Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτέθηκε με τσεκούρι σε καμπαναριό
  • [02] Σε λευκό κλοιό η Τουρκία
  • [03] Οριακή νίκη η Νίκαια
  • [04] "Περιηγητές και λόγιοι" στο Μουσείο Μπενάκη
  • [05] Πλύσιμο χωρίς …ξέβγαλμα
  • [06] Το Κυπριακό στο επίκεντρο
  • [07] Οι Νικς καλούν Φιλ Τζάκσον
  • [08] Θρήνος για Παπανικολάου
  • [09] Νίκη με Παρτιζάν ζήτησε ο Καζλάουσκας
  • [10] Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
  • [11] Μοιραίο προσκύνημα στην Ινδία
  • [12] Στα προημιτελικά οι νεάνιδες
  • [13] Ταχύτερα οι άδειες
  • [14] Ελπίδες κατά του εγκεφαλικού
  • [15] Επιχείρηση κατά της Μαφίας
  • [16] Αναθέρμανση για 2012 από Ρουμανία
  • [17] Κλειστές τις Δευτέρες οι τράπεζες
  • [18] Υψηλές παρουσίες στην πίτα της ΕΣΠΑΑΑ
  • [19] Συνάντηση Καραμανλή- Παπαδόπουλου
  • [20] Βραδινό το ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού
  • [21] Πρόστιμο στον Μπέλαμι
  • [22] Έγραψαν ιστορία οι διεθνείς στην Τυνησία
  • [23] Κινδυνεύουμε να γίνουμε χώρα συνταξιούχων
  • [24] Η Μπόλτον θέλει Καντελά
  • [25] Ήρθε στην Ελλάδα η Volkswagen Bank
  • [26] Κορυφαίοι Μουρίνιο και Ρεχάγκελ

    [01] Παράξενα

    Επιτέθηκε με τσεκούρι σε καμπαναριό

    25/1/2005 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Όταν ο γείτονάς μας έχει δυνατά τη μουσική, και ιδίως τις ώρες κοινής ησυχίας, έχουμε τη δυνατότητα να του ζητήσουμε να τη χαμηλώσει για να μη μας ενοχλεί. Όταν, όμως, μένουμε δίπλα σε μία εκκλησία, οι καμπάνες της οποίας είναι ανελέητες με τους γείτονες, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, ένας άντρας από τη Ρουμανία, που δεν άντεξε τον δυνατό ήχο του καμπαναριού που ήταν δίπλα στο σπίτι του, αποφάσισε να επέμβει δραστικά. Πήρε ένα τσεκούρι και επιτέθηκε στην εκκλησία, σπάζοντας την πόρτα, ένα μαρμάρινο σταυρό και ένα μικρό παρεκκλήσι. Ο 42χρονος Ίαν Κόζμα μετά την επίθεση εναντίον της εκκλησίας και, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σύλληψή του, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είχε ζητήσει πολλές φορές από τον παπά της εκκλησίας να μη χτυπάει τις καμπάνες τόσο δυνατά και τόσο συχνά, ιδίως νωρίς το πρωί και αργά τη νύχτα. "Με άκουσε, όμως; Όχι. Τις χτυπούσε όλο και πιο δυνατά σαν να ήθελε να με τρελάνει", είπε ο 42χρονος.

    [02] Κόσμος

    Σφοδρές χιονοπτώσεις Σε λευκό κλοιό η Τουρκία

    25/1/2005 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 12:43:33 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από το κύμα ψύχους που σαρώνει την Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει από τα χιόνια με αποτέλεσμα εκατοντάδες χωριά να παραμένουν αποκλεισμένα στην Κεντρική και την Νοτιοανατολική Τουρκία. Ένας άνδρας 60 ετών έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα σε παγωμένο δρόμο στην Καισάρεια και ένας 46χρονος από υποθερμία σε χωριό της Σεβάστειας. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο στις βορειοδυτικές περιοχές της Τουρκίας και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ, στις ΒΑ περιοχές των ΗΠΑ, 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις χιονοθύελλες και τις χαμηλές θερμοκρασίες στις πολιτείες Οχάιο, Ουισκόνσιν, Κονέτικατ, Πενσυλβάνια, Μέριλαντ, Αϊόβα, Νέα Υόρκη και Μασαχουσέτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύμα ψύχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    [03] Βόλεϊ

    Οριακή νίκη η Νίκαια

    25/1/2005 12:02:00 πμ

    Στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 Ανδρών, η Α.Ε. Νίκαια νίκησε την Ε.Α. Πατρών με 3-2 σετ. Η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη προηγήθηκε με 13-10 στο τάι μπρέικ, όταν στη θέση του σερβίς για την Α.Ε. Νίκαια "στήθηκε" ο Κολομβιανός διαγώνιος Λίμπερμαν Ουράνγκο Αγκάμεζ. Με πέντε πολύ δυνατά χτυπήματα, εκ των οποίων το τελευταίο ήταν άσος, ο Αγκάμεζ "διέλυσε" την υποδοχή της Ε.Α.Π. χαρίζοντας τους (ισάριθμους) πόντους που "προσυπέγραψαν" τη δεύτερη νίκη της πειραϊκής ομάδας επί της Ε.Α. Πατρών στο πρωτάθλημα.

    [04] Πολιτισμός

    Από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου "Περιηγητές και λόγιοι" στο Μουσείο Μπενάκη

    25/1/2005 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, όπως τον είδαν οι περιηγητές και οι λόγιοι που επισκέφθηκαν ιστορικούς τόπους ελληνικού ενδιαφέροντος, από τον 15ο έως και τον 20ο αιώνα, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρεθούν στις 8 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για την παρουσίαση 140 τίτλων βιβλίων, από τη συλλογή του Δημήτρη Κοντομηνά, που περιέχουν τις προσωπικές καταγραφές των ταξιδιωτών που βρέθηκαν στους ιστορικούς τόπους του Ελληνισμού, από την Κάτω Ιταλία μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα. Περιγραφές και αναφορές της ζωής των περιοχών αυτών αναβιώνουν την καθημερινότητα μέσα από τα ήθη και τα έθιμα που πλέον έχουν χαθεί. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 6 Μαρτίου 2005.

