Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από Σύνταγμα- Νέο Φάληρο και Γλυφάδα Το τραμ το πρώτο
  • [02] Παρουσιάζει βελτίωση Καλά τα νέα για τη Ρένα Βλαχοπούλου
  • [03] Υπέκυψε στις πιέσεις ο Αραφάτ
  • [04] Το τραμ της Αθήνας Μια ιστορία 95 χρόνων
  • [05] Από αύριο οι σχετικές αιτήσεις Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το
  • [06] Απολογία Αγγελέτου Κανά
  • [07] Αγνοείται η τύχη του Θρίλερ με αγνοούμενο Τούρκο στο Ιράκ
  • [08] Από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ιταλία: παραιτήθηκε ο Μπόσι
  • [09] Άμεση αντίδραση Στον εισαγγελέα συνεργάτης υφυπουργού
  • [10] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Φιλιππινέζων στρατιωτών
  • [11] Προς οικονομική εξυγίανση οι ΠΑΕ

    [01] Εσωτερικά

    Από Σύνταγμα- Νέο Φάληρο και Γλυφάδα Το τραμ το πρώτο

    19/7/2004 11:31:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την επανεμφάνισή στους δρόμους της πρωτεύουσας έκανε μετά από 44 χρόνια το τραμ, το οποίο από τις 10:30 το πρωί ξεκίνησε τα πρώτα του δρομολόγια. Το τραμ "το νέο" θα καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η διαδρομή του τραμ, στην παρούσα φάση του, έχει συνολικό μήκος περίπου 26 χλμ. και 47 στάσεις, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό του προβλέπεται η επέκταση των γραμμών. Το εισιτήριο κοστίζει 60 λεπτά. Ωστόσο, για τους νέους κάτω των 18 ετών είναι 30 λεπτά, ενώ τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μετακινούνται δωρεάν. Επίσης, η τιμή του εισιτηρίου για διαδρομή έως και πέντε στάσεις είναι 40 λεπτά. Οι επιβάτες θα μπορούν να ακυρώνουν τα εισιτήριά τους τόσο στα μηχανήματα που υπάρχουν στις στάσεις όσο και στα μηχανήματα που υπάρχουν μέσα στους συρμούς. Να σημειώσουμε, ότι σήμερα και αύριο οι επιβάτες θα διακινούνται δωρεάν. "Το τραμ είναι ένα μέσο μεταφοράς σύγχρονο, οικολογικό και οι Αθηναίοι θα το αγαπήσουν", τόνισε στην τελετή εγκαινίων ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μια ιστορία 95 χρόνων

    [02] Πολιτισμός

    Παρουσιάζει βελτίωση Καλά τα νέα για τη Ρένα Βλαχοπούλου

    19/7/2004 2:03:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι θεράποντες ιατροί της Ρένας Βλαχοπούλου, για την πορεία της υγείας της. Σταδιακά, η υγεία της δημοφιλούς ηθοποιού βελτιώνεται. Μάλιστα, από το πρωί έχει αποσωληνωθεί, ενώ βρίσκεται σε επαφή με το περιβάλλον. Επίσης, οι γιατροί της Ρένας Βλαχοπούλου, ευελπιστούν, ότι αύριο το πρωί θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο δωμάτιό της. Η δημοφιλής ηθοποιός εισήχθη εσπευσμένα την Παρασκευή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών με διαβητικό κόμμα και το Σάββατο υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι. Μέχρι την Κυριακή, η κατάσταση της υγείας της θεωρούταν κρίσιμη, ενώ οι γιατροί έκριναν δύσκολη τη μετεγχειρητική της πορεία, καθώς την 87χρονη ηθοποιό επιβάρυναν και άλλα προβλήματα υγείας. Από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας της, η πιο αγαπητή Κερκυραία, είχε συνεχώς δίπλα της το σύζυγό της, ενώ όλοι, συνάδελφοι, φίλοι και απλοί πολίτες, εύχονταν να γίνει γρήγορα καλά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην εντατική η Ρένα Βλαχοπούλου

    [03] Διεθνή

    Υπέκυψε στις πιέσεις ο Αραφάτ

    19/7/2004 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/7/2004 6:37:41 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απομάκρυνε τελικά τον συγγενή του Μούσα Αραφάτ, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, υποκύπτοντας στην πίεση, που δέχεται τις τελευταίες ημέρες. Ο Γιάσερ Αραφάτ απομάκρυνε το νέο αρχηγό της παλαιστινιακής υπηρεσίας γενικής ασφαλείας Μούσα Αραφάτ και αποκατέστησε στη θέση του τον ταξίαρχο Αμπντέλ Ρατζέκ αλ-Ματζέιντα, υποβαθμίζοντας τον εξάδελφό του, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει βίαιες αναταραχές στη Γάζα. Νωρίτερα, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο είχε συνεδριάσει εκτάκτως, στη Ραμάλα, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της διαφθοράς στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής και δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι, την οποία, όμως ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έκανε δεκτή.

