Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού Συνεδριάζουν οι
  • [02] Εξαγγελίες Σιούφα στο Συμβούλιο Καταναλωτών Λουκέτο για τις ανατιμήσεις
  • [03] Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα "Ο λόγος μας ισχύει στο
  • [04] Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες και μια νέα απαγωγή Νέα θύματα σε
  • [05] Για πάντα στο ’νφιλντ ο Τζέραρντ
  • [06] Ένα δις παιδιά σε κίνδυνο Ζωές χωρίς δικαιώματα
  • [07] Ότι θέλησαν να τον σκοτώσουν Επιμένει ο Γιουτσένκο
  • [08] Σύνταξη απ' το "τριφύλλι" θα πάρει ο Δανός
  • [09] Επικίνδυνη έξοδος
  • [10] Τουλάχιστον 10 νεκροί και 20 τραυματίες Πολύνεκρη έκρηξη στο Πακιστάν
  • [11] Καλυμμένο με αμίαντο, αποκαλύπτει ο Υπ. Υγείας Επικίνδυνο το Θριάσιο
  • [12] Κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα Μειώνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ
  • [13] Χατζάρας: "Θέλουμε τη νίκη"
  • [14] Στην Κένυα το Νόμπελ Ειρήνης
  • [15] Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους Έληξε η απεργία των εργαζομένων στους
  • [16] Το ενιαίο εισιτήριο σε "κυκλοφορία"
  • [17] Επιστολή Μπους στον Τσερβένκοφσκι

    [01] Πολιτική

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού Συνεδριάζουν οι βουλευτές της ΝΔ

    10/12/2004 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με κύριο θέμα την Οικονομία, συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. "Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο παρόν και για να βελτιώσουμε το μέλλον μας", είπε ο γραμματέας της ΚΟ, Απόστολος Σταύρου και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς για το έργο που επιτελούν. Στη συνεδρίαση εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον αναπτυξιακό και το φορολογικό νόμο εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, ενώ, στη συνέχεια, το λόγο θα πάρουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και Εθνικής Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναφερθεί και στη μη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [02] Οικονομία

    Εξαγγελίες Σιούφα στο Συμβούλιο Καταναλωτών Λουκέτο για τις ανατιμήσεις

    10/12/2004 1:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε μετωπική σύγκρουση με όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, θα μπαίνει λουκέτο, αρχικά για τρεις μήνες και στην συνέχεια για δώδεκα, σε οποιαδήποτε επιχείρηση εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αυξήσεις στις τιμές, που υπερβαίνουν τα όρια του πληθωρισμού και ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ενόψει και των Χριστουγέννων. "Νοιαζόμαστε για την καθημερινότητα θέλουμε ισχυρή την κοινωνία των πολιτών", κατέληξε ο υπουργός.

    Αυστηροί έλεγχοι

    Το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει σύντομα στην δημοσιότητα λίστα με επιχειρήσεις που πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους, ενώ ο κ. Σιούφας επέστησε την προσοχή των παραγόντων της αγοράς, κυρίως στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών.

    Στο μεταξύ, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά. Μικτά κλιμάκια από υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης, αστυνομικούς και συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα σαρώνουν την αγορά και οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί προς όλα τα επίπεδα.

    Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες, "προκειμένου να τεθεί τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης".

    "Η Πολιτεία συντάσσεται με τους πολίτες. Είμαστε σαφείς. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιούφας.

    [03] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα "Ο λόγος μας ισχύει στο ακέραιο"

    10/12/2004 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 7:35:43 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με κύρια θέματα την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα συνεδρίασε στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. "Η σύγχρονη Ελλάδα χρειάζεται ένα άλμα δημιουργίας", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του. Επίσης υπογράμμισε, ότι το παραπάνω τρίπτυχο είναι το κλειδί της νέας Οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε επιτακτική απαίτηση τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. "Αυτό είναι το στοίχημα για το 2005, για το οποίο όλοι έχουμε δυνατότητες και ευθύνες", τόνισε ο Πρωθυπουργός. Στη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον αναπτυξιακό και το φορολογικό νόμο, ενώ μίλησαν επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας. Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για επανάληψη εξαγγελιών. Μόνο το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγκλωβισμένο στο παρελθόν, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.

