Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιτία οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις Κατέρρευσε κτήριο στη Ινδία
  • [02] Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα Πρεμιέρα για μέτρα και ωράρια
  • [03] Απώλεια για την Άντερλεχτ
  • [04] Όνειρο απατηλό
  • [05] Έκπτωτο κρίθηκε το Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών
  • [06] Προστασία των ολυμπιακών καταναλωτών από το ΙΝΚΑ Προσπάθεια για
  • [07] Οι τρομο-απειλές ώθησαν το μαύρο χρυσό στα 44 δολ. "Τρόμαξαν" και οι
  • [08] Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τέσσερις εκθέσεις στην Τεχνόπολη
  • [09] Άδεια... ηθικής οδήγησης
  • [10] Μεταγραφές τελευταίας στιγμής ο Πανιώνιος
  • [11] Πλημμύρες σάρωσαν Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία

    [01] Διεθνή

    Αιτία οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις Κατέρρευσε κτήριο στη Ινδία

    2/8/2004 11:03:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Υπό κατασκευή κτήριο κατέρρευσε στο χωριό Νιμεντάα, κοντά στην πόλη Τζαϊπούρ, στη βορειοδυτική Ινδία, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Οκτώ εργάτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σοβαρά, ενώ στα ερείπια παγιδεύτηκαν σχεδόν 50 άνθρωποι. Οι εργάτες εργάζονταν στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, όταν κατέρρευσε η οροφή και τους καταπλάκωσε, όπως μεταδίδει η τηλεόραση του Νέου Δελχί. Το δυστύχημα αποδίδεται από την αστυνομία στην κακή κατασκευή της οικοδομής, καθώς πιθανολογείται πως ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε φτηνά υλικά για να μειώσει το κόστος. Οι υπεύθυνοι του εργοταξίου θα διωχθούν για εγκληματική ενέργεια.

    [02] Εσωτερικά

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα Πρεμιέρα για μέτρα και ωράρια

    2/8/2004 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/8/2004 7:21:43 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Με ολυμπιακούς ρυθμούς "τρέχει" από σήμερα η καθημερινότητα μας, καθώς έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ οι ρυθμίσεις για το ολυμπιακό οδικό δίκτυο, τις ολυμπιακές λωρίδες και τις ζώνες ελεγχόμενης κυκλοφορίας καθώς και το ολυμπιακό ωράριο Πρώτη εργάσιμη μέρα εφαρμογής του μέτρου των ολυμπιακών λωρίδων, στις οποίες από τις 6.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 31 Αυγούστου, θα κυκλοφορούν μόνο τα διαπιστευμένα αυτοκίνητα ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 156 ευρώ. Μέχρι στιγμής, όλα κυλούν ομαλά και προβλήματα παρατηρήθηκαν μόνο μέχρι το μεσημέρι στην Εθνική Οδό τόσο στην κατεύθυνση προς Λαμία, όσο και στο ρεύμα προς Αθήνα. Ολόκληρο το 24ωρο θα λειτουργεί πλέον το τραμ ενώ από 13 Αυγούστου 24ωρη θα είναι και η λειτουργία του ηλεκτρικού. Στις 2 το πρωί θα ανεβάζουν χειρόφρενο τα υπόλοιπα μέσα μέχρι και τις 5 π.μ. Σε ολυμπιακούς ρυθμούς μπαίνει από σήμερα και η αγορά.

    Ανοιχτά όλη μέρα

    Ομαλά και χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε για πρώτη μέρα και ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, που θα γίνεται πλέον από τις 12 π.μ. έως τις 7 π.μ. ενώ τα καταστήματα έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ το Σάββατο θα κλείνουν στις 6 μ.μ. Έως και τις 15 Σεπτεμβρίου τα πρατήρια καυσίμων θα λειτουργούν από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και ορισμένα όλο το 24ωρο.

    Μέχρι τις 8 μ.μ. θα παραμένουν ανοικτές οι τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Από σήμερα σε εφαρμογή και οι Ζώνες Ελεγχόμενης Εισόδου και Στάθμευσης, γύρω από τις 14 ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που θα ισχύουν έως τις 31 Αυγούστου, από τις 7 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Επί ποδός περισσότεροι από 1.500 αστυνομικοί, ενώ 250 κάμερες θα επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων.

