Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Ειρηναίος
  • [02] Ανακαλεί ο Βαβύλης για Αγγελάκο
  • [03] Κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά
  • [04] Τιμήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας
  • [05] Επίσκεψη Αλαβάνου στο Πέραμα
  • [06] Αιματηρή επιχείρηση στο δυτικό Ιράκ
  • [07] Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
  • [08] Εντατικοί έλεγχοι σε κυλικεία
  • [09] Μεγάλο εμπόδιο στην καριέρα του Ντέντε
  • [10] "Φλερτάρει" με Έντου η "Μεγάλη Κυρία"
  • [11] Ετοιμάζεται να ντυθεί "στα μαύρα" Καλάντζε
  • [12] Νατσούρας: "Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έγινε"
  • [13] Ηρεμία την ΑΕΚ
  • [14] Γηπεδούχος ο Ολυμπιακός στον τελικό
  • [15] Σε ρυθμούς "τανγκό" χόρεψε το Παγκόσμιο του 2006
  • [16] Σ' απολογία Ηρακλής και Ολυμπιακός
  • [17] Όγδοη η Ελλάδα στο "41ο Γύρο Τουρκίας"
  • [18] "Έπεσε" ελαφρώς η Δανιηλίδου
  • [19] O Peter Greenaway στην Αθήνα
  • [20] Τι βλέπουν τα μωρά;
  • [21] Βόλτα με τη δύναμη του ανέμου
  • [22] Τον πελαργό περιμένει η Λετίθια Ορτίθ
  • [23] Στη Γερμανία θα δούμε πόσο μετράμε
  • [24] "Παρών" στη Γερμανία ο Ροναλντίνιο
  • [25] Στο Λεβερκούζεν το "αρχηγείο" της Βραζιλίας
  • [26] Καταθέσεις υπέρ Γ. Σερίφη

    [01] Κοινωνία

    Μετά από παρέμβαση Βαρθολομαίου

    Στο Φανάρι ο Ειρηναίος

    9/5/2005 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2005 7:50:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα Ιεροσόλυμα, μετά τα χθεσινά επεισόδια και εν αναμονή των επίσημων τοποθετήσεων της Ιορδανίας και του Ισραήλ για το θέμα της αποκήρυξης του Πατριάρχη Ειρηναίου. Σήμερα στα τεκταινόμενα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων παρενέβη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με μήνυμα του προς τον κ. Ειρηναίο, του ζητά να μην προχωρήσει σε εσπευσμένες ενέργειες, όπως η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, που θα οξύνει περισσότερο την τρέχουσα κρίση. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος στην προσφώνησή του, χρησιμοποιεί τον όρο προς "Πατριάρχη Ειρηναίο" και όχι προς "Πατριάρχη Ιεροσολύμων". Το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απήυθυνε πρόσκληση προς τον κ. Ειρηναίο να επισκεφθεί το Φανάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο κ. Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση και υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί το Φανάρι εντός των προσεχών ημερών.

    Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Ειρηναίο

    " Παρόντος και του ήδη αφηχθέντος στην Κωνσταντινούπολη Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κ. Θεοδώρου", "ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεδέχθη την πρόσκληση και υπεσχέθη ότι εντός των προσεχών ημερών θα προσέλθει εις το πατριαρχικό πατριαρχείο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:

    "Πάσα άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των γεγονότων δεν ανταποκρίνεται εις την πραγματικότητα".

    Νωρίτερα, στην επιστολή του προς τον κ. Ειρηναίο ο κ. Βαρθολομαίος, τον προσφώνησε με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όταν απευθύνεται σε προκαθημένους που έχουν στερηθεί για κάποιο λόγο των διοικητικών τους δικαιωμάτων.

    Με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης έμμεσα αποδέχεται την ανάληψη όλων των δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από την τριμελή επιτροπή που όρισε νωρίτερα η Αγιοταφική Αδελφότης.

    Στο μήνυμα του ζητά από τον κ. Ειρηναίο να μην προχωρήσει στη σύγκληση Συνόδου, όπως είχε αναγγείλει νωρίτερα, επισημαίνοντάς του ότι θα ήταν Σύνοδος μειοψηφίας, οπότε η κίνηση αυτή θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και θα καθιστούσε βαθύτερη την κρίση που μαστίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 ο κ. Ειρηναίος επιχείρησε να ζητήσει τηλεφωνικά εξηγήσεις από τον κ. Βαρθολομαίο για το πρωινό του τηλεγράφημα.

    Τελικά ο κ. Ειρηναίος κατάφερε να μιλήσει μόνο με τον διευθυντή του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον Μητροπολίτη Σεβαστείας. Ο κ. Ειρηναίος, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε παράπονα. Ο Μητροπολίτης Σεβαστείας απάντησε πως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν με ευθύνη του κ. Ειρηναίου και το Φανάρι δεν ευθύνεται.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την τριμελή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Εν τω μεταξύ, η ιορδανική κυβέρνηση, φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στη Σύνοδο του Πατριαρχείου, ότι θα προσυπογράψει τη Συνοδική Πράξη έκπτωσης του Ειρηναίου. Η παλαιστινιακή πλευρά ήδη τάχθηκε υπέρ των Αγιοταφιτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επεισόδια στα Ιεροσόλυμα

    [02] Κοινωνία

    Με ιδιόγραφο σημείωμα προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

    Ανακαλεί ο Βαβύλης για Αγγελάκο

    9/5/2005 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό με ιδιόγραφο σημείωμα του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας Γιώργο Αγγελάκο, ο Απόστολος Βαβύλης. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται τώρα, ότι έχει να μιλήσει και να συναντηθεί με τον κ. Αγγελάκο από το 1992. "Ουδέποτε δήλωσα σε κανέναν ότι ο κ. Αγγελάκος με κάλυψε, όπως κανείς άλλος άλλωστε, προκειμένου να μην συλληφθώ για εκκρεμόντα εντάλματα" αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμα του που παρέδωσε στον κ. Αγγελάκο ο δικηγόρος του Γιώργος Αλφαντάκης.

    Στον Εισαγγελέα το σημείωμα Βαβύλη

    Ο κ. Αγγελάκος διαβίβασε το ιδιόγραφο σημείωμα του Απόστολου Βαβύλη, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, κ. Παπαγγελόπουλο.

