Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τραγωδία που "γονάτισε" όλο το ρωσικό έθνος Οργή και ανασφάλεια
  • [02] Πυρετός συσκέψεων εν όψει ΔΕΘ Συναντήσεις Καραμανλή εν όψει ΔΕΘ
  • [03] Ξενοδοχείο πολλών αστέρων! Διακοπές στα άστρα
  • [04] Θα μείνει αξέχαστο Κινεζικό υπερθέαμα στο Ηρώδειο
  • [05] "Η ομορφιά βρίσκεται στο μυαλό του νεογέννητου" Ομορφιά... από κούνια
  • [06] Στη χώρα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Νέο κρούσμα γρίπης των
  • [07] Για ανεργία απασχόληση Αισιόδοξα μηνύματα
  • [08] Δίνει ένα νέο φάρμακο Ελπίδες σε όσους πάσχουν από πάρκινσον
  • [09] Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Φωτιές σε Αρκαδία,
  • [10] Για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Απορρίφθηκε η αίτηση του
  • [11] Κυριολεκτικά! Είχε λεφτά για ...κάψιμο
  • [12] Ριζική ανανέωση του Ιδρύματος Καινοτομίες στο ΔΙΚΑΤΣΑ
  • [13] Μπάγιεβιτς: "Εγώ είμαι το αφεντικό"
  • [14] Εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου Mε νέο προσανατολισμό η 69η ΔΕΘ
  • [15] Νέο 48ωρο τελεσίγραφο από ισλαμική οργάνωση Θρίλερ για γερά νεύρα
  • [16] Ελεύθερος για την Κούβα ο Μαραντόνα
  • [17] Προς αποφυγήν επεισοδίων
  • [18] Γλίτωσε από τον Ιμπραϊμοβιτς

    [01] Διεθνή

    Η τραγωδία που "γονάτισε" όλο το ρωσικό έθνος Οργή και ανασφάλεια

    6/9/2004 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σοκαρισμένους, οργισμένους αλλά και εξαιρετικά ανασφαλείς βρίσκει τους Ρώσους η "επόμενη μέρα" της τραγωδίας του Μπεσλάν. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 338, μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, ενώ εξαιρετικά υψηλός είναι και ο αριθμός των αγνοουμένων οι οποίοι φθάνουν τους εκατόν ογδόντα. Την ώρα που κάποιοι γονείς κηδεύουν τα παιδιά τους, κάποιοι άλλοι προτιμούν να μην τα στείλουν στο σχολείο , φοβούμενοι νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Ο Ρώσος Προέδρος Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας και δέχεται τα πυρά του ρωσικού Τύπου που τον καλεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Πόνος και φόβος

    Το κλάμα των κατοίκων του Μπεσλάν δεν έχει κοπάσει.

    Σε κάθε τετράγωνο της πόλης, εκτυλίσσονται σκηνές τραγωδίας από οικογένειες που είδαν να χάνουν ότι πολυτιμότερο έχουν σε αυτή τη ζωή τα παιδιά τους.

    Ο πόνος είναι δυσβάσταχτος για όλους..

    Για όλους όσους έχασαν τους γονείς, τους δασκάλους, τους ανθρώπους τους.

    Σε διήμερο εθνικό πένθος κήρυξε όλη τη χώρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια ενώ τα σχολεία στη Β. Οσσετία θα παραμείνουν κλειστά ως την Τετάρτη , χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.

    Στο Βλαντικαφκάζ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Οσσετίας, τα σχολεία άνοιξαν σήμερα, αλλά πολλοί γονείς προτίμησαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

    Την ίδια ώρα, το κλίμα φόβου διαχέεται σε όλη τη ρωσική επικράτεια .

    Φυσικό, μετά και το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα ασφάλειας.

    Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τυχόν εκρηκτικά πραγματοποιούνται και σε πολλά σχολεία της Μόσχας , πριν οι μαθητές μπουν στην τάξη.

    "Κρύβεται πίσω από τη διεθνή τρομοκρατία"

    Δριμεία επίθεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιούν σχεδόν όλες οι ρωσικές εφημερίδες με αφορμή το τηλεοπτικό του διάγγελμα.

    Στο σύνολό τους τον κατηγορούν ότι κρύβει τις ευθύνες του πίσω από το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας

    Η εφημερίδα Βεντομόστι, διερωτάται γιατί ο Ρώσος Πρόεδρος δεν εξήγησε ότι οι επιθέσεις συνδέονται με την τσετσενική κρίση, ενώ από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Κομερσαντ τονίζει ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους.

    "Η αναφορά στην Αλ Κάιντα και στη διεθνή τρομοκρατία επιτρέπει στο εξής σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τον θάνατο των πολιτών τους" επισημαίνει και προσθέτει

    "Είναι σαν να λένε ότι τα παιδιά μας δεν σκοτώθηκαν λόγω του πολέμου στην Τσετσενία που διαρκεί 10 χρόνια ,αλλά λόγω της επίθεσης της διεθνούς τρομοκρατίας "

    Σοκ από την εικόνα ενός υπόπτου

    Νωρίτερα, η ρωσική τηλεόραση έδειξε το πρόσωπο ενός υπόπτου που φαίνεται ότι είχε είχε ενεργό συμμετοχή στην τραγωδία του Μπεσλάν.

    Το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης έδειξε έναν άνδρα με χειροπέδες να οδηγείται μέσα σε ένα δωμάτιο από μασκοφόρους κομμάντος.

    Ο άνδρας φορούσε ένα βρώμικο σκούρο πουκάμισο και ήταν αξύριστος ενώ είχε εμφάνιση και ομιλία παρόμοια με εκείνη των κατοίκων των περιοχών του Βορείου Καυκάσου όπως η Τσετσενία και η Βόρεια Οσετία.

