Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας
  • [02] Συντριβή των Ιταλών κεντροδεξιών
  • [03] Κόντρα στη Βουλή για τα οικονομικά μέτρα
  • [04] Συνάντηση Ειρηναίου με Αριέλ Σαρόν
  • [05] Ραντεβού Πανελλαδικών στις 21 Μαΐου
  • [06] Δώρο 19 Απριλίου
  • [07] Προβληματισμένος ο Μπλερ
  • [08] Στα χέρια απαγωγέων Ιρακινός στρατηγός
  • [09] Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων
  • [10] Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών
  • [11] Στο ταχυδρομείο τα πρώτα εκκαθαριστικά
  • [12] Λύση στο συνταξιοδοτικών ομογενών
  • [13] Αντι-Σάμουελ ο Παβόν
  • [14] Απομακρύνθηκε ο Σηφάκης από τον Εργοτέλη
  • [15] Πήρε τον τίτλο η Νορθ Καρολαϊνα

    [01] Οικονομία

    Η Ελλάδα στις πιο χαμηλές θέσεις Στόχος η αύξηση της ανταγωνιστικότητας

    4/4/2005 4:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/4/2005 5:19:25 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Νέες μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ζάππειο για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε, ότι την ανταγωνιστικότητα υπονομεύουν η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και η διαφθορά, ενώ επανέλαβε την αυστηρή σύσταση προς τις επιχειρήσεις να μη στρογγυλοποιήσουν τις τιμές προς τα πάνω λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι "η Κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στους κερδοσκοπους". Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, επεσήμανε, ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξυγίανση των δημοσιονομικών. Στην ημερίδα συμμετείχαν μέλη της Κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και εκπροσωπών των παραγωγικών τάξεων.

    " Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και πρωτοβουλίες"

    Οι δείκτες διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ αποκαλύπτουν, ότι η Ελλάδα είναι 51η από 104 χώρες. Μάλιστα. στην Ευρώπη των 15 εμφανίζεται πρώτη στην αντιληπτή διαφθορά, την -μακροπρόθεσμη ανεργία τη γραφειοκρατία. Επίσης, κατέχουμε την προτελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη και παραγωγικότητα εργαζόμενων.

    "Η χώρα μας κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις με βάση όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας" τόνισε ο Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας, πως "σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και την διαφθορά που είναι μεταξύ των παραγόντων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν από αύριο επενδυτικά σχέδια, που εντάσσονται στο υπουργείο για την ενίσχυσή τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

    Επίσης, είπε, πως η Κυβέρνηση θα δώσει μάχη στην ΕΕ για την έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και δύο ευρώ.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοίνωσε, ότι μέσα στο 2005 θα γίνουν και κάποιες νέες μετοχοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, που θα αντιστοιχούν στο 1 % του ΑΕΠ.

    Nα συγκρατηθούν οι τιμές

    Στο μεταξύ, η συντονίστρια Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δεν έγιναν όμως με την ταχύτητα που έπρεπε γιατί δεν υπήρχαν συναινέσεις.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις από την Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. ώστε το πολιτικό σύστημα να κληθεί να πάρει αποφάσεις.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας χαιρέτησε την τοποθέτηση της κ. Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την "καλό βήμα", ενώ τόνισε, πως η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απέδωσε ουσιαστικά την αύξηση του πληθωρισμού στις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα.

    Επίσης, τόνισε, ότι "είναι ανάγκη να προστατεύσουμε αυτούς, που θα υποστούν τις συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών" και κάλεσε τους επιχειρηματίες να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των προϊόντων τους ώστε να είναι ανταγωνιστικά.

    Ακόμα, σχετικά με τη δήλωση του κ. Σιούφα, ότι η Κυβέρνηση θα δώσει μάχη στην ΕΕ για την έκδοση χαρτονομισμάτων του ενός και δύο ευρώ, δήλωσε, πως κάτι τέτοιο επιθυμεί μόνο το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε, πως "είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην πράξη και πως για αυτό χρειαζόμαστε κλίμα σταθερότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης" και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε το κόστος των πρόσφατων οικονομικών μέτρων να έχει μικρότερες συνέπειες για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν.

    Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, υποστήριξε, ότι οι τράπεζες εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα και ως παράδειγμα ανέφερε τα πανωτόκια και το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών επιχειρήσεων.

