Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέρδισε σε "κούρσα αγάπης" Άλογο... "εξ ουρανού"
  • [02] Ποιός είναι ο πολυμορφικός δίσκος του μέλλοντος; HD-DVD εναντίον
  • [03] Από τις τροπικές καταιγίδες και τις κατολισθήσεις Εκατοντάδες θύματα
  • [04] Χωρίς τη μεγάλη μάχη το Κύπελλο Ελλάδας
  • [05] Έτοιμος για το... θαύμα ο Μπάρος
  • [06] "Και ο Μούτου... θα' ναι εντάξει!
  • [07] Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Μαγνητικοί τομογράφοι "λένε" την αλήθεια
  • [08] Απλή προδικασία και εξηγήσεις "Η ώρα της αλήθειας"
  • [09] Ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο Πέφτουν οι τόνοι στη ΝΔ
  • [10] Στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς Συνεχίζεται η κατάθεση
  • [11] Με αφορμή το ασφαλιστικό Ένταση στο ΠΑΣΟΚ
  • [12] Προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες Μην πετάτε το κινητό, φυτέψτε το
  • [13] Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΕΡΤ
  • [14] Η Λίβερπουλ βλέπει Μπερμπάτοφ
  • [15] Χρωστούν 48 δισεκατομμύρια ευρώ Ζουν με δανεικά οι Έλληνες
  • [16] "'Έλλειψη προόδου στα θέματα του Πατριαρχείου" Δυσφορία από τον
  • [17] Πρόστιμα περίπου 355.000 ευρώ "Καμπάνα" σε πρατήρια από το υπουργείο
  • [18] Δεν θα αντέξει η Μπαρτσελόνα
  • [19] Μεταολυμπιακή συμφωνία ΤΕΔΚΝΑ-Κυβέρνησης
  • [20] Διαψεύδει για ΠΑΟΚ ο Τσιάρτας
  • [21] Διαζύγιο αέρος
  • [22] Πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού στην Ισπανία
  • [23] Υπέρ των τραπεζικών συγχωνεύσεων ο Γ. Κωστόπουλος Το ασφαλιστικό των
  • [24] Θέλει Κορωνιό ο Πεδουλάκης
  • [25] Εισάγεται και υπηρεσία ερωταπαντήσεων Τα SMS κατά του Aids!
  • [26] Απαγωγή οδηγού Σφοδρές συγκρούσεις στην Βαγδάτη

    [01] Παράξενα

    Κέρδισε σε "κούρσα αγάπης" Άλογο... "εξ ουρανού"

    1/12/2004 11:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι συγγενείς του 80χρονου Βρετανού Jack Ross από το Consett, βορειοδυτικά του Durham, για να τιμήσουν τη μνήμη του την ημέρα της κηδείας του. Αφού συγκέντρωσαν μεταξύ τους το ποσό των 74,77, ο 31χρονος John Durant, εγγονός του αποθανόντα, έσπευσε στο πλησιέστερο πρακτορείο στοιχημάτων ιπποδρόμου, προκειμένου να ποντάρει υπέρ του πρώτου αλόγου, που θα ήταν συνονόματο με τον εκλιπόντα! Τελικά, το αουτσάιντερ "Paxton Jack", το μοναδικό άλογο που πληρούσε τις προϋποθέσεις, με αναβάτη τον Ollie McPhail, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, κερδίζοντας την κούρσα με άνεση. Αποτέλεσμα ήταν οι τεθλιμμένοι συγγενείς να ευθυμήσουν, αφού το στοίχημα, τους απέφερε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.970!

    Δωρεά σε νοσοκομείο

    "Όταν μάθαμε το αποτέλεσμα μετά την κηδεία, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Η έκπληξή μας ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν εξακριβώσαμε, ότι το ποσοστό, που "πιάσαμε" ήταν 40 προς 1, και όχι 14 προς 1, όπως νομίζαμε αρχικά", δήλωσε ο περιχαρής εγγονός στην εφημερίδα The Sun.

    Οι συγγενείς αποφάσισαν τελικά να δωρίσουν όλο το ποσό στο νοσοκομείο του Durham, στο οποίο ο 80χρονος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τελικά, οι καλές πράξεις πάντα ανταμείβονται

    [02] Τεχνολογία

    Ποιός είναι ο πολυμορφικός δίσκος του μέλλοντος; HD-DVD εναντίον Blu-ray DVD

    1/12/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Κώστας Μητρέλης

    "Φουντώνει" ο πόλεμος μεταξύ Sony και Toshiba και κερδισμένη μάλλον βγαίνει η δεύτερη, καθώς το νέο DVD format, που προωθεί η γιαπωνέζικη εταιρία έχει ήδη συναντήσει την υποστήριξη των μεγαλύτερων στούντιο του Χόλυγουντ. Συγκεκριμένα, η Warner Bros, η Paramaount και η Universal θα προτιμήσουν τα HD-DVD, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τις πωλήσεις της νέας τεχνολογίας πολυμορφικών δίσκων σε 2,9 δισεκατομμύρια δολλάρια. Από την άλλη, η Sony έχει ήδη θέσει τις βάσεις για συνεργασία με την γερμανική Singulus για την δημιουργία του Blu-ray DVD, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να "χτυπήσει" τη "συμμαχία" χολιγουντιανών στούντιο και Toshiba. Την τεχνολογία Blu-ray προτίθενται να υιοθετήσουν και οι Samsung και Philips, συνιστώντας έτσι το αντίπαλο δέος γα την Toshiba.

    Σε πλεονεκτική θέση η Toshiba

    Η Toshiba θεωρεί ότι τα νέας τεχνολογίας DVD θα κυκλοφορήσουν από το 2006 και είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι θα κατακτήσουν την αγορά, αφού δεδομένης της συνεργασίας της εταιρίας με τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο, αναμένεται να καταλάβουν το 45% της αγοράς οπτικών δίσκων.

    Σύμφωνα με την εταιρία, αλλά και τους εκπροσώπους των στούντιο, τα νέα DVD έχουν εικόνα, ακόμη μεγαλύτερης ευκρίνειας, ενώ έχουν αρκετά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην αξιοπιστία, την αντοχή και την κατασκευή τους.

    Η κατάσταση που δημιουργείται έτσι στην αγορά, καθιστά την Toshiba "αφεντικό", καθώς στο Χόλιγουντ κυριαρχεί η τάση για καθολική χρησιμοποίηση ενός συγκεκριμένου format, τη στιγμή που οι περισσότεροι φαίνονται να "ψηφίζουν" HD-DVD.

    Συνεργασία Sony και Singulus

    Η Sony από την άλλη, αναπτύσσει την τεχνολογία Blu-ray, η οποία συνίσταται στην χρησιμοποίηση μπλε βιολετί ακτίνα λέιζερ για το "διάβασμα" των DVD, που θα επιτρέπει, τόσο την καλύτερη απόδοση της εικόνας, όσο και την εγγραφή πάνω από δύο ωρών βίντεο σε ένα μόνο οπτικό δίσκο.

    Η συνεργασία με τον κατασκευαστικό κολοσσό, που λέγεται Singulus, δίνει τη δυνατότητα στη Sony να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των νέας τεχνολογίας DVD. Μάλιστα, η εταιρία προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Blu-ray και στα δισκάκια για Play Station .

