Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο αιματοκύλισμα
  • [02] Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία
  • [03] Απόφαση ΟΗΕ για Ακτή Ελεφαντοστού
  • [04] Διεθνής διάσκεψη ΟΟΣΑ στο Παρίσι
  • [05] Στον τελικό η Λίβερπουλ
  • [06] Πανηγυρίζουν Ντιτροϊτ και Σιάτλ

    [01] Ιράκ

    Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από επίθεση καμικάζι

    Νέο αιματοκύλισμα

    4/5/2005 10:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 11:19:02 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δίχως τέλος οι επιθέσεις καμικάζι στο Ιράκ. Το πρωί, στο κέντρο της κουρδικής πόλης Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, Ιρακινός πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στα τοπικά γραφεία του Κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 95. Τα γραφεία του κουρδικού κόμματος λειτουργούν και ως κέντρο κατάταξης της αστυνομίας, για το λόγο αυτό και τα θύματα από την επίθεση είναι τόσα πολλά. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 25 πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο της επίθεσης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους σουνίτες για την κάλυψη των κενών υπουργικών θέσεων.

    [02] Κόσμος

    Στη Βρετανία

    Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία

    4/5/2005 7:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μία ημέρα πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, με τους υποψηφίους να προσπαθούν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, το ποσοστό των οποίων φτάνει και το 36%, ιδιαίτερα υψηλό. Την ίδια ώρα, δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα των Εργατικών παρά το γεγονός ότι ο Τόνι Μπλερ δέχτηκε σκληρές προσωπικές επιθέσεις για την πολιτική του στον πόλεμο στο Ιράκ. Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Populus που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times, δίνει ένα ασφαλές προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων στο κόμμα των Εργατικών. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Τόνι Μπλερ συγκεντρώνει ποσοστό 41% όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα των Συντηρητικών έπεσε κατά δύο μονάδες, στο 27%. Τις δύο αυτές μονάδες καρπώθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που έφθασαν το 23%.

    [03] Κόσμος

    Για την ειρηνευτική του δύναμη

    Απόφαση ΟΗΕ για Ακτή Ελεφαντοστού

    4/5/2005 8:33:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την παράταση για ένα μήνα της θητείας της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να καθορίσει το ρόλο της στο κράτος αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Γαλλία, η πρώην αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Ακτής του Ελεφαντοστού, θα πρέπει να παραμείνει ως τον Ιούνιο η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το ρόλο της, δήλωσε η Δανή πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Έλεν Λογ, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου του Συμβουλίου για τον Μάιο. Την 4η Απριλίου, είχε αποφασιστεί η παράταση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής για ένα μήνα ώστε να δοθεί χρόνος στους διαμεσολαβητές της Νότιας Αφρικής να πιέσουν την κυβέρνηση και τους αντάρτες ηγέτες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2003. Έκτοτε, υπεγράφη στη Νότια Αφρική συμφωνία, βάσει της οποίας ο πρόεδρος Λόρεντ Γκμπάγμπο και οι αντάρτες που επιχείρησαν να τον ανατρέψουν δεσμεύθηκαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να αφοπλίσουν τις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες και να συμβάλουν ώστε να διενεργηθούν προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Παράταση για ένα μήνα της ειρηνευτικής δύναμης

    Μείζον θέμα για τον ΟΗΕ αποτελεί η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης, καθώς είναι πολλά τα μέτωπα βίας και είναι δύσκολη η αντιμετώπισή τους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε την αποστολή επιπλέον 1.200 κυανοκράνων, αλλά οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν σε αυτή την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι σημαντικότερη από την αποστολή επιπλέον δυνάμεων είναι η δέσμευση των δύο πλευρών στην ειρήνη.

    Η ειρηνευτική δύναμη, που αποτελείται από περίπου 10.000 άνδρες της Γαλλίας και του ΟΗΕ, έχει ως τομέα ευθύνης μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στο βορρά, που ελέγχουν οι αντάρτες, και το νότο, που ελέγχει η κυβέρνηση. Θεωρητικά ο πόλεμος έληξε με την ειρηνευτική συμφωνία του 2003, ωστόσο η ένταση και οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, το σχέδιο απόφασης που θα τεθεί προς ψήφιση θα επαινεί τον Γκμπάγκμπο για την απόφασή του να επιτρέψει στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλασάν Ουατάρα να μετάσχει στις προσεχείς εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός του Ουατάρα από τις εκλογές του 2000 με αφορμή τις αμφιβολίες σχετικά με την εθνικότητά του θεωρείται από παρατηρητές ότι υπήρξε σημαντική αιτία για τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2002, όταν αντάρτες επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Γκμπάγκμπο.

