Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο θρόνο της Ευρώπης Θάλεια-Βίκυ
  • [02] Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολλανδός «Αίας»
  • [03] Νέα 24ωρη διορία Ώρες αγωνίας για τις Ιταλίδες
  • [04] Τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη Άκαιρη η προεδρολογία
  • [05] Συζυγική προσγείωση
  • [06] Της έμεινε τουλάχιστον η... στανοζολόλη
  • [07] Απειλούν με αποχή οι μπασκετμπολίστριες
  • [08] Για τις εξαγγελίες Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη "Επίδειξη ωραίων
  • [09] Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Εκρήξεις και μάχες στο Ιράκ
  • [10] Πανελλήνιο ρεκόρ η Χαλκιά στα 400μ
  • [11] Πιλοτικά σε 19 ναούς της Αττικής Το Ευαγγέλιο στη Δημοτική

    [01] Αθλητισμός

    Στο θρόνο της Ευρώπης Θάλεια-Βίκυ

    12/9/2004 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Βασίλισσες της Ευρώπης στέφθηκαν σήμερα οι διεθνείς πρωταθλήτριες του μπιτς βόλεϊ Θάλεια Κουτρουμανίδου και Βίκυ Αρβανίτη, που θριάμβευσαν στο 5ο και τελευταίο τουρνουά τουρνουά του ευρωαπϊκού πρωταθλήματος της CEV στην ισπανική Βαλένθια, κέρδισαν 88 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και μοιράστηκαν το χρηματικό έπαθλο των 8.5000 ευρώ. Στον τελικό οι πριγκίπισσες της ελληνικής άμμου επικράτησαν άνετα με 2-0 (21-15, 21-13) επί των Χάκενταλ/Τόρλεν από τη Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη αντίστοιχη στέψη των Καραντάσιου/Σφυρή το 2001, που φέτος όμως κατέλαβαν την 9η θέση, είναι η δεύτερη φορά που ένα ελληνικό γυναικείο δίδυμο σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ευρώπης. Στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Βουλγάρες αδελφές Λίνα και Πέτια Γιαντσούλοβα, που επικράτησαν με 2-0 (21-19, 21-15) των Γερμανίδων Κάουπ/Ρέντερ.

    [02] Αθλητισμός

    Ιδανικός αυτόχειρας ο Ολλανδός «Αίας»

    12/9/2004 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έκανε ό,τι μπορούσε για να μη νικήσει. Και τελικά τα κατάφερε Ο λόγος φυσικά για τον Άγιαξ ο οποίος στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος, βρέθηκε κόντρα στη γηπεδούχο Ντεν Χάαγκ να προηγείται στο ημίωρο του αγώνα με 0-3 (Σονκ 7, Πιενάαρ 14, Μπουκαρί 31). Παρόλα αυτά οι γηπεδούχοι δεν κατέθεσαν τα όπλα και πριν οι δύο ομάδες πάρουν την αγουσα για τα αποδυτήρια ο Γκουν στο 43 μείωσε σε 1-3, δίνοντας το σύνθημα της αντεπίθεσης στους συμπαίκτες του. Στο δεύτερο ημίχρονο αν και θα περίμενε κανείς ότι η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου θα φρόντιζε να διευρύνει το σκορ ή στη χειρότερη περίπτωση να το διαφύλασσε, οι αντίπαλοι μείωσαν 2-3 στο 68 με πέναλτι του Ουντέν και επτά περίπου λεπτά πριν τη λήξη, στο 83 ο Στρέβε ισοφάρισε σε 3-3 σκορπίζοντας εντθουσιασμό στους φιλάθλους της ομάδας του. Συνοπτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αγώνων της 4η αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος: Αλκμααρ-Ντε Μπος 5-0, Αϊντχόβεν-Βάαλβικ 1-0, Βίλεμ-Ρόντα 3-1, Ρούζενταλ-Βίτεσε 4-1, Χέρενβεν-Ντε Γκράαφσαπ 2-0, Ντεν Χααγκ-Αγιαξ 3-3, Γκρόνινγκεν-Μπρέντα 2-3 Ουτρέχτη-Ναϊμέγκεν 1-0, Φέγενορντ-Τβέντε 3-1.