    Υποβαθμίστηκε ο Μούσα Αραφάτ

    "Η εξοχότητά του, ο Γιάσερ Αραφάτ με ενημέρωσε, πως αναλαμβάνω και πάλι τα καθήκοντά μου επικεφαλής της υπηρεσίας γενικής ασφάλειας των παλαιστινιακών εδαφών", δήλωσε στη συνέχεια ο στρατηγός Ματζέιντα απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία του στη Γάζα.

    Ο στρατηγός Ματζέιντα θα έχει τον έλεγχο της υπηρεσίας ασφαλείας στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, της Δυτικής Όχθης και της λωρίδας της Γάζας. Διοικητής αυτής της υπηρεσίας στη Δυτική Όχθη θα είναι ο στρατηγός Ισμαήλ Τζαμπέρ, ενώ στον εξάδελφο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μούσα Αραφάτ ανατέθηκε η διοίκηση της ίδιας υπηρεσίας μόνο στη λωρίδα της Γάζας .

    Συνεχείς διαμαρτυρίες

    Ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Υγείας, Σουφιάν Αμπού-Ζάιντα, είχε δηλώσει την Κυριακή στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, πως ο Μούσα Αραφάτ θεωρείται ένα από τα πιο διεφθαρμένα πρόσωπα στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Ο διορισμός, το περασμένο Σάββατο, του Μούσα Αραφάτ, έκανε χιλιάδες ανθρώπους να βγουν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους της Γάζας. Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες ήταν κάθε άλλο παρά ήρεμες, καθώς υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένοπλοι επιτέθηκαν στο τοπικό αρχηγείο της παλαιστινιακής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τραυματίστηκαν 18 άνθρωποι. Οι ένοπλοι φέρονται ως μέλη των Μαρτύρων του αλ Ακσά. Επίθεση, όμως δέχτηκε και αθλητική λέσχη στη Γάζα, όπου συχνάζει ο Μούσα Αραφάτ.

    Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Σέιντα κοντά στο Τουλκάρεμ της Δυτικής Όχθης. Πρόκειται για τους Σάκερ Αζάζ μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα και Μπάσελ Αμπού Σιχάμπ των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    Λίγο αργότερα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνησε την πόλη της Γάζας, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε τα αίτια της έκρηξης, ούτε οι ζημιές, που πιθανόν προκάλεσε.

    Εμμένει στην αποφασή του ο Κορέι

    Παρόλα αυτά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Άχμεντ Κορέι δήλωσε σήμερα, πως η παραίτησή του εξακολουθεί να ισχύει, καθώς δεν έχει λάβει γραπτή απάντηση από τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ. "Ναι, υπέβαλα την παραίτησή μου γραπτώς στον πρόεδρο, για την κατάσταση χάους και ανομίας που επικρατεί (στη Γάζα). Ως τώρα δεν έχω λάβει γραπτή απάντηση και γι αυτό θεωρώ πως η παραίτηση ισχύει", δήλωσε ο Κορέι προς τους δημοσιογράφους, ενώ προσέθεσε, πως οι περισσότεροι από τους υπουργούς είναι εναντίον της παραίτησης αυτής.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, δήλωσε ακόμη, πως επιτροπή του υπουργικού συμβουλίου θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις. "Αυτό που συνέβη στη Γάζα είναι επικίνδυνο. Κανένας δεν κερδίζει σ αυτή τη μάχη", δήλωσε ο Άχμεντ Κορέι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καζάνι που βράζει η Παλαιστίνη

    Κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή

    [04] Εσωτερικά

    Το τραμ της Αθήνας Μια ιστορία 95 χρόνων

    19/7/2004 2:52:00 μμ

    Πηγή: ΤΡΑΜ Α.Ε. Αριστοτέλης Νανιόπουλος-Αναπληρωτής Καθηγητής Συστημάτων Μεταφοράς Α.Π.Θ. Δημήτριος Ναλμπάντης- Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., Ερευνητής.