    [04] Οικονομία

    Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Γ. Αλογοσκούφης

    Διεθνής διάσκεψη ΟΟΣΑ στο Παρίσι

    4/5/2005 9:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/5/2005 9:50:08 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι προοπτικές των οικονομιών των μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, καθώς και οι επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, θα βρεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Οι υπουργοί πρόκειται να παρουσιάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων αλλά και στην τεχνολογική ανάπτυξη. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στον τελικό η Λίβερπουλ

    4/5/2005 12:03:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ήταν ένας ημιτελικός του τα είχε σχεδόν όλα. Ένταση, αγγλικό καθαρά ποδόσφαιρο και ελάχιστες φάσεις στις δύο εστίες. Τελικά η Λίβερπουλ είναι η μία εκ των δύο αγγλικών ομάδων που πήρε τη νίκη επί της Τσέλσι και τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό του CHAMPIONS LEAGUE, που θα γίνει στις 25 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, ήταν ο Λουίς Γκαρσία στο 4 λεπτό.

    Ένα γκολ ένα "ποδοσφαιρικό θαύμα"

    Μόλις στο τέταρτο λεπτό η Λίβερπουλ έκανε τη "μέρα νύχτα", αφού οι γηπεδούχοι άνοιξαν σο σκορ. Η κάθετη μπαλιά του Τζέραρντ έβγαλε μόνο του τον Μπάρος, ο οποίος προσπάθησε να περάσει τη μπάλα πάνω από τον Τσεχ. Ο Τσέχος τερματοφύλακας επιχείρησε έξοδο και έπεσε πάνω στον συμπατριώτη του, σε μια φάση που «μύριζε» πέναλτι και αποβολή. Ο διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί και ο Λουίς Γκαρθία πήγε πρώτος τη μπάλα και την «τσίμπησε», στέλνοντάς την προς την εστία. Ο Γκαλάς έσπευσε να διώξει και τα κατάφερε, ο Λούμπος Μίχελ όμως θεώρησε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή (η φάση δεν ήταν ξεκάθαρη) και έδειξε σέντρα. Ένα γκολ βέβαια που και από τα ριπλέι δεν φάνηκε αν πέρασε όλη τη γραμμή.

    Από εκεί και πέρα οι κόκκινοι κάνανε αυτό που έπρεπε. Διπλή ζώνη άμυνας, με δέκα παίκτες πίσω από τη σέντρα και μόνο τον Μπάρος (ή τον Σισέ αργότερα) μπροστά.

    Οι μπλε με τη σειρά τους όντας πολύ καλά κλεισμένοι, ενώ ο Γκούντγιονσεν βρέθηκε σε κακή μέρα και τα πλάγια, απόντων των Νταφ και Ρόμπεν (ο τελευταίος μπήκε στα μέσα του β΄ μέρους), δεν είχαν τη συνήθη αποτελεσματικότητά τους.

    Μέχρι το 67΄ η Τσέλσι δεν είχε κάνει επίθεση, πόσο μάλλον ευκαιρία, και τελικά αυτό ήρθε από στημένη φάση. Ο Λάμπαρτ εκτέλεσε δυνατό φάουλ, η μπάλα πήγαινε προς το τέρμα, όμως ο Ντούντεκ απόκρουσε και κράτησε το 0.

    Στα τελευταία δεκαέξι επτά με τις καθυστερήσεις που χρειάστηκαν, η Τσέλσι αύξησε την πίεση, αλλά η άμυνα της Λίβερπουν ήταν πολύ καλά οργανωμένοι. Στο τελευταίο από τα έξι λεπτά των καθυστερήσεων, μετά από άστοχη έξοδο του Ντούντεκ, ο Γκούντγιονσεν από πλάγια θέση έκανε το σουτ, όμως η μπάλα πέρασε μόλις άουτ, το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και η Λίβερπουλ πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Παράλληλα, η ομάδα του Άνφιλντ θα γίνει η δεύτερη αγγλική ομάδα μετά το 1985 και το Χέιζελ που θα δώσει το «παρών» στον τελικό της διοργάνωσης. Η μοναδική που τα είχε καταφέρει ως τώρα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κατέκτησε το τρόπαιο το 1999.

    Κίτρινες: Μπάρος

    Οι συνθέσεις:

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Φίναν, Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Λουίς Γκαρθία (84΄ Νούνιεθ), Χάμαν (73΄ Κιούελ), Τζέραρντ, Μπίσκαν, Ρίισε, Μπάρος (60΄ Σισέ)

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Γκέρεμι (76΄ Χουτ), Καρβάλιο, Τέρι, Γκαλάς, Τιάγκο (68΄ Κέζμαν), Μακελελέ, Λάμπαρντ, Κόουλ (68΄ Ρόμπεν), Ντρογκμπά, Γκούντγιονσεν

    [06] Μπάσκετ

    Πανηγυρίζουν Ντιτροϊτ και Σιάτλ

    4/5/2005 9:36:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μετά το Μαϊάμι το Ντιτρ&#246;ιτ είναι η δεύτερη ομάδα που προκρίνεται από την Ανατολική περιφέρεια στο β γύρο των πλεϊ οφ του NBA, με σκορ 4-1 καθώς οι Πίστονς επιβλήθηκαν για άλλη μια φορά τα ξημερώματα με 88-78 των Φιλαδέλφεια 76ers. Μία ανάσα όμως από πρόκριση βρίσκεται και η Ιντιάνα που επιβλήθηκε με 85-90 της Βοστόνης και έκανε το 3-2 στις νίκες. Από την περιφέρεια της Δύσης αντίστοιχα το Σιάτλ με τη νίκη του 122-118 επί του Σακραμέντο, πανηγυρίζει ήδη την πρόκρισή του στην επόμενη φάση των πλεϊ οφ με 4-1 νίκες.

