Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την οικονομική πολιτική Πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Δύο οι νεκροί, έξι οι αγνοόυμενοι Τραγική κατάληξη περιπέτεια
  • [03] Εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [04] Στον τελικό οι Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη
  • [05] Αποχαιρέτησε την πρόκριση η Εθνική
  • [06] Πρώτο Γκραν Σλαμ για την Κουζνέτσοβα
  • [07] Με υπογραφή Σαβιόλα
  • [08] Για το χαμό του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θρηνεί η Ορθοδοξία
  • [09] Ποδαρικό με εκπλήξεις
  • [10] Στη συνοικία-προπύργιο των οπαδών του Χουσεΐν Αναζωπυρώνεται η βία στη

    [01] Εσωτερικά

    Για την οικονομική πολιτική Πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

    11/9/2004 11:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μισή ώρα, πριν αρχίσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, λίγο μετά τις 20:30, ολοκληρώθηκαν οι πορείες διαμαρτυρίας που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργικού κλιμακίου στην πόλη. Κύρια ένσταση των διαδηλωτών ήταν η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και εργατικών σωματείων, το ΕΚΘ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) η ΕΔΟΘ (Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη), το Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, η ΟΚΔΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη, σωματεία συνταξιούχων και συμβασιούχων και μέλη της "Αντιεξουσιαστικής Κίνησης". Στο μεταξύ, από τις 17:30 το απόγευμα, μέχρι το πέρας των διαδηλώσεων, οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, παρέμειναν κλειστοί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, δημιουργώντας ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία.

    Στόχος η πολιτική της Κυβέρνησης

    Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, συγκεντρώθηκαν στις έξι το απόγευμα μέλη του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και εργατικών σωματείων. Λίγο πριν τις επτά οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία, στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν τέσσερα τρακτέρ, και μέσω της οδού Τσιμισκή κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιούνταν η ομιλία του πρωθυπουργού.

    Οι διαδηλωτές στη διάρκεια της πορείας, αλλά και μπροστά από το συνεδριακό κέντρο φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το γυμναστήριο του ΑΠΘ όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ της ΚΝΕ.

    Την ίδια ώρα το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ (παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη), το Κοινωνικό Φόρουμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, η ΟΚΔΕ, η Εργατική Αλληλεγγύη, σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων και συμβασιούχων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου με ομιλίες εκπροσώπων τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική οικονομική και κοινωνική πολιτική.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μέσω της παραλιακής λεωφόρου Νίκης και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, των ΗΠΑ, αλλά και του νομάρχη Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου και διαλύθηκαν.

    Ωστόσο, το μπλοκ της πρωτοβουλίας «Γένοβα 2001» διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και συνέχισε την πορεία του προς το προξενείο των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή.

    Στην πλατεία της Καμάρας συγκεντρώθηκαν μέλη της "Αντιεξουσιαστικής Κίνησης" και άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, τα οποία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα του κεντρικού πανό των διαδηλωτών ήταν: "Όχι στην εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων- Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Βασίλη Τζωρτζάτο". Η πορεία ολοκληρώθηκε στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ όπου οι διαδηλωτές κατάφεραν και κατέβασαν και έσπασαν μια κάμερα από κολώνα.

    [02] Εσωτερικά

    Δύο οι νεκροί, έξι οι αγνοόυμενοι Τραγική κατάληξη περιπέτεια λαθρομεταναστών

    12/9/2004 12:27:00 πμ

    Δύο λαθρομετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αγνοούνται, όταν η βάρκα, που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια και ανατράπηκε. Έξι άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν, αφού κολυμπούσαν 15 ώρες, μέχρι να βγουν στη στεριά. Τα πτώματα των λαθρομεταναστών ανασύρθηκαν, το Σάββατο, από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κοκαρίου κοντά στον Κέδρο Σάμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τους έξι λαθρομετανάστες εντόπισαν αρχικά αστυνομικοί, οι οποίοι και ειδοποίησαν το τοπικό λιμεναρχείο. Αμέσως, σκάφη του λιμενικού κατέπλευσαν στην περιοχή όπου και περισυνέλεξαν τους έξι λαθρομετανάστες και τα δύο πτώματα. Σκάφη του Λιμενικού, αλιευτικά, αλλά και το επιβατηγό-οχηματαγωγό "Σάμος Σπίριτ" συνεχίζουν να "χτενίζουν" την περιοχή για να εντοπίσουν αν υπάρχουν και άλλοι λαθρομετανάστες στη θάλασσα.

