Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρονομικό το στρες;
  • [02] Ιός "της μπάλας"
  • [03] Βάλτε την γάτα στο WC
  • [04] Στα υπουργεία ο Καραμανλής
  • [05] Κατά μέτωπον επίθεση από τον Γ. Παπανδρέου
  • [06] Για το Κυπριακό στο ΥΠΕΞ
  • [07] Μέχρι τέλος του μήνα οι αυξήσεις στα δίδακτρα
  • [08] Μεταφέρονται οι αφετηρίες από την Ακαδημίας
  • [09] Χωρίς ταξί η συμπρωτεύουσα
  • [10] Τα μυστικά του Τόνι Μπλερ
  • [11] Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [12] Τον Αύγουστο η αποχώρηση
  • [13] Νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα
  • [14] "Κλειδαμπαρώνει" την εστία του ο Ντίντα
  • [15] "Βαυαρός" ο Ιρανός Αλί Καρίμι
  • [16] "Νυστέρι" για Λάμπαρντ
  • [17] Στις 11 Μαΐου το Ατρόμητος-Λάρισα
  • [18] ΠΑΟΚ : Ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα
  • [19] Εκτός προπονήσεων ο "Λύμπε"
  • [20] Ο Γκάλης για το Αλεξάνδρειο
  • [21] Εκτός οχτάδας ο Κρεάνκα
  • [22] Στη Σκάλα του Μιλάνου η αρχαία Ελλάδα
  • [23] J.Lo στον Οίκο τον Λευκό
  • [24] Με παρέα είναι ωραία
  • [25] "Φορτσάρει" η Εθνική Νέων

    [01] Υγεία

    Έρευνες Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων

    Κληρονομικό το στρες;

    4/5/2005 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC - Reuters

    Μεγάλη θεωρούν την πιθανότητα να μεταβιβάζεται το άγχος από τις μητέρες στα νεογέννητα Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, που μελέτησαν έγκυες οι οποίες έζησαν από κοντά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2001. Σύμφωνα με έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τόσο τα βρέφη, όσο και οι μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, γεγονός που δείχνει πως έχουν επηρεαστεί από μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (post traumatic stress disorder - PTSD). Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η μητέρα που πάσχει από PTSD μπορεί να παρέχει έναν λιγότερο αποτελεσματικό ή και εντελώς διαφορετικό τρόπο προστασίας στο μωρό της, ή ενδεχομένως υπάρχει κάποιου είδους βιολογικό σημάδι, που στέλνεται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά καθ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, ώστε να διαπιστώσουν αν τα επίπεδα κορτιζόλης αναπτυχθούν κανονικά ή αν παρουσιαστούν ψυχολογικές διαταραχές.

    Τραυματικές εμπειρίες από την μητέρα στο παιδί

    Κατά τη διάρκεια των ερευνών, που διεξήχθησαν το 2002, οι επιστήμονες μελέτησαν 38 γυναίκες, που ήταν έγκυες και βρίσκονταν κοντά στους Δίδυμους Πύργους ή μέσα σε αυτούς. Οι μητέρες ρωτήθηκαν σε ποιό στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκονταν στις 9 Σεπτεμβρίου και πότε επιβεβαίωσαν ότι πάσχουν από PTSD. Ένα χρόνο μετά, εξετάστηκαν δείγματα σάλιου από τις μητέρες και τα μωρά τους.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες με PTSD είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από το φυσιολογικό. Το ίδιο διαπιστώθηκε και στα μωρά τους, που εξετάστηκαν ακόμα και ένα χρόνο αργότερα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως τα πιο χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης παρατηρήθηκαν στις μητέρες που διένυαν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους την ημέρα της επίθεσης.

    "Η έκθεση εγκύων σε αγχώδεις καταστάσεις δεν σχετίζεται μόνο με το PTSD, αλλά και με το βιολογικό του σημάδι (χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο), που φαίνεται από πολύ νωρίς στα βρέφη", υποστήριξε ο δρ. Τζόναθαν Σεκλ από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

    Από την πλευρά της, η δρ. Ρέιτσελ Γιεχούντα, από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, επεσήμανε πως "ο προγραμματισμός της κορτιζόλης ίσως ξεκινά πριν την γέννηση".

    Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει και μια έρευνα σε παιδιά που οι γονείς τους επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, ωστόσο, οι επιστήμονες τα είχαν αποδώσει στις σχετικές ιστορίες που άκουγαν διαρκώς τα βρέφη.

    Να σημειωθεί πως, η κορτιζόλη "απαντά" στο στρες αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προκαλεί αλλαγές στην μνήμη και την διάθεση.

    Σχετικά Links: Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

    Ιατρική Σχολή του Mount Sinai

    [02] Τεχνολογία

    Χάκερ "χτυπούν" με αφορμή το Μουντιάλ

    Ιός "της μπάλας"

    4/5/2005 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Συναγερμός έχει σημάνει στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και μη χρήστες των Windows μετά την εμφάνιση ενός νέου ιού την Δευτέρα, που εκμεταλλεύεται το Μουντιάλ του 2006. Η απειλή φτάνει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω e - mail, το οποίο υποτίθεται πως προέρχεται από την FIFA και ενημερώνει τον χρήστη πως κέρδισε εισιτήρια για την διοργάνωση. Επίσης, μια παραλλαγή του ιού περιέχει ψεύτικες ειδοποιήσεις για απώλεια κωδικών ή μηνύματα που δεν κατάφεραν να σταλούν στην FIFA. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για το "σκουλήκι" Sober, που χρησιμοποιεί μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα αγγλικά και τα γερμανικά και, ήδη, στα δίχτυα του έχουν πέσει πολλοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε περίπου 30 χώρες. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους χρήστες του Διαδικτύου, η FIFA ανακοίνωσε πως τα e - mails που στέλνει δεν περιέχουν συνημμένα αρχεία.

