Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκατόμβη θυμάτων στη ΝΑ Ασία

    [01] Κόσμος

    Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών Εκατόμβη θυμάτων στη ΝΑ Ασία

    26/12/2004 10:14:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2004 11:41:13 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Ινδία και Ταϊλάνδη, από τεράστια παλιρροϊκά κύματα που προκάλεσε ισχυρότατος σεισμός, ο οποίος συγκλόνισε τη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, το πρωί της Κυριακής. Στις 02:58 (ώρα Ελλάδας), σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε βόρεια της Σουμάτρα, ο πέμπτος μεγαλύτερος σεισμός από το 1900 και ο ισχυρότερος από το 1964. Η δόνηση προκάλεσε γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα - τσουνάμι - το οποίο στη συνέχεια έπληξε τη Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Ταϊλάνδη και την Ινδία. Λίγα λεπτά αργότερα, ισχυρός σεισμός μεγέθους έως και 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την πόλη Τσιταγκόνγκ του Μπανγκλαντές. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές των χωρών αυτών έχει διακοπεί, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει ενώ τουριστικές περιοχές έχουν εκκενωθεί.

    Πλημμύρισε η πρωτεύουσα των Μαλδίβων

    Το παλιρροϊκό κύμα ξεκίνησε από τη Σουμάτρα, με κατεύθυνση τον βορρά.

    Το ισχυρότερο πλήγμα φέρεται να δέχτηκε η τουριστική περιοχή στα ΝΑ της Σρι Λάνκα, όπου, από τα παλιρροϊκά κύματα εκφράζονται φόβοι για πάνω από 500 νεκρούς. Ήδη έχουν ανασυρθεί 220 πτώματα στο χωριό Μουτούρ στα ανατολικά του νησιού και 75 στη πόλη Τανγκάλε, στα νότια του νησιού. Σωστικά συνεργεία του στρατού και του ναυτικού βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, ενώ, στα ανατολικά της χώρας, στην περιοχή Τρινκομάλι, περίπου 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έξι χωριά καταστράφηκαν.

    Κατά τα δύο τρίτα έχει πλημμυρίσει η πρωτεύουσα στα νησιά Μαλδίβες και το διεθνές αεροδρόμιό της έχει κλείσει. Σύντομα, ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να την κηρύξει σε κατάσταση εθνικής καταστροφής και θα κάνει έκκληση για διεθνή βοήθεια . "Οι τηλεπικοινωνίες με πολλές ατόλες έχουν διακοπεί και φοβόμαστε τα χειρότερα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στα τουριστικά νησιά νότια της Ταϊλάνδης, οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 55 και οι τραυματίες στους 761, από τους οποίους 264 μόνο στο Πουκέ, όπου οι νεκροί έχουν φθάσει τους 26. Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι, συμπεριλαμβανομένου και του Πουκέ.

    Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, οι νεκροί στην Ινδονησία ανέρχονται σε 100 και οι τραυματίες σε 79.

    Στην Μαλαισία , οι νεκροί είναι τουλάχιστον εφτά και πολλοί οι αγνοούμενοι, κυρίως στο νησί Πενάνγκ.

    Στην Ινδία , εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αγγίξει τους 500. Ήδη, το Γερμανικό Πρακτορείο κάνει λόγο για τουλάχιστον 250 νεκρούς στις νοτιοανατολικές ακτές της Ινδίας και για χιλιάδες αγνοούμενους. Μάλιστα, στο κρατίδιο Άντρα Πραντές αγνοείται η τύχη περίπου 400 ψαράδων.

    Στο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς"

    Το χειρότερο τσουνάμι στη σύγχρονη ιστορία χτύπησε στις 17 Ιουλίου 1998 την Παπούα Νέα Γουινέα, σκοτώνοντας 2.500 άτομα.

    Η Ινδονησία, αρχιπέλαγος με 17.000 νησιά, βρίσκεται στο λεγόμενο "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες και συχνά ενεργοποιούνται ηφαίστεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 December 2004 - 9:52:13 UTC