Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαία επιδείνωση του καιρού
  • [02] Nέο κύμα κακοκαιρίας
  • [03] "Ομοφυλόφιλα" γονίδια
  • [04] "Αυτοκάθαρση και αυστηρότητα"
  • [05] Σεισμός στη Ζάκυνθο
  • [06] Αιματηρή επιχείρηση στο Κουβέιτ
  • [07] Έκρηξη στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν
  • [08] Στο "σαμπιονά" ο Καρεμπέ
  • [09] Απείλησε να φύγει ο "Ρίμπο"
  • [10] Κράτησε τη νίκη το Μαϊάμι
  • [11] Κεραυνός η αιτία της πυρκαγιάς στη Γέφυρα

    [01] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός Ραγδαία επιδείνωση του καιρού

    31/1/2005 8:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/1/2005 10:56:52 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 FM

    Οι πολικές θερμοκρασίες, οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε μέρη της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Χιόνια πέφτουν επίσης σε Πεντέλη και Πάρνηθα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με εγκύκλιό της έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων προβλημάτων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, πάντως, σημειώνονται στο νομό Ιωαννίνων, που βρίσκεται εδώ και μέρες σε κλοιό χιονιά. Έντεκα χωριά, με λιγοστούς κατοίκους, παραμένουν αποκλεισμένα για πέμπτη ημέρα, ενώ σε ορισμένα σημεία το χιόνι φτάνει τα 2,5 μέτρα. Τα σχολεία σε Ιωάννινα και Φθιώτιδα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στο ορεινό οδικό δίκτυο δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

    Με αλυσίδες η κυκλοφορία σε πολλές περιοχές

    Στην Αττική στα βόρεια του νομού χιονίζει από το βράδυ. Από τις πρωινές ώρες η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης έως τον Άγιο Πέτρο και από εκεί προς Νέα Μάκρη. Σε Διόνυσο-Δροσιά το χιόνι έχει φτάσει σε ορισμένα σημεία τους 30 πόντους, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και οι τοπικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τη διασταύρωση Βιλλίων, ενώ απαγορεύτηκε και η κίνηση των φορτηγών. Σύμφωνα με το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής δεν λειτουργούν σήμερα τα Δημοτικά σε Διόνυσο, Δροσιά, Σταμάτα, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Αφιδνές, Ωρωπό, το Γυμνάσιο Διονύσου και τα Λύκεια Άνοιξης, Καλάμου, Καπανδριτίου, Ροδόπολης, Δροσιάς και Ωρωπού. Οι αποφάσεις για το αν θα λειτουργήσουν αύριο ή όχι θα ληφθούν το απόγευμα από τους Διευθυντές των σχολείων σε συνεννόηση με τη Νομαρχία.

    Αυτήν την ώρα χιονίζει σε όλο το μήκος της εθνικής οδού. Στην Αττική σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται από τα Κιούρκα έως τη Μαλάκας. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ακόμα και σε δύσκολα σημεία, όπως στο Μαρτίνο και τους Αγίους Θεοδώρους, ωστόσο η χρήση αλυσίδων κρίνεται υποχρεωτική. Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, από το Μώλο μέχρι τις Θερμοπύλες (188ο έως 200ο χλμ), η συνεχής χιονόπτωση καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Έντονα τα προβλήματα και στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας, καθώς ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους. Στο νομό Λάρισας αλυσίδες απαιτούνται στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Ελασσόνας όπου ορισμένα σχολεία δεν λειτούργησαν. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στις περιοχές του Καρπενησίου και της Αχαΐας.

    Στα Ιωάννινα το χιόνι έχει φτάσει τα 2,5 μέτρα. Εντεκα χωριά είναι αποκλεισμένα. "Η αγωνία μας είναι για τους ηλικιωμένους και τους κτηνοτρόφους, ενώ σε πολλές περιοχές ακόμα δεν έχουν ρεύμα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα 1600 χιλιόμετρα του επαρχιακού μας δικτύου" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης.