    Ήταν απόγευμα Μεγάλης Δευτέρας του 1977, όταν ο Γιάννης Κωστόπουλος, τραμβαγέρης στη γραμμή Πέραμα - πλατεία Λουδοβίκου του Πειραιά χτύπησε το καμπανάκι του οχήματος με τον αριθμό 77. Ήταν το τελευταίο δρομολόγιο που έκανε το συγκοινωνιακό αυτό μέσο στην περιοχή της Αττικής και έκλεινε μια πλούσια ιστορία 95 χρόνων που το τραμ της Αθήνας γνώρισε μέρες δόξας και έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα συγκοινωνιακά μέσα, αλλά εκτοπίστηκε σταδιακά από τα αυτοκίνητα γιατί "εμπόδιζε τη διέλευσή τους". Η ιστορία ξεκινάει το 1882, οπότε οι πρώτοι τροχιόδρομοι με ιππήλατη κίνηση εμφανίζονται στην Ελλάδα.

    Άλογα από τη Μικρά Ασία

    Το 1882 τίθενται σε κυκλοφορία ελαφρά οχήματα, το χειμώνα κλειστά με 16 θέσεις και το θέρος ανοιχτά με 20 θέσεις, που έλκονται από τρία άλογα. Τα άλογα, 800 τον αριθμό, ήταν Μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς και στενούς δρόμους της Αθήνας με τις συνεχείς στάσεις. Αυτές οι πρώτες γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια (Πατήσια, Αμπελόκηποι, Κολοκυνθού) και την πλ. Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και τον Κεραμικό Δίπυλο), ενώ αργότερα (1902) εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών.

    Το ατμήλατο τραμ του Φαλήρου είχε αρχίσει να λειτουργεί από το 1887. Με αφετηρία μπροστά στην Ακαδημία, διέσχιζε τις λεωφόρους Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Θησέως, έφτανε στις Τζιτζιφιές, κι από κει, μέσω της παραλιακής λεωφόρου, κατέληγε στα δύο Φάληρα, όπου υπήρχαν τότε παραθαλάσσια κέντρα αναψυχής και θαλάσσια λουτρά.

    Μιας δεκάρας διαδρομή

    Τη διετία 1908-9, το δίκτυο απέκτησε 257 οχήματα, 150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα, μαζί με τα παλιά που επαναχρησιμοποιούνταν ως ρυμουλκούμενα. Τα βαγόνια ήταν βελγικής κατασκευής, κλειστά, με ηλεκτροφωτισμό και πρωτοποριακά τοποθετημένα αναπαυτικά καθίσματα Επίσης, είχαν πρόβλεψη για 16 θέσεις καθημένων και 14 ορθίων, δύο κινητήρες ιδανικούς για τις κλίσεις των αθηναϊκών γραμμών και μπεζ - κίτρινο χρωματισμό.

    Τόση ήταν η εντύπωση που προξένησαν τα νέα τραμ στους Αθηναίους, ώστε πολλοί ταξίδευαν ως το τέρμα και επέστρεφαν, χωρίς άλλον σκοπό, μόνο και μόνο για να απολαύσουν την άνεση της διαδρομής, η οποία άλλωστε κόστιζε μόνον μία δεκάρα. Αργότερα, βέβαια, το εισιτήριο ανέβηκε και για μια μεγάλη περίοδο ήταν δυο δραχμές για τις σύντομες διαδρομές. Έτσι, έμεινε για πολλά χρόνια ακόμη και σήμερα η προειδοποίηση του εισπράκτορα "τέρμα τα δίφραγκα", που απευθύνονταν στους επιβάτες με το χαμηλό εισιτήριο.

    Το 1939 εκποιείται μεγάλος αριθμός ρυμουλκουμένων οχημάτων βελγικής κατασκευής, ενώ όλα τα εν χρήσει τροχιοδρομικά οχήματα ανακαινίζονται και το χρώμα τους γίνεται βαθύ πράσινο, εξ ου και η ονομασία "πράσινα".

    Το ξήλωμα στα Χαυτεία

    Το 1940 παραλαμβάνονται τα 60 μεγάλα, σύγχρονα τροχιοδρομικά οχήματα που προέβλεπε η συμπληρωματική σύμβαση Ελληνικού Δημοσίου και ΗΕΜ, της 19ης Ιουλίου 1937. Τα νέα οχήματα, γνωστά σαν "κίτρινα", λόγω του χρώματός τους, είχαν κατασκευασθεί από την ιταλική κοινοπραξία ΟΜ/CGE/Breda του Μιλάνου και ξεχώριζαν για τον αεροδυναμικό σχεδιασμό τους, που είχε ως πρότυπο τη σειρά 5000 των τραμ του Μιλάνου (τύπου PCC).