    Πολυθρόνα για δυό στην κορυφή

    Συγκάτοικος της Αϊντχόβεν με 10 βαθμούς είναι από σήμερα στην κορυφή της βαθμολογίας η Φέγενορντ, η οποία αν και βρέθηκε να χάνει από την Τβέντε εκμεταλλεύτηκε το "ατόπημα" του Άγιαξ και με την ολοκλήρωση της 4ης αγωνιστικής απολαμβάνει από το ρετιρέ τη θέα του ολλανδικού πρωταθλήματος

    [03] Ιράκ

    Νέα 24ωρη διορία Ώρες αγωνίας για τις Ιταλίδες

    12/9/2004 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2004 6:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Κορυφώνεται η αγωνία για τις δύο Ιταλίδες, Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα, που έπεσαν στα χέρια απαγωγέων την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράκ. Με μήνυμά της σε ισλαμική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, μια άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση, η Ισλαμική Τζιχάντ του Ιράκ, ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ εντός 24 ωρών, αλλιώς οι δύο γυναίκες θα εκτελεσθούν. "Εάν τα ιταλικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν εντός της διορίας αυτής, τότε θα εφαρμόσουμε τη θεία δίκη και θα αποκεφαλίσουμε τις δύο ομήρους", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, της οποίας η γνησιότητα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Επίσης, η οργάνωση καθιστά την ιταλική κυβέρνηση "μόνη υπεύθυνη" για ό,τι συμβεί και δεσμεύεται "να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα ξένων μισθοφόρων από το Ιράκ".

    Άμεση απάντηση

    Στο τελεσίγραφο των απαγωγέων απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, που δήλωσε, πως "δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό" και τόνισε, ότι "τα τελεσίγραφα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά".

    Ο πρόεδρος της οργάνωσης "Γέφυρα για τη Βαγδάτη", όπου εργάζονταν οι δύο απαχθείσες, Φάμπιο Αλμπέρτι, επεσήμανε, πως "είναι ανώφελο να μιλάμε για τελεσίγραφα οργανώσεων που δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, επανέλαβε σε ραδιοφωνικό μήνυμά του, ότι η ιταλική κυβέρνηση δε φείδεται προσπαθειών για να σωθούν οι δύο γυναίκες.

    "Έχουμε κινητοποιήσει όλο τον ισλαμικό κόσμο. Έχουμε κινητοποιήσει τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές στο Ιράκ και εκτός Ιράκ. Δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα για τη σωτηρία των δύο γυναικών", ανέφερε ο κ. Φρατίνι και κατέληξε: "υπάρχουν και άλλες ενέργειες που γίνονται και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούμε για να επιστρέψουν στην Ιταλία σώες και αβλαβείς και οι δύο γυναίκες, αλλά δυστυχώς για λόγους ασφαλείας δεν μπορώ να αναφερθώ περαιτέρω".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωνία για τις Ιταλίδες

    [04] Εσωτερικά

    Τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη Άκαιρη η προεδρολογία

    12/9/2004 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2004 6:37:52 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας με έμφαση στις εξαγγελίες του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην εφ΄ όλης της ύλης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. "Η κυβέρνηση δεν θα αναμίξει το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκλογές, το Σύνταγμα ευνοεί τη συναίνεση", τόνισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι, στην οικονομική πολιτική η Κυβέρνησή του δεν θα καταφύγει σε μέτρα κοινωνικά βάναυσα. Τέλος επανέλαβε τη δέσμευση του ότι, θα υλοποιήσει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ στο χρονικό ορίζοντα της 4ετίας.

    Για την εκλογή Προέδρου

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι, δεν έχει πρόθεση η Κυβέρνηση να αναμείξει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές και τόνισε, πως η κυβέρνηση θα εμμείνει στη λογική της συναίνεσης, την οποία ευνοεί το πνεύμα του Συντάγματος. Υπογράμμισε, πως είναι άκαιρο το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και πως λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

    Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να μπει σε ονοματολογία και δεν απάντησε αν υπάρχει ενδεχόμενο να προτείνει τον κ. Σημίτη, τονίζοντας ότι, είναι θέμα, που δεν μας απασχολεί αυτή την ώρα.

