Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λευκή επιταγή" στο στρατό δίνει ο Σαρόν
  • [02] Μεταρρυθμίσεις τώρα ζητά ο Γκαργκάνας
  • [03] Β. Πολύδωρας για ΔΑΚΕ, αγροτικό
  • [04] Σε κλοιό κακοκαιρίας οι ΗΠΑ
  • [05] Αλλαγές στον "χάρτη" των ΜΜΕ
  • [06] "Καίσαρας" ο Πέσιτς
  • [07] Αιματηρή ληστεία σε παράπηγμα
  • [08] Κόλλησαν στο "Χ" στη Νεάπολη
  • [09] Στην Πάτρα η έκπληξη
  • [10] Η ΕΤΑ ζητά πολιτικό διάλογο με τη Μαδρίτη
  • [11] Αναβλήθηκε το Ξάνθη - Ιωνικός
  • [12] Όνειρα Ευρώπης κάνουν στην Κυψέλη
  • [13] Χαϊδάρι και Αχαρναϊκός στην κορυφή
  • [14] Χορεύοντας στη βροχή...
  • [15] Προσωρινή διακοπή στο σήμα της ΕΡΤ

    [01] Μ. Ανατολή

    Στη λογική των όπλων ανατρέχει και πάλι ο Σαρόν "Λευκή επιταγή" στο στρατό δίνει ο Σαρόν

    16/1/2005 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μετά τη διακοπή των διπλωματικών επαφών με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία, στη λογική της βίας, ανατρέχει και πάλι ο Αριέλ Σαρόν. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έδωσε σαφείς εντολές στον στρατό της χώρας να αναλαμβάνει δράση, χωρίς περιορισμούς, όποτε κρίνει αναγκαίο και με όποια μέσα θεωρεί σωστά. Παράλληλα κατηγόρησε, τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει τη βία κατά των Ισραηλινών. "Δεν τους έχουμε δει ακόμη να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε δράση κατά της τρομοκρατίας" ανέφερε χαρακτηριστικά. Αφορμή για την σκλήρυνση της στάσης του Ισραήλ, η επίθεση Παλαιστινίων την Παρασκευή στο πέρασμα Κάρνι της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι Ισραηλινοί. Στην επίθεση "απάντησαν" το Σάββατο οι ισραηλινές δυνάμεις με επιχειρήσεις στη Γάζα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Παλαιστινίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Αμπάς ορκίστηκε πρόεδρος των Παλαιστινίων

    "Κόβει" κάθε έπαφη ο Σαρόν

    Απομόνωσαν τη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί

    [02] Οικονομία

    Με άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία Μεταρρυθμίσεις τώρα ζητά ο Γκαργκάνας

    16/1/2005 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών επισημαίνει με άρθρο του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας. Όπως αναφέρει, η συνεπής εφαρμογή ενός καλά σχεδιασμένου προγράμματος αλλαγών θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι αλλαγές αυτές, όπως σημειώνει, θα πρέπει να είναι ισορροπημένες, λαμβάνοντας υπ 'όψιν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και να γίνουν στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την συμμετοχή όλων των φορέων.

    Άμεσα διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στέκεται στο απαράδεκτα, όπως υποστηρίζει, υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας ότι πηγή του προβλήματος είναι ρυθμίσεις της εργατικής, της φορολογικής, της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας και του εκπαιδευτικού συστήματος που λειτουργούν ως αντικίνητρα για την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας.

    Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων και της άμεσης έναρξης δημοσίου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    "Αν δεν κάνουμε τίποτα για το ασφαλιστικό, η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη και οι παρενέργειες στην υπόλοιπη οικονομία σοβαρές" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [03] Πολιτική

    Συνιστά διάλογο για τα προβλήματα των αγροτών Β. Πολύδωρας για ΔΑΚΕ, αγροτικό

    16/1/2005 2:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Το κατώφλι της Ρηγίλλης, θα περάσει εντός της επόμενης βδομάδας το προεδρείο της ΔΑΚΕ, σε μία προσπάθεια να διαλυθούν τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν μεταξύ κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών. Στο θέμα που έχει προκύψει, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Εφημερίδα ο βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας. "Οι ΔΑΚίτες δεν είναι εισβολείς και καταληψίες του κράτους. Είναι Έλληνες πολίτες υπερήφανοι, αξιοπρεπείς πολίτες και καλοί δημοκράτες" τόνισε και χαρακτήρισε φυσιολογική την αντίδραση τους όταν βλέπουν τάσεις υποτίμησης. Για τους λόγους αυτούς, όπως είπε, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται με μια καλημέρα και ένα χαμόγελο.

