Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαζάκας: "Χωρίς άγχος μπορούμε..."
  • [02] Έμεινε η ευρωπαϊκή εμπειρία
  • [03] "Αντίο" με ήττα
  • [04] Αναίμακτη παράδοση - Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ Θρίλερ τέλος

    [01] Αθλητισμός

    Βαζάκας: "Χωρίς άγχος μπορούμε..."

    15/12/2004 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Όλα για όλα όσον αφορά το θέμα πρόκριση, είναι έτοιμος να παίξει ο Πανιώνιος. Οι "κυανέρυθροι" που αύριο αγωνίζονται με τη Σοσό και με νίκη περνάνε στην επόμενη φάση, θα πάνε χωρίς προβλήματα αλλά και όπως ζήτησε και ο προπονητής τους, Γιώργος Βαζάκας, χωρίς άγχος για να μπορέσουν να πετύχουν το στόχο τους. Στην αποψινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως το "κλειδί" του αγώνα θα είναι οι παίκτες του να αγωνιστούν ελευθέρα και με "έλλειψη άγχους". Παράλληλα χαρακτήρισε την γαλλική ομάδα ως την καλύτερη του ομίλου.

    Γαλλική κρούση σε Μάντζιο

    Ο προπονητής της ελληνικής ομάδας είπε χαρακτηριστικά: «Θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για την πρόκριση. Το «κλειδί» στην απόδοσή μας θα είναι να παίξουμε χωρίς άγχος. Η Σοσό είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πρώτη. Είναι το φαβορί, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για μας που θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να πάρουμε την πρόκριση».

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Ναλιτζής, ο οποίος αποτελεί τη νέα μεταγραφή του Πανιωνίου και από τον Ιανουάριο θα είναι και επίσημα παίκτης του. «Ελπίζω να καταφέρει να προκριθεί ο Πανιώνιος για να μπορέσω και εγώ να τον βοηθήσω στους επόμενους αγώνες του στο Κύπελλο UEFA», δήλωσε ο 28χρονος επιθετικός.

    Ο Γιώργος Βαζάκας, που είναι αισιόδοξος για την έκβαση του κρίσιμου αυτού αγώνα, δεν θα έχει στην διάθεσή του τον Τάκη Γιαννόπουλο, ο οποίος είναι τιμωρημένος, και τον Βαγγέλη Τσιώλη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Πανιώνιος θα ξεκινήσει στον αγώνα, που αναμένεται να γίνει με θερμοκρασία -2 βαθμών, με τους εξής: Ντρόμπνι, Ντομορό, Βλτσεκ, Εξουζίδη, Σπυρόπουλο, Τζιόλη, Μάκο, Λαγωνικάκη, Γουνδουλάκη, Παρόντι και Μπρέσκα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο γαλλικές ομάδες, η Λιλ και η Μονακό, έκαναν πρόταση στον Πανιώνιο για τον Βαγγέλη Μάντζιο.

    [02] Αθλητισμός

    Έμεινε η ευρωπαϊκή εμπειρία

    16/12/2004 12:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανώδυνη ήττα, αφού είχε ήδη αποκλειστεί, γνώρισε το Αιγάλεω εκτός έδρας από την Βιγιαρεάλ, στην τελευταία αγωνιστική του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ολοκλήρωσε τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Το "Σίτι" έχασε με το ευρύ 4-0 από την Ισπανική ομάδα και κατέλαβε την τελευταία θέση του 5ου ομίλου. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Φοντ (14΄), Γκουάρε (39΄), Χάβι Βέντα (51΄) και Καθόρλα (63΄) ενώ η Βιγιαρεάλ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση του ομίλου, είναι μια από τις πιθανές αντιπάλους Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την επόμενη φάση του θεσμού.

    Μία ομάδα στο γήπεδο

    Η Βιγιαρεάλ ήταν καλύτερη από την αρχή στο παιχνίδι. Με το σκεπτικό ότι χρειαζόταν νίκη για να μπορέσει να πάρει την πρόκριση μπήκε πολύ δυνατά, δημιουργώντας τις βάσεις για να φτάσει στην τελική επικράτηση. Έτσι μόλις στο 14΄ η ισπανική ομάδα πήρε «κεφάλι» στο σκορ όταν μετά από λάθος της ελληνικής άμυνας ο Φοντ με σουτ από το ύψος του πέναλτι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του. Έξι λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο Γκουάρε, πραγματοποιώντας πολύ όμορφη κούρσα από τα αριστερά, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με δυνατό σουτ διπλασίασε τα τέρματα των γηπεδούχων.