    Στις 28 Οκτωβρίου 1940, οι τροχιόδρομοι της Αθήνας συμμετέχουν στην επιστράτευση. Είναι κλασσικές πλέον οι εικόνες των υπερφορτωμένων τραμ με τους ενθουσιώδεις επίστρατους που έσπευδαν να παρουσιαστούν και να φύγουν για το μέτωπο.

    Μετά την Κατοχή αρχίζει η -ουσιαστικά κατευθυνόμενη- φθίνουσα πορεία των τραμ της Αθήνας, με την κατάργηση ορισμένων γραμμών. Η πραγματική όμως κατάργηση συμπίπτει με το θεαματικό ξήλωμα των σιδηροτροχιών στον κόμβο των Χαυτείων, από συνεργεία του Υπουργείου Δημοσίων Εργων, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 1953, και τον επακόλουθο παροπλισμό των γραμμών Πατησίων Αμπελοκήπων και Κυψέλης-Παγκρατίου.

    Το τελευταίο δρομολόγιο

    Το τελευταίο δρομολόγιο αθηναϊκού τραμ έγινε έξω από το αμαξοστάσιο της Αγ. Τριάδας Κεραμεικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 1960. Τα τραμ, πράσινα ή κίτρινα, που στα 52 χρόνια της ζωής τους διακίνησαν κάπου 3 δισεκατομμύρια άτομα, δεν επρόκειτο να ξαναδούν τους δρόμους της Αθήνας.

    Όμως το συγκοινωνιακό μέσο παρέμεινε στον Πειραιά για αρκετά χρόνια και εξυπηρετούσε τη γραμμή Πέραμα-Ηλεκτρικός σταθμός.

    Ωστόσο, στις 4 Απριλίου 1977, Μεγάλη Δευτέρα, απόγευμα, το τραμ του Περάματος, προερχόμενο από το Πέραμα και κατευθυνόμενο στον Πειραιά, στολισμένο με λουλούδια και πανό, κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο.

    Φτάνει στην πλατεία Λουδοβίκου του Πειραιά, έξω από το σταθμό του Ηλεκτρικού.

    Οι επιβάτες κατεβαίνουν. Ο οδηγός Γιάννης Κωστόπουλος χτυπάει για τελευταία φορά το καμπανάκι και οδηγεί το όχημα 77 στο αμαξοστάσιο της οδού Κόνωνος. Εκείνη τη στιγμή γράφτηκε ο επίλογος της μεγάλης ιστορίας του αθηναϊκού τραμ.

    Το τραμ στη Θεσσαλονίκη

    Βέβαια τράμ δεν είχε μόνο η Αθήνα. Λίγα χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη απέκτησε τραμ που άρχισε να λειτουργεί στις 8 Μαΐου 1893. Τα ιππήλατα τραμ, παρά τη χαμηλή σχετικά ταχύτητα, προκαλούσαν δυστυχήματα, ακόμη και με θύματα, και αναστάτωναν όχι σπάνια την πολύβουη πόλη.

    Μάλιστα σε κάποιες διασταυρώσεις η εταιρεία των τραμ είχε τοποθετήσει φύλακες που με τους ήχους μιας ντουντούκας προειδοποιούσαν τους διαβάτες και τις άμαξες και συχνά έτρεχαν μαζί και μπροστά από τα οχήματα Το συνολικό μήκος των γραμμών έφθανε τα 10 χιλιόμετρα.

    Η κύρια γραμμή, μέσω των σημερινών οδών Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης, υπολογιζόταν σε 5,5 χιλιόμετρα και άλλες δύο διακλαδώσεις, η παραλιακή και μία που συνέδεε το σταθμό με το λιμάνι, γύρω στα 4,5 χιλιόμετρα. Η κύρια γραμμή ξεκινούσε από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, άλλαζε πορεία στην περιοχή της διασταύρωσης των οδών 26ης Οκτωβρίου και Πολυτεχνείου, όπου και μέσω της 26ης Οκτωβρίου έφτανε στην πλατεία Βαρδαρίου, συνεχιζόταν μέσω της Εγνατίας οδού περνώντας από το Αλκαζάρ και την Καμάρα, άλλαζε πορεία και κατέβαινε από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι τον Λευκό Πύργο για να καταλήξει στο Μύλο Αλλατίνι.

