Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγωγή με όριο τη βάση
  • [02] Διατροφικός συναγερμός
  • [03] Ύστατος φόρος τιμής
  • [04] Υπεραιωνόβιος… Μορίς Γκριν
  • [05] ΠΑΣΟΚ: "Υπεύθυνο το κράτος για το διατροφικό ζήτημα"
  • [06] Εντοπίστηκε το πλοίο
  • [07] Νέα πρόσωπα στο παραδικαστικό κύκλωμα
  • [08] Στις κάλπες η Βρετανία
  • [09] Κόντρα ΣΕΒ-ΓΣΕΕ
  • [10] Αναγκαία τα νέα οικονομικά μέτρα
  • [11] Μικρή υποχώρηση για το "μαύρο χρυσό"
  • [12] Ξυπνούν μνήμες Χέιζελ…
  • [13] Τηλεφωνικές οδηγίες από Μουρίνιο
  • [14] Έτοιμος ο Σεβτσένκο
  • [15] Ψήφο εμπιστοσύνης σε Βοτανικό
  • [16] Δεν φεύγει ο Δέδες
  • [17] Δεν έγινε πρόταση στον Ίβιτς
  • [18] Στην Αθήνα ο Βέμπερ
  • [19] Βρέθηκε το χάπι της μακροζωίας;
  • [20] Ερωτηματικά για έναν "πλανήτη"
  • [21] Feng Shui πίσω από τα σίδερα
  • [22] "Μέγιστη ευκαιρία το ν/σ για την Ολυμπιακή περιουσία"

    [01] Πολιτική

    Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ Εισαγωγή με όριο τη βάση

    5/4/2005 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 6:58:44 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τη διαβεβαίωση ότι κανένας υποψήφιος με βαθμολογία κάτω από τη βάση δε θα εισέρχεται στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, από το 2006, έδωσε, την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πορεία του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία καθώς και την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των Ινστιτούτων της δια βίου εκπαίδευσης, η αναβάθμιση των ΤΕΕ σε Τεχνικά Λύκεια καθώς και το μείζον θέμα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την κοινωνική πραγματικότητα.

    Εσωτερική και εξωτερική η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων

    Αναφορικά με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η κ. Γιαννάκου είπε ότι θα είναι εσωτερική, βάσει των κανόνων του ευρωπαϊκού δικτύου για την αξιολόγηση, αλλά και εξωτερική και θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο οργανισμό.

    "Θα υπάρχει ένας απολύτως ανεξάρτητος οργανισμός, του οποίου τον Πρόεδρο θα προτείνει η Κυβέρνηση και θα ορίζει η Βουλή. Καμία Κυβέρνηση δεν θα έχει σχέση με το αντικείμενο της αξιολόγησης και πώς θα γίνεται", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της διαρροής θεμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, που ανέκυψε τη Δευτέρα, η κ. Γιαννάκου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαρροή. Η Υπουργός πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση και πως κατά τη διάρκεια της εσωτερικής διανομής των θεμάτων το Υπουργείο ενημερώθηκε ότι ενδεχομένος κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης γνώριζε τα θέματα, και για το λόγο αυτό βγήκε και η σχετική ανακοίνωση.

    "Ενεργήσαμε με ισότητα και αντικειμενικότητα προς όλους", κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε για δεύτερη ημέρα, επαφές με επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Νίκο Αναλυτή, και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Σπύρο Βυζάντιο.

    Έντονη αντίδραση από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Την αντίθεσή του στις ανακοινώσεις της κ. Γιαννάκου σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση για την οποία έκανε λόγο η Υπουργός "είναι κομμένη και ραμμένη στο αίτημα των επιχειρηματιών να εντάξουν πλήρως τα Πανεπιστήμια και τα άλλα Ανώτατα Ιδρύματα στην πολιτική τους για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία".

    Επίσης, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η κυβερνητική αξιολόγηση θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση και την παραιτέρω υποβάθμιση της μόρφωσης με "θύματα και πάλι τα παιδιά λαϊκών οικογενειών".

    Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΝ σημειώνοντας ότι το ζήτημα της βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν έχει συζητηθεί με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς ούτε με το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Υπουργείο "παίζει για μία ακόμη φορά με την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους" και προστίθεται ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η προώθηση μιας νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής, που έχει ήδη καταδικαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    [02] Κοινωνία

    Ελέγχους ζητά η Ε.Ε. Διατροφικός συναγερμός

    5/4/2005 11:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 5:47:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Νέο συναγερμό για επικίνδυνες ουσίες σε τρόφιμα σήμανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ζητά τη διενέργεια ελέγχου σε διάφορα είδη, όπως μπισκότα, σοκολάτες και έλαια, για τον εντοπισμό της καρκινογόνου χρωστικής ουσίας "Ερυθρό του Σουδάν", η οποία έχει ήδη ανιχνευτεί σε δύο σάλτσες που κυκλοφορούσαν και στην ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα, τοξικές ουσίες ανιχνεύτηκαν σε ξηρούς καρπούς με προέλευση το Ιράν, ενώ στην Κρήτη εντοπίστηκε ένα ολόκληρο πλοίο φορτωμένο με λάδι αμφιβόλου ποιότητας από την Τυνησία, που θα "βαφτιζόταν" ελληνικό. Όσο για το μέλι, με ευθύνη των παραγωγών θα αποσυρθούν από την αγορά όλες οι ποσότητες που περιέχουν την ουσία παραδιχλωροβενζόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο από την Ε.Ε., ενώ, αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, που ανακίνησε το θέμα, άφησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών.

    "Υψηλής ποιότητας το ελληνικό μέλι"

    Μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους μελισσοπαραγωγούς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε ότι το ελληνικό μέλι διατηρεί την υψηλή του ποιότητα και πως θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να σταματήσουν να κάνουν τόσο κακό στους Έλληνες παραγωγούς.

    Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί τόνισαν ότι το μέλι παραγωγής 2005 δεν θα έχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ουσία.

    Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν ότι ο τρόπος με τον οποίο αναδείχθηκε ένα θέμα, το οποίο εδώ και δύο χρόνια είναι γνωστό και για την επίλυσή τους έχει προβεί ο κλάδος σε επενδύσεις, τους έχει προβληματίσει και εξετάζουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ, Ν. Κατσαρού.

    Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από τη Δευτέρα οι έλεγχοι στην αγορά, ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί 25 τύποι μελιού, οκτώ εταιριών, για να ελεγχθούν πάλι.

    Οι επιστήμονες πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Όλοι οι χειρισμοί του υπουργείου έγιναν με προσοχή και πλήρη διαφάνεια, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο γ.γ. Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του ελληνικού μελιού.

    Για ελλιπή οργάνωση στον τομέα του ελέγχου τροφίμων, έκανε λόγο στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γεωτεχνικών, Νίκος Κακκαβάς.

    Λάδι αμφιβόλου ποιότητας

    Στην Κρήτη εντοπίστηκε ένα πλοίο με σημαία Γεωργίας, φορτωμένο με λάδι αμφιβόλου ποιότητας από την Τυνησία, που θα "βαφτιζόταν" ελληνικό.

