Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη έφτασε στη Σελήνη
  • [02] Πιο επιρρεπείς οι νέοι και οι μύωπες Το PC και τα μάτια σας
  • [03] Τρεις χαρές και μια συντριβή
  • [04] Κρατείται πέντε μέρες από τους Αμερικανούς Συνέλαβαν ανταποκριτή του Αλ
  • [05] Μόνο υπό αυτή την πρϋπόθεση θα διενεργηθούν "Με τη συμμετοχή όλων" οι
  • [06] Νέος γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης στην ΕΡΤ
  • [07] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο Τριάντα ένα χρόνια μετά
  • [08] Νέος γύρος επιθέσεων στη Φαλούτζα
  • [09] Με την κατάθεση του πρώην υπαρχηγού ΓΕΣ Συνεχίζονται οι καταθέσεις για
  • [10] Η Ινδία εξετάζει μαζικότερη αποχώρηση από το Κασμίρ
  • [11] Βόμβα σε κινηματογράφο του Πακιστάν
  • [12] "Κόλλησαν" στην ισοπαλία τα "καγκουρό"
  • [13] Που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων Προανάκριση για τα γεγονότα

    [01] Τεχνολογία

    Η Ευρώπη έφτασε στη Σελήνη

    17/11/2004 12:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 12:50:41 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

    Μία εξαιρετικά σημαντική αποστολή κατάφερε να φέρει σε πέρας η πρώτη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή στο φεγγάρι. Μετά από 14 μήνες ταξιδιού στο διάστημα, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο SMART-1, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Το SMART-1 είναι το πιο εξελιγμένο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που υπάρχει καθώς είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ιόντων, που είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικός από τους παραδοσιακούς κινητήρες των πυραύλων. Στόχος του είναι η συλλογή στοιχείων που θα ρίξουν φως για τη σύσταση και την ηλικία της Σελήνης αλλά και η έρευνα για να αποδειχθεί εάν υπάρχουν αποθέματα πάγου στο υπέδαφος του Νοτίου Πόλου.

    "Φως" στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

    Οι επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος δεν κρύβουν την ικανοποίηση και ανακούφισή τους καθώς ο SMART-1 κατάφερε να "επιβιώσει" μίας από τις χειρότερες ηλιακές καταιγίδες και να φτάσει στον προορισμό του.

    Τώρα, η ερευνητική ομάδα αναμένει τα ευρήματα του "ευρωπαίου επισκέπτη" με μεγάλη αγωνία καθώς εκτιμούν ότι ίσως επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι η Σελήνη είναι "κόρη" της Γης και δημιουργήθηκε από τα θραύσματά της, όταν η Γη συγκρούστηκε με ουράνιο σώμα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Συγκλονιστικές αναμένονται και οι πρώτες φωτογραφίες του SMART-1 καθώς στόχος της αποστολής του είναι να φωτογραφίσει για πρώτη φορά τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, εκεί όπου δε φτάνουν οι ακτίνες του Ηλίου.

    Σχετικά Links:

    Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

    [02] Υγεία

    Πιο επιρρεπείς οι νέοι και οι μύωπες Το PC και τα μάτια σας

    17/11/2004 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι επιστήμονες σε όσους χρησιμοποιούν πολλές ώρες τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν γλαύκωμα. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται, προς το παρόν, νεαρά άτομα, αλλά και όσοι έχουν μυωπία, αφού είναι πιο επιρρεπείς στις οφθαλμολογικές παθήσεις. Τα αποτελέσματα των ερευνών προέκυψαν από την εξέταση 10.000 Ιαπώνων εργατών και δημοσιεύθηκαν στην ιατρική θεώρηση "Journal of Epidemiology and Community Health".

    Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση

    Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, σχετικά με το πόσες ώρες περνούν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, τόσο στη δουλειά, όσο και στο σπίτι και να αναφέρουν τυχόν ιστορικό ασθένειας των ματιών. Στη συνέχεια, ο Δρ. Μασαγιάκι Τατεμίτσι, από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τόχο και οι συνεργάτες του, προχώρησαν στην κατηγοριοποίησή τους, με βάση τις ώρες και τα χρόνια χρήσης Η/Υ.

    Από τις μελέτες, εντοπίστηκαν 522 εργάτες (ποσοστό 5,1%) με ανωμαλίες των οπτικών πεδίων, ενώ το 1/3 (165 εργάτες) παρουσίασε κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος.