    Η δύναμη έλξης των ιππήλατων τροχιοδρόμων ήταν τα άλογα. Έτσι, για την έλξη των τροχιοδρόμων η εταιρία είχε αποκτήσει 120 άλογα, κυρίως ρωσικά και ουγγαρέζικα, που χρησιμοποιούνταν ανά δύο. Στα τραμ της άνω γραμμής, και για να ανεβαίνουν πιο εύκολα την λεωφόρο Εθνικής Αμύνης (Χαμιδιέ), προσέθεταν ένα ακόμη άλογο που μετά γύριζε μόνο του στη βάση του μετά την κατασκευή αυτής στο γηπέδο της Χ.Α.Ν.Θ.. Ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για τέσσερα ή και έξι άλογα που χρησιμοποιούνταν για να ρυμουλκήσουν τραμ με δύο οχήματα.

    Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

    Στις 14 Ιουνίου 1908 τα ηλεκτροκίνητα τραμ της Θεσσαλονίκης ξεκινούν με λαμπρότητα να λειτουργούν. Το πρώτο "τραμβάγιο" με πολύχρωμες γιρλάντες, σημαίες και ξεχωριστούς επιβάτες κάνει το πρώτο δρομολόγιο από το Ντεπώ μέχρι τη Σκάλα και επιστρέφει.

    Ο κόσμος όμως είναι επιφυλακτικός και οι προκαταλήψεις του θα τον εμποδίσουν να δοκιμάσει αμέσως την πρώτη εφαρμογή του ηλεκτρισμού στην πόλη. Τις προκαταλήψεις ενισχύουν μια σειρά από ατυχήματα, είτε με κάρα και άμαξες που μπλέκονται στις γραμμές, είτε με ανθρώπους και ζώα που δεν έχουν συνηθίσει ακόμη τη μεγαλύτερη ταχύτητα των οχημάτων. Έτσι μόνο σε μία ημέρα, στον τύπο της 24ης Ιουνίου 1908, υπάρχουν: μία ηλεκτροπληξία σε όχημα που δημιουργεί πανικό και τραυματισμό κάποιου επιβάτη που πηδάει απ το παράθυρο, μια σύγκρουση με δύο τραυματίες και μια απόπειρα αυτοκτονίας στη γραμμή.

    Στις 29 Νοεμβρίου 1908 ο "Φάρος" καταγγέλλει την "εξόντωση των όνων" από τα τραμ (1-2 θύματα την ημέρα) και ζητάει "λίγη επιείκεια" προς τα ζωντανά. Σιγά σιγά ο κόσμος συνηθίζει το νέο μέσο, οι οδηγοί γίνονται πιο έμπειροι και η πόλη αγκαλιάζει το τραμ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το τραμ το πρώτο

    [05] Οικονομία

    Από αύριο οι σχετικές αιτήσεις Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

    19/7/2004 3:59:00 μμ

    Από αύριο 19 Ιουλίου μέχρι και τις 30 Ιουλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση προς την εφορία για να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε μία έως και 60 δόσεις , με μείωση των προσαυξήσεων από 50 έως και 80% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν. Ειδικότερα, όσοι εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ, θα καρπωθούν έκπτωση 80% από τις προσαυξήσεις, ενώ το ποσοστό της έκπτωσης μειώνεται κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Πιο αναλυτικά, για έξι μηνιαίες δόσεις χορηγείται έκπτωση 77%, για δέκα δόσεις 75%, για 20 δόσεις 70%, για 24 δόσεις 68%, για 30 δόσεις 65%, για 40 δόσεις 60%, για 48 δόσεις 56%, για 54 δόσεις 53% και για 60 δόσεις 50%.

    Δόσεις άνω των 150 ευρώ

    Πάντως, η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 150 ευρώ.

    Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται υποχρεωτικά έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2004.

    Με τη ρύθμιση των χρεών χορηγείται, υπό προϋποθέσεις, πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και δεν αναλαμβάνονται από τις φορολογικές αρχές ενέργειες εναντίον του οφειλέτη για την είσπραξη του χρέους (προσωποκράτηση, ποινική δίωξη, κλείσιμο επιχείρησης).

    Παράλληλα, με την εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες του ΕΟΜΜΕΧ να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου με διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων.

    Με την ίδια προθεσμία μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους οι δανειολήπτες της πρώην Κτηματικής Τράπεζας, οι οποίες εκχωρήθηκαν στο Δημόσιο. Όσοι εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ, καρπώνονται έκπτωση 40% επί του εναπομείναντος κεφαλαίου, ενώ διαγράφεται και το σύνολο των προσαυξήσεων.

