Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έσβησε ο Αραφάτ... Θρηνεί η Παλαιστίνη
  • [02] Προειδοποιεί το FBI Φοβού την "ηλεκτρονική" τρομοκρατία
  • [03] Εντείνεται η μάχη στη Φαλούτζα
  • [04] Από την πασαρέλα στη ...Βουλή
  • [05] Ισοτιμία εντός δύο μηνών Με διαδικασία- εξπρές η αναγνώριση πτυχίων
  • [06] 17 νεκροί και 20 τραυματίες Φονική έκρηξη στη Βαγδάτη
  • [07] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα "Στόχος η συναίνεση
  • [08] Ικανοποίηση από το Πακιστάν Λιγότεροι Ινδοί στο Κασμίρ
  • [09] Ενδιάμεση έκθεση Γκαργκάνα Αυξήσεις στα επίπεδα της παραγωγικότητας
  • [10] Ρέντναπ κατά Ζάετς
  • [11] Αντιδράσεις για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου
  • [12] Φοιτητές εναντίον Μαφίας
  • [13] Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου Εικοσιτετράωρη απεργία στα νοσοκομεία
  • [14] Αναθέρμανση για Ματεγιάν
  • [15] Φόβοι για νέο κύκλο αίματος Πένθος και απειλές
  • [16] "Πράσινο φως" για τη διεκδίκηση του EURO 2012
  • [17] Νέοι τραυματισμοί στην Λιόν
  • [18] Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ Καμία ανησυχία από τις διοξίνες
  • [19] Ξεχάστε τους επιθετικούς
  • [20] Με διάλογο "θα κλείσουν" τα εκκρεμή θέματα Δεν αλλάζει το ασφαλιστικό
  • [21] Συνάντηση Καραμανλή με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

    [01] Μ. Ανατολή

    Έσβησε ο Αραφάτ... Θρηνεί η Παλαιστίνη

    11/11/2004 10:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 6:38:40 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο Γιάσερ Αραφάτ, ο ιστορικός ηγέτης και σύμβολο του παλαιστινιακού λαού, χωρίς μέχρι και αυτή την ώρα να έχει δοθεί καμία ερμηνεία τόσο για την ασθένεια του όσο και για τη ραγδαία επιδείνωση, που τον οδήγησε στο θάνατο. Η καρδιά του Αμπού Αμάρ, όπως ήταν το επαναστατικό του ψευδώνυμο κατά τη διάρκεια των 40χρονων αγώνων του για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σταμάτησε να χτυπά στις 4.30 π.μ. ώρα Ελλάδας (3.30 π.μ. ώρα Γαλλίας) στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου νοσηλευόταν από τις 29 Οκτωβρίου, και αμέσως η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου. Πλήθος Παλαιστινίων ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας πυροβολώντας στον αέρα ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη κηρύχθηκε 40ήμερο πένθος. Η ταφή θα γίνει το Σάββατο στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, ενώ η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κάιρο. Στο μεταξύ οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη είναι ραγδαίες καθώς ορκίστηκε ήδη προσωρινός Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Ράουχι Φατούχ.

    Το χρονικό της ασθένειας και του θανάτου

    Επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) εξελέγη ο υπαρχηγός του Αραφάτ και πρώην πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς ενώ αρχηγός της Φατάχ, της οργάνωσης, που ίδρυσε ο Αραφάτ τη δεκαετία του 60, ορίσθηκε ο Φαρούκ Καντούμι, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ΟΑΠ.

    Ο διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Φατάχ στις πρώτες του δηλώσεις σήμερα τόνισε, πως είναι ανοικτός σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αλλά είναι και έτοιμος να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα αν αυτές αποτύχουν.

    "Η αντίσταση είναι ο δρόμος για να φτάσουμε σε μια πολιτική διευθέτηση", δήλωσε ο Φαρούκ Καντούμι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Μανάρ της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

    "Δεν λέμε πως είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ισραηλινό στρατό. Αλλά αυτή η πολιτική αποφασίσθηκε από την ΟΑΠ όταν ο μάρτυρας αδελφός μας Αμπού Αμάρ (Γιάσερ Αραφάτ) στάθηκε μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη το 1974 και είπε, "Κρατώ ένα τουφέκι στο ένα χέρι και ένα κλαδί ελιάς στο άλλο. Μην αφήσετε να πέσει το κλαδί ελιάς από το χέρι μου", δήλωσε ο Καντούμι προσθέτοντας: "Αυτό σημαίνει ότι είμαι έτοιμος για πολιτικές συνομιλίες, αλλά αν αποτύχουν θα συνεχίσουμε να κρατάμε το τουφέκι και αυτό είναι σαφές από το 1974".

    Η Γαλλία τιμά τον Αραφάτ

    Η μεταφορά της σορού του Γιάσερ Αραφάτ θα γίνει σήμερα το απόγευμα με στρατιωτικό αεροσκάφος από τη στρατιωτική βάση του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι, όπου και θα του αποδοθούν τιμές παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν ενώ ο Προέδρος Ζακ Σιράκ έσπευσε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί, που έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες Παλασιστινίους, προκειμένου να απευθύνει το "ύστατο χαίρε" στο φίλο του, όπως είπε.

    Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε πρώτο το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα περίπου στις 6 π.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ αμέσως το επιβεβαίωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σαέμπ Ερεκάτ. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε λίγο αργότερα από τον γραμματέα της παλαιστινιακής προεδρίας Ταγιέμπ Αμπντ αλ Ραχίμ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. "Η παλαιστινιακή ηγεσία θρηνεί για τον Γιάσερ Αραφάτ. Μια μεγάλη καρδιά σταμάτησε να χτυπά", είπε με δάκρυα στα μάτια ο Παλαστίνιος αξιωματούχος. Το θάνατο του Αραφάτ επιβεβαίωσε από τη Γαλλία και ο αρχίατρος του στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί, Κριστιάν Εστριπό. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος ηγέτης άφησε την τελευταία του πνοή στις 04:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με Παλαιστίνους αξιωματούχους το φέρετρο του Αραφάτ θα είναι πέτρινο και όχι ξύλινο, ώστε να μπορέσει μια μέρα να ενταφιαστεί στην Ιερουσαλήμ, όπως ήταν και η επιθυμία του.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στη Γαλλία πριν 15 μέρες, στις 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις. Από τη μέρα εκείνη η μόνη επίσημη ανακοίνωση που έγινε για τα αίτια της ασθένειας του ήταν η αναφορά στη χαμηλή ποσότητα των αιμοπεταλίων στο αίμα του. Αυτό έδωσε λαβή για δεκάδες εικασίες και πληροφορίες. Αλλά το τόσο το ενδεχόμενο της λευχαιμίας όσο και της δηλητηρίασης αποκλείστηκαν από τους θεράποντες ιατρούς του, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν μία άλλη λογική εξήγηση.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού λαού ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε κώμα. Από τη στιγμή εκείνη η επιδείνωση της υγείας του υπήρξε ραγδαία ενώ την περασμένη Τρίτη οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ηπατική ανεπάρκεια. Έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, όπου όπως ανακοίνωναν οι Παλαιστίνοι αξιωματούχοι ο Αραφάτ ήταν μεν στη ζωή αλλά τόσο η καρδιακή όσο και η αναπνευστική λειτουργία του υποστηριζόταν μηχανικά, κάνοντας πλέον την κατάληξη του θέμα ωρών. Παρόλα αυτά οι Παλαιστίνιοι δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται να αποσυνδεθούν τα μηχανήματα, όσο ο Πρόεδρος αναπνέει καθώς η ευθανασία αντίκειται στη σαρία.