    Διάλογος για το αγροτικό

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο Βύρων Πολύδωρας, αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Όπως είπε, τα προβλήματα "δεν λύνονται με τις συγκρούσεις και τον γρόνθο", αλλά μέσα από το διάλογο.

    "Δεν ωφελούν τα γλωσσικά πυροτεχνήματα και οι οξείς χαρακτηρισμοί" ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι είναι δίπλα στους αγρότες.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτίμησε μάλιστα ότι οι αγρότες δεν θα κλείσουν τις εθνικές οδούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τριβές στη Ρηγίλλης

    Αντιδράσεις για τη ΔΑΚΕ

    Συνάντηση Καραμανλή Μεϊμαράκη

    [04] Κόσμος

    Σε κλοιό κακοκαιρίας οι ΗΠΑ

    16/1/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ,CNN,REUTERS,AP,AFP

    Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια, τις έντονες βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους πλήττει εδώ και μέρες πολλές περιοχές των ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Στη Γιούτα, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να αναζητούν τους πέντε σκιέρ που παρασύρθηκαν χθες από χιονοστιβάδα πλάτους 200 μέτρων, σε περιοχή κοντά στο Παρκ Σίτι, ένα πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος τους και οι αρχές δηλώνουν ότι οι ελπίδες να βρουν επιζώντες κάτω από τα εννέα μέτρα χιόνι είναι μηδαμινές.

    Άκαρπες οι έρευνες

    Οι αρχές δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι και βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε σε μια περιοχή με απάτητο χιόνι, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο "Κάνιονς". Αν και υπήρχαν πινακίδες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο, οι έμπειροι σκιέρ συχνά επιχειρούσαν να κατεβούν πλαγιές έξω από τις χαραγμένες πίστες. Μάλιστα το Κέντρο Χιονοστιβάδων της Γιούτα είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή τους σκιέρ και τους εκδρομείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Ένας δημοσιογράφος που ήταν παρών στην περιοχή όταν σημειώθηκε η χιονοστιβάδα διηγήθηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι "ήταν σαν κάποιος να έκοψε το βουνό με ένα μαχαίρι ".

    Το Παρκ Σίτι βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Σολτ Λέικ Σίτι και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό επειδή φιλοξενεί το ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σάντανς, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη.

    Στο μεταξύ, πολικές θερμοκρασίές και οι έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

    Σφοδρές καταιγίδες σημειώνονται σε Αριζόνα και Νιου Μέξικο, ενώ η Σιερα Νεβάδα διαθέτει εδώ και δύο εβδομάδες το περισσότερο χιόνι, που έχει δει εδώ και 100 χρόνια. Το Οχάιο βρίσκεται σε κλοιό χιονιά, ενώ στη Μινεσότα καταγράφηκαν θερμοκρασίες -38 βαθμών υπό το μηδέν. Στο Όρεγκον οι χιονοθύελλες κατέστησαν τις μετακινήσεις μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους. Στο Αρκάνσας οι ανεμοστρόβιλοι κόστισαν τις ζωές δύο ανθρώπων.

    Σε προάστιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες κατοικίες εκκενώθηκαν λόγω της διαρροής υδάτων που παρατηρήθηκε σε κοντινό φράγμα ως αποτέλεσμα των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη νότια Καλιφόρνια .

    Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να κάνουν υπομονή μέχρι τα μισά της ερχόμενης εβδομάδας, που αναμένεται υποχώρηση της κακοκαιρίας.