    Τόπος:

    Μουσείο Μπενάκη, αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευριδίκης Κωστοπούλου Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας

    Τηλ. επικοινωνίας: 210-3671000

    Τιμή εισιτηρίου: 3,00 ευρώ

    Μειωμένο εισιτήριο 50%: άτομα άνω των 65 ετών, ένας ενήλικας συνοδός παιδιού και τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών

    Ελεύθερη είσοδος; άτομα με ειδικές ανάγκες και έναν συνοδό, φοιτητές, νέοι κάτω των 18 ετών, μέλη ICOM και Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, δημοσιογράφοι, πολύτεκνοι.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [05] Τεχνολογία

    Έρευνα Αυστραλών επιστημόνων Πλύσιμο χωρίς ξέβγαλμα

    25/1/2005 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Nature

    Τέλος στα απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων υπόσχονται να βάλουν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Όπως ισχυρίζονται, το σκέτο νερό, από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε φυσαλίδα αερίου, δρα αποτελεσματικά κατά των λιπαρών λεκέδων. Τα συνήθη απορρυπαντικά συγκεντρώνονται γύρω από τα λιπαρά σωματίδια και τα εγκλωβίζουν σε ένα υδρόφιλο στρώμα, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους από τα υφάσματα. Οι επιστήμονες από την Αυστραλία τονίζουν, πως το απαερωμένο νερό, από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε μκροσκοπική φυσαλίδα οξυγόνου και αζώτου, μπορεί να διαλύσει τους λιπαρούς λεκέδες με τη χρήση ελάχιστου ή καθόλου απορρυπαντικού. Μάλιστα, όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Nature, οι ερευνητές προτείνουν να κυκλοφορήσει το απαερωμένο νερό σε μορφή σπρέι, που θα ψεκάζεται απ' ευθείας πάνω στους λεκέδες και θα τους εξαφανίζει στη στιγμή!

    Αστραφτερά ρούχα και καθαρό περιβάλλον

    Προκειμένου να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές γέμισαν δοκιμαστικούς σωλήνες με λάδι και στη συνέχεια προσέθεσαν είτε απιονισμένο, είτε απαερωμένο νερό και τους ανακίνησαν για διάστημα μερικών δευτερολέπτων.

    Μετά από την ανακίνηση, οι σωλήνες με το απαερωμένο νερό έγιναν πιο θολοί, ένδειξη ότι οι λιπαρές ουσίες είχαν διαλυθεί.

    Οι ερευνητές απαέρωσαν το νερό με συνεχείς κύκλους ψύξης- άντλησης. Ωστόσο, επισημαίνουν, πως η μαζική παραγωγή απαερωμένου νερού θα μπορούσε να γίνει με ευκολότερες και περισσότερο αποτελεσματικές μεθόδους, όπως η διήθηση του νερού από φίλτρα με υδρόφοβες επιστρώσεις.

    Εκτός όμως από μια αστραφτερή μπουγάδα, η νέα επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται και περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το συσκευασμένο απαερωμένο νερό θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν τα απορρυπαντικά, όπως ο ευτροφισμός των λιμνών από την υπερβολική ανάπτυξη φυκιών.

    Σχετικά Links:

    Nature

    [06] Πολιτική

    Του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής Το Κυπριακό στο επίκεντρο

    25/1/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ- 105,8

    Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί το υπό τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι προοπτικές του Κυπριακού, ενώ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Ουσιαστική και χρήσιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης. Στο μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τις οποίες αναμένεται να εξεταστεί η στάση Ελλάδας και Λευκωσίας στο Κυπριακό. Την Τετάρτη ο κ Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [07] Μπάσκετ

    Οι Νικς καλούν Φιλ Τζάκσον

    25/1/2005 2:53:00 μμ

    Στο στόχαστρο των Νικς και του Αϊζέια Τόμας βρίσκεται ο πρώην προπονητής των Μπουλς και των Λέικερς, Φιλ Τζάκσον, μετά την παραίτηση του Λένι Γουίλκενς από τον πάγκο της Νέας Υόρκης. Ο Τζάκσον από την πλευρά του υποστήριξε πως ακόμη δεν του έχει γίνει επίσημη πρόταση, αλλά θα ήταν πρόθυμος να αρχίσει συζητήσεις με την ομάδα. "Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις", τόνισε ο Τζάκσον και συνέχισε: "Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να επιστρέψω στην προπονητική. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να διαπιστώσω εάν πραγματικά έχω την δίψα να επιστρέψω στους πάγκους. Το σίγουρο είναι πως, εάν δεν έχω την ίδια αφοσίωση και επιθυμία, δεν πρόκειται να επιστρέψω". Πάντως, ο Τζάκσον παραδέχθηκε ότι διατηρεί επαφές με τον Τόμας από την εποχή που ο τελευταίος ήταν προπονητής των Πέισερς. Από την πλευρά του, ο Τόμας αποκάλυψε πως θα επικοινωνήσει με τον Τζάκσον στο τέλος της φετινής σεζόν.

    [08] Θρήνος για Παπανικολάου

    25/1/2005 3:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 4:15:17 μμ)

    Την τελευταία του πνοή άφησε την Δευτέρα ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ, μέλος της Εθνικής ομάδας σπριντ και της προολυμπιακής ομάδας Δημήτρης Παπανικολάου. Ο αθλητής του Γυμναστικού Ναυτικού Ομίλου Σαλαμίνας, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην εντατική μονάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι πριν από μερικές ημέρες. Αρχικά είχε διακομιστεί εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό, όπου χειρουργήθηκε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ωστόσο οι προσπάθειες των γιατρών για να κρατήσουν στη ζωή τον 28χρονο αθλητή δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

    [09] Μπάσκετ

    Νίκη με Παρτιζάν ζήτησε ο Καζλάουσκας

    25/1/2005 3:23:00 μμ

    Τη ανάγκη να πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη στον αυριανό αγώνα με την Παρτιζάν, προκειμένου να "ξεκολλήσει" από την τελευταία θέση της βαθμολογίας του Α΄ ομίλου της Ευρωλίγκα, υπογράμμισε ο Γιόνας Καζλάουσκας που ζήτησε από τους παίκτες του να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. "Θέλουμε αυτή τη νίκη γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η τελευταία θέση. Ούτε σε μας, ούτε και στην Παρτιζάν" τόνισε χαρακτηριστικά ο Λιθουανός τεχνικός των "ερυθρολεύκων" και συμπλήρωσε: "Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μεγάλη μάχη και, αν θέλουμε τη νίκη, δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Ξέρουμε ότι έχουν προβλήματα τραυματισμών και ξέρουν πως κι εμείς έχουμε τα δικά μας. Αυτά δεν έχουν σημασία. Μετά την ήττα στο Σόποτ, που ουσιαστικά μηδένισε τις ελπίδες μας για πρόκριση, είχα πει ότι θέλω η ομάδα να παίρνει τη νίκη σ΄ όλα τα παιχνίδια. Τώρα που δεν έχουν καμία ελπίδα πρόκρισης, λέω πάλι το ίδιο πράγμα. Θέλουμε τη νίκη σ΄ όλα τα παιχνίδια".