    Στη ΖΕΕΚ επιτρέπεται η είσοδος και κυκλοφορία μόνο των οχημάτων και δίκυκλων που είναι εφοδιασμένα με την ειδική άδεια πρόσβασης και στάθμευσης οχήματος. Στη ΖΕΣ επιτρέπεται η είσοδος και κυκλοφορία όλων των οχημάτων και δίκυκλων, η στάθμευση, όμως, επιτρέπεται μόνο σε όσα οχήματα και δίκυκλα είναι εφοδιασμένα με την ειδική άδεια πρόσβασης και στάθμευσης.

    Στις ΖΕΕΚ και ΖΕΣ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων και των επιχειρήσεων θα γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, 24.00 07.00, ενώ δεν θα επιτρέπεται το πλανόδιο εμπόριο, η παρουσία μικροπωλητών, η λειτουργία λαϊκών αγορών και καντινών και η διοργάνωση πανηγυριών ή άλλου είδους εκδηλώσεων.

    Σήμερα επίσης έκαναν την εμφάνισή τους στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και οι 250 εθελοντές υπάλληλοι, οι οποίοι, φορώντας ειδικές στολές, εξυπηρετούν τους επιβάτες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αφίξεις των ξένων ολυμπιακών αποστολών, αλλά και επισκεπτών, ενώ ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση και των εισιτηρίων. Μάλιστα, μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι εξαντλήθηκαν και τα 2.152 εισιτήρια των Τελετών Έναρξης και Λήξης, καθώς και τα εισιτήρια για το στίβο που προέκυψαν από την τελική κατανομή των θέσεων του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Ομπρέλα ασφαλείας πάνω από την Ελλάδα

    Στο μεταξύ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας με 24ωρους εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους ολυμπιακούς χώρους και τα δίκτυα στρατηγικής σημασίας. Σε λειτουργία και το συντονιστικό κέντρο ελέγχου του ελληνικού εναέριου χώρου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    "Έχουμε απλώσει ομπρέλα ασφάλειας πάνω από όλη την Ελλάδα", δηλωσε στο ραδιοφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Λευτέρης Οικονόμου και επανέλαβε, πως οι κάμερες λειτουργούν κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο, που έχει καθορίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    [03] Αθλητισμός

    Απώλεια για την Άντερλεχτ

    2/8/2004 1:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ατυχία για την Άντερλεχτ και τον Φιλανδό παίκτη της Χάνου Τίχινεν. Ο 28χρονος αμυντικός, δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στην προκριματική φάση του CHAMPIONS LEAGUE με την Βελγική ομάδα, κόντρα στην Πορτογαλική Μπενφίκα. Ο διεθνής άσσος υπέστη κάταγμα στο δεξί πόδι του, στην διάρκεια του Σαββατιάτικου φιλικού της Άντερλεχτ με την Γουέστ Χαμ στο "Άπτον Παρκ" (4-4) και το ιατρικό επιτελείο του βελγικού συλλόγου εκτιμά ότι θα μείνει εκτός δράσης για έξι εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται από την ομάδα του για την γ προκριματική φάση.

    Με αυτούς που υπάρχουν

    Ο προπονητής της ομάδας, Ούγκο Μπρόος είναι πλέον αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει νέους και άπειρους παίκτες στην άμυνα της ομάδας για τους κρίσιμους αυτούς αγώνες.

    Και αυτό γιατί, ο έταιρος βασικός αμυντικός, Γκλεν Ντε Μπεκ, επιστρέφει στην ενεργό δράση το Σεπτέμβρη, όταν και θα ολοκληρωθεί η αποθεραπεία του από την εγχείριση που έκανε στο γόνατο του.

    Οι Άντονι βαν ντεν Μπόρε (16 ετών), Βίνσεντ Κόμπανι (18), Ολιβιέ Ντεσάχτ (23) και ένας από τους Μαρκ Ντέμαν (21) και Λαμίν Τραορέ (22) αναμένεται να βρίσκονται στην αρχική ενδεκάδα της Αντερλεχτ στο "Λουζ".

    Πάντως, ο προπονητής της ομάδας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναπληρώσει το κενό της άμυνας με κάποια μεταγραφή. Σε δηλώσεις του τόνισε πως υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορούν επάξια να αναπληρώσουν αυτοί την θέση, και δεν χρειάζεται καμία ενίσχυση η ομάδα.