    Τι πρέπει να προσέχετε

    Τα αγγλικά e - mails που περιέχουν τον ιό αφορούν υποτιθέμενες αποτυχίες αποστολής μηνύματος στην FIFA ή απώλεια του κωδικού σας από την διοργανώτρια. Συνήθως φέρουν τους παρακάτω τίτλους: Re:Your Password, Re:Registration Confirmation, Re:Your email was blocked και Re:mailing error.

    Από την άλλη, τα επικίνδυνα e - mails που είναι γραμμένα στα γερμανικά αναφέρουν πως έχετε κερδίσει εισιτήρια για να δείτε το Μουντιάλ από κοντά. Άλλωστε, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως στις 2 Μαϊου η FIFA ξεκίνησε να ενημερώνει όσους έκαναν επιτυχή αίτηση για "μαγικά χαρτάκια" μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι τίτλοι που φέρουν τα μηνύματα αυτά είναι: Ihr Passwort, Mail-Fehler, Ihre E-Mail wurde verweigert, Ich bins was zum lichen, Glueckwunsch: Ihr, WM Ticket, WM Ticket Verlosung και WM - Ticket-Auslosung.

    Ο Sober επηρεάζει τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000, 95, 98, Me, NT, Server 2003 και XP, ενώ οι ειδικοί συνιστούν την αναβάθμιση των προγραμμάτων antivirus.

    Σχετικά Links: Η ανακοίνωση της FIFA

    [03] Παράξενα

    Βάλτε την γάτα στο WC

    4/5/2005 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έχετε γάτο στο σπίτι και βαρεθήκατε το κιβώτιο με την άμμο, όπου το συμπαθέστατο κατοικίδιό σας κάνει την ανάγκη του; Μια νέα εφεύρεση έρχεται να σας ανακουφίσει, αλλά και να διώξει τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. Πρόκειται για μια "συσκευή" ειδικά σχεδιασμένη για γάτες, που δημιούργησε μια λάτρης των αιλουροειδών από την Αυστραλία. Η Τζο Λάπιντζ, μητέρα δύο παιδιών, δημιούργησε την Litter - Kwitter, σε μια στιγμή απίστευτης έμπνευσης και αφού έμαθε τον γάτο της να πηγαίνει μόνος του προς νερού του! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στο γατάκι σας τα τρία βήματα που απαιτούνται. Ξεκινάτε με έναν κόκκινο δίσκο γεμάτο με ειδική άμμο για γάτες, τον οποίο θα αφήσετε αρχικά δίπλα στην λεκάνη. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τον δίσκο πάνω στη λεκάνη ώστε το αιλουροειδές σας να συνηθίσει να ανεβαίνει πάνω σε αυτήν.

    Μόλις το γατάκι συνηθίσει την θέα από ψηλά, υποκαταστήστε τον κόκκινο δίσκο με έναν λευκό, ο οποίος έχει μια μικρή τρύπα. Υπομονή όταν το κατοικίδιό σας συνηθίσει την ιδέα του νερού από κάτω του, ήρθε η ώρα για το τελευταίο βήμα: αλλάζετε τον λευκό δίσκο με έναν πράσινο, που φέρει μεγαλύτερη τρύπα!

    Η κ. Λάπιντζ τα κατάφερε με το γάτο της, αν και αρκετές φορές ο δύσμοιρος βρέθηκε στα ενδότερα της λεκάνης. Άραγε τον έμαθε να τραβάει και το καζανάκι;

    Σχετικά Links: Litter - Kwitter

    [04] Πολιτική

    Η πρώτη επίσκεψη στο υπ. Δημόσιας Τάξεως

    Στα υπουργεία ο Καραμανλής

    4/5/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία ξεκινά την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί πρώτο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από όπου θα ενημερωθεί από τον Γιώργο Βουλγαράκη για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, βρέθηκε ο βασικός μέτοχος ενώ λίγο αργότερα στη συνάντηση με τον Δημήτρη Σιούφα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην ενέργεια, μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και το μνημόνιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκο, επί τάπητος βρέθηκαν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη γεωργία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα

    Στο Μαξίμου ο "βασικός μέτοχος"

    Συνάντηση Καραμανλή - Σιούφα

    [05] Πολιτική

    Κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Κατά μέτωπον επίθεση από τον Γ. Παπανδρέου

    4/5/2005 7:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 7:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    "Θα είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε από την πρώτη μέρα" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, άσκησε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας, πως δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει κοινωνικά ζητήματα και υπογράμμισε, ότι τα έως τώρα αποτελέσματα της διακυβέρνησης από τη ΝΔ είναι η φτώχεια, η ακρίβεια, η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και το αίσθημα της ανασφάλειας. Επιπλέον, έκανε λόγο για καλοκαίρι δουλειάς και σε ό,τι αφορά το νόμο περί βασικού μετόχου υπογράμμισε, ότι πρέπει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αφαιρέσουν την προπαγάνδα από τη ΝΔ και να υπερασπιστούν τη διαφάνεια. Μάλιστα, έκανε λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες της ΝΔ και σημείωσε, ότι επιβεβαιώθηκε η ανικανότητα της Κυβέρνησης,

    Επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ουσιαστικά την εκκίνηση μιας νέας φάσης αντιπολίτευσης και προεργασίας για μια νέα πρόταση διακυβέρνησης μέσω της απαραίτητης διαβούλευσης με την κοινωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα. Μάλιστα, τόνισε, ότι το σημαντικότερο ενόψει της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος του κόμματος του, είναι η διαβούλευση με τους πολίτες.

    Επίσης, υπογράμμισε, ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για το πρόγραμμα και η κοινωνική διαβούλευση πριν από τις εκλογές, συστήνοντας παράλληλα στα στελέχη να είναι ειλικρινείς και σοβαροί απέναντι στους πολίτες και να μην τάζουν τα πάντα στους πάντες όπως έκανε η ΝΔ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του συντονιστικού οργάνου αφού εκφράστηκαν θετικά για τη συγκρότηση της επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς, ζήτησαν να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής το συντομότερο δυνατόν.