    [05] Οικονομία

    Αλλαγές στον "χάρτη" των ΜΜΕ

    16/1/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε συμφωνία κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών Γιώργου Μπόμπολα και Θεόδωρου Αγγελόπουλου για την εξαγορά του εκδοτικού ομίλου "Πήγασος Εκδοτική", ιδιοκτησίας του πρώτου. Μια εξέλιξη που κρίνεται τόσο επιχειρηματικής, όσο και πολιτικής σημασίας. Με δεδομένο το νόμο για το "βασικό μέτοχο", ο οποίος βρίσκεται καθοδόν προς την ολομέλεια της Βουλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μπόμπολας φαίνεται πως ωθήθηκε να επιλέξει τον κατασκευαστικό ως τον τομέα επικέντρωσης των δραστηριοτήτων του. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, με πρώτη την ενημέρωση του κ. Μπόμπολα προς τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η ραγδαία άνοδος της τιμής της μετοχής της "Πήγασος" κατά 44,17% τις τελευταίες τρεις ημέρες, απόρροια της έντονης φημολογίας περί πώλησης της, στάθηκε αφορμή για να ζητήσουν οι χρηματιστηριακές αρχές με επιστολή τους προς τον κ. Μπόμπολα διευκρινίσεις για το θέμα.

    Κατά συνέπεια το 72,91% της "Πήγασος" -το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε επενδυτές- περνά στην κυριότητα του ομίλου του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναδεικνύοντας τον ως το νέο πρόσωπο που εισέρχεται στο χώρο των ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι στην "Πήγασος" ανήκουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες "Έθνος" και "Ημερησία", αρκετά περιοδικά καθώς και το 22,46% του τηλεοπτικού καναλιού Mega (Τηλέτυπος ΑΕ).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει χέρια η Πήγασος Εκδοτική;

    [06] Αθλητισμός

    "Καίσαρας" ο Πέσιτς

    16/1/2005 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον πολυνίκη Σέρβο 55χρονο τεχνικό Στάνισλαβ Πέσιτς εμπιστεύτηκε η ιταλική ομάδα μπάσκετ Λοτομάτικα Ρόμα το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας μέχρι το τέλος της περιόδου 2006-2007. Την τροπαιοθήκη του νέου τεχνικού των πρωτευουσιάνων, που διαδέχθηκε τον Πιέρο Μπούκι, κοσμούν ένας τίτλος πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας το 1982 με τη Μπόσνα Σεράγεβο, ένας παγκόσμιος τίτλος με την ομάδα νέων των Πλάβι" το 1989, δυο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη Γερμανία (1993) και τη Σερβία (2001), ένας ακόμη παγκόσμιος τίτλος το 2002 με τη Σερβία και μία κούπα της Euroleague με τα χρώματα της ισπανικής Μπαρτσελόνα, θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο από την ομάδα της "Αιώνιας Πόλης".

    [07] Κοινωνία

    Αιματηρή ληστεία σε παράπηγμα

    16/1/2005 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άδικο τέλος είχε ένας Ινδός, ενώ άλλοι δύο συμπατριώτες του τραυματίστηκαν σοβαρά, από τα πυρά πέντε ενόπλων που εισέβαλαν τα ξημερώματα σε παράπηγμα στα Μέγαρα, Αττικής. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, οι δράστες που ήταν αλλοδαποί, μπήκαν στο παράπηγμα στην περιοχή Λάκα Καλογήρου, στα Μέγαρα, με σκοπό να ληστέψουν τους 12 Ινδούς, που κατοικούσαν εκεί. Άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντας θανάσιμα στο θώρακα έναν. Άλλοι δύο υπέστησαν τραυματισμούς με μαχαίρι και πλέον νοσηλεύονται στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Οι ληστές άρπαξαν χρήματα και ό,τι άλλο αξίας βρήκαν και διέφυγαν.

    [08] Αθλητισμός

    Κόλλησαν στο "Χ" στη Νεάπολη

    16/1/2005 5:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/1/2005 5:34:28 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον πρώτο της βαθμό, μετά την αποχώρηση του Νίκου Αναστόπουλου από τον πάγκο της και την προσωρινή ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον υπηρεσιακό προπονητή Μανώλης Παπαδόπουλο, κέρδισε η Κέρκυρα, που στο πλάισιο του σημερινού εκτός έδρας αγώνα της 15ης αγωνιστικής απέσπασε ισοπαλία χωρίς γκολ 0-0 στη Χαλκηδόνα από την ομώνυμη ομάδα. Στο παιχνίδι που δεν διεκδικεί όσκαρ για το θέαμά του , εκτός από τις πολλές απουσίες των φιλοξενούμενων, έλειψαν ακόμη οι καλές ευκαιρίες κι από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα το τελικό 0-0 να θεωρείται απόλυτα δίκαιο.