    Στο επίκεντρο η Οικονομία

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής, σημειώνοντας, ότι "για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να διασφαλίσουμε ένα νέο ξεκίνημα ευθύνης, φερεγγυότητας και σιγουριάς, ανταποκριθήκαμε στην προεκλογική μας δέσμευση και εργαστήκαμε για το σκοπό αυτό με αδιάβλητο τρόπο", αναφερόμενος στη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Eurostat.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του 2005, "που απαντά σε αντίρροπα πιεστικά αιτήματα, καλύπτει υποχρεώσεις του παρελθόντος και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα".

    Αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε, πως η Κυβέρνηση επιθυμεί όλες οι κοινωνικές δυνάμεις να συμμετέχουν στα κοινά, καθώς και στη διαμόρφωση και εφαρμογή της νέας πολιτικής. "Όλοι χρειάζεται να συμπράξουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τις κοινωνικές ομάδες να λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα των άλλων και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

    "Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο πλαίσιο της τετραετίας υλοποιούνται με συνέπεια. Ο λόγος που δώσαμε ισχύει στο ακέραιο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Πεμπτουσία της πολιτικής ο άνθρωπος"

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε ένα κράτος αρωγό των παραγωγικών δυνάμεων, ενώ επανέλαβε με έμφαση, πως η σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή είναι επιτακτική απαίτηση όλης της κοινωνίας.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, στη δημιουργία μιας "ομπρέλας ανταγωνιστικότητας", στις παρεμβάσεις για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με τη φορολογική μεταρρύθμιση και το νέο αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, χαρακτήρισε "πρώτη επιλογή" την επένδυση στον Πολιτισμό, την Παιδεία, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενιά.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ζήτησε να αναδείξουν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το έργο και την ορθότητα των επιλογών της Κυβέρνησης και να πυκνώσουν τις επαφές τους με κάθε πολίτη, ώστε "να έχουμε άμεση αντίληψη των προβλημάτων και διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας της ΚΟ, Απόστολος Σταύρου, καταρτίζουν ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων, συναντήσεων και δημόσιων συζητήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

    "Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο, που θέλουμε και μπορούμε. Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής, γι αυτό την υπηρετούμε και στην κατεύθυνση αυτή ζητούμε την συνδρομή όλων", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    "Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας με πλήρη διαφάνεια"

    "Παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση, εδώ και εννέα μήνες εφαρμόζει το πρόγραμμά της με απόλυτη συνέπεια και πλήρη διαφάνεια" τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε πολιτικές ήπιας προσαρμογής για να διορθώσει "τα λάθη του παρελθόντος".

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμα ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος συνάντησε θερμή υποδοχή σε ολόκληρη την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως "παρά τα μεγάλα προβλήματα, το έργο μας κρίνεται ήδη θετικά από τους πολίτες".

    Στα νέα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Σιούφας τονίζοντας ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας δεν είναι υπόθεση μόνο του κράτους καθώς σε αυτή την προσπάθεια κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και παραγωγικοί φορείς είναι συμμέτοχοι".

    Αιχμηρές για την κυβερνητική πολιτική ήταν οι τοποθετήσεις ορισμένων εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω, προς τη συντήρηση, τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Ο Κώστας Καραμανλής με τη σημερινή του ομιλία φαίνεται να θεωρεί ότι η συνεχής επανάληψη των ίδιων εξαγγελιών τις μετατρέπει αυτομάτως σε πραγματικότητα για να αυτοσυγχαίρονται ο ίδιος, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για το δήθεν μεγάλο έργο που επιτελούν, είπε ο κ. Αθανασάκης και τόνισε ότι η έπαρση, η αυτοϊκανοποίηση, και η διαπλοκολογία δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα που ογκώνονται καθημερινά.