    Η κηδεία και η ταφή

    Η σορός του Παλαιστίνιου ηγέτη θα ταφεί το Σάββατο στη Ραμάλα, όπου έχει μεταφερθεί ειδικά για το λόγο αυτό χώμα από την Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε ο Αχμέντ Γκουνέιν, στέλεχος της Φατάχ. Ο Αραφάτ είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, αλλά η ισραηλινή Κυβέρνηση το απέκλεισε κατηγορηματικά. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα ταφεί στο αρχηγείο του, όπου ζούσε αποκλεισμένος τα τελευταία 2,5 χρόνια ενώ σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους το φέρετρο του θα είναι πέτρινο και όχι ξύλινο, ώστε να μπορέσει μια μέρα, όταν υπογραφεί συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, να ενταφιαστεί στην Ιερουσαλήμ.

    Στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 π.μ. στο Κάιρο θα παραστούν μεταξύ άλλων ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προεδρεύων, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλία, της Γερμανίας και της Ισπανίας, Τζακ Στρο, Μισέλ Μπαρνιέ, Γιόσκα Φίσερ και Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Τις ΗΠΑ, θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς.

    Στην κηδεία θα παραστούν επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Κυβέρνησης Χούι Λιανγκιού, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Γιανγκ-Κουάν καθώς και οι ηγέτες της Ιορδανίας, Υεμένης, Αλγερίας, Αιγύπτου και Βραζιλίας.

    Tην ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ στην κηδεία θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Φόβοι για νέο κύμα βίας

    Την ίδια στιγμή, έκδηλος είναι ο φόβος για νέο κύμα βίας από την πλευρά των παλαιστινιακών κινημάτων. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς. Με ανακοίνωση της, που διαβάστηκε δημοσίως σε τζαμί η Χαμάς απηύθυνε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι, θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    "Η απώλεια του μεγάλου ηγέτη θα ενδυναμώσει την αποφασιστικότητά μας και τη σταθερότητά μας για να συνεχίσουμε τη Τζιχάντ (Ιερό Πόλεμο) και την αντίσταση κατά του σιωνιστή εχθρού μέχρι να επιτευχθεί η νίκη και η απελευθέρωση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς. Από τη μεριά του ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "δηλητηρίασε το αίμα" του Γιάσερ Αραφάτ ,σε δήλωσή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    "Κατηγορώ το Ισραήλ ότι, δηλητηρίασε το αίμα του Αμπού Αμάρ" υποστήριξε ο Χάλεντ Μεσάαλ, σημειώνοντας ότι οι γιατροί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί του Παρισιού δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν το δηλητήριο.

    Ο Μεσάαλ τόνισε μάλιστα ότι παρά λίγο και ο ίδιος να πέσει θύμα παρόμοιας απόπειρας δηλητηρίασης πριν επτά χρόνια από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

    "Πριν επτά χρόνια ,ήμουν θύμα μιας ανάλογης επιχείρησης δηλητηρίασης, και οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τα ίχνη στο αίμα μου. Αλλά τότε το Ισραήλ υποχρεώθηκε να δώσει το αντίδοτο, επειδή είχαμε συλλάβει δύο πράκτορες της Μοσάντ" ισχυρίστηκε ο Μεσάαλ.

    "Το Ισραήλ σκότωσε τον Γιάσερ Αραφάτ. Σκοτώνοντας σήμερα τον Αραφάτ, το Ισραήλ δολοφόνησε και τη διαδικασία διευθέτησης. Σκότωσε εκείνον με τον οποίο δημιούργησε αυτή τη διαδικασία", πρόσθεσε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Η θεωρία της δηλητηρίασης έχει διαψευστεί πολλές φορές πάντως από τους Παλαιστίνιους ηγέτες. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ διαβεβαίωσε χθες ότι, ο Αραφάτ δεν δηλητηριάστηκε.

    Την υπόθεση της δηλητηρίασης διέψευσε σήμερα και ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Εξωτερικών Ιλάν Χαλέβι. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 δήλωσε ότι, είναι "πεπεισμένος", πως ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε από φυσιολογικά αίτια.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση επί 13 ημέρες στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί στο Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι, να αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή, ο Χαλέβι απάντησε: "όχι, είμαι σίγουρος ότι δεν αποσυνδέθηκε".

    "Είμαι σίγουρος ότι τον άφησαν να πεθάνει γιατί δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνουν για να τον σώσουν", δήλωσε ο Χαλέβι, ο οποίος επανέλαβε τη δήλωση που έκανε τα ξημερώματα ο επικεφαλής του παλαιστινιακού θρησκευτικού συμβουλίου Ταϊσίρ αλ Ταμίμι, ότι η ευθανασία αποκλείεται γιατί αντιτίθεται στην ισλαμική νομοθεσία (σαρία).

    Ο Χαλέβι είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κενό εξουσίας στην Παλαιστίνη και ότι το θέμα της ηγεσίας θα αποφασισθεί σε πνεύμα συνεργασίας και μετά από τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών εντός 60 ημερών όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    Από τη μεριά τους οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, της ένοπλης οργάνωσης, που πρόσκειται στη Φατάχ, το κίνημα, που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να πλήξουν το Ισραήλ "παντού" καθιστώντας "τους σιωνιστές εχθρούς και την κυβέρνηση Σαρόν υπεύθυνους για τη δολοφονία του ηγέτη - συμβόλου Αμπού Αμάρ (Γιάσερ Αραφάτ) επειδή τον πολιορκούσαν επί τρία χρόνια στη Μουκάτα", το γενικό αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Οι Ταξιαρχίες "καλούν όλους τους ακτιβιστές τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να χτυπούν βίαια τις θέσεις των κατακτητών, όπου κι αν βρίσκονται", καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Συγχρόνως, ο ισραηλινός στρατός από τα ξημερώματα επέβαλλε πλήρη αποκλεισμό στη Δυτική Όχθη, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο, απαγορεύοντας στους Παλαιστινίους, που διαθέτουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ να μπαίνουν στο ισραηλινό έδαφος μέχρι νεωτέρας.

    Θρήνος και πενθος...

    Με την είδηση του θανάτου του Αραφάτ πλήθος Παλαιστινίων ξεχύθηκαν στους δρόμους και με κραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα εκδήλωναν τη θλίψη τους. Μικρά παιδιά αλλά και φοιτητές στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια διαδήλωσαν για το θάνατο του ηγέτη τους. Στην είσοδο του καταυλισμού Τσάτι, στην πόλη της Γάζας. διαδηλωτές άρχισαν να καίνε ελαστικά αυτοκινήτων αποκλείοντας τους δρόμους, οι μουεζίνηδες στα τεμένη της Γάζας έψαλλαν στίχους του Κορανίου, ενώ η παλαιστινιακή τηλεόραση μεταδίδει από το πρωί προσευχές σε ένδειξη πένθους. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή, που μετέφεραν οι ανταποκριτές.

    Δεκάδες σωματοφύλακες του Αραφάτ προσπαθούσαν να ανασυνθέσουν τα ερείπια στο κατεστραμμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα, προκειμένου να αναρτήσουν μεσίστια τη σημαία. Ένας ηλικιωμένος κατέρρευσε μπροστά από τη Μουκάτα, το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Περαστικοί ξέσπαγαν σε αναφιλητά. Η Ραμάλα πενθεί για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, αλλά κλαίει για την απώλεια "ενός πατέρα".