    Ερωτηθείς για τη μη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Επιτροπή για την προώθηση της διαφάνειας, ο κ. Παπανδρέου απήντησε ότι την όποια πρόταση της συγκεκριμένης επιτροπής, θα συζητήσει και θα εγκρίνει το πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

    Από την πλευρά τους κύκλοι του πρώην Υπουργού σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή του στην Επιτροπή, υποστήριξαν, ότι ο κ. Βενιζέλος δε μετέχει στο ΠΑΣΟΚ ως εμπειρογνώμονας αλλά ως ηγετικό στέλεχος.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε ότι διαπιστώνουν τη μεγάλη και αυξανόμενη δυσαρέσκεια του λαού προς την κυβέρνηση Καραμανλή, έκανε λόγο για σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι λογικό για την ώρα να υπάρχει δισταγμός από τους πολίτες οι οποίοι περιμένουν μία νέα αξιόπιστη πρόταση.

    Κόντρα με Ρουσόπουλου-Αθανασάκη

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "θέλει να μπει τάξη στην οικονομία" αποδεχόμενος με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η πολιτική, που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε την οικονομία σε αταξία. Έστω και αργά ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε τη ζημιά, που έκανε το κόμμα του στην ελληνική οικονομία. Κάτι είναι και αυτό".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε τα εξής: "ο καθένας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταλαβαίνει ό,τι θέλει Και έτσι, πάντως, καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να πάψει να εκτίθεται με παρόμοιες απαντήσεις. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν, σήμερα, να κρίνουν ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας και η προσωπική τους οικονομική κατάσταση πέρυσι, και πόσο έχει επιδεινωθεί η θέση τους φέτος, ύστερα από έναν μόλις χρόνο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.".

    [06] Πολιτική

    Στην Αθήνα η Αμερικανίδα υφ. Εξωτερικών

    Για το Κυπριακό στο ΥΠΕΞ

    4/5/2005 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 7:41:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνάντηση με το γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Γιώργο Γεννηματά είχε σήμερα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Λόρα Κένεντι. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας - ΗΠΑ για θέματα ενδιαφέροντος των δυο χωρών. Κυριάρχησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης κ. Γεννηματάς τόνισε ότι, η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του σχεδίου Ανάν είναι πρώτιστο μέλημα της ελληνικής Κυβέρνησης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, μετά τα δημοψηφίσματα του περασμένου χρόνου η πιθανή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οφείλει να έχει προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά τόσο ως προς τα διαδικαστικά θέματα όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Συνάντηση με Παπουτσή

    Τελικός στόχος, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ πρέπει να είναι η λύση, η οποία θα έχει συμφωνηθεί να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Στη συνάντηση της κ. Κένεντι με τον κ. Γεννηματά διαπιστώθηκε κατά τα άλλα, το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

    Το απόγευμα, η κα Κένεντι, συναντήθηκε με τον τομέαρχη Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή.

    Ο κ. Παπουτσής, επεσήμανε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, την ανάγκη η Τουρκία να υπογράψει αλλά και να εφαρμόσει, το πρωτόκολλο τελωνιακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη της Ε.Ε.

    Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου, τόνισε ο κ. Παπουτσής, είναι ένας τρόπος για την Τουρκία να δείξει την καλή της πρόθεση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Η λύση στο Κυπριακό, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού και με ενεργό ρόλο της Ε.Ε.

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επεσήμανε ακόμα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για επίλυση, ενθαρρύνοντας τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις ώστε να

    αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

    Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αναχωρεί σήμερα για την Κύπρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

    [07] Κοινωνία

    Διαψεύδει το ΥΠΑΝ για αυξήσεις άνω του 6%

    Μέχρι τέλος του μήνα οι αυξήσεις στα δίδακτρα

    4/5/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντός του Μαΐου θα προσδιοριστούν οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, με βάση το νέο μαθηματικό τύπο, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος και θα είναι σαφώς πολύ μικρότερες του 6%, που αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή δημοσιεύματα, που σημειώνουν ότι, οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για την περίοδο 2005-2006 θα ξεκινούν από 6%.

    [08] Κοινωνία

    Ανάδειξη της περιοχής

    Μεταφέρονται οι αφετηρίες από την Ακαδημίας

    4/5/2005 6:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 6:49:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Απομακρύνονται σταδιακά από σήμερα και έως το τέλος Οκτωβρίου οι 31 από τις 38 αφετηρίες των λεωφορείων που βρίσκονται στην περιοχή της Ακαδημίας. Οι αφετηρίες θα μεταφερθούν σε άλλους δρόμους του κέντρου προκειμένου να αποσυμφορηθεί αυτή η ιστορική περιοχή που φιλοξενεί την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Οι επιβάτες θα ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, τόνισε ότι στόχος της απόφασης αυτής είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης των κατοίκων της Αθήνας, να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να αναδειχθεί μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας.

    Ενοποίηση των χώρων

    Μάλιστα, ανακοίνωσε πως μόλις ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση θα ξεκινήσει η ενοποίηση των χώρων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, αν και όπως είπε, η διαδικασία αυτή είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων.

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η απομάκρυνση των αφετηριών θα γίνει σε δύο φάσεις, μία που θα αρχίσει τώρα και μία μετά το καλοκαίρι.

    Κατά την πρώτη φάση απομάκρυνσης των αφετηριών, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, θα απομακρυνθούν περίπου οι μισές από τις 35 αφετηρίες που υπάρχουν σήμερα, ενώ με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης που έχει προγραμματισθεί για το δίμηνο του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα παραμείνουν μόνον δύο αφετηρίες στην οδό Ακαδημίας και έξι αφετηρίες λεωφορείων στην οδό Σίνα.