    Στο σημείωμα του, ο Απόστολος Βαβύλης, αναφέρει τα παρακάτω:

    "Τον Αγγελάκο τον γνώρισα στο γραφείο του Παπαευθυμίου το βράδυ του Σεπτεμβρίου 1989 πριν την επιχείρηση στη Νέα Κηφισιά στην "πίτσα με το μέτρο". Έκτοτε δεν είχα ιδιαίτερες σχέσεις μαζί του γιατί με χειριζόταν ο κ. Τριανταφυλλάκης. Έχω να τον συναντήσω από το 1992 περίπου. Ουδέποτε δήλωσα σε κανέναν ότι ο κ. Αγγελάκος με κάλυψε όπως κανείς άλλος άλλωστε προκειμένου να μην συλληφθώ για εκκρεμόντα εντάλματα. Με τον κ. Αγγελάκο έχω να μιλήσω και να συναντηθώ από το 1992 περίπου".

    Ο δικηγόρος του, Γ. Αλφαντάκης παρέδωσε στον κ. Αγγελάκο το σημείωμα, μαζί με συνοδευτική επιστολή στην οποία αναφέρει ότι ο πελάτης του έγινε έξω φρενών ότι άκουσε τι φέρονταν να είπε εναντίον του και τον διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε και σε κανέναν δεν δήλωσε τέτοια ψευδή γεγονότα.

    Αξίωσε δε, προσθέτει στην επιστολή του ο κ. Αλφαντάκης, "να σας παραδώσω το συνημμένο ιδιόγραφο σημείωμα του, που έγραψε αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή, το οποίο κατά καθήκον σας κομίζω".

    Τι είχε πει στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο

    Στη συνέντευξη του, στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο Απόστολος Βαβύλης, είχε εμπλέξει τον αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ Γ. Αγγελάκο, για τον οποίο είχε πει ότι το 1998 του παρείχε κάλυψη παρά τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν σε βάρος του.

    Δήλωνε ακόμα ότι είχε γίνει ειδικός χειρισμός και του δόθηκε χρόνος να απομακρυνθεί, γιατί στην Αστυνομία εκτιμούσαν τη δουλειά του.

    Επίσης, ανέφερε, ότι ο κ. Αγγελάκος τον βοήθησε και με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αποφεύγοντας να τους πει, ότι διώκεται.

    Πιο κοντά στην έκδοση

    Στο μεταξύ, την Τρίτη το πρωί θα συζητηθεί ενώπιον των ιταλικών δικαστικών αρχών, αίτηση ακύρωσης της ποινής που του έχει επιβληθεί στην Ιταλία για εμπορία ναρκωτικών.

    Εφόσον, η αίτηση ακύρωσης της καταδικαστικής απόφασης γίνει δεκτή, ο Βαβύλης αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα μας ακόμα και μέσα στο Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ιταλικές αρχές, δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών για ολιγοήμερη μεταφορά του στην Ελλάδα, ώστε να καταθέσει στις δικαστικές αρχές της χώρας μας.

    [03] Κοινωνία

    Συγκεντρώσεις και πορείες

    Κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά

    9/5/2005 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2005 7:11:22 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ημέρα απεργίας έχει κηρυχθεί η 11η Μαΐου από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς που μεταφέρθηκε καθώς συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να απεργήσουν και διοργανώνουν την κεντρική τους εκδήλωση στο Πεδίον του Άρεως στις 10.30 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους στις 11 στο Σύνταγμα σε ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία. Στη Θεσσαλονίκη η Εργατική Πρωτομαγιά θα εορταστεί με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η μία θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, με διοργανωτές το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), και η δεύτερη την ίδια ώρα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με διοργανωτή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

    Ποιοι απεργούν

    Την Τετάρτη, η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς λεωφορεία, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, καθώς έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα λεωφορεία που εκτελούν τα δρομολόγια Express προς το αεροδρόμιο. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, γι' αυτό και θα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο ανά προορισμό εσωτερικού και ένα δρομολόγιο ανά χώρα για τις πτήσεις του εξωτερικούγια κάθε προορισμό. Σε περίπτωση, πάντως, που απεργήσουν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, ενδέχεται να τροποποιηθεί και το πρόγραμμα των πτήσεων της Aegean Airlines.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια του Οργανισμού, εκτός από τα λεγόμενα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

    Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ και δημόσια νοσοκομεία.

    Τα σχολεία την Τετάρτη θα λειτουργήσουν κανονικά τις δύο πρώτες ώρες, σύμφωνα με εγκύκλιο της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου. Ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα το δηλώσει στο διευθυντή του σχολείου του προκειμένου να διευκολυνθεί. Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη και εκβιαστική την εγκύκλιο και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος, προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαΐου σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Απεργία εξήγγειλε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου ΠΟΣΔΕΠ.

    Οι Νομαρχίες της χώρας θα μείνουν κλειστές την Τετάρτη, με ανακοίνωση της Ε.Ν.Α.Ε, η οποία καλεί όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων όλης της χώρας. Εξάλλου, η ΠΟΕ -ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους σε νέα 24ωρη απεργία στις 18 Μαΐου για την ακρίβεια, τη λιτότητα και αιτήματα το νέο μισθολόγιο, την επέκταση των επιδομάτων των βαρέων και ανθυγιεινών, την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης κλπ. Η ΤΕΔΚΝΑ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους αιρετούς εκπροσώπους της Αττικής, καθώς και όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, που πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 11 Μαΐου, τιμώντας έτσι τη μνήμη χιλιάδων αγωνιστών για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά από απόφαση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι θα σιγήσουν σε όλη τη χώρα όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, 10 Μαΐου, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 11 Μαΐου. Επίσης, δεν θα κυκλοφορήσει καμία καθημερινή εφημερίδα, ωστόσο οι συντάκτες θα εργαστούν για τα πρωινά και απογευματινά φύλλα της Πέμπτης, όπως σε ημέρα αργίας. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, στις εφημερίδες, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα πρακτορεία ειδήσεων, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, τα portals και γραφεία Τύπου υπουργείων, οργανισμών και επιχειρήσεων, να έχουν καθολική συμμετοχή στην απεργία και να συμμετάσχουν, με το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα, στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που οργανώνουν την Τετάρτη οι δημοσιογραφικές Ενώσεις στην Αθήνα και σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Από την απεργία εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ερίζουν για την Πρωτομαγιά

    [04] Πολιτική

    Από το Ρώσο πρόεδρο για την αντιστασιακή του δράση

    Τιμήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας

    9/5/2005 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2005 2:57:15 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Το Μετάλλιο της Νίκης απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμώντας τον για την αντιστασιακή του δράση. Ο κ. Παπούλιας, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου πολέμου στη Μόσχα, τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, όπου ο κ. Πούτιν παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των 60 ξένων ηγετών που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις. "Η τιμή που μου έγινε είναι τιμή για όλη την αντίσταση στην Ελλάδα, για όλους αυτούς που αντιστάθηκαν στα βουνά και τις πόλεις, για τον ηρωικό λαό της Αθήνας, για τους αντάρτες αδιαφόρως πολιτικού χρώματος. Για την καθολική ελληνική αντίσταση, μια από τις ηρωικότερες στην Ευρώπη", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλώνοντας υπερήφανος και συγκινημένος. Μαζί με τον κ. Παπούλια τιμήθηκαν οι Πρόεδροι της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου και της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, οι πρώην Πρόεδροι της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης και της Πολωνίας, στρατηγός Βόϊτσεχ Γιαρουζέλσκι, καθώς και ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ Χοεντζέλερν. Στο μεταξύ, εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 χρόνων από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας έγιναν σήμερα και στην Αθήνα.