    Σε έφοδο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, βρήκε στα αμπάρια του πλοίου περίπου 1.000 τόνους ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου, παρά τις διαβεβαιώσεις του καπετάνιου ότι δεν μετέφερε κάτι τέτοιο στο πλοίο.

    Παραιτείται η διοίκηση του ΣΕΣΜΕ

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή της θα υποβάλλει σύσσωμη η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται τόσο ο ΣΕΣΜΕ όσο και επτά μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και άσκηση εναρμονισμένων πρακτικών. Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του ΣΕΣΜΕ χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία όπως είπε αγνόησε τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις που προσκόμισαν τα σούπερ μάρκετ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκαν επικίνδυνα φιστίκια

    Κατεβάζουν το μέλι από τα ράφια

    Αποσύρονται οι επικίνδυνες σάλτσες

    Επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά

    [03] Κόσμος

    Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Ύστατος φόρος τιμής

    5/4/2005 7:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τρεις ημέρες πριν την κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β και δεκάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν στο Βατικανό για το ύστατο χαίρε, ενώ τεράστιες ουρές σχηματίζονται έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου η σορός του Ποντίφικα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι ετοιμασίες για την νεκρώσιμη τελετή, την Παρασκευή, στην οποία αναμένονται περίπου δύο εκατομμύρια πιστοί και 200 θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με περίπου 6.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Κι ενώ οι απανταχού Καθολικοί εξακολουθούν να θρηνούν, τα βλέμματα στρέφονται και στο Κολέγιο των Καρδιναλίων, που θα συνεδριάσει εντός τον επόμενων ημερών για να εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

    Με δάκρυα στα μάτια

    Το Βατικανό έχει μετατραπεί σε λαοθάλασσα. Όπως και όταν ήταν εν ζωή, έτσι και στο θάνατό του, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' προσελκύει στο πλευρό του τους πιστούς.

    "Ήρθαμε να του πούμε: ευχαριστούμε, αντίο, θα τα πούμε αργότερα", δήλωσε ένας εκ των πιστών.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας, πάνω από 500.000 πιστοί έχουν περάσει μπροστά από τη σορό, ενώ μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται πως περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα πουν το τελευταίο αντίο στον κεκοιμημένο πνευματικό τους πατέρα.

    Η ουρά των πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι ατελείωτη, ενώ η οδός της Συμφιλίωσης, που οδηγεί σε αυτή, μοιάζει με ανθρώπινο ποτάμι. Κατά μήκος του δρόμου έχουν τοποθετηθεί οθόνες που μεταδίδουν την σιωπηλή πομπή χιλιάδων πιστών προς τη σορό του Ποντίφικα. Κάποιοι περιμένουν καρτερικά μέχρι και οκτώ ώρες για να προσκυνήσουν κι άλλοι κοιμήθηκαν στην πλατεία, ενώ εθελοντές προσφέρουν μπουκάλια με νερό στους ηλικιωμένους, για να αντέξουν την ορθοστασία.

    "Είναι μια στιγμή θλίψης, όμως, την ίδια ώρα, η θλίψη απομακρύνεται και έρχεται χαρά, διότι γνωρίζουμε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είναι στην αγκαλιά του Θεού", είπε ένας άλλος προσκυνητής.

    Στο μεταξύ, προχωρούν οι ετοιμασίες για την κηδεία του Ποντίφικα, αλλά και τη διαδοχή του, για την οποία έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Η Ρώμη βρίσκεται επί ποδός για να υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην κηδεία του Πάπα, αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες των Καθολικών, που άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη.

    Στο ύστατο χαίρε στον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας θα παρευρεθούν περισσότεροι από 200 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ηγετών στην παγκόσμια Ιστορία.

    Στην νεκρώσιμη τελετή θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

    Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ιστορία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως θα εκπροσωπηθεί σε κηδεία Ποντίφικα. Επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του Φαναρίου θα είναι ο κ. Βαρθολομαίος.

    Οι ιταλικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό. Σχεδόν 1.500 μέλη των ειδικών δυνάμεων και καραμπινιέροι θα αναλάβουν την προστασία των αρχηγών κρατών, ενώ άλλοι 5.000 αστυνομικοί θα αναλάβουν την τήρηση της δημόσιας τάξης και την επιτήρηση "επικίνδυνων στόχων", όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών. "Η Ρώμη θα διασφαλίσει την ομαλή έκφραση της αγάπης προς τον Ποντίφικα και παράλληλα θα εγγυηθεί την υψίστη ασφάλεια για όλους", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βάλτερ Βελτρόνι.

    Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, χοροστατούντος του Γερμανού Καγκελάριου, Γιόζεφ Ράτζιγκερ και η ταφή στο εσωτερικό της εκκλησίας, στην κρύπτη όπου έχουν ενταφιασθεί και οι άλλοι Ποντίφικες. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τελετών, Καρδινάλιος Πιέρο Μαρίνι, για πρώτη φορά σε κηδεία Πάπα, το πρόσωπο του Ιωάννη Παύλου του Β' θα είναι καλυμμένο με ένα πέπλο από λευκό μετάξι.

    Την ημέρα της κηδείας τα μέτρα ασφαλείας θα ενταθούν. Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές των μυστικών υπηρεσιών, ο ενάεριος χώρος της Ρώμης θα είναι κλειστός και θα προστατεύεται από καταδιωκτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ θα επιτηρείται και από ένα αεροπλάνο AWACS του ΝΑΤΟ. Τα μέτρα επιτήρησης στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα ενισχυθούν και συνολικά θα κινητοποιηθούν 10.000 ως 15.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

    Με το βλέμμα στο Κολέγιο των Καρδιναλίων

    Οι διαδικασίες διαδοχής του Ποντίφικα αναμένεται να ξεκινήσουν στην Καπέλα Σιστίνα σε 15 έως 20 ημέρες, με τη συμμετοχή 117 Καρδιναλίων. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του κονκλαβίου, την Πέμπτη, οι Καρδινάλιοι έδωσαν όρκο να τηρήσουν μυστικές τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προκαθήμενου.

    Την Τρίτη, οι Καρδινάλιοι συνεδρίασαν για να καθορίσουν την ημερομηνία σύγκλησης του κονκλαβίου που θα επιλέξει τον διάδοχο του Πάπα, ωστόσο, η σχετική απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί.

    Όπως ανακοίνωσε ο Καρδινάλιος Μαρίνι, για πρώτη φορά στην ιστορία της παποσύνης, ο χώρος του κονκλαβίου θα διευρυνθεί στο σύνολο της Πόλης του Βατικανού. Οι Καρδινάλιοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στην απαγόρευση κάθε επαφής με το εξωτερικό, ωστόσο, δεν θα είναι κλεισμένοι σε ένα και μόνο χώρο.

    Έτσι, θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα από το χώρο όπου θα φιλοξενηθούν (οίκος της Αγίας Μάρθας, εντός του περιβόλου του Βατικανού) προς τα παρεκκλήσια στα οποία θα λειτουργούν και στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν για να εκλέξουν τον νέο Πάπα.

