Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση Θετικά τα μηνύματα για Καραμανλή
  • [02] "Βροχή" βομβών στη Φαλούτζα
  • [03] Προβάδισμα Κέρι στην πρόθεση ψήφου
  • [04] Το "ντέρμπι των αιωνίων"
  • [05] Ασύλληπτη βία σαρώνει ινδικά κρατίδια
  • [06] Γκρίνια και απώλειες
  • [07] Προκρίθηκε η Πάτρα
  • [08] Συνάντηση με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Επίθεση Παπανδρέου στην
  • [09] Φαρμακοληψία μέσω ρομπότ-"γυρίνου"
  • [10] Οι ισπανικές αρχές σε συνεργασία με τις γαλλικές Συνέλαβαν ηγέτες της
  • [11] Μεσίνα και Παλέρμο σε υψηλές πτήσεις
  • [12] "Έκαναν σεφτέ" Εργοτέλης και Άρης
  • [13] Ο Πανσεραϊκός σταμάτησε στις Σέρρες...

    [01] Εσωτερικά

    Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση Θετικά τα μηνύματα για Καραμανλή

    3/10/2004 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - ΝΕΤ 105,8

    Ικανοποιημένο από τον Κώστα Καραμανλή εμφανίζεται το 59,5% των πολιτών, που αποτίμησαν θετικά το έως τώρα έργο και την εικόνα του Πρωθυπουργού σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία GPO, για λογαριασμό της εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής". Το αντίστοιχο ποσοστό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στο 34%. Παράλληλα, το 54,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή, "καταλληλότερο πρωθυπουργό", ενώ το 31,1% τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά και στην πρόθεση ψήφου, την πρώτη που καταγράφεται από έρευνα μετά τους Ολυμπιακούς, η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,5 μονάδων με 40,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33%.

    Το 54,5% κρίνει τον Πρωθυπουργό κατάλληλο στο χειρισμό των προβλημάτων

    Συγκεκριμένα όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή στο ερώτημα "αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θεωρείτε πιο πιθανό να ψηφίσετε" το 40,5% απάντησε Ν.Δ., το 33% ΠΑΣΟΚ, το 5,9% ΚΚΕ, το 3% ΣΥΝ, το 2,8% ΛΑΟΣ, άλλο το 1,5%, 2,4% λευκό και άκυρο, δεν γνωρίζω 9,7% και δεν απαντώ 1,2%.

    Σχετικά με την παράσταση νίκης, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς το 84,8% αναφέρει ότι η Ν.Δ. θα έβγαινε πρώτη, ενώ ένα ποσοστό 9,9% "βλέπει" το ΠΑΣΟΚ.

    Από το γκάλοπ προκύπτει, εξάλλου, ότι το 44,8% θεωρεί καταλληλότερο τον Πρωθυπουργό στην πολιτική διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή με το Σινούκ, το 28,1% υποστηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 20,3 % θεωρεί ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

    Άλλο ένα 54,5% των ερωτηθέντων δηλώνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή όσον αφορά στον χειρισμό των καθημερινών προβλημάτων. Στην ίδια ερώτηση ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 28,5%, ενώ το 13,1% δεν κρίνει κατάλληλο κανένα από τους δύο.

    Τη Δευτέρα θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα το δεύτερο μέρος της έρευνας στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 67,6% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για την απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τη δημοσιοποίησή της, ενώ το 61,6% τάσσεται υπέρ των χειρισμών του Πρωθυπουργού στην υπόθεση των μετεγγραφών και της παραίτησης Τσιτουρίδη.

    Η έρευνα ήταν πανελλαδική, έγινε από την εταιρεία GPO Α.Ε., από 27-30 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 2000 ψηφοφόρων άνω των 18 ετών. Η δημοσκόπηση έγινε με χρήση γραπτού δομημένου ερωτηματολογίου μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