    Αγαδάκος: "Μπορούμε"

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Λάζαρος Αγαδάκος που εξέφρασε την επιθυμία του ο Ολυμπιακός να "αναρριχηθεί" στη βαθμολογία του ομίλου. "Δεν μας αρέσει ο πάτος της βαθμολογίας και δεν σκοπεύουμε να μείνουμε εκεί" δήλωσε ο 26χρονος άσος των Πειραιωτών και πρόσθεσε: "Δεν κοιτάμε αν έχουμε ή όχι πιθανότητες. Δεν μας ενδιαφέρει. Θέλουμε μόνο τη νίκη και παράλληλα μια καλή εμφάνιση για 40 λεπτά. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε κι ένα καλό τρίτο δεκάλεπτο. Δεν στεκόμαστε στους τραυματισμούς της Παρτιζάν γιατί έχουν δείξει σ όλα τα παιχνίδια πόσο καλά μπορούν να παίξουν και με τα προβλήματά τους".

    [10] Κοινωνία

    Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    25/1/2005 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/1/2005 6:50:44 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105.8

    Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας, που συνεδρίασαν το μεσημέρι. Αν και τα τρακτέρ τους παραμένουν στα Τέμπη, διαβεβαιώνουν πως δεν θα προχωρήσουν σε μπλόκα, ενώ οι αγρότες της Μακεδονίας και των Σερρών θα προβούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων, για λίγες ώρες. Στο μεταξύ, την επίσπευση των επανελέγχων στο βαμβάκι ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος και διαβεβαίωσε, πως, μετά τους ελέγχους, η δεύτερη δόση της επιδότησης θα αυξηθεί από 23 σε 38 δρχ το κιλό. Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης παρέπεμψαν για διάλογο ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στο αίτημα των αγροτών.

    Επισπεύδονται οι επανέλεγχοι

    Σε 17.500 ανέρχονται οι διαπιστωμένες παραβάσεις και παρατυπίες στο θέμα του βαμβακιού, ανακοίνωσε ο κ. Μπασιάκος. Όπως ανέφεραν αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί αυτοί είτε δεν είχαν τις εκτάσεις που είχαν δηλώσει, είτε είχαν καλλιεργήσει στις εκτάσεις αυτές αντί για βαμβάκι, σιτηρά και άλλα προϊόντα, είτε δεν είχαν ούτε τις εκτάσεις ούτε τις ποσότητες που είχαν δηλώσει.

    Οι καταστάσεις με τα ονόματα όσων είχαν παρανομήσει στάλθηκαν σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

    Ο κ. Μπασιάκος τόνισε, ότι με διάλογο και συναίνεση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση του συστήματος και κατέληξε: "είναι πλέον καιρός να μπει τάξη στο σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γινόμασταν συνεργοί σε μια νοσηρή κατάσταση, που επέτρεπε λίγοι να ωφελούνται σε βάρος των πολλών έντιμων βαμβακοπαραγωγών".

    "Τα αγροτικά θέματα τα χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος", απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αίτημα των αγροτών να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

    Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος επέμεινε στην τήρηση της νομιμότητας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε πρέπει να παρανομήσει. "Δεν μπορεί λίγοι με τις απαιτήσεις τους να απαιτούν να ζημιωθούν οι πολλοί έντιμοι αγρότες", υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    "Η κυβέρνηση αυτή και ως αντιπολίτευση είχε μια απολύτως υπεύθυνη στάση και εξακολουθεί να έχει και δεν δόθηκαν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραδεχόμενος, ότι υπάρχουν προβλήματα. "Στα προβλήματα σκύβουν όλοι στο πλαίσιο της νομιμότητας και του διαλόγου προς αναζήτηση λύσης", κατέληξε ο κ. Αντώναρος.

    Για "προεκλογικές δημαγωγίες και ρουσφετολογική πρακτική" στο αγροτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος και ανακοίνωσε, ότι το Σάββατο θα περιοδεύσει στη Λάρισα, για να συζητήσει με τους παραγωγούς.

    Στους δρόμους τα τρακτέρ

    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι αγρότες κρατούν τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία, κατά μήκος των εθνικών οδών.

    Στον κόμβο του Βελεστίνου παραμένουν οι αγρότες της Μαγνησίας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδεσσας, στη διασταύρωση για Παραλίμνη, οι παραγωγοί του νομού Πέλλας και στον κόμβο του τελωνείου Προμαχώνα οι αγρότες των Σερρών.

    Κατά τη γενική συνέλευση των αγροτών της Λάρισας, ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων, καθώς, όπως σχολίασε, είναι μια ξεπερασμένη τακτική της προηγούμενης δεκαετίας, που δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα και θα αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Με την πρόταση Κοκκινούλη συμφώνησαν όλοι και συνεπώς οι δρόμοι θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι νεωτέρας.

    Ωστόσο, οι αγρότες της Μακεδονίας σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς από σήμερα προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς των δρόμων, οι οποίοι θα κλιμακώνονται καθημερινά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών συνεδρίασαν το μεσημέρι και αποφάσισαν να κλείσουν το δρόμο προς τον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα είχαν αποκλείσει το ίδιο σημείο για δύο ώρες.

    Στην Πέλλα, οι παραγωγοί που είναι συγκεντρωμένοι στην Παραλίμνη, έκλεισαν επίσης το δρόμο για δύο ώρες, προειδοποιώντας ότι από αύριο θα αυξηθούν οι ώρες που ο δρόμος θα μένει κλειστός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στάση αναμονής...

    [11] Κόσμος

    Τουλάχιστον 300 πιστοί ποδοπατήθηκαν Μοιραίο προσκύνημα στην Ινδία

    25/1/2005 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τραγικό τέλος είχε για περισσότερους από 300 πιστούς, κυρίως γυναικόπαιδα, το προσκύνημα στο τέμενος Μάντχερ Ντέβι στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας, που ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, ενώ επιθεωρητής της αστυνομίας δήλωσε, πως έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας προσκυνητής βρήκε τραγικό θάνατο από βραχυκύκλωμα στο τέμενος και οι εξαγριωμένοι συγγενείς του έβαλαν φωτιά, που επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και οι πιστοί να τραπούν σε φυγή, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον. Οι αρχές εκφράζουν φόβους, πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, αφού στο τέμενος βρίσκονταν περισσότεροι από 200.000 πιστοί.