    [06] Εσωτερικά

    Απολογία Αγγελέτου Κανά

    19/7/2004 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Με ερωτήσεις από την έδρα προς τον κατηγορούμενο Αγγελέτο Κανά συνεχίστηκε τη Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία της δίκης των φερομένων ως μελών του ΕΛΑ, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η υπεράσπιση της έδρας κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία των ερωτήσεων της έδρας προς τον κατηγορούμενο ήταν φρονηματικού χαρακτήρα προκειμένου να διαφανούν οι πολιτικές πεποιθήσεις του, ενώ δεκάδες ερωτήσεις αφορούσαν τη σχέση με την πρώην σύζυγό του και βασική μάρτυρα κατηγορίας Σοφία Κυριακίδου, προκειμένου να κριθεί η αξιοπιστία της για τα όσα έχει καταθέσεις εις βάρος του. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται αύριο .

    "Απειλούσε ότι θα με στείλει φυλακή"

    Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Αγγελέτος Κανάς αρνήθηκε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και διαχώρισε τη θέση του από την δράση και τις πρακτικές του ΕΛΑ, τις οποίες αποδοκίμασε.

    "Η ιδεολογία μου είναι αυτή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Όταν ένας αγώνας έχει θύματα, δεν είναι αγώνας είναι κάτι άλλο. Εγώ με τον ΕΛΑ δεν έχω καμία σχέση. Η ζωή και η περιουσία είναι πολύτιμα αγαθά και εγώ ποτέ δεν στράφηκα εναντίον τους".

    Ο Αγγελέτος Κανάς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρώην σύζυγό του και βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεσή του, Σοφία Κυριακίδου, επαναλαμβάνοντας ότι τα όσα λέει είναι κατασκευασμένα και έχει στόχο να τον εκδικηθεί.

    "Είναι φιλοχρήματη. Πάντα ζητούσε χρήματα και απειλούσε ότι θα με στείλει στην φυλακή. Μετά το 1997 άρχισε να μου λέει διάφορα για τη "17 Νοέμβρη" για τον Τσουτσουβή. Με απειλούσε".

    Ο Κανάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Κυριακίδου πήρε χρήματα από την αντιτρομοκρατική, προκειμένου να καταθέσει.

    [07] Ιράκ

    Αγνοείται η τύχη του Θρίλερ με αγνοούμενο Τούρκο στο Ιράκ

    19/7/2004 5:18:00 μμ

    Φόβους εκφράζουν οι συγγενείς ενός Τούρκου οδηγού βυτιοφόρου στο Ιράκ, ότι έχει πέσει θύμα απαγωγής. Ο 30χρονος Μοχάμεντ Ομάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με έναν άλλο Τούρκο οδηγό βυτιοφόρου, δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους, ενώ η αυτοκινητοπομπή τους κατευθυνόταν στη Μοσούλη. Ο δεύτερος οδηγός σκοτώθηκε. Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο Μοχάμεντ Ομάρ, οι άγνωστοι, που επέβαιναν σε τέσσερα αυτοκίνητα, επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Δύο βυτιοφόρα της αυτοκινητοπομπής καταστράφηκαν ολοσχερώς. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών στη Μοσούλη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε, ότι ένας Τούρκος οδηγός σκοτώθηκε και ένας άλλος αγνοείται. Η επίθεση έγινε κοντά στην περιοχή, που απήχθησαν πρόσφατα οι δύο Βούλγαροι.

    [08] Διεθνή

    Από τον κυβερνητικό συνασπισμό Ιταλία: παραιτήθηκε ο Μπόσι

    19/7/2004 6:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την παραίτησή του από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ο Ουμπέρτο Μπόσι αρχηγός του λαϊκιστικού κόμματος Λέγκα του Βορρά, προκειμένου να καταλάβει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως, οι δύο άλλοι υπουργοί της Λέγκας, ο Ρομπέρτο Καστέλι της Δικαιοσύνης και ο Ρομπέρτο Μαρόνι της Εργασίας, παραμένουν στην κυβέρνηση. Η παραίτηση του κ. Μπόσι, είχε να κάνει από τη μία με θέματα υγείας και από την άλλη, με μία διαφωνία, που υπήρξε σχετικά με μία μεταρρύθμιση, την οποία επιθυμεί η Λέγκα του Βορρά, αλλά δέχεται αντιδράσεις από άλλους βουλευτές. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Δεν επιθυμούν να ρίξουν την Κυβέρνηση

    Πάντως, ο κ. Μπόσι δηλώνει, πως αποφάσισε να μη ρίξει την Κυβέρνηση . Σε επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ηγετικού οργάνου του κόμματος αναφέρεται, πως "η Λέγκα του Βορρά δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση, αν και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες. Για το λόγο αυτό, οι υπουργοί της Λέγκας του Βορρά θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, ακόμη και μπροστά σε μια τόσο κατάφωρη προδοσία από τους συμμάχους".