    [02] Κόσμος

    Νίκη της κεντροαριστεράς Συντριβή των Ιταλών κεντροδεξιών

    5/4/2005 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 10:48:42 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC - Corriere della sera

    Σε "βατερλό" για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εξελίσσονται οι περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν τα έξιτ πολς. Από τις 13 περιφέρειες, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ρομάνο Πρόντι προηγείται σε 11 και μόνο σε 2 ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι . Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις της μόνο στην περιφέρεια του Μιλάνου και της Βενετίας. Όπως όλα δείχνουν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, καθώς οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα αποτελούν πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του 2006.

    Μεγάλη η συμμετοχή

    Πριν από τις εκλογές, οχτώ περιφέρειες τελούσαν υπό τον έλεγχο του κυβερνητικού συνασπισμού και πέντε ανήκαν στην αντιπολίτευση.

    "Με την ψήφο αυτή, οι Ιταλοί μας ζητούν να ετοιμαστούμε για τη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι, προσπάθησαν με δηλώσεις τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

    Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν στη σκιά του θανάτου του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το 71%.

    Σχετικά Links:

    Corriere della sera

    [03] Πολιτική

    Μετά από επερώτηση του ΠΑΣΟΚ Κόντρα στη Βουλή για τα οικονομικά μέτρα

    5/4/2005 12:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά μέτρα. Οι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ταξική πολιτική επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, για κατάρρευση του μηχανισμού των εσόδων και για δήθεν μείωση δαπανών. Απαντώντας στους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής προσπάθειας στο χώρο της Οικονομίας θα είναι ορατά σύντομα."Οι δυσκολίες είναι σοβαρές αλλά πρόσκαιρες και θα ξεπεραστούν" τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, είναι εθνικές προκλήσεις για την κυβέρνηση και στόχοι που θα επιτευχθούν.

    "Όχι τα βάρη στους πολίτες"

    Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχτηκε ότι τα δυο χρόνια που ακολουθούν δεν θα είναι εύκολα.

    Τόνισε ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο και τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα.

    Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων ετών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συνεχιστεί, αλλά το κύριο βάρος για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών θα το επωμιστεί το κράτος και όχι οι πολίτες.

    "Επίθεση στα λαϊκά στρώματα"

    Νωρίτερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον ελληνικό λαό, τόσο για την πορεία των εσόδων όσο και για το δήθεν περιορισμό της σπατάλης και οι μόνες περικοπές αφορούν μισθούς, κοινωνική πολιτική και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Επικαλούμενος έγγραφα του υπ. Οικονομικών, ο Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι τα έσοδα έπεσαν από τα 2.2 δις Ευρώ που ήταν το πρώτο τετράμηνο του 2004 στα 197 εκατομμύρια Ευρώ το τελευταίο τετράμηνο και απέδωσε τη μείωση των δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο ξήλωμα κάθε έργου επενδυτικής δραστηριότητας στην περιφέρεια.

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε για ταξική πολιτική επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.

    "Αν ένας χαμηλόμισθος καπνίζει 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα, του βάζετε φόρο 18 ευρώ τον μήνα- δηλαδή του δώσατε 12 ευρώ αύξηση του παίρνετε και έξι ευρώ. Αυτή είναι η κοινωνική σας πολιτική" τόνισε.

    Και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν για τα ελληνικά καπνά, είχαν ως αποτέλεσμα η καπνοβιομηχανία "Φίλιπ Μόρις" να κερδίζει 120 δις ευρώ εις βάρος καπνοπαραγωγών.

    Παρέμβαση Δραγασάκη

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, παρατήρησε ότι "πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση από τα δεξιά", ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στοιχεία στη Βουλή, από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι σήμερα.

