατηγορίας Νόβε Ιζουάγκου, με μηνιαίες απολαβές μόλις 100 δολαρίων, ως χάρη προς τον φίλο του και τεχνικό της ομάδας Ζίνιο. "Μου αρέσει η ομαδική δουλειά που γίνεται και θέλω να συνεργαστώ" δήλωσε ο Εντμούντο στους εκπροσώπους του Τύπου και στη συνέχεια ξεκαθάρισε: "Συμφώνησα να πληρωθώ με όσα χρήματα παίρνουν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες μου" τόνισε ο Βραζιλιάνος άσος που σε ερώτηση του Τύπου, αν αυτός θα είναι ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του επεσήμανε "ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. "Το ζώο", όπως ήταν το παρατσούκλι του όταν διέπρεπε στα γήπεδα, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στη χώρα του το 1993, 1994 με την Παλμεϊρας και το 1997 με τη φανέλα της Βάσκο ντα Γκάμα. Παλιότερα ο Εντμούντο αγωνίσθηκε στη Φλουμινένσε, ενώ έχει θητεύσει και στα πρωταθλήματα Ιταλίας και Ιαπωνίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 May 2005 - 16:53:53 UTC