Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mια ζωή αγώνες
  • [02] Πωλείται το υπόλοιπο ποσοστό μετοχών Αποκρατικοποιείται η Εθνική
  • [03] "Μια μεγάλη καρδιά σταμάτησε να χτυπά" Έσβησε ο Αραφάτ...
  • [04] Παγκόσμια συγκίνηση
  • [05] Μικροπροβλήματα στην Αθήνα
  • [06] Στο Πορτ-ο-Πρενς Τρεις νεκροί σε ταραχές στην Αϊτή
  • [07] Νέα αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά
  • [08] "Δια πυρός και σιδήρου" προκρίθηκε η Ρεάλ
  • [09] Κατόπιν εντολής της Ουάσινγκτον Αμερικανοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν την
  • [10] Στη μάχη των Ολυμπιακών ρίχνονται πέντε πόλεις
  • [11] Απεργία στους ΟΤΑ
  • [12] "Αποφράδα νύχτα" στην Ιντιανάπολη

    [01] Μ. Ανατολή

    Mια ζωή αγώνες

    11/11/2004 7:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 10:48:24 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η ημερομηνία γέννησης του Γιάσερ Αραφάτ είναι αμφιλεγόμενη, όπως και η προσωπικότητά του. Ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1929 στην Ιερουσαλήμ, ενώ ένα πιστοποιητικό γεννήσεως αναφέρει, πως γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1929 στο Κάιρο. Μετά τον ο θάνατο της μητέρας του, το 1933, πήγε στην Ιερουσαλήμ να ζήσει με τον αδελφό του. Την τετραετία 1952- 1956, οπότε και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών, ενώ το 1953 υπέβαλε έγγραφη διαμαρτυρία, γραμμένη με αίμα, στον Αιγύπτιο ηγέτη, στρατηγό Νεγκίμπ, που αναφέρει "Μην ξεχνάς την Παλαιστίνη".

    Το 1959 αποτέλεσε ορόσημο στην πολιτική του ζωή, αφού ίδρυσε το κίνημα Φατάχ, τα προεδρείο της οποίας ανέλαβε τον Ιούνιο του 1968. Την ίδια χρονιά, ανέλαβε και χρέη προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ενώ το 1973 έγινε Γενικός Διοικητής των Παλαιστινιακών Επαναστατικών Δυνάμεων.

    Τον Απρίλιο του 1989, μετά από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, ο Αραφάτ ορίστηκε Πρόεδρος του παλαιστινιακού κράτους, που κηρύχθηκε ανεξάρτητο τον Νοέμβριο του 1988. Την ίδια χρονιά (1989), εκλέχθηκε ομόφωνα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επανεκλέχθηκε Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ.

    Στις 3 Φεβρουαρίου 1992, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχαρανότ", παντρεύτηκε μυστικά την 28χρονη γραμματέα του από την Ιερουσαλήμ, Σούχα Ταουίλ, με την οποία απέκτησε (το 1995) μια κόρη. Λίγους μήνες αργότερα, εισήχθη επειγόντως σε νοσοκομείο του Αμάν και εγχειρίστηκε επιτυχώς για την αφαίρεση θρόμβου από τον εγκέφαλο, αποτέλεσμα αεροπορικού ατυχήματος που είχε πάνω από τη Σαχάρα.

    Στις 12 Οκτωβρίου 1993, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ ενέκρινε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και διόρισε τον Αραφάτ επικεφαλής της πρώτης Κυβέρνησης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Γάζα και την Ιεριχώ, παραδίδοντας την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Μετά από 27 χρόνια εξορίας, την 1 Ιουλίου 1994, ο Αραφάτ επέστρεψε στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Αμέσως συγκάλεσε την πρώτη σύνοδο της Κυβέρνησής του, στην οποία κατείχε επίσης το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών.

    Στις 14 Οκτωβρίου του 1994, ο Παλαιστίνιος ηγέτης "μοιράστηκε" με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το 2001, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα με την ευκαιρία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Στις 20 Ιανουαρίου 1996, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές, ο Αραφάτ εκλέχθηκε Πρόεδρος με ποσοστό 88,1%, ενώ 52 από τα 88 εκλεγμένα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανήκαν στη Φατάχ.