    Ο Νικ Άστμπερι, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Οφθαλμολόγων (Royal College of Ophthalmologists) εμφανίζεται καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας, ότι οι Ιάπωνες, σαν λαός, είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση μυωπίας και, κατ επέκταση, γλαυκώματος.

    Ωστόσο, "η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους", παραδέχεται ο Ντέιβιντ Ράιτ, κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Γλαυκώματος.

    Η εξέλιξη, που σημειώνεται στην ιατρική τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, επιτρέποντας τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και θεραπείας του γλαυκώματος.

    Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού, που οδηγεί σε μορφολογικές αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο και στο οπτικό πεδίο.

    Θεωρείται εξαιρετικά "ύπουλη" ασθένεια, γιατί δεν έχει συμπτώματα, με εξαίρεση κάποιους τύπους γλαυκώματος, όπως το οξύ γλαύκωμα. Μάλιστα, όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, οι βλάβες είναι προχωρημένες και δυστυχώς μη αναστρέψιμες.

    [03] Αθλητισμός

    Τρεις χαρές και μια συντριβή

    16/11/2004 11:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς πρόβλημα Άρης και ΠΑΟΚ έφτασαν στην δεύτερη νίκη τους στο θεσμό. Ο Μακεδονικός από την πλευρά του, πήρε το ροζ φύλλο αγώνα, αλλά χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο Ρίματς , στη τελευταία περίοδο για να φτάσει στην τελική επικράτηση. Τέλος το Μαρούσι, γνώρισε τη συντριβή από την Κροατική, Ζαντάρ με 94-71, κάνοντας ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του για την εφετινή περίοδο.

    Συντριβή για το Μαρούσι

    Την πρώτη του ήττα στο Uleb Cup, γνώρισε το Μαρούσι που συνετρίβη 94-71, από την Ζαντάρ στην Κροατία. Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ουσιαστικά έχασε το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, οπότε βρέθηκε πίσω 55-29. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, οπότε και η Ζανταρ συνέχισε να κυριαρχεί στον αγώνα. Μοναδικός που διασώθηκε ήταν ο νεαρός Στεφανίδης που πέτυχε 10 πόντους.

    Οι συνθέσεις: ΖΑΝΤΑΡ: Στένμπεργκ 12, Βλάντοβιτς 5, Στεπσεβιτς 2, Μπάρατς 3, Τζόνσον 7, Τσίκλιτς 2, Σπράλια 4, Γκετσέτσκι 12, Χιλ 19, ΜΠάνιτς 23, Λάλιτς, Νάγκλιτς 5.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ, Στιούαρτ 11, Μπουντούρης, Σμίλιανιτς 5, Σέκουλιτς 9, Τζόουνς 11, Σπανούλης 8, Κολώκας 6, Καϊμακόγλου 7, Πόποβιτς 4, Στεφανίδης 10, Λόλλας

    Άνετη επικράτηση του Άρη

    Σε ρυθμούς προπόνησης ο Άρης συνέτριψε με 97-58 την τουρκική, Τουρκ Τέλεκομ, στο Αλεξάνδρειο, και έφτασε τις δύο νίκες στην διοργάνωση. Οι "κτρινόμαυροι" με την συμπαράσταση 2000 φίλων του, πήραν από την αρχή το προβάδισμα στο σκορ (23-10) χάρη στον επιθετικό οίστρο των Κόλινς, Καστλ και Σχορτσιανίτη και μετέτρεψαν τελικά το παιχνίδι σε περίπατο.

    Τα δεκάλεπτα:26-11, 44-29, 69-45, 97-58 ΑΡΗΣ: Καστλ 8(1), Κόλινς 11 (2), Φάρμερ 12(1), Μεσεριάκοφ 10, Ραϊσεβιτς 7, Κυρίτσης , Ασημακόπουλος 7(1), Πάντιους 12(1), Στακ 1, Σχορτσιανίτης 15, Καραποστόλου. 6(2).

    ΤΟΥΡΚ ΤΕΛΕΚΟΜ: Φικρέτ 3(1), Κοτς 6, Μαζίκ 9, Μπας 18(1), Ορεν 8, Λαμιζάνα, Ακπινάρ 3(1), Στεφάνοβιτς 4, Γκονούρ 3, Ντιν4 , Γκούνες .

    Δια χειρός Ρίματς

    Με επτά διαδοχικούς πόντους του Σλάβεν Ρίματς στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με την γερμανική Μπάμπεργκ, ο Μακεδονικός μπόρεσε να "γυρίσει" το εις βάρος του σκορ και να φτάσει στη δεύτερη νίκη με 70-65.