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χρησιμοποίηση τεχνολογίας DVD στο Play Station2 βοήθησε ιδιαίτερα στην εξάπλωση των πολυμορφικών δίσκων, οπότε η Sony ίσως να προσπαθήσει να προωθήσει πάλι την νέα τεχνολογία δια της πλαγίας οδού.

    [03] Κόσμος

    Από τις τροπικές καταιγίδες και τις κατολισθήσεις Εκατοντάδες θύματα στις Φιλιππίνες

    1/12/2004 1:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Πάνω από 440 είναι οι νεκροί και 300 οι αγνοούμενοι που άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που τις ακολούθησαν, στις Φιλιππίνες. Στο μεταξύ, σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Νανμαντόλ, που θεωρείται ότι θα είναι ακόμη πιο καταστροφικός. Ο Νανμαντόλ αναμένεται να φτάσει στις ανατολικές ακτές στο τέλος της εβδομάδας. Οι τρεις τροπικές καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα έχουν αφήσει άστεγους χιλιάδες ανθρώπους ενώ πολλοί είναι και αυτοί που έχουν αποκλειστεί στις στέγες των σπιτιών τους, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν.

    [04] Αθλητισμός

    Χωρίς τη μεγάλη μάχη το Κύπελλο Ελλάδας

    1/12/2004 12:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν προέκυψε το μεγάλο ντέρμπι κατά τη διεξαγωγή της σημερινής κλήρωσης για τους αγώνες της 2ης, 3ης, προημιτελικής και ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας περιόδου 2004-2005. Παρόλα αυτά εκτός από τα τέσσερα ζευγάρια της Α Εθνικής Ολυμπιακού-Καλλιθέας, Παναθηναϊκού-Ιωνικού, Κέρκυρα-Χαλκηδόνα και ΠΑΟΚ-Αιγάλεω η κληρωτίδα έφερε τον Άγιο Δημήτριο στο δρόμο της ΑΕΚ. Σε περίπτωση πάντως που δεν σημειωθούν εκπλήξεις στους αγώνες της "Ένωσης" και του "τριφυλλιού" οι δύο ομάδες θα "διασταυρώσουν τα ξίφη" τους στους "16"του θεσμού. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα επαναληφθεί ο περσινός τελικός Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αφού ο νικητής της ενδεχόμενης συνάντησης ΑΕΚ-Παναθηναϊκού θα κοντραριστεί με τους ερυθρόλευκους στα ημιτελικά. Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί από 15-22/12, ενώ ο τελικός θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    Τα ζευγάρια της φάσης των "32"

    Εργοτέλης-Πτολεμαίδα

    Ατρόμητος-Αρης

    Λάρισα-Απόλλων Σμύρνης

    Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς

    Θύελλα Πατρών-ΟΦΗ

    Παύλος Μελάς-Καστοριά

    Λεβαδειακός-Ξάνθη

    Κέρκυρα-Χαλκηδόνα

    Ηρόδοτος-Ηλυσιακός

    ΑΕΚ-Αγιος Δημήτριος

    Πανηλειακός-Πανιώνιος

    Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός

    ΠΑΟΚ-Αιγάλεω

    [05] Champions League

    Έτοιμος για το... θαύμα ο Μπάρος

    1/12/2004 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα για τον Ολυμπιακό, καθώς προς γενική έκπληξη όλων εκείνων που πίστευαν, ότι ο άσος της Λίβερπουλ Μίλαν Μπάρος δεν πρόκειται να επιστρέψει στα γήπεδα μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Τσέχος επιθετικός προπονήθηκε χθες χαλαρά με την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ. Το γεγονός αυτό, εν όψει της επικείμενης συνάντησης στις 8/12 στο Άνφιλντ με τον Ολυμπιακό, σκόρπισε όπως είναι φυσικό ενθουσιασμό στον Ισπανό τεχνικό των "κόκκινων", που εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεμείνει από επιθετικούς. Παρόλη όμως τη θεαματική πορεία της αποθεραπείας του Μπάρος, το ιατρικό επιτελείο της Λίβερπουλ εκτιμά, ότι η πιθανότερη επιστροφή του Τσέχου στους αγώνες, θα είναι στις 11/12 κόντρα στην Έβερτον.

    Δεν πιστευε στα μάτια του ο Μπενίτεθ

    "Τρίβει τα χέρια" του από χθες ο Ισπανός προπονητής της Λίβερπουλ Ράφα Μπενίτεθ βλέποντας τον Μίλαν Μπάρος να συμμετέχει έστω και σε χαλαρούς ρυθμούς, στην προπόνηση της ομάδας. Ο Τσέχος επιθετικός που τραυματίστηκε στους προσαγωγούς στον αγώνα της Εθνικής του ομάδας με τα Σκόπια (17/11, 0-2), σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις επρόκειτο να επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά τα Χριστούγεννα. Κάτι που σήμαινε ότι θα έχανε σίγουρα το καθοριστικής σημασίας ματς του Α ομίλου του Τσάμπιονς Λίγκ με τον Ολυμπιακό στην Αγγλία.

    Η θεαματική πορεία όμως του Μπάρος, δείχνει ότι ίσως ο Τσέχος καταφέρει να προλάβει τον αγώνα με τους "ερυθρόλευκους". Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του κ. Μπενίτεθ, δεν πρόκειται να ρισκάρει τη συμμετοχή του, αν δεν πάρει το πράσινο φως από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, αφού φοβάται μην πάθει ο παίκτης του υποτροπή

    "Γνωρίζω ότι θέλει σαν τρελός να αγωνιστεί κόντρα στους Έλληνες και αν τα καταφέρει θα είναι ό,τι καλύτερο γι αυτόν και την ομάδα. Ομως πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία του. Δεν θέλω να αγωνιστεί ανέτοιμος με τον Ολυμπιακό, με το ρίσκο της υποτροπής και της απώλειάς του για άλλους δύο μήνες", τόνισε ο Ισπανός προπονητής της αγγλικής ομάδας" τόνισε ο Μπενίτεθ.

    [06] Champions League

    "Και ο Μούτου... θα' ναι εντάξει!

    1/12/2004 2:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τη βοήθεια του διεθνούς Άγγλου αμυντικού της Άρσεναλ, Τόνι Άνταμς ζήτησε σύμφωνα με το ΒΒC, ο Ρουμάνος πρώην παίκτης της Τσέλσι, Αντριάν Μούτου, που τιμωρήθηκε από την UEFA με ποινή επτάμηνου αποκλεισμού, επειδή βρέθηκε να χει κάνει χρήση κοκαΐνης. Τον Ιανουάριο ο Μούτου, θα νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στην ειδική κλινική "Sports Chance", στην προσπάθειά του να απεξαρτητοποιηθεί από την κοκαϊνη. "Μέντοράς" του σε αυτή του κίνηση θα είναι ο Τόνι Άνταμς, ο οποίος στο παρελθόν έζησε ανάλογες εμπειρίες, αφού χάρις στην ισχυρή του προσωπικότητα κατάφερε να απεξαρτητοποιηθεί από το αλκοόλ.