    Δύο ώρες μετά τη ανακοίνωση του αναμενόμενου εδώ και μέρες θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στη πλατεία αλ Μανάρα στο κέντρο της Ραμάλα, μπροστά από τη Μουκάτα, το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη όπου παρέμεινε επί τρία χρόνια αποκλεισμένος από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    "Ο Θεός είναι μεγάλος", "Αμπού Αμάρ σε υποστηρίζουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα", "Όχι στους διαπραγματευτές της CIA", φωνάζουν οι διαδηλωτές, που κρατούν πορτρέτα του Αραφάτ και παλαιστινιακές σημαίες. Πυρπολούν λάστιχα στους δρόμους της Ραμάλα.

    Στην πλατεία αλ Μανάρα από ένα τηλεβόα ακούγονται στίχοι του Κορανίου. Ξαφνικά δύο νέοι σκαρφαλώνουν στην μεταλλική κατασκευή στο κέντρο της πλατείας και αναρτούν ένα πορτραίτο του Αραφάτ. Ο ένας αρχίζει να απαγγέλλει αποσπάσματα από την περίφημη ομιλία του Παλαιστίνιου ηγέτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1974. "Ηλθα με ένα κλαδί ελιάς στο ένα χέρι και ένα όπλο στο άλλο. Μην αφήσετε να πέσει από το χέρι μου το κλαδί ελιάς", λέει.

    Ο Ράεντ Ασφούρ, ένας δικηγόρος, παρακολουθεί τη σκηνή και αρχίζει να κλαίει σιγά. ""Αυτό που αισθάνομαι είναι πολύ ισχυρό για να μπορέσω να το εκφράσω. Ο Αραφάτ είναι περισσότερο από πατέρας για μας όλους. Από τότε που γεννηθήκαμε, ζούμε μαζί του, δεν γνωρίζουμε παρά αυτόν. Κανείς δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει", λέει.

    "Είναι ένας πατέρας", επαναλαμβάνει η Εσπεράνς Κορτ, μία χριστιανή από τη Ραμάλα.

    "Είναι η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μας. Ο Αραφάτ είναι ο μόνος που μας καταλάβαινε, ο μόνος που δεν υποχώρησε στους Ισραηλινούς. Θα υπάρξουν και άλλοι ηγέτες, υπάρχουν τόσοι πολλοί. Αλλά χωρίς αυτόν θα χαθούμε", λέει ο Ράεντ Ασφούρ.

    Μαύρες σημαίες υψώθηκαν στον καταυλισμό της Μπακάα, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ιορδανίας όπου ζουν 120.000 Παλαιστίνιοι που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Τα καταστήματα και τα σχολεία είναι κλειστά στον καταυλισμό, όπως και σε ολόκληρη την Ιορδανία.

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν από το πρωί στους δρόμους του καταυλισμού Γιαρμούκ, του μεγαλύτερου παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού της Συρίας , στα προάστια της Δαμασκού, φωνάζοντας συνθήματα για τον Γιάσερ Αραφάτ, καίγοντας ισραηλινές σημαίες και ποδοπατώντας άστρα του Δαυίδ. "Μην λέτε ότι, ο Γιάσερ είναι νεκρός, ο Γιάσερ είναι ζωντανός και είναι μαζί μας", φώναζαν.

    Εξάλλου έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στο μεγαλύτερο στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο, το Αϊν Αλ Χάλουα. Γοερές κραυγές θρήνου και βολές όπλων από τους μαχητές της Χαμάς κάλυψαν το χώρο μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων ένα άτομο τραυματίσθηκε από τα πυρά.

    Από τα μεγάφωνα του στρατοπέδου ακούγονταν στίχοι του Κορανίου και στήλες μαύρου καπνού είχαν καλύψει τον περιβάλλοντα χώρο από ελαστικά αυτοκινήτων που έκαιγαν οι Παλαιστίνιοι καθώς οι θρηνούντες φώναζαν " Αμπου Αμαρ (Αραφάτ) πού είσαι;".

    Η Αϊν Αλ Χάλουα είναι ένα από τα δεκάδες στρατόπεδα του Λιβάνου όπου διαμένουν 350.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

    Η νέα παλαιστινιακή ηγεσία

    Γρήγορα τέθηκε σε κίνηση και χωρίς εμφανείς δυσκολίες ο μηχανισμός διαδοχής του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, καθώς οι παλαιστινιακοί θεσμοί εξουσίας σπεύδουν να πληρώσουν το κενό, που δημιουργεί η απώλεια του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων. Η παλαιστινιακή ηγεσία προχώρησε αμέσως στην αντικατάσταση του Γιάσερ Αραφάτ στις τρεις θέσεις κλειδιά, που κατείχε: πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αρχηγός της Φατάχ και πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ εξέλεξε το πρωί τον πρώην πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς στην προεδρία της οργάνωσης. Από τη θέση αυτή θα είναι αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, που βρίσκονται στο σημείο μηδέν από τον Ιανουάριο του 2001 και με τις επαφές με τις παλαιστινιακές οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα τις ισλαμικές οργανώσεις.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς, 69 ετών, ήταν μέχρι σήμερα δεύτερος στην ιεραρχία της ΟΑΠ υπό τη σκιά του Αραφάτ. θεωρείται μετριοπαθής, εχθρικός προς την "στρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα" και ένας από τους αρχιτέκτονες των συμφωνιών για την παλαιστινιακή αυτονομία που συνομολογήθηκαν το 1993 με το Ισραήλ.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ προνομιακός συνομιλητής και δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Αντίστοιχα η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ εξέλεξε τον Φαρούκ Καντούμι νέο αρχηγό της οργάνωσης.

    Ο Καντούμι, έχει διατελέσει δεύτερος στην ιεραρχία της Φατάχ, αλλά έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εξαιτίας της αντίθεσής του στις συμφωνίες του 1993 με το Ισραήλ. Διαμένοντας στην Τύνιδα είναι απομακρυσμένος από τα κέντρα της εξουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Ράουχι Φατούχ ορκίσθηκε σήμερα προσωρινός Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής όπως προβλέπει ο παλαιστινιακός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι είναι δυνατή η οργάνωση της ψηφοφορίας στο διάστημα αυτό.

    "Πρακτικά είναι δυνατή η οργάνωση της ψηφοφορίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί την ερχόμενη Άνοιξη", λέει ο πολιτειολόγος Αλί αλ Ζαρμπάουϊ, Ωστόσο θα πρέπει "ο ισραηλινός στρατός να άρει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων, να επιτρέψει στους υποψήφιους να κυκλοφορήσουν ελεύθερα για την προεκλογική τους εκστρατεία, να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές το 1996", όταν ο Γιάσερ Αραφάτ είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

    "Όταν ζούσε ο Αραφάτ, το Ισραήλ δεν είχε εκφράσει καμία πρόθεση να άρει τα εμπόδια αυτά στις εκλογές, που θα σήμαιναν την επανεκλογή του Γιάσερ Αραφάτ", λέει ο πολιτειολόγος Ντάνι Ρουμπινστάιν.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι και ο Ράουχι Φατούχ θα έχουν από κοινού τον έλεγχο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, που προηγουμένως ανήκε αποκλειστικά στον Γιάσερ Αραφάτ.

    Ο Αχμεντ Κορέι, 67 ετών, θεωρείται "ήρεμη δύναμη" εν μέσω της αδιάκοπης παλαιστινιακής πολιτικής αναταραχής. Είναι πρωθυπουργός από το 2003 και είναι ο "άνθρωπος των δύσκολων αποστολών", στον οποίο ο Αραφάτ είχε αναθέσει επανειλημμένως τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς.