    Με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, οι "πράσινοι" κατάφεραν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα, στις δύο πρώτες περιόδους, έχοντας κύριους εκφραστές της προσπάθειας τους, τους Πεν και Τσάνακ.

    Όμως οι Γερμανοί στην τρίτη περίοδο απάντησαν με ένα σερί 11-0, όμως, η Μπάμπεργκ και πρώτα "βιολιά" τους Χάμαν και Μπίχουμ πήραν τα ηνία στα χέρια τους.

    Στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με έξι πόντους (65-59), με τον Μακεδονικό να μη μπορεί από την άλλη να βρει δίοδο προς το καλάθι.

    Από εκεί και πέρα όμως, ανέλαβε ο Σλάβεν Ρίματς, που μ' ένα τρίποντο και τέσσερις συνεχόμενες βολές - ενδιάμεσα προηγήθηκε και ένα καλάθι του Τσάνακ- ο Μακεδονικός έφτασε στο ροζ φύλλο.

    Για τους Κοζανίτες δεν αγωνίστηκε, περισσότερο προληπτικά, λόγω ενοχλήσεων στο πέλμα ο Μανώλης Παπαμακάριος.

    Τέλος, καμία ανησυχία δεν υπάρχει για την υγεία του Αργύρη Πεδουλάκη. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε σήμερα ο Έλληνας τεχνικός επιβεβαίωσαν την αρχική ιατρική εκτίμηση ότι οι ενοχλήσεις που ένιωσε τις τελευταίες μέρες στην καρδιά, ήταν απόρροια πίεσης και άγχους.

    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ: Πάβιτς, Μάλετ 3 (1), Στάφορντ 8 (2), Χελμάνις 9 (1), Μπίχουμ 23 (5), Χάμαν 10 (1), Αρτσιμπονγκ 5, Ενσμίγκερ 7.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Κέτσμαν 13 (3), Τσάνακ 8 (1), Ρίματς 16 (2), Πεν 7 (1), Καφκής 9, Γέλιτς, Χίζνιακ 4, Χάτσον 8, Χαραλαμπίδης 2, Πέτρουλας, Κουτσόπουλος 3.

    Εύκολα και ο ΠΑΟΚ

    Τη δεύτερη νίκη του στο ULEB Cup, πέτυχε και ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Γκράβελιν με 70-83. Πάντως παρά τη άνετη νίκη του, ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα πρέπει να μιλήσει στους παίκτες του, για το πώς δεν πρέπει να μια διαφορά των 18 πόντων να φτάνει στους οκτώ μέσα σε λίγα λεπτά, έστω και αν μετά ξανανέβηκε. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός με εξαιρετική πολυφωνία στην επίθεση.

    Τα δεκάλεπτα: 17-28, 36-48, 52-69, 70-83

    Γκράβελιν (Φαμπρίκ Κουρσιέ): Βέσσον 18 (1), Ουίλσον 10 (2), Όουενς 17 (1), Αντομάιτις 6, Σκιαρρά 2, Ντουμπιε 2, Σάνι 6, Κορτύτεκ 9

    ΠΑΟΚ (Μπάνε Πρέλεβιτς): Μουλαομέροβιτς 12 (2), Κορωνίδης 4, Μανωλόπουλος, Βασιλειάδης 19 (3), Νίελσεν 14 (1), Μέι 7 (1), Μάγλος 10, Βασιλόπουλος 2, Ταμίρ 6 (2), Μπασμίνοφ 9, Μαυροκεφαλίδης

    [04] Ιράκ

    Κρατείται πέντε μέρες από τους Αμερικανούς Συνέλαβαν ανταποκριτή του Αλ Αραμπίγια

    17/11/2004 12:08:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον ανταποκριτή του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια στη Φαλούτζα, αλ-Σάαντι έχεςι συλλάβει και κρατά από την περασμένη Πέμπτη, ο αμερικανικός στρατός, όπως μετέδωσε αργά την Τρίτη το ίδιο το κανάλι. Το δίκτυο προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή, καθώς η αμερικανική διοίκηση στη Φαλούτζα επιβεβαίωσε ότι ο αλ-Σάαντι, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης, "συνελήφθη μαζί με πολλούς άλλους πολίτες και θα αφεθεί ελεύθερος το συντομότερο δυνατόν". Από την πλευρά του, πάντως, το Αλ Αραμπίγια "καταγγέλλει την κράτηση του ανταποκριτή του και καλεί "όλους τους οργανισμούς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διασφαλίσουν την άκεραιότητά του".