    Τέλος, σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Μαρίνι, η εκλογή του νέου προκαθήμενου της θα ανακοινωθεί για πρώτη φορά, όχι μόνο με λευκό καπνό, αλλά και από τις καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, που θα ηχήσουν όλες μαζί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρασκευή η κηδεία του Πάπα

    [04] Παράξενα

    Υπεραιωνόβιος Μορίς Γκριν

    5/4/2005 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 5:14:38 μμ)

    Συντάκτης:

    Μπορεί να έχει πατήσει τα 105, αλλά όπως φαίνεται δεν το βάζει κάτω. Ο λόγος για τον Guo Cairu έναν υπεραιωνόβιο Κινέζο, από την πόλη Ναντζίνγκ στην επαρχία Τζιανγκσου, ο οποίος έχει βάλει στόχο να καταρρίψει το ρεκόρ στην κούρσα των 100 μέτρων για υπερήλικες. Μάλιστα, πρόσφατα επιλέχθηκε ως λαμπαδηδρόμος στους δέκατους Εθνικούς Αγώνες. Για την ώρα πάντως προπονείται προκειμένου να ξεπεράσει το ρεκόρ του Νοτιοαφρικανού Philip Babinowitz, ηλικίας 100 ετών, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο διένυσε τα 100 μέτρα σε 30.86 δευτερόλεπτα, μειώνοντας κατά 5 το προηγούμενο ρεκόρ.

    [05] Πολιτική

    Συνεδρίαση συντονιστών του κόμματος ΠΑΣΟΚ: "Υπεύθυνο το κράτος για το διατροφικό ζήτημα"

    5/4/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στη διαπίστωση ότι η ανικανότητα, η ολιγωρία και η απουσία του κράτους οδήγησαν στα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την ακαταλληλότητα των τροφίμων, κατέληξαν οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασαν την Τρίτη, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος, επίσης, θέματα που σχετίζονται με την αγορά και την ακρίβεια, ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά και τα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, ενώ μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του κόμματος είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ. Αύριο, Τετάρτη, θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για τα φορολογικά μέτρα όπου θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [06] Κοινωνία

    Αίσιο τέλος στο θρίλερ με το "Φίλιππος Κ" Εντοπίστηκε το πλοίο

    5/4/2005 2:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 7:12:14 μμ)

    Συντάκτης:

    Στην Κρήτη εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο "Φίλιππος Κ", νηολογίου Βόλου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή. Το απόγευμα ο καπετάνιος του επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές, ενώ βρισκόταν νότια της Ιεράπετρας. Το φορτηγό πλοίο, με οκτώ Έλληνες ναυτικούς, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νταμνιέτα της Αιγύπτου με προορισμό τη Ζάκυνθο και μετέφερε 1.450 τόνους τσιμέντο. Η τελευταία επικοινωνία που είχε, ήταν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής και ενώ έπλεε 95 ναυτικά μίλια ΒΔ της Αλεξάνδρειας.

    Στο σημείο εκείνο μάλιστα, το "Φίλιππος Κ.", συναντήθηκε με το επίσης φορτηγό πλοίο "Αλφα Τζέμινι", από το οποίο ζήτησε να πληροφορηθεί τον καιρό που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εντύπωση στον πλοίαρχο του "Αλφα Τζέμινι" προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ το "Φίλιππος Κ." είχε τελικό προορισμό την Ελλάδα έπλεε προς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή επέστρεφε στην Αίγυπτο απ όπου είχε αποπλεύσει.

    Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δήλωσε ότι το "Φίλιππος Κ." έδινε κάθε δύο ημέρες αναφορά στο γραφείο του Πειραιά για τη θέση όπου βρισκόταν, ενώ από το απόγευμα της 3ης Απριλίου δεν έχει δώσει "σημεία ζωής".

    Επείγον σήμα για τον εντοπισμό του "Φίλιππος Κ." είχε σταλεί σε όλα τα παραπλέοντα πλοία, καθώς και στις λιμενικές αρχές Κρήτης, νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Καΐρου.

    [07] Κοινωνία

    Βγαίνουν από το αρχείο έξι ύποπτες υποθέσεις Νέα πρόσωπα στο παραδικαστικό κύκλωμα

    5/4/2005 6:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 6:23:48 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επιβεβαιώθηκαν σήμερα, οι χθεσινές πληροφορίες για τον επανέλεγχο έξι φακέλων με πειθαρχικές υποθέσεις δικαστικών, που είχαν τεθεί στο αρχείο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, παρήγγειλε στο αρμόδιο συμβούλιο Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, τον επανέλεγχο των συγκεκριμένων υποθέσεων και ζητά να διερευνηθούν συμπληρωματικά οι σχετικές καταγγελίες για διαφθορά, οι οποίες για άγνωστο λόγο είχαν τεθεί στο αρχείο. Ερωτηθείς για το άνοιγμα των φακέλων ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι στη Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζεται περίοδος εκπτώσεων. "Το γεγονός ότι κάποιες υποθέσεις διαφθοράς μπήκαν κατά το παρελθόν στο αρχείο, δεν αποτελεί άλλοθι - ούτε παρέχει ασυλία" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ποιοι εμπλέκονται στις καταγγελίες

    Οι υποθέσεις είναι της τελευταίας τριετίας και όταν στο παρελθόν είχαν εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο, είτε είχαν επιβληθεί μικρές πειθαρχικές ποινές είτε δεν είχαν καταλογιστεί καθόλου ευθύνες.

    Στις υποθέσεις, εμπλέκονται νέα πρόσωπα, τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα βρεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνών που πραγματοποιεί ο Άρειος Πάγος για τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    Οι καταγγελίες αφορούν:

    Εμπλοκή τριών ανώτερων δικαστών σε κύκλωμα αθέμιτων συναλλαγών Συστηματική δωροληψία εισαγγελέα Ύποπτες αποφάσεις εφετών (για συγκεκριμένους κατηγορούμενους) Αθέμιτες παρεμβάσεις δικαστικής λειτουργού ( υπέρ κατηγορούμενου) Ζευγάρι δικαστικών λειτουργών με περιουσία δυσανάλογη των αποδοχών τους Υπάρχει επίσης καταγγελία, σε βάρος δικαστικού λειτουργού για δωροδοκίες, ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου δικηγόρου στη πόλη που υπηρετούσε και άλλες αθέμιτες ενέργειες.

    [08] Κόσμος

    Την επόμενη εβδομάδα η διάλυση της Βουλής Στις κάλπες η Βρετανία

    5/4/2005 2:37:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Ανακοινώθηκε την Τρίτη και επίσημα, δια στόματος Τόνι Μπλερ, ότι σε ένα ακριβώς μήνα, στις 5 Μαΐου, θα διεξαχθούν στη Βρετανία βουλευτικές εκλογές. Την ανακοίνωση έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, αφότου προηγουμένως είχε ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διαλύσει τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχίσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία. Ο Τόνι Μπλερ εμφανίστηκε αποφασισμένος για μία τρίτη θητεία στην κυβέρνηση της χώρας, και δήλωσε ότι θα θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας "τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του", ώστε, όπως είπε, η "οικονομική σταθερότητα, που αποκτήθηκε με κόπο, να διαρκέσει και στο μέλλον και να μην επιστρέψει (η χώρα) στους οικονομικούς κινδύνους και την κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών, όπως συνέβη στο παρελθόν".