    [04] Κοινωνία

    Συνάντηση Ειρηναίου με Αριέλ Σαρόν

    5/4/2005 11:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 11:16:29 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν θα έχει την Τρίτη ο Πατριάρχης Ειρηναίος, όπως μεταδίδει το ισραηλινό ραδιόφωνο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα οικονομικά του Πατριαρχείου. Στο μεταξύ, ο κ. Ειρηναίος, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι, υποχρεώθηκε να δεχτεί έλεγχο από κλιμάκια εμπειρογνωμόμονων της Παλαιστινιακής Αρχής. Mετά το πέρας του ελέγχου, το κλιμάκιο των Παλαιστινίων θα συντάξει πόρισμα το οποίο θα επιδοθεί και στο Πατριαρχείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι για τα Ιεροσόλυμα

    "Γιατί να παραιτηθώ;"

    [05] Κοινωνία

    Ραντεβού Πανελλαδικών στις 21 Μαΐου

    5/4/2005 7:33:00 πμ

    Συντάκτης:

    Το πρόγραμμα των εξετάσεων των αποφοίτων της Γ΄ τάξης λυκείου γνωστοποίησε χθες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, την αρχή της διαδικασίας, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου θα σημάνει πανελλαδικά το Σάββατο 21 Μαΐου η εξέταση του μαθήματος της Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Όσο για τους τελειοφοίτους και αποφοίτους των εσπερινών ενιαίων λυκείων οι εξετάσεις στα μαθήματα γενικής παιδείας ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα των εξετάσεων ειδικών μαθημάτων για τους κατόχους απολυτηρίου λυκείου ή πτυχίου ΤΕΕ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή σε Πανεπιστημιακά Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.

    Το πρόγραμμα

    Σάββατο 21 Μαΐου: Ιστορία (γενικής Παιδείας) Τρίτη 24 Μαΐου: Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) Πέμπτη 26 Μάιου: Βιολογία (Γενικής Παιδείας) Σάββατο 28 Μάιου: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής (Γενικής Παιδείας) Τρίτη 31 Μάιου: Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Μαθηματικά Θετικής Και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) Πέμπτη 2 Ιουνίου: Φυσική (Γενικής Παιδείας) Σάββατο 4 Ιουνίου: Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία-Βιοχημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) Τρίτη 7 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης) Πέμπτη 9 Ιουνίου: Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης ), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Σάββατο 11 Ιουνίου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Επιλογής κατευθύνσεων)

    Η ώρα έναρξης εξέτασης ορίστηκε για τις 8.30 π.μ., ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρις ώρες.

    Πρόγραμμα Ειδικών Μαθημάτων

    Τρίτη 21 Ιουνίου: Αγγλικά, Τετάρτη 22 Ιουνίου: Ελεύθερο σχέδιο, Πέμπτη 23 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο, Παρασκευή 24 Ιουνίου: Γερμανικά (πρωί) - Ισπανικά Σάββατο 25 Ιουνίου: Γαλλικά, Δευτέρα 27 Ιουνίου: Αρμονία (πρωί) - Ιταλικά (απόγευμα) Τρίτη 28 Ιουνίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

    Ώρα έναρξης εξέτασης ορίστηκε η 07.30 π.μ. για όλα τα μαθήματα εκτός Ισπανικών και Ιταλικών για τα οποία ορίζεται η 17.30μ.μ.. Ώρα προσέλευσης είναι μέχρι τις 07.00 π.μ. Στην περίπτωση των Ιταλικών και των Ισπανικών, είναι μέχρι τις μέχρι τις 17.00 μ.μ.

    Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των σχεδίων έξι ώρες και του ειδικού μαθήματος και του ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων είκοσι λεπτά.

    Ο χρόνος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα γίνει από τις 17 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2005.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    [06] Κοινωνία

    Δώρο 19 Απριλίου

    5/4/2005 12:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του ΙΚΑ μαζί με τη σύνταξη του Μαΐου και το δώρο του Πάσχα. Την ίδια ημέρα θα δοθεί και το νέο αυξημένο ΕΚΑΣ μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου. Υπολογίζεται ότι η κατώτατη σύνταξη με την αύξηση, το ΕΚΑΣ και τα αναδρομικά θα φτάσει περίπου τα 800 ευρώ. Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ θα πάρουν το δώρο του Πάσχα επίσης στις 19 Απριλίου, ενώ τη σύνταξη αυξημένη κατά 4%, μαζί με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, στις 27 του μηνός. Δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα θα πάρουν τις συντάξεις τους και το δώρο οι συνταξιούχοι του δημοσίου

    [07] Κόσμος

    Προβληματισμένος ο Μπλερ

    5/4/2005 8:25:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στην τελική ευθεία οι διεργασίες για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία και οι Εργατικοί φαίνεται να ξεκινούν με μειωμένες δυνάμεις την πορεία προς τις κάλπες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να της ζητήσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, με σκοπό τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών πιθανότατα στις 5 Μάιου.