    "Δεν πυροβόλησα. Ορκίζομαι στον Αλλάχ ότι δεν πυροβόλησα. Ορκίζομαι στον Αλλάχ ότι θέλω να ζήσω " φώναζε εκλιπαρώντας για τη ζωή του .

    Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δίνουν στη δημοσιότητα οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας που επιβεβαιώνουν ότι όντως κρατούνται και ανακρίνονται τρεις από τους δράστες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανείπωτος πόνος και οργή

    Η ώρα του απολογισμού

    Θρήνος για το μακελειό στην Οσετία

    Τραγικός επίλογος

    [02] Εσωτερικά

    Πυρετός συσκέψεων εν όψει ΔΕΘ Συναντήσεις Καραμανλή εν όψει ΔΕΘ

    6/9/2004 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 5:09:09 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Οι τελευταίες λεπτομέρειες της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού και οι οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης θα καθορισθούν στη συνάντηση που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Επικρατείας. Νωρίτερα το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και το Προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την Οικονομία.

    Στο επίκεντρο η περιφέρεια

    "Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, ένα θέμα για το οποίο θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα" δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας.

    Ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

    Ο κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ζήτησε την υλοποίηση των έργων υποδομής μέχρι το 2008, ανεξάρτητα από το αν η Θεσσαλονίκη θα αναλάβει την διοργάνωση της EXPO 2008 ή όχι.

    Πρότεινε στον Πρωθυπουργό να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλη καινοτομίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "πόροι υπάρχουν και αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να εξευρεθούν όπως έγινε με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις και τις ιδέες, που υπάρχουν σχετικά με τον καινούργιο σχεδιασμό για τις δημόσιες συγκοινωνίες .

    Όπως τόνισε ο ίδιος, το ολοκληρωμένο σχέδιο θα είναι έτοιμο περίπου σ έναν μήνα, ενώ οι πρώτες σκέψεις, που υπάρχουν συζητούνται, ήδη, με συγκοινωνιολόγους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζομένους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αισιόδοξα μηνύματα

    [03] Τεχνολογία

    Ξενοδοχείο πολλών αστέρων! Διακοπές στα άστρα

    6/9/2004 1:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Newscientist

    Την αρχή έκανε τον Ιούνιο του 2004 το SpaceShipOne, το πρώτο ιδιωτικής χρήσης διαστημικό όχημα. Ένα ταξίδι στ΄ άστρα είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων και το SpaceShipOne έδωσε σε πολλούς την ελπίδα, ότι κάποτε θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Βέβαια, ένας σωστός τουρίστας του διαστήματος δε χρειάζεται μόνο μεταφορικό μέσο, αλλά και το κατάλληλο κατάλυμα. Στο μεταξύ, για πολλούς ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι όνειρο... θερινής νυκτός, αλλά πιστεύουν, ότι η ζήτηση θα είναι αρκετή, ώστε να ευδοκιμήσει.

    Μεγάλη ζήτηση

    Ήδη από το 2002, πολύ πριν εκτοξευθεί το SpaceShipOne, σύμφωνα με μία έρευνα, που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονες της εταιρίας Futron, στο Μέριλαντ, μέχρι το 2020 περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι το χρόνο θα "παραθερίζουν" στα άστρα. Μετά την εκτόξευση του SpaceShipOne, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας, οι υπολογισμοί τους για τους αστρο-τουρίστες, είναι σχεδόν ίδιοι. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρία, η μεγάλη ζήτηση θα ρίξει τις τιμές, οι οποίες από 100.000 δολάρια, που κυμαίνονται σήμερα θα κατέβουν στο μισό μέχρι το 2021. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η εταιρία, στη έρευνά της ρώτησε μόνο εύπορους Αμερικάνους, οι οποίοι είχαν όνειρο ζωής να δουν τη Γη από ψηλά, από πολύ ψηλά...

    Ξενοδοχείο με θέα στα αστέρια!

    Βέβαια, οι τουρίστες, εκτός από μεταφορά χρειάζονται και εστίαση. Τη λύση έχει ο Ρόμπερτ Μπίγκλοου, ξενοδόχος από το Λας Βέγκας, ο οποίος δημιούργησε διαστημικές "ξενοδοχειακές μονάδες", που παρέχουν όλα τα κομφόρ. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ξενοδοχείων Budget Suites of America, σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να επεκτείνει την επιχείρησή του και εκτός... Γης.

    Έτσι, ο κ. Μπίγκλοου, χρησιμοποιώντας ως βάση το σχέδιο του TransHab, ένα αχρησιμοποίητο διαστημικό σταθμό της NASA, δημιούργησε διαστημικούς σταθμούς, τους "Ναυτίλους", μεγέθους 330 κυβικών μέτρων, στα οποία θα διαμένουν οι τουρίστες.

    Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλές μελέτες και δοκιμές. Οι διαστημικοί σταθμοί του κ. Μπίγκλοου έχουν περίβλημα 30 εκατοστά παχύ, το οποίο περιέχει αρκετά στρώματα από το Kevlar, το υλικό, που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, προκειμένου να προστατεύονται από τους μικρομετεωρίτες και τα διαστημικά θραύσματα.