    Εκδηλώσεις μνήμης

    Ξεχωριστή η σημερινή ημέρα και για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας, μετά την Ρωσία και την Γιουγκοσλαβία, είναι η τρίτη σε αριθμό ατόμων που μετείχαν δραστήρια, ένοπλα ή όχι, στην αντίσταση κατά των ναζιστικών στρατευμάτων.

    Το πρωί της Δευτέρας τελέστηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ακολούθησε ομιλία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζου και στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και αντιστασιακών ενώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Πανηγυρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο στις 7 το απόγευμα, όπου θα παραστούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λαμπροί εορτασμοί

    [05] Πολιτική

    Ζήτησε στήριξη όλων των εργαζομένων

    Επίσκεψη Αλαβάνου στο Πέραμα

    9/5/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Κοντά στους εργαζόμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ. Ο κ. Αλαβάνος, που συναντήθηκε με ανέργους και στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΝΑΥΣΙ, κάλεσε την Κυβέρνηση "να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων" και να παρέμβει άμεσα, ώστε να επαναλειτουργήσει με νέους όρους η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Παράλληλα, ζήτησε από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των περίπου 150 εργαζομένων στην ΝΑΥΣΙ και έκανε λόγο για "απαράδεκτη κατάσταση", καθώς ο επιχειρηματίας την έχει εγκαταλείψει λόγω χρεών και έχει ανοίξει άλλη επιχείρηση. Τέλος, ο κ. Αλαβάνος επέκρινε τη διοίκηση του σωματείου μετάλλου, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, γιατί αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του. "Η απάντησή μας στη διαιρετική πολιτική του ΚΚΕ θα είναι η ενότητα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν", τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [06] Ιράκ

    Αιματηρή επιχείρηση στο δυτικό Ιράκ

    9/5/2005 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Τουλάχιστον 75 Ιρακινοί αντάρτες καθώς και ξένοι μαχητές σκοτώθηκαν κατά το πρώτο 24ωρο της επιχείρησης Αμερικανών πεζοναυτών, στην επαρχία Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, στην επιχείρηση συμμετείχαν εναέριες και επίγειες δυνάμεις, δίχως να διευκρινίζεται αν έχασαν τη ζωή τους και πεζοναύτες των ΗΠΑ. Η επιχείρηση πραγματοποιείται σε μια έρημη περιοχή βορείως του Ευφράτη ποταμού.

    [07] Οικονομία

    Πρόσκληση για επενδύσεις

    Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

    9/5/2005 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή αλλά και για την Ευρώπη, μετατρέπεται η χώρα μας, μετά την απόφαση που ενέκρινε τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, εγκρίθηκαν οι κώδικες ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι, από αύριο, οι μεγάλοι Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν την επιλογή να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την υπογραφή των κωδίκων, τερματίστηκε μία εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και έξι χρόνια, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος της νέας διακυβέρνησης. Επιπλέον, η χώρα εναρμονίζεται πλήρως με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι αυξάνονται οι επιλογές αρχικά για τους μεγάλους πελάτες και για τους καταναλωτές, ενώ μίλησε για σήμα της κυβέρνησης προς την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει θετικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο , μετά την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τις νέες συμφωνίες που προωθούνται για τη σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας- Ιταλίας στο φυσικό αέριο, καθώς και με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

    Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε δημοσίως τον υφυπουργό Γιώργο Σαλαγκούδη, το γενικό γραμματέα Νίκο Στεφάνου, τον νυν και τον προηγούμενο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μιχάλη Καραμανή και Παντελή Κάπρο για τη συμβολή τους στην κατάρτιση των κωδίκων.

    Βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα

    Ο νέος Κώδικας διευρύνει την δυνατότητα εισόδου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτός από την ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών . Η δυνατότητα αυτή δημιουργείται με την θέσπιση βραχυχρόνιων αγορών ενέργειας και εφεδρειών, καθώς και μακροχρόνιας αγοράς διαθεσιμότητας ισχύος.

    Στις αγορές αυτές προσφέρουν και αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, επικουρικές υπηρεσίες, και διαθεσιμότητα ισχύος οι συμμετέχοντες, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται πλέον, εκτός από την ΔΕΗ , ιδιώτες παραγωγοί, προμηθευτές και επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν επιλέξει να τροφοδοτούν μέρος των αναγκών τους, αγοράζοντας απευθείας από την εγχώρια αγορά ή εισάγοντας από τις διασυνδέσεις με τους βόρειους γείτονες μας και την Ιταλία.

    Στο νέο πλαίσιο της λειτουργίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός και προμηθευτής .

    Ο ρόλος της ΔΕΗ είναι πρωταγωνιστικός και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της απαραίτητη, καθώς η είσοδος ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, είναι δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγικότητά τους θα είναι τουλάχιστον ανάλογη με αυτή της ΔΕΗ.

    Με το νέο Κώδικα, ιδρύονται επίσης η χονδρεμπορική αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και η αγορά μακροχρόνιας επάρκειας ισχύος.

    Κύριος στόχος του Κώδικα είναι η δημιουργία των συνθηκών για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού με ίσους όρους, η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των επιμέρους αγορών και η ανάπτυξη δευτερογενών αγορών που θα μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος από τη λειτουργία του τομέα.

    Οι κανόνες της αγοράς διασφαλίζουν ότι οποιοσδήποτε επιθυμεί να εισέλθει σε αυτήν, έχει τη δυνατότητα να το πράξει χωρίς διοικητικά ή άλλα εμπόδια να περιορίζουν την δυνατότητα δραστηριοποίησής του. Παρόλ' αυτά, η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού εξαρτάται από το βαθμό αποδοτικότητας σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, δηλαδή από το βαθμό, στον οποίο είναι σε θέση, να παράγει ή να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια, σε τιμή χαμηλότερη από αυτούς.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η είσοδος ανεξαρτήτων παραγωγών ή προμηθευτών στην αγορά, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, την αύξηση των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας και τη λειτουργία του ανταγωνισμού σε όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

    [08] Οικονομία

    Εντατικοί έλεγχοι σε κυλικεία

    9/5/2005 3:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Αυστηρή προειδοποίηση για εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης που καθορίζει ανώτατες τιμές σε προϊόντα που διατίθενται σε κυλικεία και καντίνες, απηύθυνε την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, δίνοντας όμως και ολιγοήμερο περιθώριο προσαρμογής. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν σήμερα, αλλά τις πρώτες ημέρες θα γίνουν συστάσεις, ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη συνέχεια όσοι εξαπατούν τους καταναλωτές, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, ισχύει το πλαφόν στις τιμές πώλησης 7 προϊόντων σε κυλικεία και καντίνες.