    Η πρώτη του αποστολή και δοκιμασία θα είναι η επιτυχής οργάνωση της τελετής της ταφής του Γιάσερ Αραφάτ με την αποφυγή ταραχών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια συγκίνηση

    Mια ζωή αγώνες

    [02] Τεχνολογία

    Προειδοποιεί το FBI Φοβού την "ηλεκτρονική" τρομοκρατία

    11/11/2004 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο FBI το ενδεχόμενο "ηλεκτρονικής" τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι δράστες θα μπορούσαν να χτυπούν, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους, από μεγάλη απόσταση, χωρίς να εντοπίζονται. Το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο δεν αποτελεί πλέον "παιχνίδι" των, παθιασμένων με την τεχνολογία, εφήβων, αλλά τομέα, στον οποίο δραστηριοποιούνται καλά εκπαιδευμένες συμμορίες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υποδιευθυντής του FBI, Στιβ Μαρτίνεζ, σε συνέδριο με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στο Μαϊάμι. "Τα εργαλεία και οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούν αυτοί οι ταλαντούχοι χάκερς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν την οικονομία μας και να επιτεθούν στις κρίσιμες υποδομές μας, στο πλαίσιο ενός τρομοκρατικού σχεδίου", τόνισε, κρούοντας τον "κώδωνα του κινδύνου".

    Η Αν. Ευρώπη "παράδεισος" των χάκερς

    Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει διαπιστωθεί στις ΗΠΑ "στροφή" του οργανωμένου εγκλήματος προς το χώρο του Διαδικτύου. Στην Ανατολική Ευρώπη, αντίθετα, οι συμμορίες έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τον Κυβερνοχώρο, καθώς η νομοθεσία για τη διακίνηση ηλεκτρονικών δεδομένων είναι ανεπαρκής.

    Το "σπάσιμο" προγραμμάτων και η κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων είναι οι συνηθέστερες μορφές, που παίρνει το οργανωμένο ηλεκτρονικό έγκλημα, σε αυτές τις χώρες.

    Μάλιστα, τα μεγάλα χρηματικά ποσά, που αποσπώνται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες, προκειμένου να εξαπολύσουν επίθεση στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, συνεργάζεται με ξένες κυβερνήσεις για να καλυφθεί το νομικό κενό, όπως επεσήμανε ο Μαρτίνεζ.

    [03] Ιράκ

    Εντείνεται η μάχη στη Φαλούτζα

    11/11/2004 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 6:10:32 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στην πολύπαθη Φαλούτζα οι μάχες, μαίνονται για τέταρτη μέρα, από την έναρξη της επίθεσης μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων και ανταρτών, για τον έλεγχο της σουνιτικής πόλης. Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου AC-130, εξαπέλυσε το πρωί επίθεση στις βορειοανατολικές συνοικίες της πόλης, ενώ οι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες δεν είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι εικόνες, που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν αμερικανικά άρματα μάχης να προελαύνουν ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια και καπνούς να αναδύονται, κυρίως γύρω από τα τζαμιά, που ήταν το επίκεντρο των μαχών. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε, την Πέμπτη, ο λοχαγός Ρόμπερτ Μπόντις, οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή Τζολάν, προπύργιο των ανταρτών στη Φαλούτζα, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 500 αντάρτες και έχουν συλληφθεί εκατοντάδες.

    Σε αμερικανικά χέρια το 75% της πόλης

    Στο μεταξύ, ο Τιμ Κράτσερ, διοικητής των πεζοναυτών είπε, ότι ο αμερικανικός στρατός μπόρεσε εύκολα να συντρίψει αυτούς τους θύλακες αντίστασης και να διασφαλίσει πιο γρήγορα την κυριαρχία του στην πόλη χρησιμοποιώντας "τη στρατιωτική υπεροχή του". Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αμερικανική διοίκηση επέλεξε "μια πιο προσεκτική προσέγγιση ώστε ν αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να έχουμε θύλακες αντίστασης", είπε ο Αμερικανός στρατιωτικός.

    Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 Αμερικανούς και δύο Ιρακινούς στρατιώτες νεκρούς, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, πως έχουν σκοτωθεί 20 αντάρτες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός.

    Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε, πως στις αμερικανικές δυνάμεις έχει περιέλθει το 75% της πόλης και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να την έχουν καταλάβει ολόκληρη, ενώ ανακοίνωσε, πως σε υπόγεια της πόλης, βρέθηκαν τρεις Ιρακινοί όμηροι.

    [04] Παράξενα

    Από την πασαρέλα στη ...Βουλή

    11/11/2004 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια δόση ομορφιάς, μόδας και γυναικείας φινέτσας πρόκειται να αποκτήσει το Κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης. Μετά από απόφαση του προέδρου της Βουλής, η "Μις Σιγκαπούρη 2000" και αντιπρόσωπος της χώρας στα καλλιστεία "Μις Υφήλιος", Γιούνις Ελίζαμπεθ Όλσεν, θα λαμπρύνει με την παρουσία της τα έδρανα του Κοινοβουλίου, αφού θα είναι ένα από τα εννέα μη εκλεγμένα μέλη, που θα μετέχουν πλέον στο ανώτατο νομοθετικό όργανο της χώρας. Το 27χρονο μοντέλο ήταν συμπαρουσιάστρια της τοπικής έκδοσης του τηλεοπτικού παιχνιδιού "Ο Τροχός της Τύχης", ενώ μετείχε σε ένα συμβουλευτικό οργανισμό για τα προβλήματα των νέων. Κι αν αμφισβητείτε τις πολιτικές της ικανότητες, η ίδια έρχεται να σας δώσει την απάντηση: "ο εθελοντισμός και τα θέματα των νέων είναι δύο από τα κορυφαία ζητήματα, τα οποία θα προτείνω για συζήτηση στο Κοινοβούλιο", δήλωσε η πανέμορφη κοπέλα. Πάντως, τα υπόλοιπα μη εκλεγμένα μέλη της Βουλής της Σιγκαπούρης ασκούν πιο "συμβατά" με το βουλευτιλίκι επαγγέλματα, όπως καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόροι.

    [05] Κοινωνία

    Ισοτιμία εντός δύο μηνών Με διαδικασία- εξπρές η αναγνώριση πτυχίων

    11/11/2004 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων νέων που θέλουν να αναγνωρίσουν τα πτυχία που απέκτησαν σε πανεπιστήμια του Εξωτερικού βάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος. Σύμφωνα με αυτό, το ΔΙΚΑΤΣΑ καταργείται και στη θέση του δημιουργείται ο Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΟΑΤΑΠ). Ο ΟΑΤΑΠ θα αναγνωρίζει τους τίτλους σπουδών, τόσο της πανεπιστημιακής, όσο και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, τα οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζονταν από το ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διάλογο με τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

    Οι αλλαγές

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται εντός δύο μηνών, από την ημερομηνία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ για τους τίτλους σπουδών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η αναγνώριση θα γίνεται έπειτα από εξετάσεις, λόγω της αμφισβήτησης που υπάρχει για την επάρκεια των σπουδών στις χώρες αυτές. Οι εξετάσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, στις περιόδους Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου και Απριλίου- Μαΐου.

    Επίσης, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει και την ενίσχυση του Κέντρου Πληροφόρησης, ώστε οι φοιτητές να ενημερώνονται σωστά πριν την έναρξη των σπουδών τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Εξωτερικού.