    Υπομονή μέχρι το 2008

    Αν και εκείνος ισχυρίζεται, ότι η δημιουργία ενός διαστημικού "ξενοδοχείου" δε διαφέρει διόλου από τη δημιουργία ενός απλού ακινήτου, οι μηχανικοί έχουν μία επιπλέον δουλειά, να δημιουργήσουν ένα ξενοδοχείο, "βιώσιμο" στο διάστημα. Κατά τα άλλα, ο κ. Μπίγκλοου ψάχνει τα υλικά, ελέγχει την αντοχή τους και προσπαθεί να βρει τα καλύτερα υλικά στις καλύτερες τιμές. "Το καλό είναι καλό" λέει είτε πρόκειται για τη Γη ή το διάστημα.

    Οι Ναυτίλοι μπορούν να είναι μόνοι τους ως ανεξάρτητοι διαστημικοί σταθμοί, ή να ενώνονται, ώστε να δημιουργούν μεγαλύτερα "ξενοδοχεία". Ο κατασκευαστής τους σκοπεύει να τους πουλήσει, προς 100 εκατομμύρια δολάρια το "ξενοδοχείο". Αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές, ο Μπίγκλοου σκοπεύει να εκτοξεύσει το πρώτο κατοικήσιμο Ναυτίλο το 2008.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πριβέ αποστολή στο Διάστημα

    [04] Πολιτισμός

    Θα μείνει αξέχαστο Κινεζικό υπερθέαμα στο Ηρώδειο

    6/9/2004 2:18:00 μμ

    Ένα υπερθέαμα, από τη μακρινή χώρα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, την Κίνα, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, αύριο Τρίτη 7 Σεπεμβρίου και Τετάρτη 8, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο Δημοτικός Θίασος της Όπερας του Πεκίνου του Νανζίνγκ, με 60 καλλιτέχνες, βρίσκονται στη χώρα μας για να παρουσιάσουν μια φαντασμαγορική παράσταση, με τίτλο "Κινέζικο Υπερθέαμα". Ανάμεσα τους βρίσκονται μερικοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του είδους της Κινέζικης Όπερας, που συνδυάζει το τραγούδι με τις πολεμικές τέχνες και άλλες μορφές τέχνης. Διευθυντής του θιάσου είναι ο Τζάνγκ Τσιαντσίνγκ, ειδικευμένος σε ρόλους σενγκ (πολεμιστή ) ενώ έχει γράψει και παιδική όπερα. Ο κ. Τσιαντσίνγκ υποσχέθηκε ένα θέαμα, που θα μείνει αξέχαστο.

    Εννέα αιώνες παράδοση

    Η Όπερα του Πεκίνου είναι ένα σχετικά πρόσφατο θεατρικό είδος, που έλκει την καταγωγή της από μια παράδοση του 12ου αιώνα, όταν ιδιότυπα λυρικά έργα παρουσιάζονταν στα δημόσια θέατρα του Χανγκτζού. Έχει ενσωματώσει ποικίλες δραματικές και υποκριτικές τεχνικές και ύμνησε τον πατριωτισμό, τη γενναιότητα, τον έρωτα, την οικογενειακή σχέση.

    Η παράσταση στο Ηρώδειο ξεκινά στις 8.30μμ.

    [05] Διάφορα

    "Η ομορφιά βρίσκεται στο μυαλό του νεογέννητου" Ομορφιά... από κούνια

    6/9/2004 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 5:44:07 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εν τέλει μπορεί το αίσθημα της ομορφιάς να μην εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνον από τις αισθητηριακές αντιλήψεις, γιατί, όπως αποκάλυψε ένας Βρετανός επιστήμονας, η αίσθηση της οπτικής έλξης υπάρχει εγγεγραμμένη στο μυαλό μας από τη γέννησή μας. Ο ψυχολόγος Άλαν Σλέιτερ του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη νοτιοδυτική Αγγλία ανακοίνωσε σε επιστημονικό συνέδριο, πως τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τη μητέρα τους κιόλας περίπου 15 λεπτά μετά τη γέννησή τους, ενώ δείχνουν προτίμηση να κοιτάζουν φωτογραφίες πραγματικά όμορφων ανθρώπων. "Η ομορφιά δε βρίσκεται στο μάτι του θεατή, αλλά στο μυαλό του νεογέννητου παιδιού", συμπέρανε ο ίδιος μιλώντας στη Βρετανική Ακαδημία για την Επιστημονική Πρόοδο.

    Η αντίληψη της ομορφιάς είναι εμφανής από τη γέννηση

    Σε μία σειρά πειραμάτων, που πραγματοποίησε ο ίδιος κι οι συνεργάτες του, φάνηκε, πως μολονότι τα μωρά έρχονται στον κόσμο οπτικώς πρωτόγονα, όλα τα αισθητηριακά τους συστήματα βρίσκονται σε λειτουργία.

    Τα νεογνά δείχνουν ορισμένες άμεσες οπτικές προτιμήσεις. Τους αρέσει να κοιτάζουν κινούμενα, αντί για στατικά αντικείμενα, να παρατηρούν τρισδιάστατα ερεθίσματα και βρίσκουν εντυπωσιακά τα πρόσωπα.

    Όταν τους δίδεται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο φωτογραφίες ανθρώπων, κατά κανόνα προτιμούν και περνούν περισσότερη ώρα περιεργαζόμενα το πρόσωπο που είναι πιο εμφανίσιμο, "το πιο ελκυστικό από τα δύο πρόσωπα", όπως τόνισε ο Σλέιτερ.

    Μολονότι βέβαια η αντιληπτική ικανότητα της ομορφιάς είναι εμφανής κατά τη γέννηση, ο Σλέιτερ προσθέτει, πως η εμπειρία του ατόμου διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη της ιδιότητας της ομορφιάς από τον καθένα.