    Στις 13 Δεκεμβρίου του 2001 η ένταση στη Μέση Ανατολή οξύνθηκε, όταν το Ισραήλ διέκοψε κάθε επαφή μαζί του και του απαγόρευσε την έξοδο από το αρχηγείο του, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Μάλιστα, το 2003, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την εκδίωξή του, γεγονός που τον ώθησε στο να κηρύξει τα παλαιστινιακά εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η αρχή του τέλους για τον Παλαιστίνιο ηγέτη γράφτηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2004, όταν, βαριά άρρωστος, μεταφέρεται με ελικόπτερο από το αρχηγείο του στην Ιορδανία και από εκεί με αεροπλάνο στο Παρίσι, όπου εισήχθη στο στρατιωτικό νοσοκομείο "Περσί".

    [02] Οικονομία

    Πωλείται το υπόλοιπο ποσοστό μετοχών Αποκρατικοποιείται η Εθνική

    10/11/2004 11:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Τη μεταβίβαση του συνολικού ποσοστού 7,46%, που κατέχει το ελληνικό δημόσιο και η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών στην Εθνική Τράπεζα, αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η αποκρατικοποίηση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση προς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σύμφωνα με την ταχεία διαδικασία βιβλίου προσφορών. Επίσης, η ανακοίνωση αναφέρει, πως η έξοδος του δημοσίου από τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και τους καλύτερους όρους, "αποτελεί σαφές δείγμα της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων και τον κύριο μοχλό των διαρθρωτικών αλλαγών, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας". Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα αποτελέσει ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το δημόσιο δεν έχει τον μετοχικό έλεγχο και η πλειονότητα των μετοχών βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (εγχώριοι και ξένοι θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές) και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    [03] Μ. Ανατολή

    "Μια μεγάλη καρδιά σταμάτησε να χτυπά" Έσβησε ο Αραφάτ...

    11/11/2004 7:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 9:24:33 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την τελευταία του πνοή στο παρισινό νοσοκομείο Περσί άφησε ο 75χρονος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Την είδηση, που βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα νωρίς την Πέμπτη το πρωί και μετά από λίγο το θάνατο του Αραφάτ επιβεβαίωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ, αλλά και ο αρχίατρος του στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί, Κριστιάν Εστριπό. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος ηγέτης πέθανε στις 04:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας). Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον ανώτατο σύμβουλό του, Ταγιέμπ Αμπντελραχίμ, μέσα στο αρχηγείο του, τη Μουκάτα, στη Ραμάλα. "Η παλαιστινιακή ηγεσία θρηνεί για τον Γιάσερ Αραφάτ που πέθανε στις 4:30 σήμερα το πρωί", είπε, με δάκρυα στα μάτια, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. "Μια μεγάλη καρδιά σταμάτησε να χτυπά", πρόσθεσε διαβάζοντας το ανακοινωθέν, που μεταδόθηκε από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

    Θρήνος και οδύνη για τους Παλαιστίνιους

    Οι κάτοικοι της Γάζας, θρηνώντας τον ηγέτη, που έχασαν, έχουν βγει στους δρόμους της Γάζας και πυροβολούν στον αέρα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται στην περιοχή. Αρκετοί διαδηλωτές άρχισαν να καίνε ελαστικά αυτοκινήτων αποκλείοντας τους δρόμους στην είσοδο του καταυλισμού Τσάτι,στην πόλη της Γάζας. Οι μουεζίνηδες στα τεμένη της Γάζας έψαλλαν στίχους του Κορανίου, ενώ η παλαιστινιακή τηλεόραση μεταδίδει από το πρωί προσευχές σε ένδειξη πένθους.

    Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή κήρυξε σε πένθος τα παλαιστινιακά εδάφη, το οποίο σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, θα διαρκέσει 40 ημέρες.

    Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

    Η σορός του Παλαιστίνιου θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Κάιρο, όπου αύριο θα τελεστεί η κηδεία του και στη συνέχεια θα γίνει η ταφή του στη Ραμάλα. Ήδη στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα βρίσκονται εσκαφείς, προκειμένου να ετοιμάσουν τον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη. Η σορός του Αραφάτ θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο, όπου αναμένεται να του αποδοθούν τιμές, παρουσία του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Απειλούν με αντίποινα

    Τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ απεύθυνε, με ανακοίνωση, που διαβάστηκε σε ένα τζαμί της Γάζας, η ριζοσπαστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία δηλώνει εξάλλου, ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    "Η απώλεια του μεγάλου ηγέτη θα ενδυναμώσει την αποφασιστικότητά μας και τη σταθερότητά μας για να συνεχίσουμε τη Τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και την αντίσταση κατά του σιωνιστή εχθρού μέχρι να επιτευχθεί η νίκη και η απελευθέρωση" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

    Στο μεταξύ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, της ένοπλης οργάνωσης, που πρόσκειται στη Φατάχ, το κίνημα, που ίδρυσε ο ίδιος ο Αραφάτ, κάλεσαν σήμερα τους υποστηρικτές τους να πλήξουν το Ισραήλ "παντού", καθώς καθιστούν την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αραφάτ, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε Δυτική Όχθη, από το φόβο επιθέσεων. Με την επιβολή του πλήρους αποκλεισμού, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης που διαθέτουν άδεια εργασίας στο Ισραήλ απαγορεύεται στο εξής και μέχρι νεωτέρας να μπαίνουν στο ισραηλινό έδαφος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια συγκίνηση

    Mια ζωή αγώνες

    Δραματικές ώρες...

    [04] Μ. Ανατολή

    Παγκόσμια συγκίνηση

    11/11/2004 8:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 11:36:07 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, προκαλώντας συγκίνηση και ποίκιλλες αντιδράσεις. Τη βαθιά θλίψη τους εξέφρασαν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο γγ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. "Σύμβολο του παλαιστινιακού κινήματος, που εργάστηκε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή" αποκάλεσε τον Αραφάτ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε το θάνατο του Παλαιστίνιου Προέδρου, "σημαντική στιγμή για την ιστορία της Παλαιστίνης", ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο για τεράστια απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό. Στην αντίπερα όχθη και ενώ οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τον ηγέτη, που έχασαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιόσεφ Λάπιντ, αποκάλεσε τον Αραφάτ "γεννήτορα της τρομοκρατίας", ενώ η βασική οργάνωση των Εβραίων εποίκων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το θάνατο του μεγάλου ηγέτη, τον χαρακτήρισε "δολοφόνο των Εβραίων".

    Θλίψη για το θάνατο ενός μεγάλου ηγέτη

    "Είναι τραγικό, που δεν έζησε για να δει να εκπληρώνονται οι εθνικές επιδιώξεις του παλαιστινιακού λαού", Φρεντ Έκχαρντ, εκπρόσωπος του Κόφι Άναν.

    Με ανακοίνωσή του ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ , εξέφρασε τη θλίψη του. "Με συγκίνηση πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Αραφάτ, του πρώτου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Μαζί του χάνεται ένας θαρραλέος άνθρωπος με πεποιθήσεις που ενσάρκωνε, επί 40 χρόνια, τον αγώνα των Παλαιστίνιων για την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων τους" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σιράκ, ο οποίος ευχήθηκε ο θάνατος του Αραφάτ να ενώσει τους Παλαιστίνιους. "Μένοντας ενωμένοι, θα παραμείνουν πιστοί στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ και θα βοηθήσουν να επικρατήσουν τα ιδανικά στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του", πρόσθεσε. Ο Ζακ Σιράκ αναμένεται να μεταβεί στο νοσοκομείο Περσί, όπου άφησε την τελαυταία του πνοή ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Τα συλλυπητήρια του αμερικανικού λαού για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους , χαρακτηρίζοντας το θάνατο του Αραφάτ "σημαντική στιγμή" στην ιστορία των Παλαιστινίων. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα, το μέλλον "να φέρει την ειρήνη και την εκπλήρωση των φιλοδοξιών για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική Παλαιστίνη, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές της".

    Τη βαθιά του συγκίνηση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν , καλώντας παράλληλα Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

    "Επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (ο Αραφάτ) εξέφραζε και συμβόλιζε τις εθνικές επιδιώξεις του παλαιστινιακού λαού", είπε ο εκπρόσωπος του Άναν, Φρεντ Έκχαρντ, προσθέτοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης οδήγησε τους Παλαιστίνιους σε ένα "γιγαντιαίο βήμα" προς την ειρήνη, όταν υπέγραψε τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993. "Είναι τραγικό, που δεν έζησε για να τις δει να εκπληρώνονται" υπογράμμισε.