    "Η Κυβέρνηση κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της τιμά την εντολή των Ελλήνων που αξιώνουν αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή πολιτικής, αλλαγή ρυθμών, λύση των προβλημάτων που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις του χθες. Η χώρα προχωρεί δυναμικά μπροστά. Μόνο το ΠΑΣΟΚ παραμένει, στην πράξη, εγκλωβισμένο στο παρελθόν" απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδριάζουν οι βουλευτές της ΝΔ

    [04] Ιράκ

    Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες και μια νέα απαγωγή Νέα θύματα σε ξέσπασμα βίας στο Ιράκ

    10/12/2004 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    Ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Σαμάρα, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, πάλι από έκρηξη στην Μπακούμπα. Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Σαμάρα, ο Ιρακινός οδηγούσε το αυτοκίνητό του, όταν εξερράγη βόμβα, που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου. Στην Μπακούμπα, σε παρόμοια επίθεση, που, σύμφωνα με τον αστυνομικό Αχμεντ Χουσέιν, είχε στόχο ιρακινή στρατιωτική περίπολο, τραυματίστηκαν τρεις Ιρακινοί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αστικό λεωφορείο. Εξάλλου, ένας ακόμη άντρας έπεσε θύμα απαγωγής από αντάρτες στην περιοχή Μπαίτζι. Πρόκειται για τον Ιρακινό επιχειρηματία, Μοχάμεντ Τζάσεμ αλ Τζάναμπι, ο οποίος συνεργαζόταν με τον αμερικάνικο στρατό. Ο 55χρονος ήταν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της περιοχής. Επίθεση με αντι - αρματικές ρουκέτες δέχθηκε και τουρκικό φορτηγό, έξω από την Βαγδάτη, το οποίο μετέφερε εμπορεύματα για τον αμερικανικό στρατό.

    Καταδίκη Αμερικανού υπαξιωματικού

    Στο μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε από τους απαγωγείς του ο 44χρονος οδηγός από το Μπαγκλαντές, Αμπούλ Κάσεμ, ο οποίος είχε απαχθεί από ιρακινούς αντάρτες πριν από περίπου ένα μήνα. Ο Κάσεμ είχε συλληφθεί, μαζί με συνάδελφό του, από τους Ιρακινούς στη διάρκεια μεταφοράς εφοδίων από το Κουβέιτ στο Ιράκ, στις 28 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, συνεχίζονται οι απώλειες για τους αμερικανούς, καθώς άλλος ένας πεζοναύτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επιχείρησης ασφάλειας και "σταθεροποίησης στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Έτσι, ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών, που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, έχει φτάσει και ξεπεράσει τους χίλιους.

    Αμερικάνικο στρατοδικείο στο Ιράκ έκρινε ένοχο για τον φόνο τραυματισμένου Ιρακινού πολίτη έναν Αμερικανό στρατιώτη, που υπηρετούσε στο Ιράκ. Πρόκειται για τον υπαξιωματικο Τζον Χορν, ο οποίος καταδικάστηκε από ειδικό στρατοδικείο, το οποίο συνεδρίασε στη βάση Ταχρίρ, καθώς ,όπως αποδείχθηκε, στις 18 Αυγούστου είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ άμαχο Ιρακινό, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη σιϊτική συνοικία Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης.

    [05] Champions League

    Για πάντα στο ’νφιλντ ο Τζέραρντ

    10/12/2004 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Tη διαβεβαίωση ότι ο Στίβεν Τζέραρντ θα μείνει για πάντα στη Λίβερπουλ, πήρε ο νεαρός Βρετανός άσος δια στόματος του εκτελεστικού διευθυντή των διευθυντής "ρεντς", Ρικ Πάρι. Ο ’η Βασίλης του ’νφιλντ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου λόγω της πρόκρισης που χάρισε στην ομάδα του με το τρίτο "χρυσό" γκολ που πέτυχε στην αναμέτρηση του Τσάμπιονς Λίγκ με τον Ολυμπιακό ,είχε κρούσει πριν λίγες μέρες των κώδωνα κινδύνου στους υπεύθυνους της ομάδας.

    Έπιασαν τόπο οι απειλές

    Λίγο λοιπόν οι απειλές του Τζέραρντ, λίγο το φλερτ της Τσέλσι με τον παίκτη για την απόκτηση του οποίου προσφέρει 45 εκατομμύρια ευρώ, κατέστησαν επιβεβλημένη την ανάγκη στη διοίκηση της Λίβερπουλ να ανακοινώσει τα εξής:

    "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φύγει ο Στίβεν τον Ιανουάριο. Αυτό δεν θα γίνει. Σκοπός είναι να μην τον αφήσουμε να φύγει ποτέ. Ασφαλώς και είναι φιλόδοξος, αλλά το ίδιο είμαστε και εμείς. Έχουμε μια άμεση σχέση μαζί του. Αν δεν ήταν τόσο συναισθηματικά δεμένος με τη Λίβερπουλ θα είχε φύγει πολύ καιρό πριν" υπογράμμισε ο κ. Πάρι.