    [12] Στα προημιτελικά οι νεάνιδες

    25/1/2005 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Νεανίδων προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημείωσε τη δεύτερη νίκη του σε ισάριθμους αγώνες, καθώς επικράτησε 6-5 της κατόχου του τροπαίου (το 2003 στο Κάλγκαρι) Εθνικής ομάδας του Καναδά. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε στην Εθνική μας την πρώτη θέση στον Δ΄ όμιλο και, παράλληλα, την απευθείας πρόκριση στους "8" της διοργάνωσης.

    Τα επτάλεπτα του σημερινού αγώνα (με πρώτη την Εθνική μας): 0-0, 2-3, 2-0, 2-2. Τα γκολ της Εθνικής μας σημείωσαν οι Ψούνη (3), Σαραβελάκη (2) και Πλουμή, ενώ για τον Καναδά σκόραραν οι Τζινοβέι (2), Αλόγκο (2) και Ντιόν. Στα προημιτελικά, η Ελλάδα, η οποία αύριο έχει ρεπό, θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή το νικητή του αγώνα ανάμεσα στον τρίτο του Α΄ ομίλου και τον δεύτερο του Β΄ ομίλου.

    [13] Οικονομία

    Νέο σύστημα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις Ταχύτερα οι άδειες

    25/1/2005 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το σχέδιο νόμου με τις νέες ρυθμίσεις στην αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Μεταξύ άλλων, καταργούνται 12 από τα συνολικά 20 δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για τη σύσταση των εν λόγω επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 80%. Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας, καθώς και η πάταξη της γραφειοκρατίας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε το πρωί από την κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Απλοποιούνται οι διαδικασίες

    Το νομοσχέδιο απαλλάσσει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς το όριο της κινητήριας ισχύος των επαγγελματικών εργαστηρίων αυξάνεται από 12 σε 22 κιλοβάτ.

    Επίσης, καταργείται η διπλή αδειοδότηση (από το Δήμο και τη Νομαρχία) των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και η υποχρέωση επανέκδοσης των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας όταν μεταβιβάζεται η επιχείρηση.

    Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια λειτουργίας αλλά έχουν τις προϋποθέσεις για την έκδοσή της, να εφοδιαστούν με ενιαία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ενώ μπαίνει φραγμός στην ίδρυση παράνομων επιχειρήσεων, αφού η άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας θα πρέπει να προσκομίζεται στη ΔOY για την έναρξη εργασιών ή τη μεταβολή δραστηριότητας.

    Τέλος, οι διευθύνσεις βιομηχανίας κάθε Νομαρχίας μετεξελίσσονται σε διευθύνσεις ανάπτυξης, στις οποίες εντάσσονται τα στελέχη των διευθύνσεων πολεοδομίας που ασχολούνται με την αδειοδότηση, ώστε όλες οι διαδικασίες να διεκπεραιώνονται σε ενιαίο χώρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου η Ανάπτυξη

    [14] Υγεία

    Διέγερση με μαγνήτη προτείνουν Βρετανοί ερευνητές Ελπίδες κατά του εγκεφαλικού

    25/1/2005 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Νέο κεφάλαιο στον τρόπο θεραπείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ανοίγει έρευνα του Ινστιτούτου Νευρολογίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική, που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), σύμφωνα με την οποία η διέγερση ή η καταστολή του εγκεφάλου με ένα μαγνήτη μπορεί να έχει σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα στους ασθενείς. Η TMS είχε αποδειχθεί ελπιδοφόρα στο παρελθόν, ωστόσο, τα αποτελέσματά της ήταν μεσοπρόθεσμα. Οι επιστήμονες βελτίωσαν την τεχνική, ώστε να παράγει μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα και τη χρησιμοποίησαν σε υγιείς εθελοντές, στοχεύοντας τους παλμούς στον κινητικό φλοιό, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις.

    Διέγερση ή καταστολή

    Η TMS βασίζεται στη χρήση ενός ηλεκτρομαγνήτη, που τοποθετείται στο κρανίο και προκαλεί πολύ σύντομη διακοπή στην πυροδότηση των ώσεων στους νευρώνες του εγκεφάλου. Οι επαναλαμβανόμενοι μαγνητικοί παλμοί, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, παράγουν τα νευρολογικά αποτελέσματα.

    Ήδη, οι επιστήμονες έχουν εφαρμόσει την μέθοδο σε ασθενείς με μερική βλάβη στην σπονδυλική στήλη, για τη βελτίωση της μυϊκής κινητικότητας και των άκρων και την αύξηση της ικανότητας αίσθησης.

    Η δοκιμή της τεχνικής στους εθελοντές μετά την βελτίωσή της, είχε ως αποτέλεσμα τα διεγερτικά αποτελέσματα να αναπτυχθούν εντός δευτερολέπτου, ενώ τα κατασταλτικά αναπτύχθηκαν μετά από αρκετά δευτερόλεπτα. Με άλλα λόγια, προσαρμόζοντας το μήκος της διέγερσης, οι επιστήμονες μπορούν να επιλέξουν είτε τη διέγερση, είτε την καταστολή του εγκεφάλου.

    "Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλο κατά βούληση. Πιστεύουμε ότι μια αδυναμία της προηγούμενης προσέγγισης ήταν ότι παρήγαγε ένα μείγμα διέγερσης και καταστολής", δήλωσε ο δρ. Τζον Ρόθγουελ, επικεφαλής των ερευνητών.

    Η νέα TMS έχει μεγαλύτερη διάρκεια, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Έτσι, οι επιστήμονες μπορούν να διερευνήσουν κατά πόσο η διέγερση κατεστραμμένων εγκεφαλικών περιοχών σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επισπεύσει την ανάρρωση.

    "Σκοπεύουμε να υποβάλλουμε τους ασθενείς σε TMS πριν υποβληθούν σε φυσιοθεραπεία, ώστε ο εγκέφαλος να είναι σε καλύτερη κατάσταση και να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή", επεσήμανε ο δρ. Ρόθγουελ, αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της ερευνητικής ομάδας.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

    [15] Κόσμος

    Συνελήφθησαν 46 ύποπτοι Επιχείρηση κατά της Μαφίας

    25/1/2005 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον μελών του οργανωμένου εγκλήματος, που πιστεύεται ότι είχαν βοηθήσει στην προστασία του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, κορυφαίου νονού της Κόζα Νόστρα, προχώρησε η αστυνομία της Ιταλίας. Όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν 46 ύποπτοι, που κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων. συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, εκβιασμών και λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι αποτελούσαν το επιμελητειακό δίκτυο του Προβεντσάνο, εξασφαλίζοντάς του επικοινωνία με ολόκληρο το δίκτυο της Μαφίας. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση της αστυνομίας ενδέχεται να σχετίζεται με την πρόσφατη υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που οδήγησαν τις αρχές στο συμπέρασμα, ότι η Μαφία σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πιέτρο Γκράσο, προϊστάμενο της εισαγγελίας του Παλέρμο. Σημειώνεται, πως ο 70χρονος σήμερα Προβενσάνο διαφεύγει τη σύλληψη εδώ και περίπου 40 χρόνια, ενώ η τελευταία φωτογραφία του που έχει η αστυνομία έχει ληφθεί προ 30ετίας.