    Το δεύτερο ημίχρονο ήταν και πάλι "Ισπανικό". Οι γηπεδούχοι μόλις στο 51 πέτυχαν το 3-0 και κάπου εκεί τελείωσαν όλα για την ομάδα του Ντεμόλ. Ο Φοντ έβγαλε την μπαλιά από τα αριστερά, και ο Βέντα με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Σιντιμπέ. Στο 65΄ η Βιγιαρεάλ που ήταν πραγματικά πολύ καλή σήμερα σημείωσε και τέταρτο γκολ. Ο Καθόρλα εκμεταλλεύτηκε ακόμη ένα λάθος της άμυνας του Αιγάλεω και με κοντινό πλασέ έκανε το 4-0. Μέχρι το τέλος τίποτε δεν άλλαξε και το 4-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Τζον ’ντερχιλ (Σκωτία)

    Κίτρινες: Χρήστου

    Οι συνθέσεις:

    Βιγιαρεάλ: Βαρέχο, Γκονζάλο, Καζόρλα, Γκουαρέ (74΄ Βέρζα), Φοντ, Αλβάρεζ (57΄ Μάρκος Γκαρσία), Βέντα, Πένια, Χοσέ Μάρι (65΄ Κάσες), Σα, Αρζο

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Χλωρός, Φωτάκης (46΄ Αγρίτης), Μπάρκογλου, Χρήστου, Μακρής, Χατζής, Σκοπελίτης, Τσάτσος, Εντουσέι (25΄ Ψωμάς)

    [03] Αθλητισμός

    "Αντίο" με ήττα

    16/12/2004 12:22:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ήττα και μηδέν βαθμούς, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η ΑΕΚ. Η Ένωση δεν τα κατάφερε ούτε κόντρα στην ’αχεν, από την οποία και έχασε εντός έδρας με 2-0. Τα γκολ πέτυχαν ο Μέιγιερ στο 57΄ και ο Γκόμεζ στο 84΄, χαρίζοντας στη γερμανική ομάδα την τρίτη θέση στον 8ο όμιλο και την πρόκριση στους «32» του θεσμού.

    Καλή στο πρώτο

    Ο Φερνάντο Σάντος άφησε εκτός εντεκάδας αρκετούς βασικούς παίκτες και αυτό επηρέασε σαφώς την αγωνιστική εικόνα του «δικεφάλου». Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη, χρειάζονταν μόνο νίκη για να συνεχίσουν στη διοργάνωση και μπήκαν δυνατά στο γήπεδο, παίρνοντας από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο της αναμέτρησης. Μολαταύτα, η ΑΕΚ ήταν αυτή που απείλησε πρώτη, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις.

    Ο Στράουμπ όμως αντέδρασε θετικά στα σουτ του Ασουνσάο (14΄) και του Καμπάνταη (16΄), κρατώντας το «μηδέν». Η Ααχεν έφτασε με τη σειρά της πολύ κοντά στο γκολ στο 27΄ με τον Μιχάλκε, που είδε το πρώτο σουτ που επιχείρησε να σταματάει στον Χιώτη και το δεύτερο να αποκρούεται πάνω στη γραμμή από τον Μόρα. Το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς τέρματα.

    Προσπάθησε αλλά ήταν άτυχη

    Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, ο Σάντος πέρασε στον αγώνα τους Λυμπερόπουλο και Σοάρες. Η ΑΕΚ έγινε πιο επιθετική και αυτό φάνηκε μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη του. Ο Βραζιλιάνος στο 48΄ έβγαλε με κεφαλιά-πάσα τον Κατσουράνη απέναντι στον Στάουμπερ, όμως το πλασέ του (πιεζόμενου) Έλληνα διεθνή έφυγε μόλις άουτ. Ο Γερμανός τερματοφύλακας είχε και μια καλή επέμβαση στο 53΄ σε σουτ του Λυμπερόπουλου, όμως το γκολ ήρθε από τους φιλοξενούμενους. Στο 57΄, ο Πλάσενριχ από πλάγια δεξιά πλάσαρε τον Χιώτη, η μπάλα προσέκρουσε στη ρίζα της κάθετης δοκού και στην επιστροφή ο Μέιγιερ την έστειλε στην ανυπεράσπιστη εστία, ανοίγοντας το σκορ.