    [07] Υγεία

    Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων Μαγνητικοί τομογράφοι "λένε" την αλήθεια

    1/12/2004 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Ο μαγνητικός τομογράφος, εκτός από την απεικόνιση βλαβών του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης, του μυοσκελετικού συστήματος και της καρδιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και ως "ανιχνευτής αλήθειας", όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια. Χάρη στο λειτουργικό μαγνητικό συντονισμό (functional Magnetic Resonance Imaging, fMRI), οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίζουν τις περιοχές του εγκεφάλου, που ενεργοποιούνται, όταν κάποιος λέει αλήθεια ή ψέματα. Ο συμβατικός πολυγραφότατος "ανιχνευτής ψεύδους" εξετάζει για τυχόν αλλαγές της σωματικής λειτουργίας, όπως ξαφνική εφίδρωση ή μεταβολή του αιματοκρίτη, των κτύπων της καρδιάς αλλά και της αναπνοής, που συνήθως παρατηρούνται όταν κάποιος λέει ψέματα. Ωστόσο, όπως παραδέχεται ο Δρ. Scott Faro , τα αποτελέσματα των τομογράφων, προς το παρόν, δεν είναι εντελώς αξιόπιστα, αφού παρόμοια συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άτομα που λένε αλήθεια, εάν νιώθουν άγχος την ώρα της εξέτασης. Από την άλλη μεριά, όσοι είναι "ειδήμονες" στο ψέμα, υπάρχει περίπτωση να βρουν τρόπο να "κλέψουν" στο "τεστ αλήθειας".

    Συνεχίζονται οι έρευνες των επιστημόνων

    Οι ερευνητές ευελπιστούν με τη βοήθεια μαγνητικών τομογράφων να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο, την ώρα που κάποιος λέει ψέματα.

    "Το μειονέκτημα με τους συμβατικούς "ανιχνευτές ψεύδους" είναι, ότι, συνήθως, καταγράφουν το πόσο αγχωμένο είναι το άτομο, που υποβάλλεται στο τεστ. Ορισμένοι, όμως, δεν έχουν καθόλου άγχος, όταν λένε ψέματα", τονίζει ο καθηγητής Richard Wiseman, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire. "Με τους μαγνητικούς τομογράφους εξετάζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου και το ψέμα αποτελεί σαφώς μια αρκετά επίπονη νοητική διαδικασία", τονίζει ο επιστήμονας.

    "Ανάλογα με το, εάν οι άνθρωποι λένε αλήθεια ή ψέματα, ενεργοποιούνται διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου τους", εξηγούν οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Temple. Μάλιστα, παρατήρησαν, ότι ενεργοποιούνται επιπρόσθετα τμήματα του εγκεφάλου, κάθε φορά που προσπαθούσε κάποιος να ξεγελάσει τον "ανιχνευτή αλήθειας".

    Μοναδικό μειονέκτημα των μαγνητικών τομογράφων, προς το παρόν, αποτελεί το γεγονός, ότι δεν είναι καθόλου πρακτικά για καθημερινή χρήση, καθώς προϋποθέτουν από το άτομο να κείτεται εντός ενός μεγάλου περιστροφικού μαγνήτη, προκειμένου να υποβληθεί στην εξέταση. Όπως υποστηρίζουν όμως, οι ερευνητές είναι ζήτημα χρόνου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

    [08] Οικονομία

    Απλή προδικασία και εξηγήσεις "Η ώρα της αλήθειας"

    1/12/2004 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2004 7:04:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Για "ώρα αλήθειας και ευθύνης" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, λίγη ώρα μετά την κοινοποίηση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ουσιαστικά περιορίζεται σε μια "προδικαστική διαδικασία" για την Ελλάδα και τα οικονομικά στοιχεία, αλλά τονίζει ότι υπήρξαν στο παρελθόν σοβαρές παραλείψεις στην καταγραφή και παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών. Μπορεί η χώρα μας να μην παραπέμπεται αλλά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θα στείλει επεξηγηματική επιστολή - στα πλαίσια της προδικασίας - εντός διμήνου και είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί ριζικά το σύστημα καταγραφής των μεγεθών ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Οι εκτιμήσεις στην ελληνική πλευρά είναι ότι το θέμα θα κλείσει οριστικά για την χώρα μας, μετά την αποστολή της απάντησης του Υπουργού Οικονομίας.

    Κριτική Ρουσόπουλου για πολιτική του ΠΑΣΟΚ

    Πράξη εθνικής ευθύνης να προχωρήσει σε διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα της απογραφής και των στοιχείων που ακολούθησαν με την έκθεση της Εurostat. Ο κ. Ρουσόπουλος κάνοντας ευρεία αναφορά στην έκθεση της Εurostat για την αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για σύστημα απόκρυψης που ήταν πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και υπογράμμισε πως με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα δίνεται οριστικά τέλος στην εικονική οικονομία που είχε παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως τα στοιχεία που παρέχονταν από τις ελληνικές αρχές ήταν ασυνεπή και η πληροφόρηση για τα συμβόλαια παράδοσης του αμυντικού εξοπλισμού ήταν αντιφατική. "Η κυβέρνηση με την απογραφή και την έκθεση της Εurostat έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας στην ΕΕ", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Η Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και θα ενημερώνει τακτικά τις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης , επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής διαφάνειας.

    Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει πλήρως τη διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων. Επίσης, επισημαίνει ότι "οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ούτε να κρυφτούν, ούτε να μετακυλιθούν, η σημερινή κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας".

    Έντονες αντιδράσεις

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, καλώντας την να κυβερνήσει επιτέλους τη χώρα και να ξεφύγει από τη μόνιμη τακτική του αντιπερισπασμού, του αποπροσανατολισμού και της εξαπάτησης σε κάθε θέμα.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Παπαδημούλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι "οι αποφάσεις της Κομισιόν δείχνουν καθαρά ότι ο "λογιστικός πόλεμος" Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βλάπτει καίρια τη χώρα και επιταχύνει μέτρα μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των ασθενέστερων". Παράλληλα, επισημαίνει ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διαιώνιση ενός δημοσιονομικού καθεστώτος στεγανών και αδιαφάνειας, που παράγει τέτοιες κρίσεις και διευκολύνει τις πρακτικές της διαπλοκής. "Τα σπασμένα θα κληθούν και πάλι να τα πληρώσουν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις της χώρας μας, αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει την μικροπολιτική αντιπαράθεση την ώρα που συγκλίνουν σε συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές", καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης.

    Προειδοποιητική η επιστολή της Κομισιόν

    Στην προειδοποιητική επιστολή του αρμοδίου Επιτρόπου Χοακίμ Αλμούνια για την ελληνική Οικονομία αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να κινηθεί προδικαστική διαδικασία για την Ελλάδα, για τα λανθασμένα και ελλειπή δημοσιονομικά στοιχεία των παρελθόντων ετών, τις αδυναμίες υποβολής δημοσιονομικών στοιχείων και τις ανεπάρκειες στην παροχή των στοιχείων αυτών. Ωστόσο εκτιμά ότι αν και οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση της Ελλάδας να υποβάλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής κοινότητας, η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης, προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ή ελλειπών στοιχείων στο μέλλον, ενώ προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του στατιστικού συστήματος στο σύνολό του όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή η έκθεση της Eurostat

    Χαμόγελα αλλά και συστάσεις από ΟΟΣΑ

    [09] Πολιτική

    Ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο Πέφτουν οι τόνοι στη ΝΔ

    1/12/2004 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2004 7:24:09 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στον απόηχο της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης των συντονιστών και τομεαρχών της ΝΔ στη Ρηγίλλης, στην οποία βουλευτές εξέφρασαν παράπονα για έλλειψη επικοινωνίας με τους υπουργούς, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έδωσαν τη δική τους απάντηση. "Βροχή" ερωτήσεων δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, που επεσήμανε, ότι "είναι αυτονόητο σε έναν ζωντανό οργανισμό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις" και διέψευσε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόντρα με τον γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Απόστολος Σταύρου, τόνισε, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στη συνεργασία βουλευτών- υπουργών, ενώ τα παράπονα εστιάζονται σε ορισμένους διοικητές οργανισμών. Νωρίς το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, έστειλε επιστολή σε τρεις υπουργούς, εκφράζοντας τη λύπη του για όσα έγιναν στο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

    Στόχος η βελτίωση του κυβερνητικού έργου

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση και τα όργανα του κόμματος, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε, πως "όλα αυτά έχουν στόχο τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου".