    Μειώνεται η "ψαλίδα"

    Οι κύριοι αντίπαλοι του Τόνι Μπλερ, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι, έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία περιοδεύοντας σε διάφορα σημεία της Αγγλίας.

    Στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου του 2001, το Εργατικό Κόμμα υπό τον Μπλερ εξασφάλισε 43% των ψήφων, έναντι 32% των Συντηρητικών.

    Ο Μπλερ οδήγησε για πρώτη φορά το Εργατικό Κόμμα σε σαρωτική νίκη το Μάιο του 1997.

    Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τελευταία δείχνουν, πάντως, να μειώνεται η "ψαλίδα" ανάμεσα στους Εργατικούς, που διατηρούν προβάδισμα, και τους Συντηρητικούς αντιπάλους τους σε ένα ποσοστό της τάξης του 3%.

    Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να εξασφαλίσει 35-37% και οι Τόρις μεταξύ 33 και 35% των ψήφων, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες γύρω στο 20%.

    [09] Οικονομία

    Για την ΕΓΣΣΕ και τα νέα οικονομικά μέτρα Κόντρα ΣΕΒ-ΓΣΕΕ

    5/4/2005 7:18:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 ΑΠΕ

    Απέκλεισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, παρά το αίτημα που διατύπωσε η ΓΣΕΕ, με αφορμή την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Ο κ. Κυριακόπουλος δικαιολόγησε την απόφαση τονίζοντας ότι η σύμβαση δεν αναθεωρήθηκε όταν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμβαση θα ισχύει έως το τέλος του 2005 και εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι "η "αποκέντρωση" και ο τεμαχισμός διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ αποτελεί όνειρο απατηλό των εργοδοτών" που ελπίζουν ότι θα αποδυναμώσουν τους εργαζόμενους.

    Σκληρή γλώσσα από τη ΓΣΕΕ

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν φέτος είναι πραγματικές, καθώς είναι δύο μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό και υψηλότερες από τις αυξήσεις στους μισθούς, που δόθηκαν από την Ε.Ε., και ζήτησε η αύξηση του ΦΠΑ να απορροφηθεί από τις ΔΕΚΟ, που λειτουργούν μονοπωλιακά.

    Την αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε και ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Κυριακόπουλος για να χαρακτηρίσει τα μέτρα καθώς έκανε λόγο για "τα ηπιότερα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν". Απαντώντας η ΓΣΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα είναι "ηπιότατα" για τους επιχειρηματίες και τους βιομηχάνους αλλά, αντίθετα, είναι εξοντωτικά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

    Στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας προστίθεται ότι τίθεται ζήτημα απωλειών εισοδήματος, καθώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν ήδη εξανεμίσει τις αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, ενώ με τα νέα μέτρα θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του πληθωρισμού τουλάχιστον κατά 1%. Για το λόγο αυτό τονίζεται ότι στο επόμενο διάστημα η ΓΣΕΕ θα ζητήσει την έναρξη συζητήσεων με την εργοδοτική πλευρά για το ζήτημα αυτό προαναγγέλλοντας σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναγκαία τα νέα οικονομικά μέτρα

    Σχετικά Links:

    ΣΕΒ

    ΓΣΕΕ

    [10] Οικονομία

    Αναγκαία τα νέα οικονομικά μέτρα

    5/4/2005 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 7:46:18 μμ)

    Συντάκτης:

    Επιβεβλημένα χαρακτήρισε τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα οικονομικά μέτρα είναι αναγκαία αλλά ανεπαρκή και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και να προχωρήσουν άμεσα οι "πραγματικές αποκρατικοποιήσεις". Στο θέμα των οικονομικών μέτρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η λήψη μέτρων είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των προηγούμενων κυβερνήσεων να περιορίσουν τις δαπάνες και το χρέος. Επίσης, ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε υπερβολική τη διάσταση που δίνεται από τα ΜΜΕ και ορισμένους φορείς σημειώνοντας ότι δημιουργεί πληθωριστικές προσδοκίες.

    Αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση

    Μετά την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επισκέφθηκε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μέτρα έσχατης ανάγκης που, όμως, δεν είναι επαρκή και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι "να σταματήσουν οι σπατάλες στους κρατικούς οργανισμούς", να γίνουν άμεσα δομικές αλλαγές στον εργασιακό τομέα και να προχωρήσουν οι πραγματικές αποκρατικοποιήσεις.

    "Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έκανε πρόταση στους αρμόδιους υπουργούς, την οποία βρήκαν ενδιαφέρουσα.

    Η πρόταση περιλαμβάνει τη δια νόμου θέσπιση της εθελούσιας παράτασης του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων κατά δύο χρόνια χωρίς, όμως, να προβλέπεται οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν περισσότερα.

    "Οι στόχοι της κυβέρνησης θα επιτευχθούν στο ακέραιο" δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία το οποίο έκανε λόγο για "επίθεση στα λαϊκά στρώματα".

    Ο κ. Αλογοσκούφης, μάλιστα, τόνισε ότι αποτελούν "εθνικές προκλήσεις" η μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    "Η ανεργία των νέων δεν αντιμετωπίζεται με την παράταση του ενεργού βίου των μεγαλύτερων"

    "Από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γκαργκάνα ακούσαμε τα ίδια πράγματα, είναι από την ίδια μεριά του λόφου, για μέτρα εναντίον των εργαζομένων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

    "Πάντα κάποιος φταίει και αυτός είναι ο εργαζόμενος, είναι μια πάγια λογική, μια πάγια αντίληψη", πρόσθεσε ο κ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, ωστόσο, δεν απέκλεισε μια συζήτηση πάνω στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλιση, με την προϋπόθεση να μην αποτελεί "τον προθάλαμο μιας πρότασης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης".

    Ωστόσο, εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή "έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις κυβερνητικές επιλογές" βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι φεύγουν με εθελουσία στην ηλικία των 50 και των 55, και τόνισε ότι η ανεργία των νέων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παράταση του "ενεργού βίου των μεγαλύτερων" πέρα από το χρόνο της συνταξιοδότησής τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ισχύ τα οικονομικά μέτρα

    [11] Οικονομία

    Μικρή υποχώρηση για το "μαύρο χρυσό"

    5/4/2005 12:27:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τάσεις υποχώρησης παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψαν χθες φθάνοντας τα 58,28 δολάρια το βαρέλι. Τον καλπασμό των τιμών πυροδότησαν την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ άλλων, οι εκτιμήσεις της έκθεσης της εταιρίας Γκόλντμαν Σακς που έκανε λόγο για το ενδεχόμενο οι τιμές να εκτοξευτούν μελλοντικά ακόμη και στα 105 δολάρια το βαρέλι. Πάντως, σήμερα στις αγορές της Ασίας ο μαύρος χρυσός έπεσε κάτω από τα 57 δολάρια το βαρέλι.