    Η Ένωση προσπάθησε να απαντήσει και ο Λυμπερόπουλος στο 64΄ έπιασε ένα πολύ δυνατό σουτ, που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 72΄ ο Στράουμπ πρόλαβε τον επελαύοντα Σοάρες και απομάκρυνε τη μπάλα. Οι Γερμανοί όμως ήταν αυτοί που σκόραραν στο 84΄ σε μια αντεπίθεση, όταν ο Γκόμεζ εκμεταλλεύθηκε την ασίστ του Μπλανκ και με κοντινή προβολή νίκησε για δεύτερη φορά τον Χιώτη, «σφραγίζοντας» τη νίκη και την πρόκριση της Ααχεν.

    Διαιτητής: Σεργκέι Σέμπεκ (Ουκρανία)

    Κίτρινες: Τόσκας - Φιελ, Μπλανκ, Σικόνε

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Αλβες, Μόρας, Κόντης, Τόσκας, Κρασσάς, Μπούρμπος (69΄ Ρούσεφ), Κατσουράνης, Ασουνσάο (46΄ Σοάρες), Καμπάνταης (46΄ Λυμπερόπουλος)

    ΑΑΧΕΝ: Στράουμπ, Κλίτζπερα, Λάντγκραφ (87΄ Πάουλους), Πλάσενριχ, Ρόλφες, Μέιγιερ, Σικόνε, Σάρπινγκ (74΄ Γκόμεζ), Φιελ (66΄ Στέλε), Μιχάλκε, Μπλανκ

    [04] Κοινωνία

    Αναίμακτη παράδοση - Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ Θρίλερ τέλος

    16/12/2004 12:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2004 11:46:35 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έληξε στις 00.45 τα μεσάνυχτα, το θρίλερ με την πειρατεία του λεωφορείου στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Την ώρα αυτή, η πόρτα του λεωφορείου άνοιξε και άρχισαν να κατεβαίνουν σώοι και αβλαβείς και οι τελευταίοι έξι όμηροι, καθώς και οι δράστες με τα χέρια ψηλά πίσω από το κεφάλι τους. Προηγουμένως, είχαν πετάξει έξω από το λεωφορείο τη βαλίτσα, η οποία υποτίθεται, ότι περιείχε εκρηκτικά αλλά εν τέλει ήταν άδεια. Αμέσως μετά, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας άρχισαν να πλησιάζουν το λεωφορείο και σιγά σιγά να μπαίνουν μέσα. Η όλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επίπονες και καλά συντονισμένες διαπραγματεύσεις και το καλά οργανωμένο σχέδιο, απόρροια της ολυμπιακής παρακαταθήκης, έδωσε τέλος σε ένα θρίλερ που έκοψε την ανάσα της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης.

    Υποδειγματική επιχείρηση

    Οι όμηροι διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο "Νηρέας" στη Νέα Μάκρη, όπου το πρωί τους επισκέφτηκε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και τη ψυχραιμία που έδειξαν. "Η ΕΛ.ΑΣ δούλεψε με σύστημα, επαγγελματισμό, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού για αναίμακτη επίλυση του προβλήματος και απέδειξε την κλάση της" δήλωσε ο υφυπουργός στη ΝΕΤ 105.8.

    Από τη μία το μεσημέρι γνώριζε η αστυνομία ότι η ρωσική καταγωγή που δήλωσε ότι έχει ο δράστης, ήταν μπλόφα.

    Γνώριζε ότι ο άνθρωπος που παρουσιαζόταν ως Χασάν, ήταν Αλβανός μετανάστης, ο οποίος ζούσε αρκετά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και είχε ποινικό μητρώο με υποθέσεις ναρκωτικών και ξυλοδαρμών.

    Ο συνεργός του είναι ένα άτομο που ήταν παράνομα στη χώρα μας.

    Και οι δυο δράστες, ο Λεοναρντ Μουρατάζ και ο Ρεσούλι Γκάζι μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου ανακρίνονται και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

    Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να έπαιξε η 21 ετών Ιωάννα Ντόκο, μία από τις ομήρους που είναι Αλβανίδα νοσηλεύτρια.

    Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο Αλβανός πρέσβης ο οποίος συνομίλησε μαζί τους στις 22.15 και τους παρότρυνε να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

    Σημαντικότατο ρόλο, έπαιξε ακόμα ο οδηγός του λεωφορείου, που πήρε μαζί του τα κλειδιά φεύγοντας, γεγονός που οδήγησε στην ακινητοποίηση του οχήματος.