    [02] Ιράκ

    "Βροχή" βομβών στη Φαλούτζα

    3/10/2004 1:57:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στο στόχαστρο των αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων μπήκε για τρίτη φορά μέσα σε ένα 24ωρο η Φαλούτζα, προτού προλάβουν οι κάτοικοι να θάψουν τους νεκρούς τους από τις χθεσινές επιθέσεις. Οι βομβαρδισμοί αυτή τη φορά είχαν στόχο μια αποθήκη, στις παρυφές της πόλης, από όπου σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό 15 αντάρτες προσπαθούσαν να φυγαδεύσουν οπλισμό και πυρομαχικά. Από την αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, το κτήριο καταστράφηκε και οι περισσότεροι άνδρες που βρίσκονταν εκεί σκοτώθηκαν, ενώ όπως επισημάνθηκε ελήφθησαν ειδικά μέτρα για να προληφθεί ο θάνατος αθώων αμάχων. Ωστόσο οι γιατροί από το νοσοκομείο της περιοχής δήλωσαν ότι έφτασαν στα χέρια τους μόνο τα πτώματα δύο πολιτών και δέκα τραυματίες. Την ίδια ώρα, αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις διατείνονται ότι το θέμα "Σαμάρα", το άλλο σημαντικό προπύργιο των ανταρτών, έληξε ουσιαστικά χθες με την ανάκτηση του ελέγχου του μεγαλύτερου μέρους της πόλης.

    Εξεγερμένοι Ιράκινοι και "παράπλευρες απώλειες"

    Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις η νέα επίθεση στη Φαλούτζα "βοήθησε στη μείωση της ικανότητας του δικτύου του αλ-Ζαρκάουι και στην αύξηση της ασφάλειας του Ιράκ". Οι ισχυρισμοί ότι επλήγη οπλοστάσιο του Ιορδανού τρομοκράτη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ενισχύεται από το ότι μετά την επίθεση σημειώθηκαν αλυσιδωτές εκρήξεις στο εσωτερικό του κτιρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέσα υπήρχαν πυρομαχικά. Πάντως, οι χθεσινές επιδομές κόστισαν τις ζωές χθες σε άλλους επτά ανθρώπους, μεταξύ αυτών και άμαχοι.

    Την ίδια ώρα "εκρηκτική" ηρεμία επικρατεί στη Σαμάρα. Ένας τελευταίος απολογισμός που δόθηκε από τον αμερικανικό στρατό για τις επιχειρήσεις του Σαββάτου στην πόλη κάνει λόγο για 125 νεκρούς από τις τάξεις των εξεγερμένων και 88 συλληφθέντες, ενώ από την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων "οι απώλειες ήταν ελάχιστες", σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου 5.000 στρατιώτες έλαβαν μέρος σε αυτές επιχειρήσεις και δηλώνουν ότι έχουν ανακαταλάβει το 70% της πόλης και τα περισσότερα στρατηγικά σημεία. "Όλα έχουν τελειώσει στη Σαμάρα" δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αραβικό κανάλι, προσθέτοντας ότι θα διατεθούν 40 εκατομ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της πόλης.

    Πάντως, για τους πολίτες της Σαμάρα η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Σποραδικά πυρά ακούγονται από κάποια σημεία της πόλης, καθώς Αμερικανοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία και σύμφωνα με τους κατοίκους, πυροβολούν αδιακρίτως οτιδήποτε δουν να κινείται στον δρόμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε στρατιωτικό κλοιό η Σαμάρα

    Επιδρομή κατά αμάχων στη Φαλούτζα

    [03] Διεθνή

    Προβάδισμα Κέρι στην πρόθεση ψήφου

    3/10/2004 3:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια πρώτη καταγραφή του αντίκτυπου της εμφάνισης Κέρι στην πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση του με τον πρόεδρο Μπους αποτυπώνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκα για λογαριασμό του αμερικανικού περιοδικού Newsweek. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της, οι τοποθετήσεις του Κέρι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την εθνικής ασφάλειας, τον έφεραν για πρώτη φορά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αντίπαλο του. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης έφτασε στο 49% στην πρόθεση ψήφου έναντι 46% που συγκέντρωσε ο Μπους, ενώ το 61% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Κέρι παρουσίασε μια καλύτερη εικόνα, ενώ μόλις το 19% εκτιμά το ίδιο για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 1.013 εκλογείς με τηλεφωνικές ερωτήσεις. Το περιθώριο λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 4%.