    [06] Υγεία

    Στη χώρα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Νέο κρούσμα γρίπης των πτηνών στη Μαλαισία

    6/9/2004 3:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιβεβαίωσαν την επανεμφάνιση της γρίπης των πουλερικών στη χώρα, οι αρχές της Μαλαισίας, καθώς ανακοίνωσαν σήμερα, πως σημειώθηκε ένα νέο της ασθένειας, που από τις αρχές του χρόνου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 27 ανθρώπους στην Ασία. Την Κυριακή, 10 κοτόπουλα και 20 πουλιά από ένα χωριό στο κρατίδιο Κελαντάν, στα νότια της χώρας, πέντε χιλιόμετρα από την περιοχή, όπου σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης, πέθαναν από τον ιό, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χουσέιν Χαουάρι.

    Σε καραντίνα

    Σύμφωνα με τον κ. Χαουάρι, οι υπεύθυνοι πήραν δείγματα από τα πτηνά και τα έστειλαν για εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1. Μάλιστα, τόνισε, πως η περιοχή, όπου εμφανίστηκε το κρούσμα και η γύρω περιοχή, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, θα τεθούν σε καραντίνα για 21 ημέρες, ενώ θα θανατωθούν 1.200 κοτόπουλα και πουλιά, που βρέθηκαν στο χωριό, προκειμένου να μην επεκταθεί η θανατηφόρα ασθένεια.

    [07] Οικονομία

    Για ανεργία απασχόληση Αισιόδοξα μηνύματα

    6/9/2004 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 4:22:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αισιόδοξα μηνύματα για την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας και την εισοδηματική ανάκαμψη των εργαζομένων, προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για την οικονομία. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου τα προεδρεία των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση δεν επιλέγει τη λιτότητα στην εισοδηματική πολιτική.

    Προτείνεται αύξηση των αποδοχών

    Στηριζόμενη στην αύξηση της πραγματικής απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια και την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, η έκθεση προβλέπει νέες θέσεις εργασίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

    Στα προβλήματα, εντοπίζεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, ενώ διατυπώνεται προβληματισμός για τη δημοσιονομική απογραφή και τα ελλείμματα, με τον Χρ. Πολυζωγόπουλο να κάνει λόγο για ιλαροτραγωδία στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει μέτρα λιτότητας.

    Αναφορικά με τους μισθούς και το επίπεδο της παραγωγικότητας, εντοπίζεται απόκλιση μεταξύ των δύο και προτείνεται αύξηση 5,3% στις αποδοχές.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων των συνδικάτων θα βρεθεί η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ακρίβειας, οι εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

    Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι:

    Ο ρυθμός αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων υπερδιπλασιάστηκε κατά το 2003 έναντι του 2002 (+12,6%, έναντι +5,7%). Η ανοδική πορεία των επενδύσεων σε μηχανικό εξοπλισμό από το 1996 μέχρι το 2000 ανακόπηκε κατά το 2001-2002 αλλά επανήλθε κατά το 2003 κατά τη διάρκεια του οποίου οι επενδύσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 17% έναντι -2,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 88% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 83% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού. Για να μην υπάρξει πραγματική απόκλιση κατά το 2004 των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15" χρειάζονται αυξήσεις των μισθών τουλάχιστον κατά 5,3%. Η κινητήρια δύναμη της αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα υπήρξε η εγχώρια ζήτηση, η αύξηση της οποίας κατά 6,9% επέτρεψε τη συνέχιση της ανάπτυξης. Εν τούτοις κατά το 2004 η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση. Στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας σημειώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία σημαντικές ανακατατάξεις με μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και αύξηση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    "Δεν θα αιφνιδιάσουμε τους κοινωνικούς εταίρους"

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μια σημαντική εσωτερική δυναμική αλλά ζήτησε κατά τα επόμενα έτη να απομακρυνθεί η οικονομία, "με επιδέξιο τρόπο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέπτυξε αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής ειδικά στο ζήτημα της απογραφής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (ιλαροτραγωδία χαρακτήρισε την απογραφή) ζητώντας να μη γίνει αυτή η διαδικασία άλλοθι για ακύρωση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης.

    Επίσης, ζήτησε να μην αποσυνδεθούν οι επιδοτήσεις των επενδύσεων από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο νέο αναπτυξιακό νόμο και επανέλαβε με έμφαση τις θέσεις των συνδικάτων κατά της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

    Οι παριστάμενοι υπουργοί Απασχόλησης και Ανάπτυξης δεσμεύθηκαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους κοινωνικούς εταίρους , έχοντας επιλέξει τον δρόμο της ήπιας προσαρμογής.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι είναι ώρα να κυβερνήσει, σημειώνοντας ότι καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία δεν έχει προχωρήσει τους έξι τελευταίους μήνες.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και άφησε αιχμές για αδράνεια που συνδέεται με σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με το σενάριο εκλογών λόγω προέδρου Δημοκρατίας μέσα στο 2005.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά την ομιλία του ζήτησε μια γενναία πολιτική αναδιανομής εισοδήματος και αύξηση της απασχόλησης, ενώ υπογράμμισε και αυτός τον κίνδυνο να καταλήξει η υπόθεση της απογραφής σε άλλοθι της κυβέρνησης για την αναστολή των προεκλογικών της υποσχέσεων.

    [08] Υγεία

    Δίνει ένα νέο φάρμακο Ελπίδες σε όσους πάσχουν από πάρκινσον

    6/9/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Αισθητή βελτίωση της κίνησης, στους ασθενείς, σε όσους πάσχουν από πάρκινσον, στην αρχική του μορφή, υπόσχεται ένα νέο, πειραματικό φάρμακο, η σαφιναμίδη (safinamide). Σύμφωνα με τον Δρ, Ρ. Φαριέλλο, και τους συναδέλφους από το Μιλάνο, όπως ημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό Νευρολογία, πρόκειται για ένα φάρμακο, το οποίο συνδυάζει αρκετές ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν πολύ αποτελεσματικές για την καταπολέμηση της ασθένειας του πάρκινσον.