    "Σύμβολο του παλαιστινιακού κινήματος, που εργάστηκε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή" αποκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ , τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Μάλιστα, ο κ. Μπλερ τόνισε, πως η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε ο Αραφάτ το 1994 μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν, ήταν "η αναγνώριση για τις προσπάθειές τους με στόχο την επίτευξη της ειρήνης". Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τόνισε επίσης, πως "ο Αραφάτ οδήγησε το λαό του στην ιστορική αποδοχή της ανάγκης για την ύπαρξη δύο κρατών" και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η προσπάθεια για "ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος μαζί με ένα ασφαλές Ισραήλ".

    Για μία "τεράστια απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό" έκανε λόγο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην Παλαιστινιακή ηγεσία. "Σήμερα απεβίωσε ένας πολιτικός ηγέτης με παγκόσμια διάσταση, που θυσίασε όλη του τη ζωή στη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού, στον αγώνα για την αναγνώριση του δικαιώματός του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ στο πλαίσιο αναγνωρισμένων και ασφαλών συνόρων" υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, εξαίρωντας την πολιτική φυσιογνωμία του Παλαιστίνιου ηγέτη.

    Ικανοποίηση για τους Ισραηλινούς

    Χαιρέτησε το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιόσεφ Λάπιντ , δηλώνοντας, "είναι καλό, που ο κόσμος απαλλάχθηκε από αυτόν".

    "Ο ήλιος λάμπει στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο γιατί ο Αραφάτ δεν ήταν μόνο ο αρχηγός της τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ, αλλά και ο γεννήτορας της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα" δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

    Την ελπίδα ο θάνατος του Αραφάτ να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ όσον αφορά τον τερματισμό της τρομοκρατίας και της βίας, γεγονός, που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν αυτή η νέα παλαιστινιακή ηγεσία δεσμεύεται για αυτήν την πορεία, τότε θα βρει σε εμάς έναν αξιόπιστο εταίρο που ποθεί την ειρήνη" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ισραηλινού Προέδρου.

    Στο μεταξύ, "δολοφόνο των Εβραίων" χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ η βασική οργάνωση των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για το θάνατο του Παλαιστίνιου Προέδρου.

    "Με το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξαφανίστηκε ένας δολοφόνος των Εβραίων, υπεύθυνος για το πένθος χιλιάδων Ισραηλινών" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εποίκων της Ιουδαίας και Σαμάριας, προσθέτοντας, πως πρέπει να συνεχιστεί η οικοδόμηση στο πλαίσιο των οικισμών και να εγκαταλειφθεί η αυταπάτη, ότι "οι τρομοκράτες μπορούν να γίνουν εταίροι στις συνομιλίες".

    Σε παρόμοιο μήκος κύμματος κινούνται και οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ , ο οποίος δήλωσε, ότι "η ιστορία θα κρίνει σκληρά τον Αραφάτ", επειδή απέρριψε την ισραηλινή ειρηνευτική πρόταση πριν από τέσσερα χρόνια, την οποία έκανε ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ".

    Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Χάουαρντ είχε πει, ότι κανείς υπουργός της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παραβρεθεί στην κηδεία του Αραφάτ και ότι η Αυστραλία θα παραμείνει στενός σύμμαχος του Ισραήλ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έσβησε ο Αραφάτ...

    [05] Κοινωνία

    Μικροπροβλήματα στην Αθήνα

    11/11/2004 9:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 10:04:40 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Περιορισμένης έκτασης προβλήματα, κυρίως στους δρόμους της Αττικής, σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια την νεροποντής, με αποτέλεσμα η τροχαία να κλείσει προληπτικά κάποιους δρόμους. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η πυροσβεστική για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς κακοκαιρία, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στο μεταξύ, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι προχθεσινές πλημμύρες στη δυτική Αττική προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου. "Χάλια και ρεζιλίκια" χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής τα όσα συνέβησαν στο Αττικό Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, και διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην αναζήτηση πολιτικών και άλλου είδους ευθυνών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αγριεύει" ο καιρός