    Σημειώνεται, πως ο επόμενος διαγωνισμός με το παλιό σύστημα του ΔΙΚΑΤΣΑ θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

    [06] Ιράκ

    17 νεκροί και 20 τραυματίες Φονική έκρηξη στη Βαγδάτη

    11/11/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε σε εμπορικό δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας, με στόχο μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Ο τραγικός απολογισμός, μέχρι στιγμής, είναι 17 νεκροί και 20 τραυματίες. Το περιστατικό συνέβη στον εμπορικό δρόμο Σααντούν, σε μια στιγμή, που τα οχήματα κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτητα. Περισσότερα από 10 οχήματα έπιασαν φωτιά, με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν οι επιβάτες τους, ενώ πολλά καταστήματα υπέστησαν ζημιές, δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής Μοχάμαντ Φουάντ.

    Μέτωπα βίας σε όλη τη χώρα

    Στην Μπακούμπα, άνδρες της ιρακινής εθνοφρουράς δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα από 30 ένοπλους. Ένα μέλος της εθνοφρουράς σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν, ενώ νεκροί έπεσαν και 10 ένοπλοι.

    Στο Κιρκούκ 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της αυτοκινητοπομπής του κυβερνήτη του Κιρκούκ Αμπντελραχμάν Μουστάφα Μοχάμαντ, ο οποίος δεν τραυματίστηκε.

    Στη Μοσούλη ένοπλοι αντάρτες κατέλαβαν έξι αστυνομικά τμήματα, στα οποία έβαλαν φωτιά, αφού πήραν τα όπλα και τα πυρομαχικά, που υπήρχαν.

    [07] Πολιτική

    Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα "Στόχος η συναίνεση και συνεννόηση"

    11/11/2004 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 6:00:14 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μολυβιάτης, μετά τις συναντήσεις, είπε ότι σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πρόσθεσε: "Αυτό δε σημαίνει ότι ζητάμε λευκή επιταγή. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα είναι πιο αξιόπιστη αν υπάρχει, όσο αυτό είναι δυνατό, συνεργασία". Οι συναντήσεις του κ. Μολυβιάτη ξεκίνησαν από τον Περισσό, όπου συναντήθηκε με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πριν συναντήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ανησυχία από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

    Την ανησυχία του για τις αποφάσεις που έρχονται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ειδικά για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου στον Υπουργό Εξωτερικών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική στην οποία αντιπαρέταξε την πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και με την οποία όπως τόνισε "ο Έλληνας είχε ήσυχο το κεφάλι του ".

    Εξερχόμενος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ο κ. Μολυβιάτης απάντησε: "Βεβαίως ".

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών τη συνεργασία του με την κ. Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο κατηγορώντας τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι ως υπεύθυνες για την τουρκική προκλητικότητα .

    Σχετικά με την ΠΓΔΜ , η Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τα πιθανά νέα σχέδιά τους για την περιοχή, προσθέτοντας ότι το κυριότερο θέμα δεν είναι το όνομα, αλλά η συνύπαρξη των λαών και η διατήρηση των συνόρων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε την ανάγκη ευρείας συναίνεσης για την εξεύρεση ονόματος κοινής αποδοχής εκτιμώντας ότι η μονομερής απόφαση των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ οξύνει το πρόβλημα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μια συνεννόηση του πολιτικού κόσμου ώστε να εγκαταλειφθεί η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας .

    Τέλος, χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μολυβιάτη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, και δήλωσε ότι έχει την αίσθηση "πως στο δρόμο μας θα συναντήσουμε λακούβες και ανηφοριές". Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καρατζαφέρης είπε χαρακτηριστικά: "Η μεν φωνή Μητσοτάκη, η δε χείρα Μπους".

    [08] Κόσμος

    Ικανοποίηση από το Πακιστάν Λιγότεροι Ινδοί στο Κασμίρ

    11/11/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Την απόφασή του να μειώσει τα ινδικά στρατεύματα στη διαφειλονικούμενη ζώνη του Κασμίρ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανμοάν Σινγκ, αναλαμβάνοντας μία νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το γειτονικό Πακιστάν. "Σε αναγνώριση της βελτίωσης της κατάστασης, η Κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει την ανάπτυξη των στρατευμάτων της αυτό το χειμώνα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σινγκ. Από την πλευρά του, το Πακιστάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ινδική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς της "θετικό βήμα για την μείωση των εντάσεων". "Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και τη δημιουργία ενός νέου κλίματος, κατάλληλου για τη συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης όλων των σημαντικών ζητημάτων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μασούντ Χαν.

    [09] Οικονομία

    Ενδιάμεση έκθεση Γκαργκάνα Αυξήσεις στα επίπεδα της παραγωγικότητας

    11/11/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Να επιδείξουν περισσότερη συγκράτηση στα αιτήματα τους για μισθολογικές αυξήσεις κάλεσε τους εργαζόμενους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική του 2004 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, οι αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να κυμανθούν στα επίπεδα της παραγωγικότητας, ώστε να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός και να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία του για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ, αλλά χαρακτήρισε εφικτό το στόχο μείωσής του στο 2,8%. "Τεχνοκρατικές" χαρακτήρισαν τις θέσεις του κ. Γκαργκάνα οι βουλευτές της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης

    Ανησυχία για δάνεια και έλλειμμα

    Ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από την άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος το 2004. Ως παράδειγμα απώλειας ανταγωνιστικότητας ανέφερε το ότι, από το 1999 έως το 2004, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,2% στην ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20,7%.

    Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνέστησε να περικοπούν οι δαπάνες του δημοσίου, να προωθηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και να παταχθεί η γραφειοκρατία, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Τέλος, ο κ. Γκαργκάνας έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στους δανειολήπτες για το υψηλό ποσοστό δανεισμού, που έφτασε το 38,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004.

    [10] Αθλητισμός

    Ρέντναπ κατά Ζάετς

    11/11/2004 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η απόκτηση του Βέλιμιρ Ζάετς από την Πόρτσμουθ, "τάραξε" λίγο τις τάξεις του τμήματος του Παναθηναϊκού. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν, κάτι που δεν αναμενόταν, και από άνθρωπο του Αγγλικού συλλόγου και συγκεκριμένα τον προπονητή της ομάδας, Χάρι Ρέντναπ. Ο τεχνικός των "μπλε", έκανε δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αγγλίας, όπου εξέφρασε την αντίθεση και τον προβληματισμό του για αυτή την εξέλιξη.

    Δεν υπάρχει συμφωνία

    Κατά τα φαινόμενα ο "Ζέκο", έχει ήδη συμφωνήσει με τους "Πομπέι" και θα αναλάβει το ανάλογο πόστο του τεχνικού διευθυντή που είχε και στους "πράσινους". Όμως ο Ρέντναπ, αντιτέθηκε σε αυτή την απόφαση του Προέδρου της ομάδας, καθώς δήλωσε πως αυτό το μοντέλο, το δίδυμο δηλαδή προπονητή-τεχνικού διευθυντή, δεν είναι και από τα πιο επιτυχημένα σε καμία ομάδα της Ευρώπης που το δοκίμασε και μάλιστα όταν οι δύο άνθρωποι που κατέχουν αυτές τι θέσεις δεν γνωρίζονται καθόλου.