    [06] Κόσμος

    Ένα δις παιδιά σε κίνδυνο Ζωές χωρίς δικαιώματα

    10/12/2004 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    "Τι είναι ζωή"; Ένα δισεκατομμύριο παιδιά, που κινδυνεύουν, θα ήταν οι πλέον αρμόδιοι να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Η 10η Δεκεμβρίου θεσμοθετήθηκε ως επέτειος της υιοθέτησης από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ της Οικουμενικής Διακήρυξης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Παρά τις ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας ζωής και "η φετινή επέτειος βρίσκει την ανθρωπότητα σε μία κρίσιμη καμπή", όπως επεσήμανε, η πρόεδρος του ιδρύματος Μαραγκοπούλου και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Από την πλευρά της, η UNICEF προειδοποιεί, ότι ένα δισεκατομμύριο παιδιά, που γεννήθηκαν χωρίς δικαίωμα στην παιδική ηλικία, δεν θα επιβιώσουν. Τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η είναι χαρακτηριστικά της παιδικής εξαθλίωσης.

    Φτώχεια, πόλεμος, πείνα

    Η παγκόσμια οργάνωση "είδε" ένα δισεκατομμύριο παιδιά παγκοσμίως να κινδυνεύουν από τον πόλεμο, την φτώχεια και την πείνα. Κάθε χρόνο, 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες, που θα μπορούσαν να θεραπευτούν. Περίπου 246 εκατομμύρια παιδιά δουλεύουν σκληρά, κάθε μέρα, επί 15 ώρες, για 5 δολάρια. Τελικά τα περισσότερα από αυτά, πεθαίνουν στα 35 τους χρόνια.

    Στο Κονγκό της Αφρικής, όπου 1000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, απεικονίζονται οι δραματικές παράμετροι της πορείας του κόσμου. Εκεί, τα παιδιά εξασφαλίζουν τροφή από σκουπιδότοπους, ενώ στρατολογούνται στα πολεμικά μέτωπα πριν ακόμη γιορτάσουν τα ένατα γενέθλιά τους.

    Στις άλλες ηπείρους, παιδιά ορφάνεψαν ή πουλήθηκαν από τους γονείς τους. Η οικονομική δυσπραγία, που επικρατεί, τα καταδικάζει να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο αριθμός της σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης συμβαδίζει με τον αριθμό των ανηλίκων θυμάτων του AIDS.

    Εντατικότερη προσπάθεια

    Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις κυβερνήσεις του κόσμου για καθυστέρηση υλοποίησης των υποσχέσεων του 1989, σχετικά με την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσό των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αρκούσε, για να μπορέσει κάθε παιδί παγκοσμίως να καθίσει στα σχολικά θρανία.

    Ήδη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας άρχισε να επιβραβεύει χρηματικά τους γονείς, που έστειλαν τις κόρες τους στο σχολείο. Παρολαυτά, ενάμισυ περίπου δισεκατομμύριο παιδιά ακόμη περιμένουν, τροφή, νερό, εμβόλια και προστασία.

    Και η ζωή συνεχίζεται

    [07] Κόσμος

    Ότι θέλησαν να τον σκοτώσουν Επιμένει ο Γιουτσένκο

    10/12/2004 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σταθερός στον ισχυρισμό του, ότι υπήρξε στόχος δολοφονικής απόπειρας παραμένει ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουτσένκο. Ο τελευταίος υποστηρίζει, ότι προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν κατά την επιστροφή του από το Κίεβο, όπου νοσηλευόταν, επειδή είχε προσβληθεί από μια σπάνια ασθένεια, που είχε ως αποτέλεσμα να παραμορφωθεί. Μάλιστα, ο Γιουτσένκο έκανε λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Γιουτσένκο δεν έχουν αποδειχτεί ιατρικά. Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ηγέτης της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά βέβαιος, ότι θα επικρατήσει επί του φιλορώσου, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς στον επαναληπτικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ουκρανία: Δεν υποχωρεί η αντιπολίτευση

    [08] Αθλητισμός

    Σύνταξη απ' το "τριφύλλι" θα πάρει ο Δανός

    10/12/2004 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Φινάλε στη λαμπρή ποδοσφαιρική του καριέρα θα κάνει στον Παναθηναϊκό ο Ρενέ Χένρικσεν. Η "πράσινη" ΠΑΕ με μία λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Δανό αμυντικό, για άλλους έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο. Όπως συνηθίζει το "τριφύλλι" γνωστοποίησε την απόφασή της με μία λιτή και λακωννική ανακοίνωση το πλήρες κείμενο της οποίας αναφέρει τα εξής: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Ρενέ Χένρικσεν μέχρι τον Ιούνιο του 2005".