    [03] Ιράκ

    Εκρήξεις στη Βαγδάτη

    12/9/2004 12:40:00 πμ

    Έξι εκρήξεις όλμων συγκλόνισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου την κεντρική Βαγδάτη. Καπνός άρχισε να υψώνεται από μία περιοχή, όπου βρίσκεται ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο οποίο διαμένουν ξένοι εργολάβοι και δημοσιογράφοι. Πάντως σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκάλεσαν μικρές ζημιές σε ένα τέμενος κοντά το ξενοδοχείο "Παλαιστίνη", στην όχθη του ποταμού Τίγρη. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως από τις εκρήξεις προκλήθηκαν ζημιές σε ορισμένα πολιτικά οχήματα.

    [04] Αθλητισμός

    Στον τελικό οι Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη

    11/9/2004 10:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έπειτα από έναν επεισοδιακό ημιτελικό οι πριγκίπισσες του ελληνικού μπιτς βόλεϊ, Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη επικράτησαν σήμερα με 2-0 (21-18, 21-13) των αδελφών από τη Βουλγαρία Λίνα και Πέτια Γιαντσούλοβα και "σφράγισαν" το εισιτήριό τους για τον τελικό (14:00)του τουρνουά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ολοκληρώνεται αύριο στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στο μεγάλο ραντεβού στις 14:00 οι διεθνείς πρωταθλήτριες θα αντιμετωπίσουν τις Χάκενταλ/Τόρλεν (Νορβηγία).

    Ούτε η βροχή δεν έσωσε τις Βουλγάρες

    Οι Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη επέβαλλαν από την αρχή το ρυθμό τους και προηγήθηκαν με 20-16 για να πάρουν το πρώτο σετ με 21-18. Στο δεύτερο σετ όμως ο καιρός άρχισε να χαλάει και οι αδελφές Γιαντσούλοβα βλέποντας την εξέλιξη του αγώνα να μην της ευνοεί, διαμαρτύρονταν αλλεπάλληλα για το «ψιλόβροχο» που έπεφτε, προσπαθώντας να πετύχουν διακοπή του αγώνα. Βάσει των κανονισμών, αν ένα ματς διακοπεί για 4 ώρες, τότε ξεκινάει πάλι από την αρχή.

    Οι διαιτητές όμως δεν έδειχναν να συμμερίζονται την ανησυχία τους και διέταξαν τη συνέχεια του ημιτελικού. Στη συνέχεια κεραυνός που έπεσε γύρω στα 300 μέτρα προκάλεσαν εκ νέου τις βουλγάρικες διαμαρτυρίες, που ανησυχούσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα και ο διαιτητής τις τιμώρησε με κόκκινες κάρτες. Έτσι οι Ελληνίδες διπλασίασαν με 21-13 τα κερδισμένα τους σετ και καπάρωσαν τη θέση στο τελικό σημερινό ραντεβού.

    Το έπαθλο της... επιστροφής

    Να φάνε το χρηματικό έπαθλο της νίκης στα αεροπορικά εισιτήρια κινδυνέυουν πλέον οι διεθνείς μας πρωταθλήτριες Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιστροφής στην πατρίδα. Το ελληνικό δίδυμο είχε βγάλει με δικά του έξοδα εισιτήρια για το πρωί της Κυριακής και λόγω του μεσημεριναού τελικού μάλλον θα αναγκαστούν να αγοράσουν καινούρια εισιτήρια, αφού γνωστή ιταλική αεροπορική εταιρεία δεν τους τα αλλάζει.