    Ανώτατες τιμές σε βασικά είδη

    Τη Δευτέρα, συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης επισκέφθηκαν τους χώρους εστίασης στο αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος". Παράλληλα, κύμα ελέγχων ξεκινούν από αύριο και οι Νομαρχίες.

    Το πλαφόν ισχύει για το νερό του μισού λίτρου, τοστ και σάντουιτς με τυρί-ζαμπόν, ελληνικό - γαλλικό - εσπρέσο και φραπέ, τσάι και αναψυκτικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέφτουν οι τιμές στα κυλικεία

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μεγάλο εμπόδιο στην καριέρα του Ντέντε

    9/5/2005 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το γεγονός ότι δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της "σελεσάο" φράζει το δρόμο του Βραζιλιάνου άσου της γερμανικής Ντόρτμουντ, Άρμερ Ντέντε να συνεχίσει την καριέρα του στα γήπεδα της "πρέμιερσιπ" με την εμφάνιση της Τσέλσι, αφού θεωρείται πολύ δύσκολο να αποκτήσει άδεια εργασίας στην Αγγλία. Όπως δήλωσε ο Βραζιλιάνος παίκτης στη γερμανική εφημερίδα "Ruhr Nachrichten" η Τσέλσι τον θέλει, καθώς το όνομά του φιγουράρει στη μετεγγγραφική λίστα του Ζοσέ Μουρίνιο για τη θέση του αριστερού μπακ: "Εχουμε μιλήσει δύο φορές με την Τσέλσι. Ομως, επειδή δεν είμαι διεθνής, είναι δύσκολο να αποκτήσω άδεια εργασίας στην Αγγλία".

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Φλερτάρει" με Έντου η "Μεγάλη Κυρία"

    9/5/2005 1:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Αγκαλιά" με τον τίτλο του φετινού "καμπιονάτο" βρίσκεται μετά τη χθεσινή της νίκη με 1-0 επί της Μίλαν η Γιουβέντους, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ετοιμάζει ένα μεγάλο μετεγγραφικό "χτύπημα" ενόψει της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Μετά τους Μούτου, Νοντα, Κόβατς και Τζιανικέντα που βρίσκονται στο στόχαστρο της Μεγάλης Κυρίας, ο ισχυρός άνδρας των "μπιανκονέρι" Λουίτζι Μότζι στρέφεται και προς την απόκτηση του 26χρονου Βραζιλιάνου μέσου της Άρσεναλ, Έντου. Το συμβόλαιο του άσου της "σελεσάο" με τα "κανόνια" λήγει τον Ιούνιο και η "βέκια σινιόρα" του καμπιονάτο θέλει να προλάβει ενδεχόμενη κίνηση της Βαλένθια, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον παίκτη.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ετοιμάζεται να ντυθεί "στα μαύρα" Καλάντζε

    9/5/2005 11:58:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Συγκλονισμένος είναι τις τελευταίες ημέρες ο 27χρονος Γεωργιανός άσος της Μίλαν, Κάχα Καλάντζε, για τον οποίο εκφράζονται φόβοι ότι ο αδελφός του είναι νεκρός. Ο Λέβαν Καλάντζε, που είχε απαχθεί από το 2001, σύμφωνα με την είδηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Βάνο Μεραμπίσβιλι, βρέθηκε σε μία τρύπα δυτικά του Τζουγκντίντι, μία πολη στο Τμπίλισι, μαζί με τα πτώματα άλλων επτά ανθρώπων. Πιθανολογείται ότι ο αδελφός του Καλάντζε, έπεσε σε ναρκοπέδιο, αλλά για να ανακοινωθεί και επισήμως ο θάνατός τουθα πρέπει να γίνει εξέταση DNA. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Λέβαν αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιακά προβλήματα και σύμφωνα με τους ανθρώπους του οικείου του περιβάλλοντοις θα έπρεπε να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νατσούρας: "Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έγινε"

    9/5/2005 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2005 6:56:49 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέχρι χθες, 8 Μαΐου 2005 ο Αντώνης Νατσούρας δεν είχε σημειώσει γκολ με την φανέλα του Ιωνικού. Στο ΟΑΚΑ έμελλε να σπάσει το ρόδι, και να γίνει όχι μόνο το πρόσωπο του αγώνα αλλά και της αγωνιστικής, καθώς το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ, δεν έδωσε απλώς τη νίκη στην ομάδα του, αλλά έφερε τα πάνω-κάτω στην κορυφή της βαθμολογίας, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος. Ο ποδοσφαιριστής του Ιωνικού, μιλώντας στο ιδιωτικό αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό, έδειξε να μην έχει συνειδητοποιήσει το ακριβές αποτέλεσμα της ενέργειάς του. " Ακόμη δεν έχω καταλάβει τι έγινε. Σίγουρα το συναίσθημα είναι πολύ περίεργο. Εκείνη τη στιγμή είχα απίστευτη χαρά. Θυμάμαι τον κόσμο που φώναζε όλη την ώρα και, όταν μπήκε το γκολ, επικράτησε μια σιγή. Σίγουρα ήταν μια από τις ευτυχέστερες στιγμές στην καριέρα μου και αυτό που μου έδωσε χαρά μετά από πολύ καιρό, γιατί είχα περάσει πολλές πίκρες και στενοχώριες" τόνισε σχετικά ο έμπειρος αμυντικός που μεταγράφηκε στη ομάδα της Νίκαιας τον Ιανουάριο.

    "Είχα εντολή να προωθούμε"

    Ερωτηθείς δε πως βρέθηκε σε θέση βολής και αν είχε πάρει σχετικές εντολές από τον προπονητή του ανέφερε: "Οι εντολές του προπονητή ήταν, αν κάποια στιγμή υπήρχε ο χώρος, να ανέβαινα. Εκείνη τη στιγμή είδα ότι υπήρχε χώρος και πίστεψα ότι ο συμπαίκτης μου θα μου κάνει την πάσα. Το μισό γκολ είναι του συμπαίκτη μου. Η τελευταία φορά που είχα σκοράρει ήταν το καλοκαίρι με τον Ηρακλή, σε έναν αγώνα Κυπέλλου".