    Θετική αντίδραση

    Οι Ιταλοί επιστήμονες, προκειμένου να διενεργήσουν την μελέτη τους, μελέτησαν τις περιπτώσεις 172 ασθενών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το φάρμακο βοηθά στην κατάσταση. Οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς, τυχαία, σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη χορηγούσαν υψηλή δόση σαφιναμίδης, στη δεύτερη μικρή δόση του φαρμάκου και στην τρίτη ένα ψευδοφάρμακο. Η διαδικασία είχε διάρκεια 12 εβδομάδες.

    Οι επιστήμονες θα θεωρούσαν θετική την αντίδραση στην ασθένεια, αν παρουσιαζόταν βελτίωση από 30% και πάνω.

    Μετά από 12 εβδομάδες χορήγησης των φαρμάκων, οι ασθενείς, που ελάμβαναν σαφιναμίδη, παρουσίασαν βελτίωση, της τάξης του 38% για όσους ελάμβαναν το φάρμακο σε υψηλή δόση και 31% για όσους έπαιρναν χαμηλή δόση του φαρμάκου. Στο ψευδοφάρμακο αντέδρασε θετικά το 21%.

    Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι η σαφιναμίδη δρα ως ενισχυτικό άλλων φαρμάκων για το πάρκινσον.

    Σχετικά Links:

    Νewron Pharmaceuticals

    Διαβάστε για τη σαφιναμίδη

    [09] Εσωτερικά

    Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Φωτιές σε Αρκαδία, Ζάκυνθο και Άρτα

    6/9/2004 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 6:42:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET 105.8, ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται έως αυτή την ώρα οι πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις στην Αρκαδία, στη Ζάκυνθο και στην Άρτα. Νωρίτερα, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Στην Αρκαδία, ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιοχούνι Μεγαλόπολης όπου βρίσκονται 8 αεροπλάνα της Πυροσβεστικής, 22 οχήματα, 2 ελικόπτερα καθώς και ομάδες πυροσβεστών και εθελοντές το έργο των οποίων δυσχεραίνεται από τους δυνατούς ανέμους. Περίπου στις 6 το απόγευμα άνοιξε η εθνική οδός Τρίπολης-Μεγαλόπολης η οποία είχε κλείσει από τις 11.20 το πρωί. Πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση και στη Ζάκυνθο, στο Λαγόποδο του Δήμου Αρτεμισίου.

    [10] Εσωτερικά

    Για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Απορρίφθηκε η αίτηση του Παπαναστασίου

    6/9/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Απορρίφθηκε τελικά η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής του Νίκου Παπαναστασίου από το Τριμελές Εφετείο. Ο Παπαναστασίου, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, είχε προβάλει λόγους υγείας αλλά και οικονομικής ζημίας που υφίσταται η επιχείρηση κεραμικών που έχει, ενώ τόνισε ότι δεν έχει κριθεί επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και δεν είναι ύποπτος φυγής. Απορριπτική για την αίτηση του φερόμενου ως ηγετικού στελέχους της 17Ν ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

    [11] Διάφορα

    Κυριολεκτικά! Είχε λεφτά για ...κάψιμο

    6/9/2004 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Όταν πρόκειται για λεφτά, πολλές φορές η ευτυχία του ενός μπορεί να είναι η δυστυχία του άλλου, ειδικά αν ο ένας χάνει λεφτά και ο άλλος τα βρίσκει. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες, από τότε, που ένας Βραζιλιάνος, ο Αλβάρο Βέινε θεώρησε καλό να κρύψει 15.000 ευρώ στο σκουπιδοτενεκέ του γραφείου του. Ξέχασε, όμως να τα πάρει φεύγοντας και το άλλο πρωί βρήκε τον κάδο καθαρό και άδειο! Μάλιστα, είχε πει, ότι θα έδινε 3.000 ευρώ, σε όποιον έβρισκε και του επέστρεφε τα χρήματα. Τελικά, τα χρήματα δεν τα βρήκε άλλος από τον καθαριστή. Ο άνθρωπος, μόλις είδε τόσα λεφτά στα σκουπίδια τρελάθηκε κυριολεκτικά! Μη μπορώντας να πιστέψει την τύχη του, βγήκε στο δρόμο και άρχισε να μοιράζει χαρτονομίσματα στους περαστικούς. Έπειτα, αγόρασε, ό,τι ονειρευόταν και τέλος αποφάσισε να το κάψει μαζί με ένα φίλο του. Μόνο, που το έκαψε κυριολεκτικά, γιατί, στη μέση του δρόμου, έβαλε φωτιά και άρχισε να καίει όσα λεφτά του είχαν απομείνει. Γρήγορα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και αφού συνέλαβε τον άνδρα, έμαθε από, που προερχόταν τα λεφτά, που είχε βρει. Πάντως, η αστυνομία έφτασε εγκαίρως και κατάφερε να σώσει τα μισά λεφτά περίπου. Αυτό, που μένει να δούμε, είναι αν ο πραγματικός κάτοχος των χρημάτων θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα δώσει στον καθαριστή τα εύρετρα!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Είχε λεφτά για πέταμα