    "Καθάρισε" ο Άλεν

    Ποιος φίλος του Αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ δεν ξέρει, ότι ο άσος του Σιάτλ, Ρεϊ Άλεν είναι από τους μεγαλύτερους αστέρες του ΝΒΑ Κι όμως το Σακραμέντο που είχε σε μεγάλη μέρα τον γνωστό μας Πέτζα Στογιάκοβιτς με 38 πόντους, έδειξαν να μην τον υπολογίζουνε και εκεί ακριβώς την "πάτησαν". Ο Άλεν πήρε το όπλο του και με 30 πόντους καθάρισε τους "Κίνγκς", αφού όπως είπε μετά τη λήξη του αγώνα "δεν θα μπορούσα να επιστρέψω ξανά για 6ο αγώνα στο "Arco Arena". Σημαντική άλλωστε ήταν και η βοήθεια του Ρασάρντ Λιούις, ο οποίος σημείωσε τους 10 από τους 24 συνολικούς του πόντους στην τελευταία περίοδο.

    Ο Τζερόμ Τζεϊμς αν και πέτυχε μόλις 10 πόντους, μάζεψε και 6 ριμπάουντ, γεγονός που μετά τη λήξη του αγώνα τον έκανε να πανηγυρίζει σαν παιδί φορώντας μία μαύρη σακούλα σκουπιδιών ως μπέρτα "σούπερ ήρωα". Άλλωστε η νίκη με 122-118 επί του Σακραμέντο πέρα από την πρόκριση είχε και ιστορική σημασία, μιας και σήμανε την πρόκριση των Σουπερσόνικς στο β γύρο των πλεϊ οφ για πρώτη φορά μετά το 1998. Αντίθετα πιο χαλαρά αντιμετώπισε την ήττα των "Κίνγκς" ο Μαϊκ Μπίμπι που παρά τους 35 πόντους του αρκέστηκε να πει: "Κάποιος έπρεπε να χάσει"

    "Να περάσει ο επόμενος" λένε στο Ντιτροϊτ

    Το όνομα του Άλεν Αϊβερσον των "76ers" αλλά και οι 34 πόντοι που σημείωσε στον αγώνα του Μίτσιγκαν δε στάθηκαν αρκετά στην Φιλαδέλφεια για να κάμψει την αντίσταση του Ντιτρόϊτ και να μειώσει τη σειρά των αγώνων σε 3-2. Έτσι οι Πίστονς, αν και σχεδόν στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα βρίσκονταν πίσω στο σκορ κατάφεραν με 23 πόντους του Ρίτσαρντ Χάμιλτον εκ των οποίων οι 10 στην τέταρτη περίοδο να πετύχουν τη νίκη-πρόκριση με 88-78 επί των αντιπάλων τους. "Ξέραμε ότι η τέταρτη περίοδος είναι η περίοδός μας" αρκέστηκε να πει ο Χάμιλτον. Στην επόμενη φάση οι Πίστονς θα αντιμετωπίσουν έναν εκ των Ιντιάνα, Βοστόνης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τους "76ers" ο Αϊβερσον στα τελευταία 10:56 έπαιζε με έντονους πόνους στον δεξιό του αστράγαλο.

    Επέστρεψε δριμύτερος ο Τίνσλεϊ

    Προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση απέκτησε η Ιντιάνα καθώς με τη νίκη 90-85 επί της Βοστόνης έκανε το 3-2 και πλέον χρειάζεται ένα ακόμη επιτυχημένο αποτέλεσμα για να διασταυρώσει τα ξίφη της στην επόμενη φάση με το Ντιτρόϊτ. Στον αγώνα της Βοστόνης, "κλειδί" της νίκης των φιλοξενούμενων ήταν ο τρόπος παιχνιδιού του Τζαμάλ Τίνσλεϊ, που επέστρεψε δυναμικά στην ενεργό δράση μετά από 2,5 περίπου μηνών απουσία, λόγω τραυματισμού.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ποϊντ γκαρντ των "Πεϊσερς" σε 28 λεπτά συμμετοχής είχε 6 έξι πόντους, επτά ασίστ και πέντε κλεψίματα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση είχε αναλάβει ο Ζερμεϊν Ο Νιλ που πέτυχε 19 πόντους αρκετούς για να δώσουν τη νίκη στην ομάδα του, αφού ο τοπ σκόρερ της συνάντησης Πολ Πιρς παρά τους 27 πόντους του δεν κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα της νίκης στην πλευρά των "Σέλτικς", που θα έχουνε μία ακόμη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν στον αγώνα της Πέμπτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 May 2005 - 8:50:13 UTC