    [05] Μ. Ανατολή

    Μόνο υπό αυτή την πρϋπόθεση θα διενεργηθούν "Με τη συμμετοχή όλων" οι παλαιστινιακές εκλογές

    16/11/2004 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην επισήμανση, ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας παλαιστινιακής ηγεσίας χωρίς τη συμμετοχή των Παλαιστινίων που ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προχώρησε ο προσωρινός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραούχι Φατούχ. "Οι εκλογές θα γίνουν με τη συμμετοχή όλων: Πρώτα αυτών που ζουν στην Ιερουσαλήμ μετά αυτών της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παράλληλα ο κ. Φατούχ δήλωσε, ότι δε θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. "Ανέλαβα αυτό το πόστο του προσωρινού προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής για μια περίοδο 60 ημερών γιατί είμαι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου. Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία. Μετά από την εκλογή του νέου ηγέτη μας, θα επιστρέψω στο κοινοβούλιο", επισήμανε ο Ραούχι Φατούχ. Ο ίδιος τόνισε, ότι το κοινοβούλιο θα επιληφθεί του ζητήματος των εκλογών μόνο στην περίπτωση, που η Παλαιστινιακή Αρχή διαπιστώσει, ότι δεν είναι σε θέση να τις οργανώσει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μποϊκοτάρουν τις εκλογές Χαμάς και Τζιχάντ

    [06] Κοινωνία

    Νέος γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης στην ΕΡΤ

    17/11/2004 7:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάνης, στη θέση του παραιτηθέντος Γιώργου Λεβεντογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ΕΡΤ αναβαθμίζεται

    [07] Κοινωνία

    Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο Τριάντα ένα χρόνια μετά

    17/11/2004 7:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 11:31:39 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 31η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Κλειστό θα μείνει από τις 2 το μεσημέρι το κέντρο της πρωτεύουσας ενώ 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Οι πύλες του Ιδρύματος θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 14:00, καθώς θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα. Λόγω της πορείας, από τις 14:00 θα αρχίσει να διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους του κέντρου, ενώ τροποποιήσεις θα γίνουν στα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ. Από τις 6:00 το πρωί έχει απαγορευτεί η στάθμευση των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη Θεσσαλονίκη.

    Επίκαιρος ο αγώνας του Πολυτεχνείου

    Επίκαιρο χαρακτήρισε τον αγώνα των νέων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο.

    "Ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία [] είναι και σήμερα επίκαιρος για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για να φτιάξουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, όπου ο κάθε πολίτης θα έχει ρόλο. Είναι μια αέναη και μόνιμη προσπάθεια, στην οποία εμείς θα βρεθούμε στην πρωτοπορία", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόκκινα γαρύφαλλα στους ήρωες

    Τριάντα ένα χρόνια μνήμης...

    Σχετικά Links:

    Δείτε εδώ τις τροποποιήσεις των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

    [08] Ιράκ

    Νέος γύρος επιθέσεων στη Φαλούτζα

    17/11/2004 8:20:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζεται ο ανελέητος βομβαρδισμός της Φαλούτζα από τις αμερικανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης. Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και εντάθηκαν με την ώρα. Ο αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει ότι όλη η πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχό του, ωστόσο, σε πολλά προάστια της Φαλούτζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίσταση από μεμονωμένες ομάδες ανταρτών. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων" έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 Ιρακινοί μαχητές, ενώ ισάριθμος αριθμός ανταρτών έχει συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαίνονται οι συγκρούσεις στη Φαλούτζα

    Φλέγεται η Φαλούτζα

    Ισοπεδώθηκε η Φαλούτζα

    Ώρα μηδέν στη Φαλούτζα

    [09] Πολιτική

    Με την κατάθεση του πρώην υπαρχηγού ΓΕΣ Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους εξοπλισμούς

    17/11/2004 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατάθεση του Μηνά Κοντραφούρη, πρώην Β υπαρχηγού ΓΕΣ, συνεχίστηκε την Τρίτη το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις προμήθειες των αμερικανικών ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37 και των ρωσικών πυραύλων TOR-M1. Στην κατάθεσή του, ο κ. Κοντραφούρης είπε ότι τα δύο πρώτα ραντάρ TPQ-37 αγοράστηκαν το 1997 και ότι, δύο χρόνια αργότερα, ο τότε υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, έλαβε την αρχική έγκριση προμήθειας, για αγορά άλλων έξι ραντάρ TPQ-37. Μέχρι τότε, είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι υπήρχαν άλλα συστήματα που μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του Πυροβολικού, ενώ πρόσθεσε ότι η δοκιμή των δύο πρώτων ραντάρ το Νοέμβριο του 1999, κατέδειξε σοβαρά τεχνικά προβλήματα.