    [16] Ποδόσφαιρο

    Αναθέρμανση για 2012 από Ρουμανία

    25/1/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της Ρουμανίας για την διοργάνωση του EURO 2004, μετά το ναυάγιο της κοινής υποψηφιότητας με την Ουγγαρία, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας της χώρας, ήδη έχει ενημερωθεί η UEFA για τις προσπάθειες που ξεκίνησαν. "Η ομοσπονδία μας έχει αποστείλει επιστολή στην UEFA, με την οποία ενημερώνει ότι αρχίζει τις διαδικασίες για την προσπάθεια ανάληψης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012", δήλωσε ο Κριστιάν Μπολιβάρου. Παρόλα αυτά δεν έδωσε και πάλι καμία λεπτομέρεια για τις υποδομές της χώρας όσον αφορά στάδια, δρόμοι, ξενοδοχεία και αεροδρόμιο, στοιχεία που όλα μαζί συνετέλεσαν στην κατάρρευση της κοινής υποψηφιότητας με την Ουγγαρία.

    [17] Κοινωνία

    Κλειστές τις Δευτέρες οι τράπεζες

    25/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι τραπεζοϋπάλληλοι ανοίγοντας κύκλο επαναλαμβανόμενων απεργιών από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα, για όλο το Φεβρουάριο. Την απόφαση έλαβε σήμερα η ΟΤΟΕ διεκδικώντας ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, αλλά και ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, απορρίπτοντας μεμονωμένες λύσεις για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Παράλληλα με το απεργιακό πρόγραμμα, το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριότητων με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, κυρίως στις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να πεισθεί το μεγαλύτερο τμήμα των τραπεζοϋπαλλήλων για την ορθότητα της άποψης του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος για το ασφαλιστικό των τραπεζών

    [18] Βόλεϊ

    Υψηλές παρουσίες στην πίτα της ΕΣΠΑΑΑ

    25/1/2005 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην διεθνής της Εθνικής βόλεϊ, Κάρολος Παπούλιας θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΣΠΑΑΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005 στις 18:00 στο ξενοδοχείο "DIVANI PALACE ACROPOLIS". Υπό το βλέμμα των άλλων παλαίμαχων διεθνών συμπαικτών του κ. Παπούλια τους κ.κ. Σπυρίδωνος, Αποστολίδη, Αναγνωστόπουλο, Εφραιμίδη, Κουμουνδούρο, Κόκκινο, Τριανταφύλλου, Κομπορόζο και Ανδρικόπουλο (με εξαίρεση τον αείμνηστο Δεκαβάλα, τον Τομπούλογλου που είναι ασθενής και τον Κοντοβουνήσιο που λείπει στις ΗΠΑ) ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Θανάσης Μπελιγράτης θα του παραδώσει το φύλλο αγώνα από την πρώτη μεταπολεμική διεθνή αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με τη Ρουμανία στις 14 Μαΐου του 1957.

    Τα χρόνια στα φιλέ

    Από τη νεαρή του ηλικία ο Κάρολος Παπούλιας δεν έκρυψε την αγάπη του για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα για το βόλεϊ. Αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου (και τώρα πρόεδρός του) συμμετείχε σε όλες τις ομάδες, οι οποίες από το 1953 μέχρι το 1957, κατέλαβαν τα πανελλήνια πρωταθλήματα και υπήρξε διεθνής παίκτης του βόλεϊ από το 1955 έως και το 1960.

    [19] Πολιτική

    Στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Συνάντηση Καραμανλή- Παπαδόπουλου

    25/1/2005 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων για θέματα που το αφορούν και βρίσκονται στην επικαιρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει μάλιστα και της συζήτησης στις Βρυξέλλες για την υπογραφή του πρωτοκόλλου Τουρκίας- ΕΕ, με τα δέκα νέα κράτη- μέλη της Ένωσης. Το πρωί, το Κυπριακό απασχόλησε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Κυπριακό στο επίκεντρο

    Την Αθήνα επισκέπτεται ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    [20] Βόλεϊ

    Βραδινό το ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού

    25/1/2005 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 21:15, λόγω της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης του καναλιού SRW θα διεξαχθεί τελικά στην "Αρένα Φριντριχσχάφεν" ο πρώτος αγώνας των "12" του Τσάμπιονς Λίγκ ανδρών της γερμανικής VfB Φρίντριχσχάφεν με τον Παναθηναϊκό. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, στη Γλυφάδα, στο κλειστό "Μάκης Λιούγκας" στις 18:00. Χαρακτηριστικό της σημασίας πάντως που δίνουν οι Γερμανοί στη ρεβάνς, είναι το γεγονός, ότι θα βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους δύο μέρες πριν από τον κρίσιμο αγώνα και ήδη έχουν ζητήσει από το "τριφύλλι" γήπεδο για να προπονούνται εντατικά.

    "Χείρα βοηθείας" στον πρωταθλητή Ελλάδας

    Στην προσπάθεια πρόκρισης των πρωταθλητών Ελλάδας στους "6" της διοργάνωσης πολύτιμος αρωγός θα είναι η ομάδα του Ηρακλή, η οποία θα προμηθεύσει την ομάδα του Παναγιώτη Λακασά με κασέτες από τις δύο αναμετρήσεις που έδωσαν με τη γερμανική ομάδα, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Α προκριματικού ομίλου.

    Παράλληλα τις δικές του πληροφορίες θα προσφέρει στην ομάδα και ο νεοαποκτηθείς Πολωνός πασαδόρος των "πρασίνων" Λούκας Ζιγκάντλο, ο οποίος αντιμετώπισε την ομάδα του Στέλιαν Μοκουλέσκου για την ίδια φάση της διοργάνωσης με την πρώην ομάδα του την πολωνική Σόσνοβιετς.