    Ερωτηθείς για το αν ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι "δεν είναι αυτή η λογική με την οποία κυβερνά ο κ. Καραμανλής", προσθέτοντας, πως "η Κυβέρνηση έχει ήδη πράξει έργο και ικανοποιεί πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις", ενώ "η ΝΔ έχει οργανωθεί σήμερα, όπως δεν έχει οργανωθεί κανένα άλλο κόμμα στο παρελθόν".

    Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να αντιπαρατίθεται με τον κ. Μεϊμαράκη για την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε, πως "δεν υπάρχει κανενός είδους κόντρα" και η συνεργασία είναι καλή και καθημερινή. "Ευθύνη μου είναι να παρουσιάζω το έργο της Κυβέρνησης συνολικά και να συνδιαμορφώνω με τους υπουργούς τη συνολική επικοινωνιακή πολιτική", τόνισε ο κ Ρουσόπουλος.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώνταρος, τόνισε, ότι δεν πρέπει οι δηλώσεις στελεχών να ανάγονται σε κρίση και πρόσθεσε, πως η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης είναι επαρκής.

    "Δεν υπάρχει πρόβλημα"

    Κορυφαίοι υπουργοί επεσήμαναν, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους βουλευτές.

    "Δεν έχω κανένα πρόβλημα επικοινωνίας με τους βουλευτές", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιανάκου, τονίζοντας, πως δεν τίθεται ζήτημα αναταραχής στη συνεργασία βουλευτών και υπουργών.

    Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν, ότι ο βουλευτής Μιχάλης Κασσίμης καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, το γραφείο Τύπου του υπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "ουδέποτε ο κ. Κασσίμης τηλεφώνησε στο γραφείο ή στο κινητό του κ. Σουφλιά και ουδέποτε ζήτησε να συναντηθούν. Και βέβαια τα τηλέφωνα του υπουργείου είναι γνωστά στον κ. Κασσίμη".

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε, ότι οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, που επεσήμανε πως μεμονωμένα φαινόμενα μπορεί να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουν να κάνουν με την κυβερνητική πολιτική, που ιεραρχεί τους στόχους της με βάση το δημόσιο συμφέρον.

    Στην επιστολή της ΔΑΚΕ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, οι συνδικαλιστές της οργάνωσης εκφράζουν τη λύπη τους "για ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά, που δεν είχαν καμιά σχέση με το πρόσωπό σας και στην πλειοψηφία τους, όπως διαπιστώθηκε, προήλθαν από άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με τη ΔΑΚΕ και το συνέδριο της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδρίασαν οι τομεάρχες της ΝΔ

    Περί "όξυνσης" στο συνέδριο της ΔΑΚΕ

    [10] Πολιτική

    Στην Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς Συνεχίζεται η κατάθεση Σμπώκου

    1/12/2004 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κενά στην κατάθεση του γραμματέα εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου, που καταθέτει για δεύτερη ημέρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εντόπισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Οι ερωτήσεις τους αφορούν το πού πήγαν τα 750 εκατομμύρια δραχμές για τις βάσεις των αντιαεροπορικών συστημάτων και γιατί η ρώσικη προσφορά εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ, ενώ έφτασε στα χέρια του υπουργείου την επόμενη ημέρα. Από την πλευρά τους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν, πως ο κ. Σμπώκος απέδωσε τη χρηματική διαφορά στην αλλαγή του μηχανήματος που προμηθεύτηκε η ελληνική πλευρά, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του υπουργού Άμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Στο μεταξύ, το ΓΕΣ διέψευσε χθεσινή τηλεοπτική αναφορά και σημερινό δημοσίευμα για τα συστήματα ΤΟΡ- Μ1 και TPQ37.

    Νέα διάψευση από το ΓΕΣ

    Δριμεία επίθεση εναντίον του κ. Σπηλιωτόπουλου εξαπέλυσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε, ότι ο υπουργός υπονομεύει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα, βλάπτει την πατρίδα και τις ένοπλες δυνάμεις και ελέγχεται για συγκεκριμένες επιλογές, σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη και τις εγγυήσεις.

    Πάντως, η κατάθεση του κ. Σμπώκου στην Εξεταστική Επιτροπή έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    Με αφορμή χθεσινή αναφορά σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων και σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία το Γενικό Επιτελείο Στρατού "διαφημίζει" στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο τα οπλικά συστήματα TOΡ- M1 και ΤPQ-37 ως αξιόπιστα, το ΓΕΣ ανακοίνωσε, ότι οι καταχωρήσεις αυτές έγιναν την 9η Απριλίου του 2001. Επίσης, τονίζεται, πως στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ είναι καταχωρημένα και παρουσιάζονται ενημερωτικά όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός και οι δυνατότητές τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντικείμενα προς διαφήμιση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα για τους εξοπλισμούς

    [11] Πολιτική

    Με αφορμή το ασφαλιστικό Ένταση στο ΠΑΣΟΚ

    1/12/2004 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2004 6:17:22 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Φορτισμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών στην οποία διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις για το ασφαλιστικό. Ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η βουλευτής, Άννα Διαμαντοπούλου, πρότειναν να ανοίξει το θέμα, διευκολύνοντας έτσι την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την κριτική από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο. "Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όχι στη βασική δομή του ασφαλιστικού, αλλά σε ζητήματα που έχουν αφεθεί ακάλυπτα", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για το αν η Κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανακολουθία της πολιτικής του, καθώς στελέχη του Κινήματος ζητούν σήμερα να γίνει αναθεώρηση του ασφαλιστικού, ενώ "πριν από δύο χρόνια έλεγαν άλλα". Για "ρεσιτάλ διαστρέβλωσης σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του" έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου. Παράλληλα, ο κ. Αθανασάκης τόνισε, πως το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή θέση για το ασφαλιστικό και εγκαλεί την Κυβέρνηση, γιατί δεν εφαρμόζει το σχετικό νόμο του 2002.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    [12] Τεχνολογία

    Προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες Μην πετάτε το κινητό, φυτέψτε το

    1/12/2004 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2004 6:20:24 μμ)

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Το πρώτο οικολογικό βιοδιασπώμενο κινητό τηλέφωνο, το οποίο, μόλις φυτευτεί στο χώμα, μετατρέπεται σε λουλούδι, είναι πλέον γεγονός! Όχι, δεν αναφερόμαστε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στη νέα επαναστατική εφεύρεση Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, στην κεντρική Αγγλία. Πρόκειται για μια συσκευή "100% οικολογική", όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με ενσωματωμένο σπόρο. Το κινητό φτιάχνεται από βιοδιασπώμενα πολυμερή, που μετατρέπονται σε σκόνη, αν "φυτευτούν" στο έδαφος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα δώσει λύση στο θέμα της ανακύκλωσης των κινητών, που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια από την εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. "Τα κινητά ανήκουν στα ηλεκτρονικά είδη, που ανανεώνονται με τον πλέον γρήγορο ρυθμό. Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και των προτιμήσεων προτρέπει τους καταναλωτές να αλλάζουν τα τηλέφωνά τους και να μη χρησιμοποιούν πια τα παλιά μοντέλα", εξηγούν οι Βρετανοί εφευρέτες.