    Η συνάντηση θα δώσει το σήμα για την έναρξη της προεκλογικής κούρσας στην οποία όμως το κόμμα των Εργατικών ρίχνεται με προβάδισμα πέντε μονάδων (39%) έναντι των Συντηρητικών (34%) σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου MORI για τους "Financial Times".

    Ακόμα μεγαλύτερο κλείσιμο της ψαλίδας καταδεικνύουν και άλλες δύο δημοσκοπήσεις. Η εταιρεία ICM για την "Guardian" δίνει στο Εργατικό Κόμμα ποσοστό 37% έναντι 34% για τους Συντηρητικούς. Οι "Times" δημοσιεύουν μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Populus στην οποία τα δύο κόμματα έχουν διαφορά μόλις δύο μονάδων (37% και 35%) αντίστοιχα.

    Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας NOP για λογαριασμό της εφημερίδας "Independent" οι Εργατικοί εμφανίζονται στο 39%, δηλαδή με τρεις μονάδες λιγότερες σε σχέση με την έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από την ίδια εταιρεία πριν από τρεις εβδομάδες. Το ποσοστό των Συντηρητικών είναι επίσης μικρότερο, στο 33%.

    [08] Ιράκ

    Στα χέρια απαγωγέων Ιρακινός στρατηγός

    5/4/2005 11:34:00 πμ

    Συντάκτης:

    Θύμα απαγωγής έπεσε σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη υψηλόβαθμο στέλεχος του ιρακινού στρατού. Πρόκειται για τον στρατηγό Τζαλάλ Μοχάμεντ Σάλεχ, επικεφαλής της ειδικής θωρακισμένης ταξιαρχίας του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος απήχθη από ομάδα ενόπλων, μαζί με τους σωματοφύλακές του, στη συνοικία Μονσούρ της ιρακινής πρωτεύουσας. Το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την έκρηξη βόμβας σε φυλάκιο κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ταξιαρχία του Σάλεχ, η οποία αριθμεί 1.600 άντρες, ήταν από τις πρώτες που σχηματίστηκαν μετά τη λήξη του πολέμου, για επιχειρήσεις καταστολής κατά ανταρτών και συμμοριών. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της απαγωγής.

    [09] Ιράκ

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

    5/4/2005 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 11:35:19 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters

    Με τρεις βομβιστικές επιθέσεις ξεκίνησε η μέρα στην ιρακινή πρωτεύουσα. Όλες είχαν στόχο τις αμερικανικές και ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, ωστόσο δεν έλειψαν οι παράπλευρες απώλειες.

    Η πρώτη σημειώθηκε στη συνοικία Ντούρα της νότιας Βαγδάτης τη στιγμή που περνούσε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο Γιαρμούκ, τρεις άντρες και ένα 6χρονο κοριτσάκι τραυματίστηκαν.

    Λίγο αργότερα, σε άλλο σημείο της Βαγδάτης, στη συνοικία Αλ-Αμιρίγια που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

    Λίγο νωρίτερα αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε φυλάκιο κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο λίγο αργότερα ένοπλοι απήγαγαν ανώτατο αξιωματικό του ιρακινού στρατού και τους σωματοφύλακες του.

    Άλλη μια επίθεση εκδηλώθηκε στην Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μια νεαρή Ιρακινή διερμηνέας και ο πατέρας της. Και οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε άλλη επίθεση που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός πεζοναύτης.

    [10] Οικονομία

    Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών

    5/4/2005 10:40:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την ένταξη στο πρόγραμμα της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών 2.336 ενδιαφερόμενων που είχαν υποβάλλει αιτήσεις τον περασμένο Ιανουάριο, ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Μπασιάκος. Η ετήσια αποζημίωση ανά δικαιούχο ορίζεται στα 3.733 ευρώ και προσαυξάνεται στα 4.402 ευρώ για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και νησιών Ανατολικού Αιγαίου. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται για 15 χρόνια και μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους.

    Το πρόγραμμα σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες κάποιας ηλικίας να σταματήσουν τη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον το επιθυμούν. Παράλληλα στοχεύει στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και τη μεταβίβαση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε νεότερους διαδόχους αγρότες, που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων, διευρυμένων, οικονομικά βιώσιμων επιχειρηματικών εστιών στον αγροτικό τομέα.