    Παρά την απότομη επιδείνωση του καιρού η ΕΜΥ προβλέπει ύφεση των φαινομένων και βελτίωση του καιρού το απόγευμα, από τα βορειοδυτικά. Σήμερα βαθμιαία θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 3 βαθμούς, στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 10 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού οι νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως θυελλώδεις και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, επικρατούν νεφώσεις και αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από μείον 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Οι μετεωρωλόγοι προβλέπουν νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα πλήξει τη χώρα μας από Τετάρτη προς Πέμπτη.

    Επιτυχής διάσωση τεσσάρων εργαζομένων - Ενα θύμα από το ψύχος

    Στο μεταξύ, χθες τη νύχτα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό ερπυστριοφόρο απεγκλώβισαν τέσσερις εργαζόμενους σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας, κοντά στα χωριά Σελά και Φιδάκια, 35 χιλιόμετρα δυτικά του Καρπενησίου. Οι τέσσερις άνδρες προσπάθησαν με μικρό ερπυστριοφόρο όχημα να προσεγγίσουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας για να εφοδιάσουν με καύσιμα τις ηλεκτρογεννήτριες που υπάρχουν σε κοντινή βουνοκορφή. Όμως το όχημα τους αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω του χιονιού, που έφτανε το ένα μέτρο και αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Έστειλαν σήμα στην Πυροσβεστική και αμέσως άρχισαν οι προσπάθειες διάσωσης τους.

    Σημειώνεται, ότι νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα στο σπίτι του, στο χωριό Κρυόβρυση Ιωαννίνων, ο 59χρονος ο Γιώργος Σταμουλίδης. Ο θανατος του επήλθε κατά τα φαινόμενα από το δριμύ ψύχος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Nέο κύμα κακοκαιρίας

    [02] Κοινωνία

    Από το βράδυ της Κυριακής Nέο κύμα κακοκαιρίας

    30/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χιόνια, καταρρακτώδεις βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι τις τελευταίες ημέρες τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Κυριακής, που θα ξεκινήσει από τα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας με έντεκα χωριά στο Νομό Ιωαννίνων να παραμένουν αποκλεισμένα για τέταρτη ημέρα και 30 χωριά να μην έχουν ρεύμα. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν διαρκώς, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται μόνο σε τμήματα του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Τρικάλων και Ιωαννίνων-Γρεβενών στην περιοχή της Μηλιάς. Στο μεταξύ, νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα στο σπίτι του, στο χωριό Κρυόβρυση Ιωαννίνων, που ήταν αποκλεισμένο, ο Γιώργος Σταμουλίδης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του 59χρονου.

    Βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ

    Στα Ιωάννινα, παρά τη χιονόπτωση που συνεχίζεται κατά διαστήματα, τα προβλήματα έχουν περιοριστεί καθώς συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου του Νομού. Το ύψος του χιονιού στα ορεινά ξεπερνά τα 3,5 μέτρα και εκτός από τα έντεκα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα, σε δεκάδες άλλα η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με οχήματα 4x4.

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στη Νομαρχία Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα, αποφασίστηκε να δοθεί βάρος στην αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία της ΔΕΗ Ιωαννίνων έχουν ενισχυθεί με τεχνίτες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών.

    Στο μεταξύ, Αστυνομία και ΕΜΑΚ συνεχίζουν, με τη βοήθεια ερπυστριοφόρων οχημάτων, τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων,τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε αποκλεισμένες περιοχές και τη μεταφορά ασθενών και ηλικιωμένων.

    Προβλήματα και στη Μακεδονία

    Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και του παγετού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία.

    Αλυσίδες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως στη δυτική Μακεδονία (εθνική οδός Φλώρινας -Καστοριάς μέσω Βιτσίου και Βίγλας, οδός Κοζάνης- Ιωαννίνων, καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα "Σέλι" και "3-5 Πηγάδια).