    Ανέφερε επίσης ότι, δεν είναι επίκαιρο θέμα το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί αργότερα να ανοίξει διάλογο για αυτό το ζήτημα.

    Αναφερόμενος την υπόθεση της συντριβής του ελικοπτέρου Σινούκ ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ανακοίνωσε ότι, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Σπήλιου Σπηλιοτόπουλου, την οποία υπέβαλε για λόγους ευθιξίας, αλλά έγινε αποδεκτή η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ και αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για την αντικατάστασή του.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πάντως ότι υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην ενημέρωση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν και άλλες κυρώσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν μετριέται με το μέγεθος του δυστυχήματος, για το οποίο εξέφρασε και πάλι τη βαθιά του οδύνη, το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, σημειώνοντας ότι, υπήρξε δυσλειτουργία στον τρόπο αντίδρασης του μηχανισμού στο υπουργείο Άμυνας και αναζητούνται ευθύνες.

    Οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν πολιτική πολλών παροχών, ωστόσο δεν θα υπάρξει συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. "Οι οποίες μεταρρυθμίσεις, είπε, θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμό, βάσει διάλογου".

    "Στόχος μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, είναι σε ένα χρόνο το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3%, που είναι και το όριο συμμετοχής στην Ευρωζώνη". Σε ό,τι αφορά την Οικονομία ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και ποια είναι η πραγματικότητα και γι΄ αυτό παρουσίασε την πραγματική κατάσταση, αλλά πρόσθεσε ότι, δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε θεραπείες-σοκ ούτε σε σκληρά μέτρα καθώς η πολιτική του στοχεύει στο δημοσιονομικό συμμάζεμα.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν αντέχει η οικονομία αυτή την ώρα μεγάλες παροχές και πως βήμα-βήμα με τη μείωση των ελλειμμάτων όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, την επόμενη χρονιά μπορούν να υπάρξουν καλύτερες παροχές.

    "Δεν θα καταφύγουμε, ανέφερε, σε μέτρα κοινωνικά βάναυσα ούτε θα γίνει βίαιη προσαρμογή καθώς βασική αρχή είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν τα πολιτικά λάθη".

    Εξάλλου οι απαντήσεις, που έδωσε ο Πρωθυπουργός στις ερωτήσεις, που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους ήταν πλήρως εναρμονισμένες στο περιεχόμενο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είπε:

    Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι εξαγγελίες του περί επανίδρυσης του κράτους. "Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα οδηγήσει σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα, σε συνεννόηση πάντα με τους κοινωνικούς εταίρους". Για το θέμα των συμβασιούχων και της μετατροπής των συμβάσεων, ανέφερε ότι, αυτό ήταν ένα περίπλοκο και ακανθώδες ζήτημα το οποίο προσέγγισε η Κυβέρνηση μέσα από την κοινωνική του διάσταση. Όπως είπε, δόθηκε η καλύτερη δυνατή λύση και για τις περιπτώσεις, που δεν επιλύεται το θέμα μέσα από το ΠΔ προχωρήσαμε στη μοριοδότηση. Για το ασφαλιστικό είπε ότι, θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι, τα λάθη και οι αδυναμίες του κράτους δεν πρέπει να μετακυλιούνται στους οικονομικά ασθενέστερους. Για το Χρηματιστήριο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας ότι, τίποτα δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται, αλλά υπογράμμισε ότι, η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα πορίσματά της για τις επόμενες κινήσεις της και εφόσον προκύψουν πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν δίχως ρεβανσισμούς. "Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση, τόνισε, από την πολιτική των ήπιων τόνων, που ακολουθούμε με τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων ούτε σύγχυση μεταξύ της διεξαγωγής των νομικών διαδικασιών και της πολιτικής μας". Για τη διαπλοκή και τη διαφάνεια είπε ότι ισχύουν τα όσα κατά καιρούς έχει πει η κυβέρνηση και eέμεινε και πάλι ότι είναι αντίθετος με τα φαινόμενα διαπλοκής αλλά υπογράμμισε ότι, δεν μπαίνει σε κυνήγι μαγισσών ούτε η κυβέρνηση έχει προσωπικές διαφορές ή καταδιώκει συγκεκριμένα πρόσωπα. Η Κυβέρνηση, τόνισε, είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και σε ό,τι αφορά τη δική μου Κυβέρνηση επιμένω σε αυτή τη θέση άκαμπτα". Εξάλλου υπενθύμισε ότι ήδη μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα η απιστία στην υπηρεσία, ότι καταργείται ο "μαθηματικός τύπος" για την ανάληψη δημοσίων έργων και ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Όπως τόνισε, η πρώτη και σημαντικότερη επανάσταση, που πρέπει να κάνουμε στον τόπο μας προς την κατεύθυνση αυτή είναι να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους. Για τις παροχές προς τις πολύτεκνες οικογένειες παρέπεμψε στα όσα ήδη έχει εξαγγείλει επισημαίνοντας ότι η πολιτική που υποσχέθηκε η κυβέρνηση θα υλοποιηθεί σταδιακά στη διάρκεια της τετραετίας. Επικαλούμενος τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είπε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια πολιτική μεγάλων παροχών. Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι, θα προχωρήσουν με διαφάνεια και με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό όφελος. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα είπε ότι, στόχος είναι σε ένα χρόνο αυτό να πέσει κάτω του 3%. Για τη μάχη κατά της ακρίβειας ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα οποία δεν φαίνονται και συμπλήρωσε ότι η μάχη για την ακρίβεια δίνεται καθημερινά και ότι το κράτος οφείλει να έχει ισχυρή παρουσία στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή. Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημείωσε πως "ό,τι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε". Τέλος, για τους αγρότες είπε ότι επιμένουμε σε μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική η οποία, πέρα από μέτρα ανακούφισης των αγροτών, όπως τα "πανωτόκια", θα προάγει την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

    "Απόρριψη των άκρων και των ακροτήτων"

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των υπουργείων, ενώ κληθείς να αυτοπροσδιοριστεί στον άξονα αριστεράς-δεξιάς είπε ότι, δεν επιλέγει ετικέτες, αφού δεν έχουν αξία στη σύγχρονη εποχή αν και όπως σημείωσε, όλοι έχουν την πολιτική τους προέλευση.

    "Το κοινωνικό Κέντρο, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι μια αντίληψη, που περιγράφεται από την κοινωνική ευαισθησία, την απόρριψη των άκρων και των ακροτήτων και του αιφνιδιασμού. Αυτό το στίγμα του μέλλοντος αναζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους τοποθετήσεις".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών σχετικά με τις τοποθετήσεις στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση υπογράμμισε, πως το πρόβλημα είναι ο εκτεταμένος κομματισμός και σημείωσε, πως οι επιλογές πρέπει να γίνονται με κριτήρια την αξία, την ικανότητα και το ήθος, ενώ σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις Οργανισμών σημείωσε ότι, αποτελούν πολιτικές επιλογές και γι αυτό πρέπει να υπάρχει και ένας βαθμός συμφωνίας τους με την πολιτική που ακολουθείται.

    Ανέφερε ακόμη πως πάντα υπάρχουν διαφωνίες στο επίπεδο επιλογής των προσώπων, είτε καλοπροαίρετα είτε και ορισμένες φορές κακοπροαίρετα.

    Για τον "Καποδίστρια"

    Ήπιες θα είναι και οι αλλαγές, που μελετώνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με τον "Καποδίστρια". Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, από το υπουργείο Εσωτερικών μελετάται συγκεκριμένη παρέμβαση για το θέμα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι, ένα από τα κριτήρια, που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι, έχουν περάσει ήδη έξι χρόνια από την εφαρμογή του «Καποδίστρια» και έχει αλλάξει η πραγματικότητα.

    "Οπότε, τόνισε, και η αντιμετώπιση του θέματος δεν μπορεί να είναι ίδια μ αυτή, που θα εφαρμοζόταν αν ο χρόνος των αλλαγών ήταν κοντά στο χρόνο εφαρμογής, καθώς, δεν μπορεί να ανατραπεί μια πραγματικότητα που έχει αρχίσει να παρουσιάζει στοιχεία παγίωσης".