    [04] Αθλητισμός

    Όνειρο απατηλό

    2/8/2004 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Θα ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή του Συλλόγου των Σερρών, και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελληνική ιστορία. Όμως τελικά έμεινε ένα απλό όνειρο. Ο Λιβεριανός Ζόρζ Γουεά, αρνήθηκε την πρόταση του Πανσερραϊκού, και η προσμονή του μεγάλου ονόματος, έμεινε απλά μια θέληση και δεν έγινε πράξη.

    Έμεινε απραγματοποιήτο

    Ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού θέλησε να κάνει την μεγάλη έκπληξη, και να φέρει στην Ελλάδα και στην ομάδα του ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα. Μέσω του Κέλβιν Σέμπουε, που αγωνίζεται στις Σέρρες (γνωστός από τη θητεία του στην ΑΕΚ), κατέθεσε επίσημη πρόταση στον 38χρονο επιθετικό ώστε να φορέσει την κοκκινόασπρη φανέλα.

    Ο Σέμπουε, είναι ξάδελφος του Λιβεριανού άσσου, και είχε πολλές συνομιλίες μαζί του, με σκοπό να τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα. Τελικά όμως, η όλη προσπάθεια "έπεσε στο κενό", καθώς ο Γουεά αρνήθηκε την πρόταση.

    [05] Εσωτερικά

    Έκπτωτο κρίθηκε το Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών

    2/8/2004 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έκπτωτο κήρυξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου Αθηνών με απόφαση του (την υπ. αριθμ. 4620/2004) που ανακοινώθηκε σήμερα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της αίτησης για αντικατάσταση του που κατέθεσαν τρία μέλη του Δ.Σ., κ.Τζεμπελίκος, κ. Δοξιάδης και κα Ζαϊμη με αφορμή τα κακώς κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του περασμένου Μαΐου από τα πορίσματα που συνέταξαν οι επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας. "Η απόφαση αυτή αποτελεί μια ηθική δικαίωση για αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν ότι κάτι δεν πάει καλά και πάλεψαν για να διορθωθεί" σχολίασε μιλώντας στην EΡT Online o Στέλιος Γρηγορίου δικηγόρος των τριών μελών του Δ.Σ. που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Με την απόφαση του αυτή το Μονομελές Πρωτοδικείο κρίνει ότι το νυν Δ.Σ. δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του και ζητά το διορισμό νέου 15μελούς σώματος με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του Γηροκομείου.

    Κατόπιν των εξελίξεων αυτών η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου θα αποτελείται, βάσει της δικαστικής απόφασης από τους Απόστολο Μπότσο, Στέφανο Αλευρά, Στυλιανό Γαβρίλη, Απόστολο Δοξιάδη, Ασπασία Ζαΐμη, Αθανάσιο Τζεμπελίκο, Προκόπη Μπούμπα, Αθηνά Μουζάκη, Ελισάβετ Σιλαϊδη, Μέλπω Προύμπη, Γεώργιο Πετρούτσο, Ιωάννη Βλαχογιάννη, Γεώργιο Στυλιανό, Μαρλέν Γεωργιάδη, και Σοφία Μορδόχ.

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Μαΐου επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας με πόρισμα τους κατήγγειλαν μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή ιατρικών μελετών από γιατρούς του Γηροκομείου που περιλάμβαναν τη χορήγηση φαρμάκων σε τροφίμους χωρίς να έχει εξασφαλισθεί προηγουμένως η έγγραφη συναίνεση τους, ενώ διαπίστωσαν ακατάλληλες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι ηλικιωμένοι, όπως και την ανεπάρκεια σε ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ακολούθησε έλεγχος από επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι εντόπισαν οικονομικές ατασθαλείες στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Γηροκομείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια του Εισαγγελέα το πόρισμα για το Γηροκομείο

    Πόρισμα-σοκ για το Γηροκομείο Αθηνών

    [06] Οικονομία

    Προστασία των ολυμπιακών καταναλωτών από το ΙΝΚΑ Προσπάθεια για περιορισμό της κερδοσκοπία