    Αναζήτηση εμπορικών εφαρμογών

    Οι ερευνητές αναζητούν πλέον εμπορικές εφαρμογές της εν λόγω συσκευής. "Η τεχνολογία λειτουργεί, όπως αποδείξαμε. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων, που νομίζει ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση έχει εμπορικό μέλλον, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει", διευκρίνισε εκπρόσωπος του βρετανικού Πανεπιστημίου.

    Η πανεπιστημιακή ομάδα συνεργάστηκε με τη βρετανική εταιρία υψηλής τεχνολογίας PVAXX Research και τον αμερικανικό όμιλο κατασκευής κινητών τηλεφώνων Motorola.

    Βέβαια το βασικό πρόβλημα παραμένει γιατί τα πιό ρυπογόνα στοιχεία του κινητού είναι οι μπαταρίες που με την απόρριψή τους μολύνουν το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, παρ όλο που γίνονται προσπάθειες συλλογής τους και ανακύκλωσης.

    [13] Πολιτισμός

    Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της ΕΡΤ

    1/12/2004 5:23:00 μμ

    Με τον πιο μελωδικό τρόπο θα προλογίσουν τις φετινές γιορτές τα Μουσικά Σύνολα και το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζοντας μια λαμπρή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Πασίγνωστες κλασικές συνθέσεις από μεγάλους Έλληνες και ξένους συνθέτες, από τον Μπάχ και τον Στράους μέχρι τον Σκαλκώτα και τον Πολ Σάιμον, θα δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα χαράς και κατάνυξης χαρίζοντας μια σπάνια εμπειρία. Στη συναυλία, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός - πολιτιστικό γεγονός για το μέλλον, θα συμπράξουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, με μαέστρους τους Νίκο Τσούχλο και ο Κωστή Κωνσταντάρα, η Παιδική και Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, με μαέστρους τη Νίνα Πατρικίδου και τη Ρόζη Μαστροσάββα. Κορυφαίες ερμηνείες θα χαρίσουν οι διακεκριμένοι σολίστ Τζένη Δριβάλα (σοπράνο) και ο Άρης Γαρουφαλής (πιάνο), ενώ ο Τίτος Γουβέλης, θα ερμηνεύσει Μπαχ στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο της «Αίθουσας Φίλων της Μουσικής». Την σκηνοθετική επιμέλεια της συναυλίας θα έχει ο παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Μενέλαος Καραμαγγιώλης.

    Το πρόγραμμα

    Παιδική χορωδία Γ΄Προγράμματος Μουσική Διεύθυνση: Ρόζη Μαστροσάββα Πιάνο συνοδεία: Σάββας Ρακιντζάκης

    Ελληνικά κάλαντα Adeste Fiideles (παραδοσιακό Αγγλίας πάνω σε μια πορτογαλική μελωδία) The sound of Silence (Paul Simon) Duetto Buffo di Due Gatti (Gioacchino Rossini) Ceremony of Carols (Benjamin Britten) a) Adarn lay i-bounden b) This little Babe

    Παιδική ορχήστρα Γ΄ Προγράμματος Μουσική Διεύθυνση: Νίνα Πατρικίδου

    La primavera (Antonio Vivaldi) σολίστ: Ν. Μπέης Χορός των βοσκών (P.I. Tchaikovsky) Πέτρος και Λύκος - Εμβατήριο (S. Prokofiev) Πετάτε περιστέρια (I. Dunayefsky)

    Χορωδία της ΕΡΤ Μουσική Διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας

    A Ceremony of Carols για χορωδία και άρπα (B. Britten)

    Δεύτερο Μερος

    Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία ΕΡΤ Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος

    J.S. Bach: Choral σε φα ελάσσονα για σόλο εκκλησιαστικό όργανο ( σολίστ: Τίτος Γουβέλης) L. Van Beethoven: Χορωδιακή φαντασία για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία έργο 80 (σολίστ: Άρης Γαρουφαλής, πιάνο) Johann Josef Strauss: Pizzicato Polka J. Strauss Jr.: Η Νυχτερίδα - Εισαγωγή J. Strauss Jr.: Η Νυχτερίδα - Csardas για σοπράνο και ορχήστρα (σολίστ: Τζένη Δριβάλα) J. Strauss Jr.: Η Νυχτερίδα Άρια της Adele «Mein Herr Marquis» (σολίστ: Τζένη Δριβάλα) Ν. Σκαλκώτα: Κλέφτικος χορός Μανώλη Καλομοίρη: Κάλαντα των Χριστουγέννων (από το μουσικόδραμα «Το δαχτυλίδι της Μάνας»)

    Τα εισιτήρια θα διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι τιμές: 12 ευρώ Γενική Είσοδος και 7 ευρώ για τα παιδιά.

    [14] Champions League

    Η Λίβερπουλ βλέπει Μπερμπάτοφ

    1/12/2004 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πάθημα έγινε μάθημα στη Λίβερπουλ, που μετά την επιθετική της αποδυνάμωση λόγω των τραυματισμών των Μίλαν Μπάρος(που την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμος) αλλά και του Ντζιμπριλ Σισέ, τώρα προσπαθεί να ενδυναμώσει το ρόστερ της με φορ περιοχής και όχι μόνο. Έτσι μετά την έντονη φημολογία για απόκτηση του Φερνάντου Μοριέντες, ήρθε ακόμα ένα όνομα να προστεθεί στη λίστα του Ισπανού προπονητή, αυτού του Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ της Μπάγερ Λεβερκούζεν.

    Βαρόμετρο ο αγώνας με το Κίεβο

    Το μέλλον του 23χρονου στο "Μπαι Αρένα", θα συζητηθεί εκτεταμένα την άλλη εβδομάδα και μετά τον αγώνα της Μπάγερ με την Δυναμό Κιέβου, από τον οποίον θα κριθεί και η υπόθεση πρόκριση.

    Αν η Λεβερκούζεν , προκριθεί στην επόμενη φάση τότε στις προθέσεις της διοίκησης είναι να ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2009, αλλιώς θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του.

    Το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ για τον Βούλγαρο διεθνή επιβεβαίωσε και ο μάνατζερ του παίκτη Εμίλ Ντάντσεφ.

    "Το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ δεν είναι χθεσινό" είπε χαρακτηριστικά, που όμως προς το παρόν μένει σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο αφού μέχρι τώρα όπως παραδέχτηκε, δεν έχει φτάσει καμία συγκεκριμένη πρόταση στα γραφεία της ομάδας για τον παίκτη του.