    [12] Εσωτερικά

    Ριζική ανανέωση του Ιδρύματος Καινοτομίες στο ΔΙΚΑΤΣΑ

    6/9/2004 5:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 6:26:23 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Σημαντικές αλλαγές στο ΔΙΚAΣΤΣΑ φέρνει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, όπως δήλωσε σήμερα στη ΝΕΤ, η Μαριέττα Γιαννάκου. "Θα αλλάξουν τα πάντα, στο Ίδρυμα ακόμα και το όνομα του", τόνισε η Υπουργός. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων σύμφωνα με την κ Γιαννάκου είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων πανεπιστημίων κρατών της Ε.Ε καθώς η χώρα μας απειλείται με κοινοτική καταδίκη. Επίσης, προβλέπεται η ανανέωση του προσωπικού, ώστε να μην παρακωλυθεί η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε υποθέσεις προηγούμενων ετών, που απασχόλησαν ποινικά τη δικαιοσύνη και έθεσαν σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους.

    Σε περισσότερους το επίδομα ενοικίου

    Η υπουργός επεσήμανε, ακόμη, ότι φέτος ο αριθμός των ωρομισθίων εκπαιδευτικών θα μειωθεί καθώς τα οποία κενά θα καλυφθούν κυρίως με το διορισμό αναπληρωτών. Η κ Γιαννάκου επανέλαβε, τέλος, ότι η Κυβέρνηση δεν στοχεύει στη κομματικοποίηση της εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι οι περιφερειακοί διευθυντές ορίζονται βάση νόμου με υπουργική απόφαση.

    Στο μεταξύ, σε περισσότερους φοιτητές θα δοθεί φέτος το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Όπως διευκρίνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, το επίδομα θα χορηγείται και σε όσους διαμένουν στον Αργοσαρωνικό ή σε απόσταση μεγαλύτερη από 40χλμ από το κέντρο της Αθήνας και σπουδάζουν σε ιδρύματα της πρωτεύουσας .

    Επίσης, ο κ. Ταλιαδούρος σημείωσε, ότι παραδόθηκαν από τον "Αθήνα 2004" ανακαινισμένες οι δύο εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, ενώ επεσήμανε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η προώθηση του προγράμματος κατασκευής εστιών στις επαρχιακές πόλεις.

    [13] Αθλητισμός

    Μπάγιεβιτς: "Εγώ είμαι το αφεντικό"

    6/9/2004 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 7:50:09 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ποιος είναι το αφεντικό έδειξε ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς στους παίκτες του. Τα σημεία ανυπακοής που έδειξαν ορισμένοι "ερυθρόλευκοι" παίκτες εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ανάγκασαν τον Σέρβο προπονητή να βάλει τις φωνές σε πολλούς από αυτούς. Μπορεί να μην θέλησε, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να κατανομάσει πρόσωπα και καταστάσεις, ωστόσο η δήλωση που έκανε, όταν ρωτήθηκε για τα φιλικά στην Κύπρο, ήταν ξεκάθαρη και με συγκεκριμένο στόχο. "Κάποιοι θέλουν πέντε και δέκα μπάλες σ ένα παιχνίδι, όμως εμείς έχουμε μόνο μία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι, ιδίως αυτοί που βρίσκονται χρόνια στην ομάδα, αν θέλουν να παίξουν", είπε ο «ερυθρόλευκος» προπονητής.

    Περιμένει τους διεθνείς

    Ένα από τα συμβάντα που ενόχλησαν τον προπονητή των "κόκκινων" ήταν η αργοπορία των τριών Λατινοαμερικανών στο μεσημεριανό γεύμα της της Παρασκευής. Πάντως ο Μπάγιεβιτς δεν θέλησε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά μιλώντας για υπερβολική αντίδραση από μεριάς του. "Έγινε πράγματι ένα συμβάν, το οποίο όμως δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο παρουσιάστηκε. Το θέμα το μεγαλοποιήσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Δεν θέλω να δώσω συνέχεια", ήταν η απάντησή του.

    Είναι φανερό πως ο προπονητής των ερυθρολεύκων θέλει, ιδιαίτερα εν όψει των υποχρεώσεων της ομάδας και σε Ελλάδα και Ευρώπη, να διατηρήσει ένα ήρεμο κλίμα στα αποδυτήρια. Βέβαια, από την άλλη μεριά, δεν σκοπεύει να ανεχθεί και το παραμικρό από εδώ και μπρος κι αυτό είναι κάτι που το ξεκαθάρισε στους ποδοσφαιριστές του με την ομιλία του το Σάββατο. Δεν θέλει δηλαδή, η επιλογή του να μην προχωρήσει τώρα σε τιμωρία των απείθαρχων, να εκληφθεί ως στάση αδυναμίας.

    Μέσα σε όλα αυτά ο "πρίγκιπας" μίλησε και για αγωνιστικά θέματα, τονίζοντας πως δεν έχει καταλήξει ακόμα στην ενδεκάδα που θα ξεκινήσει στο "Ριαθόρ" κόντρα στην Λα Κορρούνια. Έχει βγάλει βέβαια κάποια συμπεράσματα για κάποιες από τις θέσεις αλλά το βασικό σχήμα θα το αποφασίσει και με την επιστροφή των διεθνών.