    Την ίδια ώρα στα ελληνικά πρατήρια, η μέση τιμή της αμόλυβδης σημείωνε αύξηση 2,16%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το διάστημα μεταξύ 24 Μαρτίου και 1ης Απριλίου η βενζίνη από 0,835 ευρώ ανά λίτρο έφτασε στα 0,853 ευρώ ανά λίτρο. Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή του, σε πανελλαδικό επίπεδο, διαμορφώθηκε από τα 0,484 ευρώ ανά λίτρο που πωλούταν στις 24 Μαρτίου, στα 0,497 ευρώ ανά λίτρο. Στην περιοχή της Αττικής η τιμή πώλησης ανήλθε στα 0,484 ευρώ ανά λίτρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Απογειώθηκε" το πετρέλαιο

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξυπνούν μνήμες Χέιζελ

    5/4/2005 7:32:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον ύστατο φόρο τιμής στους 39 νεκρούς του Χέιζειλ, θα αποτίσουν απόψε UEFA και Λϊβερπουλ, με αφορμή την συνάντηση με την Γιουβέντους που ξυπνάει μνήμες της 29ης Μαΐου του 1985. Ένα πλούσιο τελετουργικό που χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό στην μνήμη των νεκρών και από το κλίμα φιλίας, ανάμεσα στις δύο ομάδες, έχει προγραμματίσει για απόψε η UEFA, ενώ και οι άνθρωποι της ομάδας του λιμανιού, έχουν φροντίσει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ζητήσουν συγνώμη από τους Ιταλούς και να παρέχουν την καλύτερη φιλοξενία. Ήδη εδώ και πολλές ημέρες οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών τόσο της σημερινής εποχής, όσο και εκείνης αποτελούν το ιδανικότερο σημείο λαβής για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι και ασφαλώς ξεχωρίζει ο ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε και στις δύο ομάδες, ο Ίαν Ρας. Έτσι στο πρόγραμμα της ομάδας φιλοξενείται ένα κείμενο του παλαίμαχου επιθετικού της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους, στο οποίο θα ζητάει συγνώμη για λογαριασμό των Άγγλων, ενώ στην φωτογραφία που θα το συνοδεύει και θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, θα απεικονίζεται ο Ρας στο έναν να φοράει την κόκκινη φανέλα και στο άλλο την ασπρόμαυρη.

    Ο "Αγώνας της Φιλίας"

    Γενικότερα πάντως στην Αγγλία το κλίμα που επικρατεί εκτός από φιλικό είναι και απολογητικό για την Λίβερπουλ και είναι χαρακτηριστικό πως η "Λίβερπουλ Έκο", εφημερίδα της πόλης, κυκλοφόρησε σήμερα με τα ονόματα των 39 νεκρών του Χέιζελ στην πρώτη της σελίδα και με τίτλο "Λυπούμαστε"! Ο αγώνας έχει ονομαστεί "Αγώνας της Φιλίας" και στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί οι οπαδοί της Λίβερπουλ να σηκώσουν ένα πανό με τα ονόματα των 39 αδικοχαμένων Ιταλών και να περάσουν εμπρός από την εξέδρα που θα κάθονται οι φίλοι της Γιουβέντους. Εκείνοι με την σειρά τους έχουν κληθεί να φορέσουν περιβραχιόνια με τα χρώματα των δύο ομάδων που θα αναγράφουν στα ιταλικά την λέξη "Φιλία", ενώ στο γήπεδο θα βρίσκονται και όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνου του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες τέλος έχουν ζητήσει να τηρηθεί και ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' που "έσβησε" το Σάββατο.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τηλεφωνικές οδηγίες από Μουρίνιο

    5/4/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Σε ένα μακρινό και ήσυχο μέρος θα παρακολουθήσει τον αγώνα ο Ζοσέ και δεν θα έχει καμία επαφή με τους βοηθούς του", τάδε έφη ο Μπάλτεμαρ Μπρίτο, βοηθός προπονητή του Μουρίνιο στην Τσέλσι αναφερόμενος στο θέμα της τιμωρίας του Πορτογάλου και του τι σκοπεύει να κάνει αύριο το βράδυ. Έτσι ο Μουρίνιο δεν θα είναι στις εξέδρες του γηπέδου αλλά σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει τον αγώνα και το οποίο διατηρείται επιμελώς μυστικό! Ακόμη και για αυτό όμως ο Πορτογάλος τεχνικός έχει τους λόγους του, καθώς στο γήπεδο η UEFA θα μπορούσε να στείλει κάποιον να τον επιτηρεί, στο σπίτι του όμως αυτό είναι αδύνατο, κάτι που παραδέχτηκε και ο γραμματέας της UEFA, Ουίλιαμ Γκαγιάρντ. "Αν μείνει στο σπίτι του, δεν μπορούμε να στείλουμε κάποιον να τον επιβλέπει, πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτική ου ζωή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκαγιάρντ και πρόσθεσε, "Ακόμη και αν ανησυχούμε (για τις τηλεφωνικές οδηγίες) τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Οι κανονισμοί έχουν και τα όριά τους".

    Ήρεμος ο Μουρίνιο

    Πάντως ο ίδιος ο Μουρίνιο δεν δείχνει να προβληματίζεται, χωρίς βέβαια να παραδέχεται πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνεργάτες του. "Η ομάδα και οι συνεργάτες μου είναι έτοιμοι", δήλωσε και συμπλήρωσε, "Έχουμε μελετήσει όλα όσα έπρεπε. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους κατά την διάρκεια του αγώνα, όμως δουλεύουμε πολύ καιρό μαζί και καταλαβαίνουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι". Συνεχίζοντας μίλησε και για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι των αναμετρήσεων και επεσήμανε, "Θα είναι δύο μεγάλοι αγώνες και δεν θέλω οι παίκτες μου να αγχώνονται για το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιο είναι καλό αποτέλεσμα. Έτσι δεν έχουμε την πίεση που μας υπαγορεύει πως πρέπει να κερδίσουμε χωρίς να δεχτούμε καν γκολ. Αυτό το έχω ξεκαθαρίσει από τα αποδυτήρια κιόλας"!