    [04] Αθλητισμός

    Το "ντέρμπι των αιωνίων"

    3/10/2004 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2004 4:38:26 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Είναι ένα παιχνίδι που όποτε και να γίνει πάντα μαγνητίζει τα βλέμματα όλων. Το "ντέρμπι των αιωνίων", το παιχνίδι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για το Κύπελλο Μπάσκετ, είναι αυτό που "κλέβει την παράσταση" στο πρόγραμμα της Ελληνικής αθλητικής Κυριακής. Ένα παιχνίδι νοκ-άουτ, όπου ο νικητής συνεχίζει και ο ηττημένος αποχωρεί με "σκυμμένο το κεφάλι". Ένα σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο αγώνας θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην φυσική "ερυθρόλευκη" έδρα. Αμφότερες οι δύο ομάδες δεν είναι έτοιμες, αφού βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας και του μονταρίσματος, όμως η σημασία του παιχνιδιού, κάνει και τις δύο ομάδες να αγωνιστούν με ότι έχουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Το παιχνίδι ξεκινάει στις 19:00 και θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ.

    Πανέτοιμοι οι "κόκκινοι"

    Ο γηπεδούχος Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Μετά από τις αναταράξεις στον πάγκο της ομάδας, που κατέληξε με τον Μίνιτς νέο τεχνικό των "ερυθρόλευκων", οι "κόκκινοι" γυρίζουν στο ΣΕΦ μετά από 2μιση χρόνια σε επίσημο αγώνα Μπάσκετ.

    Άπαντες στο λιμάνι ευελπιστούν πως η χρονιά θα ξεκινήσει νικηφόρα για την ομάδα τους και μάλιστα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.

    Ο αρχηγός της ομάδας, Μίλαν Τόμιτς, η σημαία του Ολυμπιακού τονίζει πόσο σημαντική θα είναι μία νίκη επί του Παναθηναϊκού και υποσχέθηκε πως όλοι οι παίκτες θα βάλουν τα δυνατά τους για να φτάσουν στην πρόκριση.

    Χωρίς τον "πράσινο" αρχηγό

    Ο Πρωταθλητής Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με μία μεγάλη απώλεια. Ο αρχηγός του "τριφυλλιού", Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν θα δώσει το παρών στην αναμέτρηση, καθώς προχτές μόλις εγχειρίστηκε και εννοείται πως δεν είναι έτοιμος. Από εκεί και πέρα οι "πράσινοι" θα παραταχθούν με όλα τα "αστέρια" τους, καθώς ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είδε με ευχαρίστηση τους τραυματίες να ξεπερνάνε τα προβλήματα τους.

    Ο Κώστας Τσαρτσαρής θα μπορέσει να αγωνιστεί έστω και λίγο, καθώς ξεπέρασε τον τραυματισμό του, αλλά δεν είναι 100% έτοιμος. Κανονικά θα αγωνιστούν και οι Καλαϊτζής-Σκεπάνοβιτς, οι οποίοι έχουν αποθεραπευτεί πλήρως.

    [05] Διεθνή

    Ασύλληπτη βία σαρώνει ινδικά κρατίδια

    3/10/2004 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε σήμερα την Ινδία. Μόλις μία ημέρα μετά τις αλυσιδωτές εκρήξεις και τις ένοπλες επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο χθες σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 141, στα κρατίδια Νάγκαλαντ και Ασάμ, νέες επιθέσεις σε εμπορικές αγορές σε πόλεις και πάλι του Ασάμ βύθισαν ακόμα περισσότερο τη χώρα στο πένθος. Ο σημερινός απολογισμός αναφέρει μέχρι στιγμής δύο πολίτες νεκρούς και 15 τραυματίες στις απομακρυσμένες πόλεις Σονάρι και Μπάσκα, ενώ τρεις άνδρες, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν αντάρτες της φυλής Μπόντο, σκοτώθηκαν όταν εξερράγη μια βόμβα που μετέφεραν στο Σουντιπούρ. Η εν λόγω πόλη θεωρείται "οχυρό" της οργάνωσης "Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Μπόντολαντ" στην οποία έχουν αποδώσει οι ινδικές αρχές το σαρωτικό κύμα βίας.

    Οι αντάρτες της φυλής Μποντο κλιμακώνουν τη βία λένε οι αρχές

    Το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Μπόντολαντ, το οποίο σήμερα συμπληρώνει 19 χρόνια δράσης, μάχεται από το 1985 για ένα χωριστό κράτος της φυλής Μπόντο. Οι αντάρτες κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ότι λεηλατεί τους φυσικούς πόρους της περιοχής και στέλνει στην περιοχή μέλη άλλων φυλών.