    2/8/2004 3:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενημερωτικά φυλλάδα για τους ολυμπιακούς καταναλωτές και τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, αλλά και ένα χρήσιμο Εγχειρίδιο Διακοπών-Ταξιδιώτη, 52 σελίδων, διανέμονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή και την Υπηρεσία Προστασίας Τουριστών. Η διανομή γίνεται σε όλη την Ελλάδα, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε πρεσβείες, σε σημεία διαμονής και διέλευσης τουριστών, σε μέσα μεταφοράς, αλλά και από τα κέντρα πληροφοριών των οργανώσεων-μελών του ΙΝΚΑ και τις κινητές μονάδες πληροφόρησης. Παράλληλα ολοκληρώνεται ο εμπλουτισμός του στελεχιακού δυναμικού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) και της Υπηρεσίας Προστασίας Τουριστών (ΙΝΚΑ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες παρεμβάσεων, φιλικού διακανονισμού αλλά και νομικής υποστήριξης των Ελλήνων και ξένων τουριστών.

    Μειώθηκαν τα παράπονα για το κόστος ζωής

    Όσον αφορά τις τιμοληψίες του Κέντρου Εποπτείας Τιμών του ΙΝΚΑ, η παράνομη κερδοσκοπία, χάρη στις προσπάθειες όλων, φαίνεται να περιορίζεται σε κάποιο βαθμό και να έχει περιέλθει σε κοινωνική απομόνωση.

    Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την μείωση των παραπόνων για το κόστος ζωής, τα οποία παρά το γεγονός ότι, εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση, είναι μειωμένα περίπου κατά 15%. Από την άλλη μεριά υψηλή παραβατικότητα εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι χώροι εστίασης .

    [07] Οικονομία

    Οι τρομο-απειλές ώθησαν το μαύρο χρυσό στα 44 δολ. "Τρόμαξαν" και οι τιμές του αργού

    2/8/2004 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε απόσταση οκτώ σεντς από τα 44 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του αμερικανικού αργού μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στις ΗΠΑ σε "πορτοκαλί", λόγω πιθανής επίθεσης της Αλ Κάιντα σε κτιριακές εγκαταστάσεις σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον. Διαπραγματευτές τόνισαν ότι η αυξημένη απειλή σχετικά με θέματα ασφαλείας ωθεί την αγορά, η οποία ήδη ανησυχεί για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στην πετρελαϊκή υποδομή στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που οι χώρες του ΟΠΕΚ αντλούν στα όρια της παραγωγικής δυναμικότητάς τους για να ανταποκριθούν στην καλπάζουσα παγκόσμια ζήτηση.

    "Ατμόσφαιρα φόβου" στις διεθνείς αγορές

    "Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν απασχολούν την αγορά", τόνισε ο υποδιευθυντής του τμήματος πετρελαίου της China Oil Aviation Τζέραρντ Ρίγκμπι. "Στην πραγματικότητα, δεν μας λείπει αργό. Η αγορά λειτουργεί, κατά βάση, σε ατμόσφαιρα φόβου", πρόσθεσε.

    Το αμερικανικό αργό κέρδισε σήμερα το πρωί 12 σεντς σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, με την τιμή του να ανέρχεται στα 43,92 δολάρια το βαρέλι - αργότερα υποχώρησε στα 43,62 δολάρια -, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων στο New York Mercantile Exchange το 1983.

    Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν την Κυριακή πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας για πιθανή επίθεση της αλ Κάιντα και αύξησαν το επίπεδο συναγερμού αναφορικά με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως τη Citigroup και την Prudential Financial.

    Ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού BP Plc. προέβη το Σαββατοκύριακο στην πρόβλεψη ότι δεν είναι πιθανή, σύντομα, η υποχώρηση των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. "Με την ανασφάλεια όσον αφορά την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς με αργό, οι τιμές του πετρελαίου μοιάζουν να επιμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα", δήλωσε την Κυριακή, στην τηλεόραση του BBC ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τζον Μπράουν. "Κάποια μέρα θα υποχωρήσουν, αλλά φοβάμαι όχι πολύ σύντομα", πρόσθεσε.

    Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτήθηκε εν μέρει από ανησυχίες ότι η αναταραχή στη Yukos ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών από την υπ αριθμόν δύο πετρελαιοεξαγωγό χώρα παγκοσμίως. Η Yukos έχει δηλώσει ότι θα χρεοκοπήσει στα μέσα Αυγούστου λόγω του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων της, καθώς οφείλει να αποδώσει φόρους ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Οι ρωσικές φορολογικές αρχές έχουν δώσει στη Yukos προθεσμία ενός μηνός για να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό. Τα στοιχεία τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας, έδειξαν ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανήλθε τον Ιούλιο σε νέα υψηλότερα επίπεδα της μετασοβιετικής εποχής, στα 9,33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου από τη Yukos.