    [09] Αθλητισμός

    Επικίνδυνη έξοδος

    10/12/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 6:39:01 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το ταξίδι της για την Ξάνθη ξεκινά σήμερα η ΑΕΚ, που αύριο αντιμετωπίζει στις (16:45) σε ένα δύσκολο παιχνίδι την ακριτική ομάδα στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής. Ο Πορτογάλος τεχνικός της "Ένωσης" Φερνάντο Σάντος συμπεριέλαβε στην "κιτρινόμαυρη" αποστολή τους εξής 18 ποδοσφαιριστές: Μιχαηλίδη, Χιώτη, Κωστένογλου, Αλβες, Μόρα, Ασουνσάο, Τζιωρτζιόπουλο, Γεωργέα, Κόντη, Κρασσά, Κατσουράνη, Λυμπερόπουλο, Τόσκα, Ρούσεφ, Καμπάνταη, Κωνσταντινίδη, Βούλγαρη και Μπούρμπο. Όπως αναμενόταν δεν συμπεριλήφθηκε ο Αλεσάντρο Σοάρες και ο Κόφι Αμπονσά που ταλαιπωρούνται από προβλήματα τραυματισμών. Στην προσπάθειά της αυτή η Ένωση θα έχει συμπαραστάτες και 800 οπαδούς της, που θα ταξιδέψουν στην ακριτική πόλη από την Αθήνα αλλά και πολλά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, για να ενισχύσουν την αγαπημένη τους ομάδα.

    Στόχος η νίκη

    Στόχος για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος είναι όπως πάντα και παντού δηλώνει ο Πορτογάλος τεχνικός, έτσι ώστε να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Η ΑΕΚ εκτός των φιλάθλων θα έχει μαζί της και την παράδοση, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια έχει γνωρίσει μια φορά την ήττα στην ακριτική πόλη, ενώ έχει σημειώσει δύο νίκες και έχει αποσπάσει εφτά ισοπαλίες.

    1994-95: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 1-1, 1995-96: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 1-1, 1996-97: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 1-2, 1997-98: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 0-0, 1998-99: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 2-1, 1999-00: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 2-2, 2000-01: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 0-1, 2001-02: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 1-1, 2002-03: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 0-1, 2003-04: SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΕΚ 1-2.

    Όσον αφορά τα μεταγραφικά, εκτός του Φάνη Γκέκα, όπως γράφει σήμερα η ιστοσελίδα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ η Ένωση ενδιαφέρεται για την απόκτηση του παίκτη τα κυπριακής ομάδας Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, ο 23χρονος μέσος βρίσκεται πολύ κοντά στον "Δικέφαλο", τη φανέλα του οποίου φέρεται ότι θα φορέσει από τον Γενάρη.

    Στην ιστοσελίδα αναφέρεται ακόμη ότι ο παίκτης γνωστοποίησε στον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ ότι θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην "Ενωση", ενώ πληροφορίες φέρουν τον ποδοσφαιριστή να τα "έχει βρει" με την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ και να απομένει η συμφωνία των δύο διοικήσεων για την ολοκλήρωση της μεταγραφής.

    Ετοιμοπόλεμη η Ξάνθη

    Από την άλλη πλευρά, η Ξάνθη εκτός των Ζαπρόπουλου και Κάραμπα που είναι τιμωρημένοι αφού συμπλήρωσαν τις τέσσερις κίτρινες κάρτες, δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα, αφού τόσο ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα όσο και ο Νίκος Παπαδόπουλος, ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζαν εδώ και αρκετές εβδομάδες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση του προπονητή τους

    Στα αξιοσημείωτα η πρώτη συμμετοχή του Ιορδάνη Πεχλιβανίδη σε φετινή αποστολή της SKODA ΞΑΝΘΗ: Αλή Μπασή Γιασήν, Αναστασόπουλος, Μπα, Μπαικαρά, Καζάκης, Κουράκ, Κοντοδήμος, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο, Μαχράτζε, Μελισσάς, Παπαδημητρίου, Πρίττας, Προυνέα, Σίκωβ, Τοροσίδης και Πεχλιβανίδης.