    Μάλιστα, προσθέτουν, πως "ο Ουμπέρτο Μπόσι και η Λέγκα του Βορρά δεν μπορούν να συνδέσουν τα ονόματά τους με την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων". Η Λέγκα απαιτεί την υιοθέτηση του φεντεραλισμού, αλλά οι κεντρώοι της UDC και η Εθνική Συμμαχία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Τζανφράνκο Φίνι έχουν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και οι θέσεις τους προκαλούν την κακή διάθεση της Λέγκας του Βορρά.

    Η μεταρρύθμιση έχει στόχο να δοθεί αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιφέρειες σε θέματα υγείας, παιδείας και τοπικής αστυνομίας. Το κείμενο εγκρίθηκε από τη Γερουσία, αλλά οι χριστιανοδημοκράτες της UDC κατέθεσαν δέκα τροπολογίες ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή, που προβλέπεται να γίνει το Σεπτέμβριο.

    Σοβαρά προβλήματα υγείας

    Πάντως, ο 62χρονος πολιτικός, στις αρχές του Μάρτη υπέστη ένα πολύ σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Μάλιστα, επί τρεις εβδομάδες ήταν βυθισμένος σε τεχνητό κώμα. Έκτοτε εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ενώ υπέστη μια δεύτερη, λιγότερο σοβαρή καρδιακή προσβολή πριν από 15 ημέρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του, Φραντσέσκο Σπερόνι, στην αποχώρησή του συνέβαλαν και οι πιέσεις της συζύγου του, Μανουέλα .

    [09] Εσωτερικά

    Άμεση αντίδραση Στον εισαγγελέα συνεργάτης υφυπουργού

    19/7/2004 6:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη διερεύνηση καταγγελίας για υπόνοιες συναλλαγής ζήτησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών. Όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου του κ. Λιάσκου, η καταγγελία έγινε από ιδιώτη επιχειρηματία και φέρει τον Ιωάννη Κεραμιδά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού, να έχει ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα προκειμένου να προωθηθεί υπόθεση του επιχειρηματία. Ο υφυπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του κ. Κεραμιδά. Ο κ. Λιάσκος δεν γνωστοποίησε το όνομα του επιχειρηματία, καθώς έχει κινηθεί η ποινική διαδικασία και η νομοθεσία δεν επιτρέπει να δοθούν, προς το παρόν, στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία, όπως είπε.

    "Όχι σε κρούσματα αθέμιτων ενεργειών"

    Ο κ. Λιάσκος έκανε λόγο για μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης που επιδιώκεται να εδραιωθεί, κάνοντας πράξη όλα όσα εξαγγέλθηκαν προεκλογικά για την πάταξη κάθε φαινομένου αδιαφάνειας και διαφθοράς άμεσα και εν τη γενέσει του απ' όπου και αν προέρχονται.

    "Δεν θα επιτρέψουμε κρούσματα ύποπτων συναλλαγών και αθέμιτων ενεργειών να αμαυρώσουν το έργο που θέλει να δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση, με ευθύνη, διαφάνεια αλλά κυρίως με καθαρά χέρια. Δεν θα ανεχθούμε πρακτικές και νοοτροπίες που θα υποβαθμίζουν και θα ακυρώνουν την προσπάθειά μας. Περιπτώσεις που θα δυσχεραίνουν αυτή τη πορεία, θα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σκληρότητα και θα παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν θα επιτρέψουμε ακόμα και ερωτηματικά να αιωρούνται" τόνισε ο υφυπουργός.

    "Έχουν περάσει πέντε μήνες από τις εκλογές, υπουργείο Τουρισμού ακόμη δεν δημιουργήθηκε, άρχισαν κιόλας τα φαινόμενα διαφθοράς στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, συγχαρητήρια στον κ. Λιάσκο για την άμεση αντίδρασή του", δήλωσε σχετικά ο Χρήστος Παπουτσής, Συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ.

    [10] Ιράκ

    Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Φιλιππινέζων στρατιωτών

    19/7/2004 6:48:00 μμ

    Έφυγαν από το Ιράκ οι τελευταίοι Φιλιππινέζοι στρατιώτες, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης της χώρας να αποσυρθούν τα στρατεύματα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απαγωγέων του Φιλιππινέζου ομήρου, Αντζελο ντε λα Κρουζ. Οι απαγωγείς απειλούν, πως θα αποκεφαλίσουν τον όμηρο, αν δεν αποσύρονταν το συντομότερο όλα τα στρατεύματα της χώρας από το Ιράκ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρεσβείας των Φιλιππίνων, σήμερα έφτασαν στο Κουβέιτ 34 στρατιώτες. Την Παρασκευή είχαν αναχωρήσει από το Ιράκ οι πρώτοι 11. Πλέον, οι Φιλιππίνες περιμένουν την απόφαση των απαγωγέων, που θα καθορίσει την τύχη του ομήρου.