    Άκαρπη η υπεροχή της Χαλκηδόνας

    Περίπου δύο μήνες κοντεύει να κλείσει η Χαλκηδόνα χωρίς νίκη, καθώς ούτε σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει στην έδρα της το εμπόδιο της Κέρκυρας. Στο πρώτο ημίχρονο, παίχθηκε από τις δύο ομάδες ένα παιχνίδι κέντρου, όπου οι καλές ευκαιρίες ήτανε μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η σημαντικότερη ευκαιρία, πριν ο Θεσσαλονικιός διαιτητής κ. Κεμπαρίδης δείξει το δρόμο προς τα αποδυτήρια, σημειώθηκε στο 37 για λογαριασμό της Χαλκηδόνας. Μετά από φάουλ το Σίμου, ο Ζαχαρόπουλος δεν κατάφερε να σπρώξει τη μπάλα στα νησιώτικα δίχτυα και έτσι διατηρήθηκε το 0-0.

    Ένα σκορ που δεν άλλαξε ούτε στην επανάληψη, αφού οι γηπεδούχοι είχαν μία φλύαρη υπεροχή, που δεν κατάφεραν ποτέ όμως να μετουσιώσουν σε κάποιο τέρμα, αφού οι Κερκυραίοι είχανε φροντίσει να κλείσουν καλά όλους τους διαδρόμους που οδηγούσαν στην εστία του τερματοφύλακα τους Βεζυρίδη

    Την κίτρινη κάρτα του διαιτητή κ. Καμπερίδη αντίκρισαν οι Σφακιανάκης, Εντερσον Φοφόνκα και Δήμος.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Ανδριόλας, Γελαδάρης, Σίμος, Δήμος, Παππάς, Μικές, Κατεμής (78` Μόγιο), Σωτήρχος (46` Κόρμπος), Μασάδο (46` Ηλιόπουλος), Αλ Τζάχερ, Ζαχαρόπουλος.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Σφακιανάκης, Σύρος, Αμανατίδης, Ριμπέιρο Περέιρα (68` Μπράγκα), Μπουγκανέμ, Γήτας, Αντωνίου, Νινιάδης (73` Γεωργίου), Εντερσον Φοφόνκα (90` Προβατάς), Εντιαγιέ.

    [09] Αθλητισμός

    Στην Πάτρα η έκπληξη

    16/1/2005 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/1/2005 7:02:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εν αναμονή του ντέρμπι κορυφής μεταξύ της Καστοριάς και της Νίκη Βόλου που θα γίνει την Δευτέρα ο Ακράτητος χαίρεται προς το παρόν την μοναξιά της κορυφής της βαθμολογίας της Β Εθνικής μετά την επικράτησή του επί του Πανσερραϊκού με 3-0. Η 15η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, επιφύλασσε μια έκπληξη αφού στην Πάτρα η Παναχαϊκή 2005 με πέναλτι του Στράτζαλη στο 70 πήρε τη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά συγχρόνως και μια βαθιά βαθμολογική ανάσα. Στη Νίκαια η Λάρισα δεν κατάφερε να κάνει την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα μένοντας στο 0-0 με την Προοδευτική, σ έναν αγώνα γεμάτο πάθος και ένταση. Σε κέφια ο Ηλυσιακός συνέτριψε τον Ατρόμητο με 5-1 με τον Βραζιλιάνο Ρέϊζερ να σημειώνει τρία γκολ. Τέλος Καλαμάτα και Πανσερραϊκό πήραν τους τρεις βαθμούς, επικρατώντας εύκολα ή δύσκολα απέναντι σε Απόλλωνα Αθηνών και Εθνικό Αστέρα αντίστοιχα.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ακράτητος-Πανσερραϊκός 3-0 Ηλυσιακός-Ατρόμητος Αθηνών 5-1 Παναχαϊκή 2005-Ολυμπιακός Βόλου 1-0 Απόλλων Αθηνών-Καλαμάτα 0-1 Πανηλειακός-Εθνικός Αστέρας 2-0 Προοδευτική-Λάρισα 0-0 Καστοριά-Νίκη Βόλου 17/1 Ποσειδών Νέων Πόρων-Λεβαδειακός 0-2 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες) Ακράτητος 29 Νίκη Βόλου 28-14αγ. Καλαμάτα 28 Λεβαδειακός 27 Ολυμπιακός Βόλου 26 Πανσερραϊκός 25 Λάρισα 25 Πανηλειακός 25 Καστοριά 22-14αγ. Προοδευτική 22 Απόλλων Αθ. 19 Εθνικός Αστέρας 17 Ηλυσιακός 17 Παναχαϊκή 2005 16 Ατρόμητος Αθ. 4 Ποσειδών Ν. Πόρων - * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [10] Κόσμος