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έτοιμος ο Σεβτσένκο

    5/4/2005 6:00:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ευχάριστα νέα περιλάμβανε το σημερινό πρόγραμμα της Μίλαν για τον Κάρλο Αντσελότι, καθώς το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, τον ενημέρωσαν πως ο Αντρέι Σεβτσένκο είναι έτοιμος και θα δώσει το "παρών" στον αγώνα με την Ίντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ουκρανός επιθετικός της Μίλαν έχει ξεπεράσει πλήρως το κάταγμα στο ζυγωματικό το οποίο τον κράτησε εκτός υποχρεώσεων για αρκετές εβδομάδες και έτσι θα είναι και πάλι ο ηγέτης των "ροσονέρι". Αντίθετα το μεγάλο ντέρμπι θα χάσει ο Φίλιπο Ινζάγκι ο οποίος ακόμη δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον τραυματισμό στον αστράγαλο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ψήφο εμπιστοσύνης σε Βοτανικό

    5/4/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στη λύση του Βοτανικού για την ανέργεση όχι μόνο γηπέδου αλλά αθλητικού κέντρου, κατέληξαν τελικά, Ερασιτέχνης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τους αδελφούς Γιαννακόπουλου και τον πρέδρο του ΤΑΠ, Βλάσση Σταθοκωστόπουλο. Στη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, στο ξενοδοχείο Πεντελικό της Κηφισσιάς, οι ηγέτες των αθλητικών τμημάτων, της αθηναϊκής ομάδας,προτίμησαν την λύση που πρότειναι πρόσφατα η δήμαρχος της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, σε σχέση με αυτές του Γουδιού και του Ελληνικού, που έτσι κι αλλιώς δεν προσφέρονταν ως λύση και είχαν απορριφθεί και από τους φιλάθλους της ομάδας. Μάλιστα, σήμερα είχαν πάει περισσότερα από 50 άτομα στο ξενοδοχείο και ζητούσαν από τους "πράσινους" ηγέτες να απορρίψουν ασυζητητί τη λύση του Ελληνικού. Είχαν αναρτήσει και πανό, που έγραφε: "Όποιος υπογράψει για Ελληνικό, προδότη θα τον έχουμε για πάντα στο μυαλό".

    Με ανακοίνωση η απόφαση

    Σχετικά με τη συνάντηση, διήρκησε περίπου μία ώρα και αμέσως μετά συντάχθηκε μια κοινή δήλωση, που διαβάστηκε από τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Συγκεκριμένα:

    "Συζητήσαμε το ζωτικατάτο θέμα του νέου αθλητικου κέντρου του Παναθηναϊκού. Μόλις πρόσφατα είχαμε την επίσημη πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την περιοχή του Βοτανικού και προτιθέμεθα να ζητήσουμε άμεση συνάντηση με την κυρία Μπακογιάνη, ώστε να ενημερωθούμε με κάθε λεπτομέρεια που αφορά την πρόταση για τον Βοτανικό. Σε περίπτωση που η λύση του Βοτανικού δεν είναι εφικτή να υλοποιηθεί, τότε ο Παναθηναϊκός θα επανεξετάσει τις δύο λύσεις που του έχουν προταθεί από την Πολιτεία".

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο ισχυρός άνρας της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, με δηλωσή του διευκρίνισε ότι ουδέποτε ήταν αρνητικός στη λύση του Βοτανικού, τονίζοντας, ότι υπήρξε παρερμηνία των όσων έχει πει κατά καιρούς:"Εγώ όταν είχα συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά είπα όχι στον Βοτανικό επειδή δεν είχα επίσημη πρόταση. Τώρα που η επίσημη πρόταση έγινε από την δήμαρχο, θα την εξετάσουμε και γι' αυτό είμαστε εδώ πέρα. Εσείς διαστρεβλώσατε τα λεγόμενα μου. Εγώ δεν είχα προταση, για αυτό και δεν την εξέταζα. Τα υπέρ και τα κατά του Βοτανικού δεν τα ξέρουμε ακόμα. Θα ζητήσουμε πάντως άμεσα συνάντηση", σχολίασε από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

    "Είμαστε το ιστορικότερο σωματείο της Αθήνας και θέλουμε να παραμείνουμε. Εμείς σκοπεύουμε να φτιάξουμε Αθλητικό κέντρο", τόνισε ο Παύλος Γιαννακόπουλος, από την πλευρά του.

    "Επιδίωξη μας να μη φύγουμε από την Αθήνα", συμπλήρωσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

    Συνάντηση με Μπακογιάννη

    Τώρα, η ΠΑΕ, η ΚΑΕ και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, θα επιδιώξουν συνάντηση με την κα Μπακογιάννη, προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά την περίπτωση του Βοτανικού, που έχει το μεγάλο προσόν να μπορεί να στεγάσει τις εγκαταστάσεις όλων των τμημάτων του συλλόγου, αλλά και το ότι βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουν κι άλλες παράμετροι, όπως το ποσοστό που θα αξιώσει ο Δήμος Αθηναίων.

    Αν το ποσοστό που θα αξιώσει ο δήμος Αθηναίων για το αθλητικό κέντρο, είναι μικρό, η συμφωνία θα επιτευχθεί. Αν αυτό αγγίξει το 20% ή 25% όπως φημολογείται, τότε οι διοικούντες θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια τους εξετάζοντας τις λύθσεις Γουδίου και Ελληνικού. Στο τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έκανε και μια δήλωση για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό: "Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ματς. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και θα προχωρήσουμε. Ο κόσμος είναι πολύ σωστός μέχρι σήμερα και όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να έρθει στο γήπεδο, να βοηθήσει για να κερδίσουμε".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν φεύγει ο Δέδες

    5/4/2005 5:31:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο Γιώργος Δέδες θα παραμείνει κοντά στην αγαπημένη ομάδα του, καθώς σήμερα αποφάσισε να ανακαλέσει την παραίτηση που υπέβαλε χθες στην διοίκηση του Πανιωνίου. Ο μάνατζερ των "κυανέρυθρων" συζήτησε με τους διοικούντες, οι οποίοι και αποδέχθηκαν την ανάκληση της παραίτησης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Δέδε "κομμάτι της ομάδας». Η σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Πανιώνιος έχει ως εξής: «Επειτα από ώριμη σκέψη, ο κ. Δέδες ανακάλεσε την παραίτησή του, την οποία και η διοίκηση του Πανιωνίου αποδέχτηκε, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Δέδες είναι ένα κομμάτι της ομάδας και η παρουσία του σε αυτήν είναι απαραίτητη στην παρούσα φάση".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν έγινε πρόταση στον Ίβιτς

    5/4/2005 5:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    Σε μια από τις λίγες εμφανίσεις του ως τεχνικός διευθυντής και από τότε που σταμάτησε να αγωνίζεται, ο Ίλια Ίβιτς δεν αρνήθηκε πως τον ρώτησαν αν ήθελε να συνεργαστεί με τον Ολυμπιακό, αρνήθηκε όμως πως του έγινε πρόταση. Ο Σέρβος μίλησε στον SuperΣΠΟΡ FM και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στον προγραμματισμό της ΑΕΚ για την επόμενη περίοδο. "Σπάνια βγαίνω για να μιλήσω", είπε ο ίβιτς και συνέχισε αναφερόμενος στο θέμα με τον Ολυμπιακό, "Χθες διάβασα αυτά που γράφονται για την πρόταση του Ολυμπιακού και θέλω να είμαι ειλικρινής. Σε μια ερώτηση που μου έκαναν, είπα ότι έχω άλλα τέσσερα χρόνια συμβόλαιο. Είμαι άνθρωπος που θέλω να τηρώ το λόγο μου και το συμβόλαιο. Δεν είπα ότι ο Ολυμπιακός μου έκανε πρόταση και εγώ απάντησα όχι, για να κάνω διαφήμιση στον εαυτό μου. Δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Δεν έχω πει τίποτα για τον Ολυμπιακό και δεν έχω πρόταση. Δεν μπορώ να πω αν είχα συζήτηση. Δεν θέλω να διαφημίζω τον εαυτό μου και να δώσω συνέχεια στο θέμα αυτό".