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρά την ηλιοφάνεια, το θερμόμετρο έπεσε νωρίς το πρωί στους 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αρνητικές θερμοκρασίες είχαν από το πρωί σήμερα και όλες σχεδόν οι πόλεις της Μακεδονίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγριεύει ο καιρός

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [03] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων "Ομοφυλόφιλα" γονίδια

    31/1/2005 11:01:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Νέα σελίδα στις έρευνες για την ομοφυλοφιλία ανοίγουν Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Όπως υποστηρίζουν, ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ανδρών βασίζεται σε περιοχές του DNA που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και όχι μόνο στο φυλετικό χρωμόσωμα Χ, το οποίο "κατηγορείται" μέχρι σήμερα για την ομοφυλοφιλία. Οι ερευνητές διεξήγαγαν την πρώτη μελέτη που "σάρωσε" ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα για περιοχές που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και αποκάλυψαν τμήματα σε τρία διαφορετικά χρωμοσώματα που πιθανώς προδιαθέτουν για ομοφυλοφιλία. "Δεν υπάρχει ένα γκέι γονίδιο", δηλώνει κατηγορηματικά ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ. Μπράιαν Μουστάνσκι και καταλήγει: "η καλύτερη εικασία μας είναι ότι πολλαπλά γονίδια, που πιθανώς αλληλεπιδρούν με περιβαλλοντικές επιρροές, εξηγούν τις διαφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό".

    "Σύνθετο γνώρισμα"

    Η ομάδα του δρ. Μουστάνσκι ανέλυσε το γονιδίωμα 456 ανδρών από 126 οικογένειες με δύο ή περισσότερους ομοφυλόφιλους άνδρες, μελετώντας και τα 23 ζεύγη των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Genetics, περιοχές που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία υπάρχουν στα χρωμοσώματα 7, 8 και 10 και όχι αποκλειστικά στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο υπάρχει στους άνδρες σε ένα μόνο αντίγραφο, κληροδοτούμενο από τη μητέρα.

    Μάλιστα, πανομοιότυπα τμήματα των εν λόγω χρωμοσωμάτων βρέθηκαν στο 60% των ομοφυλόφιλων αδερφών, έναντι 50% που αναμενόταν λόγω σύμπτωσης.

    "Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα περίπλοκο γνώρισμα, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρήκαμε αρκετά τμήματα DNA που εμπλέκονται στην έκφρασή του", εξηγεί ο δρ. Μουστάνσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα βοηθά να αποδειχθεί ότι τα γονίδια, αλληλεπιδρώντας και με άλλους παράγοντες, παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένας άνδρας είναι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος.

    Τώρα, οι έρευνες των επιστημόνων στρέφονται στην επιβεβαίωση των συμπερασμάτων και τον εντοπισμό των συγκεκριμένων γονιδίων, δίνοντας "τροφή" στις συζητήσεις για το εάν ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι θέμα επιλογής.

    Πάντως, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αυτό που προέχει είναι ο σεβασμός στις επιλογές του καθενός και η ισότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιο γόνιμες οι μητέρες των ομοφυλόφιλων

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Ιλινόις

    Human Genetics

    [04] Κοινωνία

    Εξελίξεις σε Δικαιοσύνη και Ιεραρχία "Αυτοκάθαρση και αυστηρότητα"

    31/1/2005 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/1/2005 10:43:25 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων η ερχόμενη, τόσο στο χώρο της Δικαιοσύνης όσο και στους κόλπους της Εκκλησίας. Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς. Σε αυτοκάθαρση προχωρεί η δικαιοσύνη, τονίζει σε αποκλειστική του δήλωση στη ΝΕΤ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, προαναγγέλλοντας άμεσες ενέργειες από την υπέρτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι καταθέσεις μαρτύρων στον Άρειο Πάγο για το παραδικαστικό κύκλωμα. Τέσσερις δικαστικοί παραπέμπονται σήμερα με το ερώτημα της απόλυσης. Κλίμα αναταραχής έχει δημιουργηθεί στις υψηλές βαθμίδες της ιεραρχίας, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν για την εμπλοκή και κληρικών στο παραδικαστικό κύκλωμα. Στην έβδομη ανακρίτρια Πειραιά παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας, ο οποίος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την Πέμπτη.