    [05] Αθλητισμός

    Αποχαιρέτησε την πρόκριση η Εθνική

    11/9/2004 10:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Διαδικαστικό χαρακτήρα θα έχει στις 18/9 στο κλειστό Ν. Ιωνίας Βόλου το τελευταίο ματς της Εθνικής γυναικών με τη Ρουμανία στο πλαίσιο του Α' ομίλου της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2005 καθώς απόψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την ήττα της 3-0 (25-19, 25-23, 25-23) από την Ισπανία έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης. Αυτό όμως που χάλασε την εικόνα της ομάδας του Τάκη Φλώρου και απογοήτευσε το κοινό του Βόλου, το οποίο έκανε το καθήκον του και γέμισε το γήπεδο, είναι η εικόνα της ομάδας που κατέβηκε στο γήπεδο, χωρίς πασαδόρο και χωρίς λίμπερο, προκαλώντας ερωτηματικά όσον αφορά στην αστεία εικόνα της ομάδας σε επίσημο ματς . Ακόμη όμως κι αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδιζε η νίκη με 3-0 (25-20, 25-13, 25-13) της Ρουμανίας επί της αδιάφορης Ρωσίας, στο άλλο ματς του ομίλου, δεν θα επέτρεπε στις Ελληνίδες να προκριθούν.

    Σύνθεση για... γέλια

    Μόνο νίκη χρειζόταν απόψε η Εθνική Γυναικών για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του ευρωαπϊκού πρωταθλήματος 2005 και μάλιστα αν μπορούσε χωρίς την παραμικρή απώλεια σετ. Αντ' αυτού στο κρισιμότερο ίσως φετινό της ματς , λίγο πριν το ζέσταμα η ομάδα μας ξέμεινε από πασαδόρο και λίμπερο. Ετσι με την εθελόντρια Παπάζογλου στη θέση της πάσας -η μοναδική που δεν είχε παίξει φέτος- και με τη Σάκκουλα στη θέση της της άρρωστης Βλάχου η "γαλανόλευκη" προσπάθησε για το καλύτερο, αλλά χωρίς την τραυματία Ντουμιτρέσκου, μοιραία ηττήθηκε από τις Ισπανίδες 3-0 (25-19, 25-23, 25-23) και παράλληλα έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης . Ελλάδα: Μ. Γκαραγκούνη 13, Ν. Γκαραγκούνη 13, Παπάζογλου 2, Ιορδανίδου 5, Τζανακάκη , Κιόση 9, Σάκουλα (λ, 62%), Προνιάδου 4, Ντουμιτρέσκου.

    Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες

    Όλα ξεκίνησαν από το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γόνατοη διεθνής πασαδόρος Ελευθερία Χατζηνίκου. Λίγο πριν το ζέσταμα των ομάδων ο γιατρός της Εθνικής Δημήτρης Τσούκας, εξέτασε τη β πασαδόρο Ελένη Μεμετζή, που εδώ και λίγες μέρες παραπονιόταν για έντονους πόνους στο πόδι και τελικά ο κ. Τσούκας έκρινε, ότι καμία από τις δύο αθλήτριες δεν πρέπει να αγωνιστεί, για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα αλλαλούμ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τάκης Φλώρος έφτασε μία ανάσα από το έμφραγμα, αφού έδειχνε να μη γνωρίζει το πρόβλημα, παρόλο που εδώ και δύο μέρες η Μεμετζή δεν συμμετείχε στις πρωϊνές προπονήσεις.

    Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Εθνική να κατέβει αναγκαστικά με ένα εντελώς ανορθόδοξο σχήμα, που θα' ταν άδικο να μην πούμε, ότι με τη χθεσινή σύνθεση της ομάδας, ήταν κατόρθωμα το να χάσειτα τα δύο τελευταία σετ με διαφορά δύο πόντων. Εξυπακούεται βέβαια ότι σε πλήρη σύνθεση οι διεθνείς απέναντι στην ιβηρική ομάδα θα έκαναν, εκτός εξαιρετικού απρόοπτου, περίπατο.