    Όσο για το ρόλο που έπαιξε το γκολ αυτό στη "μάχη" του τίτλου, είπε: "Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο βάρος. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι το γκολ έπαιξε κάποιο ρόλο στο θέμα του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ πήγε πίσω στο θέμα τίτλος και Τσάμπιονς Λιγκ. Ανέβηκε ο Ολυμπιακός. Σίγουρα είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά δεν έχω κάτι βαθύτερο. Προσπαθώ να είμαι προσγειωμένος".

    Τέλος, μίλησε και για το κίνητρο του Ιωνικού: "Όταν έχεις αγώνα κυρίως με μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ -και ο Ιωνικός το έχει δείξει αυτό με όλες τις μεγάλες ομάδες- παίζεις καλό ποδόσφαιρο. Προσπαθείς να παίξεις για να χαρεί και ο κόσμος που βρίσκεται στο γήπεδο, αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούν από την τηλεόραση. Και εμείς οι ποδοσφαιριστές έχουμε κάποιο εγωισμό. Η ομάδα δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά τη σωτηρία της και έτσι έπρεπε να παίξουμε για να κερδίσουμε".

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ηρεμία την ΑΕΚ

    9/5/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με ψυχραιμία αντιμετώπισαν στην ΑΕΚ την χθεσινή ήττα από τον Ιωνικό. Παρότι όλοι ήταν πικραμένοι από την εξέλιξη του αγώνα και το τελικό αποτέλεσμα, διοίκηση και τεχνική ηγεσία στάθηκαν δίπλα στους παίκτες, τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τις δυο τελευταίες αγωνιστικές η εφετινή πορεία της ομάδας ήταν άκρως επιτυχημένη. Άλλωστε παρά την πίκρα των οπαδών όλοι ξέρουν ότι ακόμα υπάρχουν ελπίδες, καθώς τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει. Την άλλη Κυριακή η Ένωση πάει στην Λεωφόρο με ένα και μοναδικό στόχο. Τη νίκη, που θα κρατήσει ζωντανό το όνειρο του τίτλου και του Champions League, μέχρι την τελευταία αγωνιστική που θα παίξει με την Καλαμαριά. Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας: "το πληγωμένο ζώο να φοβάσαι".

    Χαλαρό πρόγραμμα

    Όσοι αγωνίστηκαν χθες, ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ οι υπόλοιποι γυμνάστηκαν ελαφρά και κυρίως με ασκήσεις για την φυσική κατάστασή τους.

    Στον αγωνιστικό τομέα και ενόψει του ντέρμπι με τους «πράσινους», ο Φερνάντο Σάντος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς ο Ζούλιο Σέζαρ εξέτισε την ποινή του, όπως και ο Μπρούνο Αλβες, και θα βρίσκονται στη διάθεση του Πορτογάλου τεχνικού. Από την καθοριστική αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό θα απουσιάσει ο Σίμος Κρασσάς, που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Γηπεδούχος ο Ολυμπιακός στον τελικό

    9/5/2005 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρουσία εκπρόσωπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Άρη, του προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και υπηρεσιακών παραγόντων της Ομοσπονδίας, ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας η προγραμματισμένη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας. Στον αγώνα που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας γηπεδούχος ομάδα, κληρώθηκε να είναι ο Ολυμπιακός, ενώ αποφασίστηκε να εκδοθούν συνολικά 21.057 εισιτήρια και προσκλήσεις. Το νότιο τμήμα των κερκίδων θα καταλάβουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και το βόρειο οι φίλαθλοι του Αρη, ενώ μεταξύ των φίλων των δύο ομάδων θα υπάρξουν κενές ζώνες για λόγους ασφαλειας. Τέλος, θα διενεργηθούν προληπτικοί έλεγχοι στους οργανωμένους φιλάθλους των ομάδων σε διαφορετικά σημεία της Πάτρας, εκτός των καθιερωμένων ελέγχων στις θύρες του Σταδίου.

    Σύσκεψη στην Πάτρα

    Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης σύσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας πήραν μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, των δύο φιναλίστ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Ομοσπονδίας.

    [15] Βόλεϊ

    Σε ρυθμούς "τανγκό" χόρεψε το Παγκόσμιο του 2006

    9/5/2005 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά τη διοργανώτρια Ιαπωνία την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και την κερδισμένη του Αφρικανικού ομίλου Αίγυπτο, η Αργεντινή είναι από χθες η τέταρτη ομάδα που θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της "Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου". Η "μπιανκοσελέστε" του Φαμπιάν Αρμόα, χωρίς τον άσο του Ολυμπιακού Μάρκος Μιλίνκοβιτς, ο οποίος σύντομα θα αναχωρήσει για το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να αγωνιστεί με την ομάδα Πλατανέρος στο εκεί πρωτάθλημα, τερμάτισε πρώτη και αήττητη στον προκριματικό όμιλο της Νότιας Αμερικής. Στη Μαρ ντε Πλάτα η γηπεδούχος ομάδα επικράτησε στην πρεμιέρα των αγώνων με 3-0 της Ουρουγουάης , ενώ με το ίδιο σκορ 3-0 (25-7, 26-24, 25-21) επιβλήθηκε και της Παραγουάης στο τελευταίο παιχνίδι.

    [16] Βόλεϊ

    Σ' απολογία Ηρακλής και Ολυμπιακός

    9/5/2005 6:34:00 μμ

    Σε απολογία κλήθηκαν από την αθλητικό δικαστή της ΕΟΠΕ, Δήμητρα Ζώη, το ΤΑΠ Ολυμπιακός, ο φροντιστής του Ηρακλή, Α. Θεοδωρίδης, και το σωματείο του. Οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται να απολογηθούν την Τρίτη 17 Μαΐου (12:00), γιατί, κατά τη διάρκεια του 3ου σετ στον 2ο τελικό της Α1 βόλεϊ των ανδρών με τον Ηρακλή (4/5), ακούστηκαν αντεθνικά συνθήματα κατά της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ημέρα και ώρα καλείται να απολογηθεί ο φροντιστής του Ηρακλή, Α. Θεοδωρίδης, γιατί μετά τη λήξη του αγώνα έβρισε τους διαιτητές του αγώνα. Συνακόλουθα καλείται σε απολογία και ο Ηρακλής, για την υβριστική συμπεριφορά του φροντιστή του.