    Ο οδηγός του λεωφορείου είχε συμμετάσχει σε ειδικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων καθώς την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματοποιούσε δρομολόγια με αθλητές.

    Φως στα κίνητρα των απαγωγέων έριξε με δηλώσεις του ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αγγελάκος, βασικό κίνητρο τους, ήταν τα χρήματα και στόχος τους ήταν να μεταφέρουν το λεωφορείο στην Αλβανία.

    Το δε αίτημα τους για να πάνε στο αεροδρόμιο, ήταν μία κίνηση για να θολώσουν τα νερά.

    Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ από το Γ. Βουλγαράκη

    Την ικανοποίηση της για τον άψογο συντονισμό της δράσης και την αποτελεσματικότητα όσων ενεπλάκησαν στην υπόθεση του λεωφορείου εξέφρασε η κυβέρνηση.

    "Διαχειριστήκαμε σήμερα ένα από τα πιο δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά. Η ψυχραιμία, ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει αίσιο τέλος, χωρίς θύματα και απώλειες" τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως μεταφέροντας τα συγχαρητήρια του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις και είχε δώσει σαφείς εντολές για αναίμακτη κατάληξη στην κρίση.

    "Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την Αστυνομία " πρόσθεσε ο Γιώργος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη διαχείρισης της κατάστασης, η ολυμπιακή παρακαταθήκη.

    "Η εμπειρία των αγώνων δεν πήγε χαμένη " είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σήμερα, μία από τις πιο άρτιες εκπαιδευμένες αστυνομίες στον κόσμο στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ευχαρίστησε και τα ΜΜΕ για την υπεύθυνη στάση τους, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει και η παρατήρηση που έκανε για την καταγωγή των απαγωγέων.

    "Είμαστε μία ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, το γεγονός ότι ήταν μετανάστες δεν πρέπει να επηρεάσει τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές μας" είπε χαρακτηριστικά.

    Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα

    Η λεωφορειοπειρατεία αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή, βασικό θέμα όλων των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Είναι πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του CNN, του Sky News της Le Monde και της Liberation και από τις πρώτες στο BBC, το ABC και το NBC. Εκτενή επίσης, είναι τα ρεπορτάζ στα ιταλικά, ισπανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης Όλοι κάνουν λόγο για το αίσιο τέλος, που δόθηκε σε ένα θρίλερ και επισημαίνουν, πως αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο η ολυμπιακή εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας. Επίσης, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του Γιώργου Αγγελάκου, ότι οι δράστες μπλόφαραν και όσον αφορά τη βαλίτσα με τα εκρηκτικά και όσον αφορά στα αιτήματά τους.

    Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για μία εντυπωσιακή νίκη την ολυμπιακής εκπαίδευσης.

    Η βρετανική "Guardian" αναφέρει, ότι οι δράστες ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από την ταινία του Γιάνναρη "Όμηρος", η οποία αναφέρεται στην λεωφορειοπειρατεία του 1999. Αλλά και οι "Times" εικάζουν ότι οι δύο Αλβανοί μπορεί να είχαν επηρεαστεί από κάποια ταινία του Χόλιγουντ.

    Η "Independent" κάνει λόγο για το ρόλο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες πειρατείες σε λεωφορεία αυτή την φορά αντιμετώπισαν καλύτερα την κατάσταση, καθώς δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δραστών και των δημοσιογράφων.

    Πάντως, τα περισσότερα διεθνή μέσα τονίζουν, πως η πειρατεία έλαβε χώρα στο δρόμο, όπου τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε λάβει χώρα ο Μαραθώνιος, ενώ κάνουν λόγο και για τις προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, που έχουν συμβεί στην Ελλάδα, τον Μάιο του 1999, η οποία έληξε με δύο νεκρούς, τον Αλβανό δράστη και έναν Έλληνα όμηρο, τον Ιούλιο του 1999 η οποία έληξε με το θάνατο του Αλβανού δράστη και το Νοέμβρη του 2000, όπου ένας Έλληνας είχε καταλάβει τουριστικό λεωφορείο με Ιάπωνες όμηρους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγωμένη ηρεμία

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Εύχονται αίσιο τέλος

    Ώρες αγωνίας

    Ελεύθεροι πέντε όμηροι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 December 2004 - 9:52:46 UTC