    Διαπραγματευτές επεσήμαναν ότι κάθε διακοπή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα φέρει σε δοκιμασία τα ήδη σφικτά παγκόσμια αποθέματα αφήνοντας στον ΟΠΕΚ ελάχιστα περιθώρια να αντιμετωπίσει μείωση της προμήθειας της παγκόσμιας αγοράς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομοφοβία σε ΗΠΑ- Βρετανία

    Πορτοκαλί συναγερμός στις ΗΠΑ

    [08] Πολιτισμός

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τέσσερις εκθέσεις στην Τεχνόπολη

    2/8/2004 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ενα ξεχωριστό εικαστικό γεγονός με γενικό τίτλο "4 εκθέσεις Αυγούστου" το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη. Πρόκειται για τέσσερις εκθέσεις: "Αγώνων Πόλις", "Αθήνα μεταξύ Ουρανού και Θάλασσας", "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" και "Πνεύμα εν κινήσει", οι οποίες θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα στις 4 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι εκθέσεις προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία ανάδειξης τόσο της εικαστικής ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, όσο και της γνωριμίας με την αναβίωση της πρώτης παγκόσμιας αθλητικής γιορτής, τις Παραολυμπιάδες των οχτώ τελευταίων χρόνων, καθώς και μιας διαφορετικής όψης της Αθήνας με πανοραμικό τρόπο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, από τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και για τις τέσσερις εκθέσεις. Οι ώρες λειτουργίας τους είναι από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

    "Αγώνων Πόλις"

    Η πρώτη έκθεση με τίτλο "Αγώνων Πόλις" αποτελεί μια περιπλάνηση στις διαδρομές που διανύει η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες με ξεναγούς 77 από τους γνωστότερους εκπροσώπους της. Η έκθεση επιχειρεί να παρουσίασει ενδεικτικά έργα ζώντων καλλιτεχνών που εκπροσωπούν τις περισσότερες τάσεις της ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Τα έργα χωρίζονται σε είκοσι ομάδες ανάλογα με τις εκλεκτιστικές συγγένειες που αφορούν τις αφετηρίες τους, τις αισθητικές αναζητήσεις των καλλιτεχνών, τους προβληματισμούς που εκφράζουν, τα ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά κ.α. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κριτικός και ιστορικός Τέχνης κα Αθηνά Σχινά.

    "Αθήνα, μεταξύ ουρανού και θάλασσας"

    Πρόκειται για μια περιήγηση στην όμορφη Αθήνα και τα περίχωρά της από αέρα και θάλασσα, έτσι όπως την αποθανάτισε ο φακός του Γάλλου φωτογράφου Φιλίπ Πλισόν. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τον εκδοτικό οίκο "La Lucarne" με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί η παρουσίαση του ομώνυμου πολυτελούς βιβλίου, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει τις φωτογραφίες του καλλιτέχνη με απόδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά. Στις 288 σελίδες του αποθανατίζονται οι ομορφότερες και ξεχωριστές τοποθεσίες της Αθήνας, οι παράξενες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής με τα απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά και το ξεχωριστό χρώμα που δίνει το υγρό στοιχείο στην ομορφιά της ελληνικής πρωτεύουσας. Η φωτογράφηση έγινε την περασμένη άνοιξη, όταν τα εργοτάξια της προετοιμασίας έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο... Η ευαισθησία του καλλιτέχνη σ' αυτή τη θέα γίνεται πιο αισθητή με τις συσχετίσεις και τις γωνίες λήψης.

    Ο Φιλίπ Πλισόν μαζί με το βοηθό του Κριστόφ Λε Ποτιέ και τον πιλότο του Τιερί Λινιάκ χρειάστηκε περισσότερα από ένα μήνα για να ολοκληρώσει αυτό το λεύκωμα, το οποίο κοστίζει 65 ευρώ.

