Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόλεμος" Κίνας - Ιαπωνίας
  • [02] Νέος ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    [01] Κόσμος

    Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των δυο χωρών "Πόλεμος" Κίνας - Ιαπωνίας

    17/4/2005 11:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/4/2005 11:45:49 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Η κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις Ιαπωνίας- Κίνας τις τελευταίες τρεις βδομάδες, θα συζητηθεί εκτενώς στις επαφές που θα έχει ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο. Ο Νομπουτάκα Μασιμούρα, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις και αποζημιώσεις από την Κίνα για τις καταστροφές που έγιναν σε εταιρείες ιαπωνικών συμφερόντων επί κινεζικού εδάφους. Αφορμή για το πολεμικό κλίμα που χαρακτηρίζει τελευταία τις σχέσεις των δυο χωρών ήταν η απόφαση της Ιαπωνίας να αφαιρέσει από σχολικά βιβλία κάθε αναφορά για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια των αποικιοκρατικών πολέμων, πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το Πεκίνο αντιδρά στις προσπάθειες του Τόκιο να πάρει μία μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τελευταία κίνηση της Ιαπωνίας που εξόργισε την Κίνα ήταν η απόφαση της να εξορύξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την αμφισβητούμενη για τα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων περιοχή της ανατολικής κινεζικής θάλασσας .

    Μαζικές διαδηλώσεις

    Νωρίτερα σήμερα και για τρίτη συνεχή βδομάδα οι διαδηλώσεις έξω από εταιρείες κινεζικών συμφερόντων συνεχίστηκαν.

    Στην πόλη Shenyang χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το ιαπωνικό προξενείο.

    Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και κόκκινη μπογιά στο κτήριο του προξενείου και τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν χάρη στην παρουσία ισχυρής κινεζικής αστυνομικής δύναμης.

    Αντιιαπωνικές διαδηλώσεις έγιναν ακόμα και σε πολλές άλλες πόλεις, έξω από εταιρείες ιαπωνικών συμφερόντων, εργοστάσια, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ.

    Δεν ρίχνουν νερό στο κρασί τους

    Το κλίμα πάντως, επισημαίνουν ανταποκριτές και πολιτικοί αναλυτές δεν δείχνει να βελτιώνεται καθώς καμία από τις δυο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

    Χαρακτηριστική και η δήλωση της κινεζικής κυβέρνησης μέσω του πρακτορείου Xinhua.

    " Οι διαδηλώσεις σημειώνονται λόγω της λαθεμένης στάσης και των πρωτοβουλίων που παίρνει η Ιαπωνία ώστε να ξεχαστεί η ιστορία της επιθετικότητας της ".

    Την ίδια ώρα πάντως, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην κινεζική κομμουνιστική εφημερίδα "People s Daily" απευθύνεται έκκληση στον κινεζικό λαό να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα.

    Τα αίτια της κρίσης

    Αφορμή για την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών η απόφαση της Ιαπωνίας να εγκρίνει οκτώ σχολικά βιβλία όπου απαλείφονταν ιστορικά γεγονότα που αποκάλυπταν πτυχές της ιαπωνικής επιθετικότητας απέναντι στην Κίνα, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μία από τις αναφορές μάλιστα που προκαλεί οργή στο Πεκίνο, είναι η περιγραφή της σφαγής από τον ιαπωνικό στρατό, 50.000 και 300.000 πολιτών στην πόλη Nanjing, το 1937 και το 1938 αντίστοιχα ως ένα "περιστατικό".

    Επίσημα πάντως η ιαπωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι ιδιωτικές εταιρείες αποφάσισαν για τα κείμενα των σχολικών βιβλίων και ότι εναπόκειται στα ίδια τα σχολεία να αποφασίσουν για το ποια βιβλία θα χρησιμοποιήσουν για τη διδασκαλία των μαθητών.

    [02] Κόσμος

    6.1 Ρίχτερ 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού Νέος ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    17/4/2005 9:56:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με τα νεύρα των κατοίκων της Ινδονησίας και συγκεκριμένα του νησιού Νίας, παίζει ο Εγκέλαδος. Νέα ισχυρή δόνηση συγκλόνισε αργά χθες βράδυ το νησί Νίας, εκεί όπου στις 28 Μαρτίου ο τρόμος των 8.7 Ρίχτερ, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν επτακόσιους ανθρώπους. Αυτή τη φορά, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, 107 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού και σε βάθος 20 χιλιομέτρων. Η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι φοβούμενοι πιθανά τσουνάμι, έσπευσαν να βρουν καταφύγιο στις περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή σοβαρές ζημιές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 April 2005 - 9:05:58 UTC