    [21] Ποδόσφαιρο

    Πρόστιμο στον Μπέλαμι

    25/1/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πυρ και μανία, ήταν ο πρόεδρος της Νιούκαστλ με τον Κρεγκ Μπέλαμι και τον τρόπο με τον οποίο αυτός επέλεξε να "πολεμήσει" τον προπονητή της ομάδας, Γκρέιαμ Σούνες. Ο Μπέλαμι είχε κάνει ένα μπαράζ επικριτικών δηλώσεων προς τον προπονητή των "ανθρακωρύχων", έτσι ο Φρεντ Σέπερντ αποφάσισε να τον τιμωρήσει με πρόστιμο ίσο με τους μισθούς δύο εβδομάδων, δηλαδή περίπου 115.000 ευρώ. Επιπλέον στους δημοσιογράφους μίλησε με σκληρή γλώσσα, "Όταν ο Μπέλαμι θα εμφανιστεί σήμερα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, θα μάθει ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τους μισθούς δύο εβδομάδων, το οποίο είναι το υψηλότερο που μπορούμε να του επιβάλουμε" είπε ο Σέπερντ και σμυπλήρωσε, "Όμως, το θέμα δεν είναι τα χρήματα. Το θέμα αφορά ένα παίκτη, ο οποίος νομίζει ότι είναι μεγαλύτερος από ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο. Εγώ σας λέω ότι κανένα άτομο, είτε είναι ο πρόεδρος, ο προπονητής ή ένας παίκτης, δεν είναι μεγαλύτερο από τη Νιουκάστλ, έστω κι αν αυτός ο παίκτης είναι πολυεκατομμυριούχος".

    [22] Έγραψαν ιστορία οι διεθνείς στην Τυνησία

    25/1/2005 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ πέτυχε χθες στο Ράντες της Τυνησίας η Εθνική Ελλάδας, η οποία στο δεύτερο παιχνίδι της στην παρθενική της συμμετοχή σε Μουντιάλ, επιβλήθηκε με 20-19 μετά από εξαιρετική εμφάνιση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2001, Γαλλία, στο πλαίσιο του Α ομίλου του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το γαλανόλευκο συγκρότημα, που έθεσε σοβαρή έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στην επόμενη φάση, δεν υπήρξε κάποιος διεθνής που να υστέρησε, αλλά κορυφαίος παίκτης αναδείχθηκε ο εορτάζων Γρηγόρης Σανίκης. Στον αγώνα που παρακολούθησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός δεν αγωνίστηκε ο αρχηγός Νίκος Γραμματικός, που δεν κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

    Μάδησαν τους "πετεινούς"

    Ένα σημαντικότατο βήμα για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του Μουντιάλ της Τυνησίας πραγματοποίησε απόψε η Εθνική ανδρών χάντμπολ, καθώς υποχρέωσε σε ανώμαλη προσγείωση τους "σνομπ" παγκόσμιους πρωταθλητές του 2001, παίκτες της Γαλλίας επικρατώντας με 20-19.

    Τα παιδιά του Ούλφ Σέφερτ, που με την αποψινή τους εμφάνιση δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο των 6ων Ολυμπιονιοκών, που κατέκτησαν στο ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας, τήρησαν απόλυτα την υπόσχεση που έδωσαν λίγες ώρες μετά την παρθενική τους ήττα 27-23 από τη Δανία, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

    Οι διεθνείς τότε είχαν πει ότι "δεν ήρθαμε στο Ράντες για να "χτυπήσουμε" το ματς με την οικοδέσποινα Τυνησία και να προκριθούμε στην επόμενη φάση ως καλύτεροι τρίτοι των ομίλων, αλλά ήρθαμε για να διεκδικήσουμε στα ίσα τη νίκη σε κάθε παιχνίδι, όποιος αντίπαλος κι αν βρεθεί μπροστά μας". Τότε κάποιοι φάνηκαν δύσπιστοι στα λόγια των Ελλήνων παικτών, οι οποίοι με το καλημέρα στη διοργάνωση είχαν κλέψει, παρά την ατυχία τους, τις εντυπώσεις.

    Σήμερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παίζοντας άμυνα για σεμινάριο και με εξαιρετική ωριμότητα στο παιχνίδι του "μάδησε" τους "πετεινούς", που πλήρωσαν πολύ ακριβά την υπεροψία τους. Η ομάδα του Ούλφ Σέφερτ προηγήθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο με 4-3 της ακριβοπληρωμένης παρέας του Γάλλου αστέρα Ρίτσαρντσον και στη συνέχεια παρακολουθούσε από κοντά στο σκορ τους "τρικολόρ", χωρίς όμως να τους αφήσει καθόλου να ξεφύγουν πάνω από δύο γκολ. Έτσι το πρώτο ημίχρονο βρήκε τους Γάλους να προηγούνται με 11-9, αλλά με ένα φανερό άγχος, αφού τα πράγματα δεν κύλαγαν, όπως τα είχαν σχεδιάσει στο μυαλό τους.

    Στην επανάληψη οι "τρικολόρ" μπήκαν δυνατά στον αγώνα αποφασισμένοι να "καθαρίσουν" το παιχνίδι και να προετοιμαστούν στη συνέχεια για τον επόμενο αντίπαλο. Πραγματικά η Εθνική, λόγω απειρίας περισσότερο, υπέστη στα πρώτα περίπου 8 λεπτά ένα "μπλακ άουτ" και έτσι οι Γάλλοι με ένα σερί 4-1 ανέβασαν τη διαφορά στο 15-10, δίνοντας την εντύπωση, ότι η συνέχεια του αγώνα θα είχε διαδικαστικό για αυτούς χαρακτήρα. Δυστυχώς για αυτούς όμως δεν υπολόγισαν την ελληνική περηφάνια και το πάθος που έδειξαν οι διεθνείς στην πορεία του αγώνα.

    Εμπνευσμένοι από την ιστορία των αντιπάλων τους, οι διεθνείς έστησαν μία πραγματική "γραμμή Μαζινό" μπροστά από την εστία του Δημήτρη Καφάτου, που προκάλεσε για περίπου 8 λεπτά... αφλογιστία στους "πετεινούς" που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρούνε κάποιο διάδρομο προς τα ελληνικά δίχτυα.

    Όλο αυτό το διάστημα που οι αντίπαλοί μας έψαχναν κάποιο χάρτη για την ελληνική περιοχή, αλλά οι διεθνείς αριστουργηματικά στημένοι από τον Σουηδό αρχιτέκτονα της ελληνικής επιτυχίας Ούλφ Σέφερτ, κατάφεραν με ταχύτατες αντεπιθέσεις να βγαίνουν στον αιφνιδιασμό και να μειώνουν την ψαλίδα της διαφοράς, με πρωταγωνιστές τους δύο "Γερμανούς" της Εθνικής, Γρηγόρη Σανίκη και Αλέξη Αλβανό. Το γκολ της εκλληνικής ισοφάρισης πέτυχε ο Χαλκίδης, ο οποίος κατάφερε να πάρει και τη δίλεπτη αποβολή του Ζοέλ Αμπατί.