    [17] Όγδοη η Ελλάδα στο "41ο Γύρο Τουρκίας"

    9/5/2005 2:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την 12η θέση στην γενική ατομική κατάταξη του 41ου διεθνή προεδρικού Γύρου Τουρκίας και την 3η θέση στους αθλητές κάτω των 23 ετών, κατέλαβε με επίδοση 25 ώρες 38.46. ο διεθνής ποδηλάτης του "Βέλους Θεσσαλονίκης", Γιώργος Τέντσος. Στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αλάνια της γειτονικής χώρας και συμμετείχαν 108 αθλητές από 18 ομάδες, νικητής αναδείχθηκε με χρόνο 25 ώρες 33.42. ο Βούλγαρος ποδηλάτης Σβέντισλαβ Τσανλίεφ. Στην γενική ομαδική κατάταξη τα "ελληνικά χρώματα" κατέλαβαν την 8η θέση με χρόνο 77 ώρες 34.37, καθώς ο Νίκος Καλουδάκης ήταν 21ος, ο Γρηγόρης Μελισσής 48ος, ο Αλέξανδρος Μαυρίδης 53ος και ο Βασίλης Σβεντζούρης 60ος. Νικήτρια αναδείχθηκε με 76 ώρες 42.36 η τουρκική επαγγελματική ομάδα Λάσα Μπρίζα.

    [18] "Έπεσε" ελαφρώς η Δανιηλίδου

    9/5/2005 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα βήμα προς τα πίσω πραγματοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε η διεθνής πρωταθλήτρια του τένις Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια, με την ολοκλήρωση των τουρνουά της εβδομάδας, υποχώρησε μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της WTA, καθώς από το Νο 85 της σχετικής λίστας, βρέθηκε στο Νο 85 με 405,25 βαθμούς. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παραμένει ακλόνητη με 5.169 βαθμούς η Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ, η οποία όμως νιώθει ζεστή την ανάσα της Ρωσίδας πρωταθλήτριας, Μαρίας Σαράποβα, δεύτερης με 4.900 βαθμούς. Τρίτη ακολουθεί η Γαλλίδα πρωταθλήτρια Αμελί Μορεσμό με 4.509β.

    [19] Πολιτισμός

    Για τα εγκαίνια έκθεσης για το εικαστικό έργο του

    O Peter Greenaway στην Αθήνα

    9/5/2005 4:08:00 μμ

    Την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα και ουσιαστικότερα το εικαστικό έργο του Peter Greenaway θα έχει το αθηναϊκό κοινό χάρη στην πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του με τίτλο "PETER GREENAWAY, ARTWORKS : '63 05", που διοργανώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται σήμερα στις Γκαλερί της Ένωσης, στην οδό Μασσαλίας 22 στο Κολωνάκι. Παρών θα είναι και ο ίδιος ο Greenaway, που φτάνει ειδικά για αυτό το σκοπό στην Αθήνα. Η έκθεση αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εικαστικής δουλειάς του καλλιτέχνη αφού περιέχει ένα σύνολο σχεδίων, έργων ζωγραφικής και κολλάζ, που καλύπτουν χρονική περίοδο δημιουργίας 42 χρόνων. Μάλιστα, αρκετά από τα έργα της είναι προϊόν της πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη κατά την τελευταία πενταετία και δεν έχουν εκτεθεί, ούτε έχουν αναπαραχθεί ποτέ πριν. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Greenaway θα προβληθούν τόσο γνωστές του ταινίες, όσο και κινηματογραφικές του δημιουργίες, που δεν είχε την ευκαιρία να δει ξανά το ελληνικό κοινό.

    Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

    Στο σύνολό τους οι ενασχολήσεις του Peter Greenaway με την τέχνη- κινηματογράφος, εικαστικά, όπερα, λογοτεχνί-, έχουν κοινό παρονομαστή τη δημιουργία εικόνων. Ο Βρετανός καλλιτέχνης απορρίπτει τις παραδοσιακές αφηγηματικές δομές και εστιάζει στη δύναμη της εικόνας δημιουργώντας υβριδικές αφηγήσεις.

    Μάλιστα, ο Greenaway θεωρεί ότι οι κινηματογραφικές του ταινίες δεν μπορούν να κατανοηθούν σε βάθος χωρίς τα ζωγραφικά του έργα, ούτε τα ζωγραφικά του έργα χωρίς τις ταινίες.

    Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με το αξιόλογο έργο του καλλιτέχνη στο χώρο των εικαστικών τεχνών, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κινηματογραφικής του πορείας.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9/5/2005 καυ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

    ΔευτέραΠαρασκευή 12:0021:00,

    Σάββατο 10:3014:30, Κυριακή κλειστά.

    [20] Υγεία

    Γιατί δεν τους αρέσει το καφέ

    Τι βλέπουν τα μωρά;

    9/5/2005 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια χρώματα βλέπει το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του; Σκεφθήκατε με ποιες αποχρώσεις θα σας ζητούσε να διακοσμήσετε το δωμάτιο του, αν μπορούσε να μιλήσει; Τώρα μπορείτε εύκολα να βρείτε τις απαντήσεις. Οι επιστημονικές έρευνες για την όραση των βρεφών, πληθαίνουν και φέρνουν συνεχώς νέα στοιχεία στο φως. Έτσι καταρρίπτεται η άποψη, που επικρατούσε μέχρι τώρα και ήθελε τα μωρά να ανοίγουν τα μάτια τους σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο. Τα νεογέννητα μπορούν και βλέπουν χρώματα, απλά η χρωματική τους ευκρίνεια οξύνεται καθώς μεγαλώνουν. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και η δρ Anna Franklin του εργαστηρίου Surrey Baby Lab, η οποία έχει μελετήσει περισσότερα από 250 βρέφη προσπαθώντας να ανακαλύψει τα χρώματα, που τα ελκύουν.

    Λένε "ναι" στα έντονα χρώματα

    Για να τα καταφέρει έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά από διάφορα τεστ. Σε κάποιες περιπτώσεις τα βρέφη έβλεπαν για κάποια λεπτά στην οθόνη ενός υπολογιστή ένα συγκεκριμένο χρώμα, το οποίο ξαφνικά αντικαθιστούταν από κάποιο άλλο.

    Η Franklin προσπαθούσε μέσα από τις αντιδράσεις των βρεφών να ανιχνεύσει αν αντελήφθησαν τη διαφορά και σε ποιο από τα δυο χρώματα ανταποκρίθηκαν θετικά.

    Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας, τα βρέφη αντιλαμβάνονται τις αποχρώσεις ενός χρώματος. Για παράδειγμα αναγνωρίζουν, ότι το μπλε και το γαλάζιο ανήκουν στην ίδια χρωματική κατηγορία γι αυτό και όταν τα έβλεπαν στην οθόνη εναλλάξ προτιμούσαν να στρέψουν αλλού το βλέμμα.