    Η ΕΤΑ ζητά πολιτικό διάλογο με τη Μαδρίτη

    16/1/2005 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Την ετοιμότητα της να διαπραγματευτεί με την ισπανική κυβέρνηση, διεμήνυσε στη Μαδρίτη μέσω ανακοίνωσης της στις βασκικές εφημερίδες Γκάρα και Μπέρια, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις Βάσκων πολιτικών ότι η αυτονομιστική οργάνωση ενδέχεται να επιθυμεί την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η ίδια η οργάνωση δεν έκανε μνεία περί παράδοσης των όπλων πριν την έναρξη των συνομιλιών, γεγονός που επέφερε την απόρριψη της πρότασης της από τα κυριότερα ισπανικά κόμματα.

    Πρώτα κατάπαυση του πυρός, λένε οι ισπανικές αρχές

    Η ETA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τις προτάσεις που διατύπωσε τον περασμένο Νοέμβριο το κόμμα Μπατασούνα -που αποτελεί την πολιτική της πτέρυγα- για τη διεξαγωγή "αποκλειστικά πολιτικών και δημοκρατικών συνομιλιών ώστε να σταματήσει η σύγκρουση στους δρόμους".

    Μεταξύ των προτάσεων του Μπατασούνα περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το εάν πρέπει η βασική επικράτεια να παραμείνει μέρος της Ισπανίας.

    "Θέλουμε να πάρουμε μέρος σε μια διαδικασία με τέτοια χαρακτηριστικά και είναι σημαντικό το γεγονός ότι ολόκληρη η κοινωνία έχει μία ευκαιρία να μετάσχει σε μία τέτοια διαδικασία" τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΤΑ.

    Όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έχει ήδη διευκρινίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς να προηγηθεί δέσμευση για κατάπαυση του πυρός. Σήμερα ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Χοσέ Μπόνο απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση με την ΕΤΑ και το Μπατασούνα αν πρώτα δεν απορρίψουν τη βία. "Δεν μπορείς να συνομιλείς σε κάποιον με το πιστόλι στον κρόταφο" τόνισε ο Μπόνο.

    Η ΕΤΑ έχει θεωρηθεί υπαίτια για περισσότερους από 800 θανάτους από το 1960. Σήμερα, παράλληλα με την έκκληση της για ειρήνη ανέλαβε την ευθύνη για 23 αναίμακτες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ισπανία από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    [11] Αθλητισμός

    Αναβλήθηκε το Ξάνθη - Ιωνικός

    16/1/2005 5:48:00 μμ

    Ο δυνατός αέρας που επικρατούσε στα Πηγάδια οδήγησε τον διαιτητή της αναμέτρησης Ξάνθη Ιωνικού κ. Κουκλάκη να αναβάλει τον αγώνα μεταξύ των δυο ομάδων μετά και από προτροπή της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, ο αγώνας αν το επιτρέψουν βέβαια οι καιρικές συνθήκες, θα διεξαχθεί την Δευτέρα (17/01) την ίδια ώρα (16:45), αλλιώς θα αναβληθεί επ' αόριστον. Να σημειωθεί ότι περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη της συνάντησης, ένα κομμάτι λαμαρίνας από πόρτα του σταδίου ξεκόλλησε λόγω του δυνατού αέρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φίλαθλος, ο οποίος αμέσως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ξάνθης.