    Το προβάδισμα 20-19 στην εκπληκτική Εθνική έδωσε ο Νίκος Σαμαράς στο 29 αλλά ταυτόχρονα πάγωσε για λίγο τις ελληνικές καρδιές στο γήπεδο του Ράντες, καθώς μετά από σύγκρουσή του στο δοκάρι της Γαλλίας έδειξε να σφαδάζει στο τερέν. Ευτυχώς για την Εθνική, δεν ήταν κάτι σοβαρό, αλλά στην επόμενη φάση ο Καραμπατί ισοφάρισε λίγο πριν το τέλος σε 19-19, προκαλώντας απογοήτευση στην ελληνική αποστολή. Ο άσος όμως της γερμανικής Βέτσλαρ, δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα, καθώς με ένα δικό του γκολ σε νεκρό χρόνο, προσυπόγραψε τη σπουδαιότερη ίσως επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ και έδωσε το έναυσμα στους 1200 Έλληνες φιλάθλους στο κλειστό στάδιο "7η Νοεμβρίου" και την ομάδα του για ξέφρενους πανηγυρισμούς, ενώ στο κοντράστ των συναισθημάτων, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του 2001, είχαν πέσει στο καναβάτσο μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί

    Εκτός 14άδας έμεινε προληπτικά ο Σάββας Καρυπίδης, που ταλαιπωρείται από τράβηγμα στο αριστερό γαστροκνήμιο και προτιμήθηκε να προφυλαχθεί ενόψει των επόμενων αγώνων. Με το ίδιο σκεπτικό, από τον πάγκο παρακολούθησε και πάλι την αναμέτρηση ο αρχηγός της Εθνικής, Νίκος Γραμματικός, που προέρχεται από τραυματισμό στο δεξιό αγκώνα και κρίθηκε ανέτοιμος.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 4-3, 6-7, 9-11 (ημίχρονο), 11-16, 14-18, 20-19.

    ΕΛΛΑΣ (Σέφερτ): Καφάτος, Βόγλης 1, Τζιμούρτος 1, Βασιλάκης, Σαμαράς 4, Μπαλωμένος, Κοκολοδημητράκης, Ζιβούλοβιτς 1, Χαλκίδης 3, Σανίκης 4, Αλβανός 6.

    ΓΑΛΛΙΑ (Ονεστά): Καραμπού, Ομεγέ, Ντινάρ, Μπουρντέ 2, Ζιλ, Κερβαντέκ 1, Ναρσίς 3, Ανκετίλ 5, Ζιρό 1, Καραμπατίτς 2, Κεμπέ, Ρίτσαρντσον 2, Αμπατί 1, Γκιγκού 2.

    Επόμενη αναμέτρηση με την Αγκόλα

    Με προίκα τον ιστορικό θρίμαβο επί της Γαλλίας η Εθνική αύριο θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει τις νίκες της στη διοργάνωση και να προκριθεί στην επόμενη φάση, απέναντι στη θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του Α' ομίλου, την αφρικανική Αγκόλα, την οποία αντιμετωπίζει στις 17.15 και θα μεταδώσει απ' ευθείας το συνδρομητικό κανάλι Super Sport Special. Την αντίστοιχη τηλεοπτική κάλυψη για την αφρικανική χώρα έχει αναλάβει ο σταθμός της Αγκόλας "Zulu TV". Το αυριανό πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής του Α ομίλου: 17.15: Ελλάς-Αγκόλα, 19.15: Γαλλία-Τυνησία, 21.15: Δανία-Καναδάς.

    [23] Οικονομία

    Κινδυνεύουμε να γίνουμε χώρα συνταξιούχων

    25/1/2005 6:53:00 μμ

    Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων και των συνταξιούχων κατά την τελευταία 20ετία στη χώρα μας, καθώς δείχνουν ανάγλυφα ότι οδεύουμε σταθερά προς το να γίνουμε χώρα συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα ταμεία) παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των συνταξιούχων και σχεδόν σταθερότητα του αριθμού των ασφαλισμένων. Ενώ, το 1984 η σχέση μεταξύ συνταξιούχων-εργαζόμενων ήταν ένας προς 3,6, μέσα σε 20 χρόνια "χάθηκε" σχεδόν ένας εργαζόμενος και η σχέση έγινε ένας προς 2,3. Αυτό γιατί στο παραπάνω χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι έμειναν σχεδόν σταθεροί σημειώνοντας μάλιστα μικρή μείωση στον αριθμό τους. Απεναντίας οι συνταξιούχοι σχεδόν διπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η χειρότερη σχέση εμφανίζεται στους ναυτικούς, όπου ένας συνταξιούχος αντιστοιχεί σε "μισό" εργαζόμενο.

    Απογοητευτικές οι αναλογίες

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μεταξύ του 1984 και του 2004 οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 941.241, ενώ την ίδια περίοδο οι ασφαλισμένοι μειώθηκαν οριακά κατά 60.919. Το 1984 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κοινής ασφάλισης οι συνταξιούχοι έφθαναν τους 1.637.297, ενώ το 2004 έφθασαν τους 2.578.538 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 57%. Το 1984 οι ασφαλισμένοι σε όλα τα ταμεία ήταν 4.385.487, ενώ το 2004 έφθαναν στους 4.324.568.

    Στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων η σχέση μεταξύ συνταξιούχων - ασφαλισμένων το 1984 ήταν ένα προς 2,7, ενώ το 2004 διαμορφώθηκε στο ένα προς 1,7 περίπου. Πάντως, αυτή η δυσμενής εικόνα είναι ελαφρώς παραπλανητική, αφού το 1984 ο ΟΓΑ δεν είχε κλάδο κύριας ασφάλισης για σύνταξη και η ένταξη των αγροτών στο ασφαλιστικό σύστημα έγινε αργότερα μέσα στην 20ετία, επομένως τα στοιχεία σε ένα βαθμό δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα.

    Αντίθετα, αν εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη. Το 1984 σε όλα τα ταμεία πλην ΟΓΑ υπήρχαν 688.436 συνταξιούχοι και 2.464.746 ασφαλισμένοι, δηλαδή η μεταξύ τους σχέση ήταν ένα προς 3,58. Αντίστοιχα το 2004 υπήρχαν 1.360.507 συνταξιούχοι και 3.152.992 ασφαλισμένοι, δηλαδή η σχέση διαμορφωνόταν στο ένα προς 2,32.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών προϋπολογισμών, η πιο αρνητική εξέλιξη της σχέσης μεταξύ συνταξιούχων - ασφαλισμένων παρατηρείται στο ΝΑΤ όπου το 2004 διαμορφώθηκε στο ένα προς 0,51.