    Πρόβλημα με Φραν

    Όσον αφορά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Λα Κορούνια, ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα οι Ισπανοί δεν είναι καθόλου σίγουροι για το αν θα καταφέρει ο αρχηγός της ομάδας, Φραν Γκονζάλεθ, να είναι στον αγωνιστικό χώρο του "Ριαθόρ", στις 15 Σεπτεμβρίου. Ο αμυντικός των "Ντεπορτιβίστας", ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο γόνατο και η συμμετοχή του κόντρα στους ερυθρόλευκους είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

    Το γόνατο του 35χρονου ποδοσφαιριστή έχει μαζέψει νερό. Για την ώρα αυτό που του έχουν συστήσει οι γιατροί είναι ανάπαυση, ωστόσο αν δεν υποχωρήσει το πρόβλημα, τότε το πιθανότερο είναι πως θα υποβληθεί σε αρθορσκόπηση, οπότε θα κάνει ένα μήνα περίπου για να επανέλθει στην αγωνιστική δράση και φυσικά θα χάσει το παιχνίδι με την ελληνική ομάδα.

    [14] Οικονομία

    Εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου Mε νέο προσανατολισμό η 69η ΔΕΘ

    6/9/2004 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέο πρόσωπο στον κορυφαίο θεσμό της Θεσσαλονίκης, τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, επιχειρούν να δώσουν από φέτος οι νέες διοικήσεις της Helexpo ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ, με στόχο να αποκτήσει ξανά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης την παλιά της αίγλη, προσελκύοντας παράλληλα μεγαλύτερο αριθμό εκθετών και επισκεπτών. "Η 69η ΔΕΘ αποκτά νέο προσανατολισμό και φυσιογνωμία", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Helexpo, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα ενόψει των εγκαινίων της Έκθεσης από τον Πρωθυπουργό στις 10 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι να προσδώσει νέα ταυτότητα στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή".

    Παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα

    Σε ότι αφορά στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός αυτής της χρονιάς, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, εξήγησε ότι η ΔΕΘ, σε συνεργασία για ακόμη μια χρονιά με το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με έργα τριών κορυφαίων καλλιτεχνών με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές. Πρόκειται για έργα του γλύπτη Κώστα Ανδρέου από την Ελλάδα, του ζωγράφου Jordi Teixidor από την Ισπανία και της γλύπτριας Maric Hizal από την Τουρκία.

    Επιπλέον, ετοιμάζεται ειδικό αφιέρωμα στο αυτοκίνητο, με αιχμή την πετρελαιοκίνηση στα επιβατικά αυτοκίνητα. Ένα δεύτερο αφιέρωμα αφορά στη διακόσμηση και ένα τρίτο στη μόδα, με αιχμή την υψηλή ραπτική. Επίσης, προβλέπεται ένα "φεστιβάλ παιγνιδιών " με αιχμή τη διοργάνωση πρωταθλήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Σημαντικό "κράχτη" της φετινής διοργάνωσης αποτελούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κυρίως οι πέντε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών που θα πραγματοποιηθούν εντός του εκθεσιακού κέντρου και τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό επιδεικνύοντας το εισιτήριο εισόδου στην Έκθεση (τιμή 4 ευρώ).

    Σχετικά με την συμμετοχή εκθετών , η φετινή διοργάνωση εμφανίζεται μικρότερη έναντι της προηγούμενης, εξαιτίας κυρίως της μετατόπισης του ενδιαφέροντος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ θα έχει ανοιχτή την πόρτα του στο κοινό και το σπίτι της ΕΧΡΟ 2008, που λειτουργεί εντός του εκθεσιακού κέντρου. Εκεί θα ενημερώνεται το κοινό για το θεσμό των ΕΧΡΟ αλλά και για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης .

    Οι πολιτικές παρουσίες

    Την 69η ΔΕΘ θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης"). Στον ίδιο χώρο θα παρατεθεί την επομένη στις 8.30 το βράδυ το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού, ενώ την Κυριακή, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί την 69 ΔΕΘ το τελευταίο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της. Το επίσημο δείπνο με ομιλητή τον κ. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ .

    Βάσει του έως τώρα διαμορφωμένου προγράμματος, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα την 69η ΔΕΘ θα επισκεφθεί η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

    [15] Ιράκ

    Νέο 48ωρο τελεσίγραφο από ισλαμική οργάνωση Θρίλερ για γερά νεύρα

    6/9/2004 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νέα τροπή στην υπόθεση ομηρίας των Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ δίνει ανακοίνωση στο διαδίκτυο ισλαμικής οργάνωσης, η οποία θέτει ως όρο για την απελευθέρωσή τους την καταβολή λύτρων ύψους 5.000.000 δολαρίων. Επίσης η οργάνωση, που ονομάζεται "Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ" ζητά, όπως φαίνεται από τη Γαλλία, την αποδοχή της εκεχειρίας που είχε προτείνει προσφάτως στη Δύση, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά και την ανάληψη της δέσμευσης, ότι δεν θα έχει στρατιωτικές και εμπορικές συναλλαγές με το Ιράκ. Η διορία, που δίνεται για την εκπλήρωση των όρων είναι 48ωρη. Ωστόσο, ο "Ισλαμικός Στρατός" σημειώνει, ότι θα αποδεχθεί την εκπλήρωση έστω και ενός εκ των αιτημάτων της, αλλά προειδοποιεί κατά οποιασδήποτε απόπειρας επίθεσης εναντίον της. "Σας προειδοποιούμε να μην μας επιτεθείτε, όπως κάνατε ...την ημέρα που σκοπεύαμε να σας τους παραδώσουμε", καταλήγει το τελεσίγραφο. Μέχρι στιγμή, όμως, δεν έχει εξακριβωθεί αυθεντικότητα της ανακοίνωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τους Γάλλους ομήρους