    [10] Κόσμος

    Τουλάχιστον 10 νεκροί και 20 τραυματίες Πολύνεκρη έκρηξη στο Πακιστάν

    10/12/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην Κουέτα, στα νοτιοδυτικά του Πακιστάν. Η βόμβα εξερράγη στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ πολλά από τα θύματα της επίθεσης υπέκυψαν επιτόπου. Στόχος της επίθεσης ήταν ένα στρατιωτικό όχημα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών, η βόμβα ζύγιζε περίπου 4 κιλά και ήταν δεμένη σε ένα ποδήλατο. Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. "Ειδεχθή τρομοκρατική πράξη" χαρακτήρισε την επίθεση ο υπουργός Πληροφόρησης Σέιχ Ρασίντ ’χμεντ και πρόσθεσε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν.

    [11] Κοινωνία

    Καλυμμένο με αμίαντο, αποκαλύπτει ο Υπ. Υγείας Επικίνδυνο το Θριάσιο

    10/12/2004 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2004 5:26:19 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μια αποκάλυψη σοκ έκανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία. Ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε ότι το Θριάσιο νοσοκομείο είναι καλυμμένο με αμίαντο και πως οι κίνδυνοι για τους ασθενείς και τους εργαζομένους είναι μεγάλοι. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η ανακατασκευή του η οποία θα κοστίσει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ θα γίνει άμεσα και θα καλυφθεί από το φόρο που θα επιβληθεί στον καπνό το 2005. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η αποξήλωση όλων των πλακών αμιάντου θα μεταφερθούν εκτός Ελλάδας ώστε να ταφούν σε ειδικούς χώρους που δεν υπάρχουν στη χώρα μας.

    Αισιόδοξα τα μηνύματα για το νέο σύστημα εφημεριών

    Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος από τη νέα εφαρμογή του συστήματος εφημεριών με στόχο την κατάργηση των ράντζων στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το "Λαϊκό" νοσοκομείο που εφημέρευε χθες έκλεισε χωρίς ράντζα, κάτι που όπως είπε γίνεται μετά από τρία χρόνια, ενώ ο "Ευαγγελισμός" με 15 ράντζα. Πρόσθεσε πάντως πως θα περιμένει ένα τρίμηνο για να δει εάν χρειάζεται κάποια διορθωτική κίνηση.

    Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών της ΕΙΝΑΠ λέγοντας ότι οι τρεις μονοήμερες κινητοποιήσεις τους κατά σύμπτωση έγιναν Παρασκευή και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή στις δύο προηγούμενες ήταν πολύ μικρή και πως η μεγάλη πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικών και των γιατρών στηρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου για την κατάργηση των ράντζων.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για πλήρη πολιτική απραξία στο χώρο της υγείας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν προωθεί λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν. "Προαναγγείλατε τον Απρίλιο του 2004 την άμεση κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων μέχρι τέλος του έτους και κανένα ακόμα δεν έχει κατατεθεί, ενώ σήμερα μας είπατε για τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι προφανές ότι πέρα από την απραξία υπάρχει και η αμνησία στην κυβέρνηση", τόνισε ο κ Τσούρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Αθανάσιος Λεβέντης άσκησε κριτική "για τα απελπιστικά καθηλωμένα κονδύλια", ζητώντας να αυξηθούν άμεσα και να φθάσουν από το 3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 6%. Παράλληλα έκανε λόγο για διαπλοκή, αλλά και για πιράνχας που κινούνται στο χώρο υγείας και είναι παμφάγα, όπως είπε.