    Σήμερα στόχος των δραστών ήταν πάλι άμαχοι πολίτες, που σκοτώθηκαν όταν δύο ποδήλατα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν σε πολυσύχναστα εμπορικά σημεία του Ασάμ.

    Χθες, μετά την πρωινή βομβιστική επίθεση σε πόλη της Νάγκαλαντ, οι βιαιότητες επικεντρώθηκαν και πάλι στο κρατίδιο του Ασάμ, όπου σημειώθηκαν δύο ένοπλες επιθέσεις σε ισάριθμα χωριά, που δεν ανηκαν στη φυλή Μποντο και τρεις βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές του Μπονγκαϊνγκάον και του Γκουβαχάτι.

    Η έτερη μεγάλη αυτονομιστική οργάνωση που εδρεύει στο Νάγκαλαντ, το Εθνικό Σοσιαλιστικό Συμβούλιο του Νάγκαλαντ (NSCN) η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκεχειρίας και σε διαπραγματεύσεις με την ινδική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, καταδίκασε τις αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις.

    Από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις εκτιμώντας πως "καμιά υπόθεση ή αίτημα δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιες παράλογες και ωμές πράξεις που έχουν στόχο αθώους πολίτες".

    [06] Αθλητισμός

    Γκρίνια και απώλειες

    3/10/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η βαριά ήττα από την Χαλκηδόνα, επέφερε ένταση στις τάξεις της Καλλιθέας. Ο πρόεδρος της ομάδας Νίκος Σαλευρής, αλλά και ο προπονητής, Τάκης Λεμονής, προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους, ώστε να επανέλθει η ψυχραιμία σε όλους τους ανθρώπους των "άσπρων". Πέρα από την ένταση που δημιουργήθηκε, η Καλλιθέα "έχασε" και τρεις παίκτες. Οι Χρήστος Κουτσοσπύρος, Ράικο Ντραγκίσεβιτς και Μπόρισλαβ Γκεοργκίεφ, αποχώρησαν από το χθεσινό παιχνίδι αμφότεροι με τραυματισμούς και η συμμετοχή τους στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας για το Πρωτάθλημα, με τον ΠΑΟΚ, τίθεται αμφίβολη. Πάντως, η επανεμφάνιση του Τάσου Κυριάκου ήταν ικανοποιητική, έστω στο περιορισμένο διάστημα που αγωνίσθηκε, αφήνοντας υποσχέσεις για την επιστροφή του. Από αύριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

    [07] Αθλητισμός

    Προκρίθηκε η Πάτρα

    3/10/2004 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα του Πόλο, βρίσκεται πλέον η Πάτρα. Οι "Πατρινοί" επικράτησαν στην 5η και τελευταία αγωνιστική της Ολλανδικής Άλφεν, άνετα με 5-1 στη Βουδαπέστη και κατέλαβε την τέταρτη θέση όπου της έδωσε και την πρόκριση. Τα επτάλεπτα με πρώτη την Πάτρα: 0-0, 2-1, 1-0, 2-0. Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν οι: Μπιτσάκος 2, Γεωργαράς 2, Καρδόνας 1

    [08] Εσωτερικά

    Συνάντηση με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Επίθεση Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    3/10/2004 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2004 5:30:51 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εναντίον της κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους οκτώ ευρωβουλευτές του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλαιοκομματική τακτική που αποσκοπεί στην όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα. Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, την κατηγόρησε ότι εφαρμόζει καταστροφική λογιστική που απαξιώνει την χώρα. "Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια και σε αυτό το ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν οι εξελίξεις στους κόλπους της ΕΕ και κυρίως η πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων, θέμα για το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια και από απόσταση, αποσυνδέοντας το ζήτημα αυτό από την πορεία των ελληνοτουρκικών.

    "Παλαιοκομματική τακτική"