    Προβλήματα με τα αμερικανικά συστήματα

    Ο κ. Κοντραφούρης, είπε ότι η απόφαση του τότε Υπουργού Άμυνας, είχε ληφθεί το 1999, βάσει εισήγησης του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που "φωτογράφιζε" τα αμερικανικά ραντάρ, επί τη βάσει της "ομοιοτυπίας" τους με τα αρχικά δύο TPQ-37 και της ελπίδας εξασφάλισης καλύτερης τιμής σημειώνοντας ότι το στοιχείο της ομοιοτυπίας είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει υποστήριξη όσον αφορά τα ανταλλακτικά αλλά και εμπειρία για τα συστήματα από το προσωπικό. Ωστόσο, τόνισε, ότι η "ομοιοτυπία δεν είναι το πλέον βασικό κριτήριο, καθώς προηγούνται τα επιχειρησιακά κριτήρια".

    Μόλις διαπιστώθηκαν τα προβλήματα των συστημάτων, το 1999, η ιεραρχία του ΓΕΣ συμπλήρωσε Φύλλο Ενημέρωσης και Εισηγήσεων (ΦΕΕ) προς τον κ. Τσοχατζόπουλο στο οποίο εκτός από τα προβλήματα αναφερόταν ότι στην αγορά είχαν εμφανιστεί δύο άλλα συστήματα, με καλύτερες προδιαγραφές. Ως εκ τούτου, το ΓΕΣ εισηγήθηκε την άρση των διαπραγματεύσεων και τη συναξιολόγηση όλων των συστημάτων, εισήγηση την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος απέρριψε, τον Ιανουάριο του 2000, και ένα μήνα αργότερα υπέγραψε σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία των ραντάρ, RΑΥTHΕON.

    Το ΚΥΣΕΑ δεν αντιτάχθηκε στην αγορά των TOR-M1

    Ο κ. Κοντραφούρης τόνισε ότι ο Υπουργός δεν ήταν υποχρεωμένος να δεχθεί την εισήγηση, αλλά ούτε και ο αρχηγός ΓΕΣ να ακολουθήσει άλλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα να απευθυνθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέμειναν να αναδεικνύουν με ερωτήσεις τους ότι η ιεραρχία του ΓΕΣ, όφειλε είτε να απευθυνθεί στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (και όχι στον υπουργό) για να διατυπώσει τις ενστάσεις της απέναντι στην προμήθεια, είτε να συγκαλέσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), προκειμένου να αλλάξει την αρχική απόφαση που "φωτογράφιζε" τα συγκεκριμένα ραντάρ. Απαντώντας στη θέση αυτή, ο πρώην υπαρχηγός του ΓΕΣ, επεσήμανε ότι στο ενημερωτικό έγγραφο που εστάλη στον κ. Τσοχατζόπουλο, υπέγραφαν τρία από τα πέντε μέλη του ΑΣΣ.

    Στο επιχείρημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Ακριβάκη, ότι δεν ενδείκνυτο η διακοπή των διαπραγματεύσεων ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωσή τους, ο μάρτυρας απάντησε ότι το Υπουργείο δεν ήταν υποχρεωμένο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα από την αποστολή του εγγράφου.

    Αναφορικά με τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1, ο κ. Κοντραφούρης είπε ότι το σύστημα της διασύνδεσης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, κάτι στο οποίο υστερούσαν ιδιαίτερα οι TOR-M1, είναι σημαντικό, γιατί με βάση αυτό το σύστημα που υπάρχει, μπορούν γρήγορα να ενημερώνονται οι μονάδες και οι χειριστές των συστημάτων για εχθρικά αεροσκάφη. Ωστόσο, όπως είπε ο μάρτυρα, το ΓΕΣ ενδιαφέρεται περισσότερο για άμυνα του σημείου και της μονάδας που κινείται, των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων ταξιαρχιών, έναντι προσβολών εναντίον τους και όχι για το γενικότερο σύστημα αεράμυνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ανάγκη της διασύνδεσης για ενημέρωση και ταχύτητα αντιδράσεως.

    Σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγό του ΓΕΣ, τα παραπάνω "προφανώς έπαιξαν ρόλο" στην τελική επιλογή για αγορά των TOR-M1 από τον στρατό ξηράς και παράλληλη απόρριψή τους από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία επέλεξε να αγοράσει το ανταγωνιστικό σύστημα CROTAL. Τέλος, αναφέρθηκε ότι στο ΚΥΣΕΑ δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων TOR-M1.

    [10] Κόσμος

    Η Ινδία εξετάζει μαζικότερη αποχώρηση από το Κασμίρ

    17/11/2004 9:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2004 10:31:30 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ πραγματοποιεί σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αλλά και πανηγυρισμών για την έναρξη της μείωσης των ινδικών στρατιωτικών δυνάμεων από αυτήν την ταραγμένη περιοχή των Ιμαλαΐων στα σύνορα Ινδιών και Πακιστάν. Οι δύο χώρες, που έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για το Κασμίρ, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν δρομολογήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με σκοπό την επίλυση των διαφορών τους. Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν τον περασμένο μήνα τον περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και τη διοίκηση της από κοινού.

    Σήμερα, ένα τάγμα 1.000 Ινδών αλεξιπτωτιστών αποχώρησε από το βόρειο Κασμίρ, εγκαινιάζοντας την συμφωνία, με αυτή τη συμβολική κίνηση, ανήμερα της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στη θερινή πρωτεύουσα του κρατιδίου, τη Σριναγκάρ. Μάλιστα ο Σίνγκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του εξετάζει την περαιτέρω μείωση του στρατού στην περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι θα περιοριστούν οι βιαιότητες των αυτονομιστών. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον κυβερνήτη του Κασμίρ Μοχάμεντ Σαγίντ ως ένα μεγάλο βήμα προς τη σταθεροποίηση της περιοχής. Οι δυνάμεις της Ινδίας στο Κασμίρ υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 250.000 οπλίτες.

    Πάντως ο ερχομός του Σίνγκ προϋπαντήθηκε από συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας, στις οποίες έχασαν τη ζωής τους δύο αυτονομιστές, ενώ δύο στρατιώτες και ένας πολίτης τραυματίστηκαν.

    Οι ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ένα ερειπωμένο συγκρότημα κτηρίων, το Κέντρο Σουλαϊμάν, σε απόσταση μόλις 200μ από το στάδιο Σέρι Κασμίρ, όπου θα απηύθυνε την ομιλία του στο πλήθος ο Μανμοχάν Σίνγκ.

    [11] Κόσμος

    Βόμβα σε κινηματογράφο του Πακιστάν

    17/11/2004 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε σε κινηματογράφο στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δύο άτομα και 29 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την αστυνομία ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε πλαστική τσάντα και εξερράγη χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους δράστες ή τα κίνητρά τους.

    [12] Αθλητισμός

    "Κόλλησαν" στην ισοπαλία τα "καγκουρό"

    17/11/2004 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε ρυθμούς Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 ζουνε και αναπνέουν πολλές χώρες, που συνεχίζουν τους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας. Στην αναμέτρηση του Λονδίνου Αυστραλία και Νορβηγία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2.Τα γκολ των "καγκουρό" σημείωσαν οι Καχίλ (45) και Σκόκο (58), ενώ για τη Νορβηγία σκόρερ χρίστηκαν οι Ιβερσεν (41) και Πέντερσεν (73). Σε άλλο φιλικό που διεξήχθη στην Ιρλανδία, η γηπε3δούχοι επιβλήθηκαν 1-0 της Κροατίας με γκολ του επιθετικού της Τότεναμ Ρόμπι Κιν στο 24.

    [13] Κοινωνία

    Που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων Προανάκριση για τα γεγονότα στον Εχίνο

    17/11/2004 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας της Ξάνθης για τα γεγονότα που συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης στον Εχίνο της Ξάνθης. Σύμφωνα με το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, η κινητοποίηση των Μουσουλμάνων της περιοχής οφείλεται σε "δυσαρέσκεια επειδή θεώρησαν ότι προσεβλήθη το θρησκευτικό τους συναίσθημα" όταν "ηθοποιός εμφανίστηκε απρεπώς ντυμένη σε τέμενος του Εχίνου", λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς "Αρχιπέλαγος" του τηλεοπτικού καναλιού Alpha. Την προανάκριση στο Τμήμα Ασφάλειας επόπτευαν το βράδυ ο Εισαγγελέας Ξάνθης, Γιώργος Καντσίδης, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υποστράτηγος Αθανάσιος Κατσάρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επεισοδιακά τα γυρίσματα του "Αρχιπελάγους"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2004 - 9:53:32 UTC