    Δεν υπάρχει συμφωνία με Σαπάνη

    Ο Ίλια Ίβιτς αναφέρθηκε και στους στόχους της ΑΕΚ για την επόμενη περίοδο και τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία με τον Σαπάνη, ενώ θα δείξει το μέλλον αν θα γίνει κάποια συζήτηση ή όχι. Για τον Εμπέντε επεσήμανε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη ενδιαφέρον ενώ σχολιάζοντας την περίπτωση του Λεονάρντο, τόνισε. "Ο Λεονάρντο είναι ένας παίκτης τύπου Τσιάρτα, μόνο που είναι γρήγορος. Έχει δυνατά πόδια και πολύ καλή πάσα". Από εκεί και έπειτα μίλησε γενικότερα λέγοντας.

    "Έχουμε προγραμματισμό και κοιτάζουμε την ομάδα μας για τις μεταγραφές. Δεν μπορώ να σας πω ποιους παίκτες παρακολουθήσαμε από την Εθνική Νέων. Θεωρώ σωστό να παρακολουθούμε τους μικρούς που είναι 16-17 ετών. Μπορούμε από αυτούς να διακρίνουμε ποιοι θα γίνουν καλοί παίκτες. Σε άλλες ομάδες, παίκτες ηλικίας 18 χρονών παίζουν στις Εθνικές ομάδες και σε πολύ πιο δυνατές από την Ελλάδα, όπως π.χ. στην Αγγλία. Ωστόσο, δεν γίνεται να κάνεις ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο με μικρούς παίκτες. Χρειάζεται συνδυασμός νεαρών και έμπειρων παικτών. Οι μικροί θέλουν και έμπειρους παίκτες για να τους βοηθήσουν".

    "Να μείνει ο Κατσουράνης"

    Σε ερώτηση σχετικά με τον Κατσουράνη ο Ίβιτς είπε πως θεωρεί ότι ο παίκτης μπορεί να πάιξει σε πολύ μεγάλη ομάδα, όμως η επιθυμία του είναι να παραμείνει στην ομάδα γιατί έτσι η ΑΕΚ θα γίνει πιο δυνατή. "Για τον Κατσουράνη ξέρετε τη γνώμη μου. Θεωρώ πως είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα και εννοώ μεγαλύτερη ομάδα από την Πόρτο. Μπορεί να παίξει και στην Ιταλία και στην Ισπανία, σε μεγάλες ομάδες. Θα δούμε το καλοκαίρι αν θα έχει μια πρόταση που θα αρέσει και στην ΑΕΚ και στον παίκτη. Αν μας πει ότι δεν του αρέσει μια ομάδα δεν θα τον υποχρεώσουμε να φύγει. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να μείνει στην ΑΕΚ, γιατί με τον Κατσουράνη η ΑΕΚ θα είναι πολύ πιο δυνατή. Ο Αλβες και ο Ασουνσάο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ την ΑΕΚ. Είναι επαγγελματίες και παραδείγματα με τη συμπεριφορά τους, ως δανεικοί. Το έχουν αποδείξει εντός και εκτός γηπέδου. Εμείς τους θέλουμε, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Περιμένουμε την Πόρτο να μας πει αν τους θέλει".

    Κανονικά ο Κρασσάς

    Η προετοιμασία της ΑΕΚ για το Κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ συνεχίσθηκε σήμερα με την προπόνηση που διεξήχθη στο βοηθητικό του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Ο Φερνάντο Σάντος είδε τον Σίμο Κρασσά να ακολουλουθεί χωρίς πρόβλημα το πρόγραμμα της προπόνησης, και να τίθεται στην διαθεσή του.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Χρήστος Μπούρμπος και Νίκος Γεωργέας, ωστόσο ο δεύτερος αναμένεται αύριο να μπει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης.

    [18] Βόλεϊ

    Στην Αθήνα ο Βέμπερ

    5/4/2005 2:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χαμογελαστός και ευδιάθετος μαζί με τη σύζυγο του Βιρτζίνια έφτασε πριν από λίγη ώρα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Αργεντινός υποψήφιος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Κάρλος Χαβιέ Βέμπερ. Ο περυσινός πρωταθλητής του Βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, στον πάγκο της Ουνισόλ κατά την άφιξή του δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον πρωταθλητή Ελλάδας, από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αύριο θα δώσει το παρών στην πρεμιέρα των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών, στο Ρέντη, στο ντέρμπι των "αιωνίων" για να δει τους δύο συμπατριώτες και φίλους του, τον Αργεντίνο άσο του Ολυμπιακού, Μάρκος Μιλίνκοβιτς και τον τεχνικό της ομάδας Κλαούντιο Κουέγιο.

    [19] Υγεία

    Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες Βρέθηκε το χάπι της μακροζωίας;

    5/4/2005 2:47:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Το μυστικό της μακροζωίας ισχυρίζεται, ότι ανακάλυψε ο καθηγητής Τζον Σπικμαν από το Πανεπιστήμιο Aberdeen, στη Σκοτία. Όπως λέει, μάλιστα, κάποια μέρα οι άνθρωποι θα μπορούν να επιμηκύνουν το όριο ζωής τους κατά 30 χρόνια απλά και μόνο με τη λήψη ενός χαπιού. Το "μαγικό" χάπι είναι η ορμόνη θυροξίνη, η οποία ενισχύει το μεταβολισμό και, σύμφωνα με τον καθηγητή Σπίκμαν, κατ΄ επέκταση τη διάρκεια ζωής. Η μελέτη του καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Aberdeen βασίστηκε σε πειράματα, που έγιναν σε ινδικά χοιρίδια και έδειξαν, ότι η σωστή δόση θυροξίνης μπορούσε να επιμηκύνει το όριο ζωής κατά 25%. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν στην Επιθεώρηση Πειραματικής Βιολογίας Πάντως, οι ενδοκρινολόγοι προειδοποιούν, ότι η υπερβολική δόση θυροξίνης μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

    Λεπτές ισορροπίες

    Η θυροξίνη είναι μία ορμόνη, που χρειάζεται στο μεταβολισμό και χορηγείται σε όσους δεν παράγουν αρκετή. Από την άλλη, όσοι εκ του φυσικού τους έχουν υψηλά επίπεδα θυροξίνης, χρειάζεται να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για να τη μειώσουν.

    Η συγκεκριμένη ορμόνη ενισχύει το ρυθμό του μεταβολισμού, κάτι, που έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στα κύτταρα, καθώς μειώνεται η παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών.

    Ο καθηγητής Σπίκμαν, ο οποίος βραβεύτηκε με 657.000 ευρώ από το Συμβούλιο Βιοτεχνολογικών και Βιολογικών Επιστημών, τονίζει, ότι το "κλειδί" στην υπόθεση είναι η κατάλληλη δόση.