    "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896"

    Ενα ολοκληρωμένο και σπάνιο ντοκουμέντο για την αναβίωση του παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος στον τόπο καταγωγής του, αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες 1896" από το ομώνυμο λεύκωμα του πτώτου φωτορεπόρτερ της διοργάνωσης Αλμπερτ Μάγιερ, που παρουσιάζει η Τεχνόπολις του Δ. Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση βασίζεται στο αναμνηστικό λεύκωμα "Olympische Spiele- Athen 1896" που δημιούργησε ο Γερμανός φωτογράφος με σκοπό να δωρηθεί σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, καθώς και σε ιθύνοντες της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες αθλητών και αθλημάτων τυπωμένες με την τεχνική της πλατινοτυπίας, πολυδάπανης μεθόδου που χρησιμοποιείτο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αυτή, εξασφαλίζοντας άριστη ποιοτική απόδοση και μακρά διάρκεια ζωής. Ο Αλμπερτ Μάγιερ (1857-1924) από τους γνωστότερους επαγγελματίες της ζωής του, μέλος της Επιτροπής για τη συμμετοχή της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, άριστος σκοπευτής και ποδηλάτης, συνόδευσε την αθλητική αποστολή της χώρας του στην Αθήνα με σκοπό να αποθανατίσει το διεθνούς ακτινοβολίας γεγονός, που προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες του έγιναν πρωτοσέλιδα στον γερμανικό Τύπο, καθώς και σε αθηναϊκές εφημερίδες. Τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις από τον Δούκα της Σαξονίας και από τον βασιλιά Γεώργιο Α' από τον οποίο παρασημοφορήθηκε με τον Σταυρό των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος το 1897. Το συγκεκριμένο λεύκωμα ανήκε σε ένα από τα επιφανέστερα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής εκείνης, στο νομικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιο Στρέιτ (1868-1948) που διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Κατόπιν πέρασε στην κατοχή του εγγονού του κ. Μαρίνου Γερουλάνου, ο οποίος το προσέφερε στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη το 1975.

    "Πνεύμα εν κινήσει"

    Πρόκειται για μια φωτογραφική έκθεση του Βέλγου Λίβεν Γκουντενίς, επίσημου φωτογράφου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), στην οποία παρουσίαζονται ξεχωριστά στιγμιότυπα από θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι φωτογραφίες του Γκουντενίς αποτυπώνουν τη μεγαλιώδη προσπάθεια των πραγματικών ηρώων του αθλητισμού, οι οποίοι με τη θέλησή τους και την τόλμη τους παραδίδουν μαθήματα ζωής. Πρόκειται για 44 χαρακτηριστικές στιγμές από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), του Σίδνεϊ (2000) και του Σολτ Λέικ Σίτι (2002). Η έκθεση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και έχει δεχθεί χιλιάδες επισκέπτες.

    Ο Λιβεν Γκουντενίς, 30 ετών, φωτογράφος από την πόλη Μπριζ του Βελγίου, σπούδασε καλές τέχνες και φωτογραφία στο Hogeschool Sint Lukas, στις Βρυξέλλες. Εκτός από το φωτογραφικό ρεπορτάζ ασχολείται και με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ δουλειά του εκτίθεται στην γκαλερί Goudenys Photo-Art Gallery στο ιστορικό κέντρο της γενέτειράς του.

    [09] Διάφορα

    Άδεια... ηθικής οδήγησης

    2/8/2004 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας; Άχρηστο πράγμα... Άμα ζεις στο Τουρκμενιστάν, είσαι "καλός άνθρωπος" και αγαπάς τον πρόεδρο σου (κάνε κι αλλιώς αν μπορείς) το δίπλωμα οδήγησης το έχεις στο τσεπάκι. Ακούγεται περίεργο; Για τον "ισόβιο πρόεδρο" του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοφ, πάντως, δεν είναι. Βασισμένος στη θεωρία του ότι αν είσαι άνθρωπος με υψηλές ηθικές αξίες, δεν μπορεί παρά να γίνεις και καλός οδηγός, "εκσυγχρόνισε" αναλόγως τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Πως; Μα, εντάσσοντας τις "ιερές" γραφές του στην εξεταστέα ύλη...

    Οχι Κ.Ο.Κ., αλλά Κ.Η.Κ.: όπως λέμε... Κώδικας Ηθικής Κυκλοφορίας

    "Μια σειρά εντατικών μαθημάτων διάρκειας 16 ωρών με θέμα τη μελέτη των γραφών της ιερής Ρουκχναμα είναι από τις πιο σημαντικές καινοτομίες στο πρόγραμμα εκμάθησης οδήγησης () προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μέλλοντες οδηγοί έχουν λάβει εκπαίδευση στο πνεύμα των υψηλών ηθικών αξιών που διέπουν την κοινωνία του Τουρκμενιστάν" αναφέρει το σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο Νιγιάζοφ και το οποίο παραθέτει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στο Ασγκαμπάτ.

    Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Νιγιάζοφ είναι ηγέτης μιας ακμάζουσας αίρεσης που θέτει ως επίκεντρο την εξύψωση του πνεύματος. Ο ίδιος είναι και ο συγγραφέας της ιερής -πλέον- Ρουκχναμα (Πνευματικός Κόσμος), που έχει αναδειχθεί σε "πολύτιμο" οδηγό ηθικής συμπεριφοράς για αυτό το απομονωμένο έθνος των έξι εκατομμυρίων κατοίκων. Το βιβλίο αποτελεί ήδη μέρος του βασικού κορμού των μαθημάτων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ αντίτυπα του φιγουράρουν δίπλα στο Κοράνι, σε όλα τα τζαμιά που ελέγχονται από το κράτος.

    [10] Αθλητισμός

    Μεταγραφές τελευταίας στιγμής ο Πανιώνιος

    2/8/2004 6:09:00 μμ

    Την απόκτηση του Ρουμάνου τερματοφύλακα Σορίν Ντορέλ και του Αυστραλού αμυντικού, Τοντ Τράβις Γκαρθ, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Πανιώνιος. Οι δύο ποδοσφαιριστές υπέγραψαν σήμερα τα συμβόλαια τους, ενώ η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ, έχει ως εξής: "Η ΠΑΕ ανακοινώνει την απόκτηση του 32χρονου Ρουμάνου τερματοφύλακα Κολτσάγκ Σορίν Ντορέλ για 1+1 χρόνια και του 24χρονου Αυστραλού δεξιού μπακ χαφ Τοντ Τράβις Γκαρθ για 1+2 χρόνια. Η ΠΑΕ ενημερώνει ότι ολοκλήρωσε και τυπικά σήμερα τις μεταγραφές της, για την ενίσχυση του δυναμικού της ομάδος. Καλεί όλον τον φίλαθλο κόσμο της, να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σταθεί δίπλα στην ομάδα, που φέτος έχει μεγάλες φιλοδοξίες και στόχους".

    [11] Διεθνή

    Πλημμύρες σάρωσαν Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία

    2/8/2004 7:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Από τις πλημμύρες συνεχίζει να πλήττεται και σήμερα η κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Ρουμανία, δύο φέρονται ως αγνοούμενοι, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί σε Πολωνία και Ουγγαρία. Στη Ρουμανία ένας άνδρας πνίγηκε την Κυριακή ενώ προσπαθούσε να σώσει μία γυναίκα στον ποταμό Τέλετζεν στις νότιες Τρανσιλβανικές Άλπεις. Η γυναίκα διασώθηκε τελικά από την αστυνομία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Μediafax. Στην ίδια περιοχή μία οκτάχρονη υπέστη ηλεκτροπληξία από ηλεκτροφόρο καλώδιο. Σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, η ανατολική Ρουμανία και η κεντρική περιοχή Αλμπα έχουν πληγεί περισσότερο. Περί τα 200 χωριά συνεχίζουν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Σε επιφυλακή λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών στα ποτάμια

    Στην Πολωνία, η κατάσταση από της πλημμύρες έχει επιδεινωθεί με την στάθμη των υδάτων του ποταμού Βιστούλα και των παραποτάμων του να έχει ανεβεί επικίνδυνα στα νότια και νοτιοανατολικά.

    Ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει κατά ενάμισι μέτρο το ανώτατο όριο στην πόλη Σάντομιερτζ, στα νότια της χώρας. Προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει οι αρχές στην πόλη Λούμπλιν, ενώ στην περιοχή Ποντκάπριτσε, όπου πρόσφατα πνίγηκαν δύο άνθρωποι, οι ζημιές υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 19 εκατομμύρια δολάρια.

    Στην βόρεια Ουγγαρία για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν 44 άνθρωποι εξαιτίας την επικίνδυνης ανόδου της στάθμης του ποταμού Χέρναντ. Πέντε δρόμοι είναι αδιάβατοι σήμερα κοντά στην πόλη Γκέστελι και περίπου 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 August 2004 - 16:50:09 UTC