    [06] Αθλητισμός

    Πρώτο Γκραν Σλαμ για την Κουζνέτσοβα

    12/9/2004 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο τελικός του Αμερικανικού Όπεν ήταν σίγουρα ιδιαίτερος καθώς πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά δύο Ρωσίδες αναμετρήθηκαν για τον τίτλο, ενώ για δεύτερη φέτος ένας τελικός Γκραν Σλαμ είχε δύο Ρωσίδες αντίπαλες. Η μεγάλη νικήτρια πάντως ήταν μια και αυτή ήταν η Σβετλάνα Κουζνέτσοβα η οποία μπορεί να μην ξεκίνησε όπως θα ήθελε αφού έχασε το πρώτο γκέιμ στο οποίο είχε το σερβίς, ανέκαμψε όμως, έκανε δύο μπρέικ και πήρε έτσι το σετ με 6-3, ανοίγοντας τον δρόμο για την νίκη. Το δεύτερο σετ ήταν δραματικό όμως κατάφερε να το πάρει και αυτό έστω με το αγχωτικό 7-5 και έτσι ολοκλήρωσε με 2-0, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο Γκραν Σλαμ στην καριέρα της. Μάλιστα μια ακόμη ιδιαιτερότητα του χθεσινού τελικού στην Αμερική, ήταν πως με την νίκη της Κουζνέτσοβα, από τα τέσσερα φετινά Γκραν Σλαμ τα τρία καταλήγουν σε Ρωσίδες, καθώς η Μίσκινα είχε επικρατήσει της Ντεμεντίεβα στο Ρολάν Γκαρός και η Σαράποβα είχε κατακτήσει νωρίτερα φέτος το Γουίμπλεντον.

    [07] Αθλητισμός

    Με υπογραφή Σαβιόλα

    12/9/2004 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μοναδική απώλεια για τους πρωτοπόρους το 0-0 της Μετς με την Μπορντό, συνεχίστηκε το γαλλικό πρωτάθλημα, όπου αναμφίβολα το γεγονός της αγωνιστικής είναι το επιτυχημένο ντεμπούτο του Σαβιόλα με τα χρώματα της Μονακό. Ο Αργεντίνος επιθετικός στο πρώτο του παιχνίδι με τους Μονεγάσκους σκόραρε απέναντι στο Στρασβούργο και διαμόρφωσε το τελικό 3-1, αφήνοντας σημάδια άμεσης προσαρμογής στα νέα του καθήκοντα, γεγονός άκρως ικανοποιητικό για τον Ντιντιέ Ντεσάμπ. Η Μονακό ήθελε την νίκη αυτή για να επιστρέψει σε τροχιά κορυφής και τα κατάφερε με τον Αντεμπαγιόρ να ανοίγει το σκορ μόλις στο 3'. Στο 41' ο Παγκίς ισοφάρισε για το Στρασβούργο, όμως στην επανάληψη οι "πρίγκηπες" μπήκαν δυναμικά και πήραν και πάλι προβάδισμα με τον Καλόν να ευστοχεί σε πέναλτι. Ο Σαβιόλας 6 λεπτά πριν την λήξη σιγούρεψε την νίκη, με το πρώτο του γκολ.

    Νέα ισοπαλία η Παρί

    Το ίδιο σκορ του αγώνα της Μονακό είχε και το νικηφόρο παιχνίδι της Τουλούζ επί της Αζαξιό, με το οποίο η ομάδα του Μομπαέρ διατηρήθηκε αήττητη και παρέμεινε πρώτη με 11 βαθμούς. Όσους δηλαδή και η Μπαστιά, η έκπληξη του πρωταθλήματος που με το ισχνό 1-0 επί της Οσέρ πήρε την τρίτη της εντός έδρας νίκη. Η Μετς παρά το ότι αγωνίστηκε και με παίκτη περισσότερο δεν μπόρεσε να "σπάσει" την αμυντική γραμμή της Μπορντό με τον Μιχάλη Καψή στην σύνθεσή της και έτσι έμεινε στο 0-0 που την κράτησε στους 11 βαθμούς, της στέρησε όμως την ευκαιρία να περάσει μόνη πρώτη. Η ισοπαλία της Παρί Σεν Ζερμέν θα μπορούσε να είναι και έκπληξη υπό άλλες συνθήκες όμως, καθώς φέτος το γεγονός πως πήρε την δεύτερη εντός έδρας ισοπαλία της και γλίτωσε την αντίστοιχη ήττα, πρέπει να την ικανοποιεί. Σήμερα η Σοσό υποδέχεται την Μαρσέιγ με τους φιλοξενούμενους να αναζητούν την πρώτη εκτός έδρας νίκη τους.