    Εξάλλου στην 20ετία μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων ως προς το σύνολο των συντάξεων: Το 1984 ήταν στο 20,6%, ενώ το 2004 οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν μόνο το 14,7% του συνόλου των συντάξεων.

    Τέλος, όσον αφορά στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων το 1984 ήταν μόλις 524 εκατ. Ευρώ, που αντιστοιχούν στο 39% των εσόδων του ιδίου έτους ή στο 5% του ΑΕΠ. Το 2004 η περιουσία των ταμείων φθάνει στα 25 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 97% των εσόδων του ιδίου έτους ή στο 15,2% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, την περίοδο που το σύστημα δεν είχε ωριμάσει, οι σχέσεις ασφαλισμένων - συνταξιούχων ήταν ευνοϊκή και τα πλεονάσματα των ταμείων μεγάλα, τα ταμεία δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αποθεματική περιουσία λόγω της γνωστής δέσμευσης των αποθεματικών τους. Αντίθετα, στη σύγχρονη περίοδο, παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις των ταμείων, αφού το σύστημα έχει πλέον ωριμάσει και οφείλει να καταβάλει μεγάλα ποσοστά στις συντάξεις, τα ταμεία εμφανίζονται να αυξάνουν ραγδαία την περιουσία τους, δηλαδή να εξακολουθούν να δημιουργούν αποθεματικά.

    [24] Ποδόσφαιρο

    Η Μπόλτον θέλει Καντελά

    25/1/2005 7:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι λίγες παρουσίες του Βενσάν Καντελά στην ενδεκάδα της Ρόμα τον οδηγούν σε αναζήτηση άλλης ομάδας και σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του μάνατζέρ του, Αλεξάντερ Κρίστιτς, η Μπόλτον είναι μια από τις ομάδες που έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον της. "Υπάρχουν επαφές" σημείωσε ο Κρίστιτς και πρόσθεσε, "Η Μπόλτον έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της αλλά χωρίς ουσιαστική πρόταση. Ο Βενσάν μένει ελεύθερος και θα ήθελε να αλλάξει σύλλογο μετά από εννέα χρόνια στη Ρώμη. Έχει ακόμη μερικά χρόνια ποιοτικού ποδοσφαίρου μπροστά του και δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει στην Αγγλία". Το συμβόλαιο του Καντελά με την Ρόμα λήγει το καλοκαίρι και μέχρι τώρα η ιταλική ομάδα δεν έχει κάνει καμία κίνηση για την ανανέωσή του.

    [25] Οικονομία

    Όσοι πιστοί προσέλθετε Ήρθε στην Ελλάδα η Volkswagen Bank

    25/1/2005 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αν είστε κάτοχος Volkwswagen ή Audi η είδηση σίγουρα σας ενδιαφέρει. Το πρώτο της υποκατάστημα στην Ελλάδα άνοιξε η Volkswagen Bank GmbH Γερμανίας. Σε συνεργασία με την Kosmocar, τον επίσημο εισαγωγέα Volkswagen και Audi, θα διαθέτει χρηματοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, υποστηρίζοντας καμπάνιες μοντέλων με τις ονομασίες Volkswagen Bank και Audi Bank. Η Volkswagen Bank GmbH θα εφαρμόσει στην ελληνική αγορά τη στρατηγική του "one-stop shopping" που ακολουθεί ο Όμιλος, ώστε ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να αποκτά άμεσα όλα τα προϊόντα που χρειάζεται σχετικά με το αυτοκίνητό του στην έκθεση αυτοκινήτων. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία θα παρουσιάσει τα προϊόντα για τους καταναλωτές και χρηματοδοτικά προϊόντα επιχειρηματικής πίστης σχεδιασμένα για τους εξουσιοδοτημένους εμπόρους. Η Volkswagen Bank GmbH, θυγατρική της Volkswagen Financial Services AG, έχει σύνολο ενεργητικού 16,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 31.12.2003) και περίπου 1,31 εκατομμύρια συμβόλαια χρηματοδότησης.

    [26] Ποδόσφαιρο

    Κορυφαίοι Μουρίνιο και Ρεχάγκελ

    25/1/2005 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν εκείνος που ξεχώρισε από όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές για το 2004 στην ψηφοφορία ειδικών που διοργάνωσε και φέτος η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου. Ο Γερμανός τεχνικός της εθνικής μας συγκέντρωσε 261 ψήφους και ξεπέρασε κατά πολύ τον ανταγωνισμό που είχε, καθώς ο δεύτερος που ήταν ο προπονητής της Αργεντινής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Μαρσέλο Μπιέλσα, έμεινε στις 134. Στο μεταξύ στην ίδια ψηφοφορία αλλά σε διασυλλογικό επίπεδο κορυφαίος τεχνικός αναδείχτηκε ο Ζοσε Μουρίνιο, ο οποίος άφησε πίσω του τον Αρσέν Βενγκέρ με την μεγαλύτερη διαφροά που έχει σημειωθεί ποτέ στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, της τάξεως των 185 βαθμών.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους ομοπονδιακούς τεχνικούς

    1. Οτο Ρεχάγκελ (Ελλάδα) 261 2. Μαρσέλο Αλμπέρτο Μπιέλσα (Αργεντινή) 134 3. Λουϊς Φελίπε Σκολάρι (Πορτογαλία) 98 4. Κάρελ Μπρούκνερ (Τσεχία) 74 5. Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα (Βραζιλία) 56 6. Μόρτεν Ολσεν (Δανία) 29 7. Αρτουρ Αντόνες Κοϊμπρα «Ζίκο» (Ιαπωνία) 23 8. Σβεν-Γκόραν Ερικσον (Αγγλία) 22 9. Ροζέ Λεμέρ (Τυνησία) 19 10. Αντνάν Χαμάντ Ματζέντ (Ιράκ) 18 11. Κλαούντιο Τζεντίλε (Ιταλία/Ελπίδες) 13 12. Μπράνκο Ιβάνοβιτς (Ιράν) 11 13. Ρίτσαρντ Παές (Βενεζουέλα) 9 14. Μπρούς Αρίνα (ΗΠΑ) 8 15. Τζιοβάνι Τραπατόνι (Ιταλία) 6 -. Αλεξάντρς Στάρκοφς (Λετονία) 6


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 January 2005 - 15:44:18 UTC