    Πάντως σίγουρα εξελίξεις θα υπάρξουν, γιατί όπως αποκάλυψε μετά το παιχνίδι της Τετάρτης θα συζητήσει με τους υπεύθυνους του συλλόγου για το μέλλον του πελάτη του.

    Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο παίκτης έχει αφήσει το θέμα, στα χέρια του εκπροσώπου του και προτιμά να ασχολείται μόνο με τα αγωνιστικά.

    "Ζήτησα από τον μανατζέρ μου να μην συζητά μαζί μου τις προτάσεις που υπάρχουν ή τα διάφορα μεταγραφικά σενάρια. Το μόνο που θέλω είναι να συγκεντρωθώ στα αγωνιστικά και με τις υποχρεώσεις μου με τον σύλλογο.

    [15] Κοινωνία

    Χρωστούν 48 δισεκατομμύρια ευρώ Ζουν με δανεικά οι Έλληνες

    1/12/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    "Έκρηξη" δανεισμού από τα νοικοκυριά κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, τα ελληνικά νοικοκυριά οφείλουν σχεδόν 48 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην κορυφή της ζήτησης βρίσκονται τα προσωπικά δάνεια, για τα οποία δεν απαιτούνται δικαιολογητικά. Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η προτίμηση σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και στις πιστωτικές κάρτες. Στα υψηλά επίπεδα του δανεισμού οδήγησε επίσης και η απελευθέρωση των περιορισμών, που ίσχυαν μέχρι πρότινος για τα καταναλωτικά δάνεια. Μάλιστα, τα στελέχη των τραπεζών υποστηρίζουν, ότι τα περισσότερα καταναλωτικά- προσωπικά δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νοικοκυριά να ανακυκλώνουν τα χρέη τους.

    Ανακύκλωση χρεών

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα προσωπικά δάνεια σημείωσαν αύξηση- ρεκόρ, κατά 66,6%. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 39,1% και τα στεγαστικά κατά 23,1%, ενώ τα χρέη από τις πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 23,7%.

    Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν πάρουν δάνειο. Συγκρκιμένα, θα πρέπει να προσέχουν ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 35% του μισθού τους, να ελέγχουν τους όρους της σύμβασης δανεισμού, να εξετάζουν ότι εμφανίζεται ως προσφορά και να ενημερώνονται για την αναπροσαρμογή του επιτοκίου.

    [16] Κοινωνία

    "'Έλλειψη προόδου στα θέματα του Πατριαρχείου" Δυσφορία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    1/12/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πικρία εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, γιατί κανένα από τα θέματα του Πατριαρχείου δεν βρίσκει λύση, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου της ΕΕ για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την γείτονα. "Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημά μας, έχουμε περισσότερες επιθέσεις και στα πρόθυρα της λήψεως ημερομηνίας για την Ευρώπη. Εκφράζω το παράπονο και την απογοήτευση των χριστιανών και της Μητρός Εκκλησίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος από το Φανάρι. Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε σαφείς ερωτήσεις προς την Άγκυρα, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. "Γιατί δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που έχει περιγράψει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει;", διερωτήθηκε ο κ. Βαρθολομαίος.

    "Μόνο υποσχέσεις"

    "Είμαστε λυπημένοι πολύ και ως Πατριαρχείο και ως κοινότητα. Εκεί που περιμέναμε να τελειώσουν τα προβλήματά μας, βγαίνουν όλο και νέα πράγματα", δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος, χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του.

    Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποσχέσεις της Τουρκίας προς το Φανάρι. "Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας πέρυσι, στις 30 Ιανουαρίου, μας είπε, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επαναλειτουργήσει η Χάλκη. Αλλά τώρα μας λένε, ότι είναι κίνδυνος για την ασφάλεια του κράτους".

    Ο κ. Βαρθολομαίος ανέπτυξε και χθες, κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Φανάρι, τονίζοντας, πως συνεχώς αυξάνονται. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε την εγκύκλιο, που απαγορεύει στους δημόσιους υπάλληλους να παραστούν σε δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ακύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και τη συνεχιζόμενη απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [17] Οικονομία

    Πρόστιμα περίπου 355.000 ευρώ "Καμπάνα" σε πρατήρια από το υπουργείο Ανάπτυξης

    1/12/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην επιβολή προστίμων σε εννέα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Δημήτρης Σιούφας, μετά από εισήγηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Νίκου Στεφάνου, υπέγραψε τις αντίστοιχες αποφάσεις, με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 355.303 ευρώ. Πρόκειται για πρατήρια από τα οποία ελήφθησαν δείγματα καυσίμων από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) και διαπιστώθηκε, πως παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές. Επίσης, ο κ. Στεφάνου διαβίβασε δύο φακέλους επιτόπιων ελέγχων των ΚΕΔΑΚ στον Εισαγγελέα Αγορανομίας Αθηνών, διότι κατά τον έλεγχο σε βυτιοφόρο διαπιστώθηκαν αποκλίσεις.

    [18] Αθλητισμός

    Δεν θα αντέξει η Μπαρτσελόνα

    1/12/2004 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Μπαρτσελόνα μπορεί να έχει τρομάξει άπαντες με τις εμφανίσεις της στο ισπανικό πρωτάθλημα και όχι μόνο, ωστόσο ο Ζινεντίν Ζιντάν θεωρεί πως η δαιμονιώδης φόρμα στην οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο δεν θα κρατήσει μέχρι το τέλος. Ο Γάλλος μέσος της "Βασίλισσας" με την δήλωσή του αυτή δεν θέλει μόνο να καθησυχάσει τους φίλους της Ρεάλ για την συνέχεια, που προς το παρόν τουλάχιστον, μοιάζει δύσκολη, αλλά και αν τονίσει πως οι συμπαίκτες του πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να παραμείνουν κοντά στην βαθμολογία. "Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η "Μπάρτσα" παίζει καλύτερα από εμάς", είπε ο Ζιντάν και συμπλήρωσε, "Όμως την προηγούμενη περίοδο εμείς πηγαίναμε πολύ καλά και τους δύο τελευταίους μήνες καταρρεύσαμε. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και σε εκείνους. Πολύ περισσότερο δε, αφού χρησιμοποιούν 13 ή 14 παίκτες και αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Πρέπει να είμαστε κοντά τους λοιπόν και να το εκμεταλλευτούμε αυτό", κατέληξε.

    [19] Κοινωνία

    Μεταολυμπιακή συμφωνία ΤΕΔΚΝΑ-Κυβέρνησης

    1/12/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απόλυτα σύμφωνους βρήκε τους αντιπροσώπους της ΤΕΔΚΝΑ, η πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού, για την αξιοποίηση των έργων και των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων με την βοήθεια των Δήμων. Σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρου Κλαδά και τον προέδρο της εταιρίας "Ολυμπιακά Ακίνητα" Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, οι δυο πλευρές εξέτασαν την προοπτική πολλά από τα έργα να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση από τους Δήμους.

    Δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Πέτρος Φιλίππου, αμέσως μετά, τόνισε ότι υπήρξε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για τις μεταολυμπιακές χρήσεις και συμφωνήσαν στις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι:

    1. Δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση ο δημόσιος χαρακτήρας των Ολυμπιακών έργων.