    [12] Αθλητισμός

    Όνειρα Ευρώπης κάνουν στην Κυψέλη

    16/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με νίκη ολοκλήρωσε η ομάδα του Γιάννη Λαϊου τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στον α΄ γύρο της Α 1 ανδρών βόλεϊ, καθώς στο σημερινό ματς της 11ης αγωνιστικής οι Ολυμπιονίκες επικράτησαν στην Κυψέλη με 3-0 (25-23, 25-20, 25-19) της ΑΕ Νίκαια και με 20 βαθμούς σκαρφάλωσαν στην 4η θέση της βαθμολογίας. Την αυλαία της αγωνιστικής ρίχνει αύριο στο κλειστό του Ρέντη (18:00, απ ευθείας μετάδοση από την ΕΤ1) η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη μαχητική ΕΑ Πατρών. Έτσι μετά το σημερινό αγώνα η βαθμολογία της Α1 ανδρών (σε 11 αγώνες), όπου Ολυμπιακός και ΕΑΠ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο, διαμορφώθηκε ως εξής: 1. Ηρακλής 31β, 2. Ολυμπιακός 27, 3. Παναθηναϊκός 21, 4. Πανελλήνιος 20, 5. ΠΑΟΚ 19, 6. Ε.Α. Πατρών 18, 7. Α.Ε. Νίκαια 14, 8. Παγκράτι 13, 9. Ορεστιάδα 10, 10. Ρέθυμνο 9, 11. Εθνικός Αλεξ/πολης 7, 12. Μίλωνας 6.

    [13] Αθλητισμός

    Χαϊδάρι και Αχαρναϊκός στην κορυφή

    16/1/2005 6:53:00 μμ

    Την κορυφή της βαθμολογίας του Νότιου Ομίλου μοιράζονται για ακόμα μια Κυριακή Αχαρναϊκός και Χαϊδάρι. Χθες η ομάδα του Μενιδίου κατάφερε έστω και στις καθυστερήσεις του αγώνα να πάρει τη νίκη με ένα γκολ του Μαρτσέλο, ενώ σήμερα στο Μπραχάμι οι παίκτες του Γιάννη Παπακώστα, πήραν πολύτιμη νίκη από τον Άγιο Δημήτριο χάρη σε ένα γκολ του Κατσαρού. Από εκεί και πέρα, τις νίκες της ημέρας πέτυχαν η Αχαϊκή και το Κερατσίνι. Η πρώτη συνέτριψε 4-1 την Αθηναϊδα, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" φιλοδώρησαν με πέντε γκολ τον Πάμισο Μεσσήνης.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    ΠΑΝΟ ΜαλίωνΑχαρναϊκός 0-1 (93' Μαρτσέλο)

    ΑχαϊκήΑθηναΐδα 4-1 (5', 15' Μποζίλοφ, 34' Ξανθόπουλος αυτ., 66' Στάικος - 24' Ξανθόπουλος)

    ΡόδοςΜαρκό 1-0 (68' Καντινίδης)

    Αγιος ΔημήτριοςΧαϊδάρι ΑΟ 0-1 (67' Κατσαρός)

    ΚερατσίνιΠάμισος Μεσσήνης 5-1 (6' Πετρόπουλος, 14' Τουρνάς, 37' Αγγελάκης, 51' Κριπιντίρης, 84' Καλυβάς 74΄Γιοζέφοβιτς)

    Λήλας Βασιλικού Θύελλα Πατρών 1-0 (25' Τσούκλης)

    Βύζας Μεγάρων Ηρόδοτος 0-0

    Ατσαλένιος Εθνικός Πειραιώς 0-0 * Ρεπό - Θρασύβουλος

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Χαϊδάρι 34 Αχαρναϊκός 34 Θρασύβουλος 29 Εθνικός 23 Ρόδος 21 Πάμισος Μεσσήνης 19 Αχαϊκή 18 Αγιος Δημήτριος 17 Θύελλα Πατρών 17 Κερατσίνι 16 Λήλας Βασιλικού 15 Ατσαλένιος 13 Ηρόδοτος 12 ΠΑΝΟ Μαλλίων 12 Μαρκό 9 Βύζας Μεγάρων 7 Αθηναϊδα 5

    [14] Αθλητισμός

    Χορεύοντας στη βροχή...

    16/1/2005 7:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/1/2005 7:39:41 μμ)

    Σαρωτικός ο Παναθηναϊκός, ξέσπασε πάνω στον ΟΦΗ και εκμεταλλευόμενος πλήρως την ήττα της ΑΕΚ στην Καλαμαριά στέφθηκε άτυπος πρωταθλητής χειμώνα. Βέβαια για το τυπικό της υπόθεσης θα πρέπει να επικυρωθεί και η ποινή του Ολυμπιακού για μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών, για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Η ομάδα του Σκάζνι, παρότι έπαιξε χωρίς φιλάθλους, έπιασε εντυπωσιακή απόδοση και με τέρματα των Κυργιάκου (31`, 37`), Μάριτς (62`), Κωνσταντίνου (70`) και Μπικόφσκι (87`), δεν άφησε τον ΟΦΗ ν αμφισβητήσει την κυριαρχία του, παρά μόνο τη στιγμή που ο Καζάντζης (+90`) σημείωσε το γκολ της τιμής.

