Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με έντεκα νεκρούς και 23 τραυματίες Θέατρο φονικών συγκρούσεων η
  • [02] Τήνος, Πάρος και Παναγία Σουμελά το επίκεντρο Η Ελλάδα γιορτάζει
  • [03] "Καμπανάκι" για τυχόν πυρκαγιές στην Εύβοια

    [01] Ιράκ

    Με έντεκα νεκρούς και 23 τραυματίες Θέατρο φονικών συγκρούσεων η Φαλούτζα

    15/8/2004 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2004 2:52:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έντεκα Ιρακινοί βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι 23 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και των σημερινών μαχών στην πόλη της Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, στις απώλειες περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά, που έγιναν στόχοι στις συγκρούσεις, που διεξάγονται στα ανατολικά και στα νότια της πόλης. Αμερικανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα προέλασαν στην συνοικία Σοχάντα στα νοτιοανατολικά της πόλης, συναντώντας αντίσταση από ένοπλους Ιρακινούς, που έβαλαν εναντίον τους με όλμους και οπλοβομβίδες. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν πάνω από μία ώρα. Πολλές κατοικίες κι ένα τέμενος υπέστησαν ζημιές αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν άρον - άρον τις ζώνες των συγκρούσεων. Στο μεταξύ, ξανάρχισαν οι μάχες και στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, με βολές πυροβόλων αντηχούν από την πλευρά του κοιμητηρίου της πόλης, όπου βρίσκεται το Μαυσωλείο του Άλι, εκεί όπου έχουν τα οχυρά τους οι οπαδοί του ριζοσπάστη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ.

    Άρχισαν στη Βαγδάτη οι διεργασίες για την προετοιμασία των εκλογών

    Την ίδια στιγμή στη Βαγδάτη, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, άνοιξε τις εργασίες της η Εθνοσυνέλευση του Ιράκ, η οποία πρόκειται να εκλέξει το 100μελές εθνικό συμβούλιο που θα οδηγήσει τη χώρα στις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Οι 1000 αντιπρόσωποι των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων, εθνοτήτων και φυλών, θα εξετάσουν θέματα -όπως η διαδικασία της μετάβασης στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανοικοδόμηση της χώρας, η δικαιοσύνη- που απασχολούν ιδιαίτερα την πολύπαθη χώρα.

    Την τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων η Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ένα όργανο με συμβουλευτικό ρόλο προς την μεταβατική κυβέρνηση στην πορεία προς την οργάνωση των γενικών εκλογών του Ιουνίου του 2005.

    Οι 19 έδρες του Συμβουλίου ήδη έχουν συμπληρωθεί από μέλη του πρώην συμβουλίου της προσωρινής κυβέρνησης, η οποία είχε συσταθεί τον περασμένο χρόνο κι η θητεία της περαιώθηκε στα τέλη Ιουνίου.

    [02] Εσωτερικά

    Τήνος, Πάρος και Παναγία Σουμελά το επίκεντρο Η Ελλάδα γιορτάζει

    15/8/2004 3:23:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται και φέτος σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο Δεκαπενταύγουστος Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο, η εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο και η Παναγία Σουμελά στην Βέροια. Πλήθος προσκυνητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας προσήλθαν στο νησί της Τήνου και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με τη λιτανεία της εικόνα της Μεγαλόχαρης. Το πρωί τελέστηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Στους εορτασμούς την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος και Γιώργος Βουλγαράκης.O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στη Μονή Πεντέλης, συνοδευόμενός από τη σύζυγό του Νατάσσα. Στην Ύδρα, στην ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης εκκλησιάστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε και στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής Παναγίας Σουμελά.

    Έθιμα και παραδόσεις

    Στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή Πεντέλης έφτασε στις 9 το πρωί ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα. Ο Κώστας Καραμανλής, αφού ασπάστηκε την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρακολούθησε στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Στο λόγο, που εκφώνησε ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Θερμοπυλών, Ιωάννης, μεταξύ άλλων ευχήθηκε υγεία στον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, καθώς και επιτυχία στο έργο του.

    Έθιμα και παραδόσεις είναι στενά συνδεδεμένα με τη γιορτή της Παναγίας και τα θαύματα της Θεομήτορος είναι πολλά. Στο χωριό Πάστρα, ξερά κρινάκια που βρίσκονται στην εικόνα της όσο πλησιάζει η εορτή της ανθίζουν ενώ φιδάκια κάνουν την εμφάνισή τους στο καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας της Φιδούσας στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς. Η Κοίμηση της Θεοτόκου σε αρκετές περιοχές της χώρας τιμάται την παραμονή της μεγάλης αυτής εορτής με το έθιμο του επιτάφιου.

    [03] Εσωτερικά

    "Καμπανάκι" για τυχόν πυρκαγιές στην Εύβοια

    15/8/2004 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ως ημέρα υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή της Εύβοιας περιγράφει τη Δευτέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ήδη, ενημερώθηκαν οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 August 2004 - 16:50:34 UTC