    Αντίθετα, όταν η οθόνη γινόταν πράσινη ή κίτρινη τραβούσε και πάλι την προσοχή τους.

    Όσο για τις προτιμήσεις τους, το μπλε, το κόκκινο, το μωβ και το πορτοκαλί κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Αντίθετα φαίνεται, πως δε συμπαθούν το καφέ, στο οποίο επικέντρωναν το βλέμμα τους λιγότερο χρόνο από ότι σε οποιοδήποτε άλλο.

    Την ίδια ώρα η δρ Nicola Pitchford από το Νότιγχαμ της Βρετανίας και η συνεργάτιδά της Kathy Mullen από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις χρωματικές προτιμήσεις παιδιών 1-3 ετών.

    Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ονομάζουν πρώτα τα χρώματα, που τα ελκύουν νωρίτερα από εκείνα, που δεν τους αρέσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Pitchford η διαδικασία αυτή ξεκινά στα τρία τους χρόνια.

    Και σε αυτή τη μελέτη οι ερευνήτριες κατέληξαν, ότι τα παιδιά δείχνουν μικρότερη προτίμηση στο καφέ, αλλά και στο γκρι. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο ότι τα χρώματα τα εν λόγω χρώματα αναφέρονται λιγότερο τόσο από τους γονείς τους, αλλά και τα τηλεοπτικά προγράμματα.

    Αντίθετα "συναντούν" πολύ πιο συχνά τα βασικά χρώματα, καθώς και το ροζ, το πορτοκαλί και το μωβ, έτσι γίνονται ευκολότερα τα αγαπημένα τους.

    Ωστόσο, η Pitchford πιστεύει, ότι η "αντιπάθεια" απέναντι στο καφέ και το γκρι οφείλεται και σε κάποιους άλλους παράγοντες περισσότερο σημειολογικούς.

    Πιθανόν κατά την ίδια τα παιδιά ταυτίζουν το καφέ με τη βρωμιά και βλέπουν το γκρι ως αντίθετο του ροζ, που ταυτίζεται με τη χαρά και την υγεία, μεταφράζοντάς το ως συνώνυμο της ασθένειας.

    [21] Τεχνολογία

    Στο διαμέρισμα σας με ένα "πέταγμα"

    Βόλτα με τη δύναμη του ανέμου

    9/5/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν έχετε ασανσέρ στην πολυκατοικία και δεν αντέχετε πια να ανεβαίνετε στο διαμέρισμά σας με τα πόδια; Μη στεναχωριέστε κι αφήστε την τεχνολογία να βάλει τέλος στο μαρτύριο, που ζείτε. Η λύση ακούει στο όνομα Residential Pneumatic Vacuum Elevator και είναι ένας πρωτότυπος ανελκυστήρα-σωλήνας, που λειτουργεί με την πίεση του αέρα. Το κύριο προτέρημά του είναι, ότι μπορεί να τοποθετηθεί ανέξοδα και με ευκολία και μέσα στα κτήρια, αφού δε χρειάζεται να προϋπάρχει ιδιαίτερη υποδομή. Σε κάθε του διαδρομή μπορεί να μεταφέρει ένα άτομο, ενώ "τρέχει" με ταχύτητα 15 εκατοστόμετρων ανά δευτερόλεπτο. Για να ανεβαίνει τους ορόφους διαθέτει τουρμπίνες, οι οποίες "ρουφούν" αέρα από ένα θάλαμο ρυθμισμένης πίεσης, που βρίσκεται από την καμπίνα, δίνοντας του την απαιτούμενη ώθηση. Στη βάση του επιστρέφει, όταν η πίεση του αέρα στο θάλαμο επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Ακόμη, ο Residential Pneumatic Vacuum Elevator είναι διάφανος κι έτσι ο επιβάτης του απολαμβάνει πανοραμική θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

    Τον πρωτότυπο αυτό ανελκυστήρα έχει κατασκευάσει η αμερικανική εταιρία Vacuum Elevators και τα πρώτα μοντέλα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά.

    Μέχρι στιγμής, ο Residential Pneumatic Vacuum Elevator ανταποκρίνεται στις ανάγκες διώροφων ή τριώροφων σπιτιών, ενώ η εταιρία ετοιμάζει ήδη μοντέλα για πολυώροφα κτήρια, αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    [22] Ζωής ...σΤάσεις

    Τον πελαργό περιμένει η Λετίθια Ορτίθ

    9/5/2005 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο γάμου του πριγκιπικού ζεύγους της Ισπανίας, έγινε γνωστό, ότι η σύζυγος του πρίγκιπα Φελίππε, Λετίθια Ορτιθ περιμένει το πρώτο της παιδί. Η Λετίθια βρίσκεται στον τρίτο μήνα κύησης. Η ανακοίνωση για το χαρμόσυνο νέο ήρθε τώρα, καθώς στο παλάτι περίμεναν να περάσουν οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης, που θεωρούνται και οι πιο επικίνδυνοι για να επισημοποιήσουν το γεγονός. Σε περίπτωση, που το παιδί, που θα γεννηθεί το Νοέμβριο είναι αγόρι θα είναι ο δεύτερος διάδοχος του ισπανικού θρόνου. Αν πάλι είναι κορίτσι και στο μέλλον η Λετίθια κάνει γιο, τότε σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα εκείνος θα είναι δεύτερος στη σειρά της διαδοχής. Εκτός, όμως, από την εγκυμοσύνη της Λετίθια η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας έχει έναν ακόμα λόγο να την κάνει ευτυχισμένη. Τον πελαργό περιμένει και η κόρη του Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, Χριστίνα, η οποία αναμένεται να φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί της στις αρχές του καλοκαιριού.

    [23] Στη Γερμανία θα δούμε πόσο μετράμε

    7/5/2005 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με το ένα πόδι στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 βρίσκεται το Μεξικό και ο τεχνικός της ομάδας Ρικάρντο Λαβολπ, στρέφει το ενδιαφέρον του στην συμμετοχή της πρωταθλήτριας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, στο κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μιλώντας ο 53χρονος τεχνικός στην ειδική ιστοσελίδα της FIFA για την διοργάνωση υποστήριξε ότι η ομάδα του θα πρέπει να πιάσει υψηλή απόδοση αν θέλει να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1999, όταν και είχε κατακτήσει το κύπελλο στην διοργάνωση που έγινε στην χώρα των "Αζτέκων", αλλά και το μέλλον της ομάδας του στο Παγκόσμιο του 2006, καθώς όπως υποστήριξε στα γήπεδα της Γερμανίας αυτό το καλοκαίρι οι παίκτες του, θα έχουν την ευκαιρία να "τσεκάρουν" την αξία τους. Όσον αφορά την Ελλάδα με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος στους ομίλους, δεν έκρυψε ότι η εξέλιξη της ομάδας του΄Ότο Ρεχάγκελ τον έχει εντυπωσιάσει.

