Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους 107 οι νεκροί σε 11 μέρες Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή
  • [02] Βάζει τα δυνατά του ο ΟΠΕΚ Προσπάθεια "συγκράτησης" του πετρελαίου
  • [03] Θα ξεκινούν από το Δημοτικό Σχολείο Αλλαγές στην Παιδεία προαναγγέλλει
  • [04] Για τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας Μήνυμα Στεφανόπουλου στην
  • [05] Συνελήφθη ένας βεδουΐνος Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στο
  • [06] Εκλιπαρεί τον Μπλερ για τελευταία φορά Το τελευταίο μήνυμα του Μπίγκλεϊ
  • [07] Κάνουν λόγο για υπεξαίρεση στην Καλαμάτα Έκαναν "φτερά" 6 δις από
  • [08] Εντυπωσίασαν Βραζιλία και Αργεντινή
  • [09] Ικανοποιημένος ο Ντομενέχ
  • [10] Για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων Το Δεκέμβρη η Κύπρος
  • [11] Στο Κατάρ ο Ντεσαγί
  • [12] Απολύθηκε και ο Ζεπ Μάγιερ
  • [13] Προκρίθηκαν Ιωνικός και Εργοτέλης
  • [14] Συνάντηση με τον Κινέζο υφ. Κρατικής Ασφάλειας Στο Πεκίνο ο Βαλυνάκης

    [01] Διεθνή

    Στους 107 οι νεκροί σε 11 μέρες Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή

    10/10/2004 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Με πεδίο μάχης μοιάζει η Λωρίδα της Γάζας με τη βία να κλιμακώνεται συνεχώς. Οι νεκροί από τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 107, ενώ διανύουμε την 11η μέρα της νέας αιματηρής στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών στην περιοχή. Το Ισραήλ ανακοίνωσε, ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο θα συνεχίζεται και η εκτόξευση των βλημάτων Κασάμ από τους Παλαιστινίους. Την ίδια ώρα από την πλευρά της η Χαμάς δηλώνει, πως δεν έχει κανένα σκοπό να διακόψει τις επιθέσεις της.

    Δεν έχει τέλος ο κύκλος αίματος

    Από χθες το βράδυ το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια. Τραγικός απολογισμός του Σαββάτου ήταν επτά νεκροί Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους της Χαμάς.

    Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και σήμερα δυναμιτίζοντας το κλίμα στην περιοχή. Το πρωί ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε σπίτι στη Τζαμπάλια. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο άνδρας που σκοτώθηκε εργαζόταν ως δάσκαλος στον καταυλισμό ενώ τραυματίστηκαν τρεις γυναίκες για την κατάσταση των οποίων δεν υπάρχουν πληροφορίες.

    Τουλάχιστον δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ένα άλλο κτίριο από πυρά αρμάτων μάχης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μέλη εξτρεμιστικής οργάνωσης έβαλαν εναντίον στρατιωτών με αντιαρματική ρουκέτα, η οποία όμως έπληξε το σπίτι, σκοτώνοντας τους δυο Παλαιστίνιους.

    Πάνω από 95 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, κατά το νέο κύμα στρατιωτικών επιχειρήσεων, που ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν μία ρουκέτα σκότωσε δυο μικρά παιδιά Ισραηλινών.

    [02] Οικονομία

    Βάζει τα δυνατά του ο ΟΠΕΚ Προσπάθεια "συγκράτησης" του πετρελαίου

    10/10/2004 1:15:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αυξανόμενες τιμές του, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε, ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση πετρελαίου. Δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναίμι και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει. Επίσης, ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Σείχης Αχμάντ αλ Φαχντ αλ Σαμπά, διευκρίνισε, ότι ο ΟΠΕΚ κάνει, ότι καλύτερο μπορεί για να μειωθούν οι τιμές, παράγοντας περίπου τα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Από την πλευρά του, ο ομόλογός του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομπάιντ μπιν αλ-Νασέρι δήλωσε, ότι η χώρα του παράγει σήμερα περίπου δυόμισι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ,που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που μπορεί να παραγάγει ημερησίως.

    [03] Εσωτερικά

    Θα ξεκινούν από το Δημοτικό Σχολείο Αλλαγές στην Παιδεία προαναγγέλλει η Γιαννάκου

    10/10/2004 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία αρχίζοντας από τις "ρίζες" της, από το Δημοτικό Σχολείο προαναγγέλλει σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει μέσα από εθνικό διάλογο. Η Υπουργός Παιδείας αφήνει ανοιχτό υπό προϋποθέσεις και το ενδεχόμενο αναγνώρισης των τίτλων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. "Αν μας δοθεί, αναφέρει, η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κομισιόν να έχει το Υπουργείο Παιδείας λόγο στο τι είδους δομές φτιάχνονται στη χώρα μας, τότε μπορούμε να δούμε το ζήτημα", ενώ, όπως αναφέρει, με ελληνική πρωτοβουλία το θέμα της δικαιόχρησης από ξένα δημόσια Πανεπιστήμια θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, τον επόμενο μήνα. Η κα Γιαννάκου, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι, ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν, όσο ισχύουν οι σημερινές διατάξεις του Συντάγματος. Αναφερόμενη επίσης στο θέμα των μετεγγραφών αποδίδει τις επιθέσεις, που δέχθηκε σε εκείνους που μέχρι σήμερα παρανομούσαν και εκμεταλλεύονταν το σύστημα.

    Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

    Αποκαλύπτει δε ότι, από μετεγγραφές εξωτερικού είχαμε μεγάλα σκάνδαλα γνωστών προσώπων δεμένων με πολιτικά συμφέροντα , τα οποία έφερναν τα παιδιά τους διότι δήθεν είχαν καρκίνο με υπογραφές σημαντικών καθηγητών.

    Με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα προβλέπεται ότι, για τις οικογένειες με τρία παιδιά έχει δικαίωμα μετεγγραφής ένα τέκνο, όταν τα αδέλφια του δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος ηλικίας. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει αυτό το όριο ηλικίας κατά δύο χρόνια.

    Η συζήτηση για το θέμα θα ξεκινήσει την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τις εξετάσεις στο Δημοτικό, η Υπουργός τόνισε ότι, θα αποφασιστούν μετά από διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης.

    Ένα ζήτημα, που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Πάγιο αίτημα των ελληνικών Κυβερνήσεων είναι να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και αποφάσεων ανάμεσα στους Υπουργούς Παιδείας και όχι ανταγωνισμού, όπως ισχύει σήμερα.

    Έτσι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Πρόσφατα μάλιστα η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, αν και μειοψήφησαν, καταψήφισαν την πρόταση Οδηγίας να αναγνωρίζονται ελεύθερα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

    Η Υπουργός τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των καθηγητών και υπογραμμίζει ότι, η "αξιολόγηση δεν γίνεται για να τιμωρηθεί κάποιος , γίνεται για να δούμε αν έχουμε πετύχει τους στόχους μας με βάση τα μέσα, που χρησιμοποιήσαμε", ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

    Νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική Παιδεία

    Τέλος αναφέρει ότι, η συνεργασία με την εκκλησία είναι πάρα πολύ καλή και μέσα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων, θέματα υπάρχουν, όπως π.χ. η εκκλησιαστική Παιδεία, για τα οποία ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο .Η κα Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι το θέμα των ταυτοτήτων δεν είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου της και ότι, ο αρχιεπίσκοπος δεν έθεσε σ αυτήν το θέμα.

    [04] Εσωτερικά

    Για τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας Μήνυμα Στεφανόπουλου στην Άγκυρα

    10/10/2004 3:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2004 6:58:35 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από τη Ναύπακτο, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 433η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα για την Τουρκία από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας, οι οποίες απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και την κάλεσε να ανταποκριθεί σ΄ αυτές πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι, οι Οθωμανοί τότε προσπάθησαν με τη δύναμή τους να επεκταθούν στην Ευρώπη. "Τώρα η Ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή, που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί σ αυτήν. Η Τουρκία μέχρι πρότινος ήταν αντίπαλο κράτος για την Ελλάδα. Σήμερα οι οποιεσδήποτε διαφορές μπορούν να επιλυθούν σε κλίμα συνεννόησης", επισήμανε ο Πρόεδρος.

    Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας

    "Οι Τούρκοι με την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γι αυτό η Ελλάδα θα βοηθήσει για την ένταξή της. Η Τουρκία όμως έχει υποχρεώσεις. Πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Να αναγνωρίσει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, να αποδώσει τη Σχολή της Χάλκης και τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών".

    Μετά την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και το μνημόσυνο για τους πεσόντες ο κ. Στεφανόπουλος, έριξε συμβολικά δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα στην είσοδο του λιμανιού της Ναυπάκτου. Αργότερα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα ο δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης και το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη.

    Προσφωνώντας τον Κωστή Στεφανόπουλο ο κ. Νταουσάνης τόνισε ότι, ο Πρόεδρος με το υψηλό του ήθος αποτελεί παράδειγμα για τους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς. Πρόσθεσε δε ότι, η θητεία του αποτελεί παρακαταθήκη για τους επόμενους Προέδρους Δημοκρατίας.

    Απαντώντας ο Κωστής Στεφανόπουλος εξέφρασε την αγάπη του για τη γραφική πόλη και περιοχή, την οποία επισκέπτεται τακτικά από τα παλαιότερα χρόνια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις 7 Οκτωβρίου του 1571, με τη μεγάλη νίκη του ενωμένου ευρωπαϊκού χριστιανικού στόλου κατά της Οθωμανικής αρμάδας που αποτέλεσε , όπως είναι γνωστό, σημαντική εξέλιξη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία

    Αναφερόμενος στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη και σπουδαία πρόοδο σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια και υπάρχει προοπτική και για περαιτέρω ανάπτυξη.

    Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σήμερα της Ναυπάκτου κάνοντας λόγο για προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος, με σωστή πολεοδόμηση και την ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού, η οποία έχει καθυστερήσει.

    "Δυστυχώς σήμερα στερούμεθα αισθητικής καλλιέργειας και εν ονόματι ιδίων συμφερόντων παραβιάζουμε τη νομοθεσία και ενεργούμε εις βάρος της ποιότητας ζωής μη σκεπτόμενοι το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας".

    Στις σημερινές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Αγγελόπουλος ενώ παρέστησαν βουλευτές , πρέσβεις ξένων χωρών, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου. Στις θρησκευτικές τελετές προέστη ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

    [05] Διεθνή

    Συνελήφθη ένας βεδουΐνος Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στο Σινά

    10/10/2004 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόοδο σημειώνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αυτουργών των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στην αιγυπτιακή πλευρά της Χερσονήσου του Σινά με τη σύλληψη ενός βεδοΐνου, ενώ σταματούν πλέον οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων, καθώς σβήνουν οι ελπίδες για την εύρεση άλλων πτωμάτων στα συντρίμμια του ξενοδοχείου Χίλτον στην Τάμπα. Χθες, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν έναν βεδουΐνο, ο οποίος φέρεται να έχει πουλήσει τα εκρηκτικά στους τρομοκράτες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από πηγές προσκείμενες στις έρευνες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 13 ακόμα άτομα, στην πλειοψηφία τους βεδουΐνοι, φέρονται ύποπτα για παροχή βοήθειας, ή για συνενοχή με τους δράστες του τριπλού χτυπήματος, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 34 ανθρώπων.

    Δε βιάζεται να "δείξει" Αλ Κάιντα η Αίγυπτος

    Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της εγκληματολογικής υπηρεσίας, δύο καμικάζι βρίσκονταν σε ένα παγιδευμένο με 200 κιλά ΤΝΤ όχημα 4Χ4, το οποίο εξερράγη στον χώρο στάθμευσης του Χίλτον. Οι αρχές υποπτεύονται δύο εκδοχές: η πρώτη είναι αυτή της Αλ Κάιντα, κι η δεύτερη του ένοπλου αιγυπτιακού ισλαμιστικού κινήματος, που μάχεται κατά των Εβραίων και των Αμερικανών.

    Ο γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας Χισάμ Μπαντάουϊ σε δηλώσεις του, που μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ΜΕΝΑ τόνισε πως οι έρευνες στο Χίλτον έχουν περαιωθεί: "Μία εξέταση DNA από τα μέλη των καμικάζι βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα", τόνισε, προσθέτοντας, πως οι αρχές ανακρίνουν μάρτυρες, που είναι σε θέση να δώσουν στοιχεία για τη φυσιογνωμία των δραστών.

    Μέχρι σήμερα η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να ακολουθήσει στα συμπεράσματά του το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Αλ Κάιντα, προτιμώντας να αναμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής κι αστυνομικής έρευνας, στις οποίες δεν εμπλέκεται το ισραηλινό κράτος.

    [06] Ιράκ

    Εκλιπαρεί τον Μπλερ για τελευταία φορά Το τελευταίο μήνυμα του Μπίγκλεϊ στο Ιντερνετ

    10/10/2004 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η στερνή έκκληση του Βρετανού ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ προς τη βρετανική Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των απαγωγέων του, λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του από ένοπλη ομάδα στο Ιράκ δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου. Στο μεταξύ "πιθανές", χαρακτήρισε τις πληροφορίες στον Τύπο, ότι ο Μπίγκλεϊ είχε δραπετεύσει προσωρινά προτού ξανασυλληφθεί από τους απαγωγείς του και αποκεφαλιστεί, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζαμπάρι χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να τις επιβεβαιώνει. "Είναι πιθανόν, όμως, ειλικρινά δεν διαθέτω καμία επιβεβαίωση. Στ αλήθεια, η κυβέρνηση του Ιράκ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο", τόνισε στο ΒΒC ο Ζαμπάρι. "Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες έξω από εκείνες, που ακούσαμε κι είδαμε από τα ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανή απόπειρά του να αποδράσει", επέμεινε ο Ζεμπάρι. Ο Ιρακινός υπουργός δήλωσε επίσης τον αποτροπιασμό του από τη δολοφονία του Μπίγκλεϊ. "Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τη δολοφονία του αθώου αυτού ανθρώπου", πρόσθεσε.

    "Εδώ είμαι πάλι κύριε Τόνι Μπλερ..."

    Η 4λεπτη ταινία, που μεταδίδεται από ιστοσελίδα, που συχνά πυκνά χρησιμοποιείται από τους Ισλαμιστές, έδειχνε τους εκτελεστές του να κρατούν το κομμένο κεφάλι του Μπίγκλεϊ και να το τοποθετούν πάνω στο πτώμα του. Στον τίτλο της η ταινία σημείωνε: "Η σφαγή ενός Βρετανού ομήρου, που δεν βοήθησε ο Μπλερ κι οι άνθρωποί του, παρόλο, που του δόθηκε αρκετός χρόνος. Οι επικεφαλής των δυτικών Κυβερνήσεων προσποιούνται, πως νοιάζονται για τους πολίτες τους, όμως, όλοι τους είναι ψεύτες κι υποκριτές".

    "Εδώ είμαι πάλι κύριε Τόνι Μπλερ και Κυβέρνηση, πολύ, πολύ κοντά στο τέλος της ζωής μου. Δεν φαίνεται να έχετε κάνει τίποτε για να με βοηθήσετε. Δεν είμαι καθόλου δύσκολος άνθρωπος. Είμαι ένας απλός άνθρωπος, που θέλω μόνον να ζήσω μία ακύμαντη ζωή με την οικογένειά μου", έλεγε στο μήνυμά του ο άτυχος 62χρονος μηχανικός.

    "Αυτοί οι άνθρωποι, των οποίων η υπομονή εξαντλείται και γίνεται πολύ, πολύ ισχνή είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, δώστε τους εκείνο που ζητούν, την ελευθερία των γυναικών στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ. Εάν το κάνετε αυτό, το πρόβλημα θα έχει λυθεί", τόνιζε ο Μπιγκλεϊ, που καθόταν καταγής με τους μελλοντικούς εκτελεστές του να στέκονται από πάνω του.

    "Προς τον βρετανικό λαό, ποτέ όσο άλλοτε χρειάζομαι τη βοήθειά σας, ποτέ όσο άλλοτε χρειάζομαι τη φωνή σας, να βγείτε στους δρόμους και να ζητήσετε καλλίτερη ζωή για τις γυναίκες και τις συζύγους, που βρίσκονται στις φυλακές Αμπού Γράιμπ", τόνιζε ο Βρετανός όμηρος, που ήταν ντυμένος με μία πορτοκαλί φόρμα, όπως εκείνες που φορούν οι κρατούμενοι στις αμερικανικές φυλακές.

    "Δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα. Σας έχω πει τόσα πολλά, σε τόσες διαφορετικές στιγμές. Ό,τι έχω να σας πω τώρα είναι, πως πλέον δεν μου μένει παρά μόνον ελάχιστος χρόνος", καταλήγει στο απεγνωσμένο μήνυμά του, ο νεκρός πλέον όμηρος.

    [07] Εσωτερικά

    Κάνουν λόγο για υπεξαίρεση στην Καλαμάτα Έκαναν "φτερά" 6 δις από θυσαυροφυλάκιο τράπεζας

    10/10/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλει από την Παρασκευή το απόγευμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την εποπτεία του υποδιοικητή της προκειμένου να διαλευκανθεί η υπεξαίρεση περίπου 6 δις ευρώ από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της στην Καλαμάτα. Η κινητοποίηση του ανώτερου διοικητικού μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκίνησε αμέσως μετά την γνωστοποίηση από τον διευθυντή του υποκαταστήματος, ότι, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του χρηματικού αποθέματος του υποκαταστήματος, διαπιστώθηκε έλλειμμα, ύψους 5,65 εκ. ευρώ. Αμέσως δόθηκε εντολή και μετέβη στην Καλαμάτα κλιμάκιο επιθεωρητών της τράπεζας για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου. Παράλληλα ,το περιστατικό καταγγέλθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, οι οποίες και επιλήφθηκαν στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται όλοι οι υπάλληλοι, το ενδιαφέρον, όμως, της Ασφάλειας Καλαμάτας επικεντρώνεται σε πέντε υπαλλήλους της Τράπεζας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν βρεθεί στοιχεία, που να ενοχοποιούν κάποιον από αυτούς.

    Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα

    Το βέβαιο είναι ότι, αυτοί που πήραν τα χρήματα ή είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο ή χρησιμοποίησαν άλλο τρόπο για να μεταφέρουν το τεράστιο ποσό. Και αυτό γιατί από την έρευνα, που έγινε διαπιστώθηκε ότι, στο θησαυροφυλάκιο δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης .

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, με ανακοίνωση της ,επισημαίνει ότι τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς της Τράπεζας μέτρα ασφαλείας για τη φύλαξη του χρηματικού της αποθέματος είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, 24ωρη φύλαξη από ενόπλους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας της Τράπεζας, ασφάλιση των θησαυροφυλακίων με περισσότερα του ενός κλειδιά ασφαλείας και αντίστοιχους συνδυασμούς κλειδαρίθμων, που απασφαλίζονται πάντοτε από περισσότερους του ενός υπαλλήλους της Τράπεζας, παρακολούθηση των ευαίσθητων χώρων με τηλεοπτικές κάμερες κ.ά.

    Επομένως, αφού δεν υπάρχουν ίχνη εξωτερικής παραβίασης των χώρων του υποκαταστήματος, ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

    [08] Αθλητισμός

    Εντυπωσίασαν Βραζιλία και Αργεντινή

    10/10/2004 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από δύο γκολ μοιράστηκαν Κακά και Ρονάλντο στο νικηφόρο 5-2 επί της Βενεζουέλας, που διατήρησε την Βραζιλία στην κορυφή του προκριματικού ομίλου, έναν βαθμό εμπρός από την Αργεντινή, η οποία επίσης θριάμβευσε με 4-2 επί της Ουρουγουάης. Η "Σελεσάο" ήταν καταιγιστική σε έναν ακόμη αγώνα της και ανάγκασε τους φιλάθλους της να μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο σε δύο περιπτώσεις, όταν στο 51' ο Ρονάλντο έκανε το 4-0 και λίγο αργότερα, καθώς το παραλήρημα συνεχίστηκε ακόμη και μετά την λήξη του αγώνα. Το σκορ άνοιξε στο 6' ο Κακά και στο 34' ο ίδιος παίκτης έκανε το 2-0. Στην επανάληψη "πήρε μπρος" ο Ρονάλντο και μέσα σε τέσσερα λεπτά (48' και 51') έδωσε διαστάσεςι θριάμβου. Το πέμπτο γκολ των Βραζιλιάνων σημείωσε ο Αντριάνο στο 75'. Στην συνέχεια ο Μοράν κατάφερε ήταν να σημειωθεί στον πίνακα των σκόρερ και μάλιστα δύο φορές στο 79' και στο 90'.

    Νευρικό ντεμπούτο με τεσσάρα

    Στο μεταξύ η πρώτη εμφάνιση της Αργεντινής με τον Χοσέ Πέκερμαν στον πάγκο της, συνοδεύτηκε από μια ανάλογη σε εύρος νίκη, αφού η Ουρουγουάη δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση στους κεφάτους Αργεντίνους. Στο 6' ο Λουίς Γκονζάλες άνοιξε το σκορ και στο 33' ο Φιγκερόα έκανε το 2-0, σημειώνοντας το πρώτο του τέρμα. Το 3-0 σημείωσε ο Ζανέτι με εκπληκτικό σουτ και ο Φιγκερόα "ξαναχτύπησε" στο 54'. Ροντρίγκες στο 63' και Σεβαντόν με πέναλτι στο 86' διαμόρφωσαν το τελικό 4-2. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα ο αντικαταστάτης του Μαρσέλο Μπιέλσα, δήλωσε ελαφρώς νευρικός στο ξεκίνημα, όμως χάρη στην υποστήριξη του κόσμου όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το ξεπέρασε. "Ημουν νευρικός στην αρχή, ήταν μια καινούρια εμπειρία", τόνισε ο Πέκερμαν και συνέχισε, "Όμως, όταν αισθάνθηκα την υποστήριξη του κόσμου από τις εξέδρες, ηρέμησα και αυτό έδωσε σιγουριά, τόσο σε μένα, όσο και στους παίκτες. Ευτυχώς, η Αργεντινή ήταν πολύ αποτελεσματική στο πρώτο ημίχρονο. Εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν και αυτό έβγαλε την Ουρουγουάη έξω από το ρυθμό της. Ξέραμε ότι θα ήταν ένα περίπλοκο, δύσκολο και σκληρό παιχνίδι. Ομως, κατακτήσαμε ένα μεγάλο βραβείο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στα προκριματικά".

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα

    Κολομβία-Παραγουάη 1-1 (17΄ Φρέντι Γκρισάλες - 78΄ Αουρελιάνο Τόρες) Βολιβία-Περού 1-0 (56΄ Χοακίν Μποτέρο) Βενεζουέλα-Βραζιλία 2-5 (80΄, 90΄+1 Ρούμπερτ Μοράν - 6΄, 35΄ Κακά, 49΄, 51΄ Ρονάλντο, 75΄ Αντριάνο) Αργεντινή-Ουρουγουάη 4-2 (6΄ Λουίς Γκονζάλες, 33΄, 54΄ Λουσιάνο Φιγκερόα, 45΄ Χαβιέ Ζανέτι - 63΄ Κριστιάν Ροντρίγκες, 86΄ πεν. Χαβιέ Σεβαντόν) Ισημερινός-Χιλή σήμερα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Βραζιλία 19 2. Αργεντινή 18 3. Παραγουάη 15 4. Χιλή 12 5. Ισημερινός 10 6. Βενεζουέλα 10 7. Ουρουγουάη 10 8. Κολομβία 9 9. Περού 9 10. Βολιβία 6 * Οι τέσσερις πρώτες ομάδες προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Η ομάδα που θα κατακτήσει την πέμπτη θέση της βαθμολογίας θα δώσει αγώνα μπαράζ με τη νικήτρια της ζώνης της Ωκεανίας για ένα «εισιτήριο» για τα τελικά της Γερμανίας.

    [09] Αθλητισμός

    Ικανοποιημένος ο Ντομενέχ

    10/10/2004 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή του για την εμφάνιση της Εθνικής Γαλλίας, η οποία παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην αντίστοιχη της Ιρλανδίας, σε αγώνα για τον τέταρτο όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, εξέφρασε ο Ρεϊμόν Ντομενέκ. Οι Ιρλανδοί κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης που διεξήχθη στο Παρίσι, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τη νίκη, εξαιτίας της πολύ μεγάλης εμφάνισης του τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Φαμπιάν Μπαρτέζ. "Αυτό που με ικανοποίησε απόψε ήταν ότι παίξαμε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στο Ισραήλ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός των "τρικολόρ", μετά το τέλος του αγώνα, και συμπλήρωσε: "Ξαναχτίζουμε αυτή την ομάδα. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και βελτιωνόμαστε σε κάθε παιχνίδι μας. Δεν έχουμε δεχτεί ακόμη γκολ στα προκριματικά, γεγονός που σημαίνει κάτι για μένα. Η Ιρλανδία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, καθώς έχει αποσπάσει δύο ισοπαλίες εκτός έδρας και έχει σημειώσει νίκη στην έδρα της. Ομως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Επομένως, δεν πρόκειται να αρχίσω αυτή τη στιγμή τους υπολογισμούς. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως όλες οι άλλες ομάδες στον όμιλο σημείωσαν ισοπαλίες απόψε. Τώρα κοιτάζουμε τον αγώνα στη Λευκωσία. Πρέπει να προετοιμαστούμε, επειδή η αναμέτρηση με την Κύπρο θα είναι μια πρόκληση τόσο σημαντική όσο η αποψινή".

    [10] Κυπριακό

    Για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων Το Δεκέμβρη η Κύπρος για βέτο στην Τουρκία

    10/10/2004 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Δεκέμβριο θα αποφασίσει η κυπριακή Κυβέρνηση εάν θα ασκήσει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για επισκέψεις στη Φιλανδία και την Εσθονία. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι, η Κύπρος, ως κράτος-μέλος, διατηρεί το δικαίωμα βέτο, αν και η άσκηση βέτο, τόνισε, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρατήρησε, επίσης, ότι δεν είναι ούτε σοφό ούτε χρήσιμο να προαναγγέλλει κανείς τι θα γίνει και μάλιστα όταν υπάρχουν στη μέση τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως ποια θέση θα πάρουν οι άλλες χώρες και η μορφή της τελικής πρότασης για καθορισμό ημερομηνίας.

    "Προς το συμφέρον της Κύπρου η ένταξη της Τουρκίας"

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου η ένταξη της Τουρκίας, δεδομένου ότι θα συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της τόσο προς την Ένωση όσο και προς τους εταίρους της.

    Ερωτηθείς εάν διαβλέπει ότι, η Τουρκία θα επιχειρήσει να αποσυνδέσει εντελώς το Κυπριακό από την ευρωπαϊκή της πορεία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "αυτή ήταν πάντοτε η θέση της Τουρκίας".

    "Από τη Σύνοδο του Ελσίνκι ως τώρα, η θέση της Τουρκίας ήταν ότι, το Κυπριακό δεν αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις ούτε όρο για την ένταξη της Τουρκίας", είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι,"και εμείς είχαμε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. δεν πρέπει να εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού και αυτό το επιχείρημα τώρα αντιστρέφεται από την άλλη πλευρά".

    Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των προσφυγών Τουρκοκυπρίων για επανάκτηση των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και δήλωση του ιδίου ότι, οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να είναι αφέντες στον βορρά και συνεταίροι στο νότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο.

    "Από τη μία, είπε, αυτή είναι η πολιτική των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, δηλαδή να διατηρηθεί ο μόνιμος έλεγχος της Τουρκίας πάνω στα κατεχόμενα", σημειώνοντας ότι, "το θέμα των περιουσιών είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα, αφού είναι θέμα εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το οποίο καθορίζεται από τον νόμο".

    "Οι μόνιμα διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως ο οιοσδήποτε άλλος Κύπριος πολίτης, να προσφύγουν στο δικαστήριο", είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    [11] Αθλητισμός

    Στο Κατάρ ο Ντεσαγί

    10/10/2004 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Γάλλος πρώην διεθνής προσθέτει το όνομά του στην λίστα των αστέρων που ταξιδεύουν στο μακρινό αλλά πλούσιο σε υλικά αγαθά Κατάρ. Ο διευθυντής της Αλ Γκαντάφα ομάδας του πρωταθλήματος του Κατάρ, ανακοίνωσε σήμερα την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 1998 και Πρωταθλητή Ευρώπης το 2000, αφού ο Γάλλος αμυντικός ταξίδεψε στην χώρα το πρωί και τακτοποίησε τις τελευταίες λεπτομέρειες. "Είμαι έτοιμος να παίξω στο Κατάρ", σημείωσε λακωνικά ο Ντεσαγί στις πρώτες του δηλώσεις και με την απόφασή του αυτή άφησε την Μπαρτσελόνα που επιθυμούσε να τον αποκτήσει, μόνο με το ενδιαφέρον!

    [12] Αθλητισμός

    Απολύθηκε και ο Ζεπ Μάγιερ

    10/10/2004 6:18:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ανοιχτή τάση του Ζεπ Μάγιερ υπέρ του Όλιβερ Καν στην διαμάχη του με τον Γενς Λέμαν, του κόστισε εσχάτως της θέση του στο προπονητικό τιμ της εθνικής Γερμανίας. Ο Μάγιερ που ήταν μέλος της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας ομάδας της Γερμανίας το 1974, τάχθηκε υπέρ του Καν, λέγοντας πως ο πορτιέρο της Μπάγερν είναι καλύτερος του Λέμαν κι θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή του, ως πρώτος τερματοφύλακας της Γερμανίας. Αυτό βρήκε αντίθετο τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και προφανώς και κάποιους μέσα στην ομοσπονδία με αποτέλεσμα σήμερα να ανακοινωθεί πως οι δύο πλευρές έλυσαν κοινή συναινέσει την συνεργασία τους. αξίζει να σημειωθεί πως ο Κλίνσμαν τονίζει ότι ο Καν παραμένει η νούμερο 1 επιλογή, όμως και ο Λέμαν θα πάρει τον χρόνο που του αντιστοιχεί στα παιχνίδια της εθνικής, προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ισορροπίες.

    [13] Αθλητισμός

    Προκρίθηκαν Ιωνικός και Εργοτέλης

    10/10/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    "Κορώνα-γράμματα" έπαιξε την πρόκριση στους "32" του κυπέλλου ο Ιωνικός και τελικά στάθηκε τυχερός, αφού χάρη στην νίκη με 2-1 επί του Απόλλωνα Λάρισας στο πρώτο ματς, πέτυχε τον στόχο του. Η ρεβάνς στην Φιλιππούπολη ήταν φτωχή από καλές φάσεις και τελείως "στεγνή" από τέρματα, έτσι το τελικό 0-0 σε συνδυασμό με το πρώτο σκορ φέρνουν τους Νικαιώτες στην επόμενη φάση. Πάντως λίγα λεπτά πριν το τέλος ο Βεγγέλης Βλάχος "καρδιοχτύπησε" αρκετά όταν είδε σουτ του Τσκαμακίδη να καταλήγει στο δοκάρι του Ιωνικού. Πολύ πιο εύκολα προκρίθηκε ο Εργοτέλης, ο οποίος επικράτησε του Βύζαντα Μεγάρων με 4-2, πετυχαίνοντας έτσι την πρώτη του νίκη στο Παγκρήτιο στάδιο. Το σκορ για τους γηπεδούχους άνοιξε ο Βοσκαρίδης στο 4'και στο 27' Γωνιωτάκης έκανε το 2-0. Ο Μάρσαλ μείωσε σε 2-1 στο 56' και στο 84' ο Λαμπράκης έκανε το 3-1. Ένα λεπτό αργότερα οι φιλοξενούμενοι έφτασαν και πάλι σε απόσταση ενός γκολ με τον Τρογάδη, όμως στις καθυστερήσεις ο Βοσκαρίδης πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και το τέταρτο της ομάδας του, σφραγίζοντας την πρόκριση.

    Τα αποτελέσματα

    Απόλλων Λάρισας-Ιωνικός 0-0 (1-2) Εργοτέλης-Βύζας Μεγάρων 4-2 (2-0) Βοσκαρίδης 4`, +90` Γωνιωτάκης 27`, Λαμπράκης 84` / Μάρσαλ 56`, Τρογάδης 85`

    * Σε παρένθεση το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα

    [14] Εσωτερικά

    Συνάντηση με τον Κινέζο υφ. Κρατικής Ασφάλειας Στο Πεκίνο ο Βαλυνάκης για τους Ολυμπιακούς του 2008

    10/10/2004 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βαρύνουσας σημασίας συνάντηση με τον υφυπουργό κρατικής ασφαλείας της Κίνας είχε σήμερα το απόγευμα στο Πεκίνο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κίνα, με κύριο άξονα συζητήσεων την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας με τις αρχές της χώρας, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η συζήτηση με τον Κινέζο υφυπουργό Κρατικής Ασφάλειας περιεστράφη γύρω από θέματα Ολυμπιακής ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της, επιθυμεί να προωθήσει τη συνεργασία της με την Κίνα, μεταδίδοντάς της την εμπειρία και την τεχνογνωσία της.

    Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

    Νωρίς το μεσημέρι, ο Έλληνας υφυπουργός πραγματοποίησε μια συγκινητική επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, το καλύτερο της χώρας, όπου τον καλωσόρισαν ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, πλειάδα Κινέζων καθηγητών, που διδάσκουν σ αυτό, καθώς και σπουδαστές, ενώ παρών ήταν και ένας Έλληνας καθηγητής, ο κ. Σιγάλας.

    "Μεγάλη μου τιμή, που επισκέπτομαι ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, σας θεωρώ συναδέλφους, γιατί, όπως γνωρίζετε, κι εγώ υπήρξα καθηγητής, πριν αποφασίσω να πολιτευθώ", δήλωσε ο κ. Βαληνάκης κι ευχαρίστησε το Ίδρυμα, που φιλοξενεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και αναπτύσσει τις ελληνικές σπουδές στην Κίνα.

    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πεκίνου ιδρύθηκε στα τέλη του 2000, με τη χορηγία του καπετάνιου Κωνσταντακόπουλου, ενός Έλληνα εφοπλιστή, που είχε πολλές δουλειές στην Κίνα, την υποστήριξη του τότε Έλληνα πρέσβη στο Πεκίνο, κ. Θεοφανόπουλου, και ενός Κινέζου φιλέλληνα, που υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Αθήνα και την Λευκωσία, του κ. Γιάνκγ, ο οποίος ,ως συνταξιούχος τώρα ,διδάσκει στο Κέντρο.

    Τουλάχιστον 100 φοιτητές έχουν συνολικά περάσει από το Κέντρο μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του και, φέτος, τρεις ομάδες φοιτητών διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά. Πρόκειται για μάθημα επιλογής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που είναι το παλαιότερο της χώρας, αφού ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια και θεωρείται αυτό με το μεγαλύτερο κύρος. Στο Κέντρο διδάσκονται επίσης Ελληνική Ιστορία, Νέα Ελληνικά και Μοντέρνα Ελληνική Λογοτεχνία.

    Κατά τις προσφωνήσεις, όλοι οι Κινέζοι εκπαιδευτικοί συνεχάρησαν ομόφωνα την Ελλάδα και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη για την άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτός απάντησε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι, το Πεκίνο θα διοργανώσει ανάλογους, αν όχι καλύτερους, όπως ευχήθηκε, Αγώνες.

    "Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Κίνα, είναι χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και θέλουμε να τις αναπτύξουμε περαιτέρω", τόνισε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι, "το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου είναι μεγάλη υποστήριξη και βοήθεια στην επιδίωξή μας αυτή. Η Ελλάδα κατόρθωσε να δείξει στον κόσμο ότι είναι μια σύγχρονη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανή να διοργανώσει με ασφάλεια και επιτυχία εγχειρήματα αυτού του μεγέθους, είναι μια μοντέρνα χώρα, που επιθυμεί να την γνωρίσουν οι Κινέζοι, ιδιαίτερα η νεολαία, ενώ πολύ θα θέλαμε να αναπτύξουμε και εμείς Κέντρα Κινεζικών Σπουδών στην Ελλάδα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βαληνάκης επισκέφθηκε τη Βιβλιοθήκη του Κέντρου που διαθέτει αρκετές εκατοντάδες ελληνικών τίτλων και αναχώρησε διαβεβαιώνοντας ότι, η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα πιστοποιήσει το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με την πραγματοποίηση πολλών επισκέψεων στην Κίνα των υπουργών Πολιτισμού αλλά και Τουρισμού.

    "Αυτός που δεν περπάτησε ποτέ στο Μεγάλο Τείχος..."

    Το πρωί, ο κ. Βαληνάκης επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, λίγο έξω από το Πεκίνο, ένα μεγάλο αμυντικό σχέδιο 6.000 χιλιομέτρων, που άρχισε να χτίζεται τον 7ο αιώνα π.Χ. και ολοκληρώθηκε στη σημερινή μορφή του από τη δυναστεία των Μινγκ (14ος-17ος αι.).

    Είναι ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα ,που σέρνεται σαν πέτρινο φίδι, διασχίζοντας επτά επαρχίες, πολλές πόλεις και αυτόνομες περιοχές, με άπειρες επάλξεις και πολεμίστρες και πλάτος τόσο, ώστε να μπορούν να καλπάζουν στη σειρά πέντε άλογα.

    Από το 1987 έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως παγκόσμια κληρονομιά και συμβολίζει ακόμη την επιδεξιότητα και τη σοφία του κινεζικού λαού. "Αυτός που δεν περπάτησε ποτέ στο Μεγάλο Τείχος", λέει μια κινεζική παροιμία, "δεν είναι άντρας θαρραλέος".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 October 2004 - 16:52:00 UTC