    [16] Αθλητισμός

    Ελεύθερος για την Κούβα ο Μαραντόνα

    6/9/2004 6:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 7:50:52 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθερος να συνεχίσει την θεραπεία απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Κούβα, είναι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του. Ο νομικός σύμβουλος του «Ντιεγκίτο» πρόσθεσε ότι το αρμόδιο δικαστήριο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ παράλληλα υπεγράφησαν τα σχετικά έγγραφα και ο 43χρονος Αργεντινός, έχει πλέον την άδεια να αναχωρήσει για την Αβάνα. Το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη, καθώς η οικογένεια του Μαραντόνα και συγκεκριμένα οι γονείς και τα αδέλφια του, που είναι οι κατά νόμον υπεύθυνοι για τη νοσηλεία του, εξέφραζαν φόβους ότι αν επιστρέψει στην Κούβα θα μπορούσε να επανέλθει στην πρότερη κακή κατάσταση. Υπενθυμίζεται, ότι στις 24 Αυγούστου, ο Μαραντόνα παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, από τότε που εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική του Μπουένος Αϊρες και άρχισε εκ νέου τη μάχη για να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του προβλήματα και το πάθος για τα ναρκωτικά.

    "Πρέπει να συνεχίσω στην Κούβα"

    "Για πρώτη φορά έκανα χρήση ναρκωτικών το 1982, όταν η καριέρα μου ήταν στα ουράνια. Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμη το γιατί, αλλά είναι σίγουρο, πως όταν μπαίνεις στον κόσμο των ναρκωτικών, πολύ δύσκολα βγαίνεις", είχε δηλώσει ο Ντιεγκίτο, προσθέτοντας: "Θέλω ν αποφασίζω εγώ για τον εαυτό μου. Είμαι αρκετά μεγάλος για να ξέρω τι θα κάνω στη ζωή μου. Η οικογένεια μου νοιάζεται για μένα, αλλά πρέπει να καταλάβουν πως η παραμονή μου σε αυτήν την κλινική δεν μου προσφέρει, πλέον, τίποτα. Πρέπει να με αφήσουν να συνεχίσω τη θεραπεία μου στην Αβάνα".

    [17] Αθλητισμός

    Προς αποφυγήν επεισοδίων

    6/9/2004 7:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/9/2004 7:51:59 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο να προφυλάξουν τους παίκτες αλλά και το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του σε επίσημο αγώνα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση για τους φίλαθλους που θα παρακολουθήσουν τον αγώνα της εθνικής Ελλάδας με το αντίστοιχο συγκρότημα της Τουρκίας την προσεχή Τετάρτη (21.45). Η ΕΠΟ εφιστά την προσοχή των Ελλήνων φιλάθλων, τους οποίους καλεί να σεβαστούν το (νέο) γήπεδο και τους προτρέπει -προς διευκόλυνσή τους- να ακολουθήσουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες.

    "Φρούριο" το γήπεδο

    Συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι θα πρέπει να βρίσκονται στο γήπεδο 2 ώρες πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, να εισέρχονται από τη θύρα (και μόνο) που αναγράφεται στο εισιτήριο, να καταλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο την αριθμημένη θέση που τους αναλογεί (έχουν πωληθεί όλα τα εισιτήρια) και να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης γύρω από το γήπεδο.

    Οι θύρες του σταδίου θα ανοίξουν από τις 19.00 το απόγευμα, ενώ όπως τονίζεται, οι έλεγχοι από την Αστυνομία κατά την είσοδο στο γήπεδο θα είναι εξαιρετικά αυστηροί, γι αυτό και απαγορεύεται στους κατόχους των εισιτηρίων να φέρουν κέρματα, αναπτήρες και μεταλλικά αντικείμενα. Ακόμη, δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο στους φιλάθλους που θα μεταφέρουν πανό με υβριστικό περιεχόμενο.

    [18] Αθλητισμός

    Γλίτωσε από τον Ιμπραϊμοβιτς

    6/9/2004 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η πρόσφατη μετεγραφή του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς από τον Άγιαξ στην Γιουβέντους οδήγησε τον πρώην πλέον συμπαίκτη του Σουηδού να αποκαλύψει την θυελλώδη σχέση τους, τονίζοντας πως αρκετές φορές είχαν έρθει σε σύγκρουση. "Οι χαρακτήρες μας είναι διαφορετικοί και ήρθαμε πολλές φορές σε σύγκρουση", είπε χαρακτηριστικά ο φαν ντερ Φάαρτ και συμπλήρωσε, "Σε πολλές απόψεις που εξέφραζε είχα διαφωνίες και δεν δίσταζα να τις εκφράσω. Δεν μπορούσα να κάνω ότι και οι περισσότεροι συμπαίκτες μας, δηλαδή να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Έτσι και αλλιώς ο Άγιαξ έχει ένα νεανικό σύνολο. Δεν είχα την απαίτηση από τα άλλα παιδιά να σηκώσουν το ανάστημά τους και να διαμαρτυρηθούν στον Ζλάταν. Κάποιοι συμφωνούσαν μαζί μου, κάποιοι άλλοι έπαιρναν το δικό του μέρος. Εγώ όμως σαν αρχηγός της ομάδας εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου. Δεν είμαι άλλωστε υποκριτής". Μάλιστα οι δύο τους είχαν και μια ιδιαίτερα έντονη στιγμή κατά την διάρκεια του Ευρπωπαϊκού Πρωταθλήματος ο Ιμπραϊμοβιτς είχε κάνει ένα σκληρό φάουλ και ο Ολλανδός σχολίασε την φάση λέγοντας, "Αυτή την εβδομάδα είδα προσεκτικά τη φάση στο βίντεο και συνειδητοποίησα ότι το φάουλ ήταν εξαιρετικά βρώμικο. Πιστεύω πως ενήργησε με πρόθεση".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 September 2004 - 16:51:18 UTC