    Παιδεία και ταυτότητες

    Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της Παιδείας τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και τόνισε ότι, αυτό θα φανεί από τον προϋπολογισμό για το 2005, οπότε και θα αρχίσει η σταδιακή αύξηση των κονδυλίων.

    Αναφερόμενος στη νέα σχολική χρονιά, που αρχίζει αύριο, είπε ότι, όλα είναι έτοιμα, καθώς τα βιβλία ήδη έχουν φτάσει στα σχολεία, έχουν γίνει οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και τα κενά, που θα προκύψουν θα καλυφθούν από τις λίστες των αναπληρωτών.

    Σε ό,τι αφορά την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες τόνισε ότι "τις θέσεις μου τις γνωρίζετε. Για το θέμα μπορεί να γίνει διάλογος, όμως, δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες".

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην υποστήριξή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, τόνισε, πως το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τις αποκλειστικές προθεσμίες του Δεκεμβρίου και υπογράμμισε ότι, δεν σημαίνει πως επειδή εδώ και 30 χρόνια δεν υπάρχει συμφωνία θα πρέπει να αποκλείσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση σχετικά τη συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας και εάν η ελληνική κυβέρνηση συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Κύπρος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, και σημείωσε ότι "βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι, εμείς υπαγορεύουμε την εξωτερική πολιτική στην Κύπρο, ούτε το αντίστροφο. Είμαστε σε καλή συνεννόηση. Άλλωστε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ένα επίμαχο ζήτημα που ετέθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν κατά πόσο η ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε να επιχειρήσει τη χειραγώγηση και ποδηγέτηση των Κυπρίων σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Και βεβαίως αυτό δεν τίθεται ως ζήτημα. Εμείς μπορούμε να πούμε την άποψή μας, συζητάμε με το σύνολο της κυπριακής ηγεσίας, πρωτίστως με την κυβέρνηση και με όλα τα κόμματα, αλλά οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα. Και το καμάρωνα ότι βοηθήσαμε στο να επιτευχθεί αυτό".

    Ντόπινγκ

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ δεν έκρυψε την οδύνη του και τη στεναχώρια του για την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου, υπογράμμισε ότι καμαρώνει και καμάρωσε για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών ίσως , όπως είπε, ορισμένες φορές και "καθ΄ υπερβολή", και τόνισε ότι, θα πρέπει στον πρωταθλητισμό να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σε φαινόμενα απάτης ή ανομίας.

    Δέσμευση για τα έργα της Θεσσαλονίκης

    Εξάλλου ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι, όλα τα έργα για τη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 69ης ΔΕΘ, την Παρασκευή, θα υλοποιηθούν.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ακόμη ότι, τα έργα αυτά έχουν ορίζοντα υλοποίησης έως το 2008 και θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν η πόλη θα αναλάβει τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, στη σύσκεψη, που είχε με τους τοπικούς φορείς του τέθηκαν αιτήματα και για άλλα έργα, τα οποία δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του, καθώς γι αυτά δεν μπορεί να δεσμευτεί. "Αποφάσισα να είμαι πολύ αυστηρός για τα έργα, που εξήγγειλα ότι, θα γίνουν. Αυτά που είπα είναι με πολύ προσοχή μελετημένα και με δεσμεύουν. Τα υπόλοιπα τα ακούω, δεν μπορώ, όμως, να δεσμευτώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Εγγύηση για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι η εκφρασμένη πολιτική βούληση, ενώ επισήμανε ότι πριν τα εξαγγείλει ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό για την χρηματοδότησή τους, η οποία είναι εξασφαλισμένη.