    [09] Κοινωνία

    Από τις 5 το πρωί μέχρι αύριο στις 5 τα ξημερώματα

    Χωρίς ταξί η συμπρωτεύουσα

    4/5/2005 12:04:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Από τις 5 το πρωί μέχρι αύριο στις 5 τα ξημερώματα θα είναι χωρίς ταξί η συμπρωτεύουσα. Οι ταξιτζήδες της Θεσσαλονίκης διεκδικούν την ελεύθερη διέλευση των ταξί από τις λεωφορειολωρίδες. Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί έχουν συγκεντρωθεί με τα οχήματά τους στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αργότερα θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

    [10] Κόσμος

    Τα μυστικά του Τόνι Μπλερ

    4/5/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στα ύψη έχει φτάσει ο προεκλογικός πυρετός στη Μεγάλη Βρετανία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Οι υποψήφιοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους με όλα τα μέσα. Σε μία προσπάθεια να παραμείνει και για τρίτη χρονιά ένοικος στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ έδωσε μία εκ βαθέων συνέντευξη, στη "Τhe Sun" το πιο δημοφιλές ταμπλόιντ στη Βρετανία, όπου μίλησε για όλα μέχρι και για την ερωτική του ζωή. Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης παραδέχτηκε, ότι παρόλο που διοικεί μία ολόκληρη χώρα, στο σπίτι τις αποφάσεις παίρνει η σύζυγός του Σερί. Επίσης, ο Τόνι Μπλερ δηλώνει κατηγορηματικά, ότι είναι πιστός στην επί 25ετίας σύζυγό του, κάτι που άλλωστε δηλώνει και η 52χρονη Σερί. Πάντως, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο του γάμου τους, η κα. Μπλερ αποκάλυψε, ότι κάθε χρόνο ξεχνά να της φέρει κάρτα και αντ αυτού παίρνει ένα χαρτί, το διπλώνει στα δύο σχεδιάζει ένα ανθρωπάκι, που αγκαλιάζει ένα άλλο, πολλά φιλιά και γράφει: "Ο Τόνι αγαπάει την Σερί".

    Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι

    Επίσης, η κα. Μπλερ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν στη "The Sun" από την πρωθυπουργική κατοικία την περασμένη Κυριακή, τόνισε, πως ο σύζυγός της διατηρεί άψογη φυσική κατάσταση και την ικανοποιεί απόλυτα σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε φόρμα!

    "Καλά, αρκετά με αυτά...", είπε στη γυναίκα του ο Βρετανός πρωθυπουργός, κόβοντας τη συζήτηση, για να καταλήξει: "Άντε γυναίκα, είναι ώρα να ετοιμάσεις το δείπνο μου".

    Θετικές για τον Μπλερ οι δημοσκοπήσεις

    Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξη, που παραχώρησε ο Τόνι Μπλερ στο BBC, τόνισε κατηγορηματικά, πως επιθυμεί να ολοκληρώσει την πρωθυπουργική του θητεία, αν επανεκλεγεί, παρά τις επίμονες προβλέψεις των σχολιαστών που τον θέλουν να παραχωρεί τη θέση του στον υπουργό Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

    Παράλληλα, ο Τόνι Μπλερ συνεχίζει τις προειδοποιήσεις του προς τους ψηφοφόρους, επισημαίνοντας, πως δίνοντας την ψήφο τους στους συντηρητικούς θα διακινδυνέψουν την οικονομία και τις δημόσιες επενδύσεις.

    Από την άλλη, ο επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, δηλώνει, πως μπορεί να φέρει ξανά την ελπίδα στη Βρετανία.

    Πάντως, με βάση της δημοσκοπήσεις, η πρωθυπουργική κατοικία δε φαίνεται να αλλάζει ένοικο και ο Τόνι Μπλερ πρόκειται να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία

    [11] Κόσμος

    Στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν

    Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

    4/5/2005 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον τρίτο στην ιεραρχία του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν συνέλαβαν οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για τον Λίβυο Αμπού Φαράτζ αλ Λίμπι, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε σχεδιάσει τις δύο δολοφονικές απόπειρες σε βάρος του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, σύμμαχου - κλειδί στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Πληροφοριών, Σείχης Ρασίντ Αχμέντ χαρακτήρισε τη σύλληψη του αλ Λίμπι τεράστια επιτυχία, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο νότιο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου διαβιούν διάφορες φυλές, ενώ, συνελήφθησαν πέντε ακόμη μαχητές της Αλ Κάιντα. Μάλιστα, οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για την σύλληψή του και ακόμη 340.000 δολάρια η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

    [12] Μ. Ανατολή

    Απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων

    Τον Αύγουστο η αποχώρηση

    4/5/2005 12:19:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στα μέσα Αυγούστου θα αρχίσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ. Σε δηλώσεις του στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, αργά χθες, ο Σαλόμ τόνισε ότι το Ισραήλ θα μεταθέσει την αποχώρησή του από τον Ιούλιο για τον Αύγουστο για θρησκευτικούς λόγους. Ακόμη, ο Σαλόμ επανέλαβε τις υποσχέσεις για αποχώρησης από τις πόλεις Καλκιλία, Βηθλεέμ και Ραμάλα και για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

    Διαδηλώσεις στη Μαυριτανία

    "Η Μαυριτανία θα μπορούσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και με τις αραβικές χώρες", είπε χαρακτηριστικά ο Σαλόμ.

    Η Μαυριτανία έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

    Τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ υποδέχθηκαν στη Μαυριτανία με διαδηλώσεις.

    Εκατοντάδες φοιτητές προσπάθησαν να εμποδίσουν την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών τραυματίσθηκαν δεκάδες φοιτητές και έξι αστυνομικοί.