    [11] Αθλητισμός

    Προς οικονομική εξυγίανση οι ΠΑΕ

    19/7/2004 6:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέτρα για την οικονομική εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποφάσισε την Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης, υλοποιώντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, για συνολική λύση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ, η αύξηση των ελάχιστων μετοχικών κεφαλαίων αλλά και ο υπολογισμός και η αναγραφή της αξίας των ποδοσφαιριστών στους ισολογισμούς τους. Ανάλογη ρύθμιση πρόκειται να ακολουθήσει και για τις ΚΑΕ (μπάσκετ), με διαφορές οι οποίες θα αφορούν κυρίως στα ελάχιστα εγγυητικά κεφάλαια.

    Ρυθμίσεις αλλά και αυστηρές ποινές

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο, οι υπάρχουσες ΠΑΕ, των οποίων οι ισολογισμοί δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου 2190/20, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά τους να είναι κατώτερα του ενός δεκάτου των καταβεβλημένων μετοχικών κεφαλαίων, θα πρέπει:

    1) Να καταβάλλουν σε δύο δόσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με καταληκτικές ημερομηνίες την 31η/12/2004 για το 50% του οφειλόμενου ποσού και την 30η/6/2005 για το υπόλοιπο 50%. Σε περίπτωση που μια ΠΑΕ δεν καταβάλλει την πρώτη δόση, θα της απαγορευθούν οι μεταγραφές, και σε περίπτωση που δεν καταβάλλει το σύνολο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2005, τότε θα της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. Επίσης, σε περίπτωση που η χρήση 2003-2004 είναι και αυτή ζημιογόνος, θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2005 να καταβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων, μαζί με τη δεύτερη δόση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    2) Να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο στο 1 εκατ. ευρώ όσες παίζουν στην Β' Εθνική και στα 2 εκατ. ευρώ όσες παίζουν στην Α' Εθνική. Οι αυξήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 31/12/2006, ενώ οι νέες ΠΑΕ που θα δημιουργηθούν στη Β' Εθνική, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με τα νέα όρια κεφαλαίων.

    3) Να υπολογίσουν στο ενεργητικό και στα άυλα πάγια την αξία του συνόλου του ποδοσφαιρικού τμήματος με πίστωση του λογαριασμού παθητικού "διαφορές από αναπροσαρμογή λοιπών περιουσιακών στοιχείων". Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τις αλλαγές των παικτών στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των ποδοσφαιριστών, το υπουργείο προτείνει τη σύσταση επιτροπής, με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, της ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ, του ΠΣΑΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εισηγηθεί τη μεθοδολογία υπολογισμού της αξίας των ποδοσφαιριστών, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα αλλά και την εμπειρία του εξωτερικού.

    Κατά το ΥΠΑΝ, οι υπολογισμοί θα είναι δύο: Ο πρώτος, ο αντικειμενικός, θα λαμβάνει υπόψη την ηλικία, τη διάρκεια του συμβολαίου, τις συμμετοχές του στις προηγούμενες δύο ποδοσφαιρικές περιόδους, καθώς και τη βαθμολογική κατάσταση της ομάδας της προηγούμενης περιόδου. Ο δεύτερος υπολογισμός θα γίνεται με βάση τα κατατεθειμένα συμβόλαια στην ΕΠΑΕ. Στον ισολογισμό θα αναγράφονται οι υψηλότερες αξίες που θα προκύπτουν μεταξύ των δύο υπολογισμών.

    Με βάση τα δεδομένα των ισολογισμών 31/6/2003 και χωρίς να έχει υπολογισθεί η αξία των ποδοσφαιριστών, οι ΠΑΕ της Α' Εθνικής με τις υψηλότερες οφειλές είναι η ΑΕΚ με 67,4 εκατ. ευρώ, ο Ολυμπιακός, με 22,1 εκατ. ευρώ και ο Αρης με 7,9 εκατ. ευρώ, ενώ της Β' Εθνικής είναι η ΠΑΕ Γιάννινα με 6,1 εκατ. ευρώ, η Παναχαϊκή με 2,5 εκατ. ευρώ και η Απόλλων Αθηνών με 1,8 εκατ. ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 July 2004 - 16:50:25 UTC