    [11] Οικονομία

    Στο ταχυδρομείο τα πρώτα εκκαθαριστικά

    5/4/2005 10:12:00 πμ

    Συντάκτης:

    Την περαίωση της εκκαθάρισης των πρώτων 108.830 φορολογικών δηλώσεων, από αυτές που υποβλήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου στις εφορίες, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτές προέκυψαν 33.497 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, 29,191 πιστωτικά, ενώ οι υπόλοιπες 46.142 δηλώσεις ήταν μηδενικές. Η διαδικασία αποστολής των εκκαθαριστικών έχει ήδη ξεκινήσει.

    [12] Οικονομία

    Λύση στο συνταξιοδοτικών ομογενών

    5/4/2005 8:56:00 πμ

    Πηγή: Υπουργείο Απασχόλησης-Κοινωνικής Προστασίας

    Στην τελική ευθεία προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών που έχουν ζήσει και εργαστεί στη χώρα αυτή, βρίσκονται οι δύο κυβερνήσεις. Η εξέλιξη αυτή, είναι το αποτέλεσμα των διαδοχικών συναντήσεων που είχαν στο Παρίσι οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας των δύο χωρών, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κέι Πάτερσον στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Κοινωνικής Προστασίας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, να συνταχθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να υπογράψουν.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αντι-Σάμουελ ο Παβόν

    5/4/2005 11:08:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ο Βάλτερ Σάμουελ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα δώσει το παρών στο κλασικό ντέρμπι της πριμέρα ντιβιζιόν, μετά την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στον πρόσφατο αγώνα με την Αλμπαθέτε. Το κενό του Αργεντίνου άσου στην άμυνα, θα καλύψει ο Παβόν, ο οποίος επιστρέφει στο πλευρό του Ιβάν Ελγκέρα. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός της "βασίλισσας", δείχνει να εμπιστεύεται τον Ισπανό άσο, ο οποίος φέτος έχει αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απομακρύνθηκε ο Σηφάκης από τον Εργοτέλη

    5/4/2005 10:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2005 11:38:25 πμ)

    Συντάκτης:

    Παρελθόν αποτελεί από τον πάγκο του Εργοτέλη, ο τεχνικός Μύρωνας Σηφάκης, καθώς η ήττα από τον συντοπίτη του ΟΦΗ, οδήγησε στην κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του. Χθες αργά το βράδυ σε έκτακτη συνεδρίασή του συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ αποφάσισε την απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή από το τιμόνι της ομάδας. Άμεσα η ομάδα της Κρήτης, προχώρησε στον αντικαταστάτη του Σηφάκη. Πρόκειται για τον Μανώλη Πατεμτζή, ο οποίος συμφωνησε για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο νέος προπονητής των "κιτρινόμαυρων" θα γνωριστεί με τους νέους του παίκτες σήμερα, ενώ το ντεμπούτο του στον πάγκο θα γίνει την Κυριακή.

    [15] Μπάσκετ

    Πήρε τον τίτλο η Νορθ Καρολαϊνα

    5/4/2005 10:13:00 πμ

    Συντάκτης:

    "Ασπροπρόσωπο" έβγαλε ο Σιν Μεϊ τον πατέρα του Σκοτ, καθώς το πανεπιστήμιο της Νόρθ Καρολαϊνα, μετά από 12 χρόνια επικράτησε του Ιλινόις με 75-70 και κατέκτησε τον τίτλο, στο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Με 26 πόντους του ο Σιν ήτανε η μορφή του αγώνα, επανέλαβε την επιτυχία του πατέρα του, που είχε κερδίσει κι αυτός με τη φανέλα του ίδιου πανεπιστημίου το 1975. Ο πατέρας μου δεν είναι και τόσο συναισθηματικός άνθρωπος, αλλά νομίζω ότι μετά από αυτό το θρίαμβο θα πρέπει να συγκινήθηκε λίγο. Προσπάθησα μετά το ματς να τον αναζητήσω, αλλά κρύφτηκε σε μία γωνία. Βλέπετε είναι λίγο ντροπαλός " τόνισε ο Σιν Μεϊ που είχε στο ενεργητικό του ακόμη και 11.8 ριμπάουντ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 April 2005 - 9:13:35 UTC