    Μάλιστα, λέει ότι θα συνεχίσει τα πειράματα σε ποντίκια, προκειμένου να καθορίσει τη δόση, αναφέροντας ωστόσο, ότι υπάρχει περίπτωση η έρευνά του να μην έχει αποτελέσματα.

    Ακόμα, επισημαίνει, πως σκοπός της έρευνας δεν είναι να επιμηκύνει απλά τη ζωή του ανθρώπου, αλλά να δώσει παραπάνω υγιή χρόνια.

    Με προσοχή

    Πάντως, ο Δρ. Πιέρ Μπουλού, ενδοκρινολόγος στο Royal Free Νοσοκομείο στο Λονδίνο, τονίζει, πως τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να μην ισχύουν για τους ανθρώπους, καθώς ο μεταβολισμός των ποντικιών είναι πολύ διαφορετικός από τον ανθρώπινο.

    Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λέει ότι ένας υπέρ ενεργητικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθειες, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και προειδοποιεί, πως μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας, ακόμα και αν το επίπεδο της θυροξίνης είναι έστω και λίγο ανεβασμένο.

    Σχετικά Links:

    Journal of Experimental Biology

    University of Aberdeen

    Royal Free Hospital

    [20] Τεχνολογία

    Διαφωνούν οι επιστήμονες Ερωτηματικά για έναν "πλανήτη"

    5/4/2005 12:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός μίας ομάδας Ευρωπαίων αστρονόμων, ότι ανακάλυψαν ένα νέο "πλανήτη", πέραν του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδα του Ralph Neuhaeuser, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Αστρονομία και Αστροφυσική", ο εξωηλιακός "πλανήτης" πιθανότατα είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, το GQ Lup, το οποίο θεωρείται μία νέα "έκδοση" του Ήλιου. Μάλιστα, οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν την πρώτη απευθείας εικόνα του "πλανήτη". Το άστρο GQ Lup και ο "δορυφόρος" του είναι περίπου 400 έτη φωτός μακριά από τη Γη και παρακολουθούνται στενά από την ομάδα του Δρ. Ralph Neuhaeuser από το 1999. Σύμφωνα με τους επιστήμονες επειδή πρόκειται για ένα σχετικά νέο σύστημα, ο "πλανήτης" θεωρείται, ότι είναι αρκετά θερμός και η λάμψη, εξέπεμπε το αστέρι βοήθησε στον εντοπισμό του "πλανήτη". Προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το European Southern Observatorys (ESO), το Very Large Telescope (VLT) στη Χιλή, το τηλεσκόπιο Hubble Space και το Japanese Subaru Telescope στη Χαβάη.

    Πλανήτης ή αντικείμενο

    Οι αστρονόμοι έχουν βρει περίπου 130 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος την τελευταία δεκαετία, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εντοπιστεί μέσω των βαρυτικών κλυδωνισμών, που προκαλούν στο μητρικό του άστρο.

    Ο καινούριος αυτός "πλανήτης" είναι αρκετά μακριά από το GQ Lup, περίπου 100 φορές η απόσταση ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, γεγονός, που βοήθησε την ομάδα να χωρίσει τη λάμψη, που εκπέμπουν τα δύο αντικείμενα.

    Η μάζα του υπολογίζεται μία ή δύο φορές μεγαλύτερη από αυτής του Δία.

    Σκεπτικισμός

    Πάντως, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν, ότι ο "δορυφόρος" του GQ Lup είναι ένας εξωηλιακός πλανήτης.

    Μάλιστα, ο καθηγητής Mark McCaughrean, από το Exeter University, στη Μεγάλη Βρετανία, λέει, ότι διατηρεί τις αμφιβολίες του, οι οποίες βασίζονται στη μάζα του αντικειμένου, που μπορεί να είναι από 15 μέχρι 40 φορές μεγαλύτερο από το Δία. Ακριβώς, για αυτό, όπως τονίζει, μπορεί να είναι ένας καφέ νάνος, δηλαδή ένα μικρό και ψυχρό αντικείμενο με μέγεθος ίσο περίπου με του Δία, αλλά με μάζα 13 έως 75 φορές μεγαλύτερη. Είναι, δηλαδή, πολύ ελαφρύ για να γίνει αστέρι και πολύ βαρύ για να ονομαστεί πλανήτης, ενώ ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη, ότι βρίσκεται σε τροχιά, μπορεί απλά να είναι ένα αντικείμενο κοντά στο GQ Lup.

    Τη λύση μπορεί να δώσουν τα τηλεσκόπια νέας γενιάς, που αναμένεται να λειτουργήσουν από την επόμενη δεκαετία.

    Σχετικά Links:

    European Southern Observatory

    Astronomy & Astrophysics

    [21] Παράξενα

    Θετικά χρώματα για θετική συμπεριφορά Feng Shui πίσω από τα σίδερα

    5/4/2005 4:16:00 μμ

    Συντάκτης:

    "Πονοκέφαλος" για την Ιαπωνία είναι η κατάσταση, που επικρατεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βίας ανάμεσα σε φυλακισμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ως μία λύση του προβλήματος, λοιπόν, οι αρχές σκέφτονται να κάνουν αισθητική ανανέωση στα ρούχα των φυλακισμένων και στα σκεπάσματα των κρεβατιών τους, προκειμένου να αναπτερωθεί το ηθικό τους. Για περισσότερο από 50 χρόνια τα σεντόνια των φυλακισμένων είναι σε έντονο πορτοκαλί με πράσινες ρίγες, κάτι, που, όπως τονίζουν ειδικοί ψυχολόγοι, τους κάνει περισσότερο νευρικούς και επιθετικούς. Για αυτό οι ειδικοί επισημαίνουν, πως θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν ζεστά χρώματα, που βοηθούν τον ύπνο, όπως το καφέ. Μάλιστα, τονίζουν, πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν οι άσπρες πιτζάμες με τις μαύρες ρίγες και οι κίτρινες και πράσινες φόρμες. Η λύση για να έχουν πιο θετική όψη οι φυλακισμένοι και να μην έχουν μουντή διάθεση είναι το πράσινο της μέντας και το απαλό μπλε.

    [22] Κοινωνία

    Συνάντηση Πετραλιά-Μπακογιάννη "Μέγιστη ευκαιρία το ν/σ για την Ολυμπιακή περιουσία"

    5/4/2005 6:05:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το νομοσχέδιο της μεταολυμπιακής αξιοποίησης, το οποίο έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά στο δημαρχιακό Μέγαρο. Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μέγιστη ευκαιρία για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής περιουσίας, ενώ στόχος του -όπως είπε- είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με γνώμονα την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού. Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στο νομοσχέδιο αυτό, αλλά και στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία. Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη έθεσε στην κ. Πετραλιά το θέμα του Μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, τονίζοντας ότι άποψη του δήμου είναι πως δεν πρέπει να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή, κάτι που είναι και εκπεφρασμένη θέληση του Πρωθυπουργού. Σε αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε και την ενίσχυση της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, ενώ πρότεινε να χρηματοδοτηθεί με τις χρήσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο το χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση της μεταολυμπιακής περιουσίας της Ελλάδας και βεβαίως του Λεκανοπεδίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 April 2005 - 17:06:51 UTC