    Αυτό βέβαια αποτελεί μία μομφή για τον "ισχυρό άντρα" της Πόρτσμουθ που αποφάσισε να πάρει τον "λαγό" στην ομάδα. Ο ίδιος ο Μάνταριτς πάντως, σε δικές του δηλώσεις, που αφορούν για την "απόκτηση" του Ζάετς, "θόλωσε λίγο το τοπίο". Ο Πρόεδρος της ομάδας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Πόρτσμουθ, αλλά παράλληλα αποκάλυψε πως δεν έχει επέλθει συμφωνία. "Είναι αλήθεια ότι έχουμε έρθει σε επαφή, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει να έρθει στην ομάδα αυτή την στιγμή. Ίσως στο μέλλον να ψάξω για κάποιον που να έχει την θέση του, αλλά προς το παρόν δεν είναι στο σχεδιασμό μας. Στηρίζω πλήρως το προπονητικό team", είπε συγκεκριμένα.

    [11] Πολιτική

    Αντιδράσεις για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

    11/11/2004 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Την παρέμβαση της Κομισιόν προς τις τουρκικές Αρχές ζήτησε την Τετάρτη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να παραμείνει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την ερώτηση του κ. Χατζηδάκη προς την Κομισιόν προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίστηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που κατέχει το Πατριαρχείο για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ενώ ο Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας είπε ότι το Πατριαρχείο θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή της ΝΕΤ 105.8, "Δείγμα Γραφής" ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να επιδείξει αυτοσυγκράτηση καθώς, όπως είπε, ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει και ευρωπαϊκή τακτική.

    "Η απόφαση του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας [] αντιβαίνει πέρα από τις προβλέψεις της συνθήκης της Λοζάννης και πέρα από τις αρχές ενός κράτους δικαίου", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Απρόσμενη χαρακτήρισε την απόφαση του τουρκικού Δικαστηρίου ο Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας, κ. Μελίτων, σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, προσθέτοντας ότι μόλις κοινοποιηθεί επίσημα η απόφαση θα γίνει αίτηση διορθώσεως της απόφασης. Σε περίπτωση που δεν προκύψει θετική εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

    Όπως είπε ο κ. Μελίτων, η απόφαση λέει ότι παίρνει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Πατριαρχείο και τον δίνει στην εφορία του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου, η οποία όμως από το 1957 είναι κατειλημμένο Βακούφι, δηλαδή διαχειρίζεται η περιουσία του ορφανοτροφείου από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, δηλαδή το κράτος. Ο κ. Μελίτων εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή δεν ευνοεί την ελληνική μειονότητα ούτε το Πατριαρχείο "το οποίο έχει φερμάνι το 1902 για το κτίριο αυτό και τίτλο ιδιοκτησίας το 1929".

    Στην ερώτηση του κ. Χατζηδάκη σημειώνεται ότι το εν λόγω δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης του Δικαστηρίου της Πριγκήπου σύμφωνα με την οποία το Ορφανοτροφείο περνά στην κατοχή της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, στα χέρια δηλαδή του Τουρκικού κράτους.

    Η απόφαση αυτή στηρίζεται στη μη αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του Πατριαρχείου να κατέχει, σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές, ακίνητη περιουσία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου αποτελεί περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 1903 και παραμένει ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.

    [12] Παράξενα

    Φοιτητές εναντίον Μαφίας

    11/11/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Ένα νέο "όπλο" κατά της Μαφίας δημιούργησαν οι Ιταλοί. Όχι, δεν πρόκειται για μια ειδική αστυνομική δύναμη με τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό, αλλά για τους φοιτητές της Νομικής, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης! Η σχολή δημιούργησε μια νέα ειδικότητα, με σπουδές πάνω στο χώρο της Μαφίας και η ανταπόκριση των εκολλαπτόμενων δικηγόρων είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Μάρτιο Τραπάνι, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ανέρχονται στους 500, σε μια ειδικότητα μοναδική στο είδος της. Οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν ξεχωριστά όλα τα δίκτυα της Μαφίας, που δραστηριοποιούνται σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας: την Κόζα Νόστρα στη Σικελία, τη Καμόρα στην Καμπανία, τη Σάκρα Κορόνα Γιουνίτα στην Πούλια και τη Ντραγκέτα στην Καλάμπρια, η οποία θεωρείται και η πιο ενεργή. Μιλώντας στο BBC, οι επίδοξοι κυνηγοί μαφιόζων εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να διαλύσουν οριστικά το πλέον εγκληματικό "πρόσωπο" της χώρας τους.

    Προσοχή μόνο, γιατί οι νονοί παραμονεύουν!

    [13] Κοινωνία

    Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου Εικοσιτετράωρη απεργία στα νοσοκομεία

    11/11/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο, Παρασκευή, τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών. Οι γιατροί αντιδρούν στο σχέδιο λειτουργίας που προωθεί το Υπουργείο Υγείας το οποίο, όπως λένε, βασίζεται στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με "πιλότο" την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Οι γιατροί των νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά αντιδρούν επίσης με το νέο σύστημα εφημεριών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ΕΙΝΑΠ κήρυξε και δεύτερη 24ωρη απεργία την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημερίας των νοσοκομείων της Αθήνας.

    [14] Αθλητισμός

    Αναθέρμανση για Ματεγιάν

    11/11/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Για αναθέρμανση της περίπτωσης της μεταγραφής του Ανιμπάλ Ματεγιάν στον Παναθηναϊκό, κάνουν λόγο οι εφημερίδες της Αργεντινής σε σημερινά τους δημοσιεύματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ο παίκτης που αγωνίζεται στην θέση του κεντρικού αμυντικού και ανήκει στο δυναμικό της Μπόκα Τζούνιορς, εξετάζει πρόταση που του έχει γίνει από το "τριφύλλι". Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής εμφανίζεται να μην είναι ικανοποιημένος από το γεγονός πως ο μέχρι πρότινος τεχνικός της ομάδας, Μπρίντισι δεν τον υπολόγιζε και έτσι αναζητά λύση επί ευρωπαϊκού εδάφους, κάτι το οποίο επιχειρεί για δεύτερη φορά αφού είχε αγωνιστεί και στην Σάλκε για τρία χρόνια. Από ελληνικής πλευράς πάντως δεν υπάρχει ενημέρωση, ωστόσο το κασέ του που δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ τον καθιστά μια πολύ καλή λύση.

    [15] Μ. Ανατολή

    Φόβοι για νέο κύκλο αίματος Πένθος και απειλές

    11/11/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Θρήνο και αγωνία για την επόμενη ημέρα γέμισε την Παλαιστίνη ο θάνατος του ιστορικού της ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Λίγες μόνο ώρες μετά, Παλαιστίνιοι μαχητές, εξοργισμένοι για τον θάνατο του ηγέτη τους, τον οποίο αποδίδουν στο Ισραήλ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του εβραϊκού οικισμού Νετζάριμ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανακοίνωσαν, πως μετονομάζονται σε Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Γιάσερ Αραφάτ. Παράλληλα, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες κατά των ισραηλινών στρατιωτών και ένοπλοι μασκοφόροι έριξαν προκηρύξεις, στις οποίες προειδοποιούν τους διαδόχους του εκλιπόντος να μη "ξεπουλήσουν" την παλαιστινιακή υπόθεση. Στο μεταξύ, σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις.