    Δέσμη μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς

    Στην έβδομη ανακρίτρια Πειραιά παρουσιάσθηκε, στις 08.15 το πρωί της Δευτέρας, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, προκειμένου να απολογηθεί για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που έλαβε χώρα στα Κύθηρα την περίοδο 1995-1996 και για την οποία τον είχαν μηνύσει κάτοικοι του νησιού.

    Κατά την έξοδό του από το γραφείο της ανακρίτριας, ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος δεν συνοδευόταν από δικηγόρο, δεν έκανε καμία δήλωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δωροδοκία των δικαστών μετατρέπεται από αδίκημα σε κακούργημα, ενισχύεται η επιθεώρηση των δικαστηρίων και εισάγεται ο θεσμός του επόπτη ανακριτών στα Πρωτοδικεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

    Το θέμα της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων παραπέμπεται σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ, όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις θα αφαιρούνται από τους δικαστές οι δικογραφίες, αν δεν τις έχουν ολοκληρώσει εντός οκταμήνου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μέτρα για τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη

    Χριστόδουλος: "Υπάρχουν και στην Εκκλησία επίορκοι"

    [05] Κοινωνία

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,6 Ρίχτερ Σεισμός στη Ζάκυνθο

    31/1/2005 7:34:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα πέντε λεπτά μετά τις τρεις τα ξημερώματα. Από το σεισμό που είχε επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, 340 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μια δεύτερη μικρότερη δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι, που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

    Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

    Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταύρο Τάσο η πρωινή δόνηση ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, ενώ το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά. Ο κ. Τάσος υπενθύμισε ότι τη γνωστή υψηλή σεισμικότητα της περιοχής και υπογράμμισε ότι και η δόμηση στο νησί είναι πάρα πολύ καλή, οπότε, όπως είπε, δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

    [06] Κόσμος

    Με στόχο "κρησφύγετο τρομοκρατών" Αιματηρή επιχείρηση στο Κουβέιτ

    31/1/2005 10:23:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: BBC

    Άγνωστος αριθμός ύποπτων ισλαμιστών αλλά και αστυνομικών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε "κρησφύγετο τρομοκρατών" στην περιοχή Αλ Κουρέιν, στο νότιο Κουβέιτ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Την Κυριακή, τρεις ύποπτοι παραστρατιωτικοί και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον ομάδας ισλαμιστών ενόπλων.

    Μετά από πληροφορίες

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κουβέιτ πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις, στο νότιο τμήμα του εμιράτου.

    Οι αστυνομικοί είχαν περικυκλώσει ένα σπίτι στην περιοχή Αλ Κουρέιν, 25 χλμ. νότια της πόλης του Κουβέιτ, καθώς είχαν πληροφορίες ότι είχαν καταφύγει εκεί ύποπτοι τρομοκράτες

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένταση στο Κουβέιτ

    [07] Κόσμος

    Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές Έκρηξη στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν

    31/1/2005 9:12:00 πμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters - Associated Press

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, κοντά στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρουν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, απέκλεισαν την περιοχή της έκρηξης, όπου καταστράφηκαν πολλά αυτοκίνητα. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 27 Φεβρουαρίου. Από το τέλος του πενταετούς εμφυλίου (1992-1997), κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, η κατάσταση στη χώρα χαρακτηρίζεται σχετικά σταθερή.

    [08] Ποδόσφαιρο

    Στο "σαμπιονά" ο Καρεμπέ

    31/1/2005 10:43:00 πμ

    Συντάκτης:

    Στο πρωτάθλημα της Γαλλίας επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ. Ο 34χρονος Γάλλος άσος που στα μέσα της περιόδου έμεινε ελεύθερος θα φορέσει την φανέλα της Μπαστιά μέχρι το τέλος της περιόδου. Θυμίζουμε ότι προηγούμενοι σταθμοί της καριέρας του πρώην άσου της ελβετικής ομάδας ήταν η ιταλική Σαμπντόρια, η ισπανική Ρεάλ Μαδρίτης, η αγγλική Μίντλεσμπρο και Ολυμπιακός.