    "Η Ελλάδα θα είναι δύσκολος αντίπαλος"

    Ο Λαβολπ, υποστήριξε πως η συμμετοχή του Μεξικού στη διοργάνωση, ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς το 2006 στα ίδια γήπεδα θα αγωνιστεί με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου στα τελικά, αλλά και γιατί θα έχει την ευκαιρία να δει σε τι αγωνιστικό σημείο βρίσκεται η ομάδα του, αντιμετωπίζοντας τις πρωταθλήτριες ομάδες των άλλων Συνομοσπονδιών.

    Έχοντας κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με την χώρα μας μαζί την Βραζιλία και την Ιαπωνία, ήταν φυσικό να αναφερθεί και στην εθνική Ελλάδας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την ποδοσφαιρική εξέλιξη της χώρας μας αλλά και τα κατορθώματα της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

    "Όλοι διαπίστωσαν την εξέλιξη και την αξία της Ελλάδας. Η στέψη της ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και οι εμφανίσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δείχνουν ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολος αντίπαλος", υποστήριξε.

    Όσον αφορά την Ιαπωνία, τόνισε ότι είναι το ίδιο επικίνδυνη, αφού αρέσκεται να παίζει γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο έχοντας ανοδική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος για τη Βραζιλία τα λόγια του ήταν λίγα και σταράτα. "Ε η Βραζιλία είναι Βραζιλία. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αυτό τα λέει όλα.", τόνισε με έμφαση.

    [24] "Παρών" στη Γερμανία ο Ροναλντίνιο

    7/5/2005 6:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2005 6:57:43 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην διάψευση του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" που ήθελε τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, Ροναλντίνιο, να μην δίνει το "παρών" στα γήπεδα της Γερμανίας για το κύπελλο Συνομοσπονδιών, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων του, προχώρησε σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF). "Η CBF ενημερώνει ότι δεν έχει εκχωρήσει άδεια σε κανέναν ποδοσφαιριστή ενόψει του κυπέλλου Συνομοσπονδιών της Γερμανίας. Τα δημοσιεύματα ότι ο Ροναλντίνιο θα εξαιρεθεί από τον προπονητή μας είναι αναληθή", αναφέρει η ανακοίνωση της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, η οποία διευκρινίζει επίσης ότι "κανένας σύλλογος δεν μας έχει ζητήσει να δώσουμε άδεια στους παίκτες μας. Η CBF εμμένει στην αρχική της ιδέα, να εμφανιστεί η Βραζιλία με την πρώτη ομάδα της στη διοργάνωση. Οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει να κάνει με απόφαση του προπονητή".

    Τι υποστήριζε το "Der Spiegel"

    Σύμφωνα με το "Der Spiegel" η Μπαρτσελόνα θα περιοδεύσει τον Ιούνιο στην Ιαπωνία και θα δώσει φιλικούς αγώνες με τη Γιοκοχάμα Μαρίνος (12/6) και την Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς (15/6).

    Η συγκεκριμένη περιοδεία, την οποία υποστηρίζουν πολλές εταιρείες, θα επιτρέψει στη «Μπάρτσα» να προβληθεί μέσα από αρκετά προϊόντα και θα της αποφέρει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

    Αυτό, όμως, θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ, ο οποίος κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της FIFA και είναι πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία, θα μεταβεί με τους υπόλοιπους παίκτες της Μπαρτσελόνα στη χώρα.

    Μετά, πάντως, τη διάψευση από την ομοσπονδία της Βραζιλίας, όλα δείχνουν πως ο Ροναλντίνιο θα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο του "Τσεντράλ Στάντιον" της Λειψίας στις 16 Ιουνίου, όταν η "Σελεσάο" θα αντιμετωπίσει την εθνική μας ομάδα στον πρώτο αγώνα της στη διοργάνωση. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το Ρονάλντο, αφού η CBF είχε διαψεύσει ανάλογες φήμες που διέρρευσαν το Απρίλιο.

    [25] Στο Λεβερκούζεν το "αρχηγείο" της Βραζιλίας

    7/5/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην πόλη του Λεβερκούζεν αποφάσισε να καταλύσει τον Ιούνιο η εθνική Βραζιλίας όπου θα στήσει το "στρατηγείο" της για τις ανάγκες των αγώνων του Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μάλιστα οι ιθύνοντες της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας σκέφτονται να επιλέξουν ως "έδρα" τους την πόλη και για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, εάν μείνουν ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις και τις κλιματολογικές συνθήκες.

    Στις 10 Ιουνίου η άφιξη

    Η "σελεσάο" αναμένεται να φτάσει στο Λεβερκούζεν στις 10 Ιουνίου, ενώ την επόμενη ημέρα οι παίκτες της θα προπονηθούν στο γήπεδο της "ομάδας της ασπιρίνης", το "Μπάι Αρένα".

    Η Βραζιλία θα δώσει τις αναμετρήσεις του ομίλου με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, εθνική Ελλάδας στις 16 Ιουνίου στη Λειψία, στις 19 Ιουνίου στο Ανόβερο με το Μεξικό και στις 22 Ιουνίου στην Κολωνία με την Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι οι ημιτελικοί της διοργάνωσης θα διεξαχθούν σε Ανόβερο και Νυρεμβέργη, ενώ ο τελικός στη Φρανκφούρτη.

    [26] Κοινωνία

    Καταθέσεις υπέρ Γ. Σερίφη

    9/5/2005 7:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη πέρασε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που επανέλαβε τη Δευτέρα τη συνεδρίασή του μετά τις διακοπές του Πάσχα, σχετικά με υποθέσεις του ΕΛΑ. Οι μάρτυρες, συνάδελφοι του Γιάννη Σερίφη, συνδικαλιστές των ΗΛΠΑΠ, κατέθεσαν στο δικαστήριο την πεποίθησή τους ότι ο κατηγορούμενος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση της έκρηξης στον Περισσό για την οποία κατηγορείται. Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών των ΗΛΠΑΠ, Κ. Καρατοσίδης, χαρακτήρισε "λάθος τη δίωξη σε βάρος του Γ. Σερίφη" και πρόσθεσε ότι ενδεχόμενη καταδίκη του θα απογοήτευε την κοινή γνώμη. Από την έδρα απουσίαζε ο αναπληρωτής εφέτης κ. Λιάζος, λόγω ατυχήματος που είχε τις ημέρες του Πάσχα. Η δίκη συνεχίζεται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 May 2005 - 16:54:04 UTC