    Σουπερ σταρ ο Κυργιάκος

    Οι "πράσινοι", χωρίς Μπασινά και Άντερσον λόγω τιμωρίας και τραυματισμού αντίστοιχα, αλλά με Βούτερ και Χαραλαμπίδη στην αρχική του ενδεκάδα, κατάφερε από το πρώτο λεπτό του αγώνα να επιβάλει το ρυθμό του χάνοντας τρεις σημαντικές ευκαιρίες στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά με τους Κωνσταντίνου, Βούτερ και Μάριτς.

    Ο ΟΦΗ απάντησε με δυο ευκαιρίες των Τριανταφύλλου και Μαχλά αλλά μέχρι εκεί.

    Ο Παναθηναϊκός πήρε πλήρως τα ηνία του αγώνα βγήκε και πάλι μπροστά και στο 31' και στο 37' πέτυχε δυο γκολ όχι όμως με κάποιον επιθετικό του αλλά με τον Σωτήρη Κυργιάκο.

    Ο κεντρικός αμυντικός του "τριφυλλιού", στο 31ο λεπτό βρέθηκε στην καρδιά της άμυνας των Κρητικών και με δυνατή καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μινχ.

    Έξι λεπτά αργότερα ο Κυργιάκος... ξαναχτύπησε. Μετά από δυνατό δεξί σουτ του Χαραλαμπίδη, ο διεθνής αμυντικός μπήκε στην πορεία της μπάλας και με έξυπνο τακουνάκι διπλασίασε, τόσο τα προσωπικά του τέρματα, όσο και της ομάδας του (2-0).

    Παρά τη δυνατή βροχή, η αθηναϊκή ομάδα συνέχισε να ψάχνει ένα τρίτο τέρμα, το οποίο ήρθε στο 62ο λεπτό, οπότε ο Χαραλαμπίδης βγήκε κερδισμένος από μια κόντρα, πάσαρε στον Μάριτς και εκείνος μόνος απέναντι σε κενή εστία, με δεδομένο ότι είχε εξουδετερωθεί νωρίτερα ο Σηφάκης, δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-0.

    Από εκείνο το λεπτό και έπειτα παιχνίδι απέκτησε τυπικό χαρακτήρα, ο ΠΑΟ συνέχισε στις ίδιες στροφές... και στο 70' ο Κωνσταντίνου με πλασέ πάνω στην κίνηση δεν δυσκολεύτηκε να παραβιάσει την εστία του γκολκίπερ των Κρητικών, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 4-0.

    Ο Μπικόφσκι στο 87ο λεπτό με εξαιρετικό πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έκανε πέντε τα τέρματα των "πρασίνων", ενώ το γκολ... της τιμής για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Καζάντζης στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων της συνάντησης, διαμορφώνοντας το τελικό 5-1.

    Διαιτητής: Τακίδης.

    Κίτρινες κάρτες: Άντριτς.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κυργιάκος, Βύντρα, Μινχ, Αντριτς, Χαραλαμπίδης, Μάριτς, Παπαδόπουλος (67` Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου (76` Ρουμπάκης), Βούτερ (73` Μπικόφσκι).

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Κουνενάκης, Τομάς, Πίτσος, Ντάβιντσον (58` Κουτσουρές), Μπελεβώνης, Σταυρακάκης, Αρβανίτης, Μαχλάς, Τριανταφύλλου (72` Ντεγιάνοφ), Νουαφόρ (81` Καζαντζής).

    [15] Κοινωνία

    Προσωρινή διακοπή στο σήμα της ΕΡΤ

    16/1/2005 7:18:00 μμ

    Λόγω βλάβης του δικτύου της ΔΕΗ στη Σύρο και Λιχάδα Ευβοίας έχει διακοπεί η μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ στη Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Καμένα Βούρλα, Στηλίδα κι ένα μέρος της Λαμίας. Ήδη για την βλάβη στη Σύρο έχει επιληφθεί η ΔΕΗ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 January 2005 - 17:52:41 UTC