    Για το θέμα της EXPO ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο φάκελος υποψηφιότητας, που κατέθεσε η Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλός, επισημαίνοντας, πως η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε η Θεσσαλονίκη να κερδίσει τη διοργάνωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Επίδειξη ωραίων λόγων", λέει η αντιπολίτευση

    [05] Διάφορα

    Συζυγική προσγείωση

    12/9/2004 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ήταν μια μέρα γεμάτη ερωτικούς καυγάδες για ένα ζευγάρι από την περιοχή Τσενγκντού, της Κίνας. Ο σύζυγος, προκειμένου να ξεσπάσει, πήγε μέχρι το κοντινό περίπτερο για να αγοράσει τσιγάρα, ενώ η γυναίκα του έμεινε στο σπίτι, εμφανώς στεναχωρημένη. Κι ενώ ο άνδρας της απουσίαζε, η σύζυγος σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της Απελπισμένη και αποφασισμένη για όλα βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, που βρίσκεται στον 5ο όροφο, και έπεσε στο κενό. Ενώ η "ελεύθερη πτώση" της συνεχίζονταν, ο σύζυγος, που γυρνούσε στο σπίτι, την είδε έντρομος να πέφτει. Αμέσως λοιπόν έτρεξε, άνοιξε τα χέρια του και την έπιασε, λίγο πριν πέσει στο έδαφος! "Την είδα να κάθεται στο μπαλκόνι και αμέσως μετά να πέφτει. Έτρεξα και την έπιασα καθώς έπεφτε", είπε ο σύζυγος- ήρωας μετά το περιστατικό. Η περιπέτεια αυτή σίγουρα δυνάμωσε την αγάπη τους και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της συζύγου, η οποία υπέστη εκδορές, αφού κατά την πτώση της χτύπησε σε τσιμεντένια εσοχή του τρίτου ορόφου και σε ηλεκτρικό καλώδιο που βρισκόταν στο δεύτερο!

    [06] Αθλητισμός

    Της έμεινε τουλάχιστον η... στανοζολόλη

    12/9/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την επιστροφή του χρυσού της μεταλλίου, που για αυτή ισοδυναμεί με την παραδοχή της ενοχής της, αποφάσισε μετά από διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Ρωσίδα σφαιροβόλος Ιρίνα Κορζανένκο, που κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, βρέθηκε θετική σε χρήση της απαγορευμένης ουσίας, στανοζολόλη. Την Κορζανένκο, που μέχρι χθες «έσκιζε τα ιμάτιά της» για να δείξει την αθωότητά της, έπεισε τελικά ο αρχιπροπονητής της Ρωσίας, Βαλερί Κουλιτσένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι έπεισε την 30χρονη σφαιροβόλο πως θα πρέπει να «διεξαχθεί ένας φυσιολογικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και την διεθνή κοινότητα».

    [07] Αθλητισμός

    Απειλούν με αποχή οι μπασκετμπολίστριες

    12/9/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Με αποχή από τους αγώνες της 1ης ημέρας της Β΄ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας του ελληνικού πρωτάθληματος αλλά και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις απειλούν οι σύλλογοι της Α1 γυναικών. Με σημερινή ανακοίνωση που κατέθεσαν οι εκπροσωπό τους στο προεδρείο της γεν. συνέλευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, αν δεν καταβληθούν τα χρήματα των επιχορηγήσεων τακτικών και έκτακτων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην ανακοίνωση που υπογράφουν όλα τα σωματεία, εκτός του Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος δεσμεύθηκε προς τους εκπροσώπους των συλλόγων, σήμερα, να κάνει ό,τι μπορεί επί του θέματος για να βοηθήσει το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα.

    Μετά λύπης τους

    Το πλήρες κέιμενο της ανακοίνωσης που υπογράφουν εκπρόσωποι των σωματείων ΔΑΣ Άνω Λιοσίων, ΓΑΣ Απόλλων Πτολεμαϊδας, ΑΟ Σπόρτιγκ, ΑΠΟ Θερμαϊκός, ΑΚΟ Άρης Χολαργού, ΑΕ Εσπερίδες Καλ. Γλυφ., ΜΓΣ Πανσερραϊκός, ΓΣ Μέγας Αλέξανδρος, ΑΠΣ Siemens , Ακαδημία ΄75 , ΑΟΑ Αστέρας Εξαρχείων, ΜΑΣ Καστοριά και Πανιώνιος ΓΣ έχει ως εξής:

    «Τα σωματεία της Α1 εθνικής κατηγορίας γυναικών μετά από ώριμη σκέψη και μεγάλη τους λύπη αποφάσισαν την αποχή από τους αγώνες κυπέλλου Ελλάδας της 3ης Οκτωβρίου 2004 και εξετάζουν την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις . Η αδιαφορία της Πολιτείας παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις έχει οδηγήσει τα σωματεία σε οικονομική εξαθλίωση αφού δεν έχει ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ζητάμε α) την άμεση καταβολή του υπολοίπου της έκτακτης επιχορήγησης μέσω της ΕΟΚ , β) την καταβολή των τακτικών επιχορηγήσεων των ετών 2001, 2002 και 2003 και γ) την καταβολή των εκτάκτων επιχορηγήσεων των ταξιδιών του εξωτερικού στα σωματεία που τις δικαιούνται.»

    [08] Εσωτερικά

    Για τις εξαγγελίες Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη "Επίδειξη ωραίων λόγων", λέει η αντιπολίτευση

    12/9/2004 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Για εκ νέου "επίδειξη ωραίων λόγων, μετάθεσης ευθυνών, μετάθεσης στο μέλλον ρητών προεκλογικών του δεσμεύσεων και για επίδειξη υποκρισίας, αντιφάσεων και αναξιοπιστίας", κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη Σε σχετική ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, η ΝΔ κυβερνά ήδη επί έξι μήνες, καθώς και ότι "στην οικονομία επιβαρύνει την κατάσταση με τις δήθεν απογραφές καταστροφολογίας, στη Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη κομματική επέλαση, στον κοινωνικό τομέα οι επαναλαμβανόμενες φιλολογίες περί του κοινωνικού κέντρου δεν καλύπτουν την απουσία κοινωνικής πολιτικής, και στην εξωτερική πολιτική η χώρα βαδίζει χωρίς πυξίδα" ενώ "νέο φύλλο συκής" χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ τα περί "ήπιας προσαρμογής" πίσω, από το οποίο υπονοείται και εφαρμόζεται μια πολιτική προσαρμογής στις κληρονομημένες σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα".

    "Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω"

    "Ο κ. Καραμανλής θα διαπιστώσει σύντομα ότι, με τα ωραία λόγια δεν είναι δυνατόν να καλύψει, είτε τις λανθασμένες πολιτικές, είτε το κενό της πολιτικής του και την αδυναμία της ΝΔ να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας και των εργαζομένων", υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:"Η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω".

    Τέλος σύμφωνα με το Συνασπισμό, η αναφορά του κ. Καραμανλή για "προσαρμογή" προς το διεθνές περιβάλλον σχετίζεται και τις νέες αρνητικές πραγματικότητες που επιβάλουν οι επιταγές της αμερικανικής ηγεσίας και της κυριαρχούσας ευρωατλαντικής αντίληψης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άκαιρη η προεδρολογία

    [09] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες Εκρήξεις και μάχες στο Ιράκ

    12/9/2004 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2004 6:26:29 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- BBC- Reuters

    Σφοδρές και πολύνεκρες μάχες ξέσπασαν σήμερα στο Ιράκ μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών. Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και τα περίχωρά της, καθώς και στην πόλη Ραμάντι, ενώ άλλα έξι άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις στην αποκαλούμενη "Πράσινη Ζώνη". Στο μεταξύ, στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής κοντά στην πόλη Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, δύο παιδάκια ηλικίας 6 και 7 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά από σφαίρες. Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Αλ-Ταουχίντ και Τζιχάντ, το οποίο καθοδηγείται από τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι και έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Απειλές από ισλαμική οργάνωση

    Αλλεπάλληλες εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων σημειώθηκαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και έξω από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα, ενώ στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκαν 77 άτομα.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Αλ-Ταουχίντ και Τζιχάντ, με μήνυμά της σε ισλαμική ιστοσελίδα. "Σήμερα το πρωί, οι μουτζαχεντίν εξαπέλυσαν βόμβες τόσο στη Βαγδάτη όσο και σε άλλα σουνιτικά κυβερνεία, με στόχο την έδρα των αμερικανικών δυνάμεων σε κάθε περιοχή, την προδοτική ιρακινή κυβέρνηση και ορισμένες πρεσβείες συμμάχων των προδοτών", επισημαίνει η οργάνωση. Και κλείνοντας το μήνυμά της απειλεί: "οι μαχητές μας έχουν ακόμα την πρωτοβουλία και τις ικανότητες να καταστρέψουν τον εχθρό στις θέσεις του την κατάλληλη στιγμή".