    [09] Ποδόσφαιρο

    Απείλησε να φύγει ο "Ρίμπο"

    31/1/2005 10:39:00 πμ

    Συντάκτης:

    Έστω και δύσκολα ο Ολυμπιακός ξεπέρασε χθες το εμπόδιο του Άρη αλλά η τρικυμία που επικρατεί στο λιμάνι, όσον αφορά στις σχέσεις του τεχνικού Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Βραζιλιάνο αστέρα Ριβάλντο, δεν κόπασε. Η κίνηση του Σερβοέλληνα τεχνικού να αντικαταστήσει στο ημίχρονο της χθεσινής συνάντησης με τον Αρη, το "Ρίμπο" με τον Καφφέ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νοτιοαμερικάνου, ο οποίος σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ" αποχώρησε από το Καραϊσκάκη απειλώντας ότι θα φύγει: "Με έβγαλε επειδή δεν είχε κόσμο. Αν είχε φιλάθλους το γήπεδο δε θα τολμούσε να με βγάλει. Εγώ θα φύγω. Ο προπονητής μου κάνει ψυχρό πόλεμο" τόνισε ο Ριβάλντο, που πριν είχε εκφράσει τα παράπονά του και στον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη.

    [10] Μπάσκετ

    Κράτησε τη νίκη το Μαϊάμι

    31/1/2005 10:17:00 πμ

    Συντάκτης:

    Με τον θηριώδη σέντερ Σακίλ Ο Νιλ σε άσχημη ημέρα ο Ντουέϊν Γουέϊντ πήρε το όπλο του και "βομβάρδισε" με 30 πόντους το καλάθι του Χιούστον. Έτσι το Μαϊάμι έφτασε τα ξημερώματα στη νίκη επί του αντιπάλου του με 104-95. Παράλληλα ο Γουέϊντ είχε 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο Τρεϊσι Μακ Γκρεϊντι τελείωσε τον αγώνα με 28 πόντους. Στο Τορόντο ο Αμάρε Στουντεμάιρ "άστραψε και βρόντηξε" στην τρίτη περίοδο πετυχαίνοντας 19 πόντους από τους 27 συνολικά και σε συνδυασμό με την ασφυκτική άμυνα των συμπαικτών του οι Σανς έκαμψαν με 123-105 την αντίσταση των Ράπτορς. Κυρίαρχος των αιθέρων για το Φοίνιξ ο Μάριον Σόουν με 17 ριπμάουντ, τη στιγμή που ο καλύτερος ριμπαόυντερ των γηπεδούχων Ματ Μπόπνερ μάζεψε με πολύ ιδρώτα μόλις 8 "σκουπίδια". Στα υπόλοιπα ματς του ΝΒΑ είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Μινεσότα-Σακραμέντο 84-94, Κλίβελαντ-Μιλγουόκι 104-87, Λέικερς-Σάρλοτ 101-90.

    [11] Κοινωνία

    Κεραυνός η αιτία της πυρκαγιάς στη Γέφυρα

    31/1/2005 10:02:00 πμ

    Συντάκτης:

    Ενδεχομένως και την Τρίτη να δοθεί στην κυκλοφορία η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, που παραμένει κλειστή από την περασμένη Πέμπτη, μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε ένα από τα καλώδια στήριξης του καταστρώματος της. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κοινοπραξίας "Γέφυρα Α.Ε." Ζαν Πολ Ντεσαντιέ, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν Γάλλοι και Έλληνες τεχνικοί είναι ότι η ανάφλεξη οφείλεται σε κεραυνό. Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, αναφερόμενος στο περιστατικό έκανε λόγο για "ιδιαίτερο γεγονός" για τα παγκόσμια δεδομένα και τόνισε πως όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα διερευνηθούν πλήρως.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στο μικροσκόπιο" η γέφυρα του Ρίου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 January 2005 - 9:57:23 UTC