    [13] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπασιάκου

    Νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα

    4/5/2005 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Την ανάγκη να προετοιμαστεί ο Έλληνας αγρότης για το καινούριο ανταγωνιστικό περιβάλλον, επεσήμανε την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και από "γαλάζιους" αγρότες - συνδικαλιστές, σχετικά με τους κανονισμούς για το βαμβάκι, ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι για πρώτη φορά δόθηκε η επιστροφή των 38 δραχμών νωρίτερα από κάθε άλλο χρόνο, πριν από το Πάσχα και όχι το Σεπτέμβριο, όπως γινόταν στο παρελθόν.

    Οι μεγαλύτερες κοινοτικές εισροές για το βαμβάκι

    Ο κ. Μπασιάκος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να τους δίνουμε το ψάρι για μια χρονιά, αλλά να τους μάθουμε να ψαρεύουν για να έχουν ψάρια κάθε χρονιά.

    Ο υπουργός είπε ότι οι αγρότες είναι πολύ ευχαριστημένοι, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει το μεγαλύτερο ύψος κοινοτικών εισροών για το βαμβάκι από κάθε άλλη χρονιά.

    Επίσης, ανέφερε πως υπήρξε πρόβλημα με την κατανομή για το 3% και σημείωσε ότι το υπουργείο τήρησε την αρχική συμφωνία που είχε γίνει, αλλά στη συνέχεια, κάποιοι άλλαξαν γνώμη και διαφώνησαν.

    Ο κ. Μπασιάκος, όμως, τόνισε ότι το υπουργείο προχώρησε σε νέα κατανομή για το 3%, η οποία βρήκε σύμφωνη όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Κλειδαμπαρώνει" την εστία του ο Ντίντα

    4/5/2005 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ αποτελεί ασφαλώς τεράστιο κίνητρο για τη Μίλαν στον αποψινό εκτός έδρας επαναληπτικό των "4" της διοργάνωσης με την ολλανδική Αϊντχόβεν. Ο Βραζιλιάνος όμως τερματοφύλακας της ιταλικής ομάδας, Ντίντα, θα έχει ένα ακόμη λόγο να κρατήσει την εστία του ανέπαφη, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο ημίχρονο. Σε περίπτωση που στο πρώτο 45λεπτο της συνάντησης ο διεθνής της "σελεσάο" δε μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του, θα σπάσει το ρεκό του Ολλανδού πορτιέρο Εντουϊν Φαν ντε Σαάρ, που την περίοδο 95-96 με τη φανέλα του Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λίγκ, δεν είχε δεχθεί γκολ για 658 λεπτά. Στη λίστα πάντως των καλύτερων τερματοφυλάκων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης βρίσκεται και ένας "δικός" μας, ο Πολωνός πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Γιόζεφ Βάντσικ που την ίδια περίοδο είχε κρατήσει την εστία του "τριφυλλιού" ανέπαφη για 545 λεπτά.

    Τελευταίο... ενθύμιο από το Ροναλντίνιο

    Αντιμέτωπος με ένα σημαντικό ρεκόρ θα βρεθεί απόψε στο ολλανδικό "Φίλιπς Στάντιον" ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Μίλαν, Νελσον ντε Χεσούς ντα Σίλβα, γνωστότερο στον φίλαθλο κόσμο, ως Ντίντα. Ο διεθνής "φύλακας άγγελος" της εστίας των "ροσονέρι", που εδώ και πολλούς αγώνες έχει ξεχάσει να "τρώει" γκολ, τελευταία φορά που είδε την εστία του να παραβιάζεται ήταν στις 2 Νοεμβρίου 2004, στον αγώνα με την ισπανική Μπαρτσελόνα. Τότε ο Ροναλντίνιο είχε σημειώσει στο 89 το τέρμα με το οποίο οι "μπλαουγκράνα" είχαν νικήσει με 2-1. Από τότε και για 614 αγωνιστικά λεπτά, ο Ντίντα έχει κρατήσει το ιταλικό "πλεκτό" άθικτο. Αν λοιπόν κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα πρώτα 44 λεπτά της αποψινής αναμέτρησης, τότε θα σπάσει το ρεκόρ του Φαν ντε Σάαρ. Ο Ολλανδός τερματοφύλακας του Άγιαξ, στην αγωνιστική περίοδο του Τσάμπιονς Λίγκ 1995-1996, δεν είχε δεχθεί γκολ για 658 λεπτά.

    Στη "χρυσή" λίστα των τερματοφυλάκων που έχουν κατεβάσει ρολά στην εστία τους σε αγώνες του Τσάμπιονς Λίγκ βρίσκεται ένας ακόμη πορτιέρο της Μίλαν, ο Σεμπαστιάνο Ρόσι, που την περίοδο 94-95 "άντεξε" για 558. Στον ίδιο πίνακα όμως φιγουράρει στην 4η θέση και ο Πολωνός πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Γιόζεφ Βάντσικ, που τη σεζόν 95-96 είχε κρατήσει την εστία του "τριφυλλιού" ανέπαφη για 545 λεπτά.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Βαυαρός" ο Ιρανός Αλί Καρίμι

    4/5/2005 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο Μόναχο δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι πανηγυρισμοί της Μπάγερν για την κατάκτηση του φετινού και 19ου τίτλου της ιστορίας της και ήδη οι Βαυαροί προετοιμάζονται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο της μπουντεσλίγκα. Ο Ιρανός ποδοσφαιριστής Αλί Καρίμι, που αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ασίας για το 2004, είναι το νέο φετινό απόκτημα της γερμανικής ομάδας. Ο γεννημένος πριν από 27 χρόνια στην Τεχεράνη άσος της "Μελι", που με τα 5 γκολ που έχει σημείωσει μέχρι στιγμής έχει φέρει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του στην τρίτη θέση του προκειματικού ομίλου του Μουντιάλ 2006, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 1+1 ετών με το σύλλογο του Μόναχου, όπου θα συναντήσει το συμπατριώτη του Βαχίντ Χασεμιάν.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Νυστέρι" για Λάμπαρντ