    "Για όλα φταίει το Ισραήλ"

    Η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή είναι ήδη τεταμένη. Ο Αμπού Κουσάι, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, οργάνωσης που συνδέεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, "χρέωσε" στο Ισραήλ το θάνατο του Παλαισίνιου ηγέτη. Σύμφωνα με τον Κουσάι, ο Αραφάτ πέθανε, καθώς το Ισραήλ τον εξανάγκαζε να ζει υπό "πρωτόγονες συνθήκες" στη Μουκατά, το αρχηγείο του στη Ραμάλα.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης προειδοποίησε για νέες επιθέσεις: "οι οργανώσεις μας, μαζί με τα αδέλφια μας των άλλων οργανώσεων, βγήκαν στο πεδίο της μάχης κατά του εχθρού για να τον κάνουν να πληρώσει ...Οι επόμενες ημέρες θα σηματοδοτήσουν παντού βίαιες συγκρούσεις με τους σιωνιστές".

    Ήδη, από την επίθεση στον οικισμό Νετζαρίμ σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα. Επίσης, σποραδικές επιθέσεις με πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    Αν και Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν για τον τόπο ταφής του Αραφάτ, η επιθυμία του να ταφεί στην Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να προκαλεί τριβές. Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Κοινοτήτων, Τζαμάλ Σουμπάκι, το χώμα που θα σκεπάσει το φέρετρο του εκλιπόντος θα είναι από την Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Χοράνι, μέλος του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου και ένα από τα ηγετικά στελέχη της Φάταχ, τόνισε με έμφαση:"όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι το Ισραήλ εμπόδισε να ταφεί ο Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ".

    Σε ετοιμότητα το Ισραήλ

    Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, φοβούμενος έξαρση της βίας, ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα παρακολουθούν από αέρος την παραμικρή κίνηση στα κατεχόμενα.

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Σαρόν, τόνισε, πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το σχέδιο μονομερούς αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να εκπληρώσουν οι Παλαιστίνιοι τις υποχρεώσεις τους.

    "Αν μετά το τέλος της εποχής Αραφάτ, προκύψει μια άλλη διοίκηση, σοβαρή, υπεύθυνη, που θα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τον οδικό χάρτη θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να συντονίσουμε με την διοίκηση αυτή διάφορες επιλογές και να πραγματοποιήσουμε μαζί της τις πολιτικές διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο κ. Σαρόν, υπονοώντας το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.

    Ωστόσο, ο Ιραηλινός πρωθυπουργός απηύθυνε και μια προειδοποίηση: "όσο δεν κάνουν αυτά τα βήματα, το Ισραήλ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο αποχώρησης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρηνεί η Παλαιστίνη

    Παγκόσμια συγκίνηση

    Mια ζωή αγώνες

    [16] Αθλητισμός

    "Πράσινο φως" για τη διεκδίκηση του EURO 2012

    11/11/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Ελλάδα θα διεκδικήσει την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμτος του 2012. Αυτό προέκυψε από την συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή με τον υφυπουργό αθλητισμού, κ. Γιώργο Ορφανό. Ο Πρωθυπουργός έδωσε το "πράσινο φως" για το θέμα αυτό, ενώ στη συνάντηση που κράτησε περίπου 1,5 ώρα, τέθηκαν επί τάπητος και τα γηπεδικά αλλά και το θέμα της βίας.

    Αν αντέχουμε οικονομικά

    Ο Υφυπουργός αθλητισμού, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε δηλώσεις για την εφ όλης της ύλης συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουγό. Η είδηση βέβαια που βγήκε είναι πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην διεκδίκηση του EURO 2012. Το θέμα βέβαια έχει πολλά "παρακλάδια" και για αυτό ο κ. Ορφανός τόνισε πως πλέον αυτό που θα γίνει είναι η ανάλυση του προϋπολογισμού και αν αντέχει το κράτος για αυτή την κίνηση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του πως είναι πολλές οι πιθανότητες προοπτικής της επιτυχίας.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε στη συνέχεια, ότι στη συνάντηση αυτή δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, τόνισε χαρακτηριστικά:«Το θέμα είναι να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης αυτών που την ψηφίζουν. Εμείς, δεν ανακατευόμαστε σε αυτά τα θέματα».

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης

    Οι δύο άντρες συζήτησαν και για άλλα θέματα που φυσικά άπτονται στον αθλητικό χώρο. Το γηπεδικό των ομάδών, το πριμ προς τους διεθνείς για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η βία και η πλήρης εξάλειψη της αλλά και τα οικονομικά των ομοσπονδιών αλλά και των ομάδων, απασχόλησαν τη συζήτηση.

    Η εφαρμογή του νόμου περί βίας, και η πολύ καλή εικόνα των φιλάθλων καθώς και η επιστροφή τους στα γήπεδα, είναι κάτι που έχει ευχαριστήσει τιυ Πρωθυπουργό αλλά και τον Υφυπουργό. Αρωγός σε αυτή την εξέλιξη απετέλεσε η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού από την Εθνική μας αλλά και η πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το θέμα για την κατασκευή των νέων γηπέδων βέβαια, δεν μπορούσε να λείψει από την συζήτηση. Ο κ. Ορφανός είπε πως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις κινήσεις που γίνονται για όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να τις διευκολυνθεί η απόκτηση και η κατασκευή νέων γηπέδων για όλους τους συλλόγους, τα οποία θα βοηθήσουν στο καλύτερο θέαμα και στην λιγότερη βία

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη, ότι υπάρχει αυτή η γενική θέση της χώρας μας να διεκδικήσει μεγάλες διοργανώσεις. «Για αυτό», πρόσθεσε, «κατέθεσε ο ΣΕΓΑΣ αίτημα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου του 2006. Όσον αφορά στο 2012 υπάρχει χρόνος προετοιμασίας και προσαρμογής.

    Για το πριμ των διεθνών. Ο Υφυπουργός είπε πως τα χρήματα θα δοθούν στους παίκτες. Μάλιστα όπως δήλωσε, το κράτος έχει συμφωνήσει με τους ποδοσφαιριστές να πάρουν το πριμ την επόμενη χρονιά, αλλά αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση κινείται για την εξεύρεση νέων πόρων ώστε να μπορέσει να καταβληθεί πιο σύντομα.

    Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε, ότι την Τετάρτη δεν θα είναι στον αγώνα της εθνικής μας με το Καζακστάν, γιατί θα βρίσκεται στο εξωτερικό και έκλεισε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στα οικονομικά των Ομοσπονδιών και των συλλόγων. :"Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα με τις Ομοσπονδίες είπε. «Συζητήσαμε κάποιες καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί, επειδή το μέλλον του αθλητισμού χρειάζεται κοινή συνεργασία. Εφ' όσον υπήρξαν σε κάποιες Ομοσπονδίες πραγματικές δαπάνες θα τις ελέγξουν πρόσωπα από την ΓΓΑ και θα κλείσουμε έτσι το θέμα. Δεν θέλουμε να υπάρχουν εκκρεμότητες. Τη νέα χρονιά δεν θα υπάρχει κανείς που να λέει ό,τι υπάρχουν εκκρεμότητες, γιατί τις κλείνουμε όλες τώρα. Υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και πραγματικές δυνατότητες. Θα κοιτάξουμε να τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο".