    Τα αποτελέσματα

    Μπαστιά - Οσέρ 1-0 (32 Γιαχιά) Καέν - Λανς 1-0 (56 Μαζουρέ) Iστρ-Παρί 1-1 (2 Σαοφί 60 πεν Πουλέτα) Λιλ - Νις 1-0 (93 Μπρουνέλ) Μετς - Μπορντό 0-0 Μονακό Στρασβούργο 3-1 (3 Αντεμπαγιόρ, 57 πεν Καλόν, 84 Σαβιόλα 41 Παγκίς) Σεντ Ετιέν - Ναντ 0-0 Τουλούζ - Αζαξιό 3-1 (9 Ταϊντέρ, 85 Σιλβά, 88 Αριμπάγκι 22 Σουρτσίν) Ρεν - Λυών 1-2 (90 Σιρένς 80 και 87 Νιλμάρ)

    Η βαθμολογία

    1. Τουλούζ 11 - Μετς 11 - Μπαστιά 11 4. Μονακό 10 5. Οσέρ 9 6. Λανς 8 - Λιόν 8* - Μπορντό 8 - Ρεν 8 - Καέν 8

    [08] Εσωτερικά

    Για το χαμό του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θρηνεί η Ορθοδοξία

    12/9/2004 10:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2004 11:46:32 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Η επόμενη μέρα είναι γεμάτη πένθος και οδύνη, για τον Πατριάρχη Αεξανδρείας, που "έφυγε" άδικα, μαζί με την εντεκαμελή συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα του μοιραίου Σινούκ. Τα ανοικτά του Αγίου Όρους έμελλε να γίνουν υγρός τάφος για 17 ανθρώπους. Οι έρευνες συνεχίζονται στη Σιθωνία, αλλά οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί. Ήδη, έχουν βρεθεί εννέα πτώματα και αναγνωριστεί τα επτά. Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά για το αν υπήρξε αργοπορία στις έρευνες. Ο αρχηγός ΓΕΣ, Νίκος Ντούβας, ανακοίνωσε, πως "σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό αν υπήρξε αργοπορία ενημέρωσης από τον πύργο ελέγχου για το στίγμα του ελικοπτέρου", ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι εάν προκύψει ζήτημα καθυστέρησης στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, θα αποδοθούν ευθύνες. Υπάρχουν πολλά και αμείλικτα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την κυβέρνηση, και ευθύνες που πρέπει να καταλογισθούν, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

    Έχουν χαθεί οι ελπίδες

    Η ορθοδοξία στην Αφρική έχει μείνει πλέον ορφανή. Όσοι γνώριζαν τον Πατριάρχη, κάνουν λόγο για "χαρισματική προσωπικότητα". Ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, ο Πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.

    Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 09:35 από τον Καρέα με κατεύθυνση τις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου θα συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης. Μάλιστα, θα ήταν η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Η τελευταία καταγεγραμμένη επικοινωνία με τον πιλότο ήταν στις 10.54, λίγο πριν την προσγείωση. Το ελικόπτερο, όμως αργούσε να φτάσει. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    Στις 13:50 ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικόπτερου τύπου Σινούκ, 5,5 ναυτικά μιλιά ανατολικά από την Άμπελο Σιθωνίας.

    Λίγο αργότερα ανασύρθηκαν νεκροί επτά από του επιβαίνοντες. Το μακάβριο έργο της αναγνώρισης, έγινε χθες βράδυ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου, τον διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, τους πατριαρχικούς συμβούλους Πάτροκλο Παπαστεφάνου και Γεώργιο Ξενουδάκη, τον αδελφό του πατριάρχη Γεώργιο Παπαπέτρου και τον ανθυπασπιστή Στυλιανό Ράπτη. Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, αλλά οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων θεωρούνται μηδαμινές.

    Στις 10:30 το πρωί εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δύο ακόμη νεκροί, 11 ναυτικά μίλια νότια από την Άμπελο Σιθωνίας.