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις μεταολυμπιακές δυνατότητες της χώρας, καθώς και ότι παρακολουθεί "ως τουρίστας" την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα ανέφερε ότι η ΝΔ απέδειξε ότι δεν έχει πυξίδα και σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών, απομακρύνεται από τα μεγάλα θέματα και ενισχύει τη σκανδαλολογία.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε για τη χώρα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και της καταλόγισε παλαιοκομματική τακτική και επιστροφή στον παλιό δεξιό εαυτό της.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την κριτική του για την απογραφή στην οικονομία κάνοντας λογο για καταστροφική λογιστική και τόνισε ότι το κόμμα του θα δώσει τη μάχη στην Ευρώπη για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Παρατηρείται, πρόσθεσε, το οξύμωρο σχήμα, η αντιπολίτευση να δίνει τη μάχη για την καλή εικόνα και η κυβέρνηση να δυσφημίζει τη χώρα.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει "απάθεια" και "απραξία" για τις σχετικές εξελίξεις. Παράλληλα έχει αποσυνδέσει όλα τα θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως το κυπριακό, από την πορεία του ευρωτουρκικού διαλόγου.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μετά την κατάθεση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σύνδεσή τους με θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το δρόμο της οξύτητας σε μια προσπάθεια να βγει από τα αδιέξοδά του. Σε αυτό το δρόμο, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε". Αυτό απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος και πρόσθεσε "η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, με βάση το πρόγραμμα που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες".

    [09] Τεχνολογία

    Φαρμακοληψία μέσω ρομπότ-"γυρίνου"

    3/10/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Νew Scientist

    Μια επαναστατική μέθοδο λήψης φαρμάκων προτείνουν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό "ρομπότ-κολυμβητή" που θα μπορεί να μεταφέρει μέσω του αίματος, χημικές ουσίες στα μέρη του οργανισμού που παρουσιάζουν πρόβλημα καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικότερη την θεραπευτική αγωγή. Η ρομποτική μηχανή, που είναι εφοδιασμένη με πτερύγια, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πειραματικό στάδιο και το μέγεθος της δεν υπερβαίνει τα 3 χιλιοστά σε μήκος. Στόχος είναι να μικρύνει στο 1 εκατοστό του χιλιοστού και όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, μόλις τελειοποιηθεί θα ανοίξει ένα μεγάλο πεδίο εφαρμογών, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο απόφραξης αρτηριών.

    "Βλέπουν" πολλές βιολογικές εφαρμογές

    Σύμφωνα με το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Νew Scientist, οι διαστάσεις του πρωτότυπου ρομπότ, που πέρασε από τους ελέγχους με επιτυχία είναι 3mm x 2mm x 0.4mm. Η κίνηση του επιτυγχάνεται με τη χρήση εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, που ελέγχει την κίνηση των μικροσκοπικών πτερυγίων και μπορεί να ρυθμίσει την ταχύτητα τους.

    Τώρα όπως δηλώνει ο Τάο Μέι επικεφαλής της ομάδας που απαρτίζεται από ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου και του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, στα εργαστήρια δοκιμάζεται το μοντέλο του ενός χιλιοστού. "Θέλουμε να το μικρύνουμε στο 0.1mm και ίσως με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να μπορέσουμε να το κάνουμε ακόμα μικρότερο" πρόσθεσε.

    Το ρομπότ-"γυρίνος" παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του συνεδρίου Ευφυή Ρομπότ και Συστήματα (IROS), που διεξάγεται στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επιστήμονες.

    [10] Διεθνή

    Οι ισπανικές αρχές σε συνεργασία με τις γαλλικές Συνέλαβαν ηγέτες της ΕΤΑ

    3/10/2004 5:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε μια καλά συντονισμένη κοινή επιχείρηση γαλλικές και ισπανικές δυνάμεις συνέλαβαν στη νότια Γαλλία, 21 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ανάμεσά τους είναι ο Νο 1 καταζητούμενος αρχηγός της οργάνωσης Μικέλ Αλμπίζου Ιριάρτε ή "Αντζα" και η σύντροφός του, Σολεντάντ Ιπαραγκίρε Γκενετξέα ή "Ανμπότο". Σύμφωνα με τις αρχές, ο Αντζα και η Ανμπότο από το 1992 αποφάσιζαν, οργάνωναν και εκτελούσαν όλες τις αιματηρές ενέργειες της Οργάνωσης. Πηγή της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι 20 άτομα συνελήφθησαν στη νότια Γαλλία και ένα στο Μπούργκος της κεντρικής Ισπανίας. Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χοσέ Αντόνιο Αλόνσε, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για μία επιχείρηση "υψίστης σημασίας", στην οποία συμμετείχαν 150 αστυνομικοί. Εκτός από τις συλλήψεις, οι αρχές ανακάλυψαν και επτά κρησφύγετα της Βασκικής Οργάνωσης όπου βρέθηκαν κρυμμένα όπλα, εκρηκτικά και χρήματα.