    [17] Champions League

    Νέοι τραυματισμοί στην Λιόν

    11/11/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τις προηγούμενες ημέρες τέσσερις ποδοσφαιριστές είχα τεθεί εκτός μάχης για την ομάδα της Λιόν και μετά από αυτούς άλλοι δύο ήρθαν να προστεθούν στη λίστα του "νοσοκομείου"! Οι Κλαούντιο Κασάπα, Σιλβέν Βιλτόρ, Τζιοβάνι Έλμπερ και Γκρεγκορί Κουπέ, ήταν οι τέσσερις πρώτοι και πλέον σε αυτούς προστέθηκαν οι Ερίκ Αμπιντάλ και Χατέμ Μπεν Αρφά, οι οποίοι τραυματίστηκαν στον αγώνα της Λιόν με την Λιλ για το Λιγκ Καπ. Μάλιστα ο τραυματισμός του Μπεν Αρφά είναι και αρκετά σοβαρός, αφού ο παίκτης διεκομίστη στο νοσοκομείο, όπου φάνηκε κάταγμα στον τράχηλο. Σε περίπτωση που η αρχική εκτίμηση του τραυματισμού αποδειχθεί σωστή τότε ο 17χρονος θα χάσει τους δύο επόμενους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σπάρτα Πράγας και αυτό παρά το ότι η Λιόν έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, είναι ένα αρκετά σοβαρό πλήγμα.

    [18] Υγεία

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ Καμία ανησυχία από τις διοξίνες

    11/11/2004 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καθώς σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί ούτε χρησιμοποιηθεί ζωοτροφή που ευθύνεται για την εμφάνιση διοξινών σε δύο ολλανδικές φάρμες. Επίσης, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε για προϊόντα γάλακτος που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι από το απόγευμα της Τρίτης 2 Νοεμβρίου που ενημερώθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης της Ε.Ε. για τις διοξίνες σε ζωοτροφές σε φάρμες της Ολλανδίας, ενήργησε άμεσα και προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των ειδών των γαλακτοκομικών προϊόντων και των κρεάτων ολλανδικής προέλευσης.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι

    Τα δείγματα απεστάλησαν στο εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΕΦΕ (Δημόκριτος) που αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Τα πρώτα καθησυχαστικά αποτελέσματα των ελέγχων δόθηκαν την Πέμπτη στον ΕΦΕΤ και αφορούν τον έλεγχο δειγμάτων συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης και γάλακτος βρεφικής ηλικίας σε σκόνη. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι έλεγχοι συνεχίζονται και το κοινό θα ενημερώνεται για οτιδήποτε νεότερο.

    Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο) και αφορούν προϊόντα όπως το γάλα, το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Και οι έλεγχοι αυτοί έδειξαν ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σε ελέγχους του κλιμακίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκαν 578 τόνοι σταφίδας, φιστικιών, κατεψυγμένης πατάτας, ελιών, οσπρίων σε κονσέρβα και τοματοπολτού σε συνοριακούς σταθμούς. Οι ξηροί καρποί από την Τουρκία, τη Συρία και το Αφγανιστάν περιείχαν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

    Φόβος και για τα αιγοπρόβατα;

    Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί σχετικά με το αν η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια μεταδίδεται από τα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, υποψία που αν επιβεβαιωθεί θα αναγκάσει τις αρχές να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που μέχρι τώρα κάνουν τους ελέγχους.

    Οι οριστικές εργαστηριακές απαντήσεις αναμένονται σε λίγες μέρες, ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν έφτασαν ποτέ άλλα ζώα ή προϊόντα της φάρμας, καθώς το κοπάδι θανατώθηκε προληπτικά. Οι έρευνες άρχισαν όταν το 2002 στη Γαλλία πέθανε μια κατσίκα με συμπτώματα της νόσου των τρελών αγελάδων.

    Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια, τα επικίνδυνα μέρη του κρέατος αφαιρούνται από τα αιγοπρόβατα άνω του ενός έτους, ενώ τώρα πια ίσως οι έλεγχοι να επεκταθούν και στα μικρότερα ζώα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθησυχάζει η Ολλανδία για τις διοξίνες

    Μέτρα για τα εισαγόμενα αμνοερίφια

    Θετικοί οι πρώτοι έλεγχοι για διοξίνες

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων

    [19] Αθλητισμός

    Ξεχάστε τους επιθετικούς

    11/11/2004 7:13:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τα σχέδια της διοίκησης της Μπάγερν Μονάχου για μείωση του ρόστερ της ομάδας, ήρθε σχεδόν αμέσως να περιορίσει ο προπονητής της ομάδας, Φέλιξ Μάγκατ. Ο Γερμανός τεχνικός μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων των ανθρώπων της ομάδας να διώξουν τέσσερις ποδοσφαιριστές, φρόντισε να σιγουρέψει πως εάν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα είναι από την επιθετική γραμμή των Βαυαρών. Ο Μάγκατ ωστόσο δεν έκανε το ίδιο και με την υπόλοιπη ομάδα, αφού χαρακτηριστικά συμπλήρωσε πως τόσο στην άμυνα, όσο και στην μεσαία γραμμή, "περισσεύει ένα ποδοσφαιριστής"! Πάντως ήδη υπάρχει ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση, καθώς ο Μάρτιν Ντεμικέλις δήλωσε στο περιοδικό "Κίκερ", πως εάν δεν παίξει ως τον Δεκέμβριο, ίσως είναι καλύτερα για εκείνον να πάει σε έναν άλλο σύλλογο και να παίξει για έξι μήνες.

    [20] Οικονομία

    Με διάλογο "θα κλείσουν" τα εκκρεμή θέματα Δεν αλλάζει το ασφαλιστικό

    11/11/2004 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8 ΝΕΤ

    Στη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να μεταβληθεί το πλαίσιο των ασφαλιστικών νόμων προχώρησαν ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο υπουργείο Απασχόλησης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ακόμη, ότι τα μόνα εκκρεμή ζητήματα στο ασφαλιστικό είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο ΙΚΑ των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών για το οποίο και θα συσταθεί ειδική ομάδα διαλόγου, η λειτουργία του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΜ), καθώς και τα χρέη του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδικά προς το ΙΚΑ. Από την πλευρά του, ο Υπουργός εγγυήθηκε την ομαλή καταβολή και πληρωμή των συντάξεων, ενώ σημείωσε, ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα αντιμετωπισθεί μέσω του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι με μονομερείς ενέργειες.

    "Όχι" στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου λέει η ΓΣΕΕ

    Ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε, ακόμη, ότι εντατικοποιείται η προσπάθεια για μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι οι 127.000 ανεκτέλεστες συντάξεις που παρέλαβε η κυβέρνηση, μειώθηκαν, ήδη, στις 73.000. Στόχος είναι μέσα στο 2005 οι συντάξεις να αποδίδονται σε χρονικό διάστημα από δέκα ημέρες έως ένα μήνα το αργότερο.

    Από την πλευρά του, ο κ Πολυζωγόπουλος σημείωσε, ότι τα συνδικάτα δε θα δεχθούν την επιβάρυνση των ταμείων με μαζικά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως τα πρόσφατα στον ΟΤΕ και τις τράπεζες.

    Όσον αφορά την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ τόνισε, ότι δεν πρέπει να βασιστεί στα πρότυπα του ΤΑΠ-ΙΛΤ (Ταμείο Πρώην Ιονικής Λαϊκής Τράπεζας), που σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα επιφέρει στο ΙΚΑ αναλογιστικό έλλειμμα, που μπορεί να ξεπερνά τα 600.000.000 ευρώ.

    [21] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου

    11/11/2004 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ατυχή χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία" ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Μάικ Μπιλιράκης, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση, εκτός από το Σκοπιανό, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Κύπρου. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί, όπως είπε, ελήφθη ενώ το Κογκρέσο δε λειτουργούσε και χωρίς να γίνουν προηγουμένως συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. "Ό,τι έγινε έγινε, το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιλιράκης εκτιμώντας ότι θα πρέπει Ελλάδα και Σκόπια να συνεχίσουν τις συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 November 2004 - 17:52:54 UTC