    [12] Οικονομία

    Κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα Μειώνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ

    10/12/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Νέες ανατιμήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται να πυροδοτήσει η απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής του κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου 2005. Την απόφαση αυτή προκάλεσε η ανησυχία των Υπουργών του καρτέλ για την πτώση των τιμών του αργού στη διεθνή αγορά. Στο τέλος της Συνόδου του ΟΠΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας, Σακίμπ Χαλίλ, ανακοίνωσε ότι οι πετρελαιοεξαγωγές χώρες αποφάσισαν να μειώσουν την υπερπαραγωγή και να επανεξετάσουν την κατάσταση σε μία νέα συνάντησή τους στα τέλη του Ιανουρίου.

    [13] Αθλητισμός

    Χατζάρας: "Θέλουμε τη νίκη"

    10/12/2004 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρώτη νίκη του ο ’ρης την έκανε την περασμένη Κυριακή στην Καλαμαριά. Αυτό το Σάββατο όμως, ψάχνει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα μπροστά στους φιλάθλους του στο "Κλεάνθης Βικέλιδης", έτσι ώστε να ανέβει και άλλο στην βαθμολογία. Αντίπαλος μια ομάδα που πάντοτε ξέρει να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει όπου και αν παίζει, το Αιγάλεω. 'Ένας αντίπαλος, όμως που εκτός από δυνατός έχει και μια ιδιαίτερη σημασία για τον Γιώργο Χατζάρα, καθώς ο τεχνικός θα πρέπει εκτός των άλλων να αντιμετωπίσει και τα συναισθήματά του αφου θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που "έχτισε" από το 1999 μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος πάντως το δηλώνει: "Είμαστε σε μια λεπτή φάση στο πρωτάθλημα κι έχουμε άμεση ανάγκη βαθμολογικών κερδών. Στα ενενήντα λεπτά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε συνέχεια στο καλό πρόσωπο και στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε τελευταία."

    Δύσκολος αγώνας

    Πάντως ο Γιώργος Χατζάρας μιλώντας για τον αγώνα στο επίσημο site της ομάδας δεν έκρυψε ότι ο αγώνας έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με αυτούς που έδωσε η ομάδα του με την ΑΕΚ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό: "Ο αγώνας του Σαββάτου έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας που είχαν και οι αγώνες με τους τρεις μεγάλους στην έδρα μας. Είναι ασφαλώς ιδιαίτερο παιχνίδι για μένα, ιδιαίτερο και για το Αιγάλεω. Είναι ένα ματς, στο οποίο πρέπει να κερδίσω τον εαυτό μου. Με την ομάδα του Αιγάλεω έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αλλά Το Αιγάλεω δεν είναι εύκολη ομάδα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί το συγκαταλέγω αγωνιστικά μέσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Το ότι έχασε την Κυριακή δεν χαλάει την αγωνιστική του εικόνα. Το ίδιο ισχύει και για μας. Το ότι κερδίσαμε στην Καλαμαριά, δεν σημαίνει ότι έχουμε αλλάξει το προφίλ μας", τόνισε ο έμπειρος τεχνικός που ίσως να ξέρει καλύτερα από όλους την ομάδα που έχει να αντιμετωπίσει αύριο ο ’ρης.

    Όσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση στην όποια βρίσκεται η ομάδα του στάθηκε πιο πολύ στην ανεβασμένη ψυχολογία που επικρατεί μετά τη νίκη επί της Καλαμαριάς, που όμως θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν κατάλληλα οι παίκτες του: "Τα παιδιά πιστεύουν πλέον στις όποιες δυνατότητες έχουμε σαν ομάδα. Ωστόσο, δεν αλλάζει ο στόχος μας κι αυτό που θέλω από δω και πέρα είναι να έχουμε μεγαλύτερα βαθμολογικά κέρδη από τα παιχνίδια που ακολουθούν" επεσήμανε ο προπονητής του Αρη, ο οποίος αναφέρθηκε και στους φιλάθλους της ομάδας.

    "Ο κόσμος του Αρη δείχνει μια πρωτοφανή ωριμότητα και πιστεύω πως, αν υπήρχε πρωτάθλημα ομάδων ανάλογα με τον κόσμο και τη συμπαράσταση του, σίγουρα θα ήταν ο πρωταθλητής" είπε ο Ελληνας τεχνικός, ο οποίος αναφορικά με τη μεταγραφική ενίσχυση του Αρη τόνισε: "Θα ενισχυθούμε τον Ιανουάριο. Τους στόχους μας δεν τους δημοσιοποιούμε. Η ομάδα πάντως θα ενισχυθεί".