    2. Οι δήμοι και οι εκπρόσωποι δήμαρχοι θα είναι συνομιλητές σε ό,τι ακριβώς προγραμματιστεί και αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί οι δήμοι εργάζονται για την ανάδειξη των τοπικών κοινωνιών.

    3. Οι στόχοι, βάσει των οποίων θα αναπτυχθούν τα Ολυμπιακά έργα, έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία αλλά και με επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίες θα αποφασιστούν από κοινού".

    Η κα Πετραλιά, από την πλευρά τους δήλωσε, ότι εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις που ως βασικό στόχο θα έχουν "τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την κοινωνία, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όλες οι εγκαταστάσεις εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες ως πόλοι ανάπτυξης".

    Διεθνείς διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση

    Νωρίτερα μιλώντας σε διημερίδα που διοργάνωσαν ο Ομιλος Καλοφωλιά και η εφημερίδα "Εξπρές" με θέμα "Μεγάλα Τεχνικά Έργα και Real Estate Forum", αναφέρθηκε στη "θετική κληρονομιά" που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για τα οικονομικά, κάνοντας λόγο, για "χρέη που θα αποτελούν ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στον υπουργό Οικονομικών τα επόμενα χρόνια".

    Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής με την κατάρτιση και εφαρμογή ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, τόνισε η κα Πετραλιά και διευκρίνισε ότι αυτό το σχέδιο "περιλαμβάνει τη συντήρηση, διεύρυνση και αξιοποίηση της θετικής Ολυμπιακής εικόνας της Ελλάδος στο εξωτερικό και στην προσέλκυση κεφαλαίων, επενδύσεων, νέων τεχνολογιών, καινοτόμων υπηρεσιών, νέων μορφών τουρισμού, μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων".

    Για το σκοπό αυτό, συμπλήρωσε, "ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές και οδηγίες σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ώστε συστηματικά, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, να διανοιχτούν νέοι δρόμοι ανάπτυξης για την Ελλάδα και τους Έλληνες".

    Όσον αφορά τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των αθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει " η κάθε εγκατάσταση, εκτός από το να υπηρετεί τους αθλητικούς και πολιτιστικούς στόχους της, να καταστεί και ένας πόλος για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της. Ο σχεδιασμός μας έχει επίκεντρο το κοινωνικό συμφέρον και γίνεται με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών φορέων", πρόσθεσε.

    Τέλος, η κα Πετραλιά είπε ότι ήδη άρχισαν να εξαγγέλλονται οι διαδικασίες εφαρμογής του σχεδίου, "με προσκλήσεις ενδιαφέροντος με ανοιχτές διαδικασίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, με ενέργειες που πρώτα και πάνω απ όλα έχουν τη σφραγίδα της διαφάνειας και της κοινωνικής αποδοχής".

    [20] Αθλητισμός

    Διαψεύδει για ΠΑΟΚ ο Τσιάρτας

    1/12/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πολύ καλό κλίμα βρήκε στην Γερμανία και την ομάδα της Κολωνίας ο Βασίλης Τσιάρτας, καθώς όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Metropolis" σήμερα, εκτός από την δεδομένη αγάπη των ομογενών, συνάντησε και εκείνη όλων των φίλων της ομάδας. Όπως ήταν φυσικό πάντως ο Τσιάρτας ερωτήθηκε και για το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα για τις φήμες που υπήρξαν σχετικά με επαφές του με τον ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας μέσος πάνω σε αυτό είπε, "Ποτέ δεν μίλησα με τον ΠΑΟΚ και ούτε έγινε αναφορά για χρηματικά ποσά που θα στοίχιζε μια μεταγραφή μου. Δυο φορές μίλησα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ κ. Γούμενο αλλά δεν συναντήθηκα μαζί του και ποτέ δεν υλοποιήθηκε ένα ραντεβού μαζί του".

    [21] Παράξενα

    Διαζύγιο αέρος

    1/12/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η αναμονή στο αεροδρόμιο, όταν η πτήση έχει καθυστερήσει, σίγουρα προκαλεί ένταση και γκρίνιες. Σε πεδίο συζυγικής μάχης μετατράπηκε το αεροδρόμιο Μπίσα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένα ζευγάρι άρχισε να λογομαχεί, επειδή καθυστέρησε η πτήση του. Το μέχρι πρότινος ερωτευμένο ζευγάρι θέλησε να ανανεώσει τη σχέση του, με ένα ταξιδάκι αναψυχής, που τελικά του βγήκε "ξινό". Η πτήση τους καθυστέρησε 13 ολόκληρες ώρες και μάταια ο σύζυγος προσπαθούσε να πείσει τη γυναίκα του να αναβάλλουν το ταξίδι για λίγο αργότερα. Η σύζυγος επέμενε να παραμείνουν στο αεροδρόμιο μέχρι να πραγματοποιηθεί η πτήση, με αποτέλεσμα να "ανάψει" ο καυγάς. Τελικά, ο ανυπόμονος σύζυγος τη χώρισε εκείνη τη στιγμή, αφού στη Σαουδική Αραβία η προσφυγή σε δικηγόρους είναι περιττή. Όσο για τη σύζυγο; Μάλλον το ξεπέρασε εύκολα, αφού πήρε την επόμενη πτήση για τον προορισμό τους και τώρα το διασκεδάζει!

    [22] Αθλητισμός

    Πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού στην Ισπανία

    1/12/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα φαινόμενα ρατσισμού που κυριαρχούν την τελευταία περίοδο στο χώρο του ποδοσφαίρου στην Ισπανία, ανάγκασαν τους παίκτες τους Χέταφε να προβούν σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, για να δείξουν την έμπρακτη αποστροφή τους. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συλλόγου, Άνχελ Τόρες, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας σκοπεύουν να αγωνιστούν με τα πρόσωπα βαμμένα μαύρα στον προσεχή εντός έδρας αγώνα τους με αντίπαλο τη Βιγιαρεάλ. "Απορρίπτουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία και θα το αποδείξουμε. Θα προτείνω στους ποδοσφαιριστές μας να βάψουν μαύρα τα πρόσωπά τους στον επόμενο εντός έδρας αγώνα μας", είπε ο κ. Τόρες στον ραδιοφωνικό σταθμό "Punto Radio", επιβεβαιώνοντας έτσι σημερινά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου.

    Συμφωνούν οι παίκτες

    Αρωγοί στην προσπάθεια του προέδρου ήδη έχουν δηλώσει αρκετοί από τους παίκτες της Χετάφε, που φαίνεται να συμφωνούν με την προεδρική παραίνεση, ενώ ο Ρουμάνος Γκίκα Κραϊοβεάνου πρότεινε να διοργανωθεί στην Ισπανία ένας αγώνας κατά του ρατσισμού.

    Περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης μαύρων ποδοσφαιριστών έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στα ισπανικά γήπεδα, με πλέον γνωστή την περίπτωση του φιλικού αγώνα Ισπανίας-Αγγλίας, που έγινε στις 17 Νοεμβρίου στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου".