    Στην επιχείρηση μετείχαν από βραδύς ένα C - 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα Super Puma, δύο ναυαγοσωστικά, δύο ταχύπλοα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ταχύπλοο με καταδρομείς του Στρατού Ξηράς και δύο ιδιωτικά σκάφη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκαν ένα αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, και δύο επιπλέον ταχύπλοα περιπολικά σκάφη και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, στην επιχείρηση συνδράμουν και 10 ιδιωτικά σκάφη από τους λιμένες Ιερισσού, Ν. Μουδανιών και Ν. Μαρμαρά

    Συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασαν η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Σαν να γνώριζε το μοιραίο

    Σήμερα, σε όλους του ναούς της ελεύθερης Κύπρου, τον τόπο καταγωγής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, έγινε δέηση για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, μιλώντας με λυγμούς, εξέφρασε την οδύνη του και αποκάλυψε, ότι είχε προσκληθεί από τον Πατριάρχη να μετάσχει στην αποστολή. Δεν μπόρεσε, όμως να αποδεχθεί την πρόσκληση, γιατί οργάνωνε εκδρομή ηλικιωμένων στη Συρία. Συγκλονισμένος ο Μητροπολίτης Κιτίου αποκάλυψε, ότι ο Πατριάρχης Πέτρος, σαν να γνώριζε τι θα συνέβαινε, προτού αναχωρήσει από το Πατριαρχείο, παρέδωσε, για πρώτη φορά, στο βοηθό του, Επίσκοπο Γεώργιο, τα κλειδιά του δωματίου του και του πατριαρχείου, λέγοντας του ότι "όλοι είμαστε άνθρωποι και δεν ξέρεις καμιά φορά τι μπορεί να συμβεί".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" ένας σπουδαίος άνθρωπος

    Τραγικό δυστύχημα στο Άγιον Όρος

    [09] Αθλητισμός

    Ποδαρικό με εκπλήξεις

    12/9/2004 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ποδαρικό με απογοητεύσεις για την πόλη του Μιλάνου ήταν το χθεσινό του "Καμπιονάτο"! Η ενισχυμένη Ίντερ ταξίδεψε στο Κιέβο να αντιμετωπίσει την αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι, τοπική ομάδα, αυτό όμως από ό,τι φαίνεται κανένα ρόλο δεν έπαιξε, καθώς το τελικό 2-2 ήταν τουλάχιστον άσχημο για τους φιλόδοξους Μιλανέζους. Οι φιλοξενούμενοι αν και προηγήθηκαν με τον Στάνκοβιτς στο 15', ισοφαρίστηκαν στο 28' απο τον Σεμιόλι και στο 37΄βρέθηκαν πίσω στο σκορ με τον Πελισιέ να κάνει το 2-1. το δυνατό ξεκίνημα της Ίντερ στην επανάληψη έφερε την ισοφάριση στο 48' με τον Αντριάνο, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο ζωηρή με αποτέλεσμα το 2-2 να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

    Έκπληξη νούμερο 2

    Ο δεύτερος αγώνες της πρεμιέρας του ιταλικού πρωταθλήματος, σήμανε και την δεύτερη έκπληξη αυτής, χρονικά, καθώς από πλευράς σημασίας το εντός έδρας 2-2 της Μίλαν με την Λιβόρνο είναι μάλλον χειρότερο απο το αντίστοιχο της Ίντερ στο Κιέβο. Οι έτεροι Μιλανέζοι έκανα ό,τι έκαναν στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων, όμως δεν ήταν αρκετό να κάμψουν την αντίσταση της Λιβόρνο. Μόλις στο 3΄ο Ζέεντορφ έκανε το 1-0, όμως πριν οι 69.000 θεατές προλάβουν να σταματήσουν να πανηγυρίσουν ήρθε η ισοφάριση από το πέναλτι του Λουκαρέλι. Το αποτέλεσμα αυτό έμεινε μέχρι την ανάπαυλα και στην επανάληψη το σκηνικό επαναλήφθηκε! Ο Ζέεντορφ και πάλι σημείωσε το 2-1 στο 47' και όλοι πίστεψαν πως η Μίλαν απέμενε να διευρύνει τον δείκτη του σκορ, όμως στο 67' ο Λουκαρέλι μιμούμενος τον Ζέεντορφ διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα αλλά και της ομάδας του και διαμόρφωσε το τελικός 2-2.