    [14] Κόσμος

    Στην Κένυα το Νόμπελ Ειρήνης

    10/12/2004 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσπάθεια μιας γυναίκας να προωθήσει την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της τίμησε η σουηδική βασιλική Ακαδημία απονέμοντας το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην κενυάτισσα Ουανγκάρι Μαατάι. Την Παρασκευή, σε ειδική τελετή στο δημαρχείο του Όσλο απονεμήθηκε το βραβείο στη Μαατάι, η οποία είναι η πρώτη Αφρικανή και η 12η γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Ειρήνης. Η Μαατάι, που είναι αναπληρώτρια υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας της, βραβεύτηκε για τον αγώνα της εναντίον της καταστροφής των δασών και για τις προσπάθειές της να προωθήσει κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στη χώρα της. Έχει, επίσης, χαρακτηριστεί ως υπόδειγμα για όλους τους Αφρικανούς που επιθυμούν τη δημοκρατία και την ειρήνη.

    "Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος"

    "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειρήνη χωρίς ισονομία στην ανάπτυξη και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος μέσα σε ένα δημοκρατικό και ειρηνικό πλαίσιο" τόνισε στην ομιλία της η Μαατάι.

    Η Μαατάι είναι, επίσης, η ιδρύτρια του Κινήματος της Πράσινης Ζώνης το οποίο φύτεψε πάνω από 20 εκατομμύρια δέντρα στην Αφρική προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την καταστροφή των δασών και να επιβραδύνει την εξάπλωση των ερήμων.

    Το Κίνημα αυτό επέκτεινε τη δράση του και στον τομέα της εκπαίδευσης, της διατροφής αλλά και στα δικαιώματα των γυναικών.

    Φέτος, υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ για τα όπλα μαζικής καταστροφής, Χανς Μπλιξ, και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου των πυρηνικών του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    [15] Κοινωνία

    Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους Έληξε η απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ

    10/12/2004 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠΕ

    Τέλος στην απεργία των εργαζομένων στους Δήμους έδωσε η ικανοποίηση των αιτημάτων τους από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από σύσκεψη που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε απεργιακό κλοιό

    [16] Κοινωνία

    Το ενιαίο εισιτήριο σε "κυκλοφορία"

    10/12/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η εξαγγελία του ενιαίου εισιτηρίου είχε γίνει πριν από ένα μήνα. Από το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας όμως θα βρίσκεται πια στη διάθεση του επιβατικού κοινού. Η συμβολική πρώτη ακύρωση του ενιαίου εισιτηρίου, που αποτελεί τμήμα των μέτρων για το νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα από τον ίδιο τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ενιαίο Εισιτήριο, αξίας ενός Ευρώ, θα έχει διάρκεια μιάμισης ώρας και θα καλύπτει μετακινήσεις με λεωφορεία της ΕΘΕΛ (εκτός από τα Express αεροδρομίου και Σαρωνίδας), Τρόλεϊ, Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό (μέχρι Δουκ. Πλακεντίας).

    [17] Κόσμος

    Επιστολή Μπους στον Τσερβένκοφσκι

    10/12/2004 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολή στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέστειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία αναφέρεται στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με τη συνταγματική της ονομασία. Στην επιστολή, ο κ. Μπους σημειώνει ότι η κίνηση αυτή εκφράζει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ύπαρξη μιας "σταθερής, πολυεθνικής και δημοκρατικής Μακεδονίας στα υφιστάμενα σύνορα της" και προσθέτει: "Χαίρομαι γιατί αυτή η απόφαση μου έγινε εγκάρδια δεκτή στην Μακεδονία".

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου, με το οποίο παραχωρήθηκαν ευρύτερες τοπικές εξουσίες στην αλβανική εθνική κοινότητα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμά ότι επιβεβαιώνουν τη θέληση των "Μακεδόνων πολιτών", να συνεχίσουν στο δρόμο που οδηγεί στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και προσθέτει: "Στην κατεύθυνση αυτή έχετε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ".

    Τέλος, στην επιστολή χαρακτηρίζει "σημαντικές" τις σχέσεις των δύο χωρών και εκφράζει την προσδοκία του για "κοινές προσπάθειες, αναφορικά με έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 December 2004 - 17:53:27 UTC