Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική μέρα για το Ιράκ
  • [02] Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ

    [01] Ιράκ

    Εκλογές υπό τη σκιά της βίας Ιστορική μέρα για το Ιράκ

    30/1/2005 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 11:46:54 πμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, Reuters

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγονται σήμερα οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο Ιράκ, μετά από 50 χρόνια. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (06:00 ώρα Ελλάδος). Στις εκλογές, για την ανάδειξη των 275 μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμμετέχουν περίπου 100 πολιτικά κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, καθώς και εννέα μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων. Στο μεταξύ, αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών φαίνεται να είναι η βία. Ήδη, ενώ πολλοί Ιρακινοί αμφιβάλουν για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφέρουν να τους προστατεύσουν, επιθέσεις ανταρτών σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι απειλές εκ μέρους του Αλ Ζαρκάουι, ότι θα αιματοκυλίσει τις εκλογές.

    Τα εκλογικά τμήματα στόχος των ανταρτών

    Πραγματικότητα τις απειλές τους για αιματοκύλισμα των εκλογών φαίνεται να κάνουν οι αντάρτες. Ήδη και ενώ οι κάλπες είναι λίγες μόνο ώρες ανοιχτές, επιθέσεις ανταρτών σημειώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

    Ο ήχος των εκρήξεων είναι η σημερινή επωδός στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Από την ώρα, που άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχουν γίνει τουλάχιστον έξι επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις με όλμους, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 19 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

    Οι τέσσερις από τις έξι επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν σε εκλογικά τμήματα της δυτικής Βαγδάτης, μία στην ανατολική και άλλη μία στο προάστιο Σαντρ Σίτι.

    Στη νότια Βαγδάτη έγινε επίθεση με όλμους, με τουλάχιστον δύο νεκρούς. Ανάλογες επιθέσεις έγιναν στις πόλεις Μοσούλη, Μπακούμπα και Χίλα, όπου αναφέρθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου, ενώ βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν εναντίον του αεροδρομίου του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται η κυριότερη αμερικανική βάση της πόλης.

    Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα τμήματα στη σουνιτική πόλη Σαμάρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τάχα Χουσέιν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι αντάρτες έχουν προειδοποιήσει, ότι θα σκοτώσουν όσους από τους κατοίκους ψηφίσουν στις εκλογές.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι και στα εκλογικά τμήματα τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ούτε οι υπάλληλοι.

    Η πολιτική ηγεσία κάνει έκκληση για συμμετοχή

    Ένας από τους πρώτους, που άσκησαν το εκλογικό τους δικάωμα ήταν ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας, Γάζι αλ Γιάουαρ, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο, που έχει οργανωθεί στη λεγόμενη "Πράσινη Ζώνη", στο κέντρο της Βαγδάτης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιάουαρ είπε, ότι ελπίζει πως όλοι οι Ιρακινοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και θα προσέλθουν στις κάλπες.

    Σε εκλογικό κέντρο της Βαγδάτης, ψήφισε και ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, όπου δήλωσε, ότι οι εκλογές αυτές αποδεικνύουν, πως οι Ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι.

    "Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το Ιράκ, μία μέρα που οι Ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι, διότι στέκονται απέναντι στους τρομοκράτες και αρχίζουν να γράφουν το μέλλον με τα δικά τους χέρια", δήλωσε ο Αλάουι.

    Στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στο βόρειο Ιράκ, ψήφισε ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπάνι. Μάλιστα στην πόλη, είχαν σχηματιστεί ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

    [02] Κοινωνία

    Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ

    30/1/2005 10:00:00 πμ

    Συντάκτης:

    Το Προξενείο καθώς και το Τμήμα Συντάξεων μόνο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2005, κατά τις εργάσιμες ώρες και έτσι δεν θα γίνουν συναλλαγές με το κοινό. Και τα δύο αυτά τμήματα της Πρεσβείας θα λειτουργήσουν κανονικά την επόμενη ημέρα, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου από τις 8.30.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 January 2005 - 9:53:46 UTC