    Τα αποτελέσματα του Σαββάτου

    Κιέβο-Ιντερ 2-2 (28' Σεμιόλι, 37' Πελισιέ-15' Στάνκοβιτς, 48' Αντριάνο) Μίλαν-Λιβόρνο 2-2 (3',47' Ζέεντορφ-9' πεν.,67' Λουκαρέλι)

    Το σημερινό πρόγραμμα

    Αταλάντα-Λέτσε Μπρέσια-Γιουβέντους Κάλιαρι-Μπολόνια Παλέρμο-Σιένα Πάρμα-Μεσίνα Ρετζίνα-Ουντινέζε Ρόμα-Φιορεντίνα Σαμπντόρια-Λάτσιο

    [10] Ιράκ

    Στη συνοικία-προπύργιο των οπαδών του Χουσεΐν Αναζωπυρώνεται η βία στη Βαγδάτη

    12/9/2004 11:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2004 11:32:32 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ο κύκλος βίας δε λέει να κλείσει στο πολύπαθο Ιράκ. Άλλοι έξι άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων. Το θάνατό των πέντε ανθρώπων προκάλεσαν σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της Βαγδάτης, που διήρκεσαν περισσότερες από τρεις ώρες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 12χρονο αγόρι. Άλλοι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Από το πρωί συνεχείς εκρήξεις συγκλονίζουν την ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ δύο αμερικανικά ελικόπτερα έβαλαν με πυραύλους την οδό Χάιφα της Βαγδάτης, το επίκεντρο των συγκρούσεων, ενώ ένα πλήθος ανθρώπων πανηγύριζε μπροστά σε ένα φλεγόμενο αμερικανικό άρμα. Η ιρακινή αστυνομία και η εθνοφρουρά είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους, που οδηγούν στην οδό Χάιφα, στη συνοικία Σουχάντα, η οποία θεωρείται προπύργιο των οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Συνεχείς εκρήξεις

    Οι συγκρούσεις μεταξύ Ιρακινών ανταρτών και ανδρών των αμερικανικών δυνάμεων ξεκίνησαν στις πέντε το πρωί (τοπική ώρα). Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σημειώθηκαν τουλάχιστον 12 ισχυρές εκρήξεις όλμων, στην Πράσινη Ζώνη, την περιοχή, όπου στεγάζονται η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, η αμερικανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές.

    Μάλιστα, στην είσοδο της Πράσινης Ζώνης ανατινάχτηκε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, το όχημα έφθανε με μεγάλη ταχύτητα και οι φρουροί άνοιξαν πυρ. Ο οδηγός έπεσε νεκρός και το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε ανάμεσα σε δυο τσιμεντένιους τοίχους. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

    Στο μεταξύ, ένα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε σήμερα το πρωί έξω από την φυλακή Αμπου Γράιμπ κοντά στην Βαγδάτη, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

    Απειλεί και πάλι ο Ζαρκάουι

    Την ίδια ώρα, την επανεμφάνιση του έκανε ο Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, σύμμαχος της Αλ Κάιντα. Σε ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα, που αποδίδεται σε αυτόν και δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, ο Ζαρκάουι απειλεί και πάλι τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι.

    "Θα φροντίσουμε, ώστε ο προδότης Αλάουι να έχει την τύχη που του πρέπει. Εσύ προδότη, σταμάτα την προσποίηση και περίμενε, γιατί θα ξέρουμε, πως να είμαστε πιο επιδέξιοι από σένα", αναφέρει το μήνυμα.

    "Περίμενε τον άγγελο του θανάτου, όταν θα νομίζεις, ότι θα είσαι ασφαλής εσύ και ο ανόητοι φίλοι σου στην κυβέρνηση. Ενώ εσύ έχεις τους Χριστιανούς σου, εμείς έχουμε τον Κύριο μας, που απαντά στις εκκλήσεις μας", λέει ο Ζαρκαάουι, κλείνοντας το μήνυμά του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 September 2004 - 8:51:13 UTC