    [06] Κόσμος

    Στο Πορτ-ο-Πρενς Τρεις νεκροί σε ταραχές στην Αϊτή

    11/11/2004 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα βρέφος και ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκαν στο Πορτ-ο-Πρενς από ένοπλους οπαδούς του πρώην προέδρου της Αϊτής, Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, την Τετάρτη, ενώ ένας ακόμη άνδρας, πολιτικός υπάλληλος της αστυνομίας, έχασε τη ζωή του χτυπημένος από σφαίρες, το προηγούμενο βράδυ. Το παιδί, ένα κοριτσάκι ηλικίας 1,5 έτους, δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στην αγκαλιά της 23χρονης μητέρας του σε λεωφορείο, στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Στον ίδιο δρόμο σκοτώθηκε και ένας νεαρός άνδρας, ενώ η μητέρα χτυπήθηκε στο πρόσωπο με μαχαίρι. Το τρίτο θύμα, ο Ντομινίκ Μιρτίλ, πολιτικός υπάλληλος της αστυνομίας, δολοφονήθηκε, ενώ βρισκόταν σε περιπολικό, σε κοντινή απόσταση από το σημείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί ένοπλοι υποστηρικτές του Αριστίντ. Οι δράστες, μάλιστα, αφού αποπειράθηκαν να κάψουν το πτώμα του Μιρτίλ, στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά στο περιπολικό και σε άλλα αυτοκίνητα.

    Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η "επιχείρηση Βαγδάτη" από οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου, τέτοια κρούσματα βίας είναι συνήθη στη συνοικία, όπου έγινε η επίθεση.

    [07] Οικονομία

    Νέα αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά

    11/11/2004 10:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2004 10:30:32 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε για μία ακόμη φορά η δημοσιονομική απογραφή. Κατά την ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα αποτελέσματα του πρόσφατου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, γιατί με την κοντόφθαλμη στρατηγική της απόκρυψης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης, δημιούργησαν μια χιονοστιβάδα προβλημάτων. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποκάλυψε ότι στην Αθήνα βρίσκονται ελεγκτές της Eurostat για να αποδείξουν ότι, και το 1999 , το έλλειμμα ήταν οριακά πάνω από το 3%. Από τα στοιχεία, είπε ο υπουργός, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, όμως είναι δύσκολο να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Οι δηλώσεις Αλογοσκούφη προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Χριστοδουλάκη και Παπαντωνίου. Κριτική στις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ άσκησαν ΚΚΕ και ΣΥΝ, κατηγορώντας τους για ταυτόσημες πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου.

    "Σκηνοθετημένη απογραφή"

    Οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκης, τόνισαν ότι αυτές είναι οι συνέπειες της "σκηνοθετημένης" απογραφής που πραγματοποίησε η κυβέρνηση και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να τεθεί σε αμφισβήτηση η ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του υπουργού είναι προαναγγελία εθνικής καταστροφής και ότι δηλαδή αναμένεται να τεθεί θέμα ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

    Μια πρώτη εικόνα της εκτίμησης της Eurostat αναμένεται να δοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

    [08] Αθλητισμός

    "Δια πυρός και σιδήρου" προκρίθηκε η Ρεάλ

    11/11/2004 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Μάϊκλ Όουεν" ντύθηκε χθες στην εκπνοή της παράτασης ο Σαντιάγκο Σολάρι, καθώς με δικό του γκολ ο Αργεντίνος άσος διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και χάρισε τη νίκη-πρόκριση στη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-2 επί της Τενερίφης, στον αγώνα για το Κύπελλο Ισπανίας, όπου οι εκπλήξεις έπεσαν "βροχή". Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λίγκ, Λα Κορούνια που ηττήθηκε 1-0 και αποκλείστηκε από την Έλτσε, ενώ το σκορ της ημέρας πέτυχε η Λόρκα, που με 5-2 πέταξε έξω από τη συνέχεια της διοργάνωσης την Μάλαγα. Σήμερα εξάλλου διεξάγεται η τελευταία αναμέτρηση αυτής της φάσης μεταξύ Ταραγόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα υπόλοιπα χθεσινά αποτελέσματα της διοργάνωσης είχαμε: Βαγιαδολίδ- Σανταντέρ- 2-1, Ποντεβέντρα-Χετάφε 1-2, Καντίθ-Μπέτις 0-2, Χιρόνα-Οσασούνα 0-1, Κουλτουράλ-Ατλέτικο Μπιλμπάο 1-2, Γκραμανέτ-Λεβάντε 2-1, Χουέλβα-Αλμπαθέτε 1-0, Κόρντομπα-Νουμάνθια 1-1, Τεράσα-Λεϊδα 2-2, Λανζαρότε-Μαγιόρκα 2-1, Μούρθια-Σεβίλλη 1-2

    [09] Κόσμος

    Κατόπιν εντολής της Ουάσινγκτον Αμερικανοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν την Ακτή Ελεφαντοστού

    11/11/2004 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εσπευσμένη εντολή να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού, λόγω των βιαιοτήτων και της έκρυθμης κατάστασης, που επικρατεί στη χώρα, έδωσε η Ουάσινγκτον στις οικογένειες των διπλωματών και σε όλο το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας. Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς πλίτες να αναβάλλουν τυχόν ταξίδι τους στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ τονίζει, επίσης, ότι είναι επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φύγει από τη χώρα, μέσω του δρόμου, που οδηγεί στην Γκάνα. Κλειστή θα παραμείνει, εν τω μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία και την Πέμπτη, όπως είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές διατηρούν επαφή με την κοινότητα των Αμερικανών, που υπολογίζεται, ότι ξεπερνούν τα χίλια άτομα.

    Αναβάλλεται η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Για την ερχόμενη Δευτέρα μετατέθηκε η ψηφοφορία για την επιβολή κυρώσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν αναμονή των πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Ντάνφορθ, δήλωσε, πάντως, ότι υπάρχει ομοφωνία στο Συμβούλιο, σχετικά με το περιεχόμενο του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύμα φυγής στην Ακτή Ελεφαντοστού

    [10] Αθλητισμός

    Στη μάχη των Ολυμπιακών ρίχνονται πέντε πόλεις

    11/11/2004 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η μεγάλη στιγμή για το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη έφτασε. Οι πέντε υποψήφιες πόλεις για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 θα καταθέσουν τους φακέλους υποψηφιότητας την επόμενη Τρίτη στην Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να πάρουν το χρίσμα της ανάθεσης της σημαντικής αυτής διοργάνωσης. Η τελική επιλογή της προνομιούχου χώρας θα γίνει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2005.

    [11] Κοινωνία

    Απεργία στους ΟΤΑ

    11/11/2004 11:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διογκώνεται από σήμερα το πρόβλημα των σκουπιδιών, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχίζουν 48ωρη απεργία. Διεκδικούν νέο μισθολόγιο με βασικό μισθό τα 1.100 ευρώ και τη καθιέρωση βαρέων και ανθυγιεινών, όπως ισχύει με το ΙΚΑ. Η κατάσταση με τα σκουπίδια δεν προβλέπεται να βελτιωθεί ούτε μετά τη λήξη της απεργίας το Σαββατοκύριακο, καθώς τότε οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων υπολειτουργούν. Έκκληση απηύθυνε μέσω της ΝΕΤ 105,8 στους εργαζόμενους η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τους να αναλογιστούν τι θα συμβεί εάν σε μια δυνατή νεροποντή τα σκουπίδια παρασυρθούν και βουλώσουν φρεάτια.

    [12] Αθλητισμός

    "Αποφράδα νύχτα" στην Ιντιανάπολη

    11/11/2004 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Μαύρη" αποδείχθηκε η χθεσινή μέρα για την Ιντιάνα Πεϊσερς, καθώς στη συνάντηση με τους Κλίπερς η ελλιπής, λόγω πολλών τραυματισμών, ομάδα της Ιντιανάπολης γνώρισε τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία του ΝΒΑ. Τον έξτρα χρόνο της παράτασης χρειάστηκαν στη Φιλαδέλφεια και οι Σίξερς, για να καταβάλλουν με 108-100 τους Νετς. Τέλος "σκληρό καρύδι" αποδείχθηκαν στο Κλίβελαντ οι Φοίνιξ Σανς, αλλά τελικά στην παράταση υπέκυψαν με 114-109στην πίεση των Καβαλίερς, που είχαν σε μεγάλη μέρα τον Λε Μπρον Τζέιμς με 38 πόντους (ατομικό ρεκόρ) και τον Ντριού Γκούντεν, ο οποίος με 16 πόντους και 21 "σκουπίδια", πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 November 2004 - 9:52:43 UTC