    4/5/2005 12:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς έναν ακόμη αστέρα της θα ταξιδέψει η Αγγλία στις ΗΠΑ για ένα φιλικό τουρνουά. Μετά την απουσία του Τζον Τέρι, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των "λιονταριών" Σβεν Γκόραν Έρικσον δεν θα έχει στη διάθεσή του και τον Φράνκ Λάμπαρντ. Ο άσος της φετινής πρωταθλήτριας Τσέλσι, αναμένεται σύντομα να υποβληθεί σε εγχείρηση στα δάχτυλα του ποδιού. Στους αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αμερική στα τελη Μαϊου, η ομάδα του κ. Έρικσον θα αντιμετωπίσει εκτός από την οικοδέσποινα ομάδα και την Κολομβία.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στις 11 Μαΐου το Ατρόμητος-Λάρισα

    4/5/2005 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την Τετάρτη 11 Μαΐου και στις 17:00 το απόγευμα όρισε η ΕΠΑΕ τον αγώνα του Ατρομήτου με την Λάρισα. Ο αγώνας για την 27η αγωνιστική της Β' Εθνικής κατηγορίας, είχε αναβληθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λόγω της απόφασης για αποβολή του Ατρομήτου από το πρωτάθλημα, η οποία όμως αναιρέθηκε. Επίσης, το Ε.Ε. της ΕΠΑΕ αποφάσισε να στείλει επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία να ζητά άμεση συνεργασία όσον αφορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής ενδεχόμενων αγώνων μπαράζ στο πρωτάθλημα Α΄ εθνικής. Η υπόθεση αυτή αφορά τόσο στη μάχη του τίτλου, όσο και στη δεύτερη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, την έκτη θέση που -υπό προϋποθέσεις- διασφαλίζει έξοδο στο κύπελλο UEFA, αλλά και τη ζώνη του υποβιβασμού. Η ΕΠΑΕ επιθυμεί να βρεί το συντομότερο δυνατό την πλησιέστερη κενή ημερομηνία, έτσι ώστε να μην επηρρεαστεί και η προετοιμασία της εθνικής ομάδας ενόψει των πολύ κρίσιμων αναμετρήσεων του Ιουνίου. Πάντως, αν δύο εκ των Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό εμπλακούν στη διαδικασία του μπαράζ, η μοναδική κενή ημερομηνία είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαϊου, στις 28 και 29 του μήνα, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα πριν τον αγώνα της εθνικής με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ : Ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα

    4/5/2005 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Ένα παιχνίδι σαν όλα τα όλα". Αυτό τόνισε ο τεχνικός του Δικέφαλου του Βορρά για το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό την Κυριακή. Ο Νίκος Καραγεωργίου είπε πως όπως σε όλα τα παιχνίδια, έτσι και σε αυτό ο μόνος στόχος είναι η νίκη και ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν με δύναμη και αποφασιστικότητα για την τελική επικράτηση.

    "Χρειάζεται πάθος"

    Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, τόνισε πως το παιχνίδι της Τούμπας, "περνάει μέσα από τη διαδικασία που πέρασαν όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που δώσαμε από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Δεν έχει καμία διαφορά. Οι παίκτες θα μπουν στο γήπεδο να κερδίσουν και τίποτα παραπάνω. Για μένα και τους παίκτες μου είναι ένας αγώνας σαν όλους τους άλλους και όσα ακούγονται γύρω από αυτό είναι αστεία πράγματα. Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίζει όλα τα παιχνίδια του. Θα ήταν καλύτερο να ήμασταν εμείς στη θέση του Παναθηναϊκού. Να διεκδικούσαμε, δηλαδή, το πρωτάθλημα, δεν είμαστε όμως. Αυτό που θέλω είναι να μπαίνουμε στο γήπεδο και να έχουμε το κίνητρο για να κερδίσουμε".

    Για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, όσον αφορά την αναμέτρηση της Κυριακής, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ είπε πως δεν είναι τα συστήματα που θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Αυτό που έχει σημασία και που θέλει από τους παίκτες του, είναι να "καρδιά, το πάθος και το μυαλό, να βγάλουν στο παιχνίδι οι παίκτες αυτό που άκουσαν στα αποδυτήρια. Και οι δύο ομάδες έχουν παίκτες με ποιότητα που ανά πάσα στιγμή μπορούν ν ανατρέψουν τα δεδομένα στον αγώνα".

    Κλείνοντας, ο Έλληνας τεχνικός τόνισε πως θα είναι πολύ καλό να γεμίσι το γήπεδο από φιλάθλους του κόσμου του ΠΑΟΚ. "Θέλω βέβαια να γεμίζει σε κάθε αγωνιστική και αυτό προσπαθώ να κάνω από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες καταστάσεις, θέλω απλά ο κόσμος να είναι στο γήπεδο. Το ότι το θέλω δεν σημαίνει βέβαια τίποτα και δεν είμαι ονειροπόλος. Θα κάνουμε την προσπάθεια με τους παίκτες να έχουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Το μεγαλύτερο κίνητρο γι αυτό πιστεύω ότι θα το δώσουμε από την επόμενη χρονιά".

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εκτός προπονήσεων ο "Λύμπε"

    4/5/2005 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε φουλ ρυθμούς συνεχίζει η Ένωση, εν όψει του αγώνα για την 28η αγωνιστική με τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ. Στη σημερινή προπόνηση, το παρών δεν έδωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος ταλαιπωρείται από αμυγδαλίτιδα. Έτσι το ιατρικό τιμ, χορήγησε τον Καλαματιανό άσο φαρμακευτική αγωγή και όπως όλα δείχνουν, ο Λυμπερόπουλος θα προπονηθεί και πάλι κανονικά από την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, οι Κώστας Κατσουράνης και Αλεσάντρο Σοάρες ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα και πλέον αφού έδειξαν ότι ξεπέρασαν τους τραυματισμούς του, αναμένεται να τεθούν από αύριο στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος για τον Κυριακάτικο εντός έδρας αγώνα με τον Ιωνικό.