    Την ίδια ώρα, ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του απειλεί τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, λέγοντας: "περίμενε τον άγγελο του θανάτου, όταν θα νομίζεις, ότι θα είσαι ασφαλής εσύ και ο ανόητοι φίλοι σου στην κυβέρνηση".

    Επεισόδια στο Ραμάντι

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 40 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που έγιναν στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

    Ιρακινοί αντάρτες και άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων συγκρούστηκαν, όταν οι πρώτοι άνοιξαν πυρ και έριξαν ρουκέτες εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων, που στεγάζονται σε ένα από τα παλαιά ανάκτορα του ανατραπέντος προέδρου, Σαντάμ Χουσέιν.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες περικύκλωσαν την περιοχή και απάντησαν στα πυρά των ανταρτών, ενώ ακολούθησαν σκληρές μάχες με πολλές απώλειες. Μέλη της εθνικής φρουράς απέκλεισαν πολλά σημεία της πόλης, οι δρόμοι ερήμωσαν και σποραδικά πυρά ακούγονταν μέχρι αργά το απόγευμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναζωπυρώνεται η βία στη Βαγδάτη

    [10] Αθλητισμός

    Πανελλήνιο ρεκόρ η Χαλκιά στα 400μ

    12/9/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες μέρες μετά το χρυσό της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα 400μ μετ' εμποδίων η Φανή Χαλκιά, τρέλανε για άλλη μια φορά τα χρονόμετρα, αυτή τη φορά του Σταδίου του Βερολίνου. Η "φτερωτή" Φανή, έστω και σε άλλο αγώνισμα, κατάφερε με χρόνο 50.56 στο πλαίσιο των αγώνων του Golden League της ΙΑΑΦ, να πετύχει στα 400 εμπόδιοα την καλύτερη ελληνική επίδοση όλων των εποχών και να τερματίσει στην 4η θέση, καθώς η κούρσα εξελλίχθηκε σε απίστευτους χρόνους. Η νικήτρια Τονίκ Ουίλιαμς από τις Μπαχάμες με 49.07 πέτυχε την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, ακολούθησε η Μεξικανή Ανα Γκεβάρα με 49.53 και τρίτη τερμάτισε η Αμερικανίδα Μονίκ Χένεγκαν με 49.67. Το μόνο πλέον που ενδιαφέρει την πρωταθλήτρια από τις Μπαχάμες είναι αν με το αποψινό 6χ6 σε ισάριθμα τουρνουά Golden League θα κερδίσει το Τζακ Ποτ τους ένός εκατομύριου δολαρίων μόνη της ή θα το μοιραστεί με τον Σουηδό τριπλουνίστα Κρίστιαν Ολσον.

    [11] Εσωτερικά

    Πιλοτικά σε 19 ναούς της Αττικής Το Ευαγγέλιο στη Δημοτική

    12/9/2004 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από την ερχόμενη Κυριακή θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα ανάγνωσης του Ευαγγελίου στη δημοτική σε 19 ναούς της Αττικής, μια πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για να προσελκύσει τους νέους στην Εκκλησία. Σήμερα, έγινε με επιτυχία η πρώτη δοκιμή του μέτρου, στον Ιερό ναό Προφήτη Ηλία της Αγίας Παρασκευής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρέμβει και στον χρόνο που διαρκεί η Θεία Λειτουργία, αφού έχει παρατηρηθεί ότι ίσως κουράζει το εκκλησίασμα, που σπανίως την παρακολουθεί ολόκληρη. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε, πως η ανάγνωση του Ευαγγελίου στη δημοτική δεν αποτελεί αντικατάσταση του αρχαίου κειμένου, αλλά "μια προσθήκη που δεν το θίγει". Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά, προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι αποδεκτό από τον λαό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 September 2004 - 16:51:01 UTC