    Έξι μέρες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, το φαινόμενο επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Ρεάλ-Λεβερκούζεν, για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το τελευταίο χρονικά περιστατικό αφορούσε την ίδια τη Χετάφε και προκλήθηκε από οπαδούς της σε βάρος του Καμερουνέζου Σαμουέλ Ετό, στον Σαββατιάτικο αγώνα με τη Μπαρτσελόνα. Ο Ανχελ Τόρες έκανε λόγο για 3-4 φανατικούς και υποσχέθηκε ότι θα τους απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο, αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για οπαδούς της ομάδας του.

    [23] Οικονομία

    Υπέρ των τραπεζικών συγχωνεύσεων ο Γ. Κωστόπουλος Το ασφαλιστικό των τραπεζών στο συνέδριο του Economist

    1/12/2004 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο του τρίτου Διεθνούς Τραπεζικού Φόρουμ που διοργανώθηκε από τον Economist. Μιλώντας στο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, τόνισε ότι το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να βαρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα και τους μετόχους τους, και όχι τον απλό φορολογούμενο και το ΙΚΑ. " Οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και κερδοφόρες και μπορούν αυτές και οι μέτοχοί τους να αντιμετωπίσουν το κόστος του ασφαλιστικού" τόνισε χαρακτηριστικά. Με την άποψη του συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Υπέρ των συγχωνεύσεων ο Γ. Κωστόπουλος

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος, τάχθηκε εμμέσως, πλην σαφώς υπέρ ενός νέου κύκλου συγχωνεύσεων.

    "Τρεις δυνατές Τράπεζες είναι καλύτερες από πέντε αδύνατες ", ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ο ανταγωνισμός στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα λειτουργεί.

    Επεσήμανε επίσης, ότι όσο αυξάνεται η δραστηριότητα των τραπεζών στην λιανική τραπεζική, ενισχύεται και η ανάγκη για καλύτερη προστασία σε επίπεδο διαφάνειας και πληροφόρησης των καταναλωτών.

    [24] Αθλητισμός

    Θέλει Κορωνιό ο Πεδουλάκης

    1/12/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η απόκτηση του Πιτ Μάικλ και η αποχώρηση του Σκούνι Πεν, άφησε κενή την θέση του πλέι μέικερ στον Μακεδονικό και το ζήτημα της εξεύρεσης μιας αξιόπιστης λύσης έχει τεθεί από καιρό. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο τραυματισμός του Μανώλη Παπαμακάριου που θα μείνει εκτός δράσης για σχεδόν ένα μήνα, έτσι ο Αργύρης Πεδουλάκης, φαίνεται να θέλει στην ομάδα του τον Άγγελο Κορωνιό. Η επιλογή Έλληνα πλέι μέικερ σχετίζεται με το γεγονός πως στην Κοζάνη έχουν καταλήξει ότι δεν επιθυμούν την αντικατάσταση οποιοδήποτε κοινοτικού παίκτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ρόστερ, αν και μέχρι πρότινος υπ' ατμόν φερόταν ο Γκρέγκορι Χίζνιακ.

    [25] Τεχνολογία

    Εισάγεται και υπηρεσία ερωταπαντήσεων Τα SMS κατά του Aids!

    1/12/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Γιωταμίνα Αλεξάνδρου

    Πηγή: BBC

    Το καλύτερο "δώρο" θα πάρουν από σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά του Aids και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι κάτοικοι της Κένυας. Ο μη-κυβερνητικός οργανισμός "One World", προωθεί νέα υπηρεσία γραπτών μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου, με το οποίο οι Κενυάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την ασθένεια του Aids, από οδηγίες χρήσης των αντιρετροϊκών φαρμάκων μέχρι τρόπους για να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι συνδρομητές της υπηρεσίας θα λαμβάνουν καθημερινά "μικρά μυστικά", ώστε να αποφεύγουν τις μολύνσεις και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πανδημική νόσο. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δυνατότητα να στέλνουν ερωτήσεις από το κινητό τους σε ειδικό τηλεφωνικό αριθμό και να λαμβάνουν δωρεάν απαντήσεις με τη μορφή SMS. Σε πρώτο στάδιο, θα χρησιμοποιηθεί η Αγγλική γλώσσα, ενώ σύντομα τα μηνύματα θα στέλνονται στη γλώσσα των Σουαχίλι. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας ελπίζουν, ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συμβάλλουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού, ο οποίος μαστίζει τη χώρα.

    "Φάρμακο" κατά της ασθένειας

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του παραρτήματος του οργανισμού στην Κένυα, Άντονι Μουανίκι, η συγκεκριμένη υπηρεσία φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς μέχρι τώρα, 2.5 περίπου εκατομμύρια Κενυάτες έχουν κινητό τηλέφωνο, σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι από εκείνους, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από την άλλη, τα SMS είναι δημοφιλή, εύκολα στη χρήση και έχουν μικρό κόστος.

    Μολονότι ο αριθμός των χαρακτήρων, που χρησιμοποιούνται στα κανονικά μηνύματα των κινητών περιορίζεται στους 160, οι σχεδιαστές του προγράμματος θεωρούν, ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ως προς την λειτουργία του.

    Η "κόλαση" του AIDS

    Στην Κένυα, ο ιός HIV και το Aids θεωρείται "εθνική καταστροφή". Από το συνολικό πληθυσμό των 34.5 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότεροι από δυο εκατομμύρια είναι φορείς του Aids, ενώ πάνω από 1.5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από τον ιό.

    Οι περισσότεροι γηγενείς, που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό HIV, ντρέπονται να καταφύγουν για κλινικές εξετάσεις στα αρμόδια ιατρικά τμήματα. Την ίδια στιγμή, το στίγμα του Aids αποτρέπει πολλούς φορείς του ιού να περιμένουν στις ουρές, ώστε να ρωτήσουν και να πληροφορηθούν σχετικά με την ασθένεια.

    Συνολικά, περίπου τα 2/3 των ατόμων, που έχασαν τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό, ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική, ενώ πάνω από 25 εκατομμύρια- φορείς του Aids ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αφρικής.

    [26] Ιράκ

    Απαγωγή οδηγού Σφοδρές συγκρούσεις στην Βαγδάτη

    1/12/2004 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Συνεχίζεται η βία στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης. Οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε διαφορετικές επιθέσεις. Έξι Ιρακινοί, τέσσερα μέλη της εθνικής φρουράς και δύο πολίτες, καθώς και δύο Τούρκοι οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν. Τα μέλη της εθνικής φρουράς και οι δυο πολίτες σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Σαμάρα, μετά από επίθεση με αυτόματα όπλα και με δύο ρουκέτες. Από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που εξερράγη την ώρα που περνούσαν με το αυτοκίνητό τους από τη γέφυρα Ντουλουχιγιάχ, σκοτώθηκαν οι δύο Ιρακινοί πολίτες. Δύο Τούρκοι οδηγοί φορτηγών έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Μπαϊτζί, από άγνωστους που από δύο οχήματα άνοιξαν πυρ κατά των Τούρκων οδηγών. Ο ένας οδηγός μετέφερε τρόφιμα για αμερικανικό στρατόπεδο και ο άλλος πετρέλαιο. Να σημειωθεί ότι ένας ακόμα οδηγός, που αγνοείται η ταυτότητά του και οδηγούσε αυτοκίνητο με πινακίδες του Κουβέιτ, απήχθη από αγνώστους στο βόρειο τμήμα της περιοχής Μπαϊτζί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 December 2004 - 17:53:08 UTC