    [20] Μπάσκετ

    Ο Γκάλης για το Αλεξάνδρειο

    4/5/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ίσως το μεγαλύτερο είδωλο και όνομα στο Μπάσκετ, ο Νίκος Γκάλης, απέστειλε στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό επιστολή και στην οποία τοποθετήθηκε στο θέμα της σύμβασης του Αλεξανδρείου Μελάθρου που χρησιμοποιεί ο Άρης. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Γκάλης ζήτησε την συμβολή του για την ταχύτερη διευθέτηση του θέματος που προέκυψε, τονίζοντας ότι τα όποια εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν για την ομάδα του Άρεως.

    Η επιστολή

    «Πήρα την απόφαση να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή γνωρίζοντας την ευαισθησία σας αφενός για το άθλημα του μπάσκετ και αφετέρου για την Θεσσαλονίκη μας.

    Πιστεύω ότι τα εμπόδια που υπάρχουν όπως διαβάζω στον Τύπο για την αναγνώριση της σύμβασης παραχώρησης του Αλεξανδρείου στην ομάδα του Άρη, θα ξεπεραστούν με την δική σας συμβολή το συντομότερο δυνατόν. Θεωρείται δε δεδομένη η αναγνώριση της, τόσο από εμένα όσο και από εσάς.

    Ο Άρης, κ. Υπουργέ, όπως καλά γνωρίζετε, δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Η συμβολή της στο άθλημα του μπάσκετ είναι τεράστια όσον αφορά την διάδοσή του, επιτελώντας παράλληλα μέγιστο κοινωνικό έργο. Ήταν το σωματείο εκείνο που έβαλε τη δεκαετία του 1980-1990 το μπάσκετ στο σπίτι του κάθε Έλληνα και οδήγησε χιλιάδες μικρούς φίλους του αθλήματος στα γήπεδα και όχι σε χώρους απαράδεκτους για τη νεολαία μας.

    Η πλέον αδικημένη μπασκετική ομάδα ως προς τις εγκαταστάσεις της είναι ο Άρης κ. Υπουργέ και το γνωρίζετε καλά. Άλλωστε, το έχετε επισημάνει και εσείς στο παρελθόν ότι ο Άρης είναι η ομάδα που δεν έχει το δικό της σπίτι, αν και διαθέτει χιλιάδες φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Η λύση του Αλεξανδρείου για μένα θα πρέπει να είναι προσωρινή.

    Σας επισημαίνουμε κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει το αίτημα του κόσμου του Άρη για την κατασκευή ενός γηπέδου μεγάλης χωρητικότητας, που θα είναι το σπίτι του Άρη και θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας».

    [21] Εκτός οχτάδας ο Κρεάνκα

    4/5/2005 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μέχρι τους δεκαέξι του 48ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης παρέμεινε ο Καλλίνικος Κρεάνκα. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε στη φάση των 16 του απλού ανδρών, από τον Κινέζο Χάο Σουάι, με 4-2 σετ (11-13, 12-10, 9-11, 9-11, 11-8, 4-11) και τελείωσε άδοξα η αγωνιστική παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Σανγκάη. Η υπερδύναμη του αθλήματος που λέγεται Κίνα, χάλασε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, τα σχέδια του 33χρονου Έλληνα αθλητή, όπως είχε συμβεί και στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, όταν έχασε το χρυσό μετάλλιο από τον Μα Λιν. Ο Κρεάνγκα (νούμερο 10 στον κόσμο) δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την προ διετίας επιτυχία του Παρισιού, όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ο 22άχρονος Χάο Σουάι (νούμερο 28 στον κόσμο) ανήκει στη νέα γενιά των Κινέζων πρωταθλητών και είναι η παρθενική του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ατομικών.

    Στο 1ο σετ ο Κρεάνγκα προηγήθηκε με 9-5, αλλά έχασε με 11-13. Μπροστά ήταν και στο 3ο σετ με 6-2 και 9-7, όμως το έχασε και αυτό με 9-11. Στα πλέον κρίσιμα σημεία ο Ασιάτης παρουσιάστηκε πιο έτοιμος και το 6ο σετ το πήρε σχετικά εύκολα.

    [22] Πολιτισμός

    Στη Σκάλα του Μιλάνου η αρχαία Ελλάδα

    4/5/2005 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία και το αρχαίο δράμα θα φιλοξενηθεί από τις 12 Μαΐου στη Σκάλα του Μιλάνου. "Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου" είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζουν το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου και η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ορίζοντες-Δράσεις. Έμπνευση της έκθεσης αποτέλεσε το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας καθώς και η επιρροή του στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία και όπερα. Στόχος των οργανωτών της Έκθεσης είναι να δείξουν τη σχέση μεταξύ αρχαίου δράματος και όπερας καθώς πάρα πολλές όπερες έχουν σαν βάση τους ελληνικούς μύθους και την αρχαία τραγωδία.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κοστούμια από μεγάλες πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές της όπερας και της αρχαίας τραγωδίας, όπως οι: Μαρία Κάλλας, Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά και Αλέξης Μινωτής, ενώ θα παρουσιαστούν μακέτες μεγάλων αρχαιολογικών χώρων καθώς και χάρτες με όλα τα αρχαία θέατρα.

    Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 12 Μαΐου από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, στο Μουσείο του Θεάτρου της Σκάλας και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου 2005.

    Σχετικά Links: Το site της Σκάλα του Μιλάνου

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    J.Lo στον Οίκο τον Λευκό

    4/5/2005 2:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετά την επιτυχία της στο τραγούδι, τον κινηματογράφο και την μόδα η Jennifer Lopez δηλώνει έτοιμη να γίνει πλανητάρχης! Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό "Bravo", που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η 35χρονη ντίβα της pop μουσικής χαρακτήρισε "εξαιρετικό" το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης των ΗΠΑ: "αν εξαρτιόταν από εμένα, θα ήθελα να είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος", είπε χαρακτηριστικά. H καλλίγραμμη Λατίνα δεν έκανε προγραμματικές δηλώσεις, ωστόσο, έχει ήδη αποφασίσει ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου: "θα τον διακοσμήσω εξαρχής (τον Λευκό Οίκο) γιατί, πράγματι, δεν έχει τόσο όμορφη ατμόσφαιρα για να ζεις". Παράλληλα, δήλωσε φανατική νοικοκυρά και αποκάλυψε πως εκτονώνεται συγυρίζοντας το σπίτι. Τέλος, η J.Lo δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρίτο κατά σειρά γάμο της, με τον Πορτορικανό τραγουδιστή, Μαρκ Άντονι. Όπως είπε, νιώθει πολύ καλά μαζί του και είναι σίγουρη πως δεν θα χωρίσουν ποτέ.

    Σχετικά Links: Jennifer Lopez

    Bravo

    [24] Ζωής ...σΤάσεις

    Αποκαλυπτικές μελέτες για την μοναξιά

    Με παρέα είναι ωραία

    4/5/2005 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Νew Scientist

    Μήπως δεν σας αρέσει να βγαίνετε συχνά και πιστεύετε το "πιο καλή η μοναξιά"; Τον κώδωνα του κινδύνου για όσους είναι κλεισμένοι στο καβούκι τους και δεν συναναστρέφονται τακτικά με τον κοινωνικό περίγυρο κρούουν δύο νέες μελέτες, που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό New Scientist. Σύμφωνα με αυτές, τα χαμηλά ποσοστά κοινωνικότητας επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η πρώτη έρευνα, το ανοσοποιητικό σύστημα όσων δεν προτιμούν τις στενές επαφές έχει χαμηλή ανταπόκριση στον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Επίσης, σύμφωνα με την δεύτερη έρευνα, οι μοναχικοί άνδρες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή σταδιακής βλάβης των αρτηριών με εναπόθεση λιπιδικών πλακών, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Μείνετε μαζί με όσους αγαπάτε!

    Η καρδιά "χτυπάει" κόκκινο

    Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ έδωσαν ερωτηματολόγια σε 83 φοιτητές, ώστε να βρουν σε πόσους ανθρώπους μίλησαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Επιπλέον, τους εφοδίασαν με υπολογιστές παλάμης, οι οποίοι κατέγραφαν κάθε συναίσθημα μοναξιάς, καθώς και τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι φοιτητές που ένιωθαν μόνοι είχαν μειωμένο κατά 16% ένα ανοσοποιητικό αντίσωμα που "πολεμά" τη γρίπη, σε σχέση με όσους ήταν περισσότερο κοινωνικοί.

    Επίσης, το ίδιο αντίσωμα ήταν μειωμένο κατά 11% στους φοιτητές που μίλησαν με τέσσερις έως δώδεκα ανθρώπους, έναντι όσων είχαν συναναστραφεί με περισσότερα από είκοσι άτομα.

    Στην δεύτερη έρευνα πήραν μέρος 3.000 άνδρες και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Όπως έδειξε, όσοι είχαν χαμηλά ποσοστά κοινωνικότητας (για παράδειγμα ήταν ανύπανδροι ή εκμυστηρεύονταν πράγματα σε λίγους ανθρώπους) είχαν υψηλό επίπεδα ιντελευκίνης 6, μιας πρωτεΐνης η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει καρδιακή πάθηση, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι.

    Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος τρόπος για να θεραπευθεί η μοναξιά. Το μόνο, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε σε διαρκή επαφή με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Φορτσάρει" η Εθνική Νέων

    4/5/2005 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τις επιλογές του να έχουν γίνει, ο Νίκος Νιόπλιας προετοιμάζει την Εθνική ομάδα Εθνικής των Νέων, για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας, ενόψει των αγώνων για την Β` προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθούν στην Αυστρία, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ανοίγει τα πλάνα του, ενώ όσον αφορά τους παίκτες, διεθνείς θα προπονηθούν στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά (9,10 και 11 Μαΐου) ολοκληρώνοντας την προετοιμασία τους. Οι «εκλεκτοί» του κ Νιόπλια, είναι οι Ηλίας Ασπρίδης (Ηρακλής), Χρήστος Αραβίδης (Ακράτητος), Σταύρος Ζήνδρος (Καλαμαριά), Στέλιος Ηλιάδης (Καλαμαριά), Αλέξανδρος Κασμερίδης (ΟΦΗ), Δημήτρης Κοιλιάρας (Εργοτέλης), Ευθύμιος Κοτίτσας (Ιωνικός), Στέλιος Κρητικός (Παναθηναϊκός), Κώστας Κωνσταντάκης (ΟΦΗ), Χρήστος Λισγάρας (Ολυμπιακός), Γρηγόρης Μάκος (Πανιώνιος), Γιάννης Μανιάτης (Πανιώνιος), Σωτήρης Μπαλάφας (Αναγέννηση Αρτας), Περικλής Μπουσινάκης (Παναθηναϊκός), Αντώνης Πετρόπουλος (Κερατσίνι), Βασίλης Σαχινίδης (Ιωνικός), Στέφανος Σιόντης (Παναθηναϊκός), Νίκος Σουλίδης (Ηρακλής), Δημήτρης Παντελής (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Σωτηρίου (Πανιώνιος), Θοδωρής Τριποτσέρης (Παναθηναϊκός), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (ΠΑΟΚ), Γιώργος Πουτουρίδης (Βατανιακός).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 May 2005 - 16:52:41 UTC