    [11] Αθλητισμός

    Μεσίνα και Παλέρμο σε υψηλές πτήσεις

    3/10/2004 6:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2004 7:05:11 μμ)

    Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις της στο "καμπιονάτο", η Μεσίνα. Η ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου μετά τη νίκη της και επί της Σιένα με 4-1 ( Ντι Νάπολι 35΄, 54΄, Παρίζι 33΄, Αμορούζο 83΄-πέναλτι - Πορτανόβα 39΄), παραμένει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μόλις δυο βαθμούς πίσω από την Γιουβέντους. Όσο για τη Γιουβέντους, πέτυχε την τέταρτη νίκη της στις πρώτες πέντε αγωνιστικές αφού κατάφερε να περάσει από το "Φρίουλι", επικρατώντας της Ουντινέζε με 1-0 με γκολ του Μαρσέλο Ζαλαγέτα στο 61ο λεπτό. Ο Ουρουγουανός στράικερ είχε αντικαταστήσει στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου τον Νταβίντ Τρεζεγκέ. Το Σάββατο Κάλιαρι και Κίεβο, επικράτησαν της Μπρέσια, και της της Λέτσε αντίστοιχα. Κατά τα άλλα η Μίλαν ξεπέρασε άνετα το εμπόδιο της Ρετζίνα επικρατώντας 3-1 με δύο γκολ του Σεβτσένκο (11΄, 66΄) και ένα του Κακά 88΄. Με νίκη συνέχισε και η Παλέρμο αυτή τη φορά απέναντι στη Μπολόνια με 1-0 με τον Μπριέντζα να σημειώνει το μοναδικό γκολ στο 40΄. Η 5η αγωνιστική ολοκληρώνεται το βράδυ μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Ρόμα και Ίντερ στο "Ολίμπικο".

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Σάββατο (2/10): Κάλιαρι-Μπρέσια 2-1 (13 πεν. Τζόλα, 82 Λανγκέλα-38 Καράτσιολο) Κιέβο-Λέτσε 2-1 (48 Μπαρόνιο, 79 Τιριμπόκι-90 Βούτσινιτς) Κυριακή (3/10):

    Αταλάντα-Λάτσιο 1-1 (11 Γκαουτιέρι-85 Μούτσι) Μεσίνα-Σιένα 4-1 (33Παριζί, 35,54 Ντι Νάπολι, 83 πεν. Αμορούζο-39 Πορτανόβα) Μίλαν-Ρετζίνα 3-1 (11,88 Σεφτσένκο, 66 Κακά-59 Φραντσεσκίνι) Παλέρμο-Μπολόνια 1-0 (40 Μπριέντσα) Πάρμα-Φιορεντίνα 0-0 Σαμπντόρια-Λιβόρνο 2-0 (78 Ροσίνι, 88 Ντιάνα) Ουντινέζε-Γιουβέντους 0-1 (61 Ζαλαγιέτα) Ρόμα-Ιντερ

    Βαθμολογία (σε 5 αγώνες) Γιουβέντους 13 Μεσίνα 11 Μίλαν 10 Κιέβο 9 Παλέρμο 9 Κάλιαρι 9 Λέτσε 8 Λάτσιο 8

    [12] Αθλητισμός

    "Έκαναν σεφτέ" Εργοτέλης και Άρης

    3/10/2004 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2004 7:42:17 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον πρώτο τους βαθμό στο εφετινό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατέκτησαν σήμερα Εργοτέλης και Αρης. Οι δύο ομάδες, αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, ωστόσο παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με τον ΟΦΗ, αλλά και την Κέρκυρα. Το τέρμα των θεσσαλονικέων πέτυχε με αυτογκόλ ο Ογκουνσότο (13`), ενώ για τον Εργοτέλη σκόραρε ο Πίρβου (16`).

    Γρουσούζικο αποδείχθηκε το 13ο λεπτό για τον Εργοτέλη, αφού μπορεί ο Ογκουνσότο να στέφθηκε σκόρερ, ωστόσο εις βάρος της ομάδας του. Συγκεκριμένα, μετά το κόρνερ του Γκίτση, ο επιθετικός των Κρητικών στην προσπάθειά του να διώξει, έστειλε την μπάλα να καρφωθεί στο βάθος της εστίας του Χανιωτάκη, δίνοντας έτσι προβάδισμα στον Άρη (0-1).

    Η ομάδα του Μύρωνα Σηφάκη με τη σέντρα κιόλας, προσπάθησε να φέρει εκ νέου το ματς στα ίσα και το κατάφερε πολύ γρήγορα, αφού μόλις στο 16`, ο Πίρβου εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του Λυμπερόπουλου και με εξαιρετικό πλασέ έκανε το 1-1 (σ.σ. το πρώτο τέρμα του Εργοτέλη στην ιστορία του στην Α` Εθνική). Οι Θεσσαλονικείς, στο 21` λίγο έλειψε να πάρουν και πάλι προβάδισμα, όμως ο Γκίτσης αν και βρέθηκε μόνος απέναντι στο άδειο τέρμα, δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά με αποτέλεσμα η μπάλα αντί να καταλήξει στα δίχτυα του Χανιωτάκη, να βγει άουτ.

    Οι Κρητικοί μπήκαν πολύ δυνατά στο β` ημίχρονο και σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσαν να πετύχουν γκολ, όμως αρχικά στο 47` το σουτ του Σιλά έδιωξε εντυπωσιακά ο Λυμπερόπουλος, ενώ στο 65` η μπάλα από το σουτ του Πίρβου σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του μακεδονικού συγκροτήματος. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν στο ίδιο τέμπο μέχρι και την ολοκλήρωση του 90λεπτου, όμως η υπεροχή τους δεν μεταφράστηκε σε κάποιο γκολ και έτσι οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από ένα βαθμό.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τσίκινης Ηρ. (ΣΔΠ Μεσσηνίας)

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Βασακίντζε, Σουτζής, Οικονομάκης, Ιβάνοφ, Βούκοβιτς

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Οικονομάκης, Ιβάνοφ, Αργυράκης, Βούκοβιτς, Σιλά, Σουτζής, Σπυριδάκης, Κοιλιάρας (46` Τζανετής), Ογκουνσότο (75` Γωνιωτάκης), Πίρβου.

    ΑΡΗΣ: Λυμπερόπουλος, Γόγολος, Μαρικά (57` Λιολίδης), Καλλιμάνης, Κολτσίδας (8` Βασακίντζε), Πασσαλής, Χρυσάφης (77` Αμπελάς) , Γκίτσης, Σανχούρχο, Μαρκομιχάλης, Μαρτίνες.

    [13] Αθλητισμός

    Ο Πανσεραϊκός σταμάτησε στις Σέρρες...

    3/10/2004 7:19:00 μμ

    Το πετυχημένο σερί νικών του Πανσεραϊκού, έσπασε την Κυριακή η Κασσάνδρα/Ολυμπιακός Βόλου. Οι δυο ομάδες από την Βόρεια Ελλάδα αναδείχθηκαν ισόπαλες με 0-0 στις Σέρρες, γεγονός που έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας της Β` Εθνικής και τον Πανηλειακό που άνευ αγώνος, πήρε στα χαρτιά τον αγώνα με τον Ποσειδώνα Νέων Πόρων με 2-0. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Προοδευτική η οποία επικράτησε 1-0 του Ατρόμητου Αθηνών. Την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα πέτυχε και η Λάρισα, που επικράτησε της Καλαμάτας με 1-0.

    Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ηλυσιακός-Απόλλων Αθηνών 1-1 Καστοριά-Παναχαϊκή 2005 2-2 Προοδευτική-Ατρόμητος Αθηνών 1-0 Πανσερραϊκός-Κασσάνδρα 0-0 Λάρισα-Καλαμάτα 1-0 Νίκη Βόλου-Εθνικός Αστέρας 3-0 Πανηλειακός-Ποσειδών Νέων Πόρων 2-0 α.α. Ακράτητος-Λεβαδειακός 0-2 α.α

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες) Πανσερραϊκός 7 Πανηλειακός 7 Προοδευτική 6 Κασσάνδρα 5 Καστοριά 5 Ηλυσιακός 5 Λεβαδειακός 5 Εθνικός Αστέρας 4 Λάρισα 4 Καλαμάτα 3 Παναχαϊκή 2005 3 Νίκη Βόλου 3 Απόλλων Αθ. (2αγ.) 2 Ατρόμητος Αθ. 1 Ακράτητος 0 Ποσειδών Ν. Πόρων (2αγ.